NO335220B1 - Arrangement for avlusing av fisk, anordning for tilførsel av avlusingsmiddel og fremgangsmåte for avlusing av fisk - Google Patents

Arrangement for avlusing av fisk, anordning for tilførsel av avlusingsmiddel og fremgangsmåte for avlusing av fisk Download PDF

Info

Publication number
NO335220B1
NO335220B1 NO20130244A NO20130244A NO335220B1 NO 335220 B1 NO335220 B1 NO 335220B1 NO 20130244 A NO20130244 A NO 20130244A NO 20130244 A NO20130244 A NO 20130244A NO 335220 B1 NO335220 B1 NO 335220B1
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
cage
fish
water
mouth
lice
Prior art date
Application number
NO20130244A
Other languages
English (en)
Other versions
NO20130244A1 (no
Inventor
Gjermund Olsen
Original Assignee
Herøy Servicebåt As
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Herøy Servicebåt As filed Critical Herøy Servicebåt As
Priority to NO20130244A priority Critical patent/NO335220B1/no
Publication of NO20130244A1 publication Critical patent/NO20130244A1/no
Publication of NO335220B1 publication Critical patent/NO335220B1/no

Links

Classifications

    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y02TECHNOLOGIES OR APPLICATIONS FOR MITIGATION OR ADAPTATION AGAINST CLIMATE CHANGE
    • Y02ATECHNOLOGIES FOR ADAPTATION TO CLIMATE CHANGE
    • Y02A40/00Adaptation technologies in agriculture, forestry, livestock or agroalimentary production
    • Y02A40/80Adaptation technologies in agriculture, forestry, livestock or agroalimentary production in fisheries management
    • Y02A40/81Aquaculture, e.g. of fish

Landscapes

  • Processing Of Meat And Fish (AREA)

Abstract

Det er beskrevet arrangement for avlusing av fisk i fiskemerder ved tilførsel av flytende middel til merden (1), hvor presenning spennes rundt notposen til merden og flytende middel tilføres fra servicerigg (2) via tilførselslanger, mens vann suges fra merden til rigg for behandling før tilbakeførsel til merden. Det er også beskrevet fremgangsmåte for avlusing av fisk ved avsperring av merden ved hjelp av presenning før flytende middel tilføres merden fra nærliggende servicerigg.

