RO123408B1 - Dispozitiv şi metodă pentru obţinerea unei reclame cu efecte luminoase dinamice într-un volum închis - Google Patents

Dispozitiv şi metodă pentru obţinerea unei reclame cu efecte luminoase dinamice într-un volum închis Download PDF

Info

Publication number
RO123408B1
RO123408B1 ROA200800036A RO200800036A RO123408B1 RO 123408 B1 RO123408 B1 RO 123408B1 RO A200800036 A ROA200800036 A RO A200800036A RO 200800036 A RO200800036 A RO 200800036A RO 123408 B1 RO123408 B1 RO 123408B1
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
light
message
polarization
glass
transparent panel
Prior art date
Application number
ROA200800036A
Other languages
English (en)
Inventor
Claudiu Şuţan
Original Assignee
Claudiu Şuţan
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Claudiu Şuţan filed Critical Claudiu Şuţan
Priority to ROA200800036A priority Critical patent/RO123408B1/ro
Publication of RO123408B1 publication Critical patent/RO123408B1/ro

Links

Landscapes

  • Illuminated Signs And Luminous Advertising (AREA)

Abstract

Invenţia se referă la un dispozitiv şi la o metodă pentru producerea de efecte luminoase dinamice într-un volum închis. Dispozitivul conform invenţiei este alcătuit din nişte structuri (1 şi 2) tip perete, posterioară şi, respectiv, frontală, structura (2) frontală permiţând propagarea luminii dinspre faţa (6a) sa internă spre cealaltă faţă (6b), externă, pe faţa (6a) internă fiind aplicat un mesaj (3) realizat dintr-un material (7) polarizant al luminii, dintr-un filtru (4) de polarizare a luminii, având în componenţă un panou (10) transparent, dispus între mesaj (3) şi o sursă de lumină (8), precum şi dintr-un sistem (5) de activare a efectului luminos dinamic, ce cuprinde un mecanism de acţionare a panoului (10). Metoda pentru producerea de efecte luminoase dinamice, conform invenţiei, constă din iluminarea, printr-un filtru de polarizare a luminii, a unui panou având aplicat un mesaj, constituit dintr-un material polarizant al luminii, imprimând, în acelaşi timp, şi o mişcare de oscilaţie de tip du-te-vino unui panou transparent din cadrul filtrului de polarizare a luminii.

