NO176983B - Fremgangsmåte ved geofysiske undersökelser - Google Patents

Fremgangsmåte ved geofysiske undersökelser Download PDF

Info

Publication number
NO176983B
NO176983B NO892164A NO892164A NO176983B NO 176983 B NO176983 B NO 176983B NO 892164 A NO892164 A NO 892164A NO 892164 A NO892164 A NO 892164A NO 176983 B NO176983 B NO 176983B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
drill string
drill
signal
operator
energy
Prior art date
Application number
NO892164A
Other languages
English (en)
Other versions
NO892164D0 (no
NO176983C (no
NO892164L (no
Inventor
James W Rector
Original Assignee
Western Atlas Int Inc
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Western Atlas Int Inc filed Critical Western Atlas Int Inc
Publication of NO892164D0 publication Critical patent/NO892164D0/no
Publication of NO892164L publication Critical patent/NO892164L/no
Publication of NO176983B publication Critical patent/NO176983B/no
Publication of NO176983C publication Critical patent/NO176983C/no

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G01MEASURING; TESTING
    • G01VGEOPHYSICS; GRAVITATIONAL MEASUREMENTS; DETECTING MASSES OR OBJECTS; TAGS
    • G01V1/00Seismology; Seismic or acoustic prospecting or detecting
    • G01V1/40Seismology; Seismic or acoustic prospecting or detecting specially adapted for well-logging
    • G01V1/42Seismology; Seismic or acoustic prospecting or detecting specially adapted for well-logging using generators in one well and receivers elsewhere or vice versa
    • GPHYSICS
    • G01MEASURING; TESTING
    • G01VGEOPHYSICS; GRAVITATIONAL MEASUREMENTS; DETECTING MASSES OR OBJECTS; TAGS
    • G01V2210/00Details of seismic processing or analysis
    • G01V2210/10Aspects of acoustic signal generation or detection
    • G01V2210/16Survey configurations
    • G01V2210/161Vertical seismic profiling [VSP]

Landscapes

  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Acoustics & Sound (AREA)
  • Environmental & Geological Engineering (AREA)
  • Geology (AREA)
  • Remote Sensing (AREA)
  • General Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Geophysics (AREA)
  • Geophysics And Detection Of Objects (AREA)
  • Crystals, And After-Treatments Of Crystals (AREA)

