NO310375B1 - Fremgangsmåte og system for oppmåling av et borehull - Google Patents

Fremgangsmåte og system for oppmåling av et borehull Download PDF

Info

Publication number
NO310375B1
NO310375B1 NO19981139A NO981139A NO310375B1 NO 310375 B1 NO310375 B1 NO 310375B1 NO 19981139 A NO19981139 A NO 19981139A NO 981139 A NO981139 A NO 981139A NO 310375 B1 NO310375 B1 NO 310375B1
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
borehole
time
data
geomagnetic field
magnetic field
Prior art date
Application number
NO19981139A
Other languages
English (en)
Other versions
NO981139D0 (no
NO981139L (no
Inventor
Gordon Malcolm Shiells
David John Kerridge
Original Assignee
Natural Environment Res
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Natural Environment Res filed Critical Natural Environment Res
Publication of NO981139D0 publication Critical patent/NO981139D0/no
Publication of NO981139L publication Critical patent/NO981139L/no
Publication of NO310375B1 publication Critical patent/NO310375B1/no

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E21EARTH OR ROCK DRILLING; MINING
    • E21BEARTH OR ROCK DRILLING; OBTAINING OIL, GAS, WATER, SOLUBLE OR MELTABLE MATERIALS OR A SLURRY OF MINERALS FROM WELLS
    • E21B47/00Survey of boreholes or wells
    • E21B47/02Determining slope or direction
    • E21B47/022Determining slope or direction of the borehole, e.g. using geomagnetism

Landscapes

  • Geology (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Mining & Mineral Resources (AREA)
  • Geophysics (AREA)
  • Environmental & Geological Engineering (AREA)
  • Fluid Mechanics (AREA)
  • General Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Geochemistry & Mineralogy (AREA)
  • Geophysics And Detection Of Objects (AREA)
  • Measuring Magnetic Variables (AREA)
  • Analysing Materials By The Use Of Radiation (AREA)

