RO109500B1 - Masă medicală, de examinare în boala varicoasă - Google Patents

Masă medicală, de examinare în boala varicoasă Download PDF

Info

Publication number
RO109500B1
RO109500B1 RO9401168A RO9401168A RO109500B1 RO 109500 B1 RO109500 B1 RO 109500B1 RO 9401168 A RO9401168 A RO 9401168A RO 9401168 A RO9401168 A RO 9401168A RO 109500 B1 RO109500 B1 RO 109500B1
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
examination
platform
varicose
supports
medical
Prior art date
Application number
RO9401168A
Other languages
English (en)
Inventor
Abu-Baker Mohammad
Alexandru Ioan Bogdan Manof
Original Assignee
Mohammad Abu Baker
Alexandru Ioan Bogdan Manof
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Mohammad Abu Baker, Alexandru Ioan Bogdan Manof filed Critical Mohammad Abu Baker
Priority to RO9401168A priority Critical patent/RO109500B1/ro
Publication of RO109500B1 publication Critical patent/RO109500B1/ro

Links

Landscapes

  • Accommodation For Nursing Or Treatment Tables (AREA)

Abstract

Invenția se referă la o masă medicală, de examinare în boala varicoasă, destinată așezării pacientului, în diverse poziții și rotirii lui, în vederea examinării și diagnosticării în boala varicoasă. Masa conform invenției este prevăzută cu o platformă de așezare (A), în lungul căreia se deplasează un suport mobil (B) și cu niște suporturi verticale (C și D), montate pe laturile ei scurte. Niște suporturi pentru antebraț (E și F), fixate, reglabil, în suporturile verticale (C și D), sunt dotate, la capetele superioare, cu niște suporturi semicilindrice (16), ale căror tije cu cap sferic (15) pot să descrie în spațiu un con de 60°. Platforma de așezare (A) se sprijină, într-o primă variantă de realizare a invenției, pe un suport central (H), dotat cu un ax central (23) mobil, dar și pe niște picioare reglabile (G), prevăzute cu niște roți pivotante (21). In cea de a doua variantă de realizare, masa conform invenției este prevăzută cu un suport central (K), în care este montat un cuplaj dințat conic și cu im dispozitiv electromecanic (J) atât suportul (K), cât și roțile pivotante (21) fiind așezate pe o placă de bază (42).

