NO141959B - Innerdoer med en med glass og sprosser forsynt utsparing - Google Patents

Innerdoer med en med glass og sprosser forsynt utsparing Download PDF

Info

Publication number
NO141959B
NO141959B NO761846B NO141959DB NO141959B NO 141959 B NO141959 B NO 141959B NO 761846 B NO761846 B NO 761846B NO 141959D B NO141959D B NO 141959DB NO 141959 B NO141959 B NO 141959B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
temperature
elements
materials
antimony
manganese
Prior art date
Application number
NO761846B
Other languages
English (en)
Inventor
Arne Lars Erik Berger
Original Assignee
Jubels Ab Doerrfabriken,
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Publication of NO141959B publication Critical patent/NO141959B/no

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E06DOORS, WINDOWS, SHUTTERS, OR ROLLER BLINDS IN GENERAL; LADDERS
    • E06BFIXED OR MOVABLE CLOSURES FOR OPENINGS IN BUILDINGS, VEHICLES, FENCES OR LIKE ENCLOSURES IN GENERAL, e.g. DOORS, WINDOWS, BLINDS, GATES
    • E06B3/00Window sashes, door leaves, or like elements for closing wall or like openings; Layout of fixed or moving closures, e.g. windows in wall or like openings; Features of rigidly-mounted outer frames relating to the mounting of wing frames
    • E06B3/68Window bars
    • E06B3/685False glazing bars

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Securing Of Glass Panes Or The Like (AREA)
  • Arrangements Of Lighting Devices For Vehicle Interiors, Mounting And Supporting Thereof, Circuits Therefore (AREA)

Description

Ferromagnetisk materiale.
Foreliggende oppfinnelse vedrører ferromagnetiske materialer som har en maksimal metningsinduksjon innenfor et be-grenset temperaturområde og en meget betydelig lavere induksjon ved temperaturer både over og under dette område, samt en fremgangsmåte ved fremstilling av slike materialer.
Konvensjonelle magnetiske materialer har vanligvis en metningsinduksjon som avtar monotont etter hvert som temperaturen stiger. Over en temperatur som be-tegnes som Curie-temperaturen eller -punktet oppfører disse materialer seg som de paramagnetiske materialer, men ved lavere temperaturer, til og med så lavt som kokepunktet for helium i flytende form og under dette, er den ferromagnetiske egenskap tilstede og metningsinduksjonen øker kontinuerlig med avtagende temperaturer.
Der er nylig blitt funnet en klasse av ferromagnetiske materialer som oppviser en maksimal metningsinduksjon mellom 0°K og materialets Curie-punkt. Materialer av denne art inneholder minst to overgangselementer fra gruppene V—B, VI—B og VII—B 1 det periodiske system, av hvilke minst ett er fra første rekke av de nevnte overgangselementer, og minst ett element fra gruppen V—A. Disse materialer har egenskaper som gjør dem anvendelige i en rekke forskjellige anordninger for omdan-nelse av forskjellige former for energi samt ved andre anvendelser.
Oppfinnelsen angår et ferromagnetisk materiale som inneholder ett overgangselement og utmerker seg ved at det som eneste overgangs-metall-komponent inneholder vanadium, krom, mangan, jern, kobolt eller nikkel i en mengde fra 61 til 75 atompst., og fra 25 til 39 atompst. av minst to elementer, som er valgt fra en gruppe som omfatter gallium, germanium, selen, tellur og arsen, antimon og vismut, hvor minst ett av elementene arsen, antimon og vismut utgjør den største mengde av elementene fra nevnte gruppe uttrykt i atompst.
Av overgangsmetallene foretrekkes krom og mangan. Sistnevnte gir særlig anT vendelige materialer.
Minst to av elementene gallium, germanium, selen, tellur og arsen, antimon og vismut er tilstede i disse materialer i en total mengde på 25 til 29 atmpst. Av denne gruppe danner elementene fra gruppen V—A, dvs. arsen, antimon og vismut, den største del av den totale mengde i atompst. Innholdet av arsen, antimon og/eller vismut i sammensetningen i henhold til oppfinnelsen er med andre ord større enn 12,5 atompst. og kan være så meget som 39 atompst. Innholdet av andre elementer kan gå opp til 19 atompst. under forutset-ning av at de nevnte betingelser er tilfredsstillende.
Selv om et hvilket som helst element eller en kombinasjon av elementer .fra gruppen V—A kan anvendes, oppnås meget ønskelige egenskaper når antimon eller arsen er tilstede i det minste som en del av innholdet fra gruppen V—A. Særlig hen-siktsmessige materialer er slike som inneholder antimon og arsen eller antimon og germanium.
Materialene i henhold til oppfinnelsen kan angis ved formelen MaQhX0, hvor M er vanadium, krom, mangan, kobolt eller nikkel, Q er ett eller flere av elementene fra gruppen V—A og X er ett eller flere av elementene gallium, germanium, selen, tellur samt elementer fra gruppen V—A; a er 6,1 —7,5; b 1,26—3,9, c 0—2,0 og b +c 2,5—3,9; Q og X representerer elementer med atom-tall større enn 15 og sammen representerer de minst to elementer.
Mange eksempler på det nye materiale ifølge oppfinnelsen, som kan anvendes ved temperaturer nær romtemperaturen, oppviser en tetragonal krystallstruktur med en maksimal metningsinduksjon ved en temperatur i området —150 til +200° C og en Curie-temperatur over 225° C. Materialer av denne art finner anvendelse i tempera-turfølsomme induktorer, magnetiske kob-linger og spolekjerner. Materialer som har en maksimal metningsinduksjon i tempe-raturområdet under —150° C er særlig anvendelige ved konstruksjon av lav-tempe-raturs kjøleaggregater som arbeider ved temperaturer helt ned til kokepunktet for helium i flytende form og derunder.
Den kurve som metnlngsinduksjonen følger ved varierende temperaturer, kan fastlegges ved modifisering av sammensetningen av det ferromagnetiske produkt. Foretrukne sammensetninger gir en metningsinduksjon under den nedre ferromagnetiske overgangstemperatur, som er meget mindre enn den maksimale metningsinduksjon over denne temperatur.
