NO138477B - Fremgangsmaate og anordning for drift og regulering av en utsugnings- eller innblaasningsanordning - Google Patents

Fremgangsmaate og anordning for drift og regulering av en utsugnings- eller innblaasningsanordning Download PDF

Info

Publication number
NO138477B
NO138477B NO754064A NO754064A NO138477B NO 138477 B NO138477 B NO 138477B NO 754064 A NO754064 A NO 754064A NO 754064 A NO754064 A NO 754064A NO 138477 B NO138477 B NO 138477B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
flour
limestone
limestone flour
mixing
content
Prior art date
Application number
NO754064A
Other languages
English (en)
Other versions
NO138477C (no
NO754064L (no
Inventor
Ulf Mohlen
Original Assignee
Salen Interdevelop Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Salen Interdevelop Ab filed Critical Salen Interdevelop Ab
Publication of NO754064L publication Critical patent/NO754064L/no
Publication of NO138477B publication Critical patent/NO138477B/no
Publication of NO138477C publication Critical patent/NO138477C/no

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B08CLEANING
    • B08BCLEANING IN GENERAL; PREVENTION OF FOULING IN GENERAL
    • B08B15/00Preventing escape of dirt or fumes from the area where they are produced; Collecting or removing dirt or fumes from that area
    • B08B15/04Preventing escape of dirt or fumes from the area where they are produced; Collecting or removing dirt or fumes from that area from a small area, e.g. a tool

Landscapes

  • Arc Welding In General (AREA)
  • Arc Welding Control (AREA)
  • Electrical Discharge Machining, Electrochemical Machining, And Combined Machining (AREA)
  • Forklifts And Lifting Vehicles (AREA)

