RO128248A2 - Maşină manuală de semănat - Google Patents

Maşină manuală de semănat Download PDF

Info

Publication number
RO128248A2
RO128248A2 ROA201100658A RO201100658A RO128248A2 RO 128248 A2 RO128248 A2 RO 128248A2 RO A201100658 A ROA201100658 A RO A201100658A RO 201100658 A RO201100658 A RO 201100658A RO 128248 A2 RO128248 A2 RO 128248A2
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
wheels
gear
wheel
box
lever
Prior art date
Application number
ROA201100658A
Other languages
English (en)
Other versions
RO128248B1 (ro
Inventor
Ioan Viorel Bud
Original Assignee
Ioan Viorel Bud
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Ioan Viorel Bud filed Critical Ioan Viorel Bud
Priority to ROA201100658A priority Critical patent/RO128248B1/ro
Publication of RO128248A2 publication Critical patent/RO128248A2/ro
Publication of RO128248B1 publication Critical patent/RO128248B1/ro

Links

Landscapes

  • Sowing (AREA)
  • Fertilizing (AREA)

Abstract

Invenţia se referă la o maşină de semănat cu greutate mică, acţionată mecanic, manevrabilă manual, nepoluantă, care permite împrăştierea a trei substanţe diferite simultan, două granulate şi una lichidă, folosită în fermele mici, care nu pot fi lucrate mecanizat, la terenurile agricole intercalate între pomi, sau la grădinile din vecinătatea caselor, unde nu încap utilajele agricole cunoscute. Maşina conform invenţiei este constituită dintr-o roată () tractoare, montată solidar cu un pinion (), antrenată împreună cu pinionul () de o curea de transmisie () dinţată, care antrenează un sistem format din roţile () dinţate montate solidar cu pinionul (), care angrenează cu roata () dinţată angrenată, la rândul ei, cu roata () dinţată angrenată şi ea cu roata () dinţată montată pe acelaşi ax () cu cele două roţi () cu cupele (), roţile () montate pe acelaşi ax cu roata () dinţată, echidistant, de o parte şi de alta a acesteia, sunt amplasate în cele două compartimente ale casetei () circulare, prevăzute cu câte un buşon () pentru alimentare, caseta () circulară fiind fixată într-o furcă () şi prevăzută cu o fantă () prin care granulele cad într-o casetă () unitară, având un compartiment () pentru seminţe şi un compartiment () pentru îngrăşământ granulat, amândouă prelungindu-se cu câte o conductă (), iar acestea se unesc într-o conductă (), prin casetă trecând şi un furtun () pentru erbicid lichid, care curge dintr-un recipient () prin acţionarea unui cablu () asupra sistemului de închidere/deschidere (), maşina fiind manevrată manual cu ajutorul unei pârghii () cu mâner.

