NO20101601A1 - Lukkemekanisme for a apne og lukke en bioreaktor og anvendelse av samme - Google Patents

Lukkemekanisme for a apne og lukke en bioreaktor og anvendelse av samme Download PDF

Info

Publication number
NO20101601A1
NO20101601A1 NO20101601A NO20101601A NO20101601A1 NO 20101601 A1 NO20101601 A1 NO 20101601A1 NO 20101601 A NO20101601 A NO 20101601A NO 20101601 A NO20101601 A NO 20101601A NO 20101601 A1 NO20101601 A1 NO 20101601A1
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
closing mechanism
closing
bioreactor
closing element
sliders
Prior art date
Application number
NO20101601A
Other languages
English (en)
Other versions
NO332296B1 (no
Inventor
Lars Andreas Dahle
Original Assignee
Microa As
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Microa As filed Critical Microa As
Priority to NO20101601A priority Critical patent/NO332296B1/no
Publication of NO20101601A1 publication Critical patent/NO20101601A1/no
Publication of NO332296B1 publication Critical patent/NO332296B1/no

Links

Landscapes

  • Apparatus Associated With Microorganisms And Enzymes (AREA)

Abstract

Lukkemekanisme (1) ved en bioreaktor (2) innrettet til å kunne huse en dyrkingsvæske (4) hvor bioreaktoren (2) i et øvre parti (22) tildanner i det minste to kantparti (27, 27'); det ene kantpartiet (27) er forsynt med et første lukkeelement (14) og det andre kantpartiet (27') er forsynt med et andre lukkeelement (14'); og det første lukkeelement (14) er innrettet til å kunne tildanne en temporær sammenføyning med det andre lukkeelement (14'). Oppfinnelsen omfatter også en framgangsmåte for å anvende lukkemekanismen, og oppfinnelsen omfatter å anvende en glidelås som lukkemekanisme.

