NO129117B - - Google Patents

Download PDF

Info

Publication number
NO129117B
NO129117B NO02858/70A NO285870A NO129117B NO 129117 B NO129117 B NO 129117B NO 02858/70 A NO02858/70 A NO 02858/70A NO 285870 A NO285870 A NO 285870A NO 129117 B NO129117 B NO 129117B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
telegraph
transmission
storage device
teleprinter
information
Prior art date
Application number
NO02858/70A
Other languages
English (en)
Inventor
O Stuerzinger
Original Assignee
Europ Handelsges Anst
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Europ Handelsges Anst filed Critical Europ Handelsges Anst
Publication of NO129117B publication Critical patent/NO129117B/no

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04LTRANSMISSION OF DIGITAL INFORMATION, e.g. TELEGRAPHIC COMMUNICATION
    • H04L5/00Arrangements affording multiple use of the transmission path
    • H04L5/22Arrangements affording multiple use of the transmission path using time-division multiplexing
    • H04L5/24Arrangements affording multiple use of the transmission path using time-division multiplexing with start-stop synchronous converters
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04LTRANSMISSION OF DIGITAL INFORMATION, e.g. TELEGRAPHIC COMMUNICATION
    • H04L5/00Arrangements affording multiple use of the transmission path
    • H04L5/22Arrangements affording multiple use of the transmission path using time-division multiplexing

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
  • Synchronisation In Digital Transmission Systems (AREA)
  • Dc Digital Transmission (AREA)

