NO172859B - Anordning for anvisning av roemningsvei - Google Patents

Anordning for anvisning av roemningsvei Download PDF

Info

Publication number
NO172859B
NO172859B NO901693A NO901693A NO172859B NO 172859 B NO172859 B NO 172859B NO 901693 A NO901693 A NO 901693A NO 901693 A NO901693 A NO 901693A NO 172859 B NO172859 B NO 172859B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
handrail
railing
emergency
rooming
road
Prior art date
Application number
NO901693A
Other languages
English (en)
Other versions
NO901693L (no
NO172859C (no
NO901693D0 (no
Inventor
Torild Haraldsen
Original Assignee
Torild Haraldsen
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Torild Haraldsen filed Critical Torild Haraldsen
Priority to NO901693A priority Critical patent/NO172859C/no
Publication of NO901693D0 publication Critical patent/NO901693D0/no
Priority to CA002080827A priority patent/CA2080827A1/en
Priority to JP91507952A priority patent/JPH05506703A/ja
Priority to EP91908366A priority patent/EP0528839B1/en
Priority to AU77479/91A priority patent/AU652364B2/en
Priority to AT91908366T priority patent/ATE130655T1/de
Priority to DE69114839T priority patent/DE69114839D1/de
Priority to PCT/NO1991/000060 priority patent/WO1991016513A1/en
Publication of NO901693L publication Critical patent/NO901693L/no
Priority to FI924696A priority patent/FI924696A0/fi
Publication of NO172859B publication Critical patent/NO172859B/no
Publication of NO172859C publication Critical patent/NO172859C/no

Links

Landscapes

  • Road Signs Or Road Markings (AREA)