Description

LUKKEMEKANISME FOR Å ÅPNE OG LUKKE EN BIOREAKTOR OG ANVENDELSE AV SAMME
Oppfinnelsen vedrører en lukkemekanisme ved en bioreaktor for dyrking av mikroorganismer. Nærmere bestemt vedrører oppfinnelsen en lukkemekanisme ved en bioreaktor for å lette adkomsten til bioreaktorens innside for å kunne utføre vedlikeholds-arbeid som for eksempel rengjøring av bioreaktorens vegger, for å kunne ta ut prøvemateriale av kulturen i bioreaktoren, samt for tømming og fylling av bioreaktoren. Spesielt vedrører oppfinnelsen en lukkemekanisme ved en fotobioreaktor for dyrking av fototrofe mikroorganismer.
En rekke arter fotosyntetiserende eller fototrofe mikroorganismer, spesielt mikroalger, dyrkes kommersielt. Algene kan dyrkes i ferskvann eller i sjøvann. Fotosyntetiserende mikroorganismer omfatter en rekke arter, for eksempel, men ikke begrenset til, Spiai-lina spp., Chlorella spp., Arthrospira spp., Dunaliella spp. Haematococcus spp., Chla-mydomonas spp., Skeletonema spp., Chaetoceros spp., Thalassiosira spp., Tetraselmis spp., Isochrysis spp., Nanochlorvpsis spp. og cyanobakterier.
Mikroalger kan anvendes til kosttilskudd idet de inneholder langkjedete, flerumettete fettsyrer, vitaminer og antioksydanter. De kan også anvendes i farmasøytisk industri idet enkelte arter inneholder farmasøytiske virkestoffer som steroler, antimikrobielle substanser, antivirale substanser og kreftbehandlende substanser.
Fotosyntetiserende mikroorganismer kan også brukes til energiproduksjon. Grønnalger og cyanobakterier kan ved hjelp av lysenergi, spesielt sollys, spalte vann til hydrogen og oksygen. Alger kan benyttes som kilde for biodiesel og er langt mer effektive til dette enn tradisjonelle oljeproduserende planter som for eksempel oljepalmer.
Fotosyntetiserende mikroorganismer bruker lys som energikilde, C02oppløst i vann som karbonkilde og næringssalter i vann som kilde for i hovedsak nitrogen, kalium, fosfor og svovel, samt spormineraler som for eksempel jern, kalsium og magnesium. Fotosyntetiserende mikroorganismer kan dyrkes innendørs ved hjelp av kunstlys, men det er mest vanlig å dyrke algene utendørs i sollys. Produktivitet, målt som biomasse pr. volumenhet, avhenger blant annet av lystilgang og lysregime. Lysregime vil si tids-forholdet mellom lys og mørke.
Det finnes en rekke systemer for dyrking av mikroalger. En enkel dyrkingsmåte med lave investeringskostnader, er å anvende grunne dammer. En ulempe med disse er at mikroorganismene i overflaten mottar mye lys, mens celler noen få centimeter lengre ned i vannsøylen får mindre lys. Når kulturen blir tett, vil celler lengre ned i vannsøy-len få svært lite lys. Disse vil derfor ikke vokse. Dette kan til en viss grad avhjelpes ved å røre om i vannet da turbulens vil føre til at flere celler eksponeres for sollys.
Andre systemer for dyrking av mikroalger omfatter rørsystemer, enten av rette rør eller bøyde rør, som beskrevet i patentskriftene ITF950093, WO 2008010737, GB 2118572 og US 3,955,317, og av for eksempel Carlozzi og Torzillo, 1996, (Productivity of Spirulina in a strongly curved outdoor tubular photobioreactor. Appl. Microbiol. Bio-technol., 45:18-23). En ulempe med rørsystemer er at volumet i fotobioreaktoren er forholdsvis lite i forhold til den gulvflate eller det areal systemet krever for installasjo-nen, det såkalte fotavtrykk. Rørdiameteren må holdes forholdsvis liten for at lyset skal nå fram til mikroorganismene i den del av røret som er lengst borte fra lyskilden. En annen ulempe er at strømningen i et rørsystem er laminær. Dette kan avhjelpes noe ved hjelp av bøyde rør, der strømningen vil være mer turbulent.
Det er også kjent å dyrke fototrofe organismer i vertikalt orienterte beholdere. Patentskrift US 2008274494 beskriver en fotobioreaktor i et transparent, fleksibelt poly-mermateriale som for eksempel polyetylen. Fotobioreaktoren henger ned fra et stativ i form av en lang, forholdsvis bred og tynn pose. Posen er videre forsynt med innvendige strømningsavbøyere for å skape turbulens når dyrkingsvæsken strømmer ned gjennom posen. De innvendige strømningsavbøyerne vil også holde veggene i posen sammen slik at posen ikke buler ut når den fylles med væske. Dyrkingsvæsken kan pumpes tilbake fra bunnen av fotobioreaktoren og til toppen av fotobioreaktoren. Fotobioreaktoren er i sitt øvre parti lukket og forsynt med en fast åpning for tilførsel av en algesuspensjon til bioreaktoren. Søkers eget patentskrift WO 2005121309 beskriver en fotobioreaktor i form av en flat, hengende pose med tildannede kanaler i posen. Posen er i sin øvre ende gasstett for at gass kan sirkuleres fra posens øvre parti og til posens nedre parti. Patentskrift US 5,534,417 beskriver en fotobioreaktor bestående av en serie rørformede fleksible celler som henger ned fra et stativ. En tilførsels- ledning for C02-holdig gass er ført gjennom fotobioreaktorens øvre parti. Det øvre partiet er også forsynt med midler for avlufting av fotobioreaktoren.
