NO885371L - Fremgangsmaate og middel for konservering av hoey. - Google Patents

Fremgangsmaate og middel for konservering av hoey. Download PDF

Info

Publication number
NO885371L
NO885371L NO885371A NO885371A NO885371L NO 885371 L NO885371 L NO 885371L NO 885371 A NO885371 A NO 885371A NO 885371 A NO885371 A NO 885371A NO 885371 L NO885371 L NO 885371L
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
feed
animals
electrolyte
hay
aqueous solution
Prior art date
Application number
NO885371A
Other languages
English (en)
Other versions
NO885371D0 (no
Inventor
Sven-Eric Dahlgren
Claes Ericsson
Torsten Nilsson
Original Assignee
Boliden Kemi Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from SE8701372A external-priority patent/SE8701372L/
Application filed by Boliden Kemi Ab filed Critical Boliden Kemi Ab
Publication of NO885371D0 publication Critical patent/NO885371D0/no
Publication of NO885371L publication Critical patent/NO885371L/no

Links

Landscapes

  • Fodder In General (AREA)

Abstract

Den foreliggende oppfinnelse angår en fremgangsmåte og et middel for konservering av høy og annet tørket grovfor for dyr. Et middel som har evne til å avstedkomme et høyt osmotisk trykk i forets fuktighet, tilføres foret i finfordelt form og i en mengde som er virksom med hensyn til å blokkere sopputvlkllng og enhver annen biologisk aktivitet, og det således behandlede fAr taes hånd om og lagres. Midlet Ifølge oppfinnelsen utgjøres av en ved anvende1-sestemperaturen stabil, konsentrert vandig oppløsning av en elektrolytt med stor vannoppløselighet, som ikke inneholder bestanddeler som er skadelige,. for dyr eller mennesker.

