NO129274B - - Google Patents

Download PDF

Info

Publication number
NO129274B
NO129274B NO389469A NO389469A NO129274B NO 129274 B NO129274 B NO 129274B NO 389469 A NO389469 A NO 389469A NO 389469 A NO389469 A NO 389469A NO 129274 B NO129274 B NO 129274B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
pyroelectric
polarization
elements
electrode pair
effect
Prior art date
Application number
NO389469A
Other languages
English (en)
Inventor
W Wuenschmann
Original Assignee
Metra Mess Frequenztechn
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Metra Mess Frequenztechn filed Critical Metra Mess Frequenztechn
Publication of NO129274B publication Critical patent/NO129274B/no

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H03ELECTRONIC CIRCUITRY
    • H03HIMPEDANCE NETWORKS, e.g. RESONANT CIRCUITS; RESONATORS
    • H03H9/00Networks comprising electromechanical or electro-acoustic devices; Electromechanical resonators
    • H03H9/15Constructional features of resonators consisting of piezoelectric or electrostrictive material
    • H03H9/17Constructional features of resonators consisting of piezoelectric or electrostrictive material having a single resonator
    • H03H9/176Constructional features of resonators consisting of piezoelectric or electrostrictive material having a single resonator consisting of ceramic material

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Ceramic Engineering (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Acoustics & Sound (AREA)
  • Radiation Pyrometers (AREA)
  • Photometry And Measurement Of Optical Pulse Characteristics (AREA)