Description

Gjenstand for oppfinnelsen
Oppfinnelsen vedrører et arrangement for skånsom avlusing av fisk i oppdrettsanlegg, og en fremgangsmåte for avlusing av fisk i oppdrettsanlegg ved bruk av arrangementet.
Bakgrunn for oppfinnelsen
Det vil i foreliggende publikasjon bli beskrevet et arrangement for tilførsel av medikamenter så som aktivstoffer mot lakselus, gyrodactylus, og lignende, eksempelvis hydrogenperoksyd, vandige fortynninger av hydrogenperoksyd, substanser som øker oksygenmengden i vann, vandige oppløsninger eller konsentrater av andre aktivstoffer mot fiskesykdommer eller fiskeparasitter, til oppdrettsmerder for fisk, spesielt laks og ørret. Anordningen omfatter blant annet et kar til oppbevaring av den vandige oppløsningen og hvor det til dette karet er koblet en slange via en pumpe for overføring av den vandige oppløsningen i karet til oppdrettsmerden, hvor tilførselsslangen er plassert i merden for å gi en strømningsretning i merden av den vandige oppløsningen, som er tangensialt rettet i forhold til omkretsen av merdetoppen for optimal fordeling av den vandige oppløsningen i merden. Arrangementet vil bli beskrevet mer detaljert under.
Det vil også bli beskrevet en fremgangsmåte for tilførsel av vandige medikament-oppløsninger til fiskeoppdrettsmerder ved hjelp av det ovennevnte arrangementet. Fremgangsmåten omfatter initialt å i hovedsak isolere vannmassene i oppdrettsmerden fra vannmassene som omgir denne, ved å trekke en presenning omkring merden. Den aktuelle vandige medikamentoppløsningen tilføres så til de i hovedsak isolerte vannmassene i oppdrettsmerden via den nevnte anordningen ved hjelp av en pumpe med en tilførselsslange hvor åpningen av tilførselsslangen er tangensialt rettet i forhold til omkretsen av merdetoppen. Fremgangsmåten vil bli ytterligere forklart senere i beskrivelsen.
Fiskeoppdrettsnæringen er en viktig primærnæring som sysselsetter mange perso-ner og som etablerer store verdier i form av matfisk. Denne næringen blir imidlertid angrepet av sykdomsfremkallende og snyltende organismer så som lakselus, men også av andre sykdommer så som gyrodactylus og andre.
Lakselus er et krepsdyr som formerer seg på laksefisk og lever av å fortære kjøtt og vev hos fisken. Lakselus påfører fiskeoppdrettsnæringen store økonomiske tap årlig samtidig med at lusa påfører fisken store smerter og lidelser. Lakselusangrep
kan være dødelig for fisken og lakselus kan angripe et oppdrettsanlegg så kraftig at nødslakting av fisken er den eneste muligheten til å bringe angrepet under kontroll. Levende lakselus kan svømme relativt raskt og kan også hoppe over fra fisk til fisk, slik at det er nødvendig å fjerne lakselus fra angrepne merder i hovedsak fullsten-dig for å bringe angrepet under kontroll.
Lakselusangrep har vært forsøkt behandlet på flere måter. En av de vanligste må-tene er å behandle fisken med kjemikalier så som hydrogenperoksid eller pyretrin/ pyretroider om bord i lukkede basseng i brønnbåter. Slik kjemisk bekjempelse har imidlertid flere ulemper. Behandling med hydrogenperoksid har god effekt på fjerningen av lus, men er en svært vanskelig behandling idet overdoser/hotspots i vannet kan gi skader på fisken. Slik behandling i brønnbåt ble mye brukt høsten 2009/vinteren 2010. Selv om enkelte gode resultater tidligere ble oppnådd med denne avlusningstypen med hensyn til fjerning av lus, resulterte enkelte forsøk med slik lakselusfjerning i opp til flere hundre tonn død fisk, noe som har resultert i større skepsis til bruk av hydrogenperoksid. I tillegg kan slik behandling bli kostbar og arbeidskrevende, da alt av fisk må bringes inn i brønnbåten, behandles og pumpes ut igjen.
En annen måte for å fjerne lakselus fra fisk utføres mens fisken står i merdene ved å isolere vannet i merden ved å trekke en presenning rundt den, for så å tilføre medikamenter og giftstoffer som tar livet av lakselusen, fra en utenforliggende kil-de eller tilføre oksygenerende stoffer til vannet, gjerne i form av et fast stoff som løser seg opp i vannmassene i merden. Begge disse tilførselsmåter er svært usikre og unøyaktige, siden de lett kan føre til "hotspots" eller feildosering, noe som kan ha store konsekvenser både for fisken og havmiljøet. Det har heller ikke blitt tatt tiltak for å fjerne medikamentene etter endt behandling, og i mange tilfeller har simpelt hen presenningen rundt merden blitt fjernet uten videre slik at medikamentene kunne blande seg i vannmassene utenfor merden.
I forhold til bruk av hydrogenperoksid og andre medikamenter eksisterer det således et behov for en anordning og en fremgangsmåte som unngår bruk av en brønnbåt ved medikamentering av fisken og som sikrer jevn fordeling av den tilfør-te hydrogenperoksidoppløsningen eller medikamentet i oppdrettsmerden på en så rask og skånsom måte som mulig for fisken, samtidig som det blir tatt hensyn til at vannet som inneholder hydrogenperoksyd eller avfallsstoffer etter endt behandling skal kunne fjernes på en trygg og miljømessig korrekt måte.
Kjemisk behandling av luseangrepet fisk krever en omhylling/isolering av opp-drettsnota før kjemikaliene pumpes inn i de isolerte vannmassene. Selv om denne metoden er effektiv i utgangspunktet, har den de ulemper at det begynner å oppstå resistente lakselus, noe som gjør at slik behandling ikke lenger er effektiv, og har enkelte steder gjort at det har vært nødvendig med nødslakting av fisken. Videre representerer et kjemikaliefylt oppdrettsanlegg et miljømessig problem idet de om-hyllede vannmassene i merden etter endt behandling tidligere har blitt sluppet fritt ut i miljøet ved at omhyllingen fjernes. Dette vil, om enn i fortynnet form, slippe kjemikaliene fritt ut i sjøen. Siden mange av kjemikaliene angriper krepsdyr gene-relt (foreksempel pyretriner/pyretroider som angriper chitin-metabolismen) kan dette være skadelig også for andre krepsdyr som måtte befinne seg i nærheten av den aktuelle merden. Det kan alternativt være aktuelt å nøytralisere kjemikaliene i de behandlete merdene før omhyllingen fjernes. Dessuten er i enkelte tilfeller kjemikaliene giftige og må behandles med forsiktighet, noe som tilsier at det må tas spesielle forholdsregler under slike behandlinger. Dette gjør slike behandlingsmeto-der kostbare, tungvinte og arbeidskrevende.
