RO120464B1 - Gater portabil - Google Patents

Gater portabil Download PDF

Info

Publication number
RO120464B1
RO120464B1 RO98-00152A RO9800152A RO120464B1 RO 120464 B1 RO120464 B1 RO 120464B1 RO 9800152 A RO9800152 A RO 9800152A RO 120464 B1 RO120464 B1 RO 120464B1
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
fixed
portable sawmill
frame
slide
portable
Prior art date
Application number
RO98-00152A
Other languages
English (en)
Inventor
Daniel Boldişteanu
Original Assignee
Daniel Boldişteanu
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Daniel Boldişteanu filed Critical Daniel Boldişteanu
Priority to RO98-00152A priority Critical patent/RO120464B1/ro
Publication of RO120464B1 publication Critical patent/RO120464B1/ro

Links

Landscapes

  • Sawing (AREA)

Abstract

Invenţia se referă la un gater portabil care facilitează tăierea buştenilor la locul de doborâre, eliminând necesitatea transportului buştenilor mari şi grei, la un gater convenţional pentru tăiere. Gaterul portabil, conform invenţiei, este constituit dintr-un cadru de bază (1), confecţionat din tronsoane identice (1A, 1B...1N) care constituie şi calea de rulare a viitoarelor subansambluri, dispuse la un capăt, respectiv un cărucior mobil (2), pe care este fixat rigid un cadru metalic (3), având forma unui U întors ce susţine, la partea superioară, o sanie transversală (4) pe care este montat un dispozitiv de poziţionare (5), ce are fixat un motoferăstrău (6) cu lanţ tăietor, la partea inferioară, un dispozitiv de prindere-direcţionare (7) a capătului liber al lamei motoferăstrăului, iar la celălalt capăt al cadrului de bază (1), fiind fixat demontabil un dispozitiv de prindere (8) a unui buştean (9) supus prelucrării.

