RO122772B1 - Ciocan electric, pentru introducerea cuielor în elemente de lemn - Google Patents

Ciocan electric, pentru introducerea cuielor în elemente de lemn Download PDF

Info

Publication number
RO122772B1
RO122772B1 ROA200500680A RO200500680A RO122772B1 RO 122772 B1 RO122772 B1 RO 122772B1 RO A200500680 A ROA200500680 A RO A200500680A RO 200500680 A RO200500680 A RO 200500680A RO 122772 B1 RO122772 B1 RO 122772B1
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
hammer
nails
electric hammer
gear
electric
Prior art date
Application number
ROA200500680A
Other languages
English (en)
Inventor
Vasile Secară
Original Assignee
Vasile Secară
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Vasile Secară filed Critical Vasile Secară
Priority to ROA200500680A priority Critical patent/RO122772B1/ro
Publication of RO122772B1 publication Critical patent/RO122772B1/ro

Links

Landscapes

  • Portable Nailing Machines And Staplers (AREA)
  • Dovetailed Work, And Nailing Machines And Stapling Machines For Wood (AREA)

Abstract

Invenţia se referă la un ciocan electric, pentru introducerea cuielor în elemente de lemn, pal, placaj sau rigle din lemn. Ciocanul electric, conform invenţiei, cuprinde un electromotor (1) ce antrenează un mecanism pentru activarea ciocanului, respectiv, pentru scoaterea cuielor dintr-un încărcător (26) şi se caracterizează prin aceea că mecanismul pentru activarea ciocanului cuprinde un angrenaj de roţi dinţate (5 şi 17), antrenate de volantul (2) electromotorului (1), şi o placă de fricţiune (6), astfel încât să imprime o mişcare liniară unui subansamblu percutor (A), prin blocarea unui sistem de acţionare (B) de către un declanşator (14) menţinut tensionat de nişte arcuri (15, 16).