Det eksisterer således også et behov for en anordning som kan fjerne, rense eller erstatte den vandige oppløsningen av medikament inne i merden med friskt eller renset vann etter endt behandling av fisken, for å unngå de ovennevnte ulemper.
Et annet alternativ til de ovennevnte behandlingsmetodene er å tilsette leppefisk til angrepne merder. Leppefisk spiser lakselus, og slike metoder fungerer i utgangspunktet bra, men på grunn av størrelsen på leppefisken blir disse brukt mest på smoltstadiet i sjøen der det anvendes finmaskede nøter i merdene. Når fisken blir større benyttes også større masker i nøtene, og dermed vil leppefisken kunne unnslippe fra nøtene. I tillegg er leppefisk så godt som inaktive ved lave temperaturer. Et annet problem er at fisken må fanges i vill tilstand og det kan være vanskelig å få tak i nok leppefisk til et anlegg. Eksempelvis bør et anlegg med omkring 1.000.000 laks ha 4% tilsetning av leppefisk, altså 40.000 leppefisk, noe som i seg selv er problematisk. Videre er det også usikkert hvorvidt slik fjerning av lakselus er bærekraftig over tid.
Tidligere teknikk
Når det gjelder mekanisk fjerning av lakselus fra angrepet fisk har det tidligere vært forsøkt å spyle vekk lusa fra fisken. Slik spyling har imidlertid vært utført med vekslende hell, hvor effekten har variert fra 10% fjerning til 65% fjerning av lusa. En slik metode vil dessuten også være tungvint, dyr og arbeidskrevende.
Som nevnt over, er behandling av lakselusangrep med hydrogenperoksyd en effektiv fremgangsmåte for fjerning av lakselus, men det finnes et behov for en fremgangsmåte og et anlegg for sikker og pålitelig tilførsel av hydrogenperoksyden, hvor konsentrasjonen av hydrogenperoksyden kan overvåkes og hvor iblanding av hydrogenperoksyd i vannet er enkel og kan kontrolleres til enhver tid, slik at det unngås at det oppstår overdosering og/eller "hotspots" (se ovenfor), og hvor anordningen eventuelt i tillegg er egnet for fjerning eller rensing av de medikamentinneholdende vannmassene i merden etter endt behandling.
NO 331062 beskriver hvordan man kan anbringe en presenning rundt en opp-drettsmerd for behandling av lakselus. Medikament kan deretter tilføres merden. Det er også beskrevet at man kan anbringe en oksygen/lufttilførsel i presenningen,
i rammen eller separate rør eller dyser. Det er ikke angitt at man kan tilføre medikament og eventuelt ekstra oksygen på en slik måte at det skaper en strømning i merden.
NO 2012 0807 beskriver på samme måte et presenningsystem med et antall rør som regulerer størrelse og plassering av presenningen rundt merden. Det er beskrevet en trinnvis utførsel av avlusing hvor det i TRINN 3 tilføres oksygen, mens det først i TRINN 8 tilføres et behandlingsmiddel i egnet dosering tilpasset det etab-lerte volumet inne i presenningen.
NO 178013 beskriver også en fremgangsmåte for behandling av lakselus. Merden omhylles av en plastpresenning og hydrogenperoksyd tilføres gjennom et ringfor-met rør og videre radielt ut i merden via et stort antall dyser plassert under vannoverflaten. En slik tilførsel vil motvirke enhver sirkulær strømning i merden, da vannoppløsningen tilføres radielt i merden. Det sies ingenting i denne publikasjonen om tilførsel av ekstra oksygen sammen med hydrogenperoksydet.
NO 161711 beskriver også tilførsel av medikamenter gjennom et antall fordelings-rør anbragt radielt på en fordelingsdyse. Dysen er plassert sentralt i merden og sprøyter medikamentet ut radielt. Denne løsningen vil hverken tilføre oksygen til vannet eller skape strømninger.
NO 175341 beskriver hvordan vann sirkuleres i en merd ved at det tilføres tangentielt gjennom et tilførselsrør med vannledeorgan, som er festet i merdveggen. Utlø-pet i merden er åpent mot sjø. Det er beskrevet hvordan strømmen kan dempes, ved å tilføre deler av vannet radielt, for dermed å øke gjennomstrømningskapasite-ten i merden. Det er ikke beskrevet at vannet som tilføres merden kan inneholde ekstra oksygen eller medikamenter.
NO 329813 beskriver viktigheten av å samle opp avfall fra oppdrettsmerder og hvordan dette kan gjøres ved et sentralt plassert utsug i bunnen av merden. Publikasjonen beskriver hverken samlet tilførsel av medikament og oksygen eller behandling ved å skape strømning i merden.
Det er et ønske om å bruke hydrogenperoksyd til fjerning av lakselus fra oppdrettsmerder, fordi hydrogenperoksyd naturlig brytes ned til vann og oksygen over tid, slik at det ikke oppstår større problemer ved fjerningen av hydrogenperoksyden etter endt behandling, siden det enkleste da vil være simpelthen å fjerne presenningen som er plassert rundt merden før behandlingen startet. Overskudd av hydrogenperoksyd vil da fordele seg i de omliggende vannmassene og brytes ned på naturlig vis etter en stund. Nedbrytningen skjer blant annet ved påvirkning av sol-lys eller ultrafiolette stråler, men kan også brytes ned via mikroorganismer som kan inneholde enzymet hydrogenperoksydase, katalase eller andre tilsvarende hydro-genperoksydnedbrytende enzymer eller enzymkomplekser.