Description

Invenția se referă la o masă medicală, de examinare, în boala varicoasă, destinată așezării pacientului, în diverse poziții și rotirii lui, în vederea examinării și diagnosticării în boala varicoasă.
Mese medicale, destinate în mod special examinării bolnavilor de varice, nu sunt cunoscute.
Examinarea unui bolnav de varice poate fi, însă, făcută și pe o masă medicală, cunoscută, a cărei poziție poate fi înclinată sau modificată, ca înălțime față de pardoseală, și pe care bolnavul trebuie să stea așezat în poziție orizontală deși, în principiu, poate sta și în poziție ortostatică.
Dezavantajele acestei mese medicale constau în aceea că, fiind așezat în poziție orizontală, pacientul nu își poate expune orice porțiune a corpului fără să fie nevoit să-și schimbe poziția, iar în poziție orizontală, insuficiențele varicoase nu sunt evidențiate ca în poziție ortostatică. Pacientul ar putea sta, desigur, și în picioare, pentru ca medicul să poată examina orice suprafață a membrelor sale inferioare. Dezavantajele acestei situații constau în aceea că fie pacientul va trebui să se rotească în fața medicului, fie medicul în jurul pacientului, iar acesta din urmă nu are pe ce să se sprijine pentru a-și păstra echilibru sau pentru a relaxa unul din membrele sale inferioare, în vederea examinării.
Problema pe care o rezolvă invenția este realizarea unei mese medicale, de examinare, în boala varicoasă, care să permită examinarea ușoară și rapidă a oricărei suprafețe a membrelor inferioare, ale pacientului, fără ca acesta sau medicul diagnostician să-și schimbe poziția, dar și sprijinirea bolnavului, în timpul examinării, pentru ca el să-și poată păstra echilibrul, să nu obosească și să-și poată expune cât mai bine membrele inferioare, în vederea examinării bolii varicoase, cu ajutorul unei platforme de așezare, prevăzută cu un suport mobil și dotată cu niște suporturi pentru antebraț, reglabile ca poziție, platforma de așezare făcând corp comun cu un ax central care se poate roti în interiorul unui suport central.
Masa medicală de examinare în boala varicoasă, conform invenției, într-o primă variantă de realizare, este prevăzută cu o platformă de așezare, dotată cu niște ghidaje profilate, pe care pot rula niște role de ghidare ale unui suport mobil a cărui lățime este egală cu 0,25 din lungimea platformei de așezare, de care sunt montate niște suporturi verticale, poziționate la o distanță de 0,25 din lățimea platformei de așezare și pe laturile ei scurte, în piesele de ghidare ale acestora fiind montate și asigurate cu niște manete de strângere, niște suporturi pentru antebraț, care au, la partea superioară, niște piese cilindrice și manete de strângere, cu care se pot fixa pozițiile unor tije cu cap sferic, solidare cu niște suporturi semicilindrice, iar platforma de așezare se sprijină pe niște picioare reglabile, montate în colțurile sale, dar și pe un suport central, dotat cu un postament cu brațe și cu o carcasă cilindrică în care, sprijinit pe niște rulmenți radiali, se poate roti un ax central.
în cea de a doua variantă de realizare, masa este prevăzută cu un dispozitiv electromecanic, fixat prin intermediul unui corp de legătură, de un suport central, care se sprijină printr-un postament cu brațe, pe o placă de bază și în care se află un ax vertical, solidar cu o roată conică, cuplată cu un pinion conic, fixat pe un ax orizontal antrenat cu ajutorul unui reductor de turație, cuplat cu un motor electric, pe aceeași placă de bază sprijinindu-se și roțile pivotante.
Se dă, în continuare, un exemplu de realizare a invenției, în două variante, în legătură și cu fig. 1 ... 5, care reprezintă:
- fig. 1, vedere din față, cu secțiuni parțiale, a mesei medicale, de examinare în boala varicoasă, în prima variantă de realizare;
- fig. 2, vedere din dreapta, cu secțiune parțială, a mesei medicale de examinare în boala varicoasă, în prima variantă de realizare;
- fig. 3, vedere parțială din față, cu secțiune, a suportului central, în cea de a doua variantă;