Description

Invenția se referă la un dispozitiv și la o metodă pentru producerea efectelor luminoase dinamice într-un volum închis.
Prin „volum închis” se înțelege orice spațiu delimitat din toate părțile de structuri tip perete. Un exemplu de astfel de volum închis care poate fi conceput ca element de reclamă este caseta luminoasă. Casetele luminoase reprezintă unul dintre cele mai importante elemente de publicitate în aer liber, folosite în special, dar nu exclusiv, cu scopuri publicitare.
Aceste casete luminoase, cunoscute și sub denumiri ca „reclame luminoase” sau „firme luminoase”, au dimensiuni și forme diferite derivate din soluții constructive diferite. Corpul casetei poate fi confecționat din profile plastice sau metalice precum PVC-ul sau aluminiul, pereții de închidere confecționați în funcție de aplicația dorită (plăci acrilice, PVC, poliplan ș.a.) și cu scopul de a proteja de intemperii, dar nu numai, sistemul de afișare intern.
Casetele luminoase sunt de tip simplu față, cu fața principală confecționată din material transparent - translucid (sticlă, plexiglas etc.) și inscripționată, de exemplu, cu mesaje publicitare sau cu o denumire de firmă sau de instituție.
Mai sunt cunoscute și casete luminoase de tip dublă față sau multi-față, care au două sau mai multe fețe iluminate, orientate în direcții diferite, pentru a putea fi văzute de către public din mai multe direcții.
Toate aceste casete luminoase se montează pe stâlpi și pot fi de exemplu rotite, sau pe pereți suport, așezate în consolă pe fațade.
Sunt utilizate și casete luminoase de dimensiuni foarte mari, din această categorie făcând parte semnele așezate pe acoperișuri (roof-top) sau panourile de tip unipol ce sunt amplasate în locații cu trafic intens și foarte ușor vizibile.
Aceste casete luminoase sunt în general confecționate din tuburi cu descărcare în diferite culori sau LED-uri.
De exemplu, firme luminoase de tip Prolight, care sunt reclame luminoase de interior, sunt afișate cu precădere în vitrine, ele fiind alcătuite din profile de aluminiu cu o față de plexiglas transparent, gravat, în funcție de efectul dorit, iar iluminarea se face în cant, prin plasarea în interiorul profilului de aluminiu a unui tub fluorescent ce poate avea diverse culori. Se folosesc și variante de iluminare în cant cu LED-uri în locul neonului. LED-urile, având dimensiuni mici, oferă avantajul că pot îmbrăca tot perimetrul semnului.
Toate aceste reclame luminoase au mare impact asupra publicului și sunt foarte răspândite, ele fiind de multe ori realizate, în special cele ce folosesc LED-urile, pentru a crea „efecte luminoase dinamice”, adică efecte percepute ca o stingere, respectiv aprindere gradată a componentelor mesajului, eventual cu schimbarea culorii sau a nuanței acesteia, sau cu crearea unei imagini care este percepută de către public ca având aparența unui element în mișcare. De exemplu, un mesaj compus din litere și/sau logo-uri își poate schimba în mod gradat și pe secțiuni, atât culoarea, cât și intensitatea luminoasă, de la obscur complet la luminozitate maximă.
în cursul zilei, aceste reclame trebuie să fie vizibile chiar și de la distanță.
Toate acestea cer sisteme de iluminare cu control complex, automatizat, al intensității luminoase, de multe ori a fiecărui element luminos în parte, și un mare consum energetic.
Un alt dezavantaj al acestor reclame luminoase este costul lor ridicat și întreținerea costisitoare, LED-urile folosite fiind în număr mare, iar arderea unui număr limitat sau chiar a unuia sau câteva din acestea ducând de cele mai multe ori la o alterare evidentă a efectului vizibil.
Plasarea lor în vitrine de magazine este de multe ori complicată și inestetică, structura de suport metalică sau legăturile electrice fiind vizibile publicului, mai ales atunci când vitrina, cum se întâmplă în general, este iluminată.
RO 123408 Β1
Problema tehnică pe care o rezolvă invenția constă în găsirea unei combinații de 1 mijloace simple, necostisitoare și fiabile în producerea de efecte luminoase dinamice într-un volum închis. 3
Obiectivul principal al invenției este, deci, acela de a depăși inconvenientele menționate, care apar în aplicarea de dispozitive și metode cunoscute pentru producerea efectelor 5 luminoase dinamice în volum închis, furnizând un nou dispozitiv și o nouă metodă pentru producerea efectelor luminoase dinamice într-un volum închis, cu efecte vizibile foarte 7 atractive și spectaculoase, prin mijloace simple, dar ușor de montat și cu un înalt grad de fiabilitate. 9
Un alt scop al invenției este acela de a furniza un nou dispozitiv și o nouă metodă pentru producerea efectelor luminoase dinamice într-un volum închis, care să permită, în 11 mod avantajos, folosirea de mijloace economice din punct de vedere al consumului electric, cu un cost redus și întreținere ușoară, care să aibă o foarte bună rezistență la factorii de 13 mediu.