Description

Prezenta invenție se referă la o mașină de semănat de greutate mică, manevrabilă manual, cu acționare mecanică, care nu poluează și care permite împrăștierea a 3 substanțe diferite (două solide granulate și unul lichid) simultan, de exemplu semințe, îngrășământ și ierbicid lichid, al cărei domeniu de aplicabilitate sunt micile ferme, care nu pot fi lucrate mecanizat din cauza lipsei de rentabilitate, sau acele terenuri agricole intercalate printre pomi, unde utilajele agricole nu au spațiu suficient de manevră sau chiar grădinile din imediata vecinătate a caselor, unde nu încap utilajele agricole cunoscute.
Mașinile de semănat sunt cunoscute de mai bine de o sută de ani și ele au cunoscut prefecționări și adaptări numeroase. Apariția lor a fost cauzată de nevoia de semănare rapidă a unor suprafețe mari de teren agricol, iar acest lucru s-a realizat prin ceea ce este cunoscut ca fiind procesul de mecanizare. Tocmai aceste caracteristici ale mașinilor de semănat generează un dezavantaj, și anume acela că, pentru ca mașina să poată funcționa, trebuie ca terenul să fie liber, adică tară obstacole de genul copacilor. Un alt dezavantaj este acela că mașinile de semănat cunoscute nu fac altceva decât să împrăștie semințele în sol, tară să aibă și alte dotări. Astfel, dacă terenul trebuie îmbogățit cu îngrășământ, acesta trebuie separat împrăștiat. De asemenea, se știe că, după semănat, terenul trebuie udat și / sau ierbicizat. Aceste operații se efectuează separat, neputându-se face în aceeași trecere cu operația de semănare, fapt care determină consumuri mari de combustibil la utilaje, efort de muncă mai mare și costuri ridicate cu întreținerea utilajelor.
Problema tehnică pe care își propune s-o rezolve invenția mea este aceea de a realiza o mașină de semănat manuală care să realizeze în aceeași trecere și operația de semănare, dar și cea de împrăștiere de îngrășământ, sau de udare sau/ și de ierbicizare, etc.
Invenția mea rezolvă această problemă prin aceea că mașina de semănat este realizată în variantă redusă dimensional, cu greutate mică, manevrabilă manual de către o persoană tară dificultate, dotată cu trei recipiente separate care împrăștie două substanțe granulate și una lichidă, de exemplu: semințe, îngrășământ granulat și ierbicid lichid, sau semințe și îngrășământ granulate și apă.
BUD IO AN - VIOREL (X-ι Ο 1 1 - Ο Ο 6 5 8 - f 3 -07- 2011
Avantajele invenției sunt următoarele:
datorită dimensiunilor sale reduse, permite semănarea pe suprafețe mici, limitate de arbori sau alte obstacole;
datorită soluției constructive care realizează trei operații (de exemplu: semănare. ierbicizare și îmbogățire cu nutrienți sau apă) printr-o singură trecere, nu necesită combustibil;
datorită soluției constructive simple, este ușor de întreținut și reparat;
datorită acționării mecanice, nu poluează;
datorită dimensiunilor sale reduse și a soluției constructive alese, mașina de semănat are o greutate redusă (aproximativ 6 kg cu toate recipientele pline) care permite transportarea ei de către orice persoană, chiar și de către o femeie.
Se prezintă, în continuare, un exemplu de realizare practică a mașinii manuale de semănat conform invenției, în legătură și cu figurile 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 și 8, care reprezintă:
fig. 1: mașina manuală de semănat privită din față;
fig. 2: schema cinematică a transmisiei mișcării;
fig. 3: vizualizare a schemei cinematice a transmisiei mișcării;
fig. 4: vedere a casetei unitare 11 și a sistemului de împrăștiere a granulelor și a lichidului ; fig. 5: vedere roată 8 cu cupe 9;
fig. 6: mașina manuală de semănat privită din lateral;
fig. 7: sistemul de închidere/ deschidere 18;
fig. 8: detaliul A al fig.7.