Description

Fremgangsmåte og anordning for kompensasjon av den pyroelektriske effekt ved élektromekaniske omformere.
Oppfinnelsen angår en fremgangsmåte for kompensasjon av den pyroelektriske effekt ved elektromekaniske omformere, særlig ferroelektrika, som utnytter den longitudinale eller den trans-
versale piezoelektriske effekt eller den piezoelektriske effekt ved mekanisk skjærbelastning av pyroelektriske materialer, og en anord-
ning for utførelse av fremgangsmåten.
Av de i naturen forekommende krystaller finnes et antall
som er piezoelektriske, og som mangler symmetrisentrum. Disse kan inndeles i to klasser, nemlig pyroelektriske og ikke-pyroelektriske.
;Pyroelektriske krystaller har en permanent makroskopisk elektrisk polarisasjon. Polarisasjonsvektorén kompenseres vanlig-vis, av bundne ladninger. Dersom energitilstanden i krystallgitteret
endrer seg, endres også polarisasjonsvektoren. Som følge av mekanisk deformasjon eller temperaturendringer i gitteret, endres der-for det nødvendige antall ladninger for.kompensasjon av polarisasjonsvektoren. Krystallen er da ikke lenger nøytral utad, så lenge det ikke inntrer noen ny likevektstilstand som følge av ladningsut-jevning.
Ved anvendelse av piezoelektriske materialer i elektromekaniske omformere er det nødvendig at ladningsendringene. ved-omformerelementets elektroder er tilordnet elementets mekaniske spen-nings- eller strekktilstand etter en kjent funksjon, idet lineari-tet etterstrebes.
Ved pyroelektriske materialer oppstår det ved temperatur-variasjoner ytterligere ladningsendringer ved elektrodene. Den pyroelektriske effekt forstyrrer lite når de mekaniske tilstands-forandringer som skal måles, forløper tilstrekkelig mye raskere enn de termiske. Ved hjelp av et høypassfilter registreres da bare de hurtige ladningsendringer, og disses tilordning til mekaniske måle-størrelser er innen visse grenser uavhengig av omformerelementets mekaniske tilstand. Om derimot tidsendringene på grunn av temperatur og mekaniske målestørrelser blir av samme størrelsesorden, er en signaladskillelse umulig i praksis.
Tidligere ble det ved meget lavfrekvente forløp benyttet kvarts som målemateriale, da kvarts blandt annet har den fordel at det tilhører den ikke-pyroelektriske krystallklasse. På den annen side har kvarts mye lavere dielektrisitetskonstant enn piezokera-mikk. Dessuten er fremstilling av omformere med kvarts meget kost-bar.
Formålet med oppfinnelsen er å kunne utnytte fordelene
ved pyroelektriske ferroelektrika (særlig keramiske materialer) for lavfrekvente måleproblemer, og å undertrykke de forstyrrelsessig-naler som opptrer i denne forbindelse.
Ifølge oppfinnelsen oppnås dette ved at to eller flere piezoelektriske enkeltelementer i omformeren sammenkoples på en slik måte at to og to av disses polarisasjonsvektorer er rettet mot hverandre, og at de således sammenhørende enkeltelementer mekanisk påvirkes i motfase,og at de ved hjelp av en kompenaasjonsutjevning som oppnås ved å variere elektrodeflaten for et pie-zoelement (eller flere piezoelementer), eller ved etterpolarisasjon av et element,
til sammen gir en minimal pyroelektrisk effekt.
En anordning for utførelse av denne fremgangsmåte er ifølge oppfinnelsen kjennetegnet ved at elementene foruten det normalt vanlige elektrodepar har et annet elektrodepar av passende størrelse, som er sammenkoplet på en slik måte med det første elektrodepar. og hvis flatevektorer har en slik stilling i forhold til det første elektrodepars flatevektorer, at en komponent av den remanente polarisasjonsvektor i teknisk betydning kompenseres.
Oppfinnelsen egner seg såvel for elektromekaniske omformere som utnytter den longitudinale piezoelektriske effekt som for sådanne som utnytter den transversale piezoelektriske effekt hos pyroelektriske materialer, og for sådanne som utnytter den piezoelektriske effekt ved mekanisk skjærbelastning av pyroelektriske materialer.
Oppfinnelsen skal i det,følgende beskrives nærmere ved hjelp av et utførelseseksempel under henvisning til tegningene, der fig. 1 viser den longitudinale piezoelektriske effekt ved et piezoelement, fig. 2 viser den transversale piezoelektriske effekt ved et piezoelement, fig. 3 viser en fremstilling for forståelse av den pyroelektriske effekt ved et piezoelement, fig. 4 viser kompensasjonen av ladningsendringer av pyroelektrisk opprinnelse i piezoelementer og fig. 5 og 6 omformere som utnytter den piezoelektriske effekt ved skjærbelastning.
I motsetning til fig. 5 og 6 viser fig. 1-4 skjematiske omformere som utnytter den longitudinale eller transversale piezoelektriske effekt. I fig. 3 danner koordinataksene 1, 2, 3 et rettvinklet system, der retning 3 angir polarisasjonsvektorens og samtidig elektrodeflatevektorens retning. Retningene 1 og 2 er på grunn av krystallsymmetri likeverdige. Den øvre elektrode 4 bærer n^ bundne positive ladninger og den nedre elektrode 5 bærer n-^ negative ladninger. En oppvarming (symbol Ae) 'av piezaskiven forårsaker en reduksjon av polarisasjonsvektorens størrelse, dvs. ved den øvre elektrode 4 blir positive ladninger (+ a^ n-^) og ved den nedre elektrode 5 blir negative ladninger (-a^ n^) frigjort (0<a<l).
