NL9001210A - Werkwijze voor het zuiveren van grond en slib. - Google Patents

Werkwijze voor het zuiveren van grond en slib. Download PDF

Info

Publication number
NL9001210A
NL9001210A NL9001210A NL9001210A NL9001210A NL 9001210 A NL9001210 A NL 9001210A NL 9001210 A NL9001210 A NL 9001210A NL 9001210 A NL9001210 A NL 9001210A NL 9001210 A NL9001210 A NL 9001210A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
flotation
soil
counter
sludge
purifying method
Prior art date
Application number
NL9001210A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Mosmans Mineraaltechniek B V
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Mosmans Mineraaltechniek B V filed Critical Mosmans Mineraaltechniek B V
Priority to NL9001210A priority Critical patent/NL9001210A/nl
Publication of NL9001210A publication Critical patent/NL9001210A/nl

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B03SEPARATION OF SOLID MATERIALS USING LIQUIDS OR USING PNEUMATIC TABLES OR JIGS; MAGNETIC OR ELECTROSTATIC SEPARATION OF SOLID MATERIALS FROM SOLID MATERIALS OR FLUIDS; SEPARATION BY HIGH-VOLTAGE ELECTRIC FIELDS
    • B03BSEPARATING SOLID MATERIALS USING LIQUIDS OR USING PNEUMATIC TABLES OR JIGS
    • B03B9/00General arrangement of separating plant, e.g. flow sheets
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B09DISPOSAL OF SOLID WASTE; RECLAMATION OF CONTAMINATED SOIL
    • B09CRECLAMATION OF CONTAMINATED SOIL
    • B09C1/00Reclamation of contaminated soil
    • B09C1/02Extraction using liquids, e.g. washing, leaching, flotation
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B09DISPOSAL OF SOLID WASTE; RECLAMATION OF CONTAMINATED SOIL
    • B09CRECLAMATION OF CONTAMINATED SOIL
    • B09C1/00Reclamation of contaminated soil
    • B09C1/08Reclamation of contaminated soil chemically
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C02TREATMENT OF WATER, WASTE WATER, SEWAGE, OR SLUDGE
    • C02FTREATMENT OF WATER, WASTE WATER, SEWAGE, OR SLUDGE
    • C02F11/00Treatment of sludge; Devices therefor
    • C02F11/004Sludge detoxification
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C02TREATMENT OF WATER, WASTE WATER, SEWAGE, OR SLUDGE
    • C02FTREATMENT OF WATER, WASTE WATER, SEWAGE, OR SLUDGE
    • C02F9/00Multistage treatment of water, waste water or sewage
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C02TREATMENT OF WATER, WASTE WATER, SEWAGE, OR SLUDGE
    • C02FTREATMENT OF WATER, WASTE WATER, SEWAGE, OR SLUDGE
    • C02F2103/00Nature of the water, waste water, sewage or sludge to be treated
    • C02F2103/06Contaminated groundwater or leachate

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Environmental & Geological Engineering (AREA)
  • Soil Sciences (AREA)
  • Hydrology & Water Resources (AREA)
  • Water Supply & Treatment (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Processing Of Solid Wastes (AREA)

Description

Als uitvinders worden genoemd:
Ir Casper Mosmans, Saskia Mosmans en Mathieu Pouwels, te Oss.
Werkwijze voor het zuiveren van grond en slib.
De onderhavige uitvinding heeft betrekking op een werkwijze voor het zuiveren van grond, zoals cultuurgrond, grind, zand,leemden slib uit rivieren, havens en estuaria.
Deze gronden worden in toenemende mate vervuild door industrieel afval en bevatten vaak vergiftige stoffen, die met bekende werkwijzen slechts onvoldoende kunnen worden verwijderd, en anderzijds ook niet meer in af-valstortplaatsen mogen blijven.
In het duitse inzageschrift 3 719 931 is een proces beschreven, waarin door schuimflotatie met detergentia, scheiding, wassen van het residu en zeven zuivering van de grond wordt beoogd. Er blijft echter nog een deel van de giftige zware metalen, zoals kwik en cadmium, in het vaste materiaal achter. Bovendien blijven de cyaniden grotendeels in de poriën van de deeltjes achter.
In de Europese octