NO168761B - Fremgangsmaate ved vannrensing ved fjerning av nitrogenholdig materiale ved denitrifikasjon - Google Patents

Fremgangsmaate ved vannrensing ved fjerning av nitrogenholdig materiale ved denitrifikasjon Download PDF

Info

Publication number
NO168761B
NO168761B NO882727A NO882727A NO168761B NO 168761 B NO168761 B NO 168761B NO 882727 A NO882727 A NO 882727A NO 882727 A NO882727 A NO 882727A NO 168761 B NO168761 B NO 168761B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
starch
denitrification
accordance
carried out
nitrogen
Prior art date
Application number
NO882727A
Other languages
English (en)
Other versions
NO882727D0 (no
NO882727L (no
NO168761C (no
Inventor
Bengt Hansson
Original Assignee
Sveriges Staerkelseproducenter
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Sveriges Staerkelseproducenter filed Critical Sveriges Staerkelseproducenter
Publication of NO882727D0 publication Critical patent/NO882727D0/no
Publication of NO882727L publication Critical patent/NO882727L/no
Publication of NO168761B publication Critical patent/NO168761B/no
Publication of NO168761C publication Critical patent/NO168761C/no

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C02TREATMENT OF WATER, WASTE WATER, SEWAGE, OR SLUDGE
    • C02FTREATMENT OF WATER, WASTE WATER, SEWAGE, OR SLUDGE
    • C02F3/00Biological treatment of water, waste water, or sewage
    • C02F3/30Aerobic and anaerobic processes
    • C02F3/302Nitrification and denitrification treatment
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C02TREATMENT OF WATER, WASTE WATER, SEWAGE, OR SLUDGE
    • C02FTREATMENT OF WATER, WASTE WATER, SEWAGE, OR SLUDGE
    • C02F3/00Biological treatment of water, waste water, or sewage
    • C02F3/28Anaerobic digestion processes
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C02TREATMENT OF WATER, WASTE WATER, SEWAGE, OR SLUDGE
    • C02FTREATMENT OF WATER, WASTE WATER, SEWAGE, OR SLUDGE
    • C02F3/00Biological treatment of water, waste water, or sewage
    • C02F3/34Biological treatment of water, waste water, or sewage characterised by the microorganisms used

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Microbiology (AREA)
  • Water Supply & Treatment (AREA)
  • Hydrology & Water Resources (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Environmental & Geological Engineering (AREA)
  • Biodiversity & Conservation Biology (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Purification Treatments By Anaerobic Or Anaerobic And Aerobic Bacteria Or Animals (AREA)
  • Catalysts (AREA)
  • Treatment Of Water By Oxidation Or Reduction (AREA)
  • Treating Waste Gases (AREA)