Description

Oppfinnelsen angår kartlegging eller oppmåling av borehull på boreplasser.
Det er velkjent å oppmåle borehull som ikke er kledd med en stålforing ved å foreta målinger på en rekke steder nede i borehullet, idet det utnyttes et oppmålingsinstrument som omfatter to eller tre innbyrdes ortogonale fluksporter og to eller tre innbyrdes ortogonale akselerometre som er anbrakt i et ikke-magnetisk vektrør slik at det bestemmes en rekke parametere, så som hellingsvinkelen og asimutvinkelen, som indikerer orienteringen på en rekke steder langs borehullet.
Britisk patentskrift nr. 1 578 053 beskriver en oppmålingsmetode ved hvilken en korrigert asimutvinkelmåling, som er korrigert for å kompensere for virkningene av forstyrrende magnetfelter som er knyttet til magnetiserte avsnitt av borestrengen både over og under oppmålingsinstrumentet, oppnås som funksjon av de horisontale og vertikale komponenter av jordens magnetfelt, slik de er konstatert ut fra f.eks. oppslagstabeller, magnetfeltet nede i borehullet slik det måles av instrumentet, og målte verdier av hellingsvinkelen og asimutvinkelen i forhold til den tilsynelatende Nord-retning på stedet for instrumentet. De britiske patentskrifter 2 158 587 og 2 185 580 beskriver andre, beslektede oppmålingsmetoder.
Alle disse oppmålingsmetoder er basert på måling av orienteringen av borehullet i forhold til det geomagnetiske felt, slik at borehullsorienteringen deretter kan refereres til det geografiske koordinatsystem ut fra kjennskap til orienteringen av det geomagnetiske felt i forhold til sann Nord og horisontalplanet. Kalibrering av oppmålingsinstrumentet er også avhengig av kjennskap til intensiteten eller styrken av det geomagnetiske felt. Geomagnetiske feltdata som indikerer retningen og styrken av det geomagnetiske felt, oppnås vanligvis ut fra oppslagstabeller som tilveiebringer slike parametere for det lokale område basert på en matematisk modell av det globale, geomagnetiske felt. Slike oppmålingsmetoder ignorerer imidlertid virkningene av korttidsvariasjoner i det geomagnetiske felt forårsaket av elektriske strømmer i ionosfæren. Virkningen av slike korttidsvariasjoner er å tilveiebringe betydelige feil i måledataene, hvilke i sterk grad begrenser nøyaktigheten av oppmålingsresultatene.
Videre er det kjent å oppnå lokale geomagnetiske feltdata ved direkte måling i nærheten av boreplassen. Dersom tilstrekkelige målinger av det lokale geomagnetiske felt tas, kan feil på grunn av korttidsvariasjoner i det geomagnetiske felt teoretisk elimineres. I praksis er det imidlertid ikke gjennomførlig å måle det geomagnetiske felt og dets variasjon på boreplassen, på grunn av den magnetiske forstyrrelse som frembringes av boreutrustningen.
Det er et formål med oppfinnelsen å tilveiebringe en fremgangsmåte og et system for borehullsoppmåling som overvinner problemene ved de ovenfor omtalte, tidligere kjente metoder.
Ifølge oppfinnelsen er det tilveiebrakt en fremgangsmåte for oppmåling av et borehull på en boreplass, hvilken fremgangsmåte er kjennetegnet ved at den omfatter de trinn
(a) å oppnå lokale, geomagnetiske feltdata ved punktmåling av jordens magnetfelt på en lokal måleplass som ligger tilstrekkelig nær boreplassen til at måledataene indikerer jordens magnetfelt på boreplassen, men som ligger tilstrekkelig fjernt fra boreplassen til at måledataene er upåvirket av magnetisk forstyrrelse fra boreplassen og andre tekniske installasjoner, (b) å oppnå tidsvarierende, geomagnetiske feltdata ved å kombinere de lokale, geomagnetiske feltdata med data som indikerer variasjon av det geomagnetiske felt med hensyn til tid oppnådd ved overvåking av variasjon av jordens magnetfelt med hensyn til tid på en fjerntliggende overvåkingsplass (som vanligvis vil ligge på en vesentlig større avstand fra boreplassen enn den lokale måleplass), (c) å oppnå magnetfeltdata nede i borehullet ved overvåking ved hjelp av et oppmålingsinstrument av magnetfeltet i nærheten av borehullet på en rekke steder langs borehullet, og (d) å bestemme borehullets orientering ut fra de nevnte magnetfeltdata nede i borehullet og de tidsvarierende, geomagnetiske feltdata.
Ifølge oppfinnelsen er det også tilveiebrakt et system for oppmåling av et borehull på en boreplass, hvilket system er kjennetegnet ved de karakteriserende trekk ifølge krav 9.
Fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen, som kan omtales som Interpolert I-Felt-Referanse (IIFR = Interpolated In-Field Referencing), er basert på punktmåling av verdiene av det geomagnetiske felt, så som f.eks. intensiteten og retningen av det geomagnetiske felt, på en lokal måleplass nær boreplassen (f.eks. innenfor noen få titalls kilometer) som er i hovedsaken uten magnetfelter som er skapt av mennesker. Punktmålingen kombineres med i hovedsaken kontinuerlige data fra én eller flere fjerntliggende overvåkingsplasser som registrerer variasjon av det geomagnetiske felt med hensyn til tid, hvilket indikerer den relative variasjon av feltintensiteten og feltret-ningen, for å gi en indikasjon på den absolutte feltintensitet og feltretning på boreplassen ved hvilket som helst tidspunkt.
En slik oppmålingsmetode tar i betraktning korttidsvariasjoner i det geomagnetiske felt forårsaket av elektriske strømmer i ionosfæren, og tilveiebringer således oppmålingsresultater med vesentlig større nøyaktighet enn hva som tidligere har vært mulig.
For at oppfinnelsen skal forstås mer fullstendig, skal en foretrukket ut-førelse av oppfinnelsen nå beskrives som eksempel under henvisning til tegningen, der