Description

Synkroniseringsinnretning for telegrafanlegg, særlig
trådløse telegrafanlegg.
Oppfinnelsen.angår en synkroniseringsinnretning for fjern-skriveinnretninge.r for telegrafanlegg, særlig trådløse telegrafanlegg, med .en.fjernskriveinnretning på sendersiden som over en over-føringsvei er koplet med en fjernskriveinnretning på mottakersiden, idet flerverdig. kodede signaler•som omfatter et•startskritt og et stoppskritt foreligger til overføring.
Den-meget ekspanderte anvendelse av fjernskrivere som hensiktsmessig kommunikasjonsmiddel har økt behovet for utvikling på dette området slik at de. også kan anvendes for trådløse overførings-kanaler. I.kommersielle - anlegg hvor verken kostnader eller utstyr spiller noen vesentlig rolle, .oppnås, med kodeomformere og.feilkor-reksjonssystemer en overføringskvalitet som neppe.avviker fra.vanlige overføringslinjer,......
Ved små anlegg og sær1i g-ved ~ mob i1e • t e1egrafanlegg må man imidlertid gi avkall -på' slikt :uts4y»~Q§*man..ÆJ^lxenvlst-JiijL-»^»^,,-..,.. vanlige at ar t/sto pp- f j-e rnskri vé r e -søm^unde:a^ påvirkning og fading-fenomener som^s>v*ek4ce-E<J^ ingen. Som oftest overfores derfo2^vinfo.r^ slik at resultatene kan sammenliknes - og .på-den■måten avstedkomme en best mulig rekonstruksjon av informasjonen..
Ved dataoverforing er det imidlertid viktig å kunne garantere i det minste et antall av de overforte tegn, idet det ved innviklet koding kan tolereres en viss. kvalitetsreduksjon sålenge det kan garanteres at ingen ekstra tegn kommer til under over-foringen, f.eks. stoypulser som kan tydes som startsignal, eller at tegn blir borte f.eks. ved fading.
I slike tilfeller innstilles anleggene på såkalt syn-krondrift. Mottakeren er utstyrt med et tilleggsapparat som kontinuerlig måler taktfrekvensen av den fjerntliggende sender1.ved hjelp av hullstrimler med jevn maksimalhastighet og som lagres som en form for svinghjul eller pendel. Ved manglende inngangssignaler i radiomottakeren blir start- og stopp-pulser utledet fra den sist fastslåtte og lagrede taktfrekvens og tilfort fjernskriveren på mottakersiden inntil radiokontakten er gjenopprettet (se f.eks.
tysk patent nr. I.066.609).
Fjernskriveren på mottakersiden vil i disse brudd-perioder skrive ut betydningsløse tegn inntil inngangssignaler igjen opptrer i mottakeren som faseriktig kan tilfores fjernskriveren.
Ved de moderne, hoyt oppdrevne, stabile fjernskriver-motorer kan slike synkrohiseringsapparater fylle ut noen minutter
med brudd eller stoy i radiokontakten.- Disse synkroniseringsappa-rater er vanligvis elektroniske og ytterst stabile i den engang valgte taktfrekvens slik at tap av synkrOnisme mellom fjernskriverne som oftest er avhengig av kvaliteten åv disse.
Ved drift med avvekslende skriving må det imidlertid ansees som en hindring at teksten bare kan avleveres i form av hullstrimler fordi en taststyrt sending naturlig'nok ikke kan opp-rettholde en full maksimal skrivetakt.
Hensikten med foreliggende oppfinnelse er å unngå
denne ulempe og at den drift med vekselskrivning som ér vanlig-ved fjernskrivernett på linje allikevel muliggjores med tilstrekkelig garantert synkron overforing også ved radioforbindelse ved hjelp
av vanlige markedsførte start/stopp-f jernskrivere .
Dette oppnås ifølge oppfinnelsen ved at en fjernskriveinnretning på sendersiden for frembringelse av signalgrupper som er kodet i samsvar med den. informasjon som skal overføres, er tilsluttet en lagringsinnretning for midlertidig, lagring av disse signalgrupper, som på sin side, er forbindbar med en sendefordeler som anroper denne lagringsinnretning med konstant taktfrekvens, hvilken sendefordeler er innrettet til ved tom.lagringsinnretning og så lenge det i denne ikke gjenstår-ytterligere informasjonsinneholdende signalgrupper, å frembringe en med hensyn til informasjonen betydningsløs utfyllingssignalgruppe, f.eks. en signalgruppe som. bare inneholder stoppskritt, og forkorte stoppskrittet i hver signalgruppe, og at det -på,mottakersiden er anordnet en synkroniseringsinnretning som reagerer på den konstante taktfrekvens av de fra sendersiden kontinuerlig uts.endte fjern-skrivertegn og som styrer arbeidsfrekvensen for fjernskriveinnretningen på mottakersiden..
Fortrinnsvis er disse, hjelpemidler etterfulgt av en-selektiv lagringsinnretning som sperrer videregivning av den mottatte utfyllingssignalgruppe til mottakeren.
Et utførelseseksempel på oppfinnelsen skal forklares nærmere under henvisning til tegningene.
Fig. 1 viser ét blokkskjema.for- et telegrafanlegg med
en synkroniseringsinnretning ifølge oppfinnelsen. Fig. 2 viser et forenklet koplingsskjema for noen-av de trinn som er vist på fig. 1.
På fig. 1 avgir en vanlig start/stopp-fjernskriver sine pulser til en lagringsinnretning 2. Denne er utstyrt med en mottak-ningsfordeler eller såkalt serie-parallell-omformer. Den lagrer parallelt de fra fjernskriveren.stammende, signalgrupper, f.eks.de fem karakteristiske pulser ved CCITT-kode nr. 2_. En sendef ordeler eller parallell-serie-omformer 4 avgir f.eks. de fem signalpulser i CCITT-kode nr. 2 en sta-rtpuls, de fem signalpulser og en stopp-puls