Description

Fremgangsmåte til fremstilling av et mineraltilleggsfor som i det vesentlige består av dikalsiumfosfat.
Som mineralstoff-tilsetninger i forstof-fer anvendes i stort omfang dikalsiumfosfat. Dette fremstilles praktisk talt uteluk-kende ved oppslutning av benmel eller av
råfosfat med syre og etterfølgende frak-sjonert utfelling med kalk. Derved blir det
alltid tilbake et visst innhold av fluor, som
blant annet bevirker at produktet under
tørkningsprosessen delvis går over til en i
ammoniumsitrat tungt oppløselig form.
Fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen
beror på den i og for seg kjente omsetning
av fosforsyre og kalsiumkarbonat. Denne omsetning ble tidligere gjennomført således at de to komponenter ble blandet sammen i vandig oppløsning, og den dannede utfelling filtrert, og oppkonsentrert ved inndampning.
Det er nu blitt funnet at omsetningen kan gjennomføres uten opptreden av en vandig fase.
Av den grunn er det for det første nødvendig å velge fosforsyrens konsentrasjon således at den ifølge ligningen
nødvendige vannmengde foreligger i syren. Dette tilsvarer en 84 til 85 prosentig syre, slik den fremstilles storteknisk. Foreligger det en syre av ennu høyere konsentrasjon, eksempelvis 100 % H:iPO(, så kan denne anvendes etter tilsvarende fortynning. Oppfinnelsen består altså av en fremgangsmåte til fremstilling av et mineralstoff-tilleggsfor som i det vesentlige består av dikalsiumfosfat, og fremgangsmåten er karakterisert ved at man sammenblander konsentrert vandig fosforsyre med malt, tørket kalkstensmel i et mengdeforhold som omtrent tilsvarer ligningen
og lar komponentene reagere.
Omsetningen er forbundet med så liten
varmeutvikling, ca. 4 kg-cal. pr. g-mol
CaHPO,. 2H20, at det for dannelsen av di-hydratets nødvendige vanninnhold forblir
i det pulver som dannes ved hurtig sam-menblanding av de to komponenter.
En liten vannfordampning er ønskelig,
spesielt når man har til disposisjon fosforsyre med 75 til 85 % H3PO.,.
Det er fordelaktig å sammenblande syren med kalkstensmelet hurtig, f. eks. i lø-pet av få minutter. Derved opptrer riktignok i kort tid agglomerater, men disse bry-ter kontinuerlig sammen i blanderen til et svakt plastisk pulver. Denne plastisitet er en ytterligere grunn til en hurtig sammen-blanding, da den sammenbakende virkning av rørerarmene eller andre blandingsinn-retninger bare opptrer i ikort tid.
Som blander har det eksempelvis vist seg egnet å anvende en tallerkenblander, hvori syren fordeles ved hjelp av en annen tallerken som løper i materialet i mot-SJtrøm. Ved tilstrekkelig bevegelse i kalkstensmelet er det også tilstrekkelig å for-dele syren ved hjelp av en kunststoffsprøy-te. Temperaturen i blandingen øker til høy-est 70° C.
Da de fine kornpartikler under 60 mikron omsetter seg meget hurtigere enn kalkstensmelets grovere deler, mens på den annen side for høyt drevet finhet influerer på fremgangsmåtens økonomi, er det fordelaktig med anvendelse av et kalfcstensmel som inneholder mer enn 50 % partikler under 60 mikron.
Også når mer enn 70 % av kalkstens-pulveret har en kornfinhet under 60 mikron, forløper ikke omsetningen momen-tant, men det er nødvendig >med en viss tid for å.omsette de enkelte kalkstenskorn.
Det må på grunn av kullsyreinnholdet og pH-verdien av det pulver som forlater blanderen, antas at dette først inneholder noe monokalsiumfosfat, hvilket som kjent først forekommer i gelform, og deretter langsomt omdannes til krystallinsk tilstand, hvilket forklarer den ved den friske opp-slutningsmasse iakttatte tiksotropi.
Primærproduktets plastiske beskaffen-het viser at også ved den direkte innvirk-ning av fosforsyre på tørr kalsiumkarbonat oppstår et monokalsiumfosfatholdig dikalsiumfosfat, som først ved en etterføl-gende modningsprosess går over i et nøy-tralt produkt.
Denne modning som ved små mengder kan utføres ved hjelp av en alminnelig lagring i flere dager til uker, blir som det ble funnet, påskyndet ved følgende for-holdsregler: For det første er det fordelaktig med en økning av massens temperatur til 40° C til 80° C.
Videre ble den under modningen unn-vikende kullsyre erstattet med luft. Derved hindres at de til å begynne med ennu noe klebrige pulverpartikler ved unnvikning av kullsyren sammenbakes til fast masse.
Videre er en liten bevegelse av materialet fordelaktig. For gjennomføring av denne forholdsregel viser f. eks. et langsomt omdreiende rør seg egnet, hvor det i mot-strøm til produktet føres luft av + 30° C til + 80° C. Derved oppstår etter 6 til 48 timer et løst, fritt bevegelig pulver.
Ved anvendelse av syre med en konsentrasjon på 70 til 80 % HjP04 kan plasti-siteten av det produkt som er dannet i blanderen, føre til at det opptrer grøtformede aggregater i blanderen eller ved innførin-gen i dreierøret.
Det er blitt funnet at syrer av denne konsentrasjon er anvendbare når man erstatter en del av kalkstensmelet med det ved kalkbrennlngen fremkomne kalkavfall som i det vesentlige består av CaO. Derved opptrer det for denne andel en vesentlig høyere reaksjonsvarme, omkring 10 ganger mer enn det ovennevnte, hvorved det fordampes så meget vann at det oppstår et pulverformet produkt.
En lignende virkning gir også en til det overskytende vanninnhold tilsvarende mengde natriumpyrofosfat, hvorved det er fordelaktig at det av dette over hydratet Na4P207 . 10H,O til slutt dannede dinatri-umfosfat er vannoppløselig. Derved økes opptagelseshastigheten som mineralsk til-leggsfor.