Un alt scop încă al invenției este acela de a furniza un nou dispozitiv și o nouă 15 metodă pentru producerea efectelor luminoase dinamice într-un volum închis, care să fie, în mod avantajos, implementabil, cu mijloace, dispozitive și aparatură existente pe piață, și 17 ale căror costuri să permită o exploatare economică a dispozitivului, chiar și în cazul perioadelor scurte de permanență a mesajului publicitar, ca, de exemplu, pentru campanii 19 de sezon (de Crăciun, de Paști, vacanțe de vară-iarnă) sau în perioade de promoții publicitare. 21
Invenția rezolvă problema tehnică cu ajutorul unui dispozitiv pentru producerea de efecte luminoase dinamice într-un volum închis, care cuprinde o structură posterioară, o 23 structură frontală, care permite propagarea luminii din direcția unei fețe interne spre o față externă, cu un mesaj aplicat pe fața internă a structurii frontale, astfel încât să fie vizibil 25 publicului, o sursă de lumină care se propagă dinspre structura posterioară înspre mesaj, un sistem filtru de polarizare a luminii, dispus între mesaj și sursa de lumină, sistem filtru de 27 polarizare reprezentat de un panou transparent la lumină, mobil, panoul cuprinzând o succesiune de zone, constituite fiecare din secțiuni distincte de material polarizant a luminii, 29 așezate astfel încât secțiuni adiacente să aibă axe de polarizare a luminii deviate la 90° una față de cealaltă, precum și un sistem de activare de efecte luminoase dinamice, iar mesajul 31 are o extindere majoră pe cel puțin o direcție preferată a feței interne și este constituit, la rândul său, dintr-o succesiune de elemente grafice care se înșiruie cel puțin pe direcția 33 preferată de extindere, fiecare element fiind realizat, în mod distinct, din material polarizant al luminii, astfel dispus încât axa de polarizare a luminii pentru un element grafic să fie 35 deviată cu 90° față de axa de polarizare a luminii pentru elementele grafice adiacente.
De asemenea, invenția mai prevede o metodă pentru producerea de efecte 37 luminoase dinamice într-un volum închis, care include următoarele etape:
- aplicarea unui mesaj constituit din material polarizant al luminii pe o suprafață 39 internă a unei structuri frontale, tip perete, care permite propagarea luminii din direcția feței sale interne spre o față externă, astfel încât să fie vizibil publicului, mesajul având o extindere 41 majoră pe cel puțin o direcție preferată a feței interne;
- montarea unui sistem filtru de polarizare a luminii, constituit din material polarizant, 43 între mesajul aplicat pe fața internă a structurii frontale și o sursă de lumină;
- producerea de efecte luminoase dinamice, prin acționarea unui sistem de activare 45 a efectelor luminoase dinamice, capabil să producă o variație a polarizării luminii ce se propagă prin sistemul filtru de polarizare spre mesajul menționat, cel puțin pe direcția 47 preferată de extindere a acestuia.
RO 123408 Β1
Alte caracteristici și avantaje ale invenției vor apărea în mod clar din descrierea, în continuare, a unor exemple de realizare preferate, neexclusive, ale invenției, ilustrate, fără a se limita la acestea, prin desenele anexate, în care:
- fig. 1 este o reprezentare schematică, în perspectivă, a componentelor unei casete luminoase, dotată cu un dispozitiv pentru producerea de efecte luminoase dinamice, în conformitate cu invenția;
- fig. 2A și 2B sunt vederi schematice, în plan, a două forme diverse de realizare a unui sistem de activare a efectelor luminoase dinamice în cadrul dispozitivului conform invenției;
- fig. 3 este o secțiune în plan transversal a dispozitivului conform invenției;
- fig. 4 este o vedere parțială, în secțiune transversală, a dispozitivului pentru producerea de efecte luminoase dinamice, conform invenției, cu un mesaj executat în relief;
- fig. 5 este o reprezentare schematică, în perspectivă, a componentelor unei vetrocamere sau termopan dotate cu un dispozitiv conform invenției;
- fig. 6 este o vedere parțială, în în secțiune transversală, a vetrocamerei reprezentate în fig. 5, dotată cu dispozitivul conform invenției.
în legătură cu fig. 1-6, este reprezentat un dispozitiv pentru producerea de efecte luminoase dinamice într-un volum închis, care cuprinde o structură posterioară 1, tip perete, și o structură, frontală 2, tip perete. Aceasta din urmă permite propagarea luminii din direcția unei fețe interne 6a spre o față externă 6b, astfel încât lumina să fie vizibilă publicului care privește spre fața sa externă 6b. Un mesaj 3 este aplicat pe fața internă 6a a structurii frontale 2, el având o extindere majoră pe cel puțin o direcție preferată a feței interne 6a. O sursă de lumină furnizează lumina care se propagă dinspre structura posterioară 1 în secțiune transversală, înspre mesajul 3, care este realizat dintr-un material polarizant 7 al luminii.