Description

Denne oppfinnelse angår geofysiske seismiske undersøkel-ser hvor en akustisk kilde anbringes i et borehull. Mer spesielt er oppfinnelsen rettet mot prosessering av signaler som fremkommer fra en slik akustisk kilde.
Anvendelse av en energikilde plassert i et borehull for å generere et seismisk signal for vertikal seismisk profi-lering, er kjent. Det har også vært foreslått å benytte det akustiske signal som genereres ved rotasjonen av borekronen. Ved en slik metode blir en referansesensor plassert på boreriggen. Seismiske vibrasjoner fra borekronen overføres meka-nisk gjennom vektrørene og borerørene til toppen av drivrøret og inn i svivelen. Et referansesignal som registreres på riggen ved toppen av borestrengen, svarer til det signal som genereres av borekronen, modifisert med transferfunksjonen mellom borekronen og referansesensoren. Det signal som detekteres av referansesensoren krysskorreleres med de signaler som detekteres av feltsensorer, for å bestemme gangtidene for signaler som forplanter seg gjennom undergrunnen og reflekteres fra undergrunns-grenseflater. Det er kjent å utflate kildespekteret og følgelig spekteret for krysskorrelasjons-funksjonen, ved å avlede et filter basert på referansesignalet og å konvolvere eller folde denne filterrespons med krysskorrelasjonen av referanse- og feltsignalene eller med referansesignalet forut for krysskorreleringen. Referanse-dekonvoIvering bevirker at de resulterende bølger blir skar-pere, hvilket forbedrer oppløsningen i rom og tid. Det er også kjent at referanse-dekonvolvering svekker flerbanesig-naler, som kan betegnes som borestreng-multipler, i referansesignalet. Borestrengmultipler er signaler som er blitt reflektert fra steder på borestrengen og derfor har forplan-tet seg i det minste endel av borestrengen et flertall gan-ger. Imidlertid er borestrengmultipler fremdeles tilstede i feltsignalene, og følgelig vil de også være tilstede i kryss-korrelasjonsfunksjonen mellom feltsignalet og referansesignalet. Borestrengmultipler som opptrer i feltsignalet er i første rekke resultatet av signaler som reflekteres av toppen av borestrengen og så forplanter seg tilbake ned gjennom borestrengen og utsendes fra den nedre ende av denne inn i undergrunnen, og signaler som reflekteres nedad fra grenseflaten mellom vektrørene og borerøret, blir så utsendt i undergrunnen. Det er kjent å fjerne de langperiodiske borestrengmultipler (de som reflekteres fra toppen av borestrengen) ved å benytte en rekke krysskorrelasjonsfunksjoner mellom felt- og referansesignalene i forskjellige borehull-dybder og å anvende et flertrase-stoppfilter omkring en tilsynelatende hastighet som er lik halvparten av forplant-ningshastigheten i borestrengen. De kortperiodiske multipler (som reflekteres nedad fra grenseflaten mellom borerøret og vektrørene), vil imidlertid fortsatt være tilstede i feltsignalet. Det er et formål med denne oppfinnelse å svekke disse kortperiodiske multipler.
Oppfinnelsen omfatter en fremgangsmåte for geofysiske undersøkelser hvor et signal genereres ved den nedre ende av en borestreng og forplanter seg inn i undergrunnen og opp gjennom borestrengen. Signalet detekteres ved toppen av borestrengen og på andre steder hovedsakelig ved jordoverflaten. Det signal som detekteres ved toppen av borestrengen benyttes til å utvikle en operator for å redusere størrelsen av borestrengmultipler i det signal som detekteres av feltsensorene.
Det nye og særegne ved oppfinnelsen er angitt i
krav l.
I en foretrukket utførelse blir signalet generert ved rotasjon av borekronen og operatoren utvikles for å redusere borestrengmultipler som skyldes refleksjoner mellom grenseflaten mellom vektrørene og borerøret, og den nedre ende av borestrengen.
Oppfinnelsen skal i det følgende forklares nærmere under henvisning til tegningene, hvor: fig. 1 illustrerer en boreoperasjon ved utnyttelse av en foretrukket utførelse ifølge oppfinnelsen, og fig. 2 viser forplantningsveiene for seismiske signaler som genereres av en borekrone ved bunnen av et borehull.