- fig. 4, vedere din față, în perspectivă, a mesei medicale de examinare în boala varicoasă, pe care bolnavul este așezat în poziție ortostatică;
- fig. 5, vedere din față, în perspectivă, a mesei medicale de examinare în boala varicoasă, pe care bolnavul este așezat într-o poziție înclinată, lateral.
Masa medicală de examinare în boala varicoasă, conform invenției, într-o primă va109500 riantă de realizare, este alcătuită dintr-o platformă de așezare A, prevăzută cu o ramă de întărire 1, cu secțiune de formă dreptunghiulară sau rotundă, solidară, la partea inferioară, cu o placă de fixare 2. în interiorul ramei de întărire 1 și pe laturile sale lungi, sunt fixate niște ghidaje profilate 3, care permit deplasarea unui suport mobil B deasupra platformei de așezare A, cu ajutorul unor role de ghidare 4, dispuse de o parte și de alta a ghidajelor profilate 3.
Suportul mobil B, prevăzut, la rândul său, cu o ramă de întărire 5, de care sunt fixate rolele de ghidare 4, are o înălțime cuprinsă între 10 și 12 cm și o lățime a a cărei valoare este egală cu 0,25 dintr-o lungime b a platformei de așezare A.
Pe exteriorul laturilor mici, ale ramei de întărire 1, sunt montate niște suporturi verticale C și D, dotate, la partea inferioară, cu niște porțiuni curbate c și d și situate la o distanță e de aproximativ 0,25 dintr-o lățime f a platformei de așezare A, față de marginea laterală și fixate dedesubtul acesteia. La extremitatea superioară, a fiecăruia dintre suporturile verticale C și D, sunt fixate niște piese de ghidare 6 și 7, de formă paralelipipedică sau rotundă, prin care pot ghida niște tije verticale 8 și 9, ale unor suporturi pentru antebraț E și F, care pot fi blocate în poziția dorită, cu ajutorul unor manete de strângere 10 și 11. Părțile superioare ale suporturilor pentru antebraț E și F sunt prevăzute cu niște porțiuni curbate g si h și terminate cu niște piese cilindrice 12 și 13, în interiorul cărora sunt montate niște șuruburi verticale 14. Acestea sunt în contact cu niște tije cu cap sferic 15, solidare cu niște suporturi semicilindrice 16, care sunt asigurate contra desprinderii de piesele cilindrice 12 și 13 cu ajutorul unor capace cu locaș sferic 17.
Suporturile semicilindrice 16 se pot roti în jurul unor axe verticale, nematerializate, astfel încât tijele cu cap sferic 15 să descrie, în spațiu, un con cu un unghi de circa 60°. Suporturile semicilindrice 16 pot fi blocate în pozițiile necesare, cu ajutorul unor manete de strângere 18 care, prin înfiletarea șuruburilor verticale 14, împing niște capete sferice i ale tijelor cu cap sferic 15, blocândule în capacele cu locaș sferic 17.
La partea inferioară a plăcii de fixare și în dreptul colțurilor ramei de întărire 1, sunt fixate, cu șuruburi sau prin sudură, niște bucșe filetate 19, în care sunt montate niște picioare reglabile G, poziția relativă dintre aceste elemente putând fi reglată și blocată, cu ajutorul unor piulițe 20. La partea inferioară a picioarelor reglabile G, sunt montate niște roți pivotante 21.
Tot în partea inferioară a plăcii de fixare 2, dar în mijlocul ei, este fixat un suport central H, prin intermediul unei plăci de bază 22, care este solidară, atât la placa de fixare 2, cu șuruburi sau prin sudură, cât și la un ax central 23. Acesta din urmă este lăgăruit, prin intermediul unor rulmenți radiali 24 și 25, într-o carcasă cilindrică 26 montată rigid întrun postament cu brațe 27, dotat cu niște brațe de sprijin j în număr de 4 sau 5. Rulmentul radial 24 este mai mare decât rulmentul radial 25 de 1,5...2 ori, iar în interiorul carcasei cilindrice 26, există o degajare k cu diametrul interior, relativ apropiat de diametrul exterior al rulmentului radial 24 și cu o lungime de aproximativ 2/3 din lungimea totală a distanței dintre cei doi rulmenți radiali 24 și 25.