Videre er det ønskelig med et visst innhold av magnesiumoksyd i sluttproduktet. Dette er for det meste for så vidt til-stede som kalkstensmelets forurensninger, idet dette etter dets opprinnelse også inneholder magnesiumoksyd. Da man imidlertid med disse forurensninger også innbrin-ger jernoksyd, kiselsyre og aluminiumoksyd som riktignok er fysiologisk uskadelige, men nedsetter innholdet av P,05, er det for foreliggende fremgangsmåte fordelaktig, når man, erstatter en del av kalkstensmelet med en med hensyn til fosforsyren ekvivalent mengde dolomitmel. Dette be-høver imidlertid høyest å foretas til 1/5, da det på grunn av den mindre reaksjonsevne av dolomitmelet ellers oppstår grøtformede produkter ved den primære blanding. Dette lar seg ikke forarbeide etter fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen.
Sluttproduktet har overfor det ved fel-ling fremstilte dikalsiumfosfat den fordel at det ikke støver. Da denne omstendighet er av fysiologisk verdi, har man for det stø-vende dikalsiumfosfat allerede foreslått å agglomerere dette ved tilsetning av fosforsyre. Når altså også ved dikalsiumfosfat fremstilt ifølge foreliggende fremgangsmåte, hovedgrunnen for en fremstilling i kor-net form bortfaller, så er det dog uten videre mulig å sikte ut den ønskede korn-fraksjon, f. eks. på 1—2 mm av det modnede produkt, og direkte å anvende det som for-middel. Også en atskillelse med vindsikt-ning i enkelte fraksjoner er gjennomfør-bar. Vanligvis vil man sikte bort fraksjo-nene over 1 resp. 0,5 mm, male og føre det til hovedmengden.
Som det fremgår av eksemplene, inneholder sluttproduktet noe mindre vann enn det som tilsvarer det teoretiske innhold av forbindelsen CaHP04 . 2H20. Det opptrer altså overraskende ved de ved foreliggende fremgangsmåte anvendte temperaturer under 70° C allerede en avvanning av dihydratet. Dette har den fordel at P205-lnn-holdet i sluttproduktet kan økes ut over det teoretiske innhold i dihydratet til 48—50 % p2o5.
Videre kan innholdet av P20-, også økes ved anvendelse av fosforsyre over det teoretiske innhold av dikalsiumfosfat omtrent til 5 % av det anvendte P20-, således at en mindre del av P205 forblir "bestående i form av kalsiummonofosfat. Derved har sluttproduktet ved siden av 100 prosentig sitrat-oppløselighet også et lite innhold av vann-oppløselig P205. Ved dem dermed sammen-hengende påskynding av den fysiologiske virkning atskiller kalsiumfosfatet ifølge oppfinnelsen seg fordelaktig fra de hittil handelsvanlige. På den annen side er det mulig å anvende allerede ved fremstillin-gen av den primære blanding et overskudd av kalkstensmel eller dolomitmel ut over den til fosforsyren ekvivalente mengde, hvorved modningen sterkt påskyndes. Av økonomiske grunner begrenser man dette overskudd til 10—20 % CaCO., i sluttproduktet.
Eksempler:
1. Det anvendte kalkstensmel ga føl-gende sikteanalyse:
66 % finere enn 33 mikron
3 % finere enn 33—40 mikron
9 % finere enn 40—60 mikron
10 % finere enn 60—90 mikron
6 % finere enn 90—120 mikron
6 % grovere enn 120 mikron
100 kg av denne ble blandet med 106 kg 84,5 prosentig ortofosforsyre med et innhold på 61,2 % P20, i løpet av 4 min. i en tallerkenblander. Gjennom et bunmuttak ble det 65° C varme forprodukt som dess-uten inneho'.dt 8 % C02 og hadde en pH-verdi på 4, ført ut i et dreierør. Ved hjelp av luft som innblåses i motstrøm og som var oppvarmet til 60° C, ble det forhin-dret at en vanndamp som ble opptatt av luften ved omdreinlngsrørets utløpsende, slo seg ned på inntakssiden.
Etter hvert 15. min. ble det fylt en ytterligere blanding i dreierøret og den tilsvarende mengde, 156 kg produkt, ble kontinuerlig tatt ut ved uttaksenden og siktet ut over en 1 mm sikt. De avsiktede andeler ble malt og tilblandet. Oppholdstiden i dreierøret utgjorde 20 timer.
Sluttproduktet inneholdt:
41.4 %PaO,
35.5 % CaO
20,4 % HaO
2,0 % co2
og 0,6 % forurensninger fra kalkstensmel.
pH-verdien utgjorde 6, P20--innholdet
var inntil 98 % sitratoppløselig.
2. På en i blanderen ifølge eksempel 1 intens beveget blanding av 90 kg kalkstensmel og 5,8 kg kalkavfall som inneholdt 95 % CaO ble 120 kg 76 prosentig fosforsyre med et innhold på 55 % P203 fordelt i løpet av 4 min. ved hjelp av en dusj.
Det pulver som oppsto i blanderen, ble videre behandlet i dreierør som angitt i eksempel 1. Etter 10 timer fremkom et sluttprodukt som kunne siktes, og som inneholdt: 41.0 % P90,
34.1 % CaO
1.4 % C02
22,0 % H20
og 1,4 % "forurensninger av kalken.
3. 100 kg kalkstensmel av en finhet som angitt i eksempel 1, ble blandet med 117 kg 80 prosentig fosforsyre og deretter dess-uten tilblandet 9 kg Na4P207. Produktet som i en tørke av vanlig konstruksjon ble gjennomblandet med 40° C varm luft, inneholdt etter 30 timer: 47.3 % P205
35,9 % CaO
12.6 % H,0
0,4 % CO»
2,7 % Na,20
Rest: MgO, Fe,0:l, Si02, A120.S og lignende. 4. 80 kg kalkstensmel og 16 kg dolomitmel av den samme finhetsgrad som angitt i eksempel 3 ble i 5 min. blandet i sentri-fugalblander med 100 kg 80 prosentig fosforsyre. Blandingsproduktet ble luftet med 50° C varm luft under svak bevegelse ved hjelp av en opprettstående skrueomrører. Etter 48 timer inneholdt sluttproduktet:
44,0 % P,Or,
34.4 % CaO
2.5 % MgO
17.2 % H,0
1,0 % COy.