Description

Den foreliggende oppfinnelse vedrører en fremgangsmåte til vannrensing med fjerning av nitrogenholdig materiale ved denitri-faksjon.
Vannrenseanleggene er i dag oppbygget på forskjellige måter avhengig av den type. og den grad av rensing som kreves. Mange renseanlegg omfatter et mekanisk, et biologisk og et kjemisk rensetrinn. I det mekaniske rensetrinn fraskilles faste forurensninger ved forbehandling i form av siling og filtrering og deretter sedimentering. I det biologiske trinn utsettes det mekanisk rensede avløpsvann for innvirkning av mikroorganismer i aerobt og eventuelt anaerobt miljø. Det kjemiske rensetrinn omfatter utfellingsreaksjoner for fjerning av f.eks. fosfatholdig materiale og desinfeksjon f.eks. ved klorering. I hvert rensetrinn sedimenteres det uønskede, fraskilte materiale og føres som slam til det etterfølgende behandlingstrinn.
Et av dagens store miljøproblemer er utslippene, f.eks. med avløpsvannet, av oppløst nitrogen i vassdrag, såsom sjøer og hav. Det altfor høye nitrogeninnhold fører til oksygenmangel i vannet med påfølgende død av bunnvegetasjonen. Idet denne bunndød i det siste er blitt stadig mer utbredt har man besluttet omgående å ta forholdsregler for å løse dette alvorlige problem. En av disse forholdsregler innebærer at vannrenseanleggene innrettes for nitrogenreduksjon, og en reduksjon på minst 80% har vært disku-tert .
Nitrogenreduksjon utføres i det biologiske trinn i et renseanlegg. I avløpsvannet forekommer det allerede fra be-gynnelsen rikelige mengder bakterier, såsom f.eks. nitrifikasjonsbakterier og denitrifikasjonsbakterier. I en aerob sone i det biologiske rensetrinn opprettholdes det egnede betingelser for å fremme nitrifikasjonsbakterienes virkning. Disse omdanner nitrogen i ammoniumform til nitrogen i nitratform via en mellom-liggende nitrittform. Deretter tillates denitrifikasjonsbakterier å innvirke på avløpsvannet i en anaerob sone, hvorved nitrogenet i nitratform omdannes til nitrogengass, som deretter lettvint kan fjernes til atmosfæren. Denitrifikasjonstrinnet er til forskjell fra nitrifikasjonstrinnet sterkt avhengig av karbon som substrat-kilde for denitrifikasjonsbakteriene. Et problem i denne forbindelse er at det karbonholdige materiale i avløpsvannet ikke er tilstrekkelig til å denitrifisere nitrogen i nitratform i tilstrekkelig stort omfang. Dette innebærer at en ekstern karbonkilde må tilsettes som substrat for denitrifikasjonsbakteriene. Forsøk er blitt utført med karbonkilder som metanol, aceton med flere, men disse har vist seg å være altfor kostbare, giftige og langsomt biologisk nedbrytbare til å være riktig anvendbare. Istedenfor å anvende kostbare, syntetiske substrater ville det være av stor interesse å finne et billig, ufarlig, lett tilgjengelig og biologisk nedbrytbart produkt for anvendelse som karbonholdig substrat.
Et stort problem på et helt annet område er vanskeligheten med å finne lønnsom avsetning for stivelsen fra den overskudds-produksjon som for tiden hersker innen stivelsesindustrien. Det vil derfor være meget gunstig å kunne anvende dette stivelses-overskudd som karbonholdig substrat for denitrifikasjonsbak-teriene med det formål å minske avløpsvannets nitrogeninnhold i et biologisk rensetrinn. Forsøk med naturlig stivelse har imidlertid vist at den mangler tilfredsstillende tilgjengelighet som karbonkilde for denitrifikasjonsbakterier.
Ifølge den foreliggende oppfinnelse har man nå lykkes i å eliminere ovennevnte ulemper med som karbonholdig substrat for denitrifikasjonsbakterier, å tilsette modifisert stivelse, dvs. stivelse med en annen struktur enn naturlig stivelse. Slik modifisert stivelse har vist seg å være meget egnet som karbonholdig substrat for denitrifikasjonsbakterier, idet det har en høy bakteriologisk tilgjengelighet, er ufarlig fra miljøsynspunkt samt er billig og lett tilgjengelig.
Fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen kjennetegnes ved at naturlig stivelse modifiseres kjemisk ved syrehydrolyse, fysi-kalsk ved forklistring eller enzymatisk ved behandling med enzymet amylase og/eller amyloglykosidase, eller ved en kombi-nasjon av disse modifiseringsmetoder, og at den modifiserte stivelse tilsettes i en mengde som gir et vektforhold mellom karbon og nitrogen på minst 1,3:1 som karbonholdig substrat for de-nitrif ikas jonsbakterier i en anaerob sone i et biologisk rensetrinn .
Ved den kjemiske modifisering er foretrukne syrer saltsyre, svovelsyre, saltpetersyre med flere. Syrehydrolysen utføres ved en temperatur på 100-170°C, et trykk på 1-50 bar og ved en pH på 0-6.
I en foretrukket utførelsesform av oppfinnelsen utføres syrehydrolyse ved en temperatur på 130-150°C, et trykk på 25-35 bar og ved pH på 1-2.
Forklistring av stivelse er en velkjent behandling av stivelse, som det ikke skulle være nødvendig å beskrive nærmere her. Som eksempel kan nevnes behandling av naturlig stivelse i nærvær av vann ved en temperatur på 50-200°C i et tidsrom på 0-60 minutter ved et trykk på 1-10 bar. En foretrukket forklistrings-metode som foretrekkes i forbindelse med den foreliggende oppfinnelse innebærer at forklistring foregår på en varm valsetrommel, hvoretter den forklistrede stivelse inndampes og deretter skrapes av valsetrommelen.
Ved den enzymatiske modifisering behandles den naturlige stivelse med amylase og/eller amyloglykosidase, hvorved stivelsens karbonkjeder klippes opp.
Etter å ha blitt modifisert tilføres den modifiserte stivelse til den anaerobiske sone i det biologiske rensetrinn. Ved tilsetningen av den modifiserte stivelse bør en tilstrekkelig stor mengde modifisert stivelse tilsettes for å være tilstrekkelig som substrat for denitrifikasjonsbakteriene. Innholdet gjen-værende nitrat måles ved rutinemessige metoder.
Beskrivelse av tegningen
Figuren viser et skjematisk riss av et avløpsrenseanlegg, som omfatter et mekanisk, et biologisk og et kjemisk rensetrinn.
Ifølge figuren føres ubehandlet avløpsvann 1 inri i et mekanisk rensetrinn 2. Herfra skilles faste forurensninger og fjernes som slam 3. Det mekanisk rensede vann føres deretter til et biologisk rensetrinn 4. Vannet føres først inn i en anaerob sone 5 hvor nitrifikasjonsbakterier omdanner nitrogen i ammoniumform til nitrogen i nitratform. Det nitratholdige avløpsvannet ledes deretter inn i en anaerob sone 6 hvortil modifisert stivelse 7 i form av et pulver, en oppslemming eller en løsning tilsettes som karbonholdig substrat. I den anaerobe sone omdanner denitrifikasjonsbakterier nitrogen i nitratform til nitrogengass 8 som ledes ut i atmosfæren. Uønsket fast materiale fjernes som slammet 3, avløpsvannet føres deretter videre til et kjemisk rensetrinn 9, hvor f.eks. fosfor fjernes ved utfellingsreaksjoner. Uønsket materiale fjernes i form av slam 3, mens renset vann 10 forlater det kjemiske rensetrinn.
For å belyse oppfinnelsen ytterligere følger det nedenfor et utførelseseksempel hvor forskjellige karbonkilder prøves som substrat for denitrifikasjonsbakterier ved nitrogenreduksjon.
Eksempel
Undersøkelse vedrørende karbonkilders innvirkning på denitrifi-kasjonshastigheten
I et renseanlegg ble det utført forsøk med forskjellige karbonkilder ved denitrifikasjon. I et 5 liters beger med omrører ble det tilsatt normalt avløpsvann, som deretter ble gjort anaerobt, enten ved tilsetning av bisulfitt eller ved omrøring. Til denne anaerobe væske ble det tilsatt et antall karbonkilder hvoretter nitratinnholdet ble analysert umiddelbart og etter 12 timer. Følgende verdier ble målt:
Resultatene viser at Lygel F 60, en modifisert, kaldtvanns-løselig form av stivelse, funksjonerer like godt som sukker når det gjelder den bakterielle tilgjengelighet. Glukose, stivelses-sirup, har like stor bakteriell tilgjengelighet som metanol, som er en vanlig karbonkilde i forskjellige denitrifikasjonsforsøk. Potetmel (naturlig stivelse) funksjonerte ikke som karbonkilde.

