RO125522A2 - Scripete economic - Google Patents

Scripete economic Download PDF

Info

Publication number
RO125522A2
RO125522A2 ROA200800164A RO200800164A RO125522A2 RO 125522 A2 RO125522 A2 RO 125522A2 RO A200800164 A ROA200800164 A RO A200800164A RO 200800164 A RO200800164 A RO 200800164A RO 125522 A2 RO125522 A2 RO 125522A2
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
pulley
screw
platband
pieces
role
Prior art date
Application number
ROA200800164A
Other languages
English (en)
Inventor
Radu Iulian Zamfir
Original Assignee
Radu Iulian Zamfir
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Radu Iulian Zamfir filed Critical Radu Iulian Zamfir
Priority to ROA200800164A priority Critical patent/RO125522A2/ro
Publication of RO125522A2 publication Critical patent/RO125522A2/ro

Links

Landscapes

  • Pulleys (AREA)

Abstract

Invenţia se referă la un scripete economic ce poate fi utilizat în activităţile cu profil mecanic. Scripetele conform invenţiei este constituit dintr-o roată (1) ce reprezintă un segment tăiat dintr-o ţeavă metalică a cărei grosime de perete a fost aleasă în funcţie de sarcina care trebuie ridicată, şi care are practicat, pe mijloc, un canal pentru cablu sau funie, pe lateralele roţii (1), se sudează central două bucăţi (2 şi 3) de platbandă, grosimea şi lăţimea acestor platbande determinând rezistenţa scripetelui, prin bucăţile (2 şi 3) de platbandă se practică un orificiu centrat la o roată (1), orificiu prin care se introduce forţat o bucşă cu rol de distanţier, prin care trece un şurub (5), pe părţile laterale ale roţii (1) se montează, prin înfiletare la un şurub (5), alte două bucăţi (4 şi 6) de platbandă, care au şi rol de braţe de susţinere a scripetului şi care sunt strânse cu piuliţa (9) cu rol de contrapiuliţă, între capetele superioare ale bucăţilor (4 şi 6) de platbandă se montează un corp (7) ce are rol de opritor şi este prevăzut cu nişte canale laterale, pentru a putea culisa mai sus sau mai jos, prin bucăţile (4 şi 6) de platbandă şi printr-un corp (7) trece un al doilea şurub (8) de fixat cu o piuliţă, la şurub (8) se fixează lanţul (10) de susţinere, al cărui capăt superior este trecut peste suportul (11) de ancorare şi fixat cu ajutorul corpului (12b), prin intermediul şurubului (13).