fig. 1 er et diagram som illustrerer de relative beliggenheter av boreplassen og de tilknyttede måleplasser, og
fig. 2 er en grafisk fremstilling som viser variasjon av en geomagnetisk parameter som funksjon av tid på boreplassen.
Før oppmålingsmetoden ifølge oppfinnelsen, såkalt Interpolert I-Felt-Referanse (IIFR), beskrives nærmere, skal det gis en kort forklaring av det teoretiske grunnlag for denne metode.
Det geomagnetiske felt i hvilket som helst punkt i rom og tid kan representeres fullstendig ved hjelp av tre komponenter i et geografisk, kartesisk koordinatsystem:
X - den geografiske (sanne) Nord-komponent
Y - den geografiske Øst-komponent
Z - den vertikale komponent (regnet positiv nedover).
Fire andre størrelser som ofte benyttes ved beskrivelse av det geomagnetiske felt, er definert ved følgende relasjoner: D = tan"'(Y/X) - deklinasjonen (eller den magnetiske variasjon), H = (X<2>+Y<2>)0 5 - den horisontale intensitet,
I = tan"'(Z/H) - - inklinasjonen (eller hellingen), og
F (X2+Y2+Z2)0,5 - den totale intensitet.
Deklinasjonen er vinkelen mellom sann Nord og den horisontale projeksjon av den geomagnetiske feltvektor. Inklinasjonen er vinkelen mellom den geomagnetiske feltvektor og dens horisontale projeksjon. De sju størrelser som er definert ovenfor, omtales som "geomagnetiske elementer". I den etterfølgende beskrivelse vil symbolet E bli benyttet for å betegne hvilket som helst av disse elementer.
Dersom et geomagnetisk element E måles kontinuerlig, observeres det at det varierer med en kvasiregulær daglig variasjon. Iblant er det på en slik variasjon overlagret uregelmessige variasjoner med tidsskalaer på minutter til timer som kan ha mye større amplitude enn den regulære variasjon. Under en geomagnetisk forstyrret periode kan uregelmessige variasjoner vedvare i flere dager. Den kvasiregulære variasjon forårsakes av tidevannsvirkninger og døgnoppvarmingsvirkninger i ionosfæren, mens de uregelmessige variasjoner forårsakes av vekselvirkningen mellom jordens magnetosfære og solvinden.
Det finnes to klasser av måling av det geomagnetiske felt, nemlig:
1) Absolutt måling - dette er en punktmåling av et element av det geomagnetiske felt som utføres på en slik måte at instrumentfeil og innrettingsfeil tas i betraktning, og er i denne betydning en nøyaktig måling (innenfor det nøyaktighetsnivå som tillates av den spesielle målemetode). Selv om en slik absolutt måling normalt ville innebære oppnåelse av en høy, men ikke nødvendigvis veldefinert, nøyaktighetsstandard, må man være klar over at en slik absolutt måling kan utføres av en automatisk enhet, hvilket er særlig hensiktsmessig når målingen skal utføres til havs, i hvilket tilfelle en veldefinert målenøyaktighet ville bli oppnådd, selv om en slik målenøyaktighet ikke ville være av den standard som forventes på et magnetisk observatorium. I den grad det tas hensyn til instrument- og innrettingsfeil, kan målingene eliminere eller korrigere for slike feil, eller kan ganske enkelt omfatte en tilskrevet usikkerhetsberegning som tar hensyn til slike feil. 2) Variometermåling - slike målinger utføres av instrumenter (variometre) som måler nøyaktig endringene i et geomagnetisk element over korttidsskalaer. De kan være utsatt for langtidsavdrift da egenskapene eller innrettingen av variometeret endrer seg med tiden. Variometre kan levere kontinuerlige (i betydningen regelmessig samplede) registreringer av geomagnetiske feltendringer.
Det er en kjent praksis på et normalt, permanent, magnetisk observatorium å kombinere variometerutgangssignalet ved tidspunktet for en absolutt måling med den absolutte måleverdi for å muliggjøre bestemmelse av en basislinje for variometeret. Deretter muliggjør kombinasjon av basislinjen med variometerutgangssignalet at en kontinuerlig, absolutt målingsregistrering kan opprettholdes. Slik som ovenfor angitt, kan variometeret drive med tiden, og basislinjen bør derfor bestemmes på en ukentlig eller månedlig basis for å justere for denne avdrift og opprettholde nøyaktighet av den absolutte registrering.
Teknikken med IIFR er blitt utviklet for å oppnå ekvivalenten til kombinasjonen av absolutte målinger og variometermålinger på en boreplass, uten å måtte operere et variometer på plassen, og slik at bare et minimum på én serie av absolutte målinger må tas på et nærliggende sted. Dette kan være nødvendig på grunn av at 1) det er kanskje ikke mulig å utføre en absolutt måling av det geomagnetiske felt på boreplassen som følge av uønskede permanente, menneske-frembrakte magnetfelter, og 2) det er muligens ikke gjennomførlig å montere et variometer på eller nær boreplassen som følge av sannsynligheten for varierende, menneske-frembrakte magnetfelter, eller på grunn av forsyningsmessige vanskeligheter.
Det finnes to betingelser for å drive IIFR på en boreplass:
1) en absolutt måling må foretas på et sted nær boreplassen (vanligvis innenfor noen få titalls kilometer), og 2) variometerregistreringer som er blitt korrigert for basislinjedrift, må være tilgjengelige fra én eller flere fjerntliggende overvåkingsplasser (som kan ligge på en avstand av flere hundre kilometer eller mer). Fig. 1 illustrerer skjematisk et typisk arrangement for IIFR. S er en boreplass på hvilken en nøyaktig beregning av et element E kreves i et spesielt øyeblikk ti, idet beregningen omtales som Es(t|). Det er usannsynlig at en nøyaktig måling av E kan oppnås ved direkte måling på grunn av den forstyrrelse som forårsakes av boreriggens ståloverbygning. Dersom en nøyaktig måling av E er tilgjengelig på en nærliggende referansestasjon R, kan denne overføres til S ved tilføyelse av en korreksjon AERS som er kjent som plassdifferansen. Dette er differansen i verdi av E mellom S og R som oppstår fra to kilder, nemlig variasjonen av hoveddelen av det geomagnetiske felt med breddegrad og lengdegrad, og virkningene av lokal jordskorpemagnetisering. AERS er vanligvis konstant over tid og kan beregnes ut fra en modell av det geomagnetiske hovedfelt, så som the British Geological Survey Global Geomagnetic Model (BGGM), og ut fra lokale oppmålinger av jordskorpemagnetisering dersom de er tilgjengelige. Det er ønskelig at R ligger så nær S som mulig (men utenfor området for magnetisk forstyrrelse fra menneske-frembrakte kilder). Man har da
Problemet er da å spesifisere ER nøyaktig ved t\. En metode (omtalt nedenfor) benyttes for å beregne variasjoner i ER som funksjon av tiden, angitt som ER<var>(t), i forhold til en basislinjeverdi ERbl. (Beregningen ER<var>(t) kan betraktes som om den er ekvivalent med utgangssignalet fra et hypotetisk variometer som er plassert ved R.) Fig. 2 illustrerer prinsippet for bestemmelse og benyttelse av basislinjeverdien. En absolutt måling av ER som omtales som ER(to), gjøres ved ett eller annet tidspunkt.
Basislinjeverdien er gitt ved
Basislinjeverdien kan betraktes som en forskyvning (offset) av variasjonsmålingene. Den bør være nesten konstant i tid, men kan drive langsomt dersom de instrumenter som måler variasjonene, er utsatt for drift. Vanligvis vil den være forskjellig fra ER(to) på grunn av at metoden for bestemmelse av ER<var>(to) normalt ikke vil frembringe en verdi på null i øyeblikket to.
Senere er verdien av ER ved hvilket som helst annet tidspunkt, for eksempel ved ti, gitt ved
I det ideelle tilfelle vil ER<var>(t|) bli målt ved å plassere et variometer ved R for å måle denne. Imidlertid vil dette vanligvis ikke være praktisk gjennomførlig, særlig for offshore-boreplasser. I stedet kan ER<var>(t|) beregnes ut fra en passende transformasjon av variasjonsmålinger som utføres på én eller flere permanente, fjerntliggende overvåkingsplasser (Pl, P2 på fig. 1) og som angis som EPn<var>, hvor indeksen Pn identifi-serer overvåkingsplassen. Variasjonsmålingene fra hver overvåkingsplass må korrigeres for instrumentdrift, da denne drift ellers vil bli overført til beregningen av ER<var>(tt). Dersom mer enn én fjerntliggende overvåkingsplass benyttes, er det å foretrekke at over-våkingsplassene spenner over boreplassen S i lengdegrad og breddegrad. Den generelle form på transformasjonen for N overvåkingsplasser kan angis som:
Det første ledd på høyre side skal ta hensyn til den regulære daglige variasjon som opptrer med en grunnperiode på 24 timer og er avhengig av lokal tid, A(EPn<var>) representerer et lavpassfilter, og ø(Å,Pn-Å,R) representerer en funksjon (som i virkeligheten kan være innlemmet i A) som innfører en faseforskyvning som funksjon av lengde ( X)-differansen mellom Pn og R. Det andre summasjonsledd på høyre side, i hvilket n(EPn<var>) representerer et høypassfilter, transformerer de uregelmessige variasjoner som måles på de fjerntliggende plasser og som typisk opptrer på tidsskalaer på noen få timer eller mindre. I hvert summasjonsledd representerer w og u vektfunksjoner for kombinasjon av de filtrerte variasjoner fra de N permanente overvåkingsplasser. De nøyaktige former på A og n, og valget av vektene w og u, avhenger av det område av jorden i hvilket målingene tas, og av geometrien av stasjonene, og er således ikke ytterligere spesifisert her.
En metode for oppmåling av et borehull på boreplassen S i overensstemmelse med oppfinnelsen skal nå beskrives, idet man utnytter de tidsvarierende IIFR-geomagnetiske feltdata Es som oppnås ved overføring av de absolutte, lokale, geomagnetiske feltdata ER kombinert med data ER<var> som indikerer variasjon av det geomagnetiske felt med hensyn til tid oppnådd ved matematisk transformasjon av måledata fra én eller flere permanente, fjerntliggende overvåkingsplasser, så som ett eller flere magnetiske observatorier. Vanligvis vil de tidsvarierende, geomagnetiske feltdata som leveres av overvåkingsplasser, være i fonn av geomagnetiske feltverdier av total intensitet F, inklinasjon I og deklinasjon D tatt med regelmessige tidsmellomrom på f.eks. noen få sekunder. På denne måte kan IIFR-geomagnetiske feltdata, så som den totale intensitet F, inklinasjonen I og deklinasjonen D, ved tidspunktet for oppmålingen beregnes for beliggenheten av boreplassen, slik som forklart ovenfor.
De nødvendige borehullsoppmålingsdata oppnås på den vanlige måte ved hjelp av et oppmålingsinstrument som rommes i et ikke-magnetisk vektrør i en borestreng og som omfatter tre akselerometre som er anordnet for å avføle tyngdekraftkomponenter Gx, Gy, Gz i tre innbyrdes ortogonale retninger, av hvilke den ene (z-aksen) er sammenfallende med borestrengens lengdeakse, og tre fluksporter som er anordnet for å måle magnetfeltkomponentene Bx, By, Bz i de samme tre innbyrdes ortogonale retninger. Etter hvert som borestrengen nedsenkes i borehullet, tilføres opp-målingsverdiene Gx, Gy, Gz, Bx, By, Bz i form av proporsjonale spenninger til analog/digital-omformingskretser, sammen med tidsverdier Ts som indikerer de tidspunkter med regelmessig atskilte mellomrom ved hvilke settene av oppmålingsmålinger tas.