Claims (5)

1. Fremgangsmåte ved vannrensing ved fjerning av nitrogenholdig materiale ved denitrifikasjon, karakterisert ved at naturlig stivelse modifiseres kjemisk ved syrehydrolyse, fysikalsk ved forklistring eller enzymatisk ved behandling med enzymet amylase og/eller amyloglykosidase, eller ved en kom-binasjon av disse modifiseringsmetoder, og at den modifiserte stivelse tilsettes i en mengde som gir et vektforhold mellom karbon og nitrogen på minst 1,3:1 som karbonholdig substrat for de-nitrif ikas jonsbakterier i en anaerob sone i et biologisk rensetrinn.
2. Fremgangsmåte i samsvar med krav 1, karakterisert ved at syrehydrolysen utføres med saltsyre, svovelsyre eller salpetersyre.
3. Fremgangsmåte i samsvar med krav 1 eller 2, karakterisert ved at syrehydrolysen utføres ved en temperatur på 100-170°C, fortrinnsvis 130-150°C, et trykk på 1-50 bar, fortrinnsvis 25-35 bar, og pH på 0-6, fortrinnsvis 1-2.
4. Fremgangsmåte i samsvar med krav 1, karakterisert ved at den fysikalske modifisering utføres ved en temperatur på 50-200°C, fortrinnsvis 120-140°C, og i et tidsrom på opp til 60 minutter, fortrinnsvis 1-2 minutter.
5. Fremgangsmåte i samsvar med krav 4, karakterisert ved at den fysikalske modifisering omfatter forklistring av stivelsen på en varm valsetrommel, inndampning av den forklistrede stivelse og avskraping av det forklistrede pulver fra valsetrommelen.
NO882727A 1986-11-04 1988-06-21 Fremgangsmaate ved vannrensing ved fjerning av nitrogenholdig materiale ved denitrifikasjon NO168761C (no)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE8604710A SE457722B (sv) 1986-11-04 1986-11-04 Foerfarande vid vattenrening med avlaegsnande av kvaevehaltigt material genom denitrifikation
PCT/SE1987/000516 WO1988003515A1 (en) 1986-11-04 1987-11-04 Method for water purification