til en radiosender 5. Stopp-pulsen blir ved hjelp av sendefordeleren 4 forkortet til en varighet på ca..l8 msek. Et bokstavpulstog får. således bare 6,9 skritt istedetfor 7 resp. 7,4 skritt som ellers er vanlig. Sålenge fjernskriveren ikke sender noe overføres sendefordeleren 4 bare det forkortede stoppskritt, dvs. CCITT-kombinasjon nr. 32. 'Straks et tegn opptrer,på fjernskriveren 1,. blir. dette lagret i lagringsinnretningen 2 og overført til et register-, 3 i et fasegunstig øyeblikk hvorfra det igjen i et fasegunstig øyeblikk overføres til registeret.i sendefordeleren 4 sem videre-gir tegnet til radiosen-deren 5 •
Da sendefordeleren 4 på grunn av det forkortede stoppskritt arbeider med en minsket samlet lengde av signalgruppene, kan den bearbeide alle innkommende signalgrupper også når fjernskriveren arbeider med maksimal hastighet, nemlig ved den herskende norm 7>4 skritt pr. tegn eller også med den tidligere norm med 7 skritt pr. tegn.
I senderen 5 opptrer en rekke tegn som i fjernskriverens 1 pause enten består av signaler som stammer fra CCITT-kombinasjonen nr. 32 eller fra fjernskriveren 1.
I radiomottakeren' 6 opptrer de overforte tegn og
disse styrer en synkroniseringsinnretning 7 som er innstillet på skrivetakten på 6,9 pulser fra den fjerntliggende sendefordeler 4» Da såvel sendefordeleren 4 som mottakersynkroniseringsinnretningen 7 danner bestanddeler som er uavhengige av fjernskriverne, kan de konstrueres meget stabile og dermed i lengere tid kan tåle manglende eller fadede signaler på grunn av radioforbindelsen.
Synkroniseringsinnretningen 7 levérer signaler i parallell ibr m til en lagringsinnretning i en lokal sendefordeler 8 som på vanlig måte videreleder disse i serier til mottakerens fjernskriver 9*
Da det ved radiooverfbring som regel ikke forekommer pulsforvrengning som merkbart påvirker mottakermellomrommene, kan man med denne fjernskriver uten vanskelighet bearbeide tegnene også med forkortede stopp-pulser.
Mellomlagringen av signalene i synkroniseringsinnretningen 7 resp. sendefordeleren 8 tjener den oppgave bare å videre-lede slike tegn til fjernskriveren 9 som ikke opptrer som CCITT-kombinasjon nr. 32, fordi disse jo tilsettes på sendersiden bare av sendefordeleren 4 som utfyllingssignaler i fjernskriverens 1 arbeidspauser og utnyttes for synkroniseringsformål. Hvis det består fare for'forstyrrelse av radiooverfbringen- som kan fore til en forveksling'mellom skrifttegn og CCITT-kombinasjonen nr. 32, er det hensiktsmessig å sorge for den mulighet at alle tegn viderefores til fjernskriveren 9j dvs. at sperrevirkningen i" sendefordeleren 8 oppheves. Da denne kombinasjon ifolge CCITT-kode nr. 32 ikke på noen måte medforer noen utartet funksjon, oppstår i dette tilfelle bare en noe oket slitasje av fjernskrivermekanikken som imidlertid vanligvis kan tåles.
Fig. 2 viser trinnene 2, 3 °& 4 Pa fig- 1> nemlig lagringsinnretningen og mottakningsfordeleren 2 til venstre, i midten registeret 3 °g til hoyre sendefordeleren 4- Fjernskriveren er på vanlig.måte koplet til et mottakerrelé ER hvis kontakter alt etter signalpolariteten koples til pluss- eller minuspolen i et intert batteri OB. Midt på pulsen sluttes kontakten n-^. i" kort tid slik at pulsfordelerens bevegelige-kontakt ev faseriktig og suksessivt forbinder kontakten. n-^ med kondensatorene C-^, Cp....C,-, slik at det finner sted en parallell-lagring av vedkommende informasjon i de fem kondensatorer C-^ til Cp- hvis andre elektrode er for-bundet med en midtpol på den interne spenningskilde OB.
I signalgruppenes start- og stopp-perioder fra fjernskriveren 1, betjene samtidig kontaktene n-^, n-^g n-^ ved hjelp av en synkront lopende kamskive.til venstre, slik at; de lagrede informasjoner i kondensatorene C-q, C-^ C-^ overfores.
En sendefordeler sv er på vanlig måte koplet med et ■ relé SR og tar informasjon fra lagringskondensatorene Cg^j Cpo som avsbkes i tur og orden. Informasjonen blir med riktig takt overfort ved hjelp av kontakten n^ i senderreléet SR. Informasjonen i disse kondensatorer blir igjen i fasegunstig byeblikk av sendefordeleren ved hjelp av kontaktene r^i» n^o •••• npc overfort fra lagringsinnretningen 3- En ikke vist innbyrdes låsing av kontaktstyringen n-^ .... n-^ resp..... n2^> dvs. kamskivene som er vist til venstre og hbyre, hindrer at en overforing av informasjon fra lagringsinnretningen 2 gjennom registeret 3 til sendefordeleren 4j finner sted i et ugunstig byeblikk, slik at tvangs-messig finner det alltid sted en mellomlagring i registeret 3-
På mottakersiden er en analog kopling mulig som imidlertid vanligvis forenkles ved at mellomlagringen slbyfes, fordi den mottakende fjernskriver tilpasser seg til hastigheten av den synkrontlbpende synkroniseringsfordeler 7 som på sin side tvangs-messig styrer sendefordeleren 8. Det er sågar mulig fullstendig å sloyfe en lagring på mottakersiden slik at informasjonen overfores direkte fra synkroniseringsinnretningen 7 til fjernskriveren 9-