På fig. 1 er det vist en brønn 10 som bores i undergrunnen ved hjelp av en rotasjons-borerigg 12. Boreriggen omfatter det vanlige boretårn 14, et tårngulv 16, et heise-spill 18, en krok 20, en svivel 22, en drivrørforbindelse 24, et rotasjonsbord 26 og en borestreng 28 sammensatt av borerør 3 0 festet til den nedre ende av drivrørforbindelsen 24 og til den øvre ende av en seksjon vektrør 32 som bærer en borekrone 34. Borevæske sirkulerer fra en slamtank 36 gjennom en slam-pumpe 38 og en slamtilførselsledning 41 og inn i svivelen 22. Borevæsken eller -slammet strømmer ned gjennom drivrøret, borerøret og vektrørene og gjennom dyser (ikke vist) i den nedre flate av borekronen. Boreslammet strømmer tilbake oppad gjennom et ringformet rom 42 mellom den ytre diameter av borestrengen og borehullet, til overflaten, hvor det returne-res til slamtanken gjennom en s1amreturledning 43.
En referansesensor 7 er montert på den øvre del av borestrengen 28. I den spesielle, foretrukne utførelse er referansesensoren 7 montert på svivelen 22. Normalt blir et flertall feltsensorer, såsom geofoner 8 og 9, plassert ved jordoverflaten 2 på passende steder. Sensoren 7 og geofonene 8 og 9 er ved hjelp av ledninger 53-55 eller ved telemetrer-ing forbundet med en forsterker 50 som er koblet til en registreringsinnretning 52. I en foretrukket utførelse kan sensoren 7 være et akselerometer.
Slagvirkningen av borekronen 34 mot fjellet ved bunnen av borehullet 10 genererer elastiske bølger som forplanter seg vertikalt oppad gjennom borestrengen og radielt utad inn i grunnformasjonen. Forplantningsveien gjennom borestrengen har liten svekning av akustisk energi som følge av at det dreier seg om en stålkonstruksjon, og følgelig er det signal som blir mottatt av sensoren 7 representativt for de vibrasjoner som utsendes av borekronen 34 inn i grunnformasjonen. De signaler som utsendes i undergrunnen vil forplante seg oppad til feltsensorene og vil også bli reflektert fra undergrunns-grenseflater, såsom grenseflaten 60 under borekronen og tilbake til feltsensorene. Normalt vil forplantningstiden for seismisk energi fra borekronen til feltsensorene bli bestemt ved krysskorrelasjon av det signal som detekteres av sensoren 7, med de signaler som detekteres av feltsensorene.
Fordi i det minste endel av det akustiske signal blir reflektert fra diskontinuiteter i borestrengen og fra steder hvor det foreligger en endring i borestrengens diameter (primært ved grenseflaten mellom vektrørene og borerøret), vil det signal som detekteres ved toppen av borestrengen innbefatte ikke bare det primære signal som skriver seg fra borekronen, men også borestrengmultipler som er resultatet av refleksjoner av det primære signal fra grenseflaten mellom vektrør og borerør, samt toppen og bunnen av borestrengen. Akustisk energi som skyldes slike boresgrengmultipler blir også utsendt fra borekronen inn i undergrunnen. Slik reflektert energi forplanter seg til feltsensorene fra borekronen sammen med den primære energi som avgis av borekronen.
Fig. 2 illustrerer refleksjonene av akustisk energi fra toppen og bunnen av borestrengen 28 og fra grenseflaten 62 mellom vektrørene 32 og borerøret 30. Fig. 2 viser videre mulige forplantningsveier for seismisk energi fra borekronen 34 til en feltgeofon 8.
Det akustiske signal forplanter seg opp fra borekronen til grenseflaten mellom vektrør og borerør hvor en del av energien reflekteres og en annen del overføres og forplanter seg til toppen av borestrengen. Når den reflekterte del treffer bunnen av borestrengen, blir en del av den reflekterte energi utsendt i undergrunnen og en annen del reflektert oppad. Når denne reflekterte energi igjen treffer grenseflaten mellom vektrørene og borerøret, blir en andel av denne på nytt reflektert osv., slik at en kortperiodisk borestrengmultippel med en periode som avhenger av forplantningstiden mellom borekronen og vektrør/borerør-grenseflaten utsendes fra bunnen av borestrengen. Fordi en del av den kortperiodiske multippel overføres gjennom vektrør/borerør-grenseflaten kan denne kortperiodiske multippel detekteres ved toppen av borestrengen.
Nedenstående ligning representerer i Z-transform-notasjon den kortperiodiske signaltidsserie som skriver seg fra den nedre ende av borekronen og så detekteres av feltgeo-fonen.
P = den brøkdel av energien ved bunnen av borestrengen,
som utstråles i undergrunnen,
r = den brøkdel av den oppadgående energi som reflekteres nedad ved borerør/vektrør-grenseflaten.
BHA = den enveis forplantningstid mellom bunnen av borestrengen og vektrør/borerør-grenseflaten.