Patentskrift WO2007098150 beskriver en langstrakt, vertikalt orientert fotobioreaktor med to sidevegger og hvor minst én sidevegg er transparent. Sideveggene er koblet sammen med parvise avstivere, én avstiver på hver side av fotobioreaktoren. Avsti-verne er anordnet i en horisontal rekke på hver side av fotobioreaktoren. Avstanden mellom parvise avstivere definerer fotoreaktorens lysvei. Fotobioreaktoren kan være forsynt med minst ett langstrakt, stivt, avtakbart lokk for å lette tilkomst til bioreaktoren slik at det er mulig å vaske bioreaktorens indre vegger. Patentskrift WO 2005006838 beskriver en langstrakt, panelformet, vertikalt orientert fotobioreaktor hvor fotobioreaktoren omfatter en innvendig, transparent plastpose. Plastposen er forseglet med åpninger for tilførsel av C02-holdig gass og for utlufting av overskuddsgass. Plastposen kastes etter bruk. Søkers egen patentsøknad PCT/NO2010/000266 beskriver en langstrakt fotobioreaktor med kort lysvei i et transparent, mykt poly-mermateriale. Fotobioreaktoren holdes oppe ved hjelp av langstrakte, vertikale holde-element som støtter fotobioreaktoren på vekselvis fotobioreaktorens første og andre side. Fotobioreaktoren er forsynt med åpninger for tilførsel av C02-holdig gass og for utlufting av overskuddsgass.
Med dyrkingsvæske menes i det følgende en væske sammensatt av komponenter valgt fra gruppen bestående av: ferskvann, brakkvann, sjøvann, saltoppløsning, bakterier, fototrofe bakterier, cyanobakterier, encellete eukariote alger, flercellete eukariote alger, dinoflagellater, euglena, næringssalter, gasser i oppløst form, gasser i uoppløst form, mineraler, sporstoffer, vitaminer, surhetsregulerende middel, chelato-rer, surfaktanter, antibiotika og fortykningsmiddel.
Det er således et behov for framskaffe en lukkemekanisme for tilkomst til innsiden av bioreaktorer, spesielt til innsiden av bioreaktorer som helt eller delvis utgjøres av et
fleksibelt materiale. Det er et behov for at lukkemekanisme kan lukkes og åpnes flere ganger og at den tildannede åpning ikke er for stor. Dette for å hindre at fotobioreaktorens dyrkingsvæske forurenses fra omgivelsene. Patentskrift WO2007098150 lærer en løsning i form av et langstrakt, stivt, avtakbart lokk. Det er innlysende at et slikt lokk ikke er egnet for bioreaktorer som er framstilt i et fleksibelt materiale eller hvor bioreaktoren i et parti utgjøres av et fleksibelt materiale, og hvor bioreaktorens øvre parti tildanner uregelmessige former med varierende kurvatur.
Lukkemekanismer i form av en glidelås, er vel kjent. En glidelås kan tildanne en temporær åpning som kan åpnes og lukkes gjentatte ganger. Det er også kjent at på samme glidelås kan det være to glidere slik som glidelåsen på væsker og på annen bagasje. Når de to gliderne er helt inntil hverandre, er åpningen lukket. Ved å bevege én eller begge av gliderne kan åpningens lengde og plassering langs glidelåsen varie-res.
Det er videre kjent at plastposer kan forsynes med en lukkemekanisme i form av en todelt, langsgående glidelåsmekanisme uten tenner, og at plastposer kan lukkes og åpnes ved hjelp av denne lukkemekanismen. En langsgående vulst på lukkemekanismens ene del presses inn i en komplementært utformet, langsgående fordypning i lukkemekanismens andre del. Det er også kjent at en slik lukkemekanisme kan forsynes med en glider som åpner eller lukker lukkemekanismen ved å føres langs lukkemekanismen.
Av andre lukkemekanismer som kan åpnes og lukkes gjentatte ganger, nevnes også knapper, borrelås og klaffer påført et egnet klebemiddel.
Oppfinnelsen har til formål å avhjelpe eller å redusere i det minste én av ulempene ved kjent teknikk, eller i det minste å skaffe til veie et nyttig alternativ til kjent teknikk.
Formålet oppnås ved trekk som er angitt i nedenstående beskrivelse og i etterfølgende patentkrav.
I et første aspekt vedrører oppfinnelsen en lukkemekanisme ved en bioreaktor innrettet til å kunne huse en dyrkingsvæske, hvor bioreaktoren i et øvre parti tildanner i det minste to kantparti; det ene kantpartiet er forsynt med et første lukkeelement og det andre kantpartiet er forsynt med et andre lukkeelement; og det første lukkeelement er innrettet til å kunne tildanne en temporær sammenføyning med det andre lukkeelement. Minst ett av kantpartiene kan omfatte et fleksibelt materiale.