Utgangssignalene fra analog/digital-omformingskretsen tilføres til en digital beregningsenhet for å gi oppmålingsverdier, så som verdier av asimutvinkelen <*>F og borehull-inklinasjonsvinkelen G på suksessive oppmålingsstasjoner. Selv om denne beregningsoperasjon kan utføres inne i oppmålingsinstrumentet, er det vanligvis mer bekvemt å lagre utgangssignalene fra analog/digital-omformingskretsen i en lagerseksjon, og å tilveiebringe beregningsenheten i form av en separat apparatdel til hvilken oppmålingsinstrumentet tilkoples etter uttrekking fra borehullet, for utførelse av beregningsoperasjonen.
Deklinasjonen, som er vinkeldifferansen mellom magnetisk nord og Sann Nord, målt ved hjelp av IIFR, kan benyttes i stedet for de verdier som normalt oppnås fra en geomagnetisk hovedfeltmodell eller fra geomagnetiske kurver for å kompensere for endringer i deklinasjonen av det magnetiske felt ved omforming fra den magnetiske asimutvinkel til den sanne asimutvinkel. Modell- eller kurveavledede data er kjent å inneholde store, uforutsigbare mulige feil, og innsetting av de IIFR-geomagnetiske feltdata resulterer i en vesentlig reduksjon i feil og i kraftig forbedret oppmålingsnøy-aktighetsoppførsel på grunn av reduksjonen i usikkerheten av deklinasjonsverdien.
For dette formål utføres følgende rekke av beregninger i den digitale beregningsenhet, idet verdien av deklinasjonen D av de IIFR-geomagnetiske feltdata ved tidspunktet for oppmålingen som er oppnådd på den ovenfor beskrevne måte, utnyttes til å beregne den sanne asimutvinkel ut fra den magnetiske asimutvinkel 4^1:
Slik det er velkjent, modifiseres magnetfeltet nede i borehullet på stedet for oppmålingen på grunn av virkningen av de magnetiserte partier av borestrengen både over og under det ikke-magnetiske vektrør i hvilket oppmålingsinstrumentet er anbrakt, og dette har den virkning at det innføres en feilvektorkomponent i borestrengens retning, dvs. langs z-aksen. Det er kjent metoder for korreksjon av magnetisk borestrengforstyrrelse som er i stand til å forbedre nøyaktigheten av slike oppmålinger. Nøyaktighetsoppførselen til slike korreksjonsmetoder er imidlertid meget følsom overfor feil i verdier av geomagnetiske inngangsparametere som kreves ved slike metoder. Verdier som oppnås fra modeller av det geomagnetiske felt er kjent å inneholde store mulige feil, og dette kan gi anledning til betydelig usikkerhet i flere av de magnetiske parametere som oppnås ved hjelp av slike korreksjonsmetoder, noe som kan påvirke kvaliteten av oppmålingen vesentlig.
For å eliminere virkningen av sådan magnetisk forstyrrelse, kan en rekke beregninger utføres uten å benytte den målte Bz-verdi for å oppnå den korrigerte asimutvinkel. Disse beregninger gjør bruk av de IIFR-geomagnetiske feltdataverdier av den horisontale intensitet H og den vertikale komponent Z ved tidspunktet for oppmålingen, idet disse verdier oppnås ved beregning ut fra verdiene av den totale intensitet F og inklinasjonen I som oppnås ved å kombinere de absolutte, lokale magnetfeltdata med data som indikerer variasjon av det geomagnetiske felt med hensyn til tid. Den korrigerte asimutvinkel beregnes ved benyttelse av en iterasjonssløyfe som starter med en innledende verdi av asimutvinkelen Idet man starter med denne verdi, beregnes suksessive verdier av Bz0 og ved benyttelse av de gitte uttrykk.
Bx - Bx.cosd) - By.sinO
By - Bx.sinO + By.cosO
Beregningen gjentas inntil verdien av T har konvergert, dvs.
Verdien av asimutvinkelen som er oppnådd på denne måte, korrigert for virkningen av aksial borestrengmagnetisering, kan tilveiebringes som en andre løsning (Aza) i oppmålingsresultatene i tillegg til den første løsning (AZ) som tilveiebringes ved hjelp av den først beskrevne metode. En slik metode reduserer i vesentlig grad feil i verdiene av de viktigste magnetiske parametere, og forøker således ytelsen av forstyrrelseskorreksjonsrutinene og forbedrer oppmålingskvaliteten.
Anvendelsen av IIFR på magnetiske oppmålingsdata muliggjør betydelige reduksjoner i visse feilverdier for ytelsesmodeller for magnetiske oppmålingsinstru-menter, så som retningsreferansefeil og borestrengforstyrrelse som angitt ovenfor. Dette resulterer i en reduksjon i beregnet borehull-posisjonsusikkerhet, og i mange tilfeller fjerner dette nødvendigheten av å utføre ytterligere kostbare oppmålingskjøringer med gyroskopiske anordninger eller andre mer nøyaktige oppmålingssystemer. Dette resulterer i en reduksjon av boreomkostninger, og en økning i boreeffektivitet og sikkerhet.
Videre muliggjør IIFR-teknikken at magnetiske parametere som er målt nede i borehullet, kan sammenliknes med nøyaktige magnetiske målinger som er utført i nærheten av boreplassen og innenfor den samme tidsreferanseramme. Fraværet av betydelige forskjeller mellom de i borehullet målte, magnetiske parametere og IIFR-målingene kan være tilstrekkelig til å validere eller godkjenne oppmålingsdataene uten å ty til ytterligere, mer nøyaktige oppmålingssystemer. Omvendt er betydelige forskjeller mellom disse verdier et tegn på enten ytre virkninger eller på feil i oppmålingsverktøy-måleanordningene som er tilstrekkelige til å underkjenne oppmålingsdataene.
Videre kan de IIFR-geomagnetiske feltdata benyttes til å begrense ret-ningsfeil i sann tid ved å gjøre boreoperatøren oppmerksom på eksistensen av betydelige forstyrrelser i det geomagnetiske felt. Dette kan gjøres ved å sette grenser for hvor mye det geomagnetiske felt kan endre seg før alle oppmålingspunkter trenger å beregnes på nytt.