Description

Invenția se referă la un gater portabil, care facilitează tăierea buștenilor la locul de doborâre, eliminând necesitatea transportului buștenilor mari și grei la un gater convențional, pentru tăiere.
Sunt cunoscute gatere portabile care sunt, în general, de lungimi fixe și nu pot fi adaptate la lungimea materialului de construcție, care se dorește a se obține, în special, pentru lungimi mai mari decât cele standard, aceste gatere nu au suficient suport de susținere a bușteanului și elemente de ghidare a sculelor de tăiere.
în brevetul CA 904723 este prezentat un joagar portabil, care include o traversare longitudinală cu traversa susținător a fierăstrăului cu lanț tăietor în consolă, soluție care are o stabilitate insuficientă.
De asemenea, în brevetul CA 1133800 este prezentată o soluție similară, care are același dezavantaj, al unei scăzute stabilități, datorită montării fierăstrăului cu lanț la capătul liber al traversei de susținere.
Și în brevetul CA 1037835 se prezintă un gater care are un cadru rectangular, rigid, cu suportul fierăstrăului ghidat de-a lungul traversei de sus.
în oricare din cazurile prezentate, îmbunătățirea sistemului este în detrimentul comodității în operare.
Problema pe care o rezolvă invenția este realizarea unui gater portabil, ușor de transportat la locul tăierii, ușor de montat și ușor de utilizat în exploatare.
Alt obiect al invenției este îmbunătățirea joagarelor portabile, prin faptul că bușteanul nu mai trebuie ridicat de la pământ, ci doar poziționat pe suportul de bază.
Un alt obiect al invenției este îmbunătățirea joagărului portabil, în care sania fierăstrăului este stabilă, eliminându-se vibrațiile pricinuite de sistemele tăietoare care produc momente de torsiune în sistemul de prindere, eveniment periculos, care poate cauza accidente și deteriorarea întregului dispozitiv.
Un alt obiect al invenției este îmbunătățirea stabilității și a rigidității lamei de ghidare a lanțului tăietor, prin ghidarea acestuia la capătul liber.
Alt obiect al invenției este îmbunătățirea joagărului portabil, în care fierăstrăul poate fi montat pe o sanie mobilă transversală, pentru a putea alege grosimea de tăiere, astfel încât cheresteaua să aibă o calitate superioară și precizie dimensională.
Alt obiect al invenției este îmbunătățirea joagărului portabil, în care lungimea acestuia să fie ușor extinsă la lungimea bușteanului, astfel ca să poată fi tăiați și bușteni foarte lungi.
Alt obiect al invenției este îmbunătățirea joagărele portabile astfel încât să creeze posibilitatea prelucrării buștenilor cu dimensiuni în diametru de până la 2 m, chiar la locul doborârii, eliminând astfel transportul acestora, operațiune foarte anevoioasă și care necesită utilaje speciale.
Alt obiect al invenției este dispozitivul de fixare al bușteanului în gheare, care asigură o fixare rigidă a bușteanului pe construcția de bază și permite poziționarea bușteanului astfel ca tăierea să poată fi făcută în lungul fibrei.
Gaterul portabil, conform invenției, este constituit dintr-un cadru de bază, confecționat din tronsoane identice, care constituie și calea de rulare a viitoarelor subansamble, dispuse la un capăt, respectiv un cărucior mobil, pe care este fixat rigid un cadru metalic, având forma unui U întors, ce susține, la partea superioară, o sanie tranversală, pe care este montat un dispozitiv de poziționare, având fixat un motofierăstrău cu lanț tăietor, la partea inferioară, un dispozitiv de prindere-direcționare a capătului liber a lamei motofierăstrăului, iar la celălalt capăt al cadrului de bază fiind fixat, demontabil, un
RO 120464 Β1
Prin utilizarea gaterului conform invenției, se obțin următoarele avantaje:1
- se facilitează tăierea buștenilor la locul de doborâre;
- se elimină transportul buștenlor mari și grei la un gater convențional.3 în cele ce urmează, se dă un exemplu de realizare a invenției, cu referire la fig. 1 ...5, ce reprezintă:5
- fig. 1, vedere de ansamblu a gaterului portabil;
- fig. 2, cadrul de bază, format din tronsoane identice, și modul de asamblare a 7 acestora;
