NO301360B1 - Anordning ved sittemöbel, særlig hvilestol, fortrinnsvis med en vippe- eller innstillingsinnretning - Google Patents

Anordning ved sittemöbel, særlig hvilestol, fortrinnsvis med en vippe- eller innstillingsinnretning Download PDF

Info

Publication number
NO301360B1
NO301360B1 NO943132A NO943132A NO301360B1 NO 301360 B1 NO301360 B1 NO 301360B1 NO 943132 A NO943132 A NO 943132A NO 943132 A NO943132 A NO 943132A NO 301360 B1 NO301360 B1 NO 301360B1
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
chair
pendulum
arm
fitting
arms
Prior art date
Application number
NO943132A
Other languages
English (en)
Other versions
NO943132L (no
NO943132D0 (no
Inventor
Anders Solberg
Original Assignee
Anders Solberg
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Anders Solberg filed Critical Anders Solberg
Priority to NO943132A priority Critical patent/NO301360B1/no
Publication of NO943132D0 publication Critical patent/NO943132D0/no
Publication of NO943132L publication Critical patent/NO943132L/no
Publication of NO301360B1 publication Critical patent/NO301360B1/no

Links

Landscapes

  • Chairs For Special Purposes, Such As Reclining Chairs (AREA)

Description

Oppfinnelsen vedrører en anordning ved sittemøbel, særlig hvilestol, fortrinnsvis med en vippe- eller innstillingsinnretning, hvilken stol er utformet med en bæreramme for sete og ryggstø, samt med armlener.
Det finnes idag på markedet en rekke hvilestoler med innstillingsmuligheter for sete og ryggstø og hvor det også kan være anbragt en vippeanordning på bærerammen, slik at brukeren kan vippe stolen frem og tilbake om et vippepunkt. Selv om dette gir brukeren en bekvem sittestilling med en viss bevegelsesmulighet, kan en slik hvilestol med vippeanordning likevel ikke sidestilles med de gamle tradisjonelle gyngestoler som gir et annet bevegelsesmønster. Gyngestoler er vanligvis basert på et meieprinsipp hvor bevegelsen blir mer en rullende bevegelse frem og tilbake på meiene, noe som gir en annen komfortfølelse enn en regulær vippebevegelse. En av ulempene ved gyngestoler er imidlertid at meiekonstruksjonen tar uforholdsmessig plass og kan også f.eks. bringe en fot i klemme under meiene, slik at gyngestoler i den tradisjonelle forstand ikke fullt ut kan sies å tilfredsstille dagens krav til sittemøbler.
Gyngestoler har en lang tradisjon og anses også å være svært behaglige sittemøbler og det har derfor foreligget et behov for å komme frem til en mer moderne konstruksjon av gyngestoler.
Hensikten med foreliggende oppfinnelse er derfor å tilveiebringe en anordning som muliggjør en kombinasjon av utformingene av den moderne hvilestol og gyngestoler, uten at gyngemekanismen skal være noen dominerende faktor ved møbelet og slik at det kan fremstilles og plasseres i" et rom på samme måte som en vanlig hvilestol.
Denne hensikt oppnås med en anordning av den innledningsvis nevnte art, som er kjennetegnet ved det som fremgår av patentkravene.
Ved hjelp av anordningen ifølge oppfinnelsen kan det fremstilles en hvilestol som også kan utføre bevegelsene til en gyngestol, dvs. en gyngende eller pendlene bevegelse frem og tilbake. Denne bevegelsesmulighet kan også fastlåses, slik at stolen blir en vanlig fast stol. Stolen skal fortrinnsvis også kunne låses i forskjellige stillinger i gyngebanen.
Et spesielt og meget vesentlig trekk ved anordningen ifølge oppfinnelsen er at den kan utføres meget smal og plassbesparende og kan således skjules i armlenene til stolen. Man vil derved opprettholde det vanlige preget av en stol og hele mekanismen som frembringer det spesielle bevegelsesmønster vil ligge skjult. Det eneste som stikker frem kan være en spak eller hendel for låsing eller innstilling av gyngebevegelsen.
Denne spesielle utforming av en stol med anordning ifølge oppfinnelsen i armlenene vil uten videre kunne kombineres med vanlige vippebeslag hvis dette er ønsket og fremfor alt med de tidligere kjente innstillingsmuligheter for hvile og liggestoler, hvor f.eks. vinkelen mellom sete og ryggstø kan varieres.
Oppfinnelsen skal i det følgende beskrives nærmere ved hjelp av et utførelses-eksempel som er fremstilt på tegningen, som viser: Fig. 1 en hvilestol med anordningen ifølge oppfinnelsen i et snittriss sett fra
siden,
fig. 2 stolen på fig. 1 sett forfra,
fig. 3 et detaljsnitt som viser anordningen ifølge oppfinnelsen med låsebeslag, fig. 4 anordningen ifølge oppfinnelsen i et snitt sett fra siden, og fig. 5 et snitt svarende til fig. 3, men uten låseanordning, og fig. 6 et snitt som viser stoppere for pendelbevegelsen.