Publications (4)

Publication Number Publication Date
NO882727D0 NO882727D0 (no) 1988-06-21
NO882727L NO882727L (no) 1988-06-21
NO168761B true NO168761B (no) 1991-12-23
NO168761C NO168761C (no) 1992-04-01

Family

ID=20366185

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO882727A NO168761C (no) 1986-11-04 1988-06-21 Fremgangsmaate ved vannrensing ved fjerning av nitrogenholdig materiale ved denitrifikasjon

Country Status (6)

Country Link
EP (1) EP0336929B1 (no)
DE (1) DE3772395D1 (no)
DK (1) DK167756B1 (no)
NO (1) NO168761C (no)
SE (1) SE457722B (no)
WO (1) WO1988003515A1 (no)

Families Citing this family (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US8318008B1 (en) 2008-08-15 2012-11-27 SepticNet, Inc. Modular individual wastewater nutrient removal system
CN111995182A (zh) * 2020-08-12 2020-11-27 中车环境科技有限公司 一种马铃薯淀粉废水作为污水厂补给碳源的资源化处理系统及方法

Family Cites Families (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DK129511B (da) * 1971-01-26 1974-10-21 P Harremoes Fremgangsmåde til denitrifikation af nitratholdigt vand.

Also Published As

Publication number Publication date
DK320088A (da) 1988-07-01
DK167756B1 (da) 1993-12-13
SE457722B (sv) 1989-01-23
EP0336929A1 (en) 1989-10-18
DE3772395D1 (de) 1991-09-26
WO1988003515A1 (en) 1988-05-19
NO882727D0 (no) 1988-06-21
SE8604710L (sv) 1988-05-05
DK320088D0 (da) 1988-06-10
NO882727L (no) 1988-06-21
EP0336929B1 (en) 1991-08-21
NO168761C (no) 1992-04-01
SE8604710D0 (sv) 1986-11-04

Similar Documents

Publication Publication Date Title
Koster et al. The influence of ammonium-nitrogen on the specific activity of pelletized methanogenic sludge
US3939068A (en) Process for treating waste water containing cellulose nitrate particles
CA1054268A (fr) Traitement d'assainissement des effluents de forages petroliers
US4885094A (en) Anaerobic digestion process, and forced fed fast rate digester
Anjali et al. Development of simultaneous partial nitrification, anammox and denitrification (SNAD) in a non-aerated SBR
KR100442932B1 (ko) 고농도 유기성폐수의 처리방법
WO1993023349A1 (en) Method for processing a liquid nitrogen rich organic waste product, thereby obtained fertilizer solution and use thereof
Altinbas et al. Ammonia recovery from high strength agro industry effluents
Neufeld et al. Anaerobic phenol biokinetics
RU2108982C1 (ru) Способ удаления соединений серы из воды (варианты) и способ обработки серусодержащего дымового газа
US4039438A (en) Biological denitrification of water
AU1671292A (en) Method for removing sulphur compounds from water
EP1346956A1 (en) Process for sludge treatment using sludge pretreatment and membrane bioreactor
JP4426105B2 (ja) 特定成分、例えばアンモニア、を含有する廃水の処理プロセス
Siller et al. Degradation of cyanide in agroindustrial or industrial wastewater in an acidification reactor or in a single-step methane reactor by bacteria enriched from soil and peels of cassava
Bicudo et al. Intermittent aeration of pig slurry—farm scale experiments for carbon and nitrogen removal
Nakamura et al. Ozonolysis mechanism of lignin model compounds and microbial treatment of organic acids produced
EP0642472B1 (en) Process for removing sulphur compounds from water
NO168761B (no) Fremgangsmaate ved vannrensing ved fjerning av nitrogenholdig materiale ved denitrifikasjon
JPH1170400A (ja) 汚泥処理方法
JPH09308494A (ja) 乳酸の製造方法
AU701986B2 (en) Microbiological degradation of alkylene amine acetates
Bhargava et al. An analysis of nitrification during the aerobic digestion of secondary sludges
EP1535883A1 (en) Method for purifying wastewater with material containing urease enzymes
KR100291240B1 (ko) 회전원판법에 있어서 하수 및 오·폐수 처리의 질소, 인 제거방법