RO120881B1 - Ambalaj pentru ţigarete - Google Patents

Ambalaj pentru ţigarete Download PDF

Info

Publication number
RO120881B1
RO120881B1 ROA200400686A RO200400686A RO120881B1 RO 120881 B1 RO120881 B1 RO 120881B1 RO A200400686 A ROA200400686 A RO A200400686A RO 200400686 A RO200400686 A RO 200400686A RO 120881 B1 RO120881 B1 RO 120881B1
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
base portion
package
cigarettes
cover
lid
Prior art date
Application number
ROA200400686A
Other languages
English (en)
Inventor
Alexandru-Francisc Jinga
Original Assignee
Alexandru-Francisc Jinga
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Alexandru-Francisc Jinga filed Critical Alexandru-Francisc Jinga
Priority to ROA200400686A priority Critical patent/RO120881B1/ro
Publication of RO120881B1 publication Critical patent/RO120881B1/ro

Links

Landscapes

  • Packaging Of Annular Or Rod-Shaped Articles, Wearing Apparel, Cassettes, Or The Like (AREA)

Abstract

Invenţia se referă la un ambalaj pentru ţigarete de tipul cu capac articulat de o porţiune de bază a ambalajului. Ambalajul pentru ţigarete, conform invenţiei, este constituit dintr-o placă plană din carton care prin pliere de-a lungul unor linii de îndoire şi lipirea capetelor, formează o porţiune de bază (25) de formă paralelipipedică, cuprinzând un perete frontal (33), un perete posterior (41) şi doi pereţi laterali (36, 36') opuşi, cu o lăţime mai mare decât cea a pereţilor frontal (33) şi posterior (41), şi având la partea superioară un capac (26) articulat de-a lungul unei linii de îndoire (28), în interiorul porţiunii de bază (25) fiind fixată prin lipire, o ramă de rigidizare (23) care se extinde în afara porţiunii de bază până în apropierea suprafeţei superioare (39) a capacului (26), linia de îndoire (28), de-a lungul căreia este articulat capacul (26) la porţiunea de bază(25), este situată pe peretele posterior (41) având o lăţime mai mică decât pereţii laterali opuşi (36,36'), în vecinătatea muchiei superioare posterioare a capacului (26), rama de rigidizare (23) prezentând la partea superioară, în apropierea peretelui frontal (33), o decupare (24) pentru accesul maifacil la ţigaretele conţinute în ambalaj.