Description

Denne oppfinnelse angår en fremgangsmåte for konservering av høy og annet tørket grovfor for dyr, spesielt drøvtyggere og hester. Oppfinnelsen angår dessuten et middel for utførelse av fremgangsmåten.
Å behandle engfor for å oppnå et høy av god kvalitet skaper ofte problemer: Det kan være vanskelig å slå høyet på grunn av
f.eks. regn og fuktig vær.
Det kan være vanskelig å tørke høyet på grunn av
regn og fuktig vær.
Dårlig innhøstet og dårlig tørket høy er vanskelig
å lagre.
Dårlig lagret høy kan fra mange synspunkter være forkastelig for de dyr som skal spise høyet, fordi skadelig sopp i høyet til dels nedsetter næringsverdien og til dels kan være direkte skadelig for dyrene.
Således er det av den største betydning å oppnå et godt lagret høy. Risikoen for lagringsskader øker dessuten når man med moderne teknikk f.eks. håndterer høyet i store baller. Slike baller er kompakte og er vanskelige å etter-tørke.
Tidligere ble høy for den alt overveiende dels vedkommende tørket ved hesjing. Normalt ble det da oppnådd et tørrsubstansinnhold (TS-innhold) på ca. 85%. Høyet inneholder uunngåelig såvel en engflora som en lagringsflora av muggsporer. For å hindre disse i å utvikle seg ble det tilsatt for hånd 10-15 kg natriumklorid (koksalt) pr. tonn høy ved innleggingen i høyloft eller låve. Denne tilsetning gav dessuten en smaksforbedring. Lagringssoppene vokser ved lavere vanninnhold enn engsoppene. Lagringssoppene er rikelig spordannende. Risikoen for at muggsporene skal utvikle seg, øker ved øket fuktighet i høyet.
Den teknikk som for tiden benyttes, i henhold til hvilken høyet tørkes i en streng på marken med vending et antall ganger og strengen taes direkte opp og presses til baller eller storhaller, har medført kraftig øket risiko for muggskader på høyet. Man er her i betydelig større grad enn tidligere utlevert til værgudene, og det er vanskelig å oppnå det samme høye TS-innhold som ved hesjing og tørking i høyloft. Tilførsel av salt i tørr form ved opptagning av en streng er ikke effektivt på grunn av manglende homogen fordeling i høyet. I praksis har det vist seg at selv om bare en mindre del er forblitt ubehandlet og muggutvikling har funnet sted der, har hele partiet måttet kasseres. Dersom muggutvikling kommer i gang, medfører dette en rekke problemer: Næringsverdien og energiinnholdet reduseres. Muggsporer i større mengder irriterer åndedretts- veiene hos såvel dyr som personell og kan f.eks.
gi lungeinflammasjon.
Mugg påvirker betingelsene i fordøyelseskanalen
hos dyr.
Muggtoksiner kan f.eks. gi kroniske nyreskader,
abort og redusert forutnyttelse.
Muggtoksiner overføres til melken og volder problemer under behandlingen i meieriet. Slik melk må i prinsippet kasseres.
Muggdannelse gir således arbeidsmiljøproblemer og påvirker dyrenes helse og melken. Hertil kommer de økonomiske konsekvenser. Dersom betingelser for muggdannelse foreligger, skjer det ved nedbrytning av organisk substans under varme-utvikling dannelse av kullsyre og vann som virker akselere-rende på muggutviklingen. Man sier at høyet "puster". Mest påtagelig er dette i store baller.
Av de ovennevnte grunner og ut fra hittidig almen erfaring frarådes jordbrukerne å anvende kjemiske konserve-ringsmidler for høy. Det anses at jevn innblanding og dermed et tilfredsstillende resultat er praktisk talt umulig å oppnå, se f.eks. brosjyren "Något om mogelgifter" utgitt av Svenska Mejeriernas Riksforening, 1986.
Det har nu imidlertid overraskende vist seg mulig
å oppnå en effektiv konservering uten de innledningsvis antydede alvorlige problemer. For dette formål tilveiebringes ved hjelp av oppfinnelsen en fremgangsmåte som kjennetegnes
av de trekk som fremgår av de tilhørende patentkrav 1-3, og et middel kjennetegnet ved de trekk som fremgår av de tilhørende patentkrav 4-7.
Oppfinnelsen går ut på å hindre enhver form av fermentativ og annen biologisk aktivitet, til forskjell fra hva som ønskes ved ensilering, hvor nyinnhøstet grovfor i utørket form behandles for å motvirke smørsyre- og eddiksyre-fermentering og skape gunstige betingelser for melkesyre-fermentering.
Ved fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen tilføres foret således et middel med evne til å avstedkomme et høyt osmotisk trykk i forets fuktighet. Midlet tilføres i finfordelt form i en mengde som er virksom med hensyn til å blokkere veksten av skadelig sopp. Det således behandlede for blir deretter lagret.
Midlet blir hensiktsmessig tilført foret ute på jordet i forbindelse med opptagningen av dette fra marken eller transporten av foret til lagringsplassen, fortrinnsvis ved påsprøytning med munnstykke.
Midlet ifølge oppfinnelsen for utførelse av fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen utgjøres i det vesentlige av en ved anvendelsestemperaturen stabil, konsentrert,
vandig oppløsning av elektrolytt med stor vannoppløselighet som ikke inneholder elementer som er skadelige for dyr eller mennesker.
Det foretrekkes at elektrolytten utgjøres av jordalkalimetallklorid. Spesielt foretrekkes kalsium- og/eller magnesiumklorider.
I den hensikt å forbedre oppløsningens stabilitet ved anvendelsestemperaturen kan inntil 10% propylenglycol, glycerol eller annet tilsetningsmiddel for nedsettelse av utkrystallisasjonstemperaturen tilsettes den vandige oppløs-ning. Dette er viktig, da man etterstreber konsentrerte elektrolyttoppløsninger, men må unngå utfeininger, f.eks.
som følge av krystallisasjon, som blokkerer utsprøytnings-utstyret og umuliggjør fortsatt utsprøytning.
Oppfinnelsen skal nu beskrives nærmere, delvis i form av et utførelseseksempel og med henvisning til den vedføyede figur, som er et diagram som viser osmosekoeffisi-enten som funksjon av elektrolyttkonsentrasjonen. Alle prosenttall her og i det foranstående er på vektbasis.
Dersom man i høyet - i forbindelse med opptagningen
- avstedkommer en jevn fordeling av elektrolytt i avpasset mengde, vil det derved oppnådde osmotiske trykk forhindre at floraen av muggsporer kan utvikle seg og likeledes forhindre fermentasjonsprosesser• En jevn fordeling avstedkommes i henhold til oppfinnelsen ved at en konsentrert oppløsning av en egnet elektrolytt utsprøytes i finfordelt form. En slik oppløsning vil ikke segregere, men fester seg til høyet på grunn av sin klebrighet, som er desto større jo mer konsentrert elektrolyttoppløsningen er. Dessuten skjer det ved diffusjon ytterligere penetrering og fordeling. Til en slik elektrolytt må det stilles en rekke krav: Den må ikke bestå av stoffer som er giftige eller
skadelige for dyrene.
Den må ikke ha noe skadelig innhold av visse
forurensninger, som f.eks. tungmetaller. Konsentrerte oppløsninger må kunne tilberedes uten risiko for krystallisasjon eller utfelning ved
temperaturer som er aktuelle ute på jordet.
Den må gi et høyt osmotisk trykk.
For en rekke i og for seg ulike elektrolytter er
det på den vedføyede figur angitt sammenheng mellom konsent-rasjon og osmosekoeffisient. Det viser seg her at de fore-trukne elektrolytter magnesiumklorid og kalsiumklorid markant skiller seg ut fra de øvrige elektrolytter. Den bakenforlig-gende årsak til dette er at magnesiumklorid og kalsiumklorid i vandig oppløsning binder til seg - som et skall - et stort antall vannmolekyler og dermed reduserer mengden av fritt bevegelige vannmolekyler. De øvrige eksemplifiserte elektrolytter binder et lite antall vannmolekyler og får dermed lavere osmosekoeffisient. Magnesium, kalsium og klorid er dertil livsnødvendige mineralbestanddeler for dyr.
Eksempel
Et høy som var blitt tørket i en streng på jordet til 75% tørrsubstans, og som var blitt presset til baller, ble sammenlignet ubehandlet og behandlet i tilknytning til pressingen ved påsprøytning av 20 liter pr. tonn høy av en oppløsning inneholdende 17,1% MgCl2og 23,3% CaCl2• Vurdering av resultatet ble foretatt etter tre måneders lagring.