Den magnetiske avhengighet av temperaturen som oppnås ved sammensetninger ifølge oppfinnelsen antas å ha sin år-sak i en overgang fra en antiferromagne-tisk til en ferromagnetisk tilstand ved tiltagende temperatur. Ved overgangstempe-raturen forandrer den totale kvante-meka-niske utveksling mellom nabo-atomer for-tegn, og det er dette omslag i utvekslingen som antas å være grunnlaget for den iakt-tatte forandring i de magnetiske egenskaper.
Denne forandring av det magnetiske forhold med temperaturen vil fremgå bedre ved et studium av de på tegningen viste kurver. Disse kurver viser forholdet mellom metningsinduksjonen og temperaturen for et representativt, ferromagnetisk materiale ifølge oppfinnelsen. Denne in-duksjons-temperaturkurve vil bli nærmere omtalt i det følgende under eksemplene 1 og 2.
De nye ferromagnetiske materialer fremstilles ved at blandinger av elementene opphetes til en temperatur innenfor området 600 til 1400° C. En temperatur på minst 850° C trenges vanligvis hvis det er ønskelig at materialet skal smeltes.
Opphetningstiden er ikke kritisk, men bør være tilstrekkelig til å sikre en full-stendig reaksjon mellom stoffene. Ved de nedenfor beskrevne eksempler går opphetningstiden opp til ca. 50 h. I visse tilfelle kan det imidlertid også være ønskelig å anvende, lengre opphetningstider, såsom ved fremstilling av sammensetninger i mono-krystallinsk form.
Opphetningen kan foretas ved atmos-færisk trykk og stoffene beskyttet av et teppe av inert gass, såsom helium eller ar-gon. Eventuelt kan reaksjonen foregå i en tett, evakuert beholder. Det er også mulig å anvende trykk på over 1 atm. Små por-sjoner av produktet kan lett fremstilles ved at ingrediensene anbringes i et kvartsrør som derpå evakueres og tettes. I dette tilfelle foregår reaksjonen under autogent trykk som frembringes av blandingen selv ved reaksjonstemperaturen. De materialer som anvendes ved fremstilling av de ferromagnetiske materialer ifølge oppfinnelsen kan enten være elementene selv eller en hvilken som helst binær eller tertiær kombinasjon av elementene, såsom mangan - antimonid, krom-arsenid, mangan-germa-nid, gallium-mangan-legering etc. Det foretrekkes at materialene er i pulver- eller kornet form og at de er godt blandet før opphetningen begynner.
Etter avslutning av den nødvendige opphetningsperiode avkjøles reaksjons-blandingen og utsettes så eventuelt for en rensning, f. eks. ved ekstraksjon med sy-rer eller magnetisk separasjon etter ma-ling. Avkjølingen kan enten foregå hurtig eller produktet kan anløpes ved en lang-som avkjøling.
De ferromagnetiske materialer ifølge oppfinnelsen oppviser visse magnetiske egenskaper som gjør dem særlig anvendelige bil visse spesielle anvendelser. En ny, nedre ferromagnetisk overgangstemperatur er et karakteristisk trekk som gjør at materialene har usedvanlige anvendelser. Denne temperatur bestemmes på samme måte som den vanlige Curie-temperatur, dvs. ved måling av den magnetiske reaksjon som en funksjon av temperaturen. I visse tilfelle vil det imidlertid være nød-vendig å forandre noe på det vanligvis brukte utstyr d den utstrekning som er nødvendig for nedkjøling av prøven i til-legg til den vanlige opphetning. En hurtig fremgangsmåte ved kvalitativ bestem-melse hvorvidt et produkt som er magnetisk ved romtemperatur har et lavt magnetisk temperatur-overgangspunkt, består i å betrakte hvorledes det oppfører seg magnetisk ved nedkjøling til en lav temperatur, såsom ved temperaturen for ni-trogen i flytende form.
En annen kritisk magnetisk egenskap som er viktig for den tekniske anvendelig-het av disse materialer, er induksjonen pr. gram eller den såkalte sigma-verdi (nj innenfor det tempera turområde for hvilket materialet er magnetisk. Denne sigma-verdi er sitert på side 7 og 8 i Bo-zorth: «Ferromagnetism», Van Nostrand Co., New York, 1951. Den er lik intensiteten av magnetiseringen Is dividert med materialets tetthet d. De her angitte sigma-verdier er bestemt i et felt på 4000 Ørsted i et apparat som ligner det som er beskrevet på side 226—228 i T. R. Berdell: «Mag-netic Materials in the Electric Industry», Philosophical Library, New York 1955.
Materialene ifølge foreliggende oppfinnelse skal beskrives nærmere i de følgende eksempler, hvor de angitte mengder av ingrediensene er vektdeler, hvis intet an-net angis. Stoffer av vanlig kommersiell renhet er tilfredsstillende for fremstilling av disse materialer.
Eksempel 1.
