NL9302075A - Samenstel van gebouwen en infrastructuur. - Google Patents

Samenstel van gebouwen en infrastructuur. Download PDF

Info

Publication number
NL9302075A
NL9302075A NL9302075A NL9302075A NL9302075A NL 9302075 A NL9302075 A NL 9302075A NL 9302075 A NL9302075 A NL 9302075A NL 9302075 A NL9302075 A NL 9302075A NL 9302075 A NL9302075 A NL 9302075A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
water
cluster
base plate
assembly according
buildings
Prior art date
Application number
NL9302075A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Woningbouwvereniging Het Ooste
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Woningbouwvereniging Het Ooste filed Critical Woningbouwvereniging Het Ooste
Priority to NL9302075A priority Critical patent/NL9302075A/nl
Publication of NL9302075A publication Critical patent/NL9302075A/nl

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E02HYDRAULIC ENGINEERING; FOUNDATIONS; SOIL SHIFTING
    • E02DFOUNDATIONS; EXCAVATIONS; EMBANKMENTS; UNDERGROUND OR UNDERWATER STRUCTURES
    • E02D29/00Independent underground or underwater structures; Retaining walls
    • E02D29/06Constructions, or methods of constructing, in water
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E02HYDRAULIC ENGINEERING; FOUNDATIONS; SOIL SHIFTING
    • E02BHYDRAULIC ENGINEERING
    • E02B17/00Artificial islands mounted on piles or like supports, e.g. platforms on raisable legs or offshore constructions; Construction methods therefor