- fig. 3, vedere din direcția săgeții A a cadrului de bază din fig. 2;9
- fig. 4, vedere transversală a cadrului de bază și a căruciorului mobil;
- fig. 5, modul în care dispozitivul poate fi utilizat la fabricarea cherestelei din bușteni 11 cu diametrul:
a) până la 80 cm;13
b) până la 100 cm;
c) și până la 200 cm.15
Gaterul portabil conform invenției include un cadru 1 de bază, fiind prevăzut, la unul din capete, cu un cărucior mobil 2, care susține un cadru metalic 3, rigid, în formă de U 17 întors, în vederea asigurării stabilității și rigidității căruciorului, cadru care, la partea superioară, susține o sanie transversală 4, pe care este montat un dispozitiv de poziționare 5 a 19 unui motofierăstrău 6, cu lanț tăietor. La partea inferioară a cadrului metalic 3, pe direcția lamei tăietoare a motofierăstrăului 6, este prevăzut un dispozitiv 7, de prindere-direcționare 21 a capătului liber al lamei, în timpul operației de tăiere.
La celălalt capăt al cadrului de bază 1 este fixat un dispozitiv 8, de prindere a unor 23 bușteni 9, supuși prelucrării.
Cadrul de bază 1 este compus din mai multe subansamble 1 A, 1B...1N, identice, pre- 25 zentate în detaliu în fig. 2 și 3, subansamble ce sunt constituite din niște lonjeroane 11 longitudinale, în număr de trei, realizate dintr-un profil I, lonjeroane care sunt unite între ele prin 27 intermediul unor traverse de capăt, 12 și 13, în care sunt practicate niște găuri 18, pentru cuplarea subconstrucțiilor, și rigidizate cu ajutorul unor traverse de consolidare, 14 și 15. 29
Astfel, două sau mai multe subconstrucții 1A, 1B...1N pot fi rigid legate între ele cu ajutorul unor șuruburi 16 și a unor piulițe 17, formând astfel cadrul de bază 1, alungit corespunzător 31 lungimii bușteanului 9, supus prelucrării. Pentru realizarea gaterului conform invenției, fiecare subansamblu 1A, 1B...1N are o lungime de 2,5 m și lățime 1 m. 33 înălțimea profilelor 11 este de 10 cm, făcând astfel posibilă rostogolirea bușteanului pe cadrul de bază 1, care constituie și o cale de rulare pentru căruciorul mobil 2. Cadrul de 35 bază 1, prin asamblarea subansamblelor 1A, 1B...1N, devine cea mai voluminoasă parte a gaterului, dar separat, subansamblele sunt ușor de transportat. Cadrul de bază 1 astfel 37 asamblat este plasat direct pe pământ, fără suporți sau picioare și, cuplând mai multe subansamble, se poate obține o structură oricât de mare dorim. 39
Pe traversele intermediare 15, sunt sudate niște urechi 19, prevăzute cu niște șuruburi 19.1, de fixare a dispozitivului de prindere 8 a buștenilor 9, supuși prelucrării. 41
Dispozitivul 8 de prindere a buștenilor este compus dintr-un corp 81, rectangular tubular, având formă de pătrat, în interiorul căruia este dispus culisabil un alt corp tubular 82, 43 de formă pătrată, care este fixat în poziția dorită, cu ajutorul unor șuruburi 83 de fixare, care sunt prevăzute pe suprafața a a corpului tubular 81, șuruburi ce culisează într-o degajare 45 alungită b, practicată pe aceeași suprafață a a corpului tubular 81.
RO 120464 Β1
Pe latura c a corpului tubular 81 este practicată o degajare alungită e, la fel și pe latura d a corpului tubular culisant 82 este practicată o decupare alungită f, decupări care primesc și ghidează niște gheare 85, de strângere-fixare a bușteanului 9, gheare ce sunt fixate pe niște șuruburi 84, care au practicat un filet stânga-dreapta de acționare a ghearelor.
Latura c a corpului 81 este fixă, iar latura d a corpului 82 culisează prin fața laturii c, ambele fiind paralele.
Prin rotirea șurubului 84 în sensul acelor de ceasornic, aceasta duce la înfiletarea ghearelor 85, care sunt montate pe acesta, ghearele fiind ghidate în degajările longitudinale (canale longitudinale) e și f, ale corpurilor tubulare 81 și 82, apoi se apropie una de cealaltă, prinzând astfel bușteanul 9 din lateral, simetric față de axa bușteanului, fixându-l astfel de cadrul de bază 1. Rotind șurubul 84 în sens invers acelor de ceasornic, respectiv de la stânga la dreapta, ghearele 85 se vor depărta, eliberând astfel bușteanul 9.
