NO142418B - Elektrisk gjennomfoering samt fremgangsmaate til fremstilling av denne. - Google Patents

Elektrisk gjennomfoering samt fremgangsmaate til fremstilling av denne. Download PDF

Info

Publication number
NO142418B
NO142418B NO761714A NO761714A NO142418B NO 142418 B NO142418 B NO 142418B NO 761714 A NO761714 A NO 761714A NO 761714 A NO761714 A NO 761714A NO 142418 B NO142418 B NO 142418B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
catalyst
ammonia
deuterium
reactors
fraction
Prior art date
Application number
NO761714A
Other languages
English (en)
Other versions
NO761714L (no
NO142418C (no
Inventor
Curtis Loren Moore
Paul William Martincic
Original Assignee
Westinghouse Electric Corp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Westinghouse Electric Corp filed Critical Westinghouse Electric Corp
Publication of NO761714L publication Critical patent/NO761714L/no
Publication of NO142418B publication Critical patent/NO142418B/no
Publication of NO142418C publication Critical patent/NO142418C/no

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H01ELECTRIC ELEMENTS
    • H01BCABLES; CONDUCTORS; INSULATORS; SELECTION OF MATERIALS FOR THEIR CONDUCTIVE, INSULATING OR DIELECTRIC PROPERTIES
    • H01B17/00Insulators or insulating bodies characterised by their form
    • H01B17/26Lead-in insulators; Lead-through insulators
    • H01B17/28Capacitor type
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y10TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC
    • Y10TTECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER US CLASSIFICATION
    • Y10T29/00Metal working
    • Y10T29/43Electric condenser making
    • Y10T29/435Solid dielectric type
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y10TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC
    • Y10TTECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER US CLASSIFICATION
    • Y10T29/00Metal working
    • Y10T29/49Method of mechanical manufacture
    • Y10T29/49002Electrical device making
    • Y10T29/49227Insulator making

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Power Engineering (AREA)
  • Insulators (AREA)
  • Insulating Bodies (AREA)
  • Developing Agents For Electrophotography (AREA)
  • Control Of Vending Devices And Auxiliary Devices For Vending Devices (AREA)
  • Burglar Alarm Systems (AREA)

