RO125577A2 - Pensă bifidă - Google Patents

Pensă bifidă Download PDF

Info

Publication number
RO125577A2
RO125577A2 ROA200900072A RO200900072A RO125577A2 RO 125577 A2 RO125577 A2 RO 125577A2 RO A200900072 A ROA200900072 A RO A200900072A RO 200900072 A RO200900072 A RO 200900072A RO 125577 A2 RO125577 A2 RO 125577A2
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
arms
forceps
branches
length
clamp
Prior art date
Application number
ROA200900072A
Other languages
English (en)
Other versions
RO125577B1 (ro
Inventor
Nicolae Cristian Eugen Cazacu
Constantin Cazacu
Original Assignee
Nicolae Cristian Eugen Cazacu
Constantin Cazacu
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Nicolae Cristian Eugen Cazacu, Constantin Cazacu filed Critical Nicolae Cristian Eugen Cazacu
Priority to ROA200900072A priority Critical patent/RO125577B1/ro
Publication of RO125577A2 publication Critical patent/RO125577A2/ro
Publication of RO125577B1 publication Critical patent/RO125577B1/ro

Links

Landscapes

  • Dental Tools And Instruments Or Auxiliary Dental Instruments (AREA)

Abstract

Invenţia se referă la o pensă bifidă folosită pentru prinderea unei matrici dentare remodelate, cu care se inserează în spaţiul aproximal septul interdentar al foliei de diga destinată izolării câmpului operator în stomatologie. Pensa conform invenţiei are o parte inferioară, de prindere manuală, care cuprinde două braţe (1 şi 2) având nişte terminaţii (3 şi 4) inelare pentru fiecare dintre cele două braţe (1 şi 2), un sistem de fixare a braţelor (1 şi 2), constituit în partea mediană din două aripioare (5) cu caneluri care se suprapun la închidere, o articulaţie (6) care permite mobilitatea braţelor (1 şi 2) într-un singur plan, dispusă pe un ax (7), şi o parte superioară constituită din alte două braţe (8 şi 9) prevăzute, de-a lungul unor suprafeţe de închidere, cu nişte zimţi (10), fiecare dintre cele două braţe (8 şi 9) fiind divizat în două ramuri (11 şi 12) prevăzute cu nişte zimţi (13) sau cu nişte suprafeţe diamantate, cu rol de prindere fixă a unei matrici dentare, braţele (8 şi 9) fiind curbate la un unghi cuprins între 100 şi 140°, ramurile (11 şi 12) având între ele unghiuri cuprinse între 40 şi 60°, raportul între o lungime a unui braţ (8 sau 9) curbat şi o lungime a unei ramuri (11 sau 12) fiind de 3/2.