Claims (7)

1. Fremgangsmåte for konservering av høy og annet grovfor for dyr, karakterisert ved at et middel med evne til å gi et høyt osmotisk trykk i forets fuktighet tilføres foret i finfordelt form og i en mengde som er virksom med hensyn til å blokkere utviklingen av sopp og enhver annen biologisk aktivitet, og at det således behandlede for taes hånd om for lagring.
2. Fremgangsmåte ifølge krav 1, karakterisert ved at midlet tilføres foret på jordet i forbindelse med opptagningen av foret fra marken eller i forbindelse med dets transport til lagringsplass.
3. Fremgangsmåte ifølge krav 1 eller 2, karakterisert ved at midlet tilføres ved utsprøytning med munnstykke.
4. Middel for utførelse av fremgangsmåten ifølge krav 1, karakterisert ved at det utgjøres av en ved anvendelsestemperaturen stabil, konsentrert vandig opp-løsning av elektrolytt med høy vannoppløselighet, som ikke inneholder bestanddeler som er skadelige for dyr eller mennesker.
5. Middel ifølge krav 4, karakterisert ved at elektrolytten utgjøres av kalsium- og/eller magnesiumklorid.
6. Middel ifølge krav 4 eller 5, karakterisert ved at den vandige oppløs-ning inneholder 25-50% elektrolytt, fortrinnsvis ca. 35%.
7. Middel ifølge krav 4-6, karakterisert ved at det inneholder inntil 10% propylenglycol, glycerol eller annet tilsetningsmiddel for å nedsette den vandige oppløsningsutkrystalliseringstem-peratur.
NO885371A 1987-04-02 1988-12-01 Fremgangsmaate og middel for konservering av hoey. NO885371L (no)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE8701372A SE8701372L (sv) 1987-04-02 1987-04-02 Foerfarande och medel foer konservering av hoe
PCT/SE1988/000156 WO1988007332A1 (en) 1987-04-02 1988-03-30 Method and agent for preservation of hay