Den multippelsekvens som er omsluttet av klammer kan være representert som BHAMULT(Z) slik at geofonsignalet kan skrives som konvolusjonen av et kildesignal med impulsresponsen av bunnhullanordningen og impulsresponsen av undergrunnen. I Z-transform-notasjon:
GEO (Z) = SOURCE (Z) BHAMULT(Z) EARTH (Z)
Det signal som detekteres av sensoren 7 ved toppen av borestrengen blir betegnet som pilot- eller referansesignalet. Tidsserien for den kortperiodiske energi som kommer til toppen av borestrengen kan i Z-transform-notasjon skrives som:
hvor
p = den brøkdel av energien ved bunnen av borestrengen,
som utstråles i undergrunnen.
r = den brøkdel av den oppadgående energi som reflekteres nedad ved borerør/vektrør-grenseflaten.
BHA = den enveis forplantningstid mellom bunnen av borestrengen og vektrør/borerør-grenseflaten.
Bemerk at bortsett fra en amplitudefaktor og en forsink-elsesfaktor Z<BHA> er leddet i klammer nøyaktig ekvivalent med klammerleddet for geofonsignalet. Følgelig kan pilotsignalet benyttes til å avlede en operator for å svekke den kortperiodiske borestrengmultippel i feltsignalet. Tidsserien kan også representeres ved konvolusjonen
PILOT (Z) = SOURCE (Z) BHAMULT (Z) DPIPE (Z)
I tillegg til de kortperiodiske multipler vil det også i pilotsignalet og feltgeofonsignalet opptre mer langperiodiske multipler som er resultatet av refleksjoner fra toppen av borestrengen. Ved den nedre ende av borestrengen blir endel av den reflekterte energi utsendt i undergrunnen og en annen del blir på nytt reflektert (enten fra bunnen av borestrengen eller fra borerør/vektrør-grenseflaten) og forplanter seg tilbake til toppen av borestrengen. Imidlertid vil de mer langperiodiske multipler som detekteres ved feltgeofonene, ha andre karakteristikker enn de langperiodiske multipler som detekteres i pilotsignalet ved toppen av borestrengen. Disse karakteristikker tillater ikke at pilotsignalet benyttes for utledning av en dekonvolusjonsoperator for de langperiodiske multipler i feltgeofonsignalet.
Hvis langperiodisk multippelenergi i pilotsignalet utelukkes, er leddet DPIPE(Z) et rent forsinkelsesfilter, og pilotsignalets konvolusjonsligning kan skrives som
PILOT (Z) = Z SOURCE (Z) BHAMULT (Z)
hvor = forplantningstid for energi fra bunnen av borestrengen til pilotsensoren ved toppen
av borestrengen.
Autokorrelasjonen av pilotsignalet kan i Z-transform-notasjon skrives som
PILOT (l/Z) PILOT (Z)
Autokorrelasjonsfunksjonen for den kortperiodiske multippelenergi kan også skrives som:
Z S0URCE(1/Z) BHAMULT(l/Z) Z SOURCE(Z) BHAMULT(Z)
som reduseres til:
S0URCE(1/Z) BHAMULT(1/Z) SOURCE(Z) BHAMULT(Z)
For å generere den autokorrelasjonsfunksjon som uteluk-ker den langperiodiske akustiske energi, underkastes pilotsignalet en vindusfunksjon for å fjerne forsinkelser som er lik eller større enn den toveis forplantningstid mellom toppen av borestrengen og borerør/vektrør-grenseflaten.
Ut fra denne vindusbehandlede autokorrelasjonsfunksjon genereres det så en operator som når den konvolveres med
feltgeofonsignalet svekker den kortperiodiske multippelrefle-ksjon i feltgeofonsignalet. Den operator, som kan være mini-mums-faseinversjonen (minimum phase inverse) av pilotsignalet, kan avledes ved å benytte bølgekompressjonsteknikker som er kjent for fagfolk på området.
Denne operator kan uttrykkes som:
Når denne operatoren anvendes på geofonsignalet blir responsen EARTH(Z) oppnådd:
= EARTH(Z)
Ved å konvolvere eller folde den avledede operator med geofonsignalet, svekkes størrelsen av de kortperiodiske multipler i geofonsignalet.
Når borekronen anvendes som energikilde, blir feltsignalet normalt kryss-korrelert med pilotsignalet. Kryss-korreleringen av feltsignalet og pilotsignalet vil typisk bli utført og operatoren blir så konvolvert med kryss-korrela-sjonsfunksjonen. Operatoren kan imidlertid konvolveres med feltsignalet forut for kryss-korreleringen av feltsignalet med pilotsignalet.
Selv om den foretrukne utførelse er beskrevet i forbin-delse med bruk av den energi som utsendes av borekronen som seismisk kilde, vil det forstås at man også kan benytte andre kilder plassert ved den nedre ende av borestrengen. Slike kilder kan være av hvilken som helst egnet type for frembr-ingelse av vibrasjoner, impulser, implosjon, eksplosjon eller plutselige injeksjoner av fluidum mot borehullets vegger.