Så sterke konsentrasjoner som opp til 50% (v/v) hydrogenperoksyd har tidligere blitt brukt for behandling av lakselusangrep i brønnbåter. Så sterke konsentrasjoner er imidlertid sterkt etsende og kan skade fisken i form av angrep på øyne og gjel-ler. Samtidig vil så sterke konsentrasjoner virke svært ubehagelig for fisken som under behandlingen kan bli stresset. Slikt stress kan i verste fall forårsake fiskedød eller i det minste redusert kvalitet av fisken. Utslipp av såpass sterke konsentrasjoner av hydrogenperoksyd kan også ha uheldige følger for den omgivende fauna omkring behandlingsanlegget, så en slik ukontrollert metode anbefales i hovedsak ikke.
Det vil således også eksistere et behov for en kontrollert metode for tilførsel av medikament/hydrogenperoksyd til lakselus- eller sykdomsangrepne oppdrettsmerder samt fjerning av den vandige medikament/hydrogenperoksidoppløsningen i merden etter endt behandling av fisken.
Det finnes dermed et behov for et arrangement og en fremgangsmåte for tilførsel av hydrogenperoksyd eller andre stoffer til vannmassene i oppdrettsmerder og som er pålitelig, rask og som kan utføres på midlertidige eller permanente steder uten behov for spesielle tiltak for å sikre miljøet omkring merden under behandlingen, samtidig som den tilveiebringer en mulighet for fjerning av avfallstoffer, hydrogenperoksyd eller medikamenter etter endt behandling.
Generell beskrivelse av oppfinnelsen
Fremgangsmåten for tilførsel av medikamenter til oppdrettsmerder omfatter at det rundt oppdrettsmerden initialt blir trukket en tett presenning, slik at vannvolumet i oppdrettsmerden i hovedsak blir isolert. Dernest blir et arrangement ifølge oppfinnelsen omfattende et kar til oppbevaring av den vandige oppløsningen, hvor det til dette karet er koblet en slange via en pumpe for overføring av den vandige oppløs-ningen i karet til oppdrettsmerden, hvor tilførselsslangen er plassert i merden for å gi en strømningsretning i merden av den vandige oppløsningen som er tangensialt rettet i forhold til omkretsen av merdetoppen for optimal fordeling av den vandige oppløsningen i merden og som tilfører den vandige løsningen omfattende hydrogenperoksyd til de i hovedsak isolerte vannmassene i oppdrettsmerden, hvilken anordning blir aktivert for kontrollert tilførsel av medikament, for eksempel i form av hydrogenperoksyd.
Under behandling og eventuelt etter endt virkningstid av hydrogenperoksydet, vil vannmassene i merden som inneholder medikament, bli fjernet ved at det i midt-området av merden plasseres et utsug i form av en sugeslange som er tilkoblet en sugepumpe for forbedring av det medikamentinneholdende vannet i merden ved å suge bort den medikamentinneholdende vannet, rense det og samtidig tilføre oksygen i en kontinuerlig prosess, hvor det medikamentinneholdende vannet eventuelt også kan transporteres til et anlegg for destruering eller isolering av medikament. Alternativt kan det medikamentinneholdende vannet pumpes kontinuerlig til en destruerings- isoleringsstasjon for fjerning av medikament fra vannet, for derpå å returnere det rensede vannet til merden.
Oppfinnelsen vedrører dermed en anordning for tilførsel av avlusingsmiddel til fiskeholdig vann slik som i oppdrettsanlegg som angitt i krav 1.
Anordningen kan omfatte servicerigg utstyrt med heisekraner, en eller flere tilfør-selslanger med munning, en eller flere sugeslanger med munning og pumpestasjon, hvor wirer er koblet til slangene i nærheten av munningen og til bommer på heisekranene, slik at slangene henger kontrollert under bommene, pumpestasjonen, suger vann inn fra sugeslangen(e), tilfører avlusingsmiddel, oksygen og andre virkestoffer til vannet og pumper vann ut i tilførselslangene for videre tilførsel til det fiskeholdige vannet.
Ved å anvende en servicerigg i umiddelbar nærhet av merden hvor fiskene opphol-der seg, slipper en arbeidet med å flytte fisken over i egen tank eller basseng egnet for behandling av fisk, noe som tidsmessig og kostnadsmessig er en fordel for eiere av oppdrettsanlegget med merdene som skal behandles, samtidig som fiske slipper stresset med å flyttes og med å måtte oppholde seg i behandlingstanker eller bass-enger som vanligvis vil være langt mindre enn merden de vanligvis holder til i.
Oppfinnelsen vedrører også et arrangement for avlusing av fisk i fiskemerde ved tilførsel av flytende middel eller medikament til fiskemerden, omfattende fiskemerd omfattende rammeverk og notpose som angitt i krav 4.
Et slikt arrangement kan videre omfatte anordning for tilførsel av avlusingsmiddel til fiskeholding vann som beskrevet over og presenning, hvor presenningen omslutter notposen på en slik måte at vann på innsiden av presenningen er sperret fra vann på utsiden av presenningen, hvor munningen til en eller flere tilførselslanger er anbragt kårdialt eller tangentielt med omkretsen til fiskemerden og hvor munningen til utsug er anbragt sentralt i fiskemerden. Over munningen til utsuget kan det være anbragt et gitter. Maskene i gitteret bør ha en størrelse som er mindre enn fisken i fiskemerden.
Ved å anvende et arrangement for avlusing av fisk, som både er avgrenset ved hjelp av presenningen og hvor en god gjennomstrømning sikres ved plasseringen av munningene på tilførselslanger og utsug, muliggjøres en effektiv bruk av hydrogenperoksid som avlusingsmiddel, selv ved lavere konsentrasjoner enn det som er vanlig i dedikerte behandlingstanker. Dette giren lavere skadevirkning på fisken, da høye konsentrasjoner av hydrogenperoksid i vann har et antall bivirkninger for fisken. Når behandlingen er ferdig og fortrinnsvis flest mulig av de døde lakselusene er fjernet fra merden, kan presenningen fjernes og hydrogenperoksiden slippes fri, da denne naturlig vil omdannes til vann og oksygen. En vil dermed ikke få skadelige utslipp til naturen, noe som er et stort miljøproblem ved bruk av andre typer medikamenter eller midler for avlusing av fisken.