Dispozitivul mai cuprinde un sistem filtru de polarizare a luminii 4, care este dispus între mesajul 3 aplicat pe fața internă 6a a structurii frontale 2 și sursa de lumină, precum și un sistem de activare 5 a efectului luminos dinamic, capabil să producă o variație a polarizării luminii ce se propagă prin sistemul filtru de polarizare a luminii 4 spre mesajul 3 menționat, cel puțin pe direcția preferată de extindere a acestuia, în vederea producerii efectului luminos dinamic.
Prin „mesaj publicitar” sau „mesaj” se înțelege orice tip de inscripție sau figură grafică, în general un mesaj scris, dar și un desen sau o figură formată dintr-o înlănțuire de motive sau elemente grafice.
Extinderea majoră în cel puțin o direcție preferată a mesajului este dată, de exemplu, în cazul în care acesta este format prevalent din înșiruiri de litere și/sau figuri grafice care formează un rând sau o coloană sau, oricum, un număr limitat de rânduri sau coloane, care se pot încadra într-o zonă de formă ipotetică, în general dreptunghiulară, mai precis de acea formă în care una din dimensiuni (lungime, lățime, înălțime...), cea preferată adică, este mai mare decât celelalte.
Sursa de lumină menționată poate fi constituită din cel puțin o sursă de lumină artificială 8, montată în spatele sistemului filtru de polarizare a luminii 4, astfel încât să asigure o propagare a luminii emise prin sistemul filtru 4 și apoi prin structura frontală 2.
Structura posterioară 1 este fabricată dintr-un material care permite trecerea luminii. Astfel, sursa de lumină artificială poate fi situată chiar în spatele peretelui posterior 1. în cazul structurii posterioare 1 transparente, sursa de lumină menționată poate fi constituită, în mod avantajos, chiar de lumina naturală.
RO 123408 Β1
Mesajul 3 este constituit dintr-o succesiune de elemente grafice 9a, 9b, 9c..., care 1 se înșiruie cel puțin în direcția preferată menționată, fiecare element 9a, 9b, 9c ș.a.m.d. fiind realizat, în mod distinct, din material polarizant 7. Mai mult, dispunerea materialului polarizant 3 7 este astfel aleasă pentru fiecare din elementele grafice 9a, 9b, 9c..., încât direcția de polarizare a luminii elementului grafic 9b să fie deviată cu 90° față de direcția de polarizare 5 a elementelor grafice adiacente 9a, 9c.
„Elementele grafice” pot fi constituite din orice posibilă componentă a unui mesaj, ca 7 de exemplu, de o înșiruire de litere, de o înșiruire de reprezentări de imagini desenate sau imagini reproduse (tip fotografie) etc. 9
Este clar că elementul grafic distinct 9i poate fi constituit dintr-o singură literă sau desen sau reproducere sau de un grup de litere sau desene sau reproduceri, după cum se 11 dorește, de exemplu în funcție de efectul luminos dinamic cel mai sugestiv care se poate crea. 13
Sistemul filtru de polarizare a luminii 4 cuprinde un panou transparent la lumină 10, cu o extindere corespunzătoare cel puțin direcției preferate de extindere a mesajului 3, 15 pentru a filtra tot fasciculul de lumină necesar pentru iluminarea întregului mesaj. El este astfel montat, încât să fie mobil, cel puțin pe direcția paralelă cu direcția preferată, 17 menționată, de extindere a mesajului 3.
Panoul 10 cuprinde o succesiune de zone 11a, 11b, 11c..., constituite, fiecare, din 19 secțiuni distincte de material polarizant 7, astfel așezate încât secțiuni adiacente, de exemplu 11a, 11b, să aibă direcții de polarizare a luminii deviate la 90° una față de cealaltă. 21
Sistemul de activare 5 a efectelor luminoase dinamice cuprinde un mecanism de deplasare a panoului transparent 10 pe direcția paralelă, cel puțin cu direcția preferată, 23 menționată, de extindere a mesajului 3. Mecanismul de deplasare menționat cuprinde un motor 12, legat cinematic, printr-un sistem de transmisie 13, la panoul transparent 10, astfel 25 încât să provoace o mișcare de translație, du-te-vino, a acestuia.
Este evident că dispozitivul conform prezentei invenții se poate aplica și în cazul în 27 care se dorește obținerea efectelor luminoase dinamice pentru un mesaj care are o extindere majoră și pe o a doua direcție, pe lângă cea preferată menționată. Cu alte cuvinte, nu este 29 un mesaj care acoperă doar o zonă dreptunghiulară, ci una formată, de exemplu, din elemente de formă dreptunghiulară sau de paralelograme care se încrucișează (configurație 31 în T, X, Y etc.). Se poate prevedea, în acest caz, o mișcare combinată a panoului 10, configurat cu zonele 11a, 11b, 11c, așezate în mod corespunzător, cu o a doua fază de 33 oscilație executată și paralel cu cea de-a doua direcție de extindere majoră.
Sistemul de transmisie poate fi de orice tip cunoscut adecvat, de exemplu, unul 35 mecanic, de tip bielă-manivelă, roată dințată-cremalieră (așa cum s-a exemplificat în figuri), curea sau cablu de transmisie pe roată de acționare și legată la panou, sau pneumatic ori 37 hidraulic, în care mișcarea de du-te-vino este comandată de un piston cu tija legată la panoul 10, sau prin acționare cu câmp magnetic (folosind, de exemplu, magneți permanenți, fără 39 alimentare cu energie electrică).