Description

Invenția se referă la un ambalaj pentru țigarete, constituit dintr-o placă plană din carton sau alt material, care prezintă caracteristici asemănătoare, care prin pliere de-a lungul unor linii de îndoire și lipirea capetelor, formează o porțiune de bază de formă paralelipipedică, cuprinzând un perete frontal, un perete posterior și doi pereți laterali opuși, cu o lățime mai mare decât cea a pereților frontal și posterior, și având la partea superioară un capac articulat de-a lungul unei linii de îndoire.
Sunt cunoscute în stadiul tehnicii numeroase tipuri de ambalaje destinate să conțină țigarete.
Deși cele mai răspândite ambalaje sunt cele paralelipipedice, în care capacul este articulat la corpul de bază, de-a lungul unei linii de îndoire situată pe un perete având lățimea cea mai mare, aceste tipuri de ambalaje nu permit o deschidere ușoară a capacului, datorită forțelor de frecare ce apar între suprafețele capacului și cele ale ramei de rigidizare introdusă în interiorul corpului de bază. Totodată, extragerea țigaretelor ambalate în aceste pachete este destul de greoaie, accesul fiind posibil doar prin partea frontală a ambalajului.
Se cunoaște, din brevetul R0118013 B1, un ambalaj confecționat din carton, format dintr-o ramă interioară și o cutie exterioară, având fețele frontale și dorsale dispuse pe cele două fețe mai late ale pachetului, având fețele frontale și dorsale, precum și fețele superioare, inferioare și laterale, aproximativ dreptunghiulare; cutia exterioară formată dintr-o parte superioară și o parte inferioară, mobile una față de cealaltă, prin intermediul unei linii de articulație care se extinde transversal pe una din cele două fețe mai late ale cutiei, respectiv fața dorsală și, este paralelă cu muchiile superioare și inferioară ale feței frontale, permițând astfel deschiderea și închiderea pachetului.
Rama interioară este reținută pe una din cele două fețe mai late ale cutiei, respectiv în partea inferior-frontală și pe cele două fețe laterale ale părții inferioare, mai înguste ale cutiei.
Spațiul creat sub muchia inferioară a părții superioare, ce se află pe partea frontală a cutiei exterioare, permite pătrunderea vârfurilor degetelor și antrenarea lor în mișcarea de rotație a părții superioare față de linia de articulație, atunci când se dorește deschiderea și accesul în interiorul pachetului.
Acest tip de pachet pentru țigarete prezintă totuși câteva dezavantaje. Un prim dezavantaj este rezistența destul de slabă a articulației aflate pe latura dorsală, articulație ce se extinde pe una din cele două fețe mai late ale cutiei exterioare, acolo unde datorită cartonului care este simplu, este susceptibilă la uzură. Un alt dezavantaj major constă în faptul că deschiderea capacului și rabatarea lui în față se face cu oarecare dificultate, prin pătrunderea vârfurilor degetelor în spațiul creat sub muchia inferioară a capacului - aflată pe partea frontală a cutiei exterioare.
Din documentul US 5957280 se cunoaște un pachet de țigarete paralelipipedic, de tipul cu capac articulat, în care linia de articulare a capacului este dispusă pe latura superioară, mai îngustă, a corpului de bază. Această soluție tehnică permite o deschidere mai rapidă a capacului, însă accesul la țigaretele ambalate este limitat și greoi, deoarece capacul reprezintă o structură de colț articulată la corpul de bază, astfel încât prin deschiderea completă a acestuia, este permis accesul doar la o parte din țigaretele ambalate. Odată consumate aceste țigarete, pentru a extrage altele, este nevoie să înclinăm pachetul, astfel încât țigaretele să alunece către partea deschisă, pe unde pot fi extrase din pachet.
Un prim obiectiv al prezentei invenții constă în asigurarea unui ambalaj din carton pentru țigarete, care să permită o deschidere facilă a capacului, concomitent cu un acces rapid și ușor la țigaretele ambalate.
RO 120881 Β1
