RO128748A2 - Instalaţie de biogaz, pentru microferme agricole - Google Patents

Instalaţie de biogaz, pentru microferme agricole Download PDF

Info

Publication number
RO128748A2
RO128748A2 ROA201101437A RO201101437A RO128748A2 RO 128748 A2 RO128748 A2 RO 128748A2 RO A201101437 A ROA201101437 A RO A201101437A RO 201101437 A RO201101437 A RO 201101437A RO 128748 A2 RO128748 A2 RO 128748A2
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
biogas
fermenters
tube
plant
basins
Prior art date
Application number
ROA201101437A
Other languages
English (en)
Inventor
Mihai Gabriel Matache
Ion Pîrnă
Adriana Muscalu
Valentin Vlăduţ
Original Assignee
Institutul Naţional De Cercetare-Dezvoltare Pentru Maşini Şi Instalaţii Destinate Agriculturii Şi Industriei Alimentare
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Institutul Naţional De Cercetare-Dezvoltare Pentru Maşini Şi Instalaţii Destinate Agriculturii Şi Industriei Alimentare filed Critical Institutul Naţional De Cercetare-Dezvoltare Pentru Maşini Şi Instalaţii Destinate Agriculturii Şi Industriei Alimentare
Priority to ROA201101437A priority Critical patent/RO128748A2/ro
Publication of RO128748A2 publication Critical patent/RO128748A2/ro

Links

Classifications

    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y02TECHNOLOGIES OR APPLICATIONS FOR MITIGATION OR ADAPTATION AGAINST CLIMATE CHANGE
    • Y02EREDUCTION OF GREENHOUSE GAS [GHG] EMISSIONS, RELATED TO ENERGY GENERATION, TRANSMISSION OR DISTRIBUTION
    • Y02E50/00Technologies for the production of fuel of non-fossil origin
    • Y02E50/30Fuel from waste, e.g. synthetic alcohol or diesel

Landscapes

  • Apparatus Associated With Microorganisms And Enzymes (AREA)

Abstract

Invenţia se referă la o instalaţie complexă de producere şi stocare a biogazului obţinut din materiale organice biodegradabile, destinată, în principal, microfermelor zootehnice şi gospodăriilor agricole individuale. Instalaţia conform invenţiei este compusă din două bazine de fermentare, un bazin () principal şi un bazin () secundar, dispuse într-un amplasament executat în teren natural, izolate cu un strat de vată minerală şi membrană, şi aşezate pe o placă din beton armat, bazinele fiind de forma unor vase cilindrice, unite între ele printr-un tub () de legătură, fermentatorul principal fiind prevăzut cu un tub () de alimentare cu material fermentescibil, dispus în plan vertical, respectiv, cu un tub () de evacuare prevăzut cu un capac () de etanşare, racordat la fermentatorul secundar, ambele fermentatoare având nişte capace () de etanşare fixate pe centurile () de legătură ale acestora, nişte robinete () de închidere şi deschidere, ale circuitelor de gaze, un aparat () de contorizare a gazelor evacuate, un sistem () de agitare a amestecului fermentescibil, acţionat manual sau electric, cu ajutorul unui motoreductor (), şi un schimbător () de căldură, pentru reglarea temperaturii în interiorul fermentatoarelor.