Description

Oppfinnelsen vedrører en anordning for anvisning av rømningsvei i skip, bygninger eller lignende omfattende en retningsanvisende pregning eller struktur som er tilpasset for å kunne avføles med hånden slik at rett rømningsvei kan finnes.
I en krisesituasjon er det av stor viktighet å gi en best mulig anvisning av rømningsveier. Tradisjonelt er det til dette formål benyttet skilt, og da gjerne lysskilt. Videre har det vært benyttet lysstriper, f.eks. i gulvet på fly for å vise rømningsveien. Disse kjente anordninger har imidlertid den svakhet at dé må sees og kan falle ut ved brudd i elektrisi-tetsforsyningen. Fra WO 89/04410 er det kjent et gelender eller rekkverk som er utstyrt f.eks. med en lysstripe og diverse andre informasjonsbærere, dvs. gelenderet er benyttet som sted for den informasjon som ellers var anbragt på skiltene.
Spesielt i forbindelse med ulykker og i forbindelse med brann ombord i skip har man erfart at passasjerene under dekk har mistet retningssansen og har gått i ring. Den tykke røk som blir utviklet under brann, hindrer sikt, og passasjerene treffer på stengte dører og finner ikke nødutgangen hurtig nok. De fleste leter etter hovedutgangen, selv om det kan være flere nødutganger nærmere. Det har således foreligget et sterkt behov for et system som kan anvise vei til nærmeste nødutgang på en sikker måte.
Den foreliggende oppfinnelse har som hovedhensikt å frembringe en anordning for å hjelpe personer med å finne veien i bygninger, på skip osv. Spesielt tas det sikte på å frembringe en anordning som skal være i stand til å formidle informasjon om rett rømningsvei i nødsituasjoner, f.eks. ved en brann, noe som vil være til uvurderlig hjelp på båter, i større hus hvor folk ofte ikke er kjent, såsom hoteller, sykehus, gamlehjem og i større forretnings- og kontorbygg. Likeledes skal anordningen formidle informasjon om riktig veiretning til personer som trenger spesielt god informasjon, f.eks. svaksynte, blinde og barn, også når det ikke foreligger en nødsituasjon. Slik informasjon kan også være nyttig for alle personer i et skip eller en offshore-konstruksjon eller i en stor, uoversiktlig bygning for å finne veien til én hovedutgang.
En ytterligere hensikt med den foreliggende oppfinnelse er å frembringe en billig, permanent anordning som kan anbringes i alle former for bygninger, skip osv., hvor personer oppholder seg og hvor det er eller kan være av betydning å kunne finne en ledevei i en bestemt retning, spesielt en nødutgang. Systemet skal være integrert som en naturlig bestanddel av omgivelsene.
De ovenfor angitte hensikter oppnås ved en anordning som er kjennetegnet ved det som fremgår av kravene.
Som nevnt innledningsvis er det kjent forskjellige systemer for å angi definerte retninger, f.eks. i transportbaner. I overveiende grad er det benyttet skilt, lysanvisninger og også lysstriper, f.eks. i gulv. Et elektrisk drevet nødveisystem er f.eks. beskrevet i US patent nr. 4 347 499. Ved systemet som er beskrevet i dette patent aktiverer en sensor et signalsystem som gir lyssignaler som viser en anbefalt bevegelsesretning, f.eks. markert med pulserende lys. Systemet kan også være utstyrt med lydsignalgivere og/eller føleorganer i form av vibratorer. Systemet må aktiveres, er avhengig av elektrisitet og er kostbart.
I US patent nr. 4 179 160 er det videre beskrevet en line på hvilken er påsatt koniske elementer. Dette er et redningsutstyr beregnet for gruveganger og lignende steder og er en slags "ariadnestråd" som skal hjelpe til å finne veien til utgangen igjen. Det dreier seg her om en tråd med en retningsanvisning i form av det koniske legeme, men tråden må først finnes i mørket og man må holde denne i hånden for å finne veien. Selv om det her er beskrevet en retningsanvisning, dreier det seg ikke om et gelender.
US patent nr. 3 408 025 beskriver en rillet kant på bagasjehyl-len i et fly, hvor rillene skal lede passasjerene til nødutgan-gene i en nødsituasjon. Av dette patent fremgår det meget klart at den oppfinneriske tanke ligger i å tilveiebringe et retningsdefinert mønster på en allerede eksisterende gjenstand for å gi en anvisning i om hvilken retning man skal gå i en nødsituasjon. Det er imidlertid igjen ingen indikasjon på at denne teknikk uten videre kan overføres til et gelender eller et rekkverk. Dette gjelder til tross for at det er antydet en mere generell bruk, f.eks. teatre, men utfra det som er sagt i den forbindelse fremgår det meget klart at det hele tiden dreier seg om plassering av et "ornament" og ikke om anordningen av et spesialgelender med en strukturert overflate.