Claims (9)

1. Fremgangsmåte ved geofysiske undersøkelser som omfatter generering av energi tilnærmet ved den nedre ende av en borestreng som benyttes til boring av et borehull i undergrunnen, hvilken energi utsendes i undergrunnen som seismisk bølgeenergi fra den nevnte nedre ende av borestrengen og forplanter seg oppad som akustisk bølgeenergi gjennom borestrengen, hvor i det minste en del av den akustiske bølge-energi som forplanter seg oppad gjennom borestrengen, blir reflektert nedad fra i det minste et første sted nedenfor toppen av borestrengen og utsendes i undergrunnen som seismisk bølgeenergi ved den nedre ende av borestrengen, detektering av den akustiske bølgeenergi i det vesentlige ved den øvre ende av borestrengen, for å generere et pilotsignal, detektering av den akustiske bølgeenergi ved i det minste en feltposisjon i det vesentlige ved jordoverflaten, for å generere et feltsignal, og karakterisert ved: anvendelse av det detekterte pilotsignal til å avlede en operator for i det nevnte feltsignal å redusere signalkompon-enten av den nevnte energi som reflekteres nedad fra det nevnte første sted nedenfor toppen av borestrengen.
2. Fremgangsmåte ifølge krav 1, karakterisert ved at borestrengen omfatter en borekrone ved den nedre ende av borestrengen, i det minste et vektrør over borekronen og borerør som strekker seg fra vektrøret hovedsakelig til jordoverflaten, og det nevnte første sted er grenseflaten mellom borerøret og vektrøret.
3. Fremgangsmåte ifølge krav 2, karakterisert ved at den nevnte energi som genereres ved den nedre ende av borestrengen, frembringes av borekronen.
4. Fremgangsmåte ifølge krav 1, karakterisert ved at den nevnte operator omfatter minimumsfaseinversjon (minimum phase inverse) av pilotsignalet, hvilken minimumsfaseinversjon avledes fra pilotsignalets autokorrelasjonsfunksjon.
5. Fremgangsmåte ifølge krav 4, karakterisert ved at den nevnte operator konvolveres med det nevnte feltsignal.
6. Fremgangsmåte ifølge krav 5, karakterisert ved at pilotsignalet krysskorreleres med det nevnte feltsignal forut for konvolvering av den nevnte operator.
7. Fremgangsmåte ifølge krav 4, karakterisert ved at pilotsignalet og feltsignalet hvert innbefatter en kortperiodisk borestrengmultippel som er resultatet av refleksjoner mellom det nevnte første sted og den nedre ende av borestrengen, og mer langperiodiske borestrengmultipler, og at den nevnte autokorrelasjonsfunksjon utsettes for en vindusbehandling for å fjerne de nevnte mer langperiodiske borestrengmultipler fra den nevnte operator.
8. Fremgangsmåte ifølge krav 7, karakterisert ved at genereringen av operatoren omfatter vindusbehandling av den nevnte autokorrelasjonsfunksjon for å fjerne borestrengmultipler som er resultatet av refleksjoner mellom hovedsakelig den øvre ende av borestrengen og grenseflaten mellom borerør og vektrør.
9. Fremgangsmåte ifølge krav 8, karakterisert ved at den nevnte operator konvolveres med det nevnte feltsignal.
NO892164A 1988-06-30 1989-05-30 Fremgangsmåte ved geofysiske undersökelser NO176983C (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US07/213,640 US4862423A (en) 1988-06-30 1988-06-30 System for reducing drill string multiples in field signals