Claims (9)

1. Fremgangsmåte for oppmåling av et borehull på en boreplass, KARAKTERISERT VED at den omfatter de trinn (a) å oppnå lokale, geomagnetiske feltdata ved punktmåling av jordens magnetfelt på en lokal måleplass som ligger tilstrekkelig nær boreplassen til at måledataene indikerer jordens magnetfelt på boreplassen, men som ligger tilstrekkelig fjernt fra boreplassen til at måledataene er upåvirket av magnetisk forstyrrelse fra boreplassen og andre tekniske installasjoner, (b) å oppnå tidsvarierende, geomagnetiske feltdata ved å kombinere de lokale, geomagnetiske feltdata med data som indikerer variasjon av det geomagnetiske felt med hensyn til tid oppnådd ved overvåking av variasjon av jordens magnetfelt med hensyn til tid på en fjerntliggende overvåkingsplass, (c) å oppnå magnetfeltdata nede i borehullet ved overvåking ved hjelp av et oppmålingsinstrument av magnetfeltet i nærheten av borehullet på en rekke steder langs borehullet, og (d) å bestemme borehullets orientering ut fra de nevnte magnetfeltdata nede i borehullet og de tidsvarierende, geomagnetiske feltdata.
2. Fremgangsmåte ifølge krav 1, KARAKTERISERT VED at de tidsvarierende, geomagnetiske feltdata oppnås ved omforming av de overvåkede data som indikerer variasjon av det geomagnetiske felt med hensyn til tid for å ta hensyn til lengdedifferansen mellom den fjerntliggende overvåkingsplass og den lokale måleplass, slik at det oppnås omformede, tidsvarierende data for kombinasjon med de absolutte, lokale geomagnetiske feltdata.
3. Fremgangsmåte ifølge krav 2, KARAKTERISERT VED at de omformede, tidsvarierende data ER<var>(ti) ved tidspunktet ti oppnås ut fra dataene EPn<var> fra N fjerntliggende overvåkingsplasser ved benyttelse av det generelle uttrykk: hvor det første ledd på høyre side skal ta hensyn til den regelmessige, daglige variasjon som opptrer med en grunnperiode på 24 timer og er avhengig av lokal tid, A(EPn<var>) representerer et lavpassfilter, 0(^Pn-A.R) representerer en funksjon (som i virkeligheten kan være innlemmet i A) som innfører en faseforskyvning som funksjon av lengde ( k)- forskjellen mellom Pn og R, det andre ledd på høyre side, hvor n(EpnVar) representerer et høypassfilter, skal ta hensyn til de uregelmessige variasjoner som typisk opptrer på tidsskalaer på noen få timer eller mindre, og w og u representerer vektfunksjoner for kombinasjon av de filtrerte variasjoner fra de N fjerntliggende overvåkingsplasser.
4. Fremgangsmåte ifølge krav 1, 2 eller 3, KARAKTERISERT VED at det ved bestemmelse av orienteringen av borehullet ut fra de magnetiske feltdata i borehullet benyttes en geomagnetisk feltverdi som oppnås ved at det til de tidsvarierende, geomagnetiske feltdata adderes en plassdifferansekorreksjonsverdi som indikerer det faktum at den lokale måleplass er beliggende på en avstand fra boreplassen, og som er i hovedsaken konstant med hensyn til tid.
5. Fremgangsmåte ifølge ett av de foregående krav, KARAKTERISERT VED at trinnet med bestemmelse av borehullets orientering omfatter bestemmelse av borehullets sanne asimutvinkel i forhold til jordens magnetfelt ut fra den magnetiske asimutvinkel som er bestemt ut fra de magnetiske feltdata nede i borehullet, og ut fra en verdi som indikerer deklinasjonen av det geomagnetiske felt som er oppnådd ut fra de tidsvarierende, geomagnetiske feltdata.
6. Fremgangsmåte ifølge ett av de foregående krav, KARAKTERISERT VED at trinnet med bestemmelse av borehullets orientering omfatter bestemmelse av en innledende verdi for borehullets asimutvinkel i forhold til jordens magnetfelt ut fra mag-netfeltdataene nede i borehullet og en verdi som indikerer den vertikale komponent av det geomagnetiske felt som er oppnådd ut fra de tidsvarierende, geomagnetiske feltdata, og utførelse av en rekke iterasjoner for å oppnå suksessivt mer nøyaktige verdier for borehullets asimutvinkel.
7. Fremgangsmåte ifølge krav 6, KARAKTERISERT VED at hver av iterasj onene omfatter bestemmelse av en verdi for magnetfeltkomponenten nede i borehullet i borehullets retning ved utnyttelse av en tidligere bestemt verdi for asimutvinkelen, og bestemmelse av en ytterligere verdi for asimutvinkelen ved utnyttelse av en tidligere bestemt verdi for magnetfeltkomponenten nede i borehullet i borehullets retning.
8. Fremgangsmåte ifølge ett av de foregående krav, KARAKTERISERT VED at de nevnte data som indikerer variasjon av det geomagnetiske felt med hensyn til tid omfatter totalintensitets-, deklinasjons- og inklinasjons verdier av det geomagnetiske felt.
9. System for oppmåling av et borehull på en boreplass, KARAKTERISERT VED at det omfatter (a) et oppmålingsinstrument for overvåking av magnetfeltet i nærheten av et borehull på en rekke steder langs borehullet for å oppnå magnetfeltdata nede i borehullet, (b) en anordning for registrering av lokale, geomagnetiske feltdata som oppnås ved punktmåling av jordens magnetfelt på en lokal måleplass som ligger tilstrekkelig nær boreplassen til at måledataene indikerer jordens magnetfelt på boreplassen, men som ligger tilstrekkelig fjernt fra boreplassen til at måledataene er upåvirket av magnetisk forstyrrelse fra boreplassen og andre tekniske installasjoner, (c) en anordning for bestemmelse av tidsvarierende, geomagnetiske feltdata ved å kombinere de lokale, geomagnetiske feltdata med data som indikerer variasjon av det geomagnetiske felt med hensyn til tid oppnådd ved overvåking av variasjon av jordens magnetfelt med hensyn til tid på en fjerntliggende overvåkingsplass, og (d) en anordning for bestemmelse av borehullets orientering ut fra mag-netfeltdataene nede i borehullet og de tidsvarierende, geomagnetiske feltdata.
NO19981139A 1995-09-16 1998-03-13 Fremgangsmåte og system for oppmåling av et borehull NO310375B1 (no)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
GBGB9518990.8A GB9518990D0 (en) 1995-09-16 1995-09-16 Borehole surveying
PCT/GB1996/002236 WO1997010413A1 (en) 1995-09-16 1996-09-10 Borehole surveying