Oppfinnelsen vedrører også en fremgangsmåte for avlusing av fisk i merde ifølge krav 8.
En slik fremgangsmåte kan omfatte trinnene å:
arrangere presenning rundt notposen til merden,
- tilveiebringe en anordning for tilførsel av avlusingsmiddel som beskrevet over i nærheten av merden,
anbringe munningen til en eller flere tilførselslanger i merden slik at vann
kan strømme inn i merden i ønsket strømningsretning,
anbringe munningen til utsug sentralt i merden,
kontinuerlig tilføre vann tilsatt avlusende middel i form av hydrogenperoksid,
kontinuerlig suge ut vann fra merden for behandling i pumpestasjon.
Fremgangsmåten kan videre omfatte trinnet å oksygenere vannet i pumpestasjonen etter utsuging fra merden og før tilførsel av vannet tilbake til merden.
Fremgangsmåten for avlusing er både skånsom for miljøet og for fisken, ved at den muliggjør bruken av hydrogenperoksid til avlusing av fisk i merde og med lavere konsentrasjoner av hydrogenperoksid enn det som ellers er vanlig når hydrogenperoksid anvendes til avlusing.
Beskrivelse av figurene
Oppfinnelsen vil nedenfor bli nærmere beskrevet under henvisning til de medføl-gende figurer hvor: Fig. 1 viser et eksempel på et oppsett for tilførsel og fjerning av vann inneholdende det aktuelle medikament til en sirkulær merde eller merdedel, sett ovenfra. Fig. 2 viser et eksempel på et alternativt oppsett for tilførsel og fjerning av vann inneholdende det aktuelle medikament til en sirkulær merde eller merdedel, sett fra siden. Fig 3 viser et eksempel på en tupp som kan settes på en innsugingsslange for vann fra merder etter endt behandling.
Detaljert beskrivelse av oppfinnelsen
Fig. 1 viser et arrangement for avlusing av fisk i oppdrettsanlegg omfattende merde 1, servicerigg eller servicebåt 2 og ekstern hjelpebåt 3. Servicebåten 2 er utstyrt med heisekraner 4, pumpestasjon 5, tilførselslanger 6 og sugeslange 7.
Som vist i fig. 1, omfatter anordningen ifølge oppfinnelsen pumpestasjon 5 hvori det aktuelle medikamentet blandes med vann i den korrekte konsentrasjonen. Denne pumpestasjonen 5 kan tilsette oksygen og avlusningsmiddel/medikament på en ejektorbasert måte fra flasker (ikke vist) i pumpevann til merden. En slik pumpestasjon kan eventuelt også integreres i en ekstern hjelpebåt 3 eller anlegges på en rigg som så settes ut på servicebåten 2,3. Konsentrasjonen av tilført hydrogenperoksyd/medikament relaterer seg til den sluttkonsentrasjonen som ønskes i merden og kan regnes ut i forhold til volumet i karet og volumet i merden 1. Ved at en har enkel tilgang til vann fra området rundt merden eller merdene som skal behandles, kan en senke konsentrasjonen av hydrogenperoksid som tilføres merden, noe som gir en mer skånsom behandling av fisken som skal avluses.
Omkring merden 1 er det trukket en presenning for i størst mulig grad å isolere vannmassene inne i merden 1. Dermed kan medikamentell behandling utføres i merden, slik at oppdrettsfisken slipper å flyttes over i spesielle behandlingsbrønner eller basseng og dermed spares for det stresset en slik flytteprosess medfører for fisken. Samtidig kan behandling av fisken startes raskere, ved at en ikke bruker tid og ressurser på flytting av fisk, hvilket i tillegg til å være tidsbesparende, vil være kostnadsbesparende.
Som vist i fig. 1 tilføres oppløsningen av hydrogenperoksyd/medikament fra slanger som har sitt utløp langs merdkanten i de tilfeller hvor merden har et hovedsakelig sirkulært tverrsnitt, slik at vann omfattende hydrogenperoksydoppløsning, eventuelt ekstra oksygen og eventuelt annen medikamentoppløsning tilføres som en indre kårde langsmed den indre flaten av presenningen som er trukket omkring merden 1. Når vann tilsatt virkestoffer, slik som hydrogenperoksid, og eventuelt oksygen, sendes som en strømning ut av en slangeåpning eller -munning 26 hovedsakelig tangentielt med kanten, vil det skapes en sirkulær strømning innenfor presenningen, som vil føre til en økt sirkulasjon av vannet i merden og forbedret fordeling av de tilsatte virkestoffene. Det er en fordel om munningen 26 til tilførselslangen anbringes noe under vann, for å få en best mulig fordeling av hydrogenperoksyd, da dette er lettere enn vann og naturlig vil sige oppover. Ved en rotasjon av vann med virkestoffer og et naturlig oppsig, vil man få en rask fordeling av hydrogenperoksid i vannet, slik at behandlingen av fisken starter tilsvarende raskt. Fisken utsettes dermed i kortest mulig tid for avlusningsmidler i form av hydrogenperoksid og vil dermed i mindre grad stresses av behandlingen. Både med tanke på dyrevelferd og kvalitet på fiskekjøttet er det et ønske at oppdrettsfisk i minst mulig grad stresses i oppdrettsanlegget.
Pumpestasjonen 5 styrer også tilbakesuging av vann isolert i merden 1 under og etter behandling ved hjelp av en sugeslange 7, som på tuppen rundt munningen 27 fortrinnsvis er utstyrt med en rist, netting, garn eller liknende som hindrer at fisk blir suget inn i sugeslangen 7. Maskevidden i denne risten er tilpasset størrelsen på fisken i merden, slik at fisk ikke slipper gjennom. Dog kan lakselus som har sluppet fisken eller som er avlivet, bli suget gjennom denne risten for å bli fjernet perma-nent fra merden. Dette vil bli nærmere forklart med referanse til fig. 3.
Innsugingsenden av sugeslangen 7 vil normalt bli plassert sentralt i merden. I en sirkulær merde vil munningen på utsuget eller sugeslangen 7 plasseres i senter på en slik måte at tilført behandlet vann strømmer langs omkretsen på merden og gradvis innover mot midten, hvor det suges ut for behandling i pumpestasjonen. Munningen 27 på sugeslangen kan plasseres under og i nærheten av vannoverflaten i merden for å fange opp uønskede elementer slik som død lakselus, avfallsstoffer og eventuelle andre midler som stiger opp til overflaten, eller eventuelt ved bunnen av merden 1 for å fjerne det som synker til bunnen. For den saks skyld kan en ha både et utsug ved overflaten og et ved bunnen dersom dette gir best og hur-tigst fordeling av tilført behandlet vann til merden.