Publications (2)

Publication Number Publication Date
NO885371D0 NO885371D0 (no) 1988-12-01
NO885371L true NO885371L (no) 1988-12-01

Family

ID=26659760

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO885371A NO885371L (no) 1987-04-02 1988-12-01 Fremgangsmaate og middel for konservering av hoey.

Country Status (2)

Country Link
DK (1) DK674888D0 (no)
NO (1) NO885371L (no)

Also Published As

Publication number Publication date
DK674888A (da) 1988-12-02
NO885371D0 (no) 1988-12-01
DK674888D0 (da) 1988-12-02

Similar Documents

Publication Publication Date Title
Safari et al. Growth, carcass and meat quality characteristics of Small East African goats fed straw based diets
Ravindran et al. Influence of processing methods and storage time on the cyanide potential of cassava leaf meal
Berger et al. Effect of harvest date and chemical treatment on the feeding value of corn stalklage
Hattakum et al. Pineapple stem by-product as a feed source for growth performance, ruminal fermentation, carcass and meat quality of Holstein steers
US4980184A (en) Method and agent for preservation of hay
JPH068245B2 (ja) 干し草用防腐剤組成物
Conrad et al. Role in livestock feeding—Greenchop, silage, hay, and dehy
Woolford The antimicrobial spectra of organic compounds with respect to their potential as hay preservatives
McCaskey et al. Evaluation of a process for improved quality and microbial safety of broiler litter
Mayne et al. An overview of silage production and utilisation in Ireland (1950-2005)
NO885371L (no) Fremgangsmaate og middel for konservering av hoey.
CN106234758A (zh) 一种辣木杆青贮饲料
Reid et al. Effects of magnesium sulfate supplementation and fertilization on quality and mineral utilization of timothy hays by sheep
Hong et al. Effect of chemical conditioning of alfalfa on drying rate and nutrient digestion in ruminants
Ghate et al. Treating high-moisture alfalfa with urea
Sousa-Alves et al. Fermentative characteristics and nutritional value of sugarcane silage added with two types of urea
Montgomery et al. Corn silage supplementation for maximum intake and milk production
Roberts et al. Harvest and storage method affects ergot alkaloid concentration in tall fescue
Glenn Effects of dry matter concentration and ammonia treatment of alfalfa silage on digestion and metabolism by heifers
Lopez-Guisa et al. Utilization of ensiled corn crop residues by Holstein heifers
Kim et al. A comparison of oak browse (Quercus spp.) and silages of rye and maize with respect to voluntary intake, digestibility, nitrogen balance and rumination time in penned Korean sika deer
Parmar et al. Effect of Urea Treated Local Grass ‘Bhathdu’(Themeda Cymbaria) on Milk Production of Crossbred Cows
Howard et al. The value of Acacia saligna as a source of feed for sheep.
Ogungbesan et al. Effect of ensiling time and browse species on silage mineral interactions in relation to goat’s nutrient requirements
Amole et al. Effect of sole maize and maize–lablab silage on the ruminal volatile fatty acids (VFAS) of grazing calves in the dry season