Claims (11)

1. Fremgangsmåte til fremstilling av et mineraltilleggsfor som i det vesentlige består av dikalsiumfosfat, karakterisert ved at man sammenblander konsentrert vandig fosforsyre med et innhold fra 70 til 90 % H,P04, fortrinnsvis 75—85 % H8P04, med malt, tørket kalkstensmel i et mengdeforhold som omtrent tilsvarer ligningen og lar komponentene reagere.
2. Fremgangsmåte ifølge påstand 1, karakterisert ved at man setter syren hurtig, i løpet av noen minutter, til kalkstensmelet, idet man foretar sammen-blandingen f. eks. på en tallerkenblander.
3. Fremgangsmåte ifølge påstandene 1 —2, karakterisert ved at man anvender kalkstenet i finmalt tilstand med en andel på mer enn 50 % under 60 mikron.
4. Fremgangsmåte ifølge påstandene 1 —3, karakterisert ved at man deretter bringer det dannede smuldrende pulver i en beholder hvor det behandles ved hjelp av en gjennom- eller overføring av luft ved + 30° C til + 80° C.
5. Fremgangsmåte ifølge påstand 4, karakterisert ved at behandlingen foretas i flere timer, f. eks. 5—50 timer i et omdreiende rør.
6. Fremgangsmåte ifølge påstandene 1 —5, karakterisert ved at man sik-ter det fremkomne tørre ikke støvende pulver, og maler andelen over 1 mm, eventuelt over 0,5 mm, og tilblander dette til findelen eller anvender det eventuelt for seg selv.
7. Fremgangsmåte ifølge påstandene 1 —6, karakterisert ved at man erstatter en del av kalkstensmelet, høyst 1/5, med ekvivalente mengder dolomitmel.
8. Fremgangsmåte ifølge påstandene 1 —7, karakterisert ved at man erstatter en del av kalkstensmelet med kalkavfall i det vesentlige bestående av kal-siumoksyd av ønskelig kornfinhet.
9. Fremgangsmåte ifølge påstandene 1—8, karakterisert ved at man til den ifølge påstandene 1—4 fremstilte blanding tilblander så meget natriumpyrofosfat (Na4P;,07) at det overskytende vann dels bindes dels fordampes på grunn av den større reaksjonsvarme.
10. Fremgangsmåte ifølge påstandene 1 —9, karakterisert ved at man anvender et overskudd inntil 5 % av det anvendte PjO- ut over det teoretiske innhold av P^O-, i dikalsiumfosfat.
11. Fremgangsmåte ifølge påstandene 1 —9, karakterisert ved at man anvender et overskudd inntil 10—20 % av det anvendte kalkstensmel, respektiv dolomitmel.
NO754064A 1974-12-03 1975-12-02 Fremgangsmaate og anordning for drift og regulering av en utsugnings- eller innblaasningsanordning NO138477C (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE7415091A SE387551B (sv) 1974-12-03 1974-12-03 Sett att driva och reglera en utsugnings- eller inblasningsanordning for gaser och partiklar och anordning for utforande av settet