Description

Fremgangsmåte ved fremstilling av tungt vann ved isotopisk monotermisk utveksling av NH3-H2.
Fremstilling av tungt vann ved isotopisk monotermisk utveksling mellom ammoniakk og hydrogen er en kjent metode som har den fordel å være enkel, men har den ulempe at fordi ammoniakken ikke føres gjennom et sluttet kretsløp, er det nødvendig å gjenvinne den oppløste katalysator som f.eks. kan være et alkaliamid. I forbindelse med problemet ved å gjenvinne denne katalysator opptrer det et annet problem. Da den oppløselige katalysa-tors molekyl inneholder elementet hydrogen vil dens deuteriuminnhold eller- konsen-sentrasjon variere samtidig som ammoniak-kens konsentrasjon varierer. Tilbakeførin-gen av katalysatoren kan derfor føre til at det blandes sammen to stoffer hvis konsentrasjon av deuterium er meget forskjel-lig, hvilket kan ha uheldige følger for anleggets isotoputveksling og spesielt for ytel-sen av deuterium.
I norsk patent nr. 105 454 er det beskrevet anordninger ved hvis hjelp
man delvis unngår disse ulemper. Disse anordninger er kjennetegnet ved at det er anordnet ett eller flere kretsløp for gjen-innføring av katalysator, hvor hvert av
disse kretsløp er tilknyttet en eller flere av reaktorene i hvilke det foregår isotoputveksling mellom flytende ammoniakk og
hydrogen, og hvor man, i en første avdeling av settet av disse kretsløp, inndamper til tørrhet den katalysator som strømmer ut fra en første avdeling av settet av reaktorer, før katalysatoren atter innføres i ammoniakken ved toppen av denne første avdeling av reaktorsettet, mens man i den annen avdeling av kretsløpene konsentrerer kataly-satoroppløsningen som trer ut fra en annen avdeling av reaktorene, og man lar denne konsentrerte oppløsning strømme i mot-strøm til en ammoniakk-syntese-blanding
som går ut fra den nevnte annen avdeling
av reaktorene, og den nevnte konsentrerte oppløsning og den nevnte gassblanding blir deretter innført igjen i ammoniakken i den nevnte annen avdeling av reaktorene, resp. ved toppen, og ved et punkt hvor deute-riumkonsentrasjonen er omtrent den samme.
Tegningenes fig. 1 og 2 viser to eksemp-ler på anvendelse av slike kretsløp for gjen-innføring av katalysatoren.
I fig. 1 og 2 har det monotermiske ut-vekslingsanlegg to sett utvekslingsreakto-rer 1 og 2, et apparat som omdanner ammoniakken til en gass som består av en blanding av 3 mol hydrogen pr. 1 mol nitro-gen, og som skaffer gasstilbakeføringen til reaktorene 2, og en ammoniakksyntese-enhet 4, som leverer tilbakeføring av flytende materiale til toppartiet av reaktorsettet 1. Dette anlegg mates ved 5 med ammoniakksyntesegass, og det erholdte deuterium-produkt trekkes ut ved 6 i form av ammoniakk som er blitt anriket, mens resten ledes bort ved 7 i form av ammoniakk som har et lavt deuteriuminnhold.
I fig. 1 blir katalysatoroppløsningen, som forlater reaktorsettet 2 inndampet til tørrhet i inndamperen 8, hvoretter katalysatoren gjeninnføres ved 9 i ammoniakken som tilføres til reaktorsettet 1. Den i 8 fordampede ammoniakk overføres til apparatet 3 og produktet tas ut ved 6.
I fig. 2 er de deler som svarer til de samme deler i fig. 1 gitt tilsvarende num-merbetegnelser. Gjenvinningen av katalysator skjer ved inndampning av en del eller fraksjon av den anrikede ammoniakk som fås fra bunnpartiet av reaktorsettet 2. Denne for katalysatorer befridde fraksjon ledes til apparatet 3, mens produkt tas ut ved 6. Den ikke fordampete ammoniakk og deri værende katalysator, som nå er blitt konsentrert i denne ammoniakk, ledes til et tredje reaktorsett 10, hvor den fattig-gjøres ved utveksling i motstrøm med på deuterium fattig syntesegass, som trekkes ut fra det øverste parti av reaktorsettet 1, og blir deretter ved 9 innført igjen i den fattige ammoniakk som ledes inn i reaktorsettet 1. Syntesegass som forlater reaktorsettet 10, føres tilbake til et passende sted 11 i reaktorsettet 2.