Plasseringen av munningene 26, 27 til tilførselsslangene 6 og sugeslangen(e) 7 kan kontrolleres fra land eller fra servicebåten 2 ved hjelp av heisekraner 4 omfattende bommer 8, til hvilke bommer 8 de enkelte slangene 6,7 kan være festet ved hjelp av tau eller wire 9, fortrinnsvis i nærheten av munningene 26, 27 til slangene 6,7.
Innblanding av hydrogenperoksyd, oksygenering av vannet, tilførsel av eventuelle andre virkestoffer og øvrig betjening av arrangementet ifølge oppfinnelsen kan også bli foretatt via en ekstern hjelpebåt 3. En slik ekstern båt 3 kan betjene pum-pestasjoner i flere merder samtidig og kontinuerlig.
Fig. 2 viser et alternativt oppsett for et system for rensing av lakselus sett i side-riss. Fig. 2 viser merd 11 og servicebåt eller servicerigg 12. Merden omfatter ram meverk 20 og notpose 21. Serviceriggen 12 er utstyrt med heisekran 14, pumpestasjon 15, tilførselslanger 16 og utsug 17. Piler 22, 23 viser strømningsretning henholdsvis ut av tilførselslange 16 og inn i utsug 17. Under notposen 21 er det spent opp en presenning 24. Det skal bemerkes at selv om tilsvarende presenning ikke er vist i fig. 1, vil det, som forklart over, også være en slik presenning under merden i utførelsen vist i fig.l.
En eller flere tilførselslanger 16 er hengt opp i tilordnede bommer 18 på heisekran 14 ved hjelp av wire 19 eller lignende. Munningen 26 til tilførselslangene 16 kan innstilles til å ligge over vannoverflaten, i flukt med eller rett under vannoverflaten eller lenger nede i merden, avhengig av hvordan man oppnår et optimalt strøm-ningsmønster for fordeling av avlusingsmiddel og/eller medikamenter. Utsug 17 er arrangert i bunnen av presenningen under merden 11. Munningen 27 til utsuget arrangeres fortrinnsvis slik at det dannes en strømning mot munningen 27 til utsuget 17 som fører med seg avfallsstoffer og annet det kan være ønskelig å føre vekk med vannet. På denne måten vil lakselus som faller til bunnen, kunne samles opp sammen med de tilførte midlene eller medikamentene. En vil på denne måten kunne oppnå både en sirkulær strømningsretning i merden og en nedovergående strømningsretning, noe som vil gi en god fordeling av tilførte avlusingsmidler eller medikamenter.
En utførelsesform av en tupp 30 som kan settes på munningen 27 til sugeslange 7 eller utsug 17, er vist i fig. 3. Denne tuppen 30 omfatter et ytre gitter eller garn 31 som har en slik maskevidde at fisk som er behandlet ikke kan slippe gjennom maskene. Materialet av gitteret eller garnet 31 er foretrukket av et stivt materiale så som metall (rusfritt stål, aluminium) eller plast (poyvinyl (PV, PVC), poyetylen, po-lyetan (PE)) slik at det ikke suges inn mot åpninger 32 anbragt over munningen til sugeslangen. Munningen 27 (den delen av sugeslangen 7 som dekkes av tuppen 3) av sugeslangen 7 kan også omfatte perforeringer 33 for å øke sugekapasiteten av sugeslangen 7. Slike perforeringer 33 kan ha forskjellig diameter. Avstanden mellom sugeslangen 7 og gitteret/garnet 31 bestemmer også sugeeffekten som opple-ves av organismer utenfor gitteret/garnet 31 idet sugeeffekten avtar med kvadratet av avstanden mellom sugeåpningene 32, 33 og den ytre overflaten av gitteret/ garnet 31. Det skal således ikke svært stor avstand til før fisk lett kan unnslippe innsugningsstrømmen til sugeslangen 7.
Det skal bemerkes at selv om det her er angitt at innsprøyting av vann i merden under behandling skjer ved en innsprøytingslange og at utsug skjer ved en utsu- gingsslange, skal dette ikke forstås som at det må være en bøyelig eller fleksibel slange i et spesielt materiale. Det er fullt mulig å tilføre og suge ut væske ved hjelp av både fleksible, mye slanger og stive slanger eller rør eller attpåtil delvis åpne kanaler så lenge man klarer å opprette tilstrekkelig trykk i munningene på inn-sprøytings- og utsigningsanordningen.
Det skal videre bemerkes at det med presenning her er ment en tett membran som kan spennes opp som en vanntett sperre mellom to vannlegemer, for eksempel vannet i og umiddelbart omsluttende en fiskemerde og resten av sjøvolumet rundt merden, f.eks. i et oppdrettsanlegg. Enhver membran som kan danne en slik sperre og hindre at uønskede stoffer passerer fra den ene siden av membranen til den andre, vil kunne brukes som presenning for utførelse av den beskrevne fremgangsmåte og til det beskrevne arrangementet for avlusing av oppdrettsfisk.
Eksempel
Et sirkulært basseng med mål 6m x l,lm innholdende 32 000 liter vann ble tilført to liter testvæske med kontrastfarge ved hjelp av pumpe med kapasitet 250 l/min. Bassenget tilsvarer avlusingsmerd i skala 1-8 (48m x 8,8m) og 16 000 kgm vann med pumpe 100 kbm/min eller 2x 50 kbm/min. Ved plassering av tilførselslanger som beskrevet over, ble det god sirkulasjon i vannmassene i løpet av 2 min. Det var full innblanding av testvæsken i løpet av 3 min. Det var ingen hotspotter i bassenget.
Det er her beskrevet et arrangement for avlusing av fisk i fiskemerde ved tilførsel av flytende middel til merden (1), hvor presenning spennes rundt notposen til merden og flytende middel tilføres fra servicerigg (2) via tilførselslanger, mens vann suges fra merde til rigg for behandling før tilbakeførsel til merden. Det er også beskrevet fremgangsmåte for avlusing av fisk ved avsperring av merden ved hjelp av presenning før flytende middel tilføres merden fra nærliggende servicerigg.