Ambalajul pentru țigarete, conform invenției, este constituit dintr-o placă plană din 1 carton care prin pliere de-a lungul unor linii de îndoire și lipirea capetelor, formează o porțiune de bază de formă paralelipipedică, cuprinzând un perete frontal, un perete posterior 3 și doi pereți laterali opuși, cu o lățime mai mare decât cea a pereților frontal și posterior, și având la partea superioară un capac articulat de-a lungul unei linii de îndoire, în interiorul 5 porțiunii de bază, fiind fixată prin lipire, o ramă de rigidizare care se extinde în afara porțiunii de bază până în apropierea suprafeței superioare a capacului, și în care linia de îndoire, de- 7 a lungul căreia este articulat capacul la porțiunea de bază, este situată pe peretele posterior, având o lățime mai mică decât pereții laterali opuși, în vecinătatea muchiei superioare 9 posterioare a capacului, și prin aceea că rama de rigidizare prezintă la partea superioară, în apropierea peretelui frontal, o decupare pentru accesul mai facil la țigaretele conținute în 11 ambalaj.
într-un exemplu preferat de realizare a ambalajului pentru țigarete, conform invenției, 13 la partea superioară a ramei de rigidizare, sunt prevăzute două aripioare, cu rol de reținere a capacului într-o poziție închisă. 15 într-un alt exemplu de realizare a ambalajului, conform invenției, la partea inferioară a porțiunii de bază, este prevăzut un sertar destinat să conțină mijloace de aprindere a 17 țigaretelor ambalate, prin intermediul unui suport de aprindere, poziționat pe unul dintre pereții ambalajului. 19
De preferință, la partea superioară a capacului, poate fi prevăzut un sertar destinat să conțină mijloace de aprindere a țigaretelor ambalate, prin intermediul unui suport de 21 aprindere, poziționat pe unul dintre pereții ambalajului.
Avantajele ambalajului pentru țigarete, conform prezentei invenții, sunt următoarele: 23
- acces rapid la țigaretele ambalate;
- rigiditate sporită a ambalajului; 25
- asigurarea mijloacelor necesare aprinderii țigaretelor direct pe ambalaj.
Alte avantaje și caracteristici vor deveni mai clare din următoarea descriere detaliată 27 a câtorva exemple preferate de realizare a ambalajului pentru țigarete, prezentate cu titlu de exemplu, în legătură și cu figurile anexate, în care: 29
- fig. 1 este o vedere în perspectivă, din față și lateral, a ambalajului conform prezentei invenții;31
- fig. 2 este o vedere în perspectivă, din spate și lateral, a ambalajului conform invenției;33
- fig. 3, vedere în perspectivă din față și lateral, similară cu cea din fig. 1, prezentând ambalajul în poziția deschisă;35
- fig. 4, vedere în perspectivă, din spate și lateral, similară cu cea din fig. 3, prezentând ambalajul, de asemenea, în poziție deschisă;37
- fig. 5 reprezintă o vedere în perspectivă, din față și lateral a ambalajului conform prezentei invenții, într-un alt exemplu de realizare;39
- fig. 6 reprezintă o vedere în perspectivă, din spate și lateral, a ambalajului din fig.
5;41
- fig. 7 reprezintă o vedere din față a semifabricatului din carton, necesar obținerii ambalajului conform fig. 1;43
- fig. 8, vedere din față a unei alte forme de semifabricat din carton, necesar obținerii ambalajului din fig. 1;45
- fig. 9, vedere din față a semifabricatului din carton, necesar obținerii ambalajului conform fig. 5 și 6;47
- fig. 10 reprezintă o vedere frontală a formei semifabricatului din carton, necesar obținerii ambalajului, conform fig. 5 și 6, într-o altă variantă;49
- fig. 11 reprezintă o vedere din față a ramei interioare a ambalajului.
RO 120881 Β1
Ambalajul pentru țigări, conform prezentei invenții, este format dintr-o placă plană din carton (semifabricat), care prin pliere de-a lungul unor linii de îndoire și prin lipirea capetelor, formează o porțiune de bază 25, de formă paralelipipedică. în fig. 7... 10, sunt prezentate mai multe variante de realizare a semifabricatului care stă la baza obținerii ambalajului pentru țigarete, conform invenției.