Description

Scripete economic
Invenția se referă la un scripete economic, ce poate fi utilizat în domeniul mecanic.
Scopul invenției este construirea unui scripete economic.
Problema pe care o rezolvă invenția este construirea unui scripete economic care să cuprindă componente ușor de realizat și exploatat.
Scripetele economic este compus dintr-un segment de țeavă ce are o diferență generoasă între diametrul exterior și cel interior, segment pe care se efectuează canalul pentru cablu/frânghie ca parte a unui sistem economic de construcție a unui scripete metalic, și dintr-un sistem economic de ancorare a scripetelui, ansamblul rezultat fiind un scripete economic și rezistent.
Se dă, în continuare 1 exemplu de realizare a invenției în legătură cu Fig. 1, 2, 3,4,5,6 care reprezintă:
— Fig. 1, scripetele economic, imagine parțială;
— Fig. 2, imagine detaliata a unui corp cu rol multiplu în cadrul scripetelui economic, inclusiv de opritor;
— Fig. 3, modalitatea de montare a scripetelui economic la sistemul de ancorare;
—- Fig. 4, modalitatea principală de ancorare a scripetelui economic;
— Fig. 5, modalitatea secundară de ancorare a scripetelui economic;
— Fig. 6, scripetele economic, imagine de ansamblu.
Scripetele economic, conform invenției prezintă următoarele avantaje:
- construcție simplă și robustă;
- costuri de producție relativ mici;
- rezistență deosebită;
Scripetele economic, conform invenției nu este doar un proiect ci este o construcție personală finalizată. Imaginile descrise sunt fotografii ale scripetelui economic.
Modalitatea de construcție a unui scripete economic conform Fig. 1, implică efectuarea la strung a unui canal pentru cablu/frânghie pe un segment de țeavă 1 ce are o diferență generoasă între diametrul exterior și cel interior.
De o parte și de alta a acestui segment se sudează două platbanturi 2, 3. De grosimea și de lățimea acestor două platbanturi depinde rezistența scripetelui.
în cele două platbanturi, se efectuează centrat la segmentul efectuat, un orificiu în interiorul căruia se introduce forțat o bucșă cu înălțimea mai mare decât înălțimea segmentului decupat plus grosimea celor două platbanturi.
înainte de introducerea bucșei este efectuat un mic orificiu ia mijlocul înălțimii bucșei și perpendicular pe aceasta, cu rol în lubrifierea scripetelui.
Bucșa este necesară, ncutîlizarea unei bucșe (ca variantă constructivă) având ca efect o construcție neprofesională a scripetelui.
Ο- 2 Ο Ο 8 - Ο Ο 1 6 4 - 2 8 -02“ 2008
Se introduce șurubul 5 prin platbantul 4, prin corpul scripetelui, prin interiorul bucșei. Șurubul 5 se introduce și prin platbantul 6 prin înfiletare însă spre deosebire de platbantul 4.
Totodată, între platbanturile 4, 6 se introduce și corpul 7. Corpul 7 are rol multiplu; de opritor (pentru a împiedica ieșirea accidentală a cablului/sforii de pe corpul scripetelui), de montare a platbanturilor 4, 6 unul la altul cât și de echilibrare a scripeteiui printr-o montare paralelă a corpului 1 în raport cu 4, 6. Montarea este efectuată prin poziționarea corpului 7 astfel încât să fie îndeplinite aceste cerințe după care urmează strângerea piulițelor proprii șuruburilor 5,8. Deoarece platbantul 6 este montat la 5 prin înfiletare, piulița 9 are rol de contrapiuliță.
Ca variantă constructivă, este posibilă și o montare a platbantului 6 la șurubul 5 fără înfiletare caz în care, pe lângă piulița 9 mai este necesară încă o piuliță, cu rol de contrapiuliță, montată la șurubul 5.
La șurubul 8 este montat lanțul 10.
în cadrul Fig. 2 este descris detaliat corpul 7. Acest corp, deoarece are și rol de opritor, este prevăzut cu un canal pentru a putea fi montat mai sus sau mai jos în funcție de grosimea cablului/frânghiei.
în cadrul Fig. 3 este descrisă modalitatea de montare a lanțului 10 la șurubul 8. Șaibele pot fi incluse în cazul în care este necesară o distanțare a platbanturilor 4,6 de 7 (Fig. 1).
în cadrul Fig. 4 este descrisă o modalitate de ancorare a lanțului 10 la un suport de ancorare 11. Astfel, corpul 12a, 12b este un corp compus din două segmente montate prin sudare unul la altul. 12a este un segment de țeavă prin care lanțul 10 are posibilitatea de a culisa, în timp ce segmentul 12b are rolul de a monta printr-un șurub 13, capătul lanțului.
înainte de ancorare, capătul lanțului IO este detașat de la corpul 12b de aceea, lanțul 10 poate fi ancorat cu ușurință chiar dacă 11 nu are capete. Ancorarea se efectuează pur și simplu prin trecerea lanțului 10 pe deasupra suportului de ancorare 11, urmată de montarea capătului lanțului 10 în cadrul corpului 12b, prin intermediul șurubului 13.
Deoarece lanțul 10 are posibilitatea de a culisa prin 12b sistemul de ancorare descris funcționează ca un laț în sensul în care 11 este prins și strâns totodată în funcție de greutățile ridicate prin intermediul scripetelui.
în cadrul Fig. 5 este descrisă o altă modalitate de ancorare în cadrul acestei modalități, capătul lanțului 10 este montat în interiorul corpului 12a conform figurii, prin intermediul șurubului 13. Pentru un corp 12a cu diametral mare, lanțul 10 își poate conserva posibilitatea de culisare prin 12a. Pentru un corp 12a cu diametru mai mic, montarea se poate efectua prin împiedicarea acestei culisări. Utilizarea exclusivă a corpului 12a face inutilă utilizarea corpului 12b.
Lungimea lanțului 10 trebuie să permită o rotație completă a scripeteiui pentru ca acesta să poată fi utilizat în orice situații.
în cazul în care este necesară o fixare definitivă a șurubului 13 aceasta poate fi efectuată prin intermediul unei piulițe.
Variantele de ancorare includ un cablu/sfoară utilizate în locul lanțului 10 la capătul căruia poate fi montat un cârlig de ancorare conform modalității clasice de ancorare. Sau, o modalitate mixtă prin care la capătul cablului/sforii se efectuează o buclă sau se montează una sau două verigi de lanț, capăt ce este montat la 12a sau la 12b.
Λ.-2 Ο Ο 8 - Ο Ο 1 64
3 -02- 2008
Sistemul de ancorare descris în cadrul Fig. 4, Fig. 5 poate fi aplicat și altor modalități de ancorare cât și varianta mixtă descrisă anterior. Este un sistem universal de ancorare, extrem de simplu și eficient, ce poate substitui cu succes cârligele indiferent de scopul și domeniile în care cârligele sunt utilizate.
în cadrul Fig. 6 este reprezentat scripetele economic în ansamblu.
în cazul în care nu se preferă o construcție a ansamblului 1, 2, 3 prin sudarea corpurilor 2, 3 la 1, se poate înlocui acest ansamblu cu o roată de scripete fabricată prin altfel de procedee. Din punct de vedere economic, varianta prin turnare poate fi o variantă competitivă de construcție a roții unui scripete în raport cu cea descrisă. în cadrul variantei prin turnare, sistemul de tip bucșă poate fi conservat sau nu. în cazul în care nu se preferă utilizarea unui sistem cu bucșă, forma interioară proprie roții scripetelui este complementară unui rulment. în acest caz, se montează rulmentul și două distanțatoare (de exemplu, două șaibe) de o parte și de alta a inelului interior al rulmentului. Chiar și într-un astfel de caz este conservată noutatea, ansamblul rezultat fiind montabil între platbanturile 4, 6 prin intermediul corpului 7 (corp cu rol multiplu), în aceeași modalitate ca cea descrisă pentru ansamblul 1,2,3.
Platbanturile 2, 3, 4, 6 pot fi substituite și de corpuri metalice ce au forme diferite dar același rol.
Scripeții clasici utilizați sunt fie metalici dar au un diametru mic, fie au un diametru mare dar nu sunt metalici (în general scripeții din comerț). Dar, scripeții din plastic nu rezistă în cazul utilizării în regim intensiv iar scripeții metalici cu diametrul mic produc disconfort și duc la o uzură accelerată a cablului sau sforii.
Mai sunt și scripeți metalici clasici, cu diametru acceptabil dar au un preț de producție mare.
în contrast, scripetele economic este o alternativă la aceste inconveniențe fiind totodată nu doar economic ci și deosebit de rezistent. Rezistența acestuia poate fi la intemperii și la solicitări. Rezistența la solicitări este condiționată de rezistența componentelor scripetelui. Astfel, componentele scripetelui (corpul 1, corpurile 2, 3, 4,6 șuruburile utilizate, corpul 10) trebuie să fie rezistente în funcție de solicitări.
ίλ-2 0 0 8 - 0 0 1 6 4 -2 8 -02- 2008
Revendicări