Claims (11)

1. Anordning for tilførsel av avlusingsmiddel til fiskeholdig vann, slik som i oppdrettsanlegg, karakterisert vedat den omfatter servicerigg (2,12) utstyrt med heisekraner (4,14), én eller flere tilførselslanger (6,16) med munning (26), en eller flere sugeslanger (7, 17) med munning (27) og pumpestasjon (5, 15), hvor wirer (9, 19) er koblet til slangene (6,7,16,17) i nærheten av munningen (26,27) og til bommer (8,18) på heisekranene, slik at slangene (6,7,16,17) henger kontrollert under bommene (8,18), pumpestasjonen (5,15) suger vann inn fra sugeslangen(e) (7,17), tilfører avlusingsmiddel og oksygen til vannet og pumper vann ut i tilfør-selsslangene (6,16) for videre tilførsel til det fiskeholdige vannet, tilførselsslangene er arrangert for plassering i merden slik at de gir en strømningsretning hovedsakelig tangentielt rettet i forhold til omkretsen av merdens topp.
2. Anordning i henhold til krav 1, hvor munningen til minst en sugeslange (7, 17) er egnet for plassering i midten eller bunnen av merden.
3. Anordning i henhold til krav 1 eller 2, hvor plasseringen av munningene (26, 27) kan kontrolleres fra land eller en servicebåt (2).
4. Arrangement for avlusing av fisk i fiskemerde (1,11) ved tilførsel av flytende middel eller medikament til fiskemerden (1, 11), omfattende fiskemerd (1, 11) omfattende rammeverk (20) og notpose (21), karakterisert vedat det videre omfatter anordning for tilførsel av avlusingsmiddel til fiskeholding vann i henhold til krav 1 og presenning (24), hvor presenningen (24) omslutter notposen (21) på en slik måte at vann på innsiden av presenningen (24) er sperret fra vann på utsiden av presenningen, hvor munningen (26) til en eller flere tilførselslanger (6, 16) er anbragt kårdialt eller tangentielt med omkretsen til fiskemerden (1,11) og hvor munningen (27) til utsug (7,17) er anbragt sentralt i fiskemerden (1,11).
5. Arrangement i henhold til krav 4, hvor minst en munning (27) til utsug (7, 17) er anbragt ved bunnen av merden.
6. Arrangement ifølge krav 4 eller 5, hvor det over munningen (27) til utsug (7,17) er anbragt med et gitter (31).
7. Arrangement ifølge krav 6, hvori maskene i gitteret (31) har en størrelse som er mindre enn fisken i fiskemerden (1,11).
8. Fremgangmåte for avlusing av fisk i merde (1,11), karakterisert vedat den omfatter trinnene å: arrangere presenning (24) rundt notpose (21), - tilveiebringe anordning for tilførsel av avlusingsmiddel i henhold til krav 1 i nærheten av merde (1,11), anbringe munningen (26) til en eller flere tilførselslanger kårdialt eller tangetielt i merden (1,11) slik at vann kan strømme inn i merden og danne en strømningsretning, anbringe munningen (27) til utsug (7,17) sentralt i merden, kontinuerlig tilføre vann tilsatt avlusende middel i form av hydrogen peroksid, kontinuerlig suge ut vann fra merden (1,11) for behandling i pumpesta sjon (5,15).
9. Fremgangsmåte i henhold til krav 8, videre omfattende trinnet å oksygenere vannet i pumpestasjonen (5,15) etter utsuging fra merden (1,11) og før tilførsel tilbake til merden.
10. Fremgangsmåte i henhold til krav 8 eller 9, hvor munningen (26) til minst en tilførselsslange plasseres hovedsakelig tangetielt med kanten i merden.
11. Fremgangsmåte i henhold til et av kravene 8-10, hvor munningen (27) til minst et utsug anbringes ved bunnen av merden.
NO20130244A 2013-02-13 2013-02-13 Arrangement for avlusing av fisk, anordning for tilførsel av avlusingsmiddel og fremgangsmåte for avlusing av fisk NO335220B1 (no)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO20130244A NO335220B1 (no) 2013-02-13 2013-02-13 Arrangement for avlusing av fisk, anordning for tilførsel av avlusingsmiddel og fremgangsmåte for avlusing av fisk