Porțiunea de bază 25 cuprinde un perete frontal 33, un perete posterior 41 și doi pereți laterali 36, 36' opuși, având o lățime mai mare decât cea a pereților frontal 33 și posterior 41. La partea superioară a porțiunii de bază 25, este prevăzut un capac 26, articulat de-a lungul unei linii de îndoire 28. Linia de îndoire 28, de-a lungul căreia este articulat capacul 26 la porțiunea de bază 25, este situată pe peretele posterior 41, având o lățime mai mică decât pereții laterali opuși 36, 36', în vecinătatea muchiei superioare posterioare a capacului 26. Cu alte cuvinte, linia de îndoire 28 este poziționată transversal în raport cu porțiunea de bază 25, paralelă cu marginile superioară și inferioară ale porțiunii de bază 25, așa cum se poate observa în fig. 2.
în interiorul porțiunii de bază 25, este fixată, de exemplu, prin lipire, o ramă de rigidizare 23. Rama de rigidizare 23 se extinde în afara porțiunii de bază 25, până în apropierea suprafeței superioare 39 a capacului 26, asigurând în acest fel o construcție mai rigidă pentru ambalajul pentru țigarete.
De asemenea, rama de rigidizare 23 prezintă la partea superioară, în apropierea peretelui frontal 33, o decupare 24 pentru accesul mai facil la țigaretele conținute în interiorul acesteia, țigarete care sunt înfășurate într-o folie 22. Folia 22 este parțial detașată în fig. 3 și 4, pentru a permite observarea țigaretelor 21.
Capacul 26 are o față superioară 39, o față frontală 29, terminată cu muchia frontală inferioară 30, precum și două fețe laterale 32, aflate pe cele două fețe mai late ale capacului 26, și care se termină la rândul lor, cu două muchii laterale inferioare 31.
Muchia frontală inferioară 30 reprezintă o linie înclinată sub un anumit unghi, care se extinde transversal pe întreaga lățime a părții superior-frontale 29. Muchiile lateral inferioare 35 sunt reprezentate de două linii drepte, înclinate, care pleacă din cele două capete ale liniei de îndoire 28, străbătând aproximativ 1/3 din partea laterală a ambalajului, pentru ca apoi să se extindă transversal pe întreaga lățime a ambalajului, unindu-se cu capetele muchiei frontal inferioare 30.
Pentru a asigura reținerea capacului 26 în poziția închisă, pe porțiunea de bază 25, la partea superioară a ramei de rigidizare 23, sunt prevăzute două aripioare 38. Aceste aripioare 38 conlucrează cu partea interioară a capacului 26, în vederea reținerii acestuia în poziția închisă. Mărimea și forma acestor aripioare 38 este aleasă în mod adecvat, astfel încât operațiile de închidere și deschidere a capacului 26 să nu devină greoaie.
Partea inferioară 27 a porțiunii de bază 25 prezintă un peretele frontal 33, prevăzut cu o muchie superioară 34, care este paralelă cu muchia inferioară 30 a capacului 26, atunci când ambalajul se află în poziția închisă. Partea inferioară 27 prezintă niște muchii superioare 35, dispuse pe cei doi pereți laterali 36, 36', mai lăți, ai porțiunii de bază 25, muchiile laterale superioare 35, aflate în contact cu muchiile laterale inferioare 31, ale părții superioare 26, determinând poziția închisă a ambalajului, așa cum se poate observa în fig. 5 și 6.
într-un exemplu preferat de realizare, partea inferioară 27, a porțiunii de bază 25, are la bază cu un locaș de formă aproximativ dreptunghiulară, format dintr-o față superioară, o față inferioară și doi din pereții laterali, respectiv cei doi pereți laterali mai lăți 36, 36*. Acest locaș permite culisarea unui sertar mobil 45 cu chibrituri 44, în interiorul ambalajului, așa cum este prezentat în fig. 1...4.
RO 120881 Β1 într-un alt exemplu de realizare preferat al invenției, sertarul 45 destinat să conțină 1 mijloace de aprindere a țigaretelor ambalate, este prevăzut la partea superioară a capacului 26, deasupra feței superioare 39, a cutiei exterioare 25. 3
Bețele de chibrit 44 pot fi aprinse prin frecarea de suportul de aprindere NI, poziționat în mod adecvat, pe unul dintre pereții ambalajului.5
Deschiderea sertarului mobil 45 cu chibrituri se realizează prin împingerea cu un singur deget, pe una din laturile frontale sau dorsale ale sertarului mobil 45.7