Figurene viser anordningen ifølge oppfinnelsen anordnet på en hvilestol. Hvile-stolen har en fotdel 1, på hvilken det er montert en bæreramme. Selve stolen er bygget opp på grunnlag av en hovedramme 7 som bærer stolens sete og ryggstø 19, henholdsvis 18. Armlenene er betegnet med 17. Bærerammen er en ekstra rammeanordning for å bære stolens hovedramme 7 og består av et broparti 3 (fig.3) med to oppragende sidedeler 4. Disse kan f.eks. ha en plateform slik det fremgår av fig. 1.1 det øvre området av disse sidedeler 4 er det i den øvre del anbragt to dreieakser 8 og 9, på hvilke det er montert pendelarmer 5,6. Disse pendelarmer som kan ha en til formålet tilpasset stangform har nedentil tilsvarende nedre pendelakser eller dreieakser 10,11, til hvilke er festet stolens ramme7. Stolens hovedramme 7 med rygg 18 og sete 19 kan således gynges om aksene 8, 9 og de nedre pendelakser 10, 11 til en gyngende eller huskende bevegelse frem og tilbake i forhold til den ekstra bæreramme 2 som er fast forbundet med fotdelen 1. Tegningens fig. 5 viser en slik anordning uten noen låseanordning.
Låseanordninger for å redusere pendelbevegelsen eller helt å sperre denne kan utføres på forskjellige måter, f.eks. som en form for skivebrems eller ved hjelp av sperreknaster og tannhjul. Den sistnevnte utførelse er illustrert på fig. 3 og 4.
Ved den låsemekanisme som er illustrert på fig. 3 og 4 er det på bærerammen 7 for sete og ryggstø påmontert en tannskive 14 slik det er illustrert på fig. 4. Denne tannskive har tenner med inngrepsåpninger 15 mellom disse for samvirke med en tapp 16, som er forbundet med en låsebetjeningsarm 12, som igjen står i samvirke med den hosliggende pendelarm 5,6. Ved denne utførelse er pendelarmen 6 forlenget forbi aksene 10, 11 til et eksentrisk dreielager 2 ved den nedre endedel hvor det er montert en spak eller hendel 13. Ved betjening av denne kan betjeningsarmen 12 løftes og derved frigjøre tappen 16 fra inngrep mellom tennene og anordningen kan forflyttes til en annen inngrepsstilling som vil endre på låse-posisjonen for hovedrammen 7, slik at man kan låse gyngemekanismen i forskjellige ønskede stillinger.
Ved bruk f.eks. av en skiveanordning vil det være mulig å dempe gyngebevegelsen slik at denne går tregere eller frigjør den helt for å kunne oppnå forskjellige gyngevirkninger.
De oppragende sidedeler 4 på bærerammen 3, 4, pendelarmene 5, 6 og låsemekanismen 12-16 er alle utført som "flate" elementer, som tar lite plass i bredde-retning, slik det klart fremgår av fig. 3 og 5. Dette betyr at disse deler uten problemer kan anbringes i armlenet 17 til en stol og således ikke ville være synlig, samtidig som det vil være tilstrekkelig plass til å utføre svingebevegelsen.
På fig. 6 er det vist en mekanisme for å begrense gyngebevegelsens lengde. Mekanismen omfatter stoppeplater 20 på pendelarmene og stoppknaster med gummianlegg 21. Det er bare nødvendig med låsebeslag på den ene side. Mekanismen 20,21 kan da anbringes på den andre side. Benyttes det ikke låseanordninger, bør fortrinnsvis stoppemekanismer monteres på begge sider. På fig. 6 ser man også ved 27 et glidebeslag for setet. Dette utgjør ikke en del av oppfinnelsen, men illustrerer at oppfinnelsen kan benyttes til innstillbare hvilestoler.
Mange modifikasjoner ville være mulig innenfor oppfinnelsens ramme. Det er ovenfor beskrevet en utførelse med to pendelarmer, som vil gi den mest stabile og sterkeste utførelse, men det er selvfølgelig klart at man også vil kunne benytte kun en pendelarm eller også andre typer pendelarmer eller svingeledd. Oppfinnelsen er ikke begrenset til de forskjellige elementers utførelse og heller ikke bruk av den spesielle låsemekanisme med tannskive, idet en fagmann lett vil kunne komme frem til ekvivalente mekanismer. Anordningen ifølge oppfinnelsen kan som nevnt også benyttes uten låsemekanisme, og det vil være mulig, hvis det er ønsket, å legge inn forskjellige former for treghetsledd alt etter ønske. Alle disse modifikasjoner er ment å falle innenfor oppfinnelsens ramme.
Låsemekanismen kan også være utformet fjernbetjenbar. Til dette formål kan det istedet for den beskrevne innretning til bevegelse av låsetappen f.eks. benyttes en wiretrekk-anordning, hvor wirene betjenes fra en hendel på utsiden av armlenet. En slik utførelse er ikke vist på tegningen og vil også kunne modifiseres av fagmannen.