în exemplele arătate în figuri, se pot folosi, de pildă, motoare care efectuează o 41 mișcare înainte și înapoi (precum cel de la ștergătorul de lunetă), căruia i se atașează o roată dințată, cu diametrul calculat după distanța necesară pe care trebuie s-o parcurgă 43 panoul 10, sau un motor cu dublu sens de funcționare, căruia i se atașează senzori și schimbători de polaritate. Acest lucru se realizează prin plasarea senzorilor la capetele distanței 45 necesare de oscilație a panoului mobil 10, senzori care vor modifica polaritatea de alimentare a motorului, deci direcția de deplasare a panoului. Cei doi senzori vor menține această 47 mișcare de du-te-vino în permanență, prin schimbarea polarității motorului.
RO 123408 Β1
Efecte luminoase dinamice deosebite se pot obține folosind elemente grafice 9i de tip volumetric, ce pot fi formate, de pildă, prin modelarea în matriță, la cald, a suprafeței panoului 10, în material transparent la lumină. Elementele volumetrice astfel formate prezintă suprafețe în relief 18, în mod substanțial paralele la fețele 6a, 6b ale panoului transparent, precum și suprafețe laterale 19, în mod substanțial perpendiculare pe fețele 6a, 6b ale panoului transparent. Pe fiecare element grafic 9i, se poate aplica, în mod distinct, material polarizant 7 al luminii, de preferință, numai pe suprafețele 18, în mod substanțial paralele cu panoul transparent.
Termenii de „suprafețe în mod substanțial paralele sau perpendiculare” se referă, în acest caz, și la suprafețe neplane, de exemplu ondulate sau rugoase, care au oricum un plan de așezare median în general paralel cu cel al panoului 10, și suprafețe laterale înclinate față de axa perpendiculară, plane sau curbe.
în cazul aplicării invenției într-o casetă luminoasă, panoul transparent 10 este evident montat în interiorul unei casete ai cărei pereți anteriori și posteriori sunt alcătuiți din structuri tip perete posterioară 1 și frontală 2, menționați.
Invenția poate fi aplicată și atunci când structura posterioară 1 și structura frontală 2 sunt alcătuite din foi de sticlă 16,17, separate de un distanțier20 și etanșate reciproc, ele formând o structură tip vetrocameră sau termopan 15. Panoul transparent 10 este interpus între cele două foi de sticlă 16, 17 și este condus de niște role de ghidare 22.
Denumirea de „termopan” derivă din marca înregistrată Thermo Pan, a firmei Thermo Manufacturing Inc., ea fiind adoptată, cunoscută și des folosită în limbajul tehnic și generic.
Mecanismul de mișcare care cuprinde motorul 12 este situat în afara structurii tip vetrocameră sau termopan 15 și este legat cinematic, printr-un sistem de transmisie 13, la panoul transparent 10, astfel încât provoacă o mișcare de oscilație, du-te-vino, a acestuia. Sistemul de transmisie este astfel montat, încât trece printr-un pasaj al distanțierului 20 menționat, de exemplu printr-un simering 21, pentru a izola spațiul intern al structurii de tip vetrocameră sau termopan 15 față de cel ambiental.
Structura tip vetrocameră sau termopan 15, cu panoul transparent 10, interpus, conform invenției, poate constitui, în mod avantajos, geamul unei vitrine sau fațade vitrate.
Din practică, s-a constatat că materialul polarizant 7 adecvat constă într-o folie polarizantă cu o grosime între 0,18 și 0,22 mm, ce poate fi prevăzută cu adeziv pe una din fețe, folia polarizantă având de preferat o transmitanță a luminii între 38 și 43%, un domeniu de polarizare de 400...700 nm, o eficiență de polarizare de 96,5...99,98%, este rezistentă a zgâriere și rezistă fără a-și pierde proprietățile fizice la temperaturi de cel puțin 60°C. S-au obținut rezultate bune în practică, folosind o folie polarizantă P630 sau PATS, vândută de către 3Dlens Corporation din Taipei sau una similară, furnizată de firma americană 3M, folosită în mod curent pentru afișaje LCD.
în ce privește materialele transparent la lumină care se pot folosi pentru realizarea invenției, de exemplu pentru panoul transparent 10 sau structurile tip perete 1 și 2, acestea pot fi sticlă transparentă de orice tip, cu sau fără diverse tratamente cunoscute, sau material plastic, cum ar fi Plexiglas (polimetacrilat de metil), fără a fi reduse doar la acestea.
Efectul de polarizare a luminii, folosit în invenție, se bazează pe efectul cunoscut, în care, dacă lumina, care trece prin două materiale polarizante cu direcții de polarizare diferite, este variată, schimbă intensitatea cu care este percepută de un observator. Mai precis, dacă direcțiile de polarizare ale celor două elemente coincid, lumina trece prin acestea cu o foarte mică atenuare; dacă cele două direcții de polarizare ale materialelor formează un unghi de 90°, lumina nu va trece de al doilea material; în situația de tranziție, adică între 0 și 90°, lumina trece parțial, fiind mai mult sau mai puțin atenuată ca intensitate.