I det først nevnte tilfelle represente-res anleggets totale deuteriumproduksjon av det ved 6 uttatte produkt og av den mengde deuterium som føres med av den på deuterium anrikede katalysator. I det annet tilfelle utgjøres denne produksjon av det som tas ut ved 6 og som medføres av den på deuterium anrikede katalysator, pluss det som finnes oppløst i ammoniakken, som løser opp katalysatoren, minus den mengde deuterium som inneholdes i vaskegassene som strømmer gjennom reaktorsettet 10, og som ved 11 atter innføres i reaktorsettet 2.
Det er kjent at jo større produksjonen er i et isotoputvekslingssystem desto større må energiforbruket bli.
Den begrensede oppløselighet av katalysatoren i den flytende ammoniakk kre-
ver i det annet tilfelle at en stor mengde anriket væske trekkes bort, og dette kan ikke fullstendig kompenseres ved gjeninn-føringen av gass ved 11. Grunnen hertil er to: nemlig at for det første kan produksjonen av deuterium i reaktorsettet 10 ikke være lik 100 pst., da katalysatoroppløsnin-gen som gjeninnføres ved 9 fremdeles inneholder en betydelig mengde deuterium, og for det annet vil — på grunn av den opptredende koeffisient for atskillelsen mellom hydrogenet og ammoniakken — innholdet av deuterium i gassen, som gjen-innføres ved 11, ligge adskillig under innholdet i den ved 8 uttatte ammoniakk.
For mest mulig å nedsette disse virk-ninger må det anvendes et reaktorsett 10, som inneholder et stort antall av teoret-iske kontakter. Ennvidere er det, for at man ved 11 skal kunne gjeninnføre gas-sene så nær ved bunnen av reaktorsystemet 2 som mulig, fordelaktig å nedsette skille-koeffisienten mellom hydrogen og ammoniakk, dvs. la reaktorsettet 10 arbeide ved høy temperatur. En direkte herav følgende ulempe er et øket forbruk av energi for metningen av ammoniakkgassen som går inn i settet 10 og kondensasjonen av den ammoniakkdamp som inneholdes i denne gass, før dennes gjeninnføring ved 11.
Det første tilfelle, dvs. det tilfelle hvor katalysatoren inndampes til tørrhet før den gjeninnføres i mateammoniakken for reaktorsettet 1, medfører ingen ulemper, men man kan da ikke ta ut en stor del av det i katalysatoren inneholdte deuterium før denne gjeninnføres i reaktorsettet 1, hvilket kan være uheldig for anleggets ytelsesevne som følge av den på deuterium fattige ammoniakk som går ut fra enheten 4 og den på deuterium rike katalysator som gjeninnføres i denne.
Den foreliggende oppfinnelse går ut på å unngå disse ulemper ved fremstilling av tungt vann ved monoterm isotoputveksling i NH-H2.
Oppfinnelsen vedrører altså en fremgangsmåte for anrikning av ammoniakk på deuterium ved monotermisk isotoputveksling i en eller flere reaktorer mellom flytende ammoniakk og hydrogen, som inneholder deuterium, i nærvær av en alkalimetallamidkatalysator som er oppløst i ammoniakk som sirkulerer i kretsløp gjennom de nevnte reaktorer, hvor man an-vender en eller flere katalysatorgjeninn-føringskretser, hvor hver enkelt av disse ketser er tilknyttet en eller flere av reaktorene, og man i hver sådan krets konsentrerer den katalysator som trer ut fra en del eller fraksjon av det antall reaktorer som er forbundet med vedkommende ka-taysatorkretsløp og at man leder denne konsentrerte oppløsning i motstrøm til en syntesegassblanding som tas ut ved utløpet fra den nevnte fraksjon av antallet av reaktorer, hvoretter den konsentrert oppløs-ning og den nevnte gassblanding gjeninn-føres i det annet parti av mateammoniakken til den nevnte fraksjon av reaktorer, ved et punkt som har et nærliggende deuteriuminnhold for å minske konsentrasjonen og mengden av deuterium som føres tilbake med katalysatoren fra et deuteriumrikt til et deuteriumfattig punkt i det nevnte, kretsløp inndamper man til tørrhet den katalysator som trer ut fra fraksjonen av reaktoren, og fremgangsmåten er karakterisert ved at man løser opp igjen denne alkalimetallamidkatalysator i en del av ammoniakken som mater toppen av reaktorfraksjonen, for å danne den konsentrerte oppløsning.
Dette vil med andre ord si at ved hjelp av denne forbedrede arbeidsmåte blir den ikke utnyttbare produksjon ved bunnpartiet av hver fraksjon av reaktorsett holdt på et minimum, da den er begrenset til den som leveres fra den tørre katalysator, og samtidig kan man dessuten elimi-nere hovedmengden av den deuteriumdel som inneholdes i oppløsningen, før gjeninn-føringen i på deuteriumfattig ammoniakk, ved at man i motstrøm vasker med gass som er fattig på deuterium.