Partea mobilă a mesei medicale, de examinare în boala varicoasă, conform invenției, este formată din platforma de așezare A și axul central 23, iar partea fixă este materializată de rulmenții radiali 24 și 25, carcasa cilindrică 26 și postamentul cu brațe 27. Sprijinirea părții mobile față de partea fixă se face prin reglarea lungimii picioarelor reglabile G astfel ca roțile pivotante 21 să fie în același plan cu postamentul cu brațe 27, iar când pe platforma de așezare A se află un bolnav care trebuie examinat aceasta să poată fi rotită, fără efort spre dreapta sau spre stânga.
Masa medicală de examinare în boala varicoasă, în cea de a doua variantă de realizare, conform invenției, permite rotirea unei platforme de așezare nefigurate cu ajutorul unui dispozitiv electromecanic J, alcătuit dintrun motor electric 28 și dintr-un reductor de turație 29 cu raport relativ mare de demultiplicare ca, de exemplu, un reductor cu melc-roată melcată. De la reductorul de turație 29 mișcarea de rotație este transmisă printr-un cuplaj autoreglabil 30 la un ax orizontal 31, pe care este fixat un pinion conic 32 în angrenare cu o roată conică 33, montată pe un ax vertical 34.
Dispozitivul electromecanic J este fixat pe un corp de legătură 35, în interiorul căruia sunt montați niște rulmenți radial-axiali 36 și 37, pe care se sprijină axul orizontal 31. Corpul de legătură 35 este fixat pe o carcasă cilindrică 38 a unui suport central K și în dreptul unei degajări m a acestuia, unde se află angrenajul format din pinionul conic 32 și roata conică 33.
Pentru a se evita traversarea unui conductor electric 39, ce alimentează motorul electric 28, de către roțile pivotante 21, la rotirea platformei de așezare nefigurate, un postament cu brațe 40 este așezat pe o placă de bază 41, formată din două plăci de circa 15 mm grosime, suprapuse și distanțate pentru a permite trecerea conductorului electric 39. Acesta din urmă trebuie să pătrundă în interiorul plăcii de bază 4 printr-un spațiu inelar cuprins între postamentul cu brațe 40 și roțile pivotante 21 care nu trebuie să fie mai mic de 40 mm pe rază.
Placa de bază 41 trebuie să aibă un diametru n mai mare cu circa 50 mm decât un diametru nefigurat al circumferinței pe care roțile pivotante 21 sunt așezate în raport cu axa de simetrie a carcasei cilindrice 38.
Pentru a fi examinat bolnavul se urcă în picioare pe platforma de așezare A și, rămânând în poziție ortostatică, se sprijină pe suporturile semicilindrice 16. Poziția acestora trebuie reglată convenabil cu statura și poziția în care trebuie să stea pacientul în vederea examinării, prin manevrarea manetelor de strângere 10, 11 și 18.
într-o altă poziție necesară examinării membrelor inferioare, bolnavul se sprijină cu un antebraț de un suport semicilindric 16, iar membrul inferior opus este așezat pe suportul mobil B, care poate fi deplasat în poziția optimă.
Aceste poziții ale bolnavului permit medicului diagnostician observarea bolii și simptomelor ei, iar dacă el dorește să inspecteze și porțiunile dorsale ale membrelor inferioare poate roti, mai mult sau mai puțin, platforma de așezare A. Rotirea mesei, conform invenției, de fapt a platformei de așezare A a acesteia, se obține în prima variantă de realizare a invenției, prin imprimarea unui cuplu manual, suporturilor verticale C și D.
în cea de a doua variantă de realizare a invenției, platforma de așezare, nefigurată, poate fi rotită în ambele sensuri, prin acționarea unui dispozitiv de comandă, în sine cunoscut și nefigurat, intercalat pe conductorul electric 39. Odată alimentat cu energie electrică, dispozitivul electromecanic J transmite mișcarea sa de rotație, prin axul orizontal 31, angrenajul conic format de pinionul conic 32 și roata conică 33, la axul vertical 34 care este solidar la plarforma de așezare mai sus menționată.
Posibilitatea modificării înălțimii și poziției suporturilor semicilindrice 16 precum și faptul că platforma de așezare A poate fi rotită după dorință, permit așezarea bolnavului de varice, în poziții comode pentru el și, în același timp, favorabile examinării sale de către medicul specialist.