Claims (9)

1. Anordning ved sittemøbel, særlig hvilestol, fortrinnsvis med en vippe- eller innstillingsinnretning, hvilken stol er utformet med en hovedramme (7) for sete (19) og ryggstø (18), samt med armlener (17), karakterisert ved at det på stolens fotdel (1) er montert en bæreramme som omfatter en bærebro (3) med oppragende sidedeler (4) i hvilke det er montert minst en pendelarm (5, 6) på hver side, at hovedrammen (7) for sete (19) og ryggstø (18) er opphengt i pendelarmene (5, 6) og at det fortrinnsvis er anordnet et innstillbart og låsbart beslag (12-16) for pendelarmens (5, 6) bevegelse.
2. Anordning ifølge krav 1, karakterisert ved at det på hver side er anordnet et pendelarmpar (5,6).
3. Anordning ifølge krav 2, karakterisert ved at pendelparet (5, 6) i settet er anordnet med armens akser (8, 10; 9, 11) skråstilt i forhold til hverandre.
4. Anordning ifølge krav 1, karakterisert ved at bærerammen (3, 4) oppragende sidedeler (4), pendelarmene (5, 6) og det låsbare beslag (12-16) er anordnet inne i stolens armlener.
5. Anordning ifølge krav 1, karakterisert ved at det låsbare beslag (12-16) er utstyrt med en betjeningsarm (13) i underkant av stolen.
6. Anordning ifølge krav 1, karakterisert ved at det låsbare beslag (12-16) er utformet som en delsirkelformet tannskive (14), med en tapp (16) som er innrastbar i tannskiven (14) og hvor tappen (16) er anordnet dreibar om en aksel-forbindelse i forlengelsen av en av pendelarmene (5, 6) og er innstillbar med en betjeningsarm (13) via et eksenter (2).
7. Anordning ifølge krav 1, karakterisert ved at det låsbare beslag utgjøres av en friksjonsskiveanordning mellom pendelarm (5, 6) og en skive montert på hovedrammen (7) for sete/rygg (19,18), idet skivenes fastklemming er styrbar ved hjelp av en fjærarmanordning.
8. Anordning ifølge krav 1, karakterisert ved at det låsbare beslag er fjernbetjenbart via wirer til en mekanisme skjult i armlenet og med en betjeningshendel på siden av dette.
9. Anordning ifølge krav 1, karakterisert ved at låsebeslaget (12-16) er anordnet på den ene side av møbelet, mens det på den andre side er anordnet stoppere (20, 21) for gyngebevegelsens utslag.
NO943132A 1994-08-24 1994-08-24 Anordning ved sittemöbel, særlig hvilestol, fortrinnsvis med en vippe- eller innstillingsinnretning NO301360B1 (no)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO943132A NO301360B1 (no) 1994-08-24 1994-08-24 Anordning ved sittemöbel, særlig hvilestol, fortrinnsvis med en vippe- eller innstillingsinnretning

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO943132A NO301360B1 (no) 1994-08-24 1994-08-24 Anordning ved sittemöbel, særlig hvilestol, fortrinnsvis med en vippe- eller innstillingsinnretning

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO943132D0 NO943132D0 (no) 1994-08-24
NO943132L NO943132L (no) 1996-02-26
NO301360B1 true NO301360B1 (no) 1997-10-20

Family

ID=19897334

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO943132A NO301360B1 (no) 1994-08-24 1994-08-24 Anordning ved sittemöbel, særlig hvilestol, fortrinnsvis med en vippe- eller innstillingsinnretning

Country Status (1)

Country Link
NO (1) NO301360B1 (no)

Also Published As

Publication number Publication date
NO943132L (no) 1996-02-26
NO943132D0 (no) 1994-08-24

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4911501A (en) Suspension mechanism for connecting chair backs and seats to a pedestal
EP2288275B1 (en) Adjustment device for chairs
US6109694A (en) Chair with four-bar linkage for self-adjusting back tension
US4793655A (en) Multi-position convertible therapeutic chair
US2139028A (en) Seat
US6149236A (en) Chair frame, control mechanism and upholstery
RU2437605C2 (ru) Кресло с качающейся спинкой
US4848837A (en) Chair having a pelvis-hip support adjustable relative to a front seat portion
US6886888B2 (en) Synchronizing mechanism for correlated seat/backrest motion of an office chair
CA2005776C (en) Tiltable chair
JP2004518507A (ja) 椅子、とくに事務椅子
US20020180250A1 (en) Chair
US20080272638A1 (en) Synchronization Mechanism
NO328092B1 (no) Ryggestotteanordning
JPS5810010A (ja) いす
US20090091173A1 (en) Chair
NO20093164A1 (no) Fastsofa
JP5339548B2 (ja) 背もたれ付き椅子
US20170367485A1 (en) Seat Tilting Mechanism With Two Springs
NO317791B1 (no) Bevegelig ledd
KR101691858B1 (ko) 의자 어셈블리
US5197781A (en) Reclining apparatus
US7431397B2 (en) Chair
US10470574B2 (en) Chair having synchronized backrest and seat movements
NO301360B1 (no) Anordning ved sittemöbel, særlig hvilestol, fortrinnsvis med en vippe- eller innstillingsinnretning