Claims (2)

  1. Revendicări
    Scripetele economic este compus dintr-un segment de țeava ce are o diferență generoasă între diametrul exterior și cel interior, segment pe care se efectuează canalul pentru cablu/frânghie ca parte a unui sistem economic de construcție a unui scripete metalic și dintr-un sistem economic de ancorare a scripetelui.
    1. Corpul scripetelui (Fig. 1) este caracterizat prin aceea că ansamblul de corpuri 1, 2, 3 sau un sistem echivalent din punct de vedere funcțional cu acest ansamblu, se montează între corpurile 4, 6 prin intermediul corpului cu rol multiplu 7, sistem montabil la sistemul de ancorare prin intermediul șurubului 8.
  2. 2. Sistemul economic de ancorare (Fig. 4) este caracterizat prin aceea că se poate substitui un cârlig printr-un lanț 10 montat la corpul compus: 12a, 12b.
ROA200800164A 2008-02-28 2008-02-28 Scripete economic RO125522A2 (ro)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA200800164A RO125522A2 (ro) 2008-02-28 2008-02-28 Scripete economic

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA200800164A RO125522A2 (ro) 2008-02-28 2008-02-28 Scripete economic

Publications (1)

Publication Number Publication Date
RO125522A2 true RO125522A2 (ro) 2010-06-30

Family

ID=64362119

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
ROA200800164A RO125522A2 (ro) 2008-02-28 2008-02-28 Scripete economic

Country Status (1)

Country Link
RO (1) RO125522A2 (ro)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
AU2010219156B2 (en) Fan blade and fastening means therefor
US20160039282A1 (en) Composite fuel tank support
CA2550336C (en) A fitting for wire rope
RO125522A2 (ro) Scripete economic
CN108736427A (zh) 一种铁附件卡紧装置
ATE550591T1 (de) Sicherungseinrichtung für eine insbesondere pressverbindung zwischen einer schlauchleitung und einer anschlussarmatur
CN103407904A (zh) 一种用于塔式起重机的抱箍式附墙连接件及其施工方法
WO2016059261A3 (en) Low slip splice
CN101672042A (zh) 一种窨井口防护网
CN210713531U (zh) 一种便携式预应力锚固件
KR20170001054U (ko) 애자 교체 장치
CN203925766U (zh) 一种具有高强度活塞销的发动机活塞组件
EP3078404A1 (fr) Barre formée d'une pluralité de tronçons pour l aménagement d espaces publics et/ou privés, notamment dans le domaine des sports
CN101812964A (zh) 固定装置
CN203935576U (zh) 电线杆攀爬铁鞋
KR101747606B1 (ko) 수력발전 수차의 커플링 허브 인출장치
AU2013100255A4 (en) Gate latch retainer clamp
CN202646535U (zh) 高强度重载限位弯板链结构
CN203945081U (zh) 卡环锻件
CN204846804U (zh) 多功能螺纹带装置
CN204099749U (zh) 一种高强度变径波纹管
US9388021B2 (en) Attachment means and apparatus comprising such an attachment means for lifting heavy loads
CN104953528A (zh) 节能型导线防震锤防跑位组合金具及其使用方法
CN201961202U (zh) 拉手及其固定件
AU2015100117A4 (en) Pin Latch Retainer Clamp