Căruciorul mobil 2, purtător și susținător al cadrului metalic 3 și al motofierăstrăului 6, este dispus și susținut pe lonjeroanele 11 ale cadrului de bază 1, lonjeroane ce constituie o foarte bună cale de rulare pentru căruciorul mobil 2, permițând ghidarea de-a lungul întregii structuri și cu asigurarea basculării în plan longitudinal. Căruciorul mobil 2 este compus din cadrul săniei 21, care este montat pe niște role de ghidare 22, prevăzute cu umeri care permit o foarte bună ghidare pe calea de rulare care este constituită din lonjeroanele 11.
în vederea împiedicării desprinderii săniei 21 a căruciorului mobil 2 de pe calea de rulare, acesta are prevăzut, pe carcasa 24 a săniei, niște role 23 de ghidare și contact cu inima profilului lonjeronului 11, împiedicând astfel desprinderea de calea de rulare. Pe săniile mobile, în fața rolelor de ghidare 22, sunt prevăzute niște elemente 25, de curățire a căii de rulare.
Căruciorul mobil 2 este compus din două sănii de rulare 21, montate pe lonjeroanele 11 ale cadrului de bază 1, constituind astfel o construcție solidă. La partea superioară a fiecărei sănii de rulare 21 a căruciorului mobil 2, este fixat nedemontabil, prin sudură, cadrul metalic 3, respectiv câte o coloană verticală 31, unite între ele printr-o coloană orizontală 32, astfel încât să formeze o structură solidă, în formă de U întors, și, de asemenea, o manetă 33, pentru deplasarea întregului ansamblu format din căruciorul mobil 2 și cadrul metalic 3, pe calea de rulare 11.
Coloana orizontală 32, având un profil rectangular-tubular, susține și ghidează o sanie 44, pe care este fixat dispozitivul de poziționare 5, sanie care este deplasată pe aceasta prin intermediul unui șurub 41 și a unei piulițe 43, acționate de la o manetă 46.
Deplasarea săniei 44 de-a lungul coloanei orizontale 32 se realizează datorită deplasării piuliței speciale 43, de care este fixată sania, piuliță ce culisează într-o fantă g longitudinală, practicată în coloana orizontală 32, primind mișcarea de la șurubul 41, ale căror filete conlucrează, iar capetele șurubului sunt susținute în niște lagăre 42. Prin rotirea manetei 46, se acționează asupra șurubului 41 și a piuliței speciale 43, ale cărei fețe culisează prin fanta longitudinală g, astfel încât sania 44 poate fi poziționată cu ușurință pe coloana orizontală 32, în vederea poziționării motofierăstrăului 6, cu lanț, în poziția de tăiere. Fixarea săniei 44 în poziția dorită se realizează cu ajutorul unui element de siguranță 45 (fig. 1).
Pe sania 44, este montat dispozitivul de poziționare 5 a motofierăstrăului 6 cu lanț tăietor în funcție de lungimea lamei de tăiere. Dispozitivul de poziționare 5 se compune dintr-o traversă verticală 51, realizată dintr-un profil tubular pătrat, fixată nedemontabil, prin sudură de sania 44, traversă care are, pe una din fețe, practicată o fantă h. în interiorul traversei verticale 51, culisează o altă traversă tubulară 52, având forma de pătrat, care se poate fixa în poziția dorită, prin intermediul unor șuruburi 53 de fixare, șuruburi care, la rândul lor, culisează prin fanta h. La capătul inferior al traversei tubulare 52 este fixat motofierăstrăul 6, prin intermediul unei plăci de fixare 54, a unor șuruburi 55 și piulițe 56, la înălțimea
RO 120464 Β1 necesară, astfel ca lanțul tăietor să nu atingă cadrul de bază 1. Motofierăstrăul 6, care este 1 prevăzut cu un lanț tăietor, poate fi acționat de un motor cu aprindere prin scânteie sau de un motor electric. Lanțul tăietor este un lanț cu lățime mică, 6 mm, astfel că pierderea de 3 material lemnos la fabricarea cherestelei este mică, iar unghiul de ascuțire al dinților este de 10°, astfel încât calitatea cherestelei este superioară. Capătul liber al lamei fierăstrăului, 5 după poziționarea săniei 44, pentru tăiere, se fixează în dispozitivul de prindere-direcționare 7, care împiedică devirea lamei de la direcția de tăiere, sporind rigiditatea sistemului cu redu- 7 cerea vibrațiilor și, implicit, rezultând o calitate superioară a cherestelei. Dispozitivul de prindere-direcționare 7 este compus dintr-o placă orizontală 76, prinsă cu un șurub 75, de partea 9 laterală a săniei de rulare 21, a căruciorului mobil 2, și care glisează, prin intermediul rolelor 22, pe grinda a treia din interiorul cadrului de bază 1. Rola 22 este fixată pe placa orizontală 11 76, cu ajutorul unor bride 77.