Med bioreaktorens øvre parti menes et øvre parti når bioreaktoren er i bruksstilling. Én bioreaktor kan være forsynt med flere enn én lukkemekanisme. Lukkemekanismen kan strekke seg langs det vesentlige av bioreaktorens øvre parti. Lukkemekanismen kan i en annen utførelsesform være avgrenset til et mindre parti av det øvre parti I én utførelsesform kan lukkemekanismens første kantparti overlappe lukkemekanismens andre kantparti. I denne utførelsesform kan lukkemekanismens første lukkeelement utgjøres av løkkepartiet i en borrelås og lukkemekanismens andre lukkeelementet kan utgjøres av hektepartiet i en borrelås. I et alternativ innenfor denne utførelsesform kan lukkemekanismens første lukkeelement utgjøres av en limflate inn-
rettet til å kunne klebe seg til lukkemekanismens andre lukkeelement.
I én alternativ utførelsesform kan lukkemekanismens første kantparti ligge an mot lukkemekanismens andre kantparti. Lukkemekanismen kan utgjøres av en glidelås. Glidelåsens to lukkeelement kan være fastgjort til hvert sitt kantparti. Lukkemekanismen kan være forsynt med minst to uavhengige glidere som er innrettet til å kunne føres langs lukkemekanismens første og andre lukkeelement; og gliderne er ytterligere innrettet til å kunne sammenføye og skille fra hverandre det første og det andre lukkeelement.
Glidelåsens glidere kan være fast forbundet med en verktøyholder som kan være innrettet til å kunne holde den første glider i en fast avstand fra den andre glider. Verk-tøyholderen kan være innrettet til å kunne fastholde et verktøy innført i bioreaktoren i en åpning tildannet mellom det første og det andre lukkeelement, og hvor åpningen strekker seg fra den første og til den andre glider.
I et andre aspekt vedrører oppfinnelsen en framgangsmåte for å tildanne en temporær åpning i en bioreaktor, som er innrettet til å kunne huse en dyrkingsvæske, og som i et øvre parti tildanner to kantparti, for å kunne føre et verktøy inn i nevnte bioreaktor. Framgangsmåten omfatter å adskille og sammenføye et første lukkeelement som tildanner en sammenføyning med et andre lukkeelement. Framgangsmåten kan ytterligere omfatte å føre en første glider og en andre glider langs det første og det andre lukkeelement.
I et tredje aspekt vedrører oppfinnelsen en anvendelse av en glidelås forsynt med to glidere for å tildanne en temporær åpning i en bioreaktor som er innrettet til å kunne huse en dyrkingsvæske og hvor bioreaktoren i et øvre parti tildanner i det minste to kantparti. I én utførelsesform kan glidelåsen vær en hekteløs glidelås av for så vidt kjent type. I en alternativ utførelsesform kan glidelåsen være en glidelås med hekter. Spesielt kan glidelåsen med hekter være en vanntett glidelås av for så vidt kjent type.
I det etterfølgende beskrives et eksempel på en foretrukket utførelsesform som er anskueliggjort på medfølgende tegninger, hvor: Fig. 1 viser skjematisk sett fra siden en vertikalt orientert bioreaktor forsynt med en lukkemekanisme; Fig. 2 viser skjematisk sett ovenfra bioreaktoren forsynt med lukkemekanismen vist i figur 1;
Fig. 3 viser en alternativ utførelsesform av oppfinnelsen vist i figur 2; og
Fig. 4 viser skjematisk et snitt av en bioreaktor av samme type som vist i figur 1
og et forstørret utsnitt av bioreaktorens øvre parti hvor bioreaktoren er forsynt med oppfinnelsen i en alternativ utførelsesform.
På tegningene betegner henvisningstallet 1 en lukkemekanisme i henhold til oppfinnelsen. Tegningene er prinsippskisser og de enkelte deler er ikke tegnet i samme måle-stokk. En i bruksstilling vertikalt orientert bioreaktor 2, er i sitt øvre parti 22 forsynt med en utgassingsanordning 26 og i sitt nedre parti 24 med en diffusorslange 3. Bioreaktoren 2, som i én utførelsesform kan være en langstrakt bioreaktor 2, er i det minste delvis fylt med en dyrkingsvæske 4. Dyrkingsvæsken 4 danner en overflate 42 mot gassen som befinner seg over dyrkingsvæsken 4 i bioreaktorens øvre parti 22. C02-holdig gass, som for eksempel luft eller ren C02, tilføres bioreaktoren gjennom diffusorslangen 3. Gassen vil strømme ut fra diffusorslangens 3 mange åpninger (ikke vist) og danne bobler (ikke vist) i dyrkingsvæsken 4. Gassen i boblene vil enten løse seg opp i dyrkingsvæsken 4 eller stige helt opp gjennom væskesøylen og passere overflaten 42. Tilført gass som ikke har løst seg opp i dyrkingsvæsken 4 vil blande seg med eventuell gass som er blitt produsert av mikroorganismene i dyrkingsvæsken 4, og ledes ut av bioreaktoren 2 via utgassingsanordningen 26. Nødvendig apparatur for tilføring av gass til bioreaktoren 2, opphengsanordninger eller innfestningsanordninger for bioreaktoren 2 og apparatur for avgassing er ikke vist og vil være kjent for fagper-sonen. Tilkoblinger for diffusorslangen 3 og utgassingsanordningen 26 er heller ikke vist.