Claims (11)

1. Masă medicală, de examinare în boala varicoasă, într-o prima variantă de realizare, caracterizată prin aceea că este prevăzută cu o platformă de așezare (A), pe ale cărei ghidaje profilate (3), se deplasează un suport mobil (B) și cu niște suporturi verticale (C și D), montate pe laturile scurte și la o distanță (e) de aproximativ 0,25 din lățimea (f) a platformei de așezare (A) și susținând niște tije verticale (8 și 9), ale unor suporturi pentru antebraț (E și F), platforma de așezare (A) sprijinindu-se, atât pe un suport central (H), de care este fixată, printr-o placă de bază (22), cât și pe niște picioare reglabile (G), montate prin înfîletare în niște bucșe filetate (19) ale platformei de așezare (A).
2. Masă medicală, de examinare în boala varicoasă, conform revendicării 1, caracterizată prin aceea că platforma de așezare (A) este prevăzută cu o ramă de întărire (1), pe care sunt fixate ghidajele profilate (3) și bucșele filetate (19) și cu o placă de fixare (2), de care se montează placa de bază (22) a suportului central (H).
3. Masă medicală, de examinare în boala varicoasă, conform revendicărilor 1 și 2, caracterizată prin aceea că suportul mobil (B) este prevăzut cu o ramă de întărire (5) și cu niște role de ghidare (4), cu care se poate deplasa în lungul ghidajelor profilate (3) ale platformei de așezare (A) și are o lățime (a) egală cu 0,25 din lungimea (b) a aceleiași platforme de așezare (A).
4. Masă medicală, de examinare în boala varicoasă, conform revendicărilor de la 1 la 3, caracterizată prin aceea că suporturile verticale (C și D) sunt prevăzute, la partea superioară, cu niște piese de ghidare (6 și 7) și cu niște manete de strângere (10 și 11), iar la partea inferioară, unde se fixează de rama de întărire (1) a platformei de așezare (A), cu niște porțiuni curbate (c și d).
5. Masă medicală, de examinare în boala varicoasă, conform revendicărilor de la 1 la 4, caracterizată prin aceea că suporturile pentru antebraț (E și F) sunt montate, prin intermediul unor tije verticale (8 și 9), în piesele de ghidare (6 și 7) ale suporturilor verticale (C și D) și prevăzute cu niște piese cilindrice (12 și 13), fixate la partea superioară a tijelor verticale (8 si 9), în apropierea unor porțiuni curbate (g și h), piese cilindrice (12 și 13) în care sunt înfiletate niște șuruburi verticale (14), solidare cu niște manete de strângere (18), cu care pot bloca, în niște capace cu locaș sferic (17), capetele sferice (i) ale unor tije cu cap sferic (15), care pot să descrie în spațiu un con cu unghiul la vârf de 60° și care sunt solidare, la partea superioară, cu niște suporturi semicilindrice (16).
6. Masă medicală, de examinare în boala varicoasă, conform revendicărilor de la 1 la 5, caracterizată prin aceea că picioarele reglabile (G) sunt prevăzute, la partea superioară, cu niște piulițe (20), pentru blocarea poziției necesare în bucșele filetate (19) ale platformei de așezare (A) și cu niște roți pivotante (21), la partea inferioară.
7. Masă medicală, de examinare în boala vericoasă, conform revendicărilor de la 1 la 6, caracterizată prin aceea că suportul central (H) este prevăzut cu o carcasă cilindrică (26), montată într-un postament cu brațe (27) și cu un ax central (23), lăgăruit pe niște rulmenți radiali (24 și 25) și solidar la o placă de bază (22), care se montează de placa de fixare (2) a platformei de așezare (A), rulmentul radial (24) fiind mai mare de 1,5...2 ori decât rulmentul radial (25), iar o degajare (k) practicată în carcasa cilindrică (26), având un diametru interior egal cu diametrul exterior al rulmentului radial (25) și o lungime egală cu 2/3 din distanța dintre rulmenții radiali (25 și 26).
8. Masă medicală, de examinare în boala varicoasă, în cea de a doua variantă de realizare, caracterizată prin aceea că este prevăzută cu un dispozitiv electromecanic (J), fixat pe un corp de legătură (35) și cu un suport central (K), care se sprijină, prin intermediul unui postament cu brațe (40), pe o placă de bază (42), un conductor electric (39), care alimentează dispozitivul electromecanic (J) , pătrunzând în placa de bază (41), pe care se sprijină și roțile pivotante (21).
9. Masă medicală, de examinare în boala varicoasă, conform revendicării 8, caracterizată prin aceea că dispozitivul electromecanic (J) este prevăzut cu un motor electric (28), cuplat cu un reductor de turație (29) și cu un ax orizontal (31), poziționat în corpul de legătură (35), prin niște rulmenți radiali-axiali (36 și 37) și montat cu un capăt într-un cuplaj autoreglabil (30), iar la celălalt capăt, fiind solidar cu un pinion conic (32).
10. Masă medicală, de examinare în boala varicoasă, conform revendicărilor 8 și 9, caracterizată prin aceea că suportul central (K) este prevăzut cu o carcasă cilindrică (38), fixată pe postamentul cu brațe (40) și susținând într-o degajare (m) un ax vertical (34) solidar cu o roată conică (33) care angrenează cu pinionul conic (32).
11. Masă medicală, de examinare în boala varicoasă, conform revendicărilor de la 8 la 10, caracterizată prin aceea că placa de bază (41) are un diametru (n) mai mare cu circa 50 mm decât diametrul circumferinței, pe care sunt așezate roțile pivotante (21), iar conductorul electric (39) trebuie să pătrundă în interiorul său, prin spațiul inelar dintre postamentul cu brațe (40) și roțile pivotante (21).
RO9401168A 1994-07-08 1994-07-08 Masă medicală, de examinare în boala varicoasă RO109500B1 (ro)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
RO9401168A RO109500B1 (ro) 1994-07-08 1994-07-08 Masă medicală, de examinare în boala varicoasă