Description

Invenția se referă la o instalație complexă de producere și stocare a biogazului obținut din materiale organice biodegradabile, destinată în principal microfermelor zootehnice și gospodăriilor agricole individuale.
în practică se cunosc diferite sisteme de instalații de producere a biogazului, ca sursă alternativă de energie în microferme, care funcționează pe principiul fermentării (digestiei) anaerobe și sunt realizate din rezervoare de beton verticale sau orizontale. Exemple: instalație de biogaz după sistemul Darmstadt, instalație de biogaz tip KVIC, instalație de biogaz - brevet J.J. Patel etc.
Dezavantajele acestor instalații constau în faptul ca sunt foarte mari si deci au nevoie de carititati mari de materiale de intrare, au nevoie de o suprafața mare pe care sa fie instalate si nu se pretează microfermelor zootehnice și gospodăriilor agricole individuale. De asemenea biogazul este puternic coroziv si ataca pereții rezervoarelor instalațiilor clasice existând pericolul spargerii acestora si poluării mediului înconjurător.
Problema tehnică pe care o rezolvă soluția propusă constă în realizarea unei instalații de dimensiuni relativ mici din materiale compozite rezistente la coroziune care sa poata fi instalata in orice microferma zootehnica și/sau gospodărie agricola individuale in scopul obținerii de biogaz pentru uz propriu si al neutralizării materialelor de intrare pentru folosirea acestora ca ingrasamant organic.
Instalația de biogaz pentru microferme agricole, conform invenției, se compune din două bazine de fermentare, unul principal și unul secundar, dispuse într-un amplasament executat în teren natural, izolate cu un strat de vata minerala si membrana și așezate pe o placa din beton armat. Aceste bazine de fermentare de forma unor vase cilindrice sunt unite printr-un tub de legătură, fermentatorul principal fiind prevăzut cu un tub de alimentare cu material fermentescibil dispus în plan vertical, respectiv, cu un tub de evacuare racordat la fermentatorul secundar. Fermentatoarele sunt prevăzute cu capace de etanșare fixate pe centuri de legătură.
Instalația mai este prevăzută cu agitator care poate fi acționat mecanic sau electric, schimbător de căldură, conducte de transport a biogazului de la cele două fermentatoare la locul de utilizare, manometru de gaz, robinete de închidere și deschidere a circuitelor de gaze și aparat de contorizare a gazelor evacuate.
Prin schimbătorul de căldură se pompează agent termic pentru menținerea unei temperaturi constante caracteristica regimului mezofilic de fermentație. Agentul termic poate proveni de la panouri solare sau de la un boiler încălzit chiar cu biogazul rezultat.
Instalația de biogaz pentru microferme agricole, conform invenției, prezintă următoarele avantaje:
- procesul de fermentare începe imediat;
-dispunerea celor două fermentatoare, a tubului de alimentare cu material, a tubului de legătură și a tubului de evacuare asigură curgerea materialului fermentescibil în mod natural de la alimentare spre evacuare;
-producția de biogaz este valorificată integral;
-presiunea de utilizare a biogazului este cvasiconstantă până la epuizarea rezervei de biogaz acumulată;
- materialele compozite din care sunt confecționate fermentatoarele sunt rezistente la coroziune si nu exista pericolul spargerii acestora si implicit al pi 1 /biogazului si
poluării mediului.
C\- 201 1-01437--
2 -12- 2011
Se dă în continuare un exemplu de realizare a invenției în legătură și cu figura 1 care reprezintă schema constructivă a instalației.
Instalația de biogaz pentru microferme agricole, conform invenției, se compune din două bazine de fermentare, unul principal 1 și unul secundar 2, dispuse într-un amplasament executat în teren natural, izolate cu un strat de vata minerala si membrana și așezate pe o placa din beton armat. Aceste bazine de fermentare de forma unor vase cilindrice sunt unite printr-un tub de legătură 4, fermentatorul principal fiind prevăzut cu un tub de alimentare 3 cu material fermentescibil dispus în plan vertical, respectiv, cu un tub de evacuare 5 prevăzut cu capac de etanșare 9, racordat la fermentatorul secundar. Fermentatoarele confecționate din materiale compozite sunt prevăzute cu capace de etanșare 6 și 7 fixate pe centurile de legură ale acestora 10 și sunt astfel amplasate încât să asigure o curgere naturală a materialului metanogen, de la intrarea în instalație și până la evacuarea în sistemul de colectare.