Mașina manuală de semănat (fig.l și fig. 6) este formată dintr-o roată tractoare 1 montată solidar cu pinionul (roată de curea) 2 antrenată împreună cu pinionul 3 de o curea de transmisie dințată 4 care antrenează un sistem de roți dințate care transmit mișcarea la casetacirculară 5 cu două compartimente prevăzute fiecare cu câte un bușon 6 pentru alimentare, caseta fiind fixată în furca 7 iar fiecare compartiment conținând o roată 8 cu cupe 9 (fig. 5) puse în mișcare de axul 10 de ieșire din sistemul de roți dințate, caseta 5 fiind prevăzută cu o fantă 11 prin care granulele cad în caseta unitară 12 având un compartiment 13 pentru semințe, un compartiment 14 pentru îngrășământ granulat, fiecare prelungindu-se cu câte o conductă 20 acestea unindu-se în conducta 21, prin casetă trecând și un furtun 15 pentru ierbicid lichid care provine dintr-un recipient 16 prin acționarea cablului 17 asupra sistemului de închidere/deschidere 18 (fig. 4) mașina fiind manevrată manual cu ajutorul unei pârghii cu mâner 19.
\bUD IO AN - VIOREL
Oj2 O 1 1 - o O 6 5 O - f 3 -D7- 2D1Î
Roată tractoare 1, din material plastic, reprezintă punctul de sprijin pentru întreaga mașină și cu ajutorul acesteia mașina de semănat se deplasează pe sol și lucrează.
Roțile de curea (pinioanele) 2 și 3 sunt identice ca și număr de dinți, raportul de transmisie fiind 1:1.
Caseta 5 are două compartimente identice: unul pentru semințe și celălalt pentru îngrășământ sau ierbicid.
Roata 8 este metalică și este prevăzută cu trei sau mai multe cupe 9 al căror număr și ale căror dimensiuni depind de tipul și dimensiunea semințelor care se doresc a fi semănate (de exemplu, în cazul semănării grâului care este de granulație mică, sunt necesare doar trei cupe de dimensiune mică, care sunt absolut suficiente pentru a fi semănate optim , adică la o distanță relativ mică una de alta). Numărul cupelor 9 depinde, deci și de distanța recomandată dintre semințele plantate, de acești parametri depinde și diametrul roții 8. Cele două roți 8 sunt pe același ax și mișcarea lui de rotație este generată de tija 10 montată pe ieșirea de la sistemul de roți dințate.
Sistemul de roți dințate cuprinde o roată dințată 22 montată solidar cu pinionul (roata de curea) 3, care angrenează cu roata dințată 23, angrenată la rândul ei cu roata dințată 24. angrenată și ea cu roata dințată 25, montată pe același ax cu cele două roți 8 cu cupe 9, roțile fiind amplasate pe același ax cu roata dințată 25 echidistant de o parte și de alta a acesteia (fig.2 Și fig-3)
Ierbicidul din recipientul 16 este dirijat prin furtunul 15 spre aceeași zonă în care cad granulele de semințe și îngrășământ.
Mașina manuală de semănat este dotată și cu o tijă de sprijin 26 fixată în manșonul 27 de pe brațul 28 al pîrghiei cu mâner 19.
Pe aceeași pîrghie cu mâner 19 este fixat cu ajutorul a două cleme un suport cu două jaloane 29 gradate din 10 în 10 cm pentru marcarea distanței dintre rânduri și orientarea la semănat pe rânduri. Practic, la terminarea de semănat a unui rând, se așează jalonul perpendicular pe direcția rândurilor, cu un capăt la capătul rândului semănat deja și se marchează, la capătul jalonului, punctul de plecare pentru rândul viitor. De asemenea, se poate marca și următorul punct de capăt de rând, care servește la orientarea în teren, ca un fel de linie de ochire, la întoarcerea următoare (fig. 1).
Sistemul de închidere/ deschidere 18 este format din piesa 30 paralelipipedică străbătută vertical central de un orificiu 31 intersectat de un alt orificiu orizontal 32 în care culisează un
^-2011- 0 0 6 5 0 -- ί’χ
3 -07- 2011 07
Modul de funcționare al mașinii manuale de semănat conform invenției este următorul: roata tractoare 1 antrenează prin roțile de curea (pinioane) 2 și 3 cureaua de transmisie dințată 4, apoi sistemul format din roțile dințate 22, 23, 24 și 25, de la care mișcarea se transmite la celor două roți 8 cu cupele 9 care alimentează cu granule compartimentele 13 și 14 din care granulele cad prin cele două conducte 20 și apoi prin conducta 21 pe sol. Funcție de dorință, prin acționarea manuală a pârghiei cu mâner 19 se deschide sistemul de închidere/deschidere 18 care lasă să cadă ierbicid lichid din recipientul 16.