Pe placa orizontală 76, la partea superioară, sunt fixate rigid, prin sudură, două 13 plăcuțe 79, prevăzute central cu câte o gaură filetată, care primește un șurub 78, cu care se fixează lama de ghidare a lanțului tăietor din ambele părți. Dispozitivul este astfel conceput, 15 încât lanțul tăietor (care este scula tăietoare) să nu poată atinge nici un element al dispozitivului de ghidare. 17
Cu ajutorul manetei 33, se poate deplasa în siguranță întreg ansamblul format din căruciorul mobil 2 și motofierăstrăul 6, în vederea tăierii în siguranță a bușteanului 9. 19
Căruciorul 2 mobil se deplasează către capătul cadrului de bază 1, apoi bușteanul este rostogolit în cadrul de bază, pe o traversă 26, de lemn, care are rolul de a poziționa 21 partea de jos a bușteanului la nivelul la care nu atinge dispozitivul de fixare a capătului liber al lamei fierăstrăului 6. 23
Bușteanul 9 se poziționează cu axa paralelă cu direcția de tăiere, pentru a obține tăietura în lungul fibrei, și se fixează cu ghearele 85 ale dispozitivului de prindere 8, fixat în 25 suporții 19 de pe cadrul de bază 1. Elementele de prindere se reglează la cota dorită și se fixează cu ajutorul șuruburilor 83, iar prin rotirea șurubului 84, se determină apropierea 27 simultană a ghearelor 85, acestea se înfig în bușteanul 9 și îl fixează de cadrul de bază 1.
Următoarea operațiune este poziționarea căruciorului mobil 2 cu fierăstrăul 6 pozițio- 29 nat pentru prima tăiere. După fixarea săniei 44 pe coloana orizontală 32, cu ajutorul elementului de siguranță 45, se fixează capătul liber al lamei fierăstrăului cu lanț în dispozitivul de 31 prindere-direcționare 7, prin înfiletarea șuruburilor 78. După o verificare finală a reglajelor și a strângerilor, se poate porni fierăstrăul 6 cu lanț tăietor. 33
Prin împingerea manetei 33, întregul ansamblu se deplasează de-a lungul cadrului de bază, iar fierăstrăul cu lanț tăietor, în traiectoria pe care se deplasează, taie bușteanul 35 în lung, rezultând scândura.
Când tăierea este gata, scândura rezultată cade în urma căruciorului, iar după înde- 37 părtarea acesteia, căruciorul mobil poate fi adus înapoi la locul de pornire.
După o nouă poziționare a săniei transversale și reglarea capătului liber al lamei 39 fierăstrăului, tăierea poate începe din nou.
în continuare, se va prezenta succesiunea fazelor de tăiere pentru buștenii de până 41 la 80 cm (fig. 4a), utilizând o lamă lungă de 65 cm.
Gaterul portabil standard creează astfel posibilitatea prelucrării buștenilor de dimen- 43 siuni mari, 80-100 cm, bușteni ce ridică probleme deosebite în procesul de exploatare, deoarece transportul este foarte greoi, ridicarea și manipularea necesitând dispozitive 45 speciale.
în fig. 4b este prezentată succesiunea operațiilor la despicarea în pădure a buștenilor 47 cu diametre între 80-100 cm, pe același gater portabil standard.
Gaterul portabil, realizat la dimensiuni mai mari și utilizând o lamă de tăiere lungă de 49 1 m, permite despicarea în pădure a buștenilor cu diametre de până la 2 m (fig. 4c).
RO 120464 Β1 în toate cazurile prezentate, procesul de prelucrare poate conține toate fazele, până la obținerea cherestelei în pădure, sau poate conține doar o parte din faze, până la despicarea bușteanului în două (caz în care dispozitivul de rigidizare a lamei herăstrăului nu se folosește și se utilizează pene de fixare a buștenilor pe cadrul fix), urmând ca fabricarea cherestelei din jumătățile prefabricate să se facă pe dispozitive clasice sau pe gaterul portabil standard.
Este de indicat că pot exista multiple modificări sau variante ale prezentului proiect, fără a se îndepărta de prezenta invenție.