På den annen side har blandingen av deuteriumrik katalysator og deuteriumfattig ammoniakk selv en konsentrasjon av deuterium som er langt lavere enn hos en konsentrert oppløsning som tas direkte ut ved bunnen av reaktorsettet 2, og under el-lers like omstendigheter kan reaktorsettet 10 minskes meget eller — hvis man bibe-holder det samme sett reaktorer — kan temperaturen i dette holdes betydelig lavere enn i det først nevnte tilfelle.
I forbindelse med fig. 3 og 4 beskrives det nedenfor to utførelseseksempler i henhold til oppfinnelsen, men disse kan selv-sagt varieres med ekvivalente anordninger uten at oppfinnelsens ramme overskrides. Fig. 3 viser en utførelsesform i henhold til oppfinnelsen, hvor det med to sett reaktorer er forbundet et kretsløp for gjeninn-føring av katalysator, hvilken utførelses-form innbefatter en fordamper og et sett av hjelpereaktorer. Fig. 4 viser skjematisk et annet anlegg i henhold til oppfinnelsen, hvor to sett reaktorer er forbundet med katalysa- tortilbakeføringskretser, som hver enkelt inneholder en fordamper og et sett hjelpereaktorer.
På tegningene er det bare antydet de elementer som kreves for at oppfinnelsen skal bli forstått, de på tegningene viste elementer er for oversiktlighetens skyld be-tegnet med de samme henvisningstall, og for enkelhets skyld er det på tegningene ikke angitt de apparater som bevirker sir-kulasjonen av væsker og gasser, varmeveks-lingsanordninger, ekspansj onsbeholdere, osv.
Fig. 3 viser en første utførelsesform i henhold til oppfinnelsen. På denne figur er det vist de to reaktorsett 1 og 2, apparatet 3 som omdanner ammoniakk til en gassblanding N2 + 3H2, synteseenheten 4, tilføringen 5 av ammoniakksyntesegass, ut-løpet 6 for anriket ammoniakk, og utløpet 7 for fattig ammoniakk. I fordamperen 8
inndamper man til tørrhet den ved reaktor-settets bunn uttatte katalysator. Den fordampede og for katalysator befridde ammoniakk ledes til apparatet 3. Katalysatoren løses opp igjen i en ved 12 uttatt fraksjon av deuteriumfattig ammoniakk, som mater reaktorene 1 og kommer fra apparatet 4. Denne oppøsning ledes til et tredje sett 10 av hjelpereaktorer, hvor dens deuteriuminnhold nedsettes ved utveksling med gass som trekkes ut fra toppen av settet 1, før den ved 9 gjenninnføres i den annen ammoniakkfraksjon, og derved re-konstituerer matningen av settet 1. Syntesegassen som strømmer ut fra hjelpereak-torsettet 10 innføres igjen ved 11, på et passende punkt i anlegget, f. eks. i settet 2.
Fig. 2 belyser et annet utførelseseks-empel. Dette virker på følgende måte: i fordamperen 13 inndampes til tørrhet den katalysator som inneholdes i ammoniakken som trer ut av reaktorsettet 1. Den fordampede og for katalysator befridde ammoniakk ledes til toppen av reaktorsettet 2. Katalysatoren løses opp igjen i en fraksjon av den ved 12 uttatte ammoniakk som mater settet 1 og skriver seg fra settet 4. Denne oppløsning ledes til et reaktorsett 10 i hvilket dens deuteriuminnhold nedsettes ved utveksling med gass som er blitt trukket bort fra toppen av settet 1 før den gjeninnføres, ved 9, i den annen fraksjon av ammoniakken, og derved samlet danner matningen for reaktorsettet 1.
Ennvidere inndamper man i fordamperen 8 til tørrhet den katalysator som inneholdes i ammoniakken som trer ut fra reaktorsettet 2. Katalysatoren løses opp igjen i en fraksjon som ved 15 tas ut fra den ammoniakk som går ut ved 13 og som tje-ner til å mate reaktorsettet. Denne opp-løsning ledes til et reaktorsett 16, i hvilket den fattiggjøres på deuterium ved utveksling med syntesegass, som tas ut fra toppen av settet 2, før den blir gjeninnført
ved 17, i den annen ammoniakkf raks jon,
slik at matningen til settet 2 gjenopprettes.
Syntesegassen som trer ut fra reaktorsettet
16 gjeninnføres ved 11, på et passende
punkt i anlegget, f. eks. i reaktorsettet 2.