Claims (3)

  1. REVENDICĂRI
    1. Mașina manuală de semănat caracterizată prin aceea că este formată din roata tractoare (1) montată solidar cu pinionul (roată de curea) (2) antrenată împreună cu pinionul (3) de o curea de transmisie dințată (4) care antrenează un sistem format din roțile dințate (22) montată solidar cu pinionul (roata de curea) (3), care angrenează cu roata dințată (23), angrenată la rândul ei cu roata dințată (24), angrenată și ea cu roata dințată (25), montată pe același ax (10) cu cele două roți (8) cu cupe (9), roțile (8) fiind amplasate pe același ax cu roata dințată (25) echidistant de o parte și de alta a acesteia, roțile (8) fiind amplasate în cele două compartimente ale casetei circulară (5) cu câte un bușon (6) pentru alimentare, caseta circulară (5) fiind fixată în furca (7) caseta circulară (5) fiind prevăzută cu o fantă (11) prin care granulele cad în caseta unitară (12) având un compartiment (13) pentru semințe, un compartiment (14) pentru îngrășământ granulat, fiecare prelunginduse cu câte o conductă (20) acestea unindu-se în conducta (21), prin casetă trecând și un furtun (15) pentru ierbicid lichid care provine dintr-un recipient (16) prin acționarea cablului (17) asupra sistemului de închidere/deschidere (18) mașina fiind manevrată manual cu ajutorul unei pârghii cu mâner (19).
  2. 2. Mașina manuală de semănat caracterizată prin aceea că pe pîrghia cu mâner (19) este fixat cu ajutorul a două cleme un suport cu două jaloane (29) gradate din 10 în 10 cm, iar pe brațul (28) al pîrghiei cu mâner (19) se află prinsă în manșonul (27) o tijă de sprijin pc sol (26).
  3. 3. Mașina manuală de semănat caracterizată prin aceea că sistemul de închidere/ deschidere (18) este format din piesa (30) paralelipipedică străbătută vertical central de un orificiu (31) intersectat de un alt orificiu orizontal (32) în care culisează un pistonaș (33) acționat de arcul cu clapetă (34).
ROA201100658A 2011-07-13 2011-07-13 Maşină de semănat cu antrenare manuală RO128248B1 (ro)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA201100658A RO128248B1 (ro) 2011-07-13 2011-07-13 Maşină de semănat cu antrenare manuală

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA201100658A RO128248B1 (ro) 2011-07-13 2011-07-13 Maşină de semănat cu antrenare manuală

Publications (2)

Publication Number Publication Date
RO128248A2 true RO128248A2 (ro) 2013-04-30
RO128248B1 RO128248B1 (ro) 2014-11-28

Family

ID=48170228

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
ROA201100658A RO128248B1 (ro) 2011-07-13 2011-07-13 Maşină de semănat cu antrenare manuală

Country Status (1)

Country Link
RO (1) RO128248B1 (ro)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN113557825A (zh) * 2021-08-06 2021-10-29 周银娥 一种智能农业用多功能的播种装置

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN113557825A (zh) * 2021-08-06 2021-10-29 周银娥 一种智能农业用多功能的播种装置

Also Published As

Publication number Publication date
RO128248B1 (ro) 2014-11-28

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CN101622924B (zh) 自走式播种、施肥、喷药联合作业机
CN203407181U (zh) 一种马铃薯播种机
CN201450778U (zh) 自走式播种、施肥、喷药联合作业机
CN204443029U (zh) 一种新型水稻种植用装置
CN204681854U (zh) 一种带有喷洒装置的高效播种车
CN205142842U (zh) 农业播种装置
CN203313643U (zh) 多功能玉米播种机
CN103238403A (zh) 多功能全覆膜播种机
CN201213371Y (zh) 多功能施肥播种器
CN205142844U (zh) 一种农业播种机
ES2562577A1 (es) Implemento agrícola para incorporar en forma subterránea abono orgánico o composta en terrenos de cultivo
CN201138934Y (zh) 土豆播种机
CN202285526U (zh) 一种手动式多用穴播器
RO128248A2 (ro) Maşină manuală de semănat
CN202269166U (zh) 多功能播种施肥耧
CN206078023U (zh) 铺膜布管秧苗栽植机
CN205179721U (zh) 一种金银花施肥机
CN104541684B (zh) 一种点穴式差株花生播种机
CN102388705A (zh) 一种手动式多用穴播器
CN203646031U (zh) 一种农业播种机
CN201733590U (zh) 一种人工施肥、播种机
CN205336767U (zh) 一种耕地播种灌溉一体化的微耕机
CN201084900Y (zh) 手提式播种器
CN105191548B (zh) 电动多功能农用机
CN205567064U (zh) 一种集成式土豆播种机