Lukkemekanismen 1 omfatter i et første utførelseseksempel to glidere 12, 12' og to lukkeelement 14, 14' der det første lukkeelement 14 er komplementært tildannet til det andre lukkeelement 14'. Det første lukkeelementet 14 er fastgjort i et første kantparti 27 til bioreaktorens 2 første sidevegg 28 og det andre lukkeelementet 14' er fastgjort i et andre kantparti 27'til bioreaktorens 2 andre sidevegg 28'. Gliderne 12, 12' er uavhengig forskyvbare langs lukkeelementene 14, 14' i lukkemekanismens 1 lengderetning. Når lukkeelementene 14, 14' er sammenføyd av gliderne 12, 12', tildannes det en tettende forbindelse mellom den første sidevegg 28 og den andre sidevegg 28'.
Glideren 12 er innrettet til å skille lukkeelementene 14, 14' fra hverandre når glideren 12 føres i en første retning langs lukkeelementene 14, 14' og til å sammenføye lukkeelementene 14, 14' i en tettende forbindelse når glideren 12 føres i en andre retning langs lukkeelementene 14, 14'. Med referanse til figurene menes med en første ret ning til venstre, og med en andre retning menes til høyre. Glideren 12' er innrettet til å sammenføye lukkeelementene 14, 14' i en tettende forbindelse når glideren 12' fø-res til venstre langs lukkeelementene 14, 14' og til å skille lukkeelementene 14, 14' fra hverandre når glideren 12' føres til høyre langs lukkeelementene 14, 14'.
Når gliderne 12, 12' er ført helt mot hverandre, vil det være et lite parti av lukkeelementene 14, 14' som ikke er sammenføyd i en tettende forbindelse, men for praktiske formål for anvendelse av bioreaktoren 2 er dette uten betydning. Ved å føre glideren 12 til venstre i forhold til glideren 12', eller ved å føre glideren 12' til høyre i forhold til glideren 12, eller ved samtidig å føre begge gliderne 12, 12'fra hverandre, tildannes det et lengre parti på lukkeelementene 14, 14'som ikke er i tettende forbindelse. Der-ved tildannes det en åpning 16 mellom gliderne 12, 12'. Åpningens 16 lengde be-stemmes av avstanden mellom gliderne 12, 12' i lukkemekanismens 1 lengderetning. Åpningen 16 er flyttbar langs lukkemekanismens 1 lengderetning ved å føre begge gliderne 12, 12'samtidig til venstre eller til høyre langs lukkeelementene 14, 14'.
I den tildannede åpningen 16 kan det føres et verktøy 5 inn i bioreaktoren 2 og ned i dyrkingsvæsken 4. Verktøyet 5 kan i en utførelsesform omfatte et verktøy 5 innrettet til å kunne rengjøre bioreaktorens 2 vegger 28, 28' på veggenes innside. I en annen utførelsesform kan verktøyet 5 omfatte et verktøy 5 innrettet til å kunne utføre repa-rasjoner på eller vedlikehold av bioreaktoren 2 eller på diffusorslangen 3. I en ytterligere annen utførelsesform kan verktøyet 5 omfatte et måleinstrument og i en ytterligere annen utførelsesform kan verktøyet 5 omfatte et utstyr innrettet for prøvetaking av dyrkingsvæsken 4.1 enda en annen utførelsesform kan verktøyet 5 omfatte en led-ning innrettet til å kunne fylle dyrkingsvæske 4 inn i bioreaktoren 2 eller til å kunne tappe dyrkingsvæske 5 ut av bioreaktoren 2.
Figur 3 viser et andre utførelseseksempel. Verktøyet 5 er fastgjort til gliderne 12, 12' i en verktøyholder 52. Dette har den fordel at avstanden mellom gliderne 12, 12' holdes konstant og at verktøyet 5 følger med når gliderne 12, 12' føres i lukkemekanismens 1 lengderetning.
Lukkemekanismen 1 kan utgjøres av en glidelås av for så vidt kjent type. Lukkeelementene 14, 14' utgjøres av glidelåsens hekter. Hektene kan være av plast eller me-tall, og hektene kan være individuelle hekter eller de kan være av spiraltypen. Glidelåsen kan være en vanntett glidelås av for så vidt kjent type. Lukkemekanismen 1 kan i an alternativ utførelsesform være en hekteløs glidelås av den type hvor en langsgående vulst i det ene lukkeelementet 14 presses inn i en komplementært utformet fordypning i det motstående lukkeelement 14'. Figur 4 viser et tredje utførelseseksempel. Kantpartiet 27 med lukkeelementet 14 brettes over kantpartiet 27' og slik at lukkeelementet 14 er i kontakt med lukkeelementet 14'. Kantpartiet 27 kan på den siden som vender inn mot kantpartiet 27', være forsynt med et krokparti i en borrelås (ikke vist). Kantpartiet 27' kan på den siden som vender ut mot kantpartiet 27, være forsynt med løkkepartiet i en borrelås (ikke vist). I en alternativ utførelse kan kantpartiet 27 kan på den siden som vender inn mot kantpartiet 27', være forsynt med et klebemiddel av den typen som beholder kle-beevnen ved gjentatte åpninger og lukkinger (ikke vist).
Lukkemekanismen i henhold til oppfinnelsen kan anvendes for en fotobioreaktor 2, for en bioreaktor for dyrking av aerobe mikroorganismer og for en anaerob fermentor.