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO981139D0 NO981139D0 (no) 1998-03-13
NO981139L NO981139L (no) 1998-05-15
NO310375B1 true NO310375B1 (no) 2001-06-25

Family

ID=10780842

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO19981139A NO310375B1 (no) 1995-09-16 1998-03-13 Fremgangsmåte og system for oppmåling av et borehull

Country Status (8)

Country Link
US (1) US6021577A (no)
EP (1) EP0850348B1 (no)
AU (1) AU704733B2 (no)
CA (1) CA2229329C (no)
GB (2) GB9518990D0 (no)
MY (1) MY117491A (no)
NO (1) NO310375B1 (no)
WO (1) WO1997010413A1 (no)

Families Citing this family (20)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB9717975D0 (en) * 1997-08-22 1997-10-29 Halliburton Energy Serv Inc A method of surveying a bore hole
US6179067B1 (en) 1998-06-12 2001-01-30 Baker Hughes Incorporated Method for magnetic survey calibration and estimation of uncertainty
CA2291545C (en) * 1999-12-03 2003-02-04 Halliburton Energy Services, Inc. Method and apparatus for use in creating a magnetic declination profile for a borehole
CA2338075A1 (en) 2001-01-19 2002-07-19 University Technologies International Inc. Continuous measurement-while-drilling surveying
US6823602B2 (en) * 2001-02-23 2004-11-30 University Technologies International Inc. Continuous measurement-while-drilling surveying
US7650269B2 (en) * 2004-11-15 2010-01-19 Halliburton Energy Services, Inc. Method and apparatus for surveying a borehole with a rotating sensor package
US8593905B2 (en) * 2009-03-09 2013-11-26 Ion Geophysical Corporation Marine seismic surveying in icy or obstructed waters
US9389328B2 (en) 2009-03-09 2016-07-12 Ion Geophysical Corporation Marine seismic surveying with towed components below water's surface
US9354343B2 (en) * 2009-03-09 2016-05-31 Ion Geophysical Corporation Declination compensation for seismic survey
US9535182B2 (en) 2009-03-09 2017-01-03 Ion Geophysical Corporation Marine seismic surveying with towed components below water surface
US9297249B2 (en) * 2011-06-29 2016-03-29 Graham A. McElhinney Method for improving wellbore survey accuracy and placement
US9316758B2 (en) * 2013-05-29 2016-04-19 Liquid Robotics Oil and Gas LLC Earth surveying for improved drilling applications
RU2644179C2 (ru) * 2013-07-24 2018-02-08 Шлюмбергер Текнолоджи Б.В. Способ расчета локального геомагнитного возмущающего поля и его практическое применение
US11180984B2 (en) 2013-08-22 2021-11-23 Halliburton Energy Services, Inc. Drilling methods and systems with automated waypoint or borehole path updates based on survey data corrections
US20150234081A1 (en) * 2014-02-15 2015-08-20 Magnetic Variation Services LLC Method of assigning geophysical reference values to a well trajectory
CN104062687B (zh) * 2014-06-12 2018-08-10 中国航空无线电电子研究所 一种空地一体的地磁场联合观测方法及系统
US10456494B2 (en) 2014-06-27 2019-10-29 Estes Design And Manufacturing, Inc. Sterilization tray for instruments
CA3031043C (en) * 2016-08-12 2020-06-16 Scientific Drilling International, Inc. Coherent measurement method for downhole applications
CN106907142B (zh) * 2017-01-20 2018-07-17 中国科学院地质与地球物理研究所 一种近钻头方位动态测量装置与测量方法
WO2018183326A1 (en) 2017-03-27 2018-10-04 Conocophillips Company Ifr1 survey methodology