Ved oppfinnelsen er det tatt utgangspunkt i at et gelender eller rekkverk er en naturlig og vanlig bestanddel, spesielt i forretningsbygg, hoteller, sykehus, sykehjem, skip osv. Det helt spesielle med den foreliggende oppfinnelse er at det er et gelender som utstyres med en pregning eller en struktur med retningsorientert mønster i sin overflate. Det er erkjent at et slikt rekkverk vil være tilgjengelig for hvem som helst, både små og store, og meget lett vil kunne plasseres slik at man får en sikrest mulig veiviser for den vei som skal følges i en nødsituasjon. Et rekkverk er enkelt å montere, kan anbringes i riktig høyde, vdl tjene til understøttelse og føring for personer i nød i tillegg til at det gir retningsanvisningen. Ingen slik kombinasjon kan oppnås ved noen av de innretninger som er beskrevet i det kjente materiale.
Gelendre har inntil nå kun oppfylt en støttefunksjon og har for blinde gitt en vei a følge, men ikke noen anvisning om retning. En eventuell profilering eller pregning på gelendre har inntil nå hatt en kunstnerisk utsmykningsoppgave. En bevisst utforming av gelendre slik som foreslått ved oppfinnelsen har vist seg å kunne bli et sikkerhetstrekk og hjelpemiddel som vil være av stor verdi, f.eks. for funksjonshemmede såsom svaksynte og blinde.
Som nødinstrument kan et slikt gelender selvfølgelig også anordnes i flere høyder, f.eks. også i lav høyde for barn, eller i form av en fotlist som beskytter veggen ved rullende transport i gangen ved normal bruk og som nødretningsangivelse i en nødsituasjon. Anordningen ifølge oppfinnelsen kan også innarbeides i veggkonstruksjoner og likevel være utformet slik som foreslått.
Oppfinnelsen skal i det følgende forklares nærmere ved hjelp av et utførelseseksempel som er fremstilt på tegningen, som viser: Fig. 1 et sideriss av anordningen ifølge oppfinnelsen vist på en del av et gelender, og
fig. 2 et snitt gjennom et gelenderstykket på fig. 1.
De to figurer illustrerer oppfinnelsen rent skjematisk og illustrerer ikke den fullstendige utforming av anordningen. Tegningen viser således kun en gelenderstang med en indikasjon av en mulig utforming i henhold til oppfinnelsen.
På fig. 1 som viser en gelenderstang sett fra siden, er de to retninger som kan følges langs gelenderet antydet med piler 1 og 2. Selve gelenderet er betegnet med 3. På gelenderets omkrets, i hvert fall over en del av denne, er det utformet en pregning i form av et taggmønster hvor taggene står, sett i retning av pilen 1, på skrå oppover. Fører man hånden langs gelenderstangen, vil man ved å bevege hånden i retning av pilen 1 ha en relativt motstandsfri bevegelse, men ved å føre hånden i retning 2, i retning mot taggene 4, vil man merke en markant motstand. Ved å følge "den minste motstands vei" vil man ha en retningsanvisning som fører f.eks. til en nødutgang, til en trapp eller lignende. Mønstringen med taggene 4 kan være anbragt rundt hele gelenderstangen 3, eller mønstringen kan være anbragt bare på en side, slik det er illustrert på tegningen. Man ser der en gelenderstang som i området 5 er glatt, mens den i den resterende del av sin omkrets er utformet med tagger, f.eks. som vist på fig. 1. Siden 5 kan vende ut mot gangen, slik at den taggede del er beskyttet, slik at man ikke skraper mot denne, men likevel vil kunne følge ledeanvisningen på gelenderet når man tar rundt det.
Det skulle være helt klart at taggingen eller den retnings-orienterte mønstring på gelenderet kan anbringes alt etter gelenderutforming og behovet for markering av en retning, og at utformingene ikke nødvendigvis behøver å være fintagget, men kan være grovtagget eller ha en hvilken som helst form som gir den ønskede "opplevelse" med motstandsfri føring av en hånd i en retning og motstand i motsatt retning. I sin ytterste form kan det f.eks. brukes et skinnbelegg hvor man stryker med og mot hårene. Motstandsutformingen vil variere etter det materiale en bruker i gelenderet. På tegningen er det vist en utførelse hvor mønstringen er integrert i selve gelenderstangen, men det skulle være helt klart at slik mønstring kan påføres særskilt som påsatt element.

