NO20210631A1 - Base med infrastruktur for havoppdrett (tidligere søknad Blue Plattform) - Google Patents

Base med infrastruktur for havoppdrett (tidligere søknad Blue Plattform) Download PDF

Info

Publication number
NO20210631A1
NO20210631A1 NO20210631A NO20210631A NO20210631A1 NO 20210631 A1 NO20210631 A1 NO 20210631A1 NO 20210631 A NO20210631 A NO 20210631A NO 20210631 A NO20210631 A NO 20210631A NO 20210631 A1 NO20210631 A1 NO 20210631A1
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
base
sea
concrete
hook
anchor lines
Prior art date
Application number
NO20210631A
Other languages
English (en)
Inventor
Rolf Solberg
Original Assignee
Rs-X As
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Rs-X As filed Critical Rs-X As
Publication of NO20210631A1 publication Critical patent/NO20210631A1/no

Links

Landscapes

  • Management, Administration, Business Operations System, And Electronic Commerce (AREA)

Description

1. BESKRIVELSE
1.1 Navn og bruk:
Navn: base med infrastruktur for havoppdrett (infrastruktur-base).
Bruk: Søknadsgjenstanden er en strekkforankret infrastruktur-base for støtte til fremtidig oppdrett av fisk til havs og tilveiebringer effektive tjenester til de nærliggende havmerdene (oppdrettsanlegg) – herunder støtte knyttet til installasjon, drift, overvåking av havområdet, logistikk i havområdet, lossing/lasting av båter, beredskap, mm. – og basen er i tillegg egnet for utnyttelse av synergier med annen virksomhet i området, f.eks. vindmøller, og har plass til foredlingsprosesser, f.eks. el til hydrogen.
Fokus er på støtte til fremtidig havbruk som ligger mer enn 3 mil fra kysten og som ikke effektivt kan benytte infrastruktur på land. Ideen er at basen som nærliggende infrastruktur, vil gjøre det mulig å bruke store deler av Norskehavet til oppdrett, og at den vil kunne bidra til å utnytte mulige fremtidige samordningsgevinster.
Effektiv støtte til oppdrett vil bl.a. utføres ved hjelp av fremtidig og moderne sensorikk, robotisering og fjernstyring. Plattformen skal kunne bære store vekter knyttet til bygninger, tanker, anlegg og annet utstyr og dermed også kunne utnytte synergier med andre fremtidige aktiviteter nær basen.
Det har i flere år vært arbeidet med å utvikle anlegg for oppdrett til havs uten at det i dag fins fullgode løsninger for oppdrett lengre ut fra kysten. Videre har det vært jobbet med konsepter for flytende vindmøller til havs.
1.2 Oppfinner:
Oppfinner er RS-X AS, flyttet fra Stavanger til Oslo etter innsendt første søknad medio 2020.
1.3. Infrastruktur til havs
Infrastruktur-basen er dels basert på kompetanse fra oljevirksomheten til havs, fra maritim industri/virksomhet og fra arbeidet med utvikling av fremtidige havmerder, den skal kunne møte utfordringer til havs på områder som er utsatt for vær, vind og havstrøm, bidra til god sikkerhet, effektiv drifts, gode miljøløsninger, og med begrenset båndlegging av areal til havs. Begrenset båndlegging oppnås med horisontal strekkforankring og et ankersystem rett under basen – noe som er en fordel mht. andre aktiviteter i området.
Det viktigste har vært å få frem en enkel teknisk løsning for en stor, stiv og strekkankret infrastruktur-base med god stabilitet og enkel montering til havs, og som skal kunne gi effektiv støtte til et sett av nærliggende havmerder, pluss at basen skal kunne brukes for utnyttelse av mulige synergier knyttet til andre aktiviteter i området.
1.4 Oppsummering av oppfinnelsen m/anvendelse
Infrastruktur-basen er særpreget ved at den omfatter en to lange, parallelle betongflytere (med hulrom for ballastvann) som ligger dels under havnivå, effektiv montering oppnås ved at basen flytes inn mellom bunnfestede ankerlinene («Flyt Inn»), senkes ned (vha ballastvann), boltene på flyterne kobles til bøyler på de vertikale ankerlinene («Hook On»), som er fastkoblet til hvert sitt anker på havbunnen (gjerne sugeankre) – og når ballastvannet pumpes ut heves flyterne og en oppnår vertikal strekkankring av basen.
Vind- og bølgebryter er plassert på betong-flyterne og bidrar til å beskytte aktiviteter på basen for vær og vind. Basen har et dekk i midten mellom flyterne for bygninger/tanker/prosesser, kaier på innersiden av betongflyterne, en landingsplass for helikopter, mm.