Description

ORCiUL OE SW PENTRU IwJt Și SSâ verere ce orevet de invenție .-C -Zve/j G<C
3 -Si- iiAk
PENSĂ BIFIDĂ
Invenția se referă la o pensă bifidă ca instrument necesar în stomatologie, la izolarea câmpului operator, pentru prinderea unei matrici metalice, în scopul, inserării in spațiul aproximai interdentar a septului foliei de diga.
Manoperele stomatologice se desfășoară cel mai corect într-un mediu controlabil fizic, chimic si microbiologic. Acest lucru se poate realiza prin sistemul creat de aplicarea unei folii de cauciuc sau alt material flexibil (diga) care este fixat pe dintele sau dinții în lucru, pentru a restrânge comunicarea ariei de lucru cu restul cavității orale. Izolarea spațiului de intervenție împiedică intrarea salivei, lichidului parodontal, sângerărilor gingivale, îmbunătățește vizibilitatea și accesul asupra zonei de lucru. De asemenea, diga menține părțile moi, limba și obrajii într-o tensiune neobositoare la distanța de aria de intervenție protejându-le.
înainte de a fi cunoscută și folosită diga, izolarea ariei de intervenție stomatologică se executa prin utilizarea simultană a mai multor mijloace prin folosirea aspiratorului de salivă și a unor rulouri de vată (comprese) amplasate in șanțurile vestibulare si lingual, in jurul dinților în aria de intervenție. Aceste mijoace permiteau o izolare doar pe termen scurt datorită îmbibării cu salivă.
Odată cu noul sistem de izolare a spațiului de intervenție prin folosirea foliei elastice au fost perfecționate și instrumentele care pregătesc și fixează diga pe câmpul operator. Aceste instrumente sunt: cleștele perforator pentru practicarea orificiilor în folie, pensa port-clema (cleștele) pentru manevrarea clemei si aplicarea pe dinte, cadrul de digă pentru fixarea extraorală a foliei și clemele (crampoanele), pentru fixarea intraoraiă a foliei precum și materiale și instrumentarul auxiliar.
în cazurile clinice în care aplicarea foliei se face la nivelul punctelor de contact strânse este dificil de amplasat septul interdentar al foliei la nivelul papilei gingivale fără de care izolarea este deficitară. în această situație este cunoscut a fi folosit firul dentar pentru plasarea septului, manopera dificil de executat în zona laterală a arcadei.
·1·····Ι····Ι····1······· “ 2 0 0 9 ^ 0 0 0 7 2-Ρ > λ -01- 2009
Foarte important în eficiența amplasării digii este faptul că aceasta trebuie aplicată la coletul dintelui astfel încât sa sigileze coletul de jur-împrejur.
Diga aplicată în acest mod asigură izolarea dintelui, menținerea etanșeității în jurul dintelui și împiedică o contaminare dinspre cavitatea orală. Avantajele utilizării sistemului de digă sunt legate de confortul medicului în timpul intervenției, o bună vizibilitate si acces asupra ariei de lucru, este suprimat riscul de contact al mucoasei cavității orale cu substanțele chimice utilizate de medic, suprimă riscul de contaminare a câmpului de intervenție precum și ingestia sau aspirația unor corpi străini, sau a instrumentarului endodontic ce poate avea consecințe medicale și juridice grave.
Tehnica aplicării digii presupune: alegerea clemei, a foliei elastice, a cadrului, a instrumentarului și a materialelor ajutătoare.
Manevra de aplicare pe câmpul operator se poate realiza prin încărcarea foliei pe clemă și a clemei într-o pensă port-clema (forceps) și plasarea pe dinte. Sunt cunoscute instrumente destinate acestui sistem de digă cum este cleștele din cererea de brevet US 2005/0191598 A1. Dar, sistemul de digă este adesea greu de montat și poate dura cel puțin 8 minute pentru montare, chiar în cazul in care medicul este bine antrenat. Din acest motiv, sunt necesare instrumente foarte sigure în timpul aplicării digăi. Sunt cunoscute: clemele, Ivory, Hygenic, Hu Friedy, pensele port-clema (forceps) Ivory Stoke , Brewer; perforatoarele Ainsworth, Ivory. Dificultăți majore în plasarea septului foliei interdentar se întâlnesc la dinții din zona laterală, atunci când este un punct interdentar strâns, când pacientul are o gură mică (microstomie), o limbă mare (macroglosie) sau deschidere limitată a gurii constricție articulară.
Problema tehnică pe care invenția o rezolvă este realizarea unei pense bifide pentru prinderea unei matrici dentare care prin mișcări de presiune și translație obligă septul foliei elastice să depășească punctul de contact interdentar și să se așeze pe papila gingivală, facilitând etașeizarea.
Pensa bifidă conform invenției este constituită în partea sa superioară din două brațe curbate, la un unghi cuprins intre 100 si 140 grade, care se ramifică fiecare în două ramuri active la un unghi cuprins între 40-60 grade, raportul între lungimea unui braț curbat și
.............. ................... ................................... .........
^2009-000/2-2 3 -01- 2009 lungimea ramurii active fiind de 3/2 și suprafețe lor de prindere, față în față, fiind zimțate sau diamantate.
Avantajele pensei bifide sunt următoarele:
permite o fixare sigură a unei matrici metalice modificate (rotunjită la capete) permite mișcări de presiune și translație pe septul foliei elastice, obligându-l să relaxeze punctul de contact interdentar și să-l depășească, chiar în situația punctelor de contact foarte strânse;
prin plasarea septului foliei pe papila gingivală, îmbrăcarea ei permite o bună sigilare la coletul dintelui.
permite scurtarea timpului de aplicare a digii.
Se dă în continuare un exemplu de realizare a pensei bifide, conform invenției în legătură și cu figurile care reprezintă:
figura 1: vedere frontală pensă închisă;
figura 2: vedere pensă deschisă figura 3: vedere axonometrică pensă închisă
Pensa bifidă, conform invenției este constituită din metal inoxidabil și are:
a) partea inferioară de priză manuală care cuprinde două brațe 1 și 2 cu terminația inferioară inelară 3 și 4 pentru fiecare braț 1 și 2; aceată parte este destinată prinderii ei cu degetele operatorului;
b) sistemul de fixare a brațelor 1 și 2 constituit în partea mediană de două aripioare cu caneluri 5 ce se suprapun la închiderea pensei;
c) articulația 6 pe axul 7, articulație care permite mobilitatea brațelor 1 și 2 într-un singur plan,
d) partea superioară este constituită din două brațe 8 și 9 prevăzute cu niște zimți 10 de-a lungul suprafețelor de închidere a brațelor 8 și 9; fiecare braț 8 și 9 se divide în două ramuri 11 și 12 prevăzute cu niște zimți 13, destinate prinderii fixe a unei folii metalice (matrice dentară cu capetele rotunjite). Cele două brațe 8 și 9 sunt curbate la un unghi între 100 și 140 grade. Ramurile active 11, 12 pot avea între ele unghiuri între 40 și 60 grade și o lungime de 1,5 - 2 cm și au pe suprafața activă zimți sau pulbere de diamant pentru
V'- £ U U 3 U U υ / L “ - V
3 -01- 2009 prinderea sigură a matricii metalice. Raportul intre lungimea unui braț curbat 8 sau 9 si lungimea ramurii active 11 sau 12 este de 3/2.
Pensa bifidă conform invenției este o pensă special destinată prinderii sigure a unei folii metalice, o matrice dentară cu marginile rotunjite și împingerii septului foliei interdentar cu plasarea pe papila gingivală. Cu ajutorul celor patru capete libere 11 și 12 este prinsă matricea metalică. Pensa bifidă oferă o priză manuală bună și are o mare capacitate de manevrare a septului foliei elastice, atunci când ea se aplică interdentar. Capetele libere 11 și 12 ale pensei sunt poziționate față în față , adiacente și permit mai multe puncte de fixare, conferind astfel medicului siguranță în manevre la oricare dinte, dar mai ales la dinții din regiunea laterală.
<4
LEGENDĂ
1, 2 - brațele inferioare ale pensei , 4 - orificii de prindere pentru degetele operatorului
- sistem de fixare a brațelor (aripioare cu caneluri)
- articulație pentru un singur plan
- axul pensei , 9 - brațele superioare ale pensei
- suprafețe zimțate , 12 - ramurile active
- suprafețe zimțate de prindere a matricei