Publications (4)

Publication Number Publication Date
NO892164D0 NO892164D0 (no) 1989-05-30
NO892164L NO892164L (no) 1990-01-02
NO176983B true NO176983B (no) 1995-03-20
NO176983C NO176983C (no) 1995-06-28

Family

ID=22795894

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO892164A NO176983C (no) 1988-06-30 1989-05-30 Fremgangsmåte ved geofysiske undersökelser

Country Status (11)

Country Link
US (1) US4862423A (no)
EP (1) EP0349262B1 (no)
AU (1) AU612031B2 (no)
BR (1) BR8903222A (no)
CA (1) CA1311466C (no)
DE (1) DE68913832T2 (no)
DK (1) DK174301B1 (no)
MY (1) MY104045A (no)
NO (1) NO176983C (no)
NZ (1) NZ229303A (no)
OA (1) OA09051A (no)

Families Citing this family (17)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4954998A (en) * 1989-01-23 1990-09-04 Western Atlas International, Inc. Method for reducing noise in drill string signals
US4965774A (en) * 1989-07-26 1990-10-23 Atlantic Richfield Company Method and system for vertical seismic profiling by measuring drilling vibrations
US5144591A (en) * 1991-01-02 1992-09-01 Western Atlas International, Inc. Method for determining geometry of subsurface features while drilling
US5109947A (en) * 1991-06-21 1992-05-05 Western Atlas International, Inc. Distributed seismic energy source
GB9219769D0 (en) * 1992-09-18 1992-10-28 Geco As Method of determining travel time in drillstring
FR2700018B1 (fr) * 1992-12-29 1995-02-24 Inst Francais Du Petrole Méthode et dispositif de prospection sismique utilisant un outil de forage en action dans un puits.
US5467320A (en) * 1993-01-08 1995-11-14 Halliburton Company Acoustic measuring method for borehole formation testing
IT1263156B (it) * 1993-02-05 1996-08-01 Agip Spa Procedimento e dispositivo di rilevamento di segnali sismici per ottenere profili sismici verticali durante le operazioni di perforazione
US5550786A (en) * 1995-05-05 1996-08-27 Mobil Oil Corporation High fidelity vibratory source seismic method
FR2741454B1 (fr) 1995-11-20 1998-01-02 Inst Francais Du Petrole Methode et dispositif de prospection sismique utilisant un outil de forage en action dans un puits
US6151554A (en) * 1998-06-29 2000-11-21 Dresser Industries, Inc. Method and apparatus for computing drill bit vibration power spectral density
US6196335B1 (en) 1998-06-29 2001-03-06 Dresser Industries, Inc. Enhancement of drill bit seismics through selection of events monitored at the drill bit
US20020159332A1 (en) * 2000-10-10 2002-10-31 Hans Thomann Method for borehole measurement of formation properties
US7973644B2 (en) * 2007-01-30 2011-07-05 Round Rock Research, Llc Systems and methods for RFID tag arbitration where RFID tags generate multiple random numbers for different arbitration sessions
US8695729B2 (en) 2010-04-28 2014-04-15 Baker Hughes Incorporated PDC sensing element fabrication process and tool
US8746367B2 (en) 2010-04-28 2014-06-10 Baker Hughes Incorporated Apparatus and methods for detecting performance data in an earth-boring drilling tool
US8800685B2 (en) 2010-10-29 2014-08-12 Baker Hughes Incorporated Drill-bit seismic with downhole sensors