Spesielt for basen er effektiv utslep, montering og evt. demontering til havs vha «Flyt Inn/Flyt Ut» mellom ankerlinene, «Hook On/Hook Off» for monteringen og evt. demontering til ankerlinene, samt effektive løsninger for håndtering av maritime aktiviteter på basen, omfattende og effektiv støtte til nærliggende oppdrettsanlegg, og samordningsgevinster i området.
Basen med flytere er laget for å tåle store strekkrefter fra ankerliner – og det er hele dimensjonert for å tåle ekstremvær.
Basen er vist i tegningene, oppsummert:
1. To parallelle betong-flytere (1)
2. Vind- og bølgebrytere (2)
3. “Hook On/Hook Off” utstyr (3),
4. Vertikale ankerliner (4) ned til ankre på havbunn,
5. Dekk med kaier, bygninger, tanker, mm. (5).
Evt. kan en vertikal vindmølle settes på basen.
Det er lagt vekt på effektive total-løsninger for base og oppdrett, slik at en f.eks. ikke behøver fast driftsbemanning om bord på oppdrettsmerdene.
Servicebåt og helikopter sendes ut til basen ved behov. Båter vil kunne ha med ROV-utstyr, samt annet utstyr for operasjoner i området. Helikoptre er viktig i beredskapssammenheng. Virksomheten kan følges opp fra land.
RS-X AS ønsker å beskytte konseptet gjennom patent.
1.5. Detaljert beskrivelse
Basen har:
● To lange betongflytere – lengde f.eks. 100-200 meter, begge med store hulrom (for ballastvann) og vind- og bølgebrytere for å redusere værproblemer.
● Et stort betongdekk mellom de lange betongflyterne, med plass til bygg og helikopterdekk, tanker og prosessanlegg, og på hver side av dekket i midten av basen er kaier plassert ut fra betong-flyterne.
● Et system for vertikal strekkforankring – «Hook On» bolter i betongkragene – flere ankerliner knyttet til ankre på bunn, hver line med bøyler øverst for «Hook On» påkobling til boltene.
● Automatisering, robotisering, sensorikk og fjernstyring som muliggjør effektiv støtte til oppdrett, overvåking fra land og dermed minimum arbeid til havs – basen kan dekke alt behov for støtte til havaktiviteter. ● Om ønskelig en vertikal vindturbin med rotor, batteri og dieselgenerator som back-up plasseres på basen.
Basen kan bygges og utstyres ved et landanlegg i Norge. Betong-flyterne kan deles opp i seksjoner som støpes og settes sammen f.eks. ved dypvannskai. Kostnadene kan reduseres ved masseproduksjon.
Basen slepes til plasseringen til havs (kan frakobles og slepes til land dersom behov senere). Som nevnt flytes basen på plass mellom ankerlinene, senkes ved hjelp av ballastering, boltene festes til bøyene, basen heves vha ballastering og er så ferdig strekkforankret - vha «Flyt Inn» mellom ankerlinene og deretter «Hook On» til ankerlinene.
Til havs vil stor lengde på de parallelle betongflyterne bidra til stabilitet. Det legges vekt på trådløs kommunikasjon i området, få kabler/rør til havs betyr færre driftstekniske problemer. I nærheten av plattformen kan det være vindbasert strømproduksjon som kan forsyne plattformen med energi.
Dersom det ikke er vindmøller i nærheten, kan basen dekke eget behov med egen vindmølle. Det vil sannsynligvis være vertikal vindturbin med rotorblader som kan justeres for optimal virkningsgrad og som kan slåes inn for økt sikkerhet (ekstremvær).
Fordelene med vertikal turbin er lavt tyngdepunkt, god beskyttelse av utstyr, enkelt vedlikehold og lave kostnader. Vindturbinen kan også kobles opp mot batterier og evt. et diesel-reserveaggregat for å oppnå et stabilt og optimalt system for forsyning av strøm over tid og under varierende vindforhold. Det hele kan kobles til kabler til land om slike kabler ligger i nærheten. Til havs er denne type vindbasert strømproduksjon vurdert som attraktivt og sikkert.
Basen avviker fra andre baser og plattformer: spesielt kombinasjonen betong-flytere dels under vann, vertikal strekkforankring, vind- og bølgebrytere, koblingen til ankerlinene med først «Flyt inn/Flyt ut» til riktig plass og deretter ballastering sammen med «Hook On»/»Hook Off» til ankerlinene – videre egne løsninger for omfanget og opplegget for tjenester til nærliggende oppdrettsanlegg – herunder automatisering, robotisering og fjernstyring som også muliggjør overvåking fra land og minimum arbeid til havs i driftsfasen.