En tablett bestående av 3,66 g mangan, 0,34 g arsen, og 3,50 g antimon ble anbragt i et kvartsrør. Elementene var tilstede i følgende mengder uttrykt 1 atompst.: 66,7 pst. Mn, 4,6 pst. As, 28,7 pst. Sb. Tabletten ble opphetet i røret til en temperatur på 253° C i løpet av 5 timer og under vakuum; røret ble derpå forseglet under vakuum. Dette forseglede rør med innhold ble opphetet til 600° C i løpet av 3,5 timer og holdt på denne temperatur i 1 time. Blandingen ble derpå avkjølet langsomt til romtemperatur i løpet av ca.
10 timer. På dette stadium var tabletten omdannet til en blank sintret klump. Rø-ret med innhold ble ved romtemperatur anbragt i en ovn og langsomt opphetet til 1030° C i løpet av ca. 12 timer. Prøven ble holdt på denne temperatur i ytterligere 12 timer og derpå avkjølt langsomt til om-trent romtemperatur i løpet av 24 timer
ved å senke den i ovnen som hadde en på forhånd fastlagt termisk gradient. Produktet var et sølvaktig polykrystalllnsk, metallisk materiale som var magnetisk ved romtemperatur. Dets røntgen-difreaksjons-mønster (se følgende tabell) anga at produktet i sin helhet bestod av en tetragonal krystallstruktur av Cu.,Sb-typen med cellekonstanter på a = 4,04 Å og c = 6,4 Å.
1) De for den relative intensitet nevnte betegnelser angir følgende: S — de kraftigste linjer i mønstret, Mj, M2, M3 og M4 angir linjer av mid-lere intensitet (avgjørende i rekkeføl-gen M, til M4) og
F angir svake linj er.
En del av produktet ble pulverisert og pulverets metningsinduksjon bestemt som en funksjon av temperaturen Produktet oppviste en nedre overgang for den magnetiske metning ved -f-60° C og en maksimal induksjon øK på 13 Gauss cm'/g ved '.20° C. Curie-punktet lå på 270° C. Metningsinduksjonen som en funksjon av temperaturen er for dette produkt vist på tegningen.
Eksempel 2.
En prøvetablett inneholdende 1,10 g mangan, 1,09 g antimon og 0,07 g germanium (atompst. 66,7 for Mn, 3,3 for Ge og 30,0 for Sb) ble anbragt 1 et evakuert kvartsrør som beskrevet under eksempel I. Røret med innhold ble i løpet av 9 timer opphetet til 970° C, hvilken temperatur ble opprettholdt i ytterligere 9 timer, hvorpå røret med innhold ble avkjølt til romtemperatur i løpet av ytterligere 9 timer. Produktet var en sølvaktig metallklump som var sterkt magnetisk ved romtemperatur. Metningsinduksjonen i avhengighet av temperaturen ble bestemt ved hjelp av en pulverisert prøve og fremgår av kurven. Den nedre magnetiske overgang opptrådte ved -^60° C. Den maksimale induksjon os var 16 Gauss cms/g ved 10° C og Curie-punktet lå på 270° C. Røntgen-diffrak-sjonsmønstret fremgår av følgende tabell:
Den relative intensitet er angitt på samme måte som i tabell I. V angir meget svake linjer.
Eksempler 3 og 4.
Andre sammensetninger av mangan, antimon og germanium fremstilt på samme måte som beskrevet under eksempel 2 er angitt i tabell III som også viser Curie-temperaturen, temperaturen for den maksimale induksjon og den nedre overgangstemperatur for disse materialer.
Andre spesifikke sammensetninger som faller innenfor oppfinnelsen, er krom-arsenid-antimonid, j ern-arsen-antimonid, nikkel-arsenid-antimonid, kobolt-arsenid-antimonid, vanadium-arsenid-antimonid, mangan-telluird-antimonid, mangan-gallium-arsenid, krom-gallium-arsenid, jern-gallium-arsenid, jern-arsenld-tellurid, mangan-arsenid-vismutid, mangan-germa-nid-tellurid, krom-arsenid-tellurid, mangan-arsenid-antimonid, -selenid og mangan-germanid-vismutid.
De nye materialer ifølge oppfinnelsen kan anvendes i anordninger for omform-
ning og styring av forskjellige former for energi, såsom i solar-motorer, temperatur-følsomme induktorer, termisk styrte kob-linger og i temperaturkondensatorer i anordninger som er basert på konvensjonelle magnetiske materialer hvor magnetiske egenskaper som avtar med tiltagende temperatur er funksjonelt uheldig. Alle disse anordninger har det essensielle trekk til-felles at de inneholder minst tre kompo-nenter, nemlig en magnetisk komponent av ovenfor beskrevne art, midler for å tilføre og utta én energiform til hhv. fra den magnetiske komponent, samt midler for ut-
nyttelse av den effekt som kan uttas fra
den magnetiske komponent. I visse tilfelle
kan en anordning ifølge oppfinnelsen in-neholde midler for regulerbar magnetise-ring og avmagnetisering av den magnetiske komponent.
Ved temperaturer som ligger innenfor
det ferromagnetiske område kan materialene ifølge oppfinnelsen utnyttes i en eller annen for ferromagnetiske materialer
konvensjonell form, for hvilken deres egenskaper gjør dem anvendelige, såsom i elek-tromagneter, kjerner for høyfrekvensspo-ler, elementer for lagring av opplysninger
og som minner og lignende.