Claims (2)

1.. Synkroniseringsinnretning for fjernskriveinnretninger for telegrafanlegg, særlig trådløse telegrafanlegg, med en fjernskriveinnretning på sendersiden som over en overføringsvei er koplet med en fjernskriveinnretning på mottakersiden, idet flerverdig kodede signaler som omfatter et startskritt og et stoppskritt foreligger til overføring, karakterisert ved at en fjernskriveinnretning (1) på sendersiden for frembringelse av signalgrupper som er kodet i samsvar med den informasjon som skal overfø-res, er tilsluttet en lagringsinnretning (2) for midlertidig lagring av disse signalgrupper, som på sin side er forbindbar med en sendefordeler (4) som anroper denne lagringsinnretning (2) med konstant taktfrekvens, hvilken sendefordeler er innrettet til ved tom lagringsinnretning (2) og så lenge det i denne ikke gjenstår ytterligere informasjonsinneholdende signalgrupper, å frembringe en med hensyn til informasjonen betydningsløs utfyllingssignalgruppe, f.eks. en signalgruppe som bare inneholder stoppskritt, og forkorte stoppskrittet i hver signalgruppe, og at det på mottakersiden er anordnet en synkroniseringsinnretning (7) som reagerer på den konstante taktfrekvens av de. fra sendersiden kontinuerlig utsendte fjernskriver-tegn og som styrer arbeidsfrekvensen for fjernskriveinnretningen på mottakersiden.
2. Synkroniseringsinnretning ifølge krav 1, karakterisert ved at synkroniseringsinnretningen (7) som på mottakersiden reagerer på den konstante taktfrekvens, har en etterfølgen-de lagringsinnretning (8), og at utfyllingssignalgrupper som er mot-tatt og lagret i denne lagringsinnretning (8) sparres for videreleve^ ring til mottakeren.
NO02858/70A 1969-08-29 1970-07-22 NO129117B (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
CH1316169A CH495096A (de) 1969-08-29 1969-08-29 Synchronisiereinrichtung für Telegraphenanlagen, insbesondere drahtlose Telegraphenanlagen

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NO129117B true NO129117B (no) 1974-02-25

Family

ID=4389880

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO02858/70A NO129117B (no) 1969-08-29 1970-07-22

Country Status (12)