Claims (18)

  1. Revendicări
    1. Gater portabil, cuprinzând un cadru de bază, elemente de fixare a bușteanului, cărucioare mobile și elemente pentru tăierea materialului lemnos, caracterizat prin aceea că acesta se compune dintr-un cadru de bază (1), confecționat din tronsoane identice (1 A, 1B...1N), care constituie și calea de rulare a viitoarelor subansamble, dispuse la un capăt, respectiv un cărucior mobil (2), pe care este fixat rigid un cadrul metalic (3) având forma unui U întors, ce susține, la partea superioară, o sanie transversală (4), pe care este montat un dispozitiv de poziționare (5), ce are fixat un motofierăstrău (6) cu lanț tăietor, la partea inferioară, un dispozitiv de prindere-direcționare (7) a capătului liber al lamei motofierăstrăului, iar la celălalt capăt al cadrului de bază (1) fiind fixat, demontabil, un dispozitiv de prindere (8) a unui buștean (9) supus prelucrării.
  2. 2. Gater portabil, conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că fiecare din subansamblele (1a, 1B...1N) identice care compun cadrul de bază (1) este constituit din niște lonjeroane longitudinale (11), rigidizate între ele cu niște traverse de consolidare (14 și 15), iar la extremități, capetele lonjeroanelor sunt fixate prin intermediul unor traverse de capăt (12 și 13).
  3. 3. Gater portabil, conform revendicărilor 1 și 2, caracterizat prin aceea că traversele de capăt (12 și 13) ale fiecărui subansamblu (1A, 1B...1N) sunt prevăzute cu niște găuri (18) pentru atașarea și fixarea oricărui subansamblu ce formează cadrul de bază, prin intermediul unor șuruburi (16) și piulițe (17).
  4. 4. Gater portabil, conform revendicărilor 1 ...3, caracterizat prin aceea că, pe traversele intermediare (15), sunt dispuse, nedemontabil, niște urechi (19) prevăzute cu șuruburi (19.1) pentru fixarea dispozitivului de prindere (8).
  5. 5. Gater portabil, conform revendicărilor 1 ...4, caracterizat prin aceea că respectivul cărucior mobil (2) este compus dintr-un cadru (21) al săniei, prevăzut, la partea inferioară, cu niște role (22) de ghidare, ce culisează pe lonjeronul longitudinal (11) al cadrului de bază (1), iar lateral, pe carcasa (24) cadrului săniei (21), fiind fixate niște role (23) de ghidare și centrare pe calea de rulare, împiedicând desprinderea de pe aceasta, iar central, în fața rolelor de ghidare (22), sunt prevăzute niște elemente de curățire (25) a căii de rulare, la partea superioară, pe cadrul săniei (22), este fixat, nedemontabil, cadrul metalic (3).
  6. 6. Gater portabil, conform revendicărilor 1...5, caracterizat prin aceea că respectivul cadru metalic (3) este compus din niște coloane verticale (31), fixate rigid, la partea superioară a cadrului săniei (21), coloane ce sunt unite între ele printr-o coloană orizontală (32), formând un U invers.
  7. 7. Gater portabil, conform revendicării 6, caracterizat prin aceea că respectiva coloană orizontală (32) este dintr-un profil rectangular-tubular, pe care se fixează și glisează sania transversală (4), prevăzută cu dispozitivul de poziționare (5).
    RO 120464 Β1
  8. 8. Gater portabil, conform revendicărilor 6 și 7, caracterizat prin aceea că respectiva 1 coloană orizontală (32) este prevăzută, pe două fețe paralele ale profilului, cu o fantă longitudinală (g), în care culisează sania transversală (4), pe care este fixat dispozitivul de pozi- 3 ționare (5).
  9. 9. Gater portabil, conform revendicărilor 1...8, caracterizat prin aceea că sania 5 transversală (4) cuprinde o sanie propriu-zisă (44), fixată cu una din fețe pe laturile unei piulițe speciale (43), iar pe cealaltă latură este fixat dispozitivul de poziționare (5) al motofie- 7 răstrăului (6).
  10. 10. Gater portabil, conform revendicărilor 1...9, caracterizat prin aceea că piulița 9 specială (43) conclucrează cu un șurub (41) care este acționat de la o manetă (46), laturile piuliței speciale, la acționarea șurubului, culisează în fanta longitudinală (g), practicată în 11 coloana orizontală (32), deplasând stânga-dreapta sania propriu-zisă (44), în vederea poziționării, urmată de fixarea acesteia cu ajutorul unui element de siguranță (45). 13
  11. 11. Gater portabil, conform revendicărilor 1 ...10, caracterizat prin aceea că dispozitivul de poziționare (5) se compune dintr-o traversă verticală (51), din profil tubular pătrat, 15 în interiorul căreia culisează o altă traversă tubulară (52), fixată în poziția dorită, prin intermediul unor șuruburi (53) care culisează printr-o fantă (h) practicată pe una dintre fețele 17 traversei verticale (51).
  12. 12. Gater portabil, conform revendicării 11, caracterizat prin aceea că, la capătul 19 inferior al traversei tubulare (52), este fixat, prin intermediul unei plăci (54), a unor șuruburi (55) și piulițe (56), motofierăstrăul (6) prevăzut cu lanț tăietor. 21
  13. 13. Gater portabil, conform revendicărilor 1...12, caracterizat prin aceea că respectivul capăt liber al lamei tăietoare a motofierăstrăului (6), după poziționarea săniei (44) pentru 23 tăiere, este fixat în dispozitivul de prindere-direcționare (7).
  14. 14. Gater portabil, conform revendicărilor 1...13, caracterizat prin aceea că dispo- 25 zitivul de prindere-direcționare (7) este compus dintr-o placă orizontală (76), fixată de partea laterală a săniei de rulare (21) a căruciorului mobil (2), placă ce are fixată, la partea infe- 27 rioară, o rolă de ghidare (22), prin intermediul unor bride (77), putând astfel culisa pe lonje- ronul longitudinal (11), dispus în interiorul cadrului de bază (1), iar la partea superioară având 29 fixate niște plăcuțe (79), prevăzute, central, cu o gaură filetată, ce primește un șurub (78) de fixare a lamei de ghidare a lanțului tăietor al motofierăstrăului (6). 31
  15. 15. Gater portabil, conform revendicărilor 1...14, caracterizat prin aceea că dispozitivul de prindere-fixare (8) a buștenilor (9) este compus dintr-un corp rectangular tubular 33 (81), având, la interior, dispus culisabil, un corp tubular (82), în interiorul căruia este dispus un șurub (84) cu filet stânga-dreapta, de acționare a unor gheare (85) de strângere-fixare a 35 bușteanului (9).
  16. 16. Gater portabil, conform revendicărilor 1...15, caracterizat prin aceea că respec- 37 tivul corp rectangular tubular (81), pe fața (a), are practicată o degajare alungită (b), în care culisează șuruburile (83) de fixare, iar pe fața (c), o degajare alungită (e), în care culisează 39 ghearele de strângere-fixare (85).
  17. 17. Gater portabil, conform revendicărilor 1...16, caracterizat prin aceea că respec- 41 tivul corp tubular (82), pe față (d), are practicată o degajare alungită (f), în care culisează ghearele de strângere-fixare (85). 43
  18. 18. Gater portabil, conform revendicărilor 1...17, caracterizat prin aceea că dega- jarea alungită (e) a corpului rectangular tubular (81) este identică și paralelă cu degajarea 45 alungită (f) a corpului tubular (82), în ambele degajări culisând, în același timp, ghearele de strângere-fixare (85). 47
RO98-00152A 1998-02-02 1998-02-02 Gater portabil RO120464B1 (ro)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
RO98-00152A RO120464B1 (ro) 1998-02-02 1998-02-02 Gater portabil