Family Cites Families (14)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB1578053A (en) * 1977-02-25 1980-10-29 Russell Attitude Syst Ltd Surveying of boreholes
US4361192A (en) * 1980-02-08 1982-11-30 Kerr-Mcgee Corporation Borehole survey method and apparatus for drilling substantially horizontal boreholes
US4761889A (en) * 1984-05-09 1988-08-09 Teleco Oilfield Services Inc. Method for the detection and correction of magnetic interference in the surveying of boreholes
DK197185A (da) * 1984-05-09 1985-11-10 Teleco Oilfield Services Inc Fremgangsmaade til detektering og korrektion af magnetisk interferens ved kontrol af et borehul
GB8504949D0 (en) * 1985-02-26 1985-03-27 Shell Int Research Determining azimuth of borehole
GB8601523D0 (en) * 1986-01-22 1986-02-26 Sperry Sun Inc Surveying of boreholes
US4956921A (en) * 1989-02-21 1990-09-18 Anadrill, Inc. Method to improve directional survey accuracy
US5103920A (en) * 1989-03-01 1992-04-14 Patton Consulting Inc. Surveying system and method for locating target subterranean bodies
GB2251078A (en) * 1990-12-21 1992-06-24 Teleco Oilfield Services Inc Method for the correction of magnetic interference in the surveying of boreholes
US5155916A (en) * 1991-03-21 1992-10-20 Scientific Drilling International Error reduction in compensation of drill string interference for magnetic survey tools
EG20489A (en) * 1993-01-13 1999-06-30 Shell Int Research Method for determining borehole direction
CA2133286C (en) * 1993-09-30 2005-08-09 Gordon Moake Apparatus and method for measuring a borehole
US5452518A (en) * 1993-11-19 1995-09-26 Baker Hughes Incorporated Method of correcting for axial error components in magnetometer readings during wellbore survey operations
AR004547A1 (es) * 1995-11-21 1998-12-16 Shell Int Research Un metodo de calificacion de una inspeccion de un agujero de perforacion formado en una formacion de suelo

Also Published As

Publication number Publication date
CA2229329A1 (en) 1997-03-20
GB9618824D0 (en) 1996-10-23
GB2305250A (en) 1997-04-02
GB2305250B (en) 1999-03-31
WO1997010413A1 (en) 1997-03-20
US6021577A (en) 2000-02-08
AU704733B2 (en) 1999-04-29
EP0850348B1 (en) 1999-07-21
EP0850348A1 (en) 1998-07-01
GB9518990D0 (en) 1995-11-15
NO981139D0 (no) 1998-03-13
AU6936196A (en) 1997-04-01
MY117491A (en) 2004-07-31
NO981139L (no) 1998-05-15
CA2229329C (en) 2003-12-16

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NO310375B1 (no) Fremgangsmåte og system for oppmåling av et borehull
Wolff et al. Borehole position uncertainty-analysis of measuring methods and derivation of systematic error model
US4399692A (en) Borehole survey apparatus utilizing accelerometers and probe joint measurements
NO311236B1 (no) Fremgangsmåte for undersökelse av et brönnhull
US10495775B2 (en) Method to predict local geomagnetic disturbance field and its practical application
NO320927B1 (no) Fremgangsmate og anordning for retningsmaling under boring av borehull ved hjelp av et gyroskop dreibart montert i malesammenstilling
NO334584B1 (no) Apparat til måling av misvisning ved bruk av GPS
US9297249B2 (en) Method for improving wellbore survey accuracy and placement
US5960370A (en) Method to determine local variations of the earth&#39;s magnetic field and location of the source thereof
NO302312B1 (no) Fremgangsmåte og apparat til å bestemme orienteringen av et borehull under boring
NO20111206A1 (no) Multi-stasjonsanalyse av magnetiske undersokelser
AU2005220213B2 (en) Method and apparatus for mapping the trajectory in the subsurface of a borehole
FR2564135A1 (fr) Procede de detection et de correction de l&#39;interference magnetique dans le controle des trous de forage
SE508746C2 (sv) Förfarande för elektromagnetisk sondering av borrhål jämte en sändar- och en mottagaranordning för förfarandets förverkligande
RU2507392C1 (ru) Способ определения зенитного угла и азимута скважины и гироскопический инклинометр
US5475310A (en) Installation and process for measuring remanent magnetization of geological formations
US20180252838A1 (en) Magnetic field gradient sensor calibration
NL9102114A (nl) Werkwijze voor het corrigeren van magnetische interferentie bij het onderzoeken van boorgaten.
Zijsling et al. Improved magnetic surveying techniques: field experience
RU2644989C1 (ru) Способ оценки влияния геомагнитной активности на метрологические характеристики инклинометрического и навигационного оборудования
Bulychenkov Improving multistation analysis of MWD directional magnetic surveys
Scott et al. A new generation directional survey system using continuous gyrocompassing techniques
Milovzorov et al. On Inclinometric Systems Hardware Complexing
RU2206737C1 (ru) Способ измерения параметров траектории скважины
Edvardsen Effects of geomagnetic disturbances on offshore magnetic directional wellbore positioning in the Northern Auroral Zone

Legal Events

Date Code Title Description
MK1K Patent expired