Description

Titel: Samenstel van gebouwen en infrastructuur.
De uitvinding heeft betrekking op een samenstel van gebouwen eninfrastructuur, zoals een stedelijke agglomeratie, gesitueerd in hetwater. Bekend is bijvoorbeeld een door water omringd eiland, waarop eenstad is gebouwd, en welk eiland via wegen, spoorlijn, is verbonden methet vasteland. De stad bezit woningen, kantoren, winkels,nutsvoorzieningen, een kerk, ziekenhuis, enz.
In verband met bijvoorbeeld het toenemende ruimtegebrek indichtbevolkte gebieden, wordt gepoogd wateroppervlakken geschikt te makenvoor bewoning. Het is daartoe gebruikelijk, om door het opspuiten van eenzandplaat, een kunstmatig eiland te scheppen. Een dergelijk eiland krijgteen afmeting welke voldoende is voor het daarop bouwen van een completestad. Het opspuiten van een dergelijke zandplaat is relatief kostbaar,terwijl het voor het milieu een bijzonder ingrijpende operatie is. Ookmoet voorafgaande aan het opspuiten, de uiteindelijke omvang van de tebouwen stad bekend zijn. Aangezien het creëren van het eiland zelf, enhet bebouwen daarvan relatief veel tijd vergt, brengt een dergelijkevereiste toekomstvisie een groot investeringsrisico met zich mee.
De uitvinding beoogt, een goedkoper alternatief te verschaffen voorhet in het water bouwen van een stad. Voorgesteld wordt daartoe, de stadals een eilandencluster samen te stellen, welke eilanden elk een boven deonderwaterbodem op een fundering rustende basisplaat is, waarop degebouwen en wegen rusten. De eilanden zijn zodanig in het watergesitueerd, dat zij als de kralen aan een ketting zijn aaneengeregen dooreen vanaf het vasteland en weer terug daar naar toe lopende doorgaandespoorlijn voor trein of tram, of andere openbaar vervoer voorziening. Ookeen andere transportweg, zoals een autoweg, kan op de voornoemde wijze deeilanden onderling en met het vasteland verbinden. Het bovenoppervlak vande basisplaat is boven de waterspiegel gesitueerd, juist voldoende hoogom ook bij de hoogste waterstanden overstromen te voorkomen. Golfbrekerslangs één of meer zijden van elk eiland beschermen het eiland tegenoverslaande golven bij bijvoorbeeld ruw weer.
Een op palen boven de onderwaterbodem rustend eiland is aanmerkelijksneller te bouwen. Voorts is het slaan van de paalfundering minderbelastend voor het onderwatermilieu. Ook kan de stad nu eiland vooreiland worden aangelegd. Een volgend eiland wordt bijvoorbeeld pasgebouwd, zodra het voorgaande eiland gereed is gekomen en in gebruik isgenomen. Daarmee is het investeringsrisico relatief gering: blijkt in eenlater stadium, dat de stad groter of kleiner had moeten worden, kan worden afgezien van het bouwen van één of meer nog te realisereneilanden, dan wel kunnen één of meer eilanden worden bijgebouwd.Bijvoorbeeld kunnen dergelijke later toegevoegde eilanden wordengerealiseerd in de tussenruimten tussen de reeds bestaande eilanden vande cluster. Een dergelijke methodiek zou eventueel ook te volgen zijn bijhet realiseren van een stad op een opgespoten zandplaat. Ook dan kunnenachtereenvolgens verschillende eilanden tot een cluster wordenopgespoten, bebouwd en door een transportweg aaneen worden geregen.
Ook is het met relatief eenvoudige inspanning mogelijk, een reedsbestaand eiland te vergroten of te verkleinen. Voor het vergrotenbehoeven slechts extra palen te worden geslagen, waarop verdere beplatingvoor de basisplaat wordt aangebracht. Voor het verkleinen kan een deelvan de basisplaat worden weggebroken, met de eventuele bebouwing daarop,waarna de (paal)fundering wordt verwijderd.
In verband met de op een (paal)fundering rustende basisplaat, welkezich bij voorkeur boven de waterspiegel bevindt, wordt als extra voordeelverkregen, dat de waterkwaliteit wordt verbeterd door de schaduwwerkingvan de basisplaat.
Overeenkomstig de uitvinding is gekozen voor een relatief hogebebouwingsdichtheid, van meer dan 80%. Daarmee is de eilandenclusterrendabel te exploiteren. Eventueel is te kiezen voor een lagerebebouwingsdichtheid, bijvoorbeeld om meer groenvoorziening te creëren.Het verdient echter de voorkeur, de groenvoorziening zo veel mogelijk inhet omringende water, en zo min mogelijk op een eiland volgens deuitvinding te realiseren.
Eventueel kan één van de eilanden uit de cluster volgens deuitvinding in hoofdzaak een recreatieve functie bekleden, waartoedientengevolge de bebouwingsdichtheid aanzienlijk lager kan zijn invergelijking met de overige eilanden uit de cluster.
Elk eiland is bij voorkeur voldoende groot, om ten minste éénduizendwoningen te bevatten. Met een dergelijke minimale omvang zijn denoodzakelijke investeringen rendabel. Voor een aantrekkelijk leefklimaatverdient het de voorkeur, de woningen met ten minste één zijde aan hetomringende water te situeren. Het wegennet op elk eiland heeft bijvoorkeur een breedte van twaalf of achttien meter; een veelvoud van zesmeter. Voor het bredere wegtype wordt gekozen in omgevingen met relatiefveel gestapelde hoogbouw (kantoren, appartementen).
Door de basisplaat van een eiland getrapt uit te voeren, zijnverlaagde kades te realiseren, maar ook parkeergarages, enz. Hoofdwegen zijn bij voorkeur hoger gelegen. Voor toepassing in zoetwatergebieden inNederland, bijvoorbeeld het IJ-meer, wordt bij voorkeur gekozen voor devolgende bouwhoogten van de basisplaat:
Hoogte wegprofiel 2,20 m. + NAP; hoogte vloer parkeergarages 1,10 o. +NAP; hoogte begane grond woonlaag 3.70 m. + NAP resp. 1,90 m. + NAP;hoogte openbaar vervoerverbinding 7.55 o. + NAP.
Op zich zijn gebouwen bekend, welke op een paalfundering boven dewaterspiegel staan. Het gaat daarbij echter om een enkel, afzonderlijkgebouw, of eventueel een rij aaneengeschakelde huizen, eventueel met eeneveneens boven de waterspiegel daarlangs lopende ventweg. Niet beoogdwordt met een dergelijke bekende bouwwijze, een stedebouwkundig plan met o.a. woningen, kantoren, winkels, ruimten voor kleinschalige industrie enambachten, nutsvoorzieningen en bijbehorende infrastructuur op doelmatigeen efficiënte, milieuontlastende en risicomijdende wijze te realiserenzoals hiervoor beschreven overeenkomstig de onderhavige uitvinding.
In het hiernavolgende wordt de uitvinding nader toegelicht aan dehand van een niet beperkend uitvoeringsvoorbeeld, onder verwijzing naarde tekening. Hierbij toont:
Fig. 1 een bovenaanzicht van een cluster overeenkomstig deonderhavige uitvinding;
Fig. 2 een aanzicht in perspectief van een van de bebouwde basisplaten van de cluster volgens fig. 1; en
Fig. 3 een zijaanzicht in doorsnede van een andere bebouwde basisplaat van de cluster volgens fig. 1.
Zoals fig. 1 toont, is een cluster 1 bebouwde basisplaten 2gesitueerd in het water 3· Vanaf het vasteland 4 loopt een doorlopendespoorlijn 5 achtereenvolgens over elk van de basisplaten 2, om'vervolgensweer terug te keren naar het vasteland 4. De spoorlijn 5 loopt daarbij inhoofdzaak centraal over elke basisplaat 2.
Zoals meer in het bijzonder is weergegeven in fig. 2 en 3. rust elkebasisplaat 2 op een palenfundering 6, waarvan de palen in een roosterpatroon op afstand van elkaar in de bodem zijn ingeheid. Bij normale waterstanden bevindt de onderzijde van de basisplaat 2 zichtelkens boven de waterspiegel. Het bovenoppervlak van de basisplaat is opvoldoende hoogte gelegen, om ook bij de hoogste waterstand nog boven dewaterspiegel te blijven. Op enige afstand horizontaal van de basisplaat 2is aan één zijde daarvan zoals is weergegeven een golf kering 7 in hetwater gerealiseerd. In deze toepassing is de golfkering 7 uitgevoerd alsin het water drijvende of zwevende begroeiing, omgeven door een net- of gaasachtige structuur, en verankerd aan de onderwaterbodem.
De basisplaat 2 is zoals blijkt uit fig. 2 en 3 getrapt uitgevoerd.Naar ruwer water gekeerde zijden van de basisplaat nemen een hoger niveauin, om overslaan van golven tegen te gaan.
Op de basisplaat 2 rusten gebouwen 8 en wegen 9* evenals despoorlijn 5· Het oppervlak van de basisplaat 2 is vrijwel volledig bedektdoor gebouwen 8 en wegen 9; slechts hier en daar is plaats gelaten voorenige beplanting 11, welke bij voorkeur is ondergebracht in kuipen ofbakken. Eventueel bevinden zich in het omringende water drijvende tuinen(niet zichtbaar) langs een of meer zijden van de basisplaat 2.
De gebouwen 8 betreffen zowel hoog- als laagbouw. De laagbouwbetreft voornamelijk woonruimte. Voorts is er winkelruimte,kantoorruimte, nutsvoorzieningen, enz. De meest centraal gelegenbasisplaat draagt voorts de voorzieningen welke voor de cluster al;sgeheel gemeenschappelijk zijn, zoals een gemeentehuis, ziekenhuis, enz.Daarmee is de cluster als geheel een stad op zich, met alle daarbijbehorende infrastructurele voorzieningen voor een volwaardig,onafhankelijk functioneren van de leefgemeenschap.