Country Link
US (1) US3702900A (no)
JP (1) JPS5218521B1 (no)
AT (1) AT308849B (no)
BE (1) BE755438A (no)
CH (1) CH495096A (no)
DE (1) DE2034615A1 (no)
DK (1) DK136130B (no)
FR (1) FR2058949A5 (no)
GB (1) GB1321435A (no)
NL (1) NL7012713A (no)
NO (1) NO129117B (no)
SE (1) SE360534B (no)

Families Citing this family (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB1395856A (en) * 1972-12-04 1975-05-29 Siemens Ag Teleprinter systems
DE2512303B1 (de) * 1975-03-20 1976-07-08 Siemens Ag Schaltungsanordnung zur empfangsseitigen stopschrittverlaengerung bei der zeichenrahmen-gebundenen zeitmultiplex-uebertragung von daten
US4001504A (en) * 1975-06-09 1977-01-04 International Business Machines Corporation Automatic terminal data rate selection
JPS5475568U (no) * 1977-11-09 1979-05-29
US4210777A (en) * 1978-06-15 1980-07-01 Frederick Electronics Corp. Pseudo-transparent stop bit generator
WO1984003404A1 (en) * 1983-02-28 1984-08-30 Mitsubishi Electric Corp Pcm signal transfer system
JPS59160664U (ja) * 1983-04-08 1984-10-27 株式会社 ダイケン グレ−チング

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR1313820A (fr) * 1961-10-25 1963-01-04 Dispositif de réception d'une modulation télégraphique rythmique permettant notamment le multiplexage de modulations télégraphiques arythmiques
US3310626A (en) * 1963-02-28 1967-03-21 Itt Time shared telegraph transmission system including sequence transmission with reduction of start and stop signals
US3387086A (en) * 1964-06-29 1968-06-04 Ultronic Systems Corp Multiplexing system for synchronous transmission of start-stop signals after removal of the start and stop bits
US3575557A (en) * 1968-07-25 1971-04-20 Gen Dynamics Corp Time division multiplex system

Also Published As

Publication number Publication date
JPS5218521B1 (no) 1977-05-23
US3702900A (en) 1972-11-14
CH495096A (de) 1970-08-15
SE360534B (no) 1973-09-24
DK136130C (no) 1978-01-23
BE755438A (fr) 1971-02-01
FR2058949A5 (no) 1971-05-28
NL7012713A (no) 1971-03-02
GB1321435A (en) 1973-06-27
AT308849B (de) 1973-07-25
DE2034615A1 (de) 1971-03-04
DK136130B (da) 1977-08-15

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4002842A (en) Time multiplex loop telecommunication system
DE69109712T2 (de) Kontinuierliche Synchronisation von Chiffriervorrichtungen in einem mobilen Kommunikationssystem.
US4054753A (en) Double sync burst TDMA system
US2512038A (en) Error detecting code system
NO129117B (no)
GB1379740A (en) Method and apparatus for encoded messages transmission
EP0840966B1 (en) Decryption of retransmitted data in an encrypted communication system
US3281527A (en) Data transmission
US2703361A (en) Printing telegraph system
US4071693A (en) Method and apparatus for synchronizing a receiver end-key generator with a transmitter end-key generator
US4169212A (en) Multi-mode digital enciphering system
US3646273A (en) Multiplex communication system and method for modifying system behavior
US2897268A (en) Cipher telegraph system
JPS6234309B2 (no)
EP0228830B1 (en) Communications network
US2498700A (en) Teleprinter exchange system
US2939912A (en) Alternate tone receiver and method of signal transmission and reception
US4208545A (en) Secrecy system
US5029210A (en) Cooperative communication system
US3083263A (en) Auxiliary apparatus for teletypers
US2171542A (en) Telegraph system
Hayton et al. Telegraph codes and code convertors
US2501592A (en) Intercommunicating teletypewriter system
US1939396A (en) Telegraph system
US2366733A (en) Communication system