Claims (1)

  1. Fremgangsmåte for anrikning av ammoniakk på deuterium ved monotermisk
    isotoputveksling i en eller flere reaktorer mellom flytende ammoniakk og hydrogen, som inneholder deuterium, i nærvær av en alkalimetallamidkatalysator som er oppløst i ammoniakk som sirkulerer i kretsløp gjennom de nevnte reaktorer, hvor man anven-der en eller flere katalysatorgj eninnfør-ingskretser, hvor hver enkelt av disse kret-ser er tilknyttet en eller flere av reaktorene, og man i hver sådan krets konsentrerer den katalysator som trer ut fra en del eller fraksjon av det antall reaktorer som er forbundet med vedkommende katalysator-kretsløp og at man leder denne konsentrerte oppløsning i motstrøm til en syntesegassblanding som tas ut ved utløpet fra den nevnte fraksjon av antallet av reaktorer, hvoretter den konsentrerte oppløsning og den nevnte gassblanding gjeninnføres i det annet parti av mateammoniakken til den nevnte fraksjon av reaktorer, ved et punkt som har et nærliggende deuteriuminnhold for å minske konsentrasjonen og mengden av deuterium som føres tilbake med katalysatoren fra et deuteriumrikt til et deuteriumfattig punkt i det nevnte kretsløp inndamper man til tørrhet den katalysator som trer ut fra fraksjonen av reaktoren, karakterisert ved at man løser opp igjen denne alkalimetallamidkatalysator i en del av ammoniakken som mater toppen av reaktorfraksjonen, for å danne den konsentrerte oppløsning.
NO761714A 1975-05-22 1976-05-20 Elektrisk gjennomfoering samt fremgangsmaate til fremstilling av denne. NO142418C (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US05/579,757 US3967051A (en) 1975-05-22 1975-05-22 Cast resin capacitor bushing having spacer members between the capacitor sections and method of making same

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO761714L NO761714L (no) 1976-11-23
NO142418B true NO142418B (no) 1980-05-05
NO142418C NO142418C (no) 1980-08-20

Family

ID=24318234

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO761714A NO142418C (no) 1975-05-22 1976-05-20 Elektrisk gjennomfoering samt fremgangsmaate til fremstilling av denne.

Country Status (10)

Country Link
US (1) US3967051A (no)
JP (1) JPS51142695A (no)
AU (1) AU506100B2 (no)
CA (1) CA1044344A (no)
DE (1) DE2622986A1 (no)
FR (1) FR2312094A1 (no)
GB (1) GB1550447A (no)
IT (1) IT1068396B (no)
NL (1) NL7603013A (no)
NO (1) NO142418C (no)

Families Citing this family (15)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS6131451Y2 (no) * 1980-11-27 1986-09-12
US4835341A (en) * 1988-03-08 1989-05-30 Maxwell Laboratories, Inc. Electrical insulator for use in plasma environment
JPH031517A (ja) * 1989-04-15 1991-01-08 Murata Mfg Co Ltd 貫通コンデンサ
AUPP921899A0 (en) * 1999-03-17 1999-04-15 Electrical Moulded Components Pacific Pty Ltd Improved electrical bushings with resin casting
EP1622173A1 (en) * 2004-07-28 2006-02-01 Abb Research Ltd. High-voltage bushing
ATE522912T1 (de) * 2005-12-14 2011-09-15 Abb Research Ltd Hochspannungsdurchführung
EP1939897A1 (en) * 2006-12-28 2008-07-02 ABB Research Ltd. An insulating structure with screens shaping an electric field
DE102010005086B4 (de) * 2010-01-15 2018-05-24 Siemens Aktiengesellschaft Hochspannungsdurchführung
US9916932B1 (en) * 2011-08-24 2018-03-13 The Boeing Company Spacer for cast capacitors
EP2931490A1 (en) * 2012-12-13 2015-10-21 Allergan, Inc. Device and method for making a variable surface breast implant
KR101720237B1 (ko) * 2015-05-26 2017-04-10 주식회사 효성 콘덴서 부싱 및 그 제조방법
DE102015223587A1 (de) * 2015-11-27 2017-06-01 Siemens Aktiengesellschaft Hochspannungsvorrichtung
DE102016205673A1 (de) * 2016-04-06 2017-10-12 Siemens Aktiengesellschaft Hohlisolator und Verfahren zu dessen Herstellung
RU2723637C1 (ru) * 2019-12-23 2020-06-17 Глеб Германович Кравцов Высоковольтный изолятор с инваровым геометрическим стабилизатором
EP4177614A1 (en) * 2021-11-09 2023-05-10 3M Innovative Properties Company Sensored bushing