Claims (5)

1. Samenstel van gebouwen met winkelruimten en/of verblij fsruimten voor wonen en/of werken, alsmede infrastructurele voorzieningen, aan inhoofdzaak alle zijden omgeven door water, en via rijwegen verbonden methet vaste land, met het kenmerk, dat het samenstel zich bevindt op eencluster zich op afstand van elkaar bevindende basisplaten, welke elk openige afstand boven de onderwaterbodem steunen op een roosterpatroon vanop of in de onderwaterbodem rustende, zich op afstand van elkaarbevindende fundatielichamen, dat langs elk van de basisplaten ophorizontale afstand van ten minste één zijde daarvan een zich in hetwater bevindende watergolfkering is aangebracht, waarbij de samenstellende delen van het samenstel evenredig verdeeld zijn over decluster, dat de gebouwen en de infrastructuur ten minste 80#, in hetbijzonder meer dan 90% bedekken van het clusteroppervlak, en dat eendoorlopende spoorweg voor railvervoer vanaf het vasteland lopend endaarnaartoe weer terugkerend achtereenvolgens elk van de zich op debasisplaten bevindende deelsamenstellen in hoofdzaak centraal doorsnijdt.
2. Samenstel volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat elkebasisplaat zich op afstand boven de waterspiegel bevindt, en dat hetwegdekoppervlak aanzienlijk hoger gelegen is dan de bovenzijde van debasisplaat.
3. Samenstel volgens conclusie 1 of 2, met het kenmerk, dat hetstraatprofiel N*6 meter bedraagt, waarbij N=l, 2, 3. ··· k. Samenstel volgens conclusie 1, 2 of 3» met het kenmerk, dat zichop elke basisplaat ten minste éénduizend woningen bevinden.
5. Samenstel volgens één der voorgaande conclusies, met het kenmerk,dat elke woning aan ten minste één zijde direct aan water grenst.
6. Samenstel volgens één der voorgaande conclusies, met het kenmerk,dat de watergolfkering bestaat uit begrensde, drijvende begroeiing.
NL9302075A 1993-11-30 1993-11-30 Samenstel van gebouwen en infrastructuur. NL9302075A (nl)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL9302075A NL9302075A (nl) 1993-11-30 1993-11-30 Samenstel van gebouwen en infrastructuur.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL9302075 1993-11-30
NL9302075A NL9302075A (nl) 1993-11-30 1993-11-30 Samenstel van gebouwen en infrastructuur.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL9302075A true NL9302075A (nl) 1995-06-16