RO 123408 Β1
Efectul dinamic luminos obținut conform invenției se obține tocmai prin această 1 variație unghiulară dintre cele două direcții preferențiale de polarizare ale celor două materiale polarizante.3 în lumina descrierii anterioare a unui exemplu de realizare semnificativ, nelimitativ, al invenției, funcționarea dispozitivului este evidentă pentru persoana de specialitate.5
Invenția se mai referă și la o metodă pentru producerea efectelor luminoase dinamice într-un volum închis, cu următoarele faze: aplicarea unui mesaj 3 realizat din material7 polarizant 7 al luminii pe suprafața internă 6a a unei structuri tip perete frontale 2, care permite propagarea luminii din direcția feței sale interne 6a spre fața sa externă 6b, astfel 9 încât să fie vizibil publicului, mesajul 3 având o extindere majoră pe cel puțin o direcție preferată a feței interne 6a; montarea unui sistem filtru 4 de polarizare a luminii, realizat tot 11 din material polarizant 7, între mesajul 3 și o sursă de lumină; și producerea unui efect luminos dinamic, printr-un sistem de activare 5 a efectului luminos dinamic, capabil să 13 producă variația polarizării luminii ce se propagă prin sistemul filtru 4 de polarizare a luminii spre mesajul 3 menționat, cel puțin pe direcția preferată de extindere a acestuia. 15 în cadrul metodei conform invenției, mesajul 3 este alcătuit, așa cum s-a menționat anterior, ca o succesiune de elemente grafice 9i, care se înșiruie cel puțin pe direcția 17 preferată menționată, fiecare dintre aceste elemente grafice fiind realizate din material polarizant 7, astfel dispus încât direcția de polarizare a luminii unui element grafic 9b să fie 19 deviată cu 90° față de direcția de polarizare a elementelor grafice adiacente 9a, 9c.
Faza de producere a unui efect luminos dinamic prin sistemul de activare 5 a 21 acestuia cuprinde provocarea unei mișcări de oscilație du-te-vino, a unui panou transparent la lumină 10, cu o extindere corespunzătoare cel puțin direcției preferate de extindere a 23 mesajului 3, în paralel cu aceasta. Panoul 10 menționat este prevăzut cu o succesiune de zone 11a, 11b, 11c..., constituite fiecare din secțiuni distincte de material polarizant 7, 25 așezate astfel încât secțiuni adiacente să aibă direcții de polarizare a luminii deviate la 90° una față de cealaltă. Se pot obține astfel efecte estetice extrem de originale și cu mare 27 impact informațional.
într-o variantă de realizare, efectele care se obțin, în condițiile invenției, pe geamul 29 vitrinelor, sunt că geamul va părea că este format dintr-un ecran LCD imens, rămânând totuși transparent. Pentru situația în care folia polarizantă de pe panoul mobil are același 31 unghi de polarizare cu litera sau elementul grafic peste care se suprapune, geamul va fi în întregime transparent, pentru că lumina va trece prin foliile polarizante, având același unghi 33 de polarizare. Pe măsură ce motorul acționează asupra panoului mobil, în dreptul literelor sau elementelor grafice ajunge folie polarizată la 90° față de literă. în acest moment, litera 35 începe să se formeze, în sensul că pe conturul ei nu mai trece lumina, ea căpătând formă.
La efectuarea cursei complete a panoului mobil, în dreptul literelor se va afla folie polarizată 37 la 90° față de acestea, literele reprezentând zone prin care lumina nu trece.
Vitrina unui magazine poate fi luminată noaptea din interior și ziua de lumina naturală. 39 Datorită contrastului foarte mare dintre zona în care trece lumina și zona în care nu trece, mesajul format din litere sau elemente grafice de folie polarizantă este foarte vizibil, iar 41 datorită deplasării continue a panoului mobil, este și dinamică.
Printre avantajele invenției se semnalează: poziția avantajoasă a textului sau 43 conținutului mesajului și posibilitatea realizării unor casete sau vetrocamere de mari dimensiuni, fără a fi necesare surse suplimentare de lumină. 45
Invenția astfel concepută este susceptibilă de modificări în diferite moduri, toate aceste modificări fiind cuprinse în sfera de protecție a revendicărilor ce urmează. 47
RO 123408 Β1
Toate detaliile invenției descrise pot fi înlocuite cu altele cunoscute ca echivalente în domeniul tehnic la care se referă invenția sau în care sunt descrise diversele ei caracteristici 3 tehnice.
în practică, materialele utilizate, formele și dimensiunile menționate în legătură cu detaliile invenției pot fi cele mai diferite, în conformitate cu necesitățile tehnice de aplicare ale invenției și particularitățile dispozitivului.
Semnele de referință au fost introduce în revendicări numai cu rolul de a facilita înțelegerea invenției și nu au efect limitativ asupra caracteristicilor pe care le identifică.