Claims (13)

1. Lukkemekanisme (1) ved en bioreaktor (2) innrettet til å kunne huse en dyrkingsvæske (4),karakterisert vedat bioreaktoren (2) i et øvre parti (22) tildanner i det minste to kantparti (27, 27'); det ene kantpartiet (27) er forsynt med et første lukkeelement (14) og det andre kantpartiet (27') er forsynt med et andre lukkeelement (14'); og det første lukkeelement (14) er innrettet til å kunne tildanne en temporær sammenføyning med det andre lukkeelement (14').
2. Lukkemekanisme (1) i henhold til krav 1,karakterisertved at minst ett av kantpartiene (27, 27') omfatter et fleksibelt materiale.
3. Lukkemekanisme (1) i henhold til krav 1,karakterisertved at lukkemekanismens (1) første kantparti (27) overlapper lukkemekanismens (1) andre kantparti (27').
4. Lukkemekanisme (1) i henhold til krav 3,karakterisertved at lukkemekanismens (1) første lukkeelement (14) utgjøres av løk-kepartiet i en borrelås og lukkemekanismens (1) andre lukkeelementet (14') utgjøres av hektepartiet i en borrelås.
5. Lukkemekanisme (1) i henhold til krav 3,karakterisertved at lukkemekanismens (1) første lukkeelement (14) utgjøres av en limflate innrettet til å kunne klebe seg til lukkemekanismens (1) andre lukkeelement (14').
6. Lukkemekanisme (1) i henhold til krav 1,karakterisertved at lukkemekanismens (1) første kantparti (27) ligger an mot lukkemekanismens (1) andre kantparti (27').
7. Lukkemekanisme (1) i henhold til krav 6,karakterisertved at lukkemekanismen (1) utgjøres av en glidelås.
8. Lukkemekanisme (1) i henhold til krav 7,karakterisertved at lukkemekanismen (1) er forsynt med minst to uavhengige glidere (12, 12') som er innrettet til å kunne føres langs lukkemekanismens (1) første og andre lukkeelement (14, 14'); og gliderne (12, 12') er ytterligere innrettet til å kunne sammenføye og skille fra hverandre det første og det andre lukkeelement (14, 14').
9. Lukkemekanisme (1) i henhold til krav 8,karakterisertved at gliderne (12, 12') er fast forbundet med en verktøyholder (52) innrettet til å kunne holde den første glider (12) i en fast avstand fra den andre glider (12').
10. Lukkemekanisme (1) i henhold til krav 9,karakterisertved at verktøyholderen (52) er innrettet til å kunne fastholde et verktøy (5) innført i bioreaktoren (2) i en åpning (16) tildannet mellom det første og det andre lukkeelement (14, 14') og hvor åpningen (16) strekker seg fra den første og til den andre glider (12, 12').
11. Framgangsmåte for å tildanne en temporær åpning (16) i en bioreaktor (2), som er innrettet til å kunne huse en dyrkingsvæske (4), og som i et øvre parti (22) tildanner i det minste to kantparti (27, 27'), for å kunne føre et verktøy (5) inn i nevnte bioreaktor (2),karakterisert vedat framgangsmåten omfatter å adskille og sammenføye et første lukkeelement (14) som tildanner en sammenføyning med et andre lukkeelement (14').
12. Framgangsmåte i henhold til krav 11,karakterisert vedat framgangsmåten ytterligere omfatter å føre en første glider (12) og en andre glider (12') langs det første og det andre lukkeelement (14, 14').
13. Anvendelse av en glidelås forsynt med to glidere (12, 12') for å tildanne en temporær åpning (16) i en bioreaktor (2) som er innrettet til å kunne huse en dyrkingsvæske (4) hvor bioreaktoren (2) i et øvre parti (22) tildanner i det minste to kantparti (27, 27').
NO20101601A 2010-11-15 2010-11-15 Lukkemekanisme for a apne og lukke en bioreaktor og anvendelse av samme NO332296B1 (no)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO20101601A NO332296B1 (no) 2010-11-15 2010-11-15 Lukkemekanisme for a apne og lukke en bioreaktor og anvendelse av samme