Instalația mai este prevăzută cu conducte de transport al biogazului 11 de la cele două fermentatoare la locul de utilizare, manometru de gaz 13, robinete de închidere și deschidere 12 a circuitelor de gaze, aparat de contorizare a gazelor evacuate 14, sistem de agitare a amestecului fermentescibil 15 acționat manual sau electric cu ajutorul unui motoreductor si schimbător de căldură 16 pentru menținerea unei temperaturi de fermentație constanta.
în cele ce urmează este descris modul de funcționare al instalației.
Materialul fermentescibil în stare fluidă se introduce prin tubul de alimentare (3), în fermentatorul principal (1). Conform principiului vaselor comunicante materialul trece prin tubul de legătură (4), în fermentatorul secundar (2).
Umplerea se face până la nivelul tubului de evacuare (5) al cărui capac (9) este închis etanș.
Amestecurile de diferite materiale organice biodegradabile dau, în general, producții de biogaz mai mari în comparație cu un singur fel de material biodegradabil.
La stabilirea rețetei amestecului se are în vedere ca raportul carbon/azot să se situeze în limitele 15-25.
Umiditatea amestecului va fi cuprinsă între 88 și 94%, iarna mai mică (88-90%), vara mai mare (92 - 94%).
Apa de diluție a materialului primar este indicat să fie călduță (cca. 30° C).
Procesul de fermentare începe imediat. Timpul de fermentare mediu este de 30 de zile.
Caracteristic acestei instalații este configurația de dispunere a celor două fermentatoare, a tubului de alimentare cu material, a tubului de legătură și a tubului de evacuare, care asigură curgerea materialului fermentescibil în mod natural de la alimentare spre evacuare.
Conform principiului vaselor comunicante, la alimentarea instalației, materia primă de aport împinge materialul de la baza fermentatorului principal spre suprafață (în sus), generând o omogenizare a amestecului și favorizând procesul de amestecare și de descompunere anaerobă a substanțelor organice cu degajare de biogaz. în acest fel, materialul este împins prin tubul de legătură, din fermentatorul principal în fermentatorul secundar.
Formarea și degajarea biogazului în spațiul dintre suprafața materialului fermentescibil și capacele etanșe ale fermentatoarelor, conduce la presurizarea instalației.
Astfel, în fermentatorul principal se va realiza o presiune pi iar în fermentatorul secundar presiunea p2.
întrucât, fermentatorul principal are volumul mai mare cu c fermentatorul secundar și potențialul metanogen al materiei prime este în instalație (fermentatorul 1) și se diminuează în zona de evacuare rezultă:
Pi > P2 îî.___».,^2^'
maxim lăAr (fermer^lory^)',
HS’i1 ’u v i’··-·''
îV 2 ο 1 1 - 0 1 4 3 7 - 2 2 -12- 2011
Diferența de presiune produce o denivelare hidrostatică a materialului fermentescibil din fermentatorul principal față de nivelul materialului din fermentatorul secundar, ceea ce sporește presiunea de utilizare a gazelor și deasemenea, se realizează împingerea (în jos) și curgerea materialului prin tubul de legătură spre fermentatorul secundar. în fermentatorul secundar continuă procesul de fermentare anaerobă a materialului biodegradabil cu degajare de biogaz, cu o intensitate mai mică, datorită potențialului metanogen mai redus. Fermentatorul secundar funcționează ca un recuperator de biogaz. în aceste condiții, potențialul metanogen al materiei prime este cel mai bine utilizat, iar producția de biogaz este valorificată integral.
Menționăm că, volumul camerei de biogaz al celor două fermentatoare este același.
Ridicarea nivelului materialului în fermentatorul secundar permite evacuarea surplusului de material epuizat metanogen, prin tubul de evacuare, odată cu deschiderea capacului de etanșare a acestuia .
Presiunea de utilizare a biogazului este cvasiconstantă până la epuizarea rezervei de biogaz acumulată.
Circuitul conductelor de gaze asigură racordarea independentă a fiecărui fermentator la consumator precum și, deschiderea simultană a celor două circuite de gaze.