Claims (5)

1. Ferromagnetisk materiale som inneholder ett overgangselement, karakterisert ved at det som eneste overgangs-metall-komponent inneholder vanadium, krom, mangan, jern, kobolt eller
nikkel 1 en mengde fra 61 til 75 atomprosent, og fra 25 til 39 atomprosent av minst to elementer som er valgt fra en gruppe som omfatter gallium, germanium, selen, tellur og arsen, antimon og vismut, hvor minst ett av elementene arsen, antimon og vismut utgjør den største mengde av elementene fra nevnte gruppe uttrykt i atomprosent.
2. Ferromagnetisk materiale ifølge påstand 1, karakterisert ved at det, ved siden av overgangsmetallet, inneholder antimon og arsen.
3. Ferromagnetisk materiale ifølge påstand 1, karakterisert ved at det, ved siden av overgangsmetallet, inneholder antimon og germanium.
4. Ferromagnetisk materiale ifølge påstandene 1—3, karakterisert ved at sammensetningen har en tetragonal krystallstruktur.
5. Ferromagnetisk materiale i henhold til en av påstandene 1—4, karakterisert ved at den eneste overgangs-metallkomponent er mangan og at materialet har en tetragonal krystallstruktur av Ca,Sb-typen.
NO761846B 1976-06-02 Innerdoer med en med glass og sprosser forsynt utsparing NO141959B (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FR7616716A FR2353700A1 (fr) 1976-06-02 1976-06-02 Porte interieure vitree a petits-bois et procede pour la former

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NO141959B true NO141959B (no)

Family

ID=9173914

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO761846B NO141959B (no) 1976-06-02 Innerdoer med en med glass og sprosser forsynt utsparing

Country Status (2)

Country Link
FR (1) FR2353700A1 (no)
NO (1) NO141959B (no)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO1989005895A1 (en) * 1987-12-14 1989-06-29 Finn Rygg Glazed window unit with glued crosspieces

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2519684B1 (fr) * 1982-01-08 1986-02-28 Righini Et Fils Ets Porte vitree a petits carreaux

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO1989005895A1 (en) * 1987-12-14 1989-06-29 Finn Rygg Glazed window unit with glued crosspieces

Also Published As

Publication number Publication date
FR2353700B3 (no) 1979-02-23
FR2353700A1 (fr) 1977-12-30

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US8109100B2 (en) Magnetocaloric refrigerant
KR101553091B1 (ko) 자기 냉각 또는 히트 펌프를 위한 금속계 재료를 제조하는 방법
JP4125229B2 (ja) 磁気冷却用材料、調製および適用
JP4663328B2 (ja) 冷却容量を有する磁気材料、当該材料の製造方法および当該材料の使用方法
US8293030B2 (en) Intermetallic compounds, their use and a process for preparing the same
CN102712543A (zh) 磁热材料
US11851731B2 (en) Highly tunable, inexpensive and easily fabricated magnetocaloric materials
CN101270424A (zh) 一种镍钛铌负热膨胀合金及其制备方法
Zhang et al. Effect of Si doping on microstructure and martensite transformation in Ni-Mn-Sb ferromagnetic shape memory alloys
US20220238262A1 (en) Modified La-Fe-Si magnetocaloric alloys
CN101105996A (zh) 一种高温低磁场大磁熵材料化合物及其制备方法
US3147112A (en) Ferromagnetic mn-ga alloy and method of production
CN108300881B (zh) 一种在MnCoGe基合金中实现宽温区巨负热膨胀的方法
Yue et al. Structural and Magnetocaloric Properties of MnFeP 1− x Si x Compounds Prepared by Spark Plasma Sintering
Adam Rietveld refinement of the semiconducting system Bi2− xFexTe3 from X-ray powder diffraction
Nouri et al. Magnetocaloric effect in SmNi2 compound
Škorvánek et al. Magnetocaloric effect in amorphous and nanocrystalline Fe81− xCrxNb7B12 (x= 0 and 3.5) alloys
NO141959B (no) Innerdoer med en med glass og sprosser forsynt utsparing
Yüzüak et al. Magnetocaloric properties of the Gd5Si2. 05–xGe1. 95–xMn2x compounds
US3140942A (en) Ferromagnetic compositions of iron, rhodium and at least one other element of atomicnumbers 21-25 and 27-30
Zhou et al. Mössbauer study of amorphous and nanocrystalline Fe73. 5Cu1Nb3Si13. 5B9
US3126346A (en) Ferromagnetic compositions and their preparation
CN100489137C (zh) 具有一级磁相变特征的稀土-铁-硅基化合物及其制备方法
US3144324A (en) Magnetic compositions containing iron, rhodium, and selected elements from groups ii-, iii-a, iv-a, v-a and vi-a
Maji Heusler Alloys: Sustainable Material for Sustainable Magnetic Refrigeration