Claims (1)

  1. 2. PATENTKRAV
    1. Flytende stor infrastruktur-base for støtte til oppdrett av fisk til havs, omfattende to lange betong-flytere anordnet parallelt, hver betongflyter med stort hulrom for ballastvann, vind- og bølgebryter, minst 2 «Hook On» bolter på utsiden for kobling til bøyle på ankerliner, utstyr mellom flyterne for lossing/lasting av skip, dekk for bygninger, tanker, rom for andre aktiviteter – ballasteringen brukes for «Hook On» tilkobling av basen til ankerlinene som er montert på forhånd (med ankre på havbunnen hver med ankerline med en flytende «Hook On» øverst) - hvilke tilveiebringer et konsept for «Flyt Inn» av basen til basens plass mellom ankerlinene og deretter «Hook On» av base til ankerlinene vha ballastering.
    2. Base ifølge krav 1, hvor dimensjonene er så store at det muliggjør håndtering av flere skip samtidig i mellomrommet mellom de 2 betongflyterne – foran og bak dekket midt på og mellom betong-rammene - og dekket mellom betong-flyterne er så stort at det er plass til bygninger, tanker og annet utstyr.
    3. Base ifølge krav 1 og 2, tilpasset effektiv bruk av robotisering, sensorikk og fjernstyring i området, samt å kunne hente ut samarbeidsgevinster– som omfattende støtte til nærliggende havmerder (lav bemanning, god fiskevelferd og høy kostnadseffektivitet), herunder også oppnå en «grønn profil» – og for øvrig ta ut samordningsgevinster med basis i andre aktiviteter i nærheten.
    4. Base ifølge krav 1,2 og 3, hvor strekkforankret betong-rammer gir høy stivhet og stabilitet på basen og vertikale ankerliner gir lav båndlegging i havområdet.
NO20210631A 2020-06-29 2021-05-21 Base med infrastruktur for havoppdrett (tidligere søknad Blue Plattform) NO20210631A1 (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO20200758 2020-06-29

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NO20210631A1 true NO20210631A1 (no) 2021-12-30

Family

ID=82781992

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO20210631A NO20210631A1 (no) 2020-06-29 2021-05-21 Base med infrastruktur for havoppdrett (tidligere søknad Blue Plattform)

Country Status (1)

Country Link
NO (1) NO20210631A1 (no)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
EP2604501B1 (en) System of anchoring and mooring of floating wind turbine towers and corresponding methods for towing and erecting thereof
Roddier et al. WindFloat: a floating foundation for offshore wind turbines—part I: design basis and qualification process
US8235629B2 (en) Submerged floating foundation with blocked vertical thrust as support base for wind turbine, electrolyser and other equipment, combined with fish farming
RU2555778C2 (ru) Плавучая энерговырабатывающая станция
US11203398B2 (en) Buoy and installation method for the buoy
US8558403B2 (en) Single moored offshore horizontal turbine train
JP6712225B2 (ja) 船搭載海洋熱エネルギー変換システム
US20090162144A1 (en) Tidal Flow Power Generation
US20020154725A1 (en) Seafloor power station
US20160341173A1 (en) Method for installing a so-called "marine" pumped-storage hydroelectric power plant and corresponding plant
EP2251254A1 (en) Installation vessel for offshore wind turbines
NO337333B1 (no) Strekkankret merd
WO2014187977A1 (en) Deep-draft floating foundation for wind turbine with clustered hull and compartmented ballast section and self-erecting pivoting installation process thereof
US8567194B2 (en) Floating platform with detachable support modules
WO2020165892A1 (en) Wind turbine transportation cradle and using the same for installation of a floating offshore wind turbine assembly
WO2011120521A1 (en) Foating foundation equipped with two primary wind turbines
US20140248091A1 (en) Construction and installation process to deploy a wind turbine "WTG" on a tension leg platform/spar in medium to deep water
CN106382180A (zh) 浮式浮力摆波浪能发电装置
CN102556292A (zh) 一种可自航的、能坐底作业的海上风电工程作业船
NO323282B1 (no) Vindkraftanlegg til havs
NO20131585A1 (no) Gjennomstrømningsturbin og system for kraftproduksjon
WO2010120186A1 (en) Floating windmill and method of installation, intervention or decommissioning
NO20210631A1 (no) Base med infrastruktur for havoppdrett (tidligere søknad Blue Plattform)
KR102062204B1 (ko) 해상풍력타워의 일괄 설치 및 운반 방법
Peiffer et al. Floating wind turbines: The new wave in offshore wind power

Legal Events

Date Code Title Description
FC2A Withdrawal, rejection or dismissal of laid open patent application