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO754064L NO754064L (no) 1976-06-04
NO138477B true NO138477B (no) 1978-06-05
NO138477C NO138477C (no) 1978-09-20

Family

ID=20322873

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO754064A NO138477C (no) 1974-12-03 1975-12-02 Fremgangsmaate og anordning for drift og regulering av en utsugnings- eller innblaasningsanordning

Country Status (6)

Country Link
JP (1) JPS5178760A (no)
DE (1) DE2553799A1 (no)
FI (1) FI753284A (no)
GB (1) GB1509096A (no)
NO (1) NO138477C (no)
SE (1) SE387551B (no)

Families Citing this family (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JP2742211B2 (ja) * 1994-04-12 1998-04-22 株式会社神戸製鋼所 溶接ヒューム回収装置
JP2740888B2 (ja) * 1995-09-27 1998-04-15 日東工業株式会社 溶接ヒューム用集塵機
FI990302A (fi) 1999-02-15 2000-08-16 Juha Tapio Koskinen Menetelmä ja sovitelma hitsaamotilojen ilmanvaihdon säätöä varten
US9623506B2 (en) 2011-02-01 2017-04-18 Illinois Tool Works Inc. Fume extractor for welding applications

Also Published As

Publication number Publication date
NO138477C (no) 1978-09-20
SE7415091L (sv) 1976-06-04
GB1509096A (en) 1978-04-26
FI753284A (no) 1976-06-04
NO754064L (no) 1976-06-04
SE387551B (sv) 1976-09-13
JPS5178760A (no) 1976-07-08
DE2553799A1 (de) 1976-06-16

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US3467495A (en) Preparation of calcium phosphates
US3236593A (en) Process for the manufacture of a mineral feed additive essentially consisting of dicalcium phosphate
US2997367A (en) Defluorination of phosphatic material
US2108940A (en) Process for making di-calcium phosphate
US2504545A (en) Granulated fertilizer
NO138477B (no) Fremgangsmaate og anordning for drift og regulering av en utsugnings- eller innblaasningsanordning
US2722472A (en) Process for producing phosphate materials
US1902832A (en) Mineral feed
US3107145A (en) Process for defluorinating phosphatic materials
US3058804A (en) Process for production of defluorinated calcium phosphate
US2137674A (en) Process for making double or treble calcium and magnesium superphosphate
EA030295B1 (ru) Фосфор-калий-азотсодержащее npk-удобрение и способ получения гранулированного фосфор-калий-азотсодержащего npk-удобрения
US3719464A (en) Preparation of alkali containing calcined phosphate fertilizers
US2893834A (en) Process for producing defluorinated calctum phosphates
US2889217A (en) Process for producing defluorinated phosphate material
US3851086A (en) Defluorinated phosphate feed supplement production
US3552944A (en) Production of phosphate fertilizers
US3264086A (en) Silicophosphatic product and method of making same
JPH0243708B2 (no)
US3087784A (en) Manufacture of defluorinated phosphates
Bridger et al. Quick-curing of superphosphate
US2976119A (en) Process for producing phosphatic materials
US2906602A (en) Method of preparing calcium phosphates
US3006754A (en) Production of superphosphate fertilizers
US3178278A (en) Process for producing a multilayer high analysis, granular, non-hygroscopic phosphate fertilizer and the product thereof