Family

ID=19863206

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL9302075A NL9302075A (nl) 1993-11-30 1993-11-30 Samenstel van gebouwen en infrastructuur.

Country Status (1)

Country Link
NL (1) NL9302075A (nl)

Citations (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP0082034A1 (fr) * 1981-12-08 1983-06-22 Roland Dumontier Construction transportable par voie maritime ou fluviale
FR2609074A1 (fr) * 1986-12-29 1988-07-01 Petroleo Brasileiro Sa Installation portuaire en mer
JPH02136417A (ja) * 1988-11-16 1990-05-25 Hazama Gumi Ltd 水上浮遊都市構造
FR2676764A1 (fr) * 1991-05-23 1992-11-27 Balick Claude Procede de construction au-dessus d'eaux profondes, et pieux de fondation utilises a cet effet.

Patent Citations (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP0082034A1 (fr) * 1981-12-08 1983-06-22 Roland Dumontier Construction transportable par voie maritime ou fluviale
FR2609074A1 (fr) * 1986-12-29 1988-07-01 Petroleo Brasileiro Sa Installation portuaire en mer
JPH02136417A (ja) * 1988-11-16 1990-05-25 Hazama Gumi Ltd 水上浮遊都市構造
FR2676764A1 (fr) * 1991-05-23 1992-11-27 Balick Claude Procede de construction au-dessus d'eaux profondes, et pieux de fondation utilises a cet effet.

Non-Patent Citations (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Title
PATENT ABSTRACTS OF JAPAN vol. 14, no. 373 (M - 1009)<4316> 13 August 1990 (1990-08-13) *

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US3417526A (en) Sub-divided parcel of building land
NL9302075A (nl) Samenstel van gebouwen en infrastructuur.
Öbrink The Streets as a Meeting Place for different Actors and Agendas: Building and Use of Open Space in 16th-Century Nya Lödöse, Sweden
Whitten A Research into the Economics of Land Subdivision: With Particular Reference to a Complete Neighborhood Unit for Low or Medium Cost Housing
MARAGLIANO SR SITE PLAN
Morales Llamas Climate Resilient Analysis of the Groningen City Center
Council Public Hearing Required
Beach Cannon Beach: Development code
Planning ENGINEER MANUAL 2002053! m
CORPS OF ENGINEERS WASHINGTON DC Recreation Planning and Design Criteria
Riera Pérez Climate Resilient Analysis of the Groningen City Centre
AVELAND WATERFRoNr
Seabrook Village Marina Complex Kiawah, Island, South Carolina
Architect Charles tecross-euter. Planning Consultants in Association with
McEldowney Cover story: Extensive development planned for Wellington's waterfront
ARMY ENGINEER DISTRICT LOS ANGELES CA Tucson Diversion Channel. Phase I. Sport Fields & Picnic Area. Feature Design Memorandum Number 3.
Logan A MID-WEST CITY: SURVIVOR OF GROWTH AND CHANGE
Shurtleff Boston Zoölogical Park
Conrad Australian Institute of Landscape Architects National Project Awards 1994
Kim Sustainable Stormwater Management Practices
Denny et al. Planning picnic areas
Creek Conservation and Development Plan Edwardes Lake to Merri Creek
Ramadhyani CHAIN OF LAKES MASTER PLANNING STUDY
Westchester County Park Commission Report of the Westchester County Park Commission
Council Coopernook Village Plan

Legal Events

Date Code Title Description
A1B A search report has been drawn up
BC A request for examination has been filed
BN A decision not to publish the application has become irrevocable