Claims (17)

1. Dispozitiv pentru producerea de efecte luminoase dinamice într-un volum închis, 3 care cuprinde o structură posterioară (1), tip perete, o structură frontală (2), tip perete, care permite propagarea luminii din direcția unei fețe a sa interne (6a) spre o față externă (6b), 5 un mesaj (3) aplicat pe fața internă (6a) a structurii frontale (2), astfel încât să fie vizibil publicului, o sursă de lumină care se propagă dinspre structura posterioară (1) înspre mesaj 7 (3) , un sistem filtru de polarizare a luminii (4), dispus între mesajul (3) aplicat pe fața internă a structurii frontale (2) și sursa de lumină, care sistem filtru de polarizare (4) este reprezentat 9 de un panou transparent (10) la lumină, montat astfel încât să fie mobil, panoul (10) cuprinzând o succesiune de zone (11 a, 11 b, 11 c...), constituite fiecare din secțiuni distincte 11 de material polarizant (7) al luminii, așezate astfel încât secțiuni adiacente să aibă axe de polarizare a luminii deviate la 90° una față de cealaltă, precum și un sistem de activare de 13 efecte luminoase dinamice (5), caracterizat prin aceea că mesajul (3) are o extindere majoră pe cel puțin o direcție preferată a feței interne (6a) și este constituit, la rândul său, 15 dintr-o succesiune de elemente grafice (9a, 9b, 9c...), care se înșiruie cel puțin pe direcția preferată de extindere, fiecare element (9a, 9b, 9c...) fiind realizat, în mod distinct, din 17 material polarizant (7) al luminii, astfel dispus încât axa de polarizare a luminii pentru un element grafic (9b) să fie deviată cu 90° față de axa de polarizare a luminii pentru elementele 19 grafice adiacente (9a, 9c).
2. Dispozitiv conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că elementele grafice 21 (9a, 9b, 9c...) sunt de tip volumetric, realizate din material transparent la lumină, prezintă suprafețe în relief (18) aproximativ paralele la suprafața panoului transparent (10) și supra- 23 fețe laterale (19) aproximativ perpendiculare pe suprafața panoului transparent (10), fiecare element grafic (9a, 9b, 9c...) având, în mod distinct, aplicat material polarizant (7) al luminii, 25 de preferință, numai pe suprafețele aproximativ paralele (18) cu panoul transparent (10).
3. Dispozitiv conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că sursa de lumină este 27 constituită din cel puțin o sursă de lumină artificială (8) montată în spatele sistemului filtru de polarizare (4) a luminii, astfel încât să asigure o propagare a luminii emise prin sistemul filtru 29 (4) și apoi prin structura frontală (2).
4. Dispozitiv conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că structura posterioară 31 (1) este fabricată dintr-un material care să permită trecerea luminii, sursa de lumină fiind constituită de o sursă de lumină artificială, situată în spatele structurii posterioare (1), sau de 33 lumină naturală, atât lumina emisă, cât și cea naturală trecând prin sistemul filtru de polarizare (4) a luminii spre mesajul (3) menționat. 35
5. Dispozitiv conform revendicării 5, caracterizat prin aceea că sistemul de activare (5) a efectului luminos dinamic cuprinde un mecanism de mișcare a panoului transparent 37 (10) cel puțin pe direcția paralelă cu direcția preferată de extindere a mesajului (3).
6. Dispozitiv conform revendicării 6, caracterizat prin aceea că mecanismul de 39 mișcare cuprinde un motor (12), legat cinematic, printr-un sistem de transmisie (13), la panoul transparent (10), astfel încât să-i provoace acestuia o mișcare de oscilație. 41
7. Dispozitiv conform revendicărilor 6...9, caracterizat prin aceea că panoul transparent (10) este montatîn interiorul unei casete, ai cărei pereți anteriori și posteriori sunt 43 constituiți de structurile tip perete posterioară (1) și frontală (2).
8. Dispozitiv conform revendicărilor 6...9, caracterizat prin aceea că structurile 45 posterioară (1) și frontală (2) sunt realizate din foi de sticlă (16,17), separate de un distanțier (20) și etanșate reciproc, ele formând o structură tip vetrocameră sau termopan (15), în care 47 este interpus panoul transparent (10).
RO 123408 Β1
9. Dispozitiv conform revendicării 11, caracterizat prin aceea că motorul (12) este situat extern față de structura tip vetrocameră sau termopan (15) și legat cinematic, prin sistemul de transmisie (13) la panoul transparent (10), sistemul de transmisie fiind astfel montat încât să treacă print-un pasaj al distanțierului (20), care este etanșat pentru a izola spațiul intern al structurii tip vetrocameră sau termopan (15) față de cel ambiental.
10. Dispozitiv conform revendicărilor precedente, caracterizat prin aceea că structura tip vetrocameră sau termopan (15) cu panoul transparent (10) interpus constituie geamul unei vitrine sau al unei fațade vitrate.
11. Dispozitiv conform revendicărilor precedente, caracterizat prin aceea că materialul polarizant al luminii (7) este folie polarizantă cu o grosime de la 0,18 la 0,22 mm, ce poate fi prevăzută cu adeziv pe una din suprafețe, folia polarizantă având de preferat o transmitanță a luminii între 38 și 43%, un domeniu de polarizare între 400 și 700 nm, o eficiență de polarizare de 96,5...99,98%, rezistentă la zgâriere și care nu-și pierde proprietățile fizice la temperaturi de cel puțin 60°C.
12. Casetă luminoasă, caracterizată prin aceea că include un dispozitiv pentru producerea de efecte luminoase dinamiceîntr-un volum închis, conform revendicărilor 1 ...6, 8 sau 11.
13. Vitrină caracterizată prin aceea că geamul vitrinei este o structură tip vetrocameră sau termopan, care include un dispozitiv pentru producerea de efecte luminoase dinamice într-un volum închis, conform revendicărilor 1...6, 9 sau 11.
14. Fațadă vitrată, caracterizată prin aceea că, cel puțin o parte a geamului de fațadă este constituită de o structură tip vetrocameră sau termopan, care include un dispozitiv pentru producerea de efecte luminoase dinamice într-un volum închis, conform revendicărilor 1...6, 9 sau 11.
15. Metodă pentru producerea de efecte luminoase dinamice într-un volum închis, caracterizată prin aceea că include următoarele etape:
- acționarea unui mesaj (3) constituit din material polarizant al luminii (7) pe o suprafață internă (6a) a unei structuri tip perete frontală (2), care permite propagarea luminii din direcția feței sale interne (6a) spre o față externă (6b), astfel încât să fie vizibil publicului, mesajul (3) având o extindere majoră pe cel puțin o direcție preferată a feței interne (6a);
- montarea unui sistem filtru de polarizare (4) a luminii, constituit din material polarizant (7), între mesajul (3) aplicat pe fața internă a structurii frontale (2) și o sursă de lumină;
- producerea de efecte luminoase dinamice, prin acționarea unui sistem de activare (5) a efectului luminos dinamic, capabil să producă o variație a polarizării luminii ce se propagă prin sistemul filtru de polarizare (4) spre mesajul menționat (3), cel puțin pe direcția preferată de extindere a acestuia.
16. Metodă conform revendicării 15, caracterizată prin aceea că, mai cuprinde etapa de constituire a mesajului dintr-o succesiune de elemente grafice (9a, 9b, 9c...), care se înșiruie cel puțin pe direcția preferată de extindere, realizând fiecare element (9a, 9b, 9c...) în mod distinct, din material polarizant (7) al luminii, astfel dispus încât axa de polarizare a luminii pentru un element grafic (9b) să fie deviată cu 90° față de axa de polarizare a luminii pentru elementele grafice adiacente (9a, 9c).
17. Metodă pentru producerea de efecte luminoase dinamice într-un volum închis, caracterizată prin aceea că etapa de producere de efecte luminoase dinamice prin acționarea sistemului de activare (5) a efectului luminos dinamic cuprinde provocarea unei mișcări de oscilație a unui panou (10) transparent la lumină, cu o extindere corespunzătoare cel puțin direcției preferate de extindere a mesajului (3), panoul (10) fiind prevăzut cu o succesiune de zone (11a, 11b, 11c...), constituite fiecare din secțiuni distincte de material polarizant (7) al luminii, așezate astfel încât secțiuni adiacente să aibă axe de polarizare a luminii deviate la 90° una față de cealaltă.
ROA200800036A 2008-01-15 2008-01-15 Dispozitiv şi metodă pentru obţinerea unei reclame cu efecte luminoase dinamice într-un volum închis RO123408B1 (ro)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA200800036A RO123408B1 (ro) 2008-01-15 2008-01-15 Dispozitiv şi metodă pentru obţinerea unei reclame cu efecte luminoase dinamice într-un volum închis