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
RO9401168A RO109500B1 (ro) 1994-07-08 1994-07-08 Masă medicală, de examinare în boala varicoasă

Publications (1)

Publication Number Publication Date
RO109500B1 true RO109500B1 (ro) 1996-01-30

Family

ID=20100934

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
RO9401168A RO109500B1 (ro) 1994-07-08 1994-07-08 Masă medicală, de examinare în boala varicoasă

Country Status (1)

Country Link
RO (1) RO109500B1 (ro)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
EP0984293B1 (en) Nuclear magnetic resonance imaging apparatus
US5490716A (en) Surgeon's chair
EP2086491B1 (en) Integrated dental care apparatus
CN110478176B (zh) 一种病人手术仰卧位用头肩颈一体垫调节装置
WO1988004149A1 (en) Examination chair for placing a patient in desired positions for e.g. radiological examination
US5381569A (en) Patent turning and positioning device and method
FI122877B (fi) Hammashoitolaitteisto
US4249900A (en) Dental console
RO109500B1 (ro) Masă medicală, de examinare în boala varicoasă
JPH04307037A (ja) 患者診察台
CN213964192U (zh) 一种神经内科检查托举装置
CN211461022U (zh) 一种多功能picc穿刺维护床
CN211094058U (zh) 一种中老年人日常血压监测护理器械
CN2715741Y (zh) 手臂定位架
EP0691120A1 (en) Dentist's seat with associated dental instrumentation stand
KR20020023394A (ko) 가변형 검진 및 분만대
CN212416247U (zh) 一种医疗护理装置
CN210078183U (zh) 一种神经内科检查专用的托举装置
CN218529125U (zh) 一种床角度调节垫板
CN213724460U (zh) 一种外科护理用便于调节的烤灯
CN215384751U (zh) 一种神经外科临床护理用手术支撑器
CN211271212U (zh) 一种用于手术中的无菌手术单与患者面部的隔离装置
CN215821217U (zh) 一种超声辅助手臂支架
CN213759270U (zh) 一种手部烧伤整形支撑装置
CN220213335U (zh) 一种可调节的妇科检查床