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO20101601A NO332296B1 (no) 2010-11-15 2010-11-15 Lukkemekanisme for a apne og lukke en bioreaktor og anvendelse av samme

Publications (2)

Publication Number Publication Date
NO20101601A1 true NO20101601A1 (no) 2012-05-16
NO332296B1 NO332296B1 (no) 2012-08-20

Family

ID=46229093

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO20101601A NO332296B1 (no) 2010-11-15 2010-11-15 Lukkemekanisme for a apne og lukke en bioreaktor og anvendelse av samme

Country Status (1)

Country Link
NO (1) NO332296B1 (no)

Also Published As

Publication number Publication date
NO332296B1 (no) 2012-08-20

Similar Documents

Publication Publication Date Title
KR101803920B1 (ko) 광생물반응기
US9260685B2 (en) System and plant for cultivation of aquatic organisms
EP2412794A1 (en) Method for circulatory cultivating photosynthetic microalgae
US11434456B2 (en) Transparent photobioreactor for scale-up culture of photosynthetic organisms and method for fabricating the same
CN102373151A (zh) 光生物反应器和光生物培养系统
CN102373150A (zh) 光生物反应器和光生物培养系统
NO20101601A1 (no) Lukkemekanisme for a apne og lukke en bioreaktor og anvendelse av samme
CN102373149A (zh) 光生物反应器及其制备方法、光生物培养系统和方法
CN102783405B (zh) 一种气提式循环水藻类培养系统
CN209260075U (zh) 一种海洋浅滩区域内的微藻养殖系统
CN204981904U (zh) 一种管道式细胞培养装置
CN109251847A (zh) 利用阳光培养光合微生物的装置及方法
CN209260101U (zh) 一种海洋深水区内的微藻养殖系统
CN206204331U (zh) 卡文光合生物反应器
CN104195033A (zh) 一种平板式光生物反应器
CN205387573U (zh) 微生物液体菌种简易培养接种装置
CN206843501U (zh) 细胞培养板
CN206033731U (zh) 一种原位可移动封闭式室内外小球藻培养装置
EP2412793A1 (en) Circulatory photobioreactor
CN104651215B (zh) 一种微藻培养用的光生物反应单元
AU2010202958B2 (en) Circulatory photobioreactor
CN103184148B (zh) 引光装置、及光生物养殖装置
CN2900542Y (zh) 培养装置
CN109439549A (zh) 一种海洋深水区内养殖微藻的方法及微藻养殖系统

Legal Events

Date Code Title Description
MM1K Lapsed by not paying the annual fees