(Den fremstilling at en temperaturstigning AG forårsaker opptreden av a.n frie ladninger er for så vidt riktig, men teoretisk ikke tilstrekkelig nøyaktig formulert. I beskrivningen er det dog bevisst gitt avkall på å angi en teori for pyroelektrisitet).
En annen skive i samsvar med fig. 3 avgir også frie ladninger (+ 02 n2^ som f#l9e av oppvarmingen AQ. En kompensasjon av den pyroelektriske effekt (AQtotal =0) skjer da ifølge oppfinnelsen (fig. 4) når
Kompensasjonsbetingelsen (fig. 4) kan innen visse grenser oppfyl-les ved at a) elektrodeflaten av en av de to skiver 6, 7 varieres (dvs. elektrodeflatens størrelse økes eller minskes), eller b) den pyroelektriske koeffisient p for en skive forandres ved etterpolarisasjon.
Størrelsen p er et mål for de frigitte ladninger som følge av en temperaturendring og er blant annet avhengig av den remanente polarisasjonsvektors størrelse. Den sistnevnte kan ved ferroelektriske materialer varieres ved påtrykning av et ytre elektrisk felt.
Ved polarisasjonsforløpet, som innledes ved påtrykning av en høy likespenning på piezoelementet, blir aldri samtlige ele-menter polarisert, dvs. innrettet. Den ved polarisasjonen oppnådde tilstand kan endres ved at man påtrykker en noe høyere spenning, eventuelt også polariserer under høyere temperatur, på samme måte som man også kan dreie elementene tilbake ved påtrykning av en motsatt rettet likespenning. Når en polarisasjon ikke viser det øns-kede resultat, kan man eventuelt gjenta denne med noe høyere spenning eller temperatur, hvilket betegnes som etterpolarisasjon.
Naturligvis kan flere enn to piezoelementer sammenkoples slik som angitt på fig. 4.
For at ikke også nyttesignalet (AQ som følge av mekanisk belastning) skal forsvinne ved kompensasjonen ifølge fig. 4, må begge skiver 6, 7 mekanisk påvirkes i motfase.
Fig. 5 viser de elektriske og mekaniske korrdinaters stilling ved utnyttelse av skjæreffekten på et piezoelement.
Når polarisasjonsvektoren står nøyaktig loddrett på elektrodenes 4, 5 flatevektor, kan det ved temperaturendringer ikke oppstå frie ladninger på elektrodene (imidlertid kan sådanne oppstå som følge av skjærbelastning ifølge fig. 5). Dette spesial-tilfelle kan ikke oppnås i praksis, da polarisasjonsvektoren alltid har en komponent i elektrodeflatevektorens retning, dvs. at det opptrer pyroelektriske forstyrrelser.
Fig. 6 viser kompensasjon ifølge oppfinnelsen av en komponent av polarisasjonsvektoren ved hjelp av kompensasjonselektroder på piezoelementer.
Polarisasjonsvektorkomponenten i hovedelek trodeflatevek-torens retning kompenseres ifølge oppfinnelsen ved at det ved hjelp av et annet elektrodepar 8, 9 (kompensasjonselektroder), hvis flatevektor har en egnet orientering i forhold til hovedelektrodenes 4, 5 vektor, elektrisk motkoples en beløpsmessig like stor polari-sas jonsvektorkomponent. Betingelsen for kompensasjon (AQ = 0) blir:
der "forst." betyr forstyrrelse og "komp." betyr kompensasjon.
I ovenstående uttrykk har man at
der A2 er elektrodeflaten i retning 2, hvor er flaten av en kompensasjonselektrode. Konstantene P2 og p-j er de pyroelektriske koeffisienter i retning 2 og 3. Således må kompensa-sjonselek trodeflåtene ha en sådan passende størrelse at kompen-sas jonsbetingelsen tilfredsstilles.
Ved sammenkopling av elektrodene må det tas hensyn til at elektrodenes frigitte ladninger som følge av en oppvarming A9, har motsatt fortegn.
Kompensasjonsutjevningen kan skje ved a) variasjon av de enkelte elektrodeflåters størrelse eller b) endring av flate-vektorens innbyrdes størrelser.
For variasjon av elektrodeflåtene finnes flere muligheter.
F.eks. kan elektrodeflåtenes størrelse økes eller minskes ved
hjelp av mekaniske eller kjemiske metoder.
En gjenværende pyroelektrisk'resteffekt kan ifølge fig.
4 ytterligere svekkes ved anvendelse av flere skiver 6, 7.
Løsningen ifølge oppfinnelsen av problemet med kompensa-
sjon av pyroelektriske forstyrrelser (fig. 5 og 6) innebærer at de kompenserte skiver får en meget liten piezoelektrisk koeffisient for hydrostatisk belastning. En skive som i henhold til fig. 6 er utstyrt med kompensasjonselektroder, viser også en forbedret ret-ningsselektivitet.
Sammenstilling av benyttede symboler
D = Dielektrisk forskyvning
E = Elektrisk feltstyrke
v = Hastighet
F = Kraft
P = Remanent elektrisk polarisasjon
AØ = Temperaturendring
n =' Antall ladningsbærere
a = Tallfaktor som angir den som følge av AØ
frigjorte brøkdel av bundne ladninger
AQ = Ladningsdifferanse
P = pyroelektrisk koeffisient
P = Remanent elektrisk polarisasjonsvektor