Family Cites Families (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3622966A (en) * 1970-07-17 1971-11-23 Atlantic Richfield Co Wavelet standardization
US3881168A (en) * 1973-12-11 1975-04-29 Amoco Prod Co Seismic velocity determination
US4460059A (en) * 1979-01-04 1984-07-17 Katz Lewis J Method and system for seismic continuous bit positioning
US4391135A (en) * 1980-04-14 1983-07-05 Mobil Oil Corporation Automatic liquid level monitor
GB2138136A (en) * 1983-04-13 1984-10-17 Seismograph Service Seismic method
FR2564980B1 (fr) * 1984-05-25 1987-03-20 Elf Aquitaine Procede de diagraphie acoustique instantanee dans un puits de forage
NO875404L (no) * 1986-12-30 1988-07-01 Gas Res Inst Apparat og fremgangsmaate for utnyttelse av en riggreferansefoeler sammen med en seismisk borkrone-foeler.
US4829489A (en) * 1988-06-01 1989-05-09 Western Atlas International, Inc. Method of determining drill string velocity

Also Published As

Publication number Publication date
BR8903222A (pt) 1990-02-13
EP0349262A2 (en) 1990-01-03
NZ229303A (en) 1990-12-21
DE68913832T2 (de) 1994-09-01
OA09051A (fr) 1991-03-31
MY104045A (en) 1993-10-30
EP0349262B1 (en) 1994-03-16
DE68913832D1 (de) 1994-04-21
AU3491989A (en) 1990-01-04
NO892164D0 (no) 1989-05-30
DK323689A (da) 1989-12-31
DK174301B1 (da) 2002-11-25
EP0349262A3 (en) 1991-09-25
AU612031B2 (en) 1991-06-27
DK323689D0 (da) 1989-06-29
US4862423A (en) 1989-08-29
NO176983C (no) 1995-06-28
NO892164L (no) 1990-01-02
CA1311466C (en) 1992-12-15

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NO176983B (no) Fremgangsmåte ved geofysiske undersökelser
US5372207A (en) Seismic prospecting method and device using a drill bit working in a well
US7289909B2 (en) Method for borehole measurement of formation properties
EP0454771B1 (en) Method for reducing noise in drill string signals
US5012453A (en) Inverse vertical seismic profiling while drilling
US4718048A (en) Method of instantaneous acoustic logging within a wellbore
JP5352674B2 (ja) 掘削時における両方向の衝撃計測による逆垂直坑井内地震探査
Miranda et al. Impact of the Seismic'While Drilling'technique on exploration wells
NO335764B1 (no) Måling-under-boring-verktøy for bruk under boring av et brønnhull
NO333602B1 (no) Dannelse av vertikale seismiske profiler i et boreverktoy
US5616840A (en) Method for estimating the hydraulic conductivity of a borehole sidewall fracture
NO334711B1 (no) Akustisk isolator for akustisk loggeverktøy
NO328431B1 (no) Seismisk deteksjonsapparat og fremgangsmate
US5581514A (en) Surface seismic profile system and method using vertical sensor
WO2014109823A1 (en) Active attenuation of vibrations resulting from firing of acoustic sources
US5654938A (en) Method for identifying alteration of earth formations using dipole acoustic logging
CA1281120C (en) Signal processing to enable utilization of a rig reference sensor with a drill bit seismic source
EA003526B1 (ru) Способ получения изображения подземной формации
NO832294L (no) Fremgangsmaate for aa bestemme statikk for sender og mottager ved marineseismisk undersoekelse
Meehan et al. Drill bit seismic: A drilling optimization tool
AU682728B2 (en) Surface seismic profile system and method using vertical sensor arrays
US5214252A (en) Logging method and device in well bores utilizing directional emission and/or reception means
EP0731928B1 (en) Surface seismic profile system and method using vertical sensor arrays
Bainer et al. Vertical seismic profiling at Borehole B-1015, Lawrence Livermore National Laboratory: Motivation, data acquisition, data analysis, and formation velocities

Legal Events

Date Code Title Description
FC2A Withdrawal, rejection or dismissal of laid open patent application