Description

Invenția se referă la un ciocan electric pentru introducerea cuielor în elemente de lemn, pal, placaj sau rigle din lemn, folosind cuie, iar puterea necesară acestei operații fiind dezvoltată pe cale electromecanică.
Se cunoaște documentul US 3589588, care se referă la un ciocan electric pentru introducerea cuielor într-un element de lemn acționat de un motor electric, care pentru realizarea operației de introducere a cuielorîntr-un material lemnos, acționează asupra unui arc, comprimându-l, și a unui mecanism pentru dezactivarea ciocanului după efectuarea operației de introducere a cuiului aflat într-un încărcător.
>
Mai sunt cunoscute dispozitive pentru astfel de operații, acționate manual și pneumatic, dar care prezintă dezavantajele că se consumă efort fizic mare, iar forțele de strângere sunt dependente de condiția fizică a lucrătorului, pentru primul caz, și sunt gabaritice și dificil de manevrat, necesitând compresoare portabile, în cazul celor pneumatice.
Prezenta invenție își propune să asigure un ciocan pentru introducerea cuielor în elemente de lemn, care să elimine dezavantajele soluțiilor din stadiul tehnicii.
Ciocanul pentru introducerea cuielor în elementele de lemn, în conformitate cu prezenta invenție, cuprinde un electromotor ce antrenează un mecanism pentru activarea ciocanului, respectiv pentru scoaterea cuielor dintr-un încărcător, astfel încât mecanismul pentru activarea ciocanului cuprinzând un angrenaj de roți dințate antrenate de volantul electromotorului și de o placă de fricțiune, să imprime o mișcare liniară unui subansamblu percutor prin deblocarea unui sistem de acționare de către un declanșator menținut tensionat de niște arcuri.
Se dă mai jos un exemplu de realizare a invenției, în legătură și cu fig. 1...4 , care reprezintă:
- fig. 1, secțiune longitudinală lll-lll prin ciocan;
- fig. 2, vedere laterală a produsului după linia I;
- fig . 3, secțiune după axa ll-ll;
- fig. 4, vedere frontală, parțială, după axa IV-IV.
Ciocanul electric, conform invenției, prezintă următoarele avantaje:
- utilizând acționarea electromecanică, nu mai sunt necesare alte ansambluri pentru dezvoltarea puterii necesare introducerii cuielor;
- este simplu și comod de exploatat;
- se diminuează efortul fizic depus de lucrător.
Ciocanul conform invenției este alcătuit din electromotorul 1, prevăzut cu elementul 2, ce are rol de volant și pe a cărui suprafață frontală este așezată, într-o degajare conică, o bilă 3, a cărei stabilitate în timpul funcționării este asigurată de existența unei suprafețe identice cu cea a volantului, practicată în bucșa unui sistem elastic 4 ce este amplasat într-un alezaj al unei roți dințate 5, aceasta din urmă fiind prevăzută la partea inferioară cu o placă de fricțiune 6.
Utilizând modul de așezare al bilei 3, pentru o bilă 7, se realizează legătura roții dințate 5 cu un sistem de acționare B, ce cuprinde un element de blocare 8 în al cărui alezaj centric este amplasat axul de acționare 9, prin care se introduce o forță axială mică, dezvoltată de lucrător cu un ciocan de mână, acesta fiind utilizat și pentru poziționarea pieselor componente ale parchetului înainte de introducerea cuielor.
Pentru evitarea declanșării involuntare a ciocanului, în timpul trecerii de la o operație de introducere a cuiului la alta, sau la menținerea acestuia în mână sau la așezarea lui pe o suprafață plană, și când electromotorul funcționează, elementul de blocare 8 nu poate fi deplasat axial din cauza unei plăci de blocare 11, ce poate să se deplaseze stânga-dreapta, conform fig. 1, în spațiul de culisare dintre elementul 12 și capacul 13.
RO 122772 Β1
Forța necesară deplasării plăcii 11, în vederea realizării blocajului amintit (deplasare 1 spre elementul de blocare 8, conform fig. 1), este dezvoltată de un element elastic 15, amplasat între o suprafață frontală a plăcii și carcasa 21. 3
Pentru utilizarea ciocanului, lucrătorul va porni electromotorul 1, acționând sistemul de comutare 31 amplasat pe mânerul produsului, înainte ca acesta să fie așezat pe supra- 5 fața piesei ce trebuie instalată.
Operația de introducere a cuiului va începe cu așezarea ciocanului pe muchia piesei 7 de parchet destinată instalării, astfel încât suprafața unghiulară de 90°, formată între o placă 30 și ansamblul încărcător 26, să facă contact cu materialul lemnos. Acest mod de așezare 9 va conduce la orientarea axei cuiului la un unghi de 45’ față de suprafața plană a parchetului instalat, poziție ce va determina eliminarea în timp a apariției mișcărilor dintre piesele par- 11 chetului și plăcile lemnoase ale planșeului imobilului.
în timpul operației de așezare a ciocanului, un declanșator 14 va fi deplasat longi- 13 tudinal dinspre parchet, timp în care, datorită suprafeței înclinate a ultimului element al acestuia, se va realiza mișcarea spre stânga, conform fig. 1, a plăcii de blocare 11, fenomen 15 ce va conduce la ieșirea acesteia din canalul circular al elementului de blocare 8, producându-se astfel deblocarea întregului ansamblu. 17 în această poziție de lucru a întregului ansamblu, lucrătorul va lovi cu ajutorul ciocanului de mână un manșon elastic 10, producându-se astfel deplasarea axială a roții 19 dințate 5, plăcii de fricțiune 6, a bilei 7, a elementului de blocare 8 amplasat pe axul 9, cât și a manșonului elastic 10, fenomen ce va favoriza transmiterea prin fricțiune a energiei 21 electromotorului 1 la o altă roată dințată 17, aceasta din urmă fiind montată prin intermediul unor indexoare 18 pe o bucșă de ghidare 19 asamblată într-un lagăr 20 al carcasei 21. 23
Bucșa de ghidare 19 face parte dintr-un ansamblu percutor A și este prevăzută cu două găuri diametrale, în care sunt amplasate niște bile 22, acestea din urmă fiind în contact 25 și cu suprafețele frontale ale unor canale elicoidale practicate pe suprafața cilindrică exterioară a unui percutor 23, și care în timpul rotirii roții dințate 17, montată, prin intermediul 27 indexoarelor 18, pe bucșa de ghidare 19 prevăzută cu bilele 22, acesta se va deplasa axial într-un alezaj al carcasei 21, spre parchet (în jos, conform fig.1). 29
Pe suprafața cilindrică exterioară a percutorului 23, paralel cu axa longitudinală, este practicat un canal în care se asamblează, prin șuruburi, un capăt al unei lamele 24, celălalt 31 glisând într-un canal axial al suprafeței frezate (aplatizată) a carcasei 21.
în timpul deplasării axiale a percutorului 23 și al lamelei 24, capătul liber al lamelei 33 va antrena primul cui dintr-o bandă de cuie 25, pe care îl va introduce în piesa de parchet destinată instalării. 35
Energia necesară introducerii cuiului în lemn se obține datorită solicitării dinamice (solicitare cu șoc), dezvoltată de viteza de deplasare mare a masei subansamblului percutor 37 A, în timp foarte scurt (instantaneu).
La dispariția loviturii produsă de către lucrător cu ajutorul ciocanului de mână, 39 transmiterea energiei mecanice de la electromotorul 1 în lanțul cinematic al ansamblului se întrerupe din cauza sistemului elastic 4 și al deformațiilor elastice ale manșonului 10. în acest 41 moment, care coincide și cu realizarea introducerii cuiului, un element elastic 27 va determina deplasarea axială în sens contrar (dinspre parchet) a subansamblului percutor A, timp 43 în care elementele elastice din încărcătorul 26 vor deplasa banda de cuie 25 până când următorul cui, ce urmează a fi introdus, va face contact cu suprafața frontală a declanșato- 45 rului 14, fig. 1.
RO 122772 Β1
La ridicarea de către lucrător a întregului ansamblu de pe parchet, în vederea schimbării poziției de lucru, elementele elastice 15 și 16 vor deplasa în jos declanșatorul 14, respectiv spre dreapta placa de blocare 11, fig.1, efectuându-se astfel blocarea sistemului de acționare a ciocanului.
Pentru diminuarea efectelor solicitărilor dinamice în timpul introducerii cuielor, asupra pieselor componente ale ansamblului, acesta este prevăzut cu elemente de amortizare 10, 28,29, iar amplasarea indexoarelor 18 are rolul de a evita deteriorarea angrenajului format din roțile dințate 5 și 17, în eventualitatea că ar apărea blocaje în zona lamelei 24 - cui 25.
Revendicări