Family Cites Families (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR1288329A (fr) * 1961-03-24 1962-03-24 Reyrolle A & Co Ltd Procédé d'isolement de conducteurs haute tension et éléments isolants réalisés selon ce procédé
DE1200909B (de) * 1962-01-29 1965-09-16 Siemens Ag Giessharzisolierte Durchfuehrung mit spannungsteuernden Einlagen, insbesondere fuer die Ausleitung von Transformatoren oder Messwandlern
CH396123A (de) * 1962-11-23 1965-07-31 Bbc Brown Boveri & Cie Gasdichte Durchführung mit Druckgasfüllung und Steuerelektroden
US3513253A (en) * 1968-07-24 1970-05-19 Westinghouse Electric Corp Cast condenser bushing having tubular metal coated mesh plates
US3769446A (en) * 1971-10-22 1973-10-30 Westinghouse Electric Corp Cast condenser bushing
BE790501A (fr) * 1971-10-26 1973-04-25 Westinghouse Electric Corp Borne condensateur coulee
US3783181A (en) * 1972-10-30 1974-01-01 Westinghouse Electric Corp Electrical bushing having a stress relieving shield and method of constructing same

Also Published As

Publication number Publication date
US3967051A (en) 1976-06-29
JPS5760728B2 (no) 1982-12-21
JPS51142695A (en) 1976-12-08
DE2622986A1 (de) 1976-12-02
NO761714L (no) 1976-11-23
NO142418C (no) 1980-08-20
GB1550447A (en) 1979-08-15
IT1068396B (it) 1985-03-21
FR2312094A1 (fr) 1976-12-17
AU506100B2 (en) 1979-12-13
CA1044344A (en) 1978-12-12
NL7603013A (nl) 1976-11-24
AU1219076A (en) 1977-09-22

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NO142418B (no) Elektrisk gjennomfoering samt fremgangsmaate til fremstilling av denne.
US1897725A (en) Process for extracting carbon dioxid from gaseous mixtures and forming alkaline carbonates
US3036891A (en) Process for the production of water of hydrogen having an increased deuterium content
NO126702B (no)
NO118126B (no)
US2741543A (en) Process for the production of deuterium oxide
US2908554A (en) Process for recovering heavy hydrogen and heavy water
CN205556409U (zh) 一种苯加氢废水脱硫脱氨处理装置
US4138468A (en) Method and apparatus for producing or recovering alkanolamine from a mixture containing oxazolidone
CA1201576A (en) Method and plant for obtaining deuterium-enriched water
US4038035A (en) Apparatus for enriching hydrogen with deuterium
US3114681A (en) Process of recovering unreacted ammonia from a urea synthesis melt by a two stage rectification operation
ES261242A1 (es) Un procedimiento para eliminar el cloruro de vinilo del amoniaco reciclizado en la producciën de tilendiamina a base de amoniaco y bicloruro de etileno
US3549323A (en) Dual temperature isotope exchange process
GB952335A (en) Process for the production of deuterium enriched ammonia
US2744133A (en) Process for the production of low-biuret content urea
US3437567A (en) Process for recovering h2s in heavy water production
US2997369A (en) Process for enriching and/or producing heavy water during the synthesis of ammonia using exchange of isotopes between ammonia and hydrogen gas
US3239310A (en) Process for enriching ammonia in deuterium
JPH0624610B2 (ja) 重い同位体の分離方法
US4001320A (en) Method for controlling the ammonia and CO2 ratios in a urea manufacturing process
GB845550A (en) Improvements in or relating to the purification of chlorine
US3336113A (en) Hydrogen isotope exchange processes
US3535091A (en) Method and apparatus for producing cyanogen chloride using a falling film reaction column
US2913461A (en) Dicyandiamide