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA200800036A RO123408B1 (ro) 2008-01-15 2008-01-15 Dispozitiv şi metodă pentru obţinerea unei reclame cu efecte luminoase dinamice într-un volum închis

Publications (1)

Publication Number Publication Date
RO123408B1 true RO123408B1 (ro) 2012-02-28

Family

ID=45699125

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
ROA200800036A RO123408B1 (ro) 2008-01-15 2008-01-15 Dispozitiv şi metodă pentru obţinerea unei reclame cu efecte luminoase dinamice într-un volum închis

Country Status (1)

Country Link
RO (1) RO123408B1 (ro)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
RU2537281C1 (ru) * 2013-07-24 2014-12-27 Артемий Александрович Власов Информационное устройство

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
RU2537281C1 (ru) * 2013-07-24 2014-12-27 Артемий Александрович Власов Информационное устройство

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5367801A (en) Multi-layer three-dimensional display
US9449539B2 (en) Simulated neon sign
JP2007061446A (ja) 光学素子が備えられた調光装置及び応用物品
KR20080101748A (ko) 평면 광원을 이용한 조명 간판
KR100523213B1 (ko) 광고와 조명 인테리어 표시매체 및 간접광고 조명등
NO174729B (no) Fluorescerende folie
RO123410B1 (ro) Dispozitiv şi metodă pentru producerea efectelor luminoase dinamice într-un panou publicitar retroiluminat
RO123408B1 (ro) Dispozitiv şi metodă pentru obţinerea unei reclame cu efecte luminoase dinamice într-un volum închis
CN201795658U (zh) 一种展示用途冰箱门的结构
RU2398679C2 (ru) Способ изготовления художественно-декоративных изделий - панелей (два варианта)
CN201004303Y (zh) 一种用于三面翻广告牌上的翻转式广告屏
CN204833972U (zh) 一种小型广告灯箱字体双面发光装置
JP2003507751A (ja) 液晶ディスプレイパネルを利用した広告板
CN201764294U (zh) 一种亮化灯箱
CN204303282U (zh) 一种led显示模块
KR102054919B1 (ko) 광표출장치
CN201780742U (zh) 一种防水防尘广告灯箱
CN2255648Y (zh) 高级幻影招牌
CN204833971U (zh) 一种小型广告灯箱字体单面发光装置
CN204375356U (zh) 一种led显示模块
JP2012189969A (ja) 表示器具
RU142647U1 (ru) Панель шумоотражающая светопрозрачная
BG4583U1 (bg) Светещ обемен рекламен елемент
CN202869132U (zh) 一种提高冰箱展示效果的结构
CN201607874U (zh) 可控光亮、可变图形、可拼接显示光电玻璃