Claims (4)

1. Ciocan electric pentru introducerea cuielor în elemente de lemn, cuprinzând un electromotor (1) ce antrenează un mecanism pentru activarea ciocanului, respectiv pentru scoaterea cuielor dintr-un încărcător (26), caracterizat prin aceea că mecanismul pentru activarea ciocanului cuprinde un angrenaj de roți dințate (5, 17) antrenate de volantul (2) electromotorului (1) și de o placă de fricțiune (6), astfel încât să imprime o mișcare liniară unui subansamblu percutor (A), prin deblocarea unui sistem de acționare (B) de către un declanșator (14) menținut tensionat de niște arcuri (15,16).
2. Ciocan electric, conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că subansamblul percutor (A) are în compunere o bucșă (19) în care sunt prevăzute niște bile (22) ce antrenează într-o mișcare axială un percutor (23) și o lamelă (24) ce acționează asupra cuiului (25).
3. Ciocan electric, conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că sistemul de acționare (B) are în compunere un element de blocare (8) amplasat pe axul (9) de acționare a roților dințate (5,17).
4. Ciocan electric, conform revendicării 3, caracterizat prin aceea că sistemul de acționare (B) cuprinde un manșon elastic (10), care prin deplasarea verticală în jos determină cuplarea angrenajului de roți dințate (5,17).
ROA200500680A 2005-08-05 2005-08-05 Ciocan electric, pentru introducerea cuielor în elemente de lemn RO122772B1 (ro)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA200500680A RO122772B1 (ro) 2005-08-05 2005-08-05 Ciocan electric, pentru introducerea cuielor în elemente de lemn

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA200500680A RO122772B1 (ro) 2005-08-05 2005-08-05 Ciocan electric, pentru introducerea cuielor în elemente de lemn

Publications (1)

Publication Number Publication Date
RO122772B1 true RO122772B1 (ro) 2010-01-29

Family

ID=41665447

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
ROA200500680A RO122772B1 (ro) 2005-08-05 2005-08-05 Ciocan electric, pentru introducerea cuielor în elemente de lemn

Country Status (1)

Country Link
RO (1) RO122772B1 (ro)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN106794573A (zh) * 2014-08-28 2017-05-31 日立工机株式会社 打入机

Cited By (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN106794573A (zh) * 2014-08-28 2017-05-31 日立工机株式会社 打入机
CN106794573B (zh) * 2014-08-28 2019-09-13 工机控股株式会社 打入机
US10442066B2 (en) 2014-08-28 2019-10-15 Koki Holdings Co., Ltd. Driver

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI64758C (fi) Slagverktyg foer indrivning av faestdon
AU2010101468A4 (en) Nailer Device
US20080054043A1 (en) Nailer Device
US8424734B2 (en) Clamping mechanism for an auto hammer
CN102069475B (zh) 一种动力榔头
US8479965B2 (en) Auto hammer
US8596512B2 (en) Clamping mechanism for an electric hammer
EP2319661A1 (de) Handwerkzeugmaschine
RO122772B1 (ro) Ciocan electric, pentru introducerea cuielor în elemente de lemn
US9498874B2 (en) Hammer drill
AU2010101281A4 (en) Auto Hammer
US20030188878A1 (en) Percussion tool
US9221165B2 (en) Tool receptacle
AU2010101285A4 (en) Auto Hammer
AU2010101288A4 (en) Auto Hammer
CN201659547U (zh) 一种动力榔头
JPS5834270B2 (ja) 電気ハンマドリル
CA2721619A1 (en) Auto hammer
SE501422C2 (sv) Anordning för islagning av ett fästorgan, såsom en spik, en nit eller liknande, i trånga utrymmen