Claims (3)

1. Instalația de biogaz pentru microferme agricole, caracterizată prin aceea că este compusă din două bazine de fermentare, unul principal (1) și unul secundar (2), dispuse într-un amplasament executat în teren natural, izolate cu un strat de vata minerala si membrana și așezate pe o placă din beton armat, bazinele fiind de forma unor vase cilindrice unite printr-un tub de legătură (4), fermentatorul principal fiind prevăzut cu un tub de alimentare (3) cu material fermentescibil dispus în plan vertical, respectiv, cu un tub de evacuare (5) prevăzut cu capac de etanșare (9), racordat la fermentatorul secundar, ambele fermentatoare având prevăzute capace de etanșare (6) și (7) fixate pe centurile de legură ale acestora (10), conducte de transport al biogazului (11) către locul de utilizare, manometru de gaz (13), robinete de închidere și deschidere (12) a circuitelor de gaze, aparat de contorizare a gazelor evacuate (14) și sistem de agitare a amestecului fermentescibil (15) acționat manual sau electric cu ajutorul unui motoreductor (M).
2. Instalația de biogaz pentru microferme agricole, caracterizată prin aceea că în construcția instalației se utilizează materiale compozite în procesul de fabricație a fermentatoarelor (1) și (2), care permit operațiuni de prelucrări mecanice, îmbinarea etanșă a suprafețelor de contact și obținerea unor structuri de tip monolit, cu rezistență mecano-chimică și termică deosebită, conform revendicării 1.
3. Instalația de biogaz pentru microferme agricole, caracterizată prin aceea că are o configurație avantajoasă de dispunere a fermentatoarelor semiîngropate, pe verticală și a conductelor de legătură între fermentatoare și de evacuare a materialului epuizat, care asigură o curgere naturală a materialului metanogen, de la intrarea în instalație și până la evacuarea în sistemul de colectare, conform revendicării 1.
ROA201101437A 2011-12-22 2011-12-22 Instalaţie de biogaz, pentru microferme agricole RO128748A2 (ro)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA201101437A RO128748A2 (ro) 2011-12-22 2011-12-22 Instalaţie de biogaz, pentru microferme agricole

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA201101437A RO128748A2 (ro) 2011-12-22 2011-12-22 Instalaţie de biogaz, pentru microferme agricole

Publications (1)

Publication Number Publication Date
RO128748A2 true RO128748A2 (ro) 2013-08-30

Family

ID=49030058

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
ROA201101437A RO128748A2 (ro) 2011-12-22 2011-12-22 Instalaţie de biogaz, pentru microferme agricole

Country Status (1)

Country Link
RO (1) RO128748A2 (ro)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN104293663A (zh) * 2014-10-16 2015-01-21 江南大学 双温双控组合发酵系统

Cited By (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN104293663A (zh) * 2014-10-16 2015-01-21 江南大学 双温双控组合发酵系统
CN104293663B (zh) * 2014-10-16 2016-04-13 江南大学 双温双控组合发酵系统

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CN102690754A (zh) 联合厌氧发酵罐
CN102628016A (zh) 生活垃圾全封闭水气联动间歇式内旋转恒温厌氧消化装置
RO128748A2 (ro) Instalaţie de biogaz, pentru microferme agricole
CN104593229A (zh) 塑料钢混结构厌氧发电供气站
CN104711176A (zh) 不锈钢结构厌氧发电供气站
CN204311055U (zh) 箱式有机废弃物厌氧处理系统
CN202717772U (zh) 联合厌氧发酵罐
CN106047671A (zh) 一种带有循环加热一体化沼气生产装置
RU97124U1 (ru) Метантенк
CN104711177A (zh) 钢筋混凝土结构厌氧发电供气站
CN104711171A (zh) 橡胶线钢混结构厌氧发电供气站
CN202527457U (zh) 生活垃圾全封闭水气联动间歇式内旋转恒温厌氧消化装置
CN104560655A (zh) 柳编混膜结构厌氧发电供气站
CN205635580U (zh) 沼气池
CN104560653A (zh) 玻璃钢钢混结构厌氧发电供气站
CN104593228A (zh) 钢筋混凝土结构厌氧发电供气站
CN101654688B (zh) 高效生产沼气装置
CN104593227A (zh) 砖混结构厌氧发电供气站
CN104560646A (zh) 碳钢结构厌氧发电供气站
CN104560650A (zh) 橡胶结构厌氧发电供气站
CN203782156U (zh) 有机垃圾和人畜粪便污水高效制沼装置
CN104711182A (zh) 砖混结构厌氧发电供气站
CN104560656A (zh) 柳编混膜钢结构厌氧发电供气站
CN104560651A (zh) 搪瓷钢混结构厌氧发电供气站
CN104560648A (zh) 荆编混膜结构厌氧发电供气站