Claims (2)

1. Fremgangsmåte for kompensasjon av den pyroelektriske effekt ved elektromekaniske omformere, særlig ferroelektrika , som utnytter den longitudinale eller den transversale piezoelektriske effekt eller den piezoelektriske effekt ved mekanisk skjærbelast-
ning av pyroelektriske materialer, karakterisert ved at to eller flere piezoelektriske enkeltelementer (6, 7) i omformeren sammenkoples på en slik måte at to og to av disses polarisasjonsvektorer er rettet mot hverandre, og at de således sammenhørende enkeltelementer mekanisk påvirkes i motfase, og at de ved hjelp av en kompensasjonsutjevning som oppnås ved å variere elektrodeflaten for et piezoelement (eller flere piezoelementer) (6, 7), eller ved etterpolarisasjon av et element, til sammen gir en minimal pyroelektrisk effekt.
2. Anordning ved elektromekaniske omformere av pyroelektrisk materiale for utførelse av fremgangsmåten ifølge krav 1, karakterisert ved at elementene foruten det normalt vanlige elektrodepar (4, 5) har et annet elektrodepar (8, 9 på fig. 6) av passende størrelse, som er sammenkoplet på en slik måte med det første elektrodepar (4, 5) og hvis flatevektorer har en slik stilling i forhold til det første elektrodepars flatevektorer, at en komponent av den remanente polarisasjonsvektor i teknisk betydning kompenseres.
NO389469A 1969-04-14 1969-09-30 NO129274B (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DD13918969 1969-04-14

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NO129274B true NO129274B (no) 1974-03-18

Family

ID=5481114

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO389469A NO129274B (no) 1969-04-14 1969-09-30

Country Status (5)

Country Link
CH (1) CH496385A (no)
DE (1) DE1945373A1 (no)
DK (1) DK124909B (no)
NO (1) NO129274B (no)
SE (1) SE365613B (no)

Families Citing this family (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2458176B1 (fr) * 1979-05-29 1985-10-18 Onera (Off Nat Aerospatiale) Combinaison de resonateurs piezo-electriques
AT500829B1 (de) * 2004-10-07 2007-03-15 Piezocryst Ges Fuer Piezoelek Sensorelement mit zumindest einem messelement, welches piezoelektrische und pyroelektrische eigenschaften aufweist

Also Published As

Publication number Publication date
DK124909B (da) 1972-12-04
SE365613B (no) 1974-03-25
CH496385A (de) 1970-09-15
DE1945373A1 (de) 1970-10-29

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US3479536A (en) Piezoelectric force transducer
US2883486A (en) Piezoelectric switching device
US3115588A (en) Electroacoustical apparatus
US2836737A (en) Piezoelectric transducer
US2558563A (en) Piezoelectric strain gauge
US4401956A (en) Electronically variable time delay in piezoelectric media
US3739202A (en) Instrument for responding to mechanical vibration of acceleration andfor converting the same into electric energy
GB932701A (en) Flexural oscillator of electrostrictive material
US3320596A (en) Storing and recalling signals
US3025359A (en) Vibration-compensated pressure sensitive microphone
GB997777A (en) Improvements in and relating to magnetostrictive devices
US3076903A (en) Piezoelectric transducer
US2477596A (en) Electromechanical transducer device
NO129274B (no)
US3182512A (en) Angular velocity measuring device
US2521642A (en) Transducer means
US2867118A (en) Transducer and stress measuring means
US3045491A (en) Dynamic pressure sensitive detector
GB1203794A (en) Piezoelectric transducer
GB1401281A (en) Security system or key member for use as such
US2451966A (en) Transducer
US2719929A (en) brown
US2860265A (en) Ferroelectric device
US3142044A (en) Ceramic memory element
US3145563A (en) Piezoresistive transducer employing p-type lead telluride (pbte) as the piezoresistive material