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO20130244A NO335220B1 (no) 2013-02-13 2013-02-13 Arrangement for avlusing av fisk, anordning for tilførsel av avlusingsmiddel og fremgangsmåte for avlusing av fisk

Publications (2)

Publication Number Publication Date
NO20130244A1 NO20130244A1 (no) 2014-08-14
NO335220B1 true NO335220B1 (no) 2014-10-20

Family

ID=51519409

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO20130244A NO335220B1 (no) 2013-02-13 2013-02-13 Arrangement for avlusing av fisk, anordning for tilførsel av avlusingsmiddel og fremgangsmåte for avlusing av fisk

Country Status (1)

Country Link
NO (1) NO335220B1 (no)

Also Published As

Publication number Publication date
NO20130244A1 (no) 2014-08-14

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NO337512B1 (no) Fremgangsmåte og anlegg for opptak av fisk
EP2773189B1 (en) Fish farming net cage and a method of reducing exposure of farmed fish to pathogenic plankton upon use thereof
EP3141111A2 (en) System and method for removing exterior parasites from fish and fish feeding system and method
JP2021524754A (ja) 海洋生物を養殖する船
JP6399529B2 (ja) 害敵水生々物殺滅用の多孔ノズル
GB2577454A (en) Floating, closed, self-supporting fish-farming cage comprising a tubular membrane made of a polymer with high mechanical strength and low biofouling adhesion
CA2711191A1 (en) Treatment system for fish
NO20161244A1 (no) Framgangsmåte og anordning for fjerning av ektoparasitter fra fisk i oppdrettsanlegg
US4852519A (en) Process and device for medical treatment of fish
NO20160441A1 (no) System og fremgangsmåte for behandling av fisk
CN210782606U (zh) 一种水产品养殖单个样品捕捞设备
KR101584284B1 (ko) 양식장의 적조퇴치 및 어병치료 시스템
NO344177B1 (no) Lukket merd, samt en merdkonstruksjon omfattende et antall lukkede merder
NO343872B1 (no) Apparat for å fjerne en ekstern parasitt fra fisk
NO335220B1 (no) Arrangement for avlusing av fisk, anordning for tilførsel av avlusingsmiddel og fremgangsmåte for avlusing av fisk
JP2002223661A (ja) 魚介類等の飼育装置
WO2018196936A1 (en) Method and device for the control of lice in fish farming, in particular fish farming in territorial waters
CN205547073U (zh) 一种蓝莓园用果蝇诱捕装置
CN105850942A (zh) 一种蟹塘枝角类虫诱捕装置及其方法
KR101687389B1 (ko) 과산화수소를 이용한 육상 양식장의 적조생물 제어장치
CN110250089B (zh) 一种鳗鱼养殖水质调节装置
KR200478306Y1 (ko) 어항용 치어 도피 구조물
Carapetis et al. Recreational fishing-related injuries to Australian pelicans (Pelecanus conspicillatus) and other seabirds in a South Australian estuarine and river area
CN108552095B (zh) 一种育苗安全用水的处理方法
CN206658841U (zh) 稻田养鱼田间鱼苗消毒设备

Legal Events

Date Code Title Description
MM1K Lapsed by not paying the annual fees