Claims (2)

1. Anordning for anvisning av rømningsvei i skip, bygninger eller lignende omfattende en retningsanvisende pregning eller struktur (4) som er tilpasset for å.kunne avføles med hånden slik at rett rømningsvei kan finnes, karakterisert ved at den retningsanvisende pregningen eller strukturen (4) er tildannet langs overflaten av gelender (3) i skipet, bygningen eller lignende, idet pregningen eller strukturen (4) enten er integrert i selve gelenderet (3), eller er påført særskilt.
2. Anordning ifølge krav 1, karakterisert ved at pregningen eller strukturen (4) bare er anordnet på de områder av gelenderet (3) som vender bort fra en bruker, mens det området (5) som vender ut mot brukeren er glatt.
NO901693A 1990-04-17 1990-04-17 Anordning for anvisning av roemningsvei NO172859C (no)

Priority Applications (9)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO901693A NO172859C (no) 1990-04-17 1990-04-17 Anordning for anvisning av roemningsvei
PCT/NO1991/000060 WO1991016513A1 (en) 1990-04-17 1991-04-16 Hand-rail for use in ships, buildings, etc.
AU77479/91A AU652364B2 (en) 1990-04-17 1991-04-16 Hand-rail for use in ships, buildings, etc.
JP91507952A JPH05506703A (ja) 1990-04-17 1991-04-16 船舶、建築物等に使用する手摺り
EP91908366A EP0528839B1 (en) 1990-04-17 1991-04-16 Hand-rail for use in ships, buildings, etc.
CA002080827A CA2080827A1 (en) 1990-04-17 1991-04-16 Hand-rail for use in ships, buildings, etc.
AT91908366T ATE130655T1 (de) 1990-04-17 1991-04-16 Handlauf zum gebrauch in schiffen, gebäuden, usw.
DE69114839T DE69114839D1 (de) 1990-04-17 1991-04-16 Handlauf zum gebrauch in schiffen, gebäuden, usw.
FI924696A FI924696A0 (fi) 1990-04-17 1992-10-16 Ledstaong foer anvaendning i fartyg, byggningar etc.

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO901693A NO172859C (no) 1990-04-17 1990-04-17 Anordning for anvisning av roemningsvei

Publications (4)

Publication Number Publication Date
NO901693D0 NO901693D0 (no) 1990-04-17
NO901693L NO901693L (no) 1991-10-18
NO172859B true NO172859B (no) 1993-06-07
NO172859C NO172859C (no) 1993-09-15

Family

ID=19893075

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO901693A NO172859C (no) 1990-04-17 1990-04-17 Anordning for anvisning av roemningsvei

Country Status (1)

Country Link
NO (1) NO172859C (no)

Also Published As

Publication number Publication date
NO901693L (no) 1991-10-18
NO172859C (no) 1993-09-15
NO901693D0 (no) 1990-04-17

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US6785992B2 (en) Emergency exit sign
EP1692674A1 (en) Building emergency path finding systems and methods
KR101894665B1 (ko) 비상사다리를 구비한 선박의 비상 탈출 시스템
EP1759364A1 (en) Emergency lighting
GB2224154A (en) An escape guidance aid from enclosed spaces in an emergency situation
AU652364B2 (en) Hand-rail for use in ships, buildings, etc.
NO172859B (no) Anordning for anvisning av roemningsvei
US20190185120A1 (en) Wearable Flotation Device
KR101601051B1 (ko) 안내견용 하네스
US20080282961A1 (en) Tactile Fire Escape System
US20050098086A1 (en) Tactile guidance system
US5636479A (en) Hand-rail for use in ships, buildings
US20060248762A1 (en) Tactile guidance means
WO2005006911A2 (en) Releasably attachable grip
KR101527125B1 (ko) 대피용 승하강 장치 및 시스템
KR20160103920A (ko) 지능형 안전 장치
JP3102796U (ja) 点字ブロック
KR102182423B1 (ko) 재난발생시 전자종이를 이용한 피난 방향 안내 시스템
KR200414373Y1 (ko) 보행자용 안전 유도블록
GB2287566A (en) Tactile display system
GB2349005A (en) Directional pedestrian information aid
NO175949B (no) Gelender eller andre langstrakte elementer med en retningsanvisende pregning eller struktur
AU2011100308A4 (en) Escapeline
IE20200001A2 (en) Water rescue equipment for the blind and deaf
BRPI0902727A2 (pt) sistema de deambulação para deficientes visuais por meio de sensores

Legal Events

Date Code Title Description
MM1K Lapsed by not paying the annual fees

Free format text: LAPSED IN OCTOBER 2002