Claims (4)

1. Ambalaj pentru țigarete, constituit dintr-o placă plană din carton, care prin pliere 11 de-a lungul unor linii de îndoire și lipirea capetelor, formează o porțiune de bază (25) de formă paralelipipedică, cuprinzând un perete frontal (33), un perete posterior (41) și doi pereți 13 laterali (36, 36') opuși, cu o lățime mai mare decât cea a pereților frontal (33) și posterior (41), și având la partea superioară un capac (26) articulat de-a lungul unei linii de îndoire 15 (28), în interiorul porțiunii de bază (25) fiind fixată, prin lipire, o ramă de rigidizare (23) care se extinde în afara porțiunii de bază până în apropierea suprafeței superioare (39) a 17 capacului (26), caracterizat prin aceea că linia de îndoire (28) de-a lungul căreia este articulat capacul (26) la porțiunea de bază (25) este situată pe peretele posterior (41), având 19 o lățime mai mică decât pereții laterali opuși (36, 36'), în vecinătatea muchiei superioare posterioare a capacului (26), și prin aceea că rama de rigidizare (23) prezintă la partea 21 superioară, în apropierea peretelui frontal (33), o decupare (24) pentru accesul mai facil la țigaretele conținute în ambalaj. 23
2. Ambalaj pentru țigarete, conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că, la partea superioară a ramei de rigidizare (23), sunt prevăzute două aripioare (38), cu rol de 25 reținere a capacului (26) într-o poziție închisă.
3. Ambalaj conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că, la partea inferioară 27 a porțiunii de bază (25), este prevăzut un sertar (45) destinat să conțină mijloace de aprindere a țigaretelor ambalate, prin intermediul unui suport de aprindere (NI), poziționat pe 29 unul dintre pereții ambalajului.
4. Ambalaj conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că, la partea superioară 31 a capacului (26), este prevăzut un sertar (45') destinat să conțină mijloace de aprindere a țigaretelor ambalate, prin intermediul unui suport de aprindere (NI), poziționat pe unul dintre 33 pereții ambalajului.
ROA200400686A 2004-08-03 2004-08-03 Ambalaj pentru ţigarete RO120881B1 (ro)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA200400686A RO120881B1 (ro) 2004-08-03 2004-08-03 Ambalaj pentru ţigarete

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA200400686A RO120881B1 (ro) 2004-08-03 2004-08-03 Ambalaj pentru ţigarete

Publications (1)

Publication Number Publication Date
RO120881B1 true RO120881B1 (ro) 2006-09-29

Family

ID=37033644

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
ROA200400686A RO120881B1 (ro) 2004-08-03 2004-08-03 Ambalaj pentru ţigarete

Country Status (1)

Country Link
RO (1) RO120881B1 (ro)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
EP1349798B1 (en) A pack of rigid hinge-lid type for tobacco products
CN101287661B (zh) 用于烟草制品的硬质铰链盖包装
CN101965294B (zh) 旋开型封装
JP4942746B2 (ja) ばら詰め喫煙可能材料を収容する箱
RU2464214C2 (ru) Жесткая упаковка для табачных изделий
BG63112B1 (bg) Опаковка за цигарени изделия
JP2011098735A (ja) ヒンジリッド型パッケージ
US20110155595A1 (en) Package for smoking articles
MX2010011262A (es) Cajetilla para articulos para fumar.
CN113329954B (zh) 具有双铰接盖的用于抽吸物品的硬包装和制造该用于抽吸物品的硬包装的坯件
KR101541841B1 (ko) 끽연품용 패킷 및 대응 카드보드 백지
RU2446086C1 (ru) Сигаретная пачка
RU2340526C2 (ru) Жесткая упаковка бокового открывания для табачных изделий
CA2723443A1 (en) Tongue-lid package
US20090266725A1 (en) Cigarette pack
JP2005500212A (ja) 小分け容器
KR100821257B1 (ko) 견고한 담뱃갑
CN105579354A (zh) 滑动包装体
RO120881B1 (ro) Ambalaj pentru ţigarete
RU2323864C2 (ru) Упаковка для табачных изделий со складываемым нижним каркасом
RU2572783C2 (ru) Пачка для табачных продуктов
CN107709188B (zh) 具有滑动部分的用于消费品的容器
RU2143390C1 (ru) Коробка с откидной крышкой для табачных изделий
GB2453781A (en) Smoking article package with re-closable strip
KR19990038926U (ko) 포장 케이스