Claims (2)

2 3 -01- 2009 REVENDICĂRI
1. Pensa bifidă destinată prinderii matricei metalice dentară remodelată și împingerii septului foliei interdentar cu plasarea pe papila gingivală, caracterizată prin aceea că este constituită în partea sa superioară, din două brațe curbate (8 și 9) la un unghi între ele cuprins între 100 și 140 grade și care se divid fiecare în două ramuri (11 și 12) cu părțile active prevăzute pe suprafețele de închidere cu zimți (sau pulbere diamantată, pentru priza sigură pe matrice).
2. Pensa bifidă conform revendicării 1, caracterizată prin aceea că, ramurile active (11, 12) ale pensei fac între ele un unghi cuprins între 40-60 grade, poziționate față în față, adiacente si arcuate, raportul între lungimea unui braț curbat (8 sau 9) și lungimea ramurii active(11 sau 12) fiind de 3/2.
ROA200900072A 2009-01-23 2009-01-23 Pensă stomatologică pentru depășirea suprafețelor 5 de contact interdentar strâns RO125577B1 (ro)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA200900072A RO125577B1 (ro) 2009-01-23 2009-01-23 Pensă stomatologică pentru depășirea suprafețelor 5 de contact interdentar strâns

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA200900072A RO125577B1 (ro) 2009-01-23 2009-01-23 Pensă stomatologică pentru depășirea suprafețelor 5 de contact interdentar strâns

Publications (2)

Publication Number Publication Date
RO125577A2 true RO125577A2 (ro) 2010-07-30
RO125577B1 RO125577B1 (ro) 2011-04-29

Family

ID=44502679

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
ROA200900072A RO125577B1 (ro) 2009-01-23 2009-01-23 Pensă stomatologică pentru depășirea suprafețelor 5 de contact interdentar strâns

Country Status (1)

Country Link
RO (1) RO125577B1 (ro)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN109394357A (zh) * 2018-12-19 2019-03-01 董立岩 一种口腔科用正畸钳

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN102462549B (zh) * 2011-03-24 2014-01-01 张国彬 口腔正畸平衡矫正器之结扎钳

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN109394357A (zh) * 2018-12-19 2019-03-01 董立岩 一种口腔科用正畸钳

Also Published As

Publication number Publication date
RO125577B1 (ro) 2011-04-29

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US7713057B2 (en) Oral mucous membrane protector for orthodontic applications
US11103334B2 (en) Device for removing material from the oral cavity of a patient
US20160074135A1 (en) Adjustable dental hand instrument
US20170281309A1 (en) Cannulae for evacuating saliva and/or blood flow
KR20120140027A (ko) 치과용 얼굴보호 커버 및 입 개구기
US5122058A (en) Forceps with inserts for removing premolar and anterior dental crowns
WO2018126150A1 (en) Polymer dental dam clamp and related assemblies and methods
US20110250563A1 (en) Interdental device
US6309218B1 (en) Apparatus for applying suction adjacent to a tooth
US20110045435A1 (en) Dental pliers
US4986752A (en) Cushioned clamp for securing a dental dam
RO125577A2 (ro) Pensă bifidă
US20110070556A1 (en) Micro evacuator and method of use
Bhuva et al. Rubber dam in clinical practice.
KR102008375B1 (ko) 러버댐 클램프
WO2016185176A1 (en) Dental isolation apparatus
JP4597951B2 (ja) 顎間固定解除装置
CN209847423U (zh) 一种埋伏牙矫正装置
US9345554B1 (en) Dental prosthetic and restoration removal system and method
CN216257487U (zh) 一种橡皮障固定夹
WO2015080505A1 (ko) 임플란트용 치은 절제 플라이어
CN217244616U (zh) 一种基于医疗临床用长度可调节的止血钳
US20220079713A1 (en) Compound dental floss tie
RU2808197C1 (ru) Стоматологический ретрактор с фиксаторами для языка и крепления слюноотсоса
CN115153871B (zh) 一次性使用颞下颌关节前脱位医用器械包