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
RO98-00152A RO120464B1 (ro) 1998-02-02 1998-02-02 Gater portabil

Publications (1)

Publication Number Publication Date
RO120464B1 true RO120464B1 (ro) 2006-02-28

Family

ID=35953379

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
RO98-00152A RO120464B1 (ro) 1998-02-02 1998-02-02 Gater portabil

Country Status (1)

Country Link
RO (1) RO120464B1 (ro)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP3412419A1 (en) * 2017-06-06 2018-12-12 Norwood Industries, Inc. Sawmill carriage assembly

Cited By (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP3412419A1 (en) * 2017-06-06 2018-12-12 Norwood Industries, Inc. Sawmill carriage assembly
US10843370B2 (en) 2017-06-06 2020-11-24 Norwood Industries Inc. Sawmill carriage assembly

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4924843A (en) Masonry saw jig
US3092156A (en) Chain saw attachment for sawing round logs
US4104944A (en) Wood sawing machine
US7159586B2 (en) Portable cutting apparatus
FR2620373A1 (fr) Rail de roulement modulable pour machine electro portative necessitant un travail rectiligne
US5144994A (en) Portable universal saw table
CS276899B6 (en) Apparatus for logs edging
KR101049740B1 (ko) 동력식 원목 전단장치
US4146962A (en) Chain saw mill
US3721146A (en) Portable sawmill having a horizontal traversing bandsaw
RO120464B1 (ro) Gater portabil
US5427007A (en) Device in guide-bar power saw for cleaving a log, and method for using the device
CN108621253B (zh) 电动竹木去稍切断运输一体机
US3578043A (en) Lumber cutting apparatus
US4177704A (en) Portable saw mill
CN210025574U (zh) 一种安全型锯床切割装置
FI67319B (fi) Kapningsanordning foer virke isynnerhet laongved och avfallsvirke
CN210139015U (zh) 一种建筑钢材截断装置
CN220197949U (zh) 木工圆盘锯防护装置及锯床
US3707997A (en) Saw carriage apparatus
SU61458A1 (ru) Пильный станок
CN216152566U (zh) 一种托盘支撑梁加工用的切割装置
RU2319606C2 (ru) Круглопильный станок для распиловки древесины
RU2146608C1 (ru) Станок для продольной распиловки древесины
SU1761466A1 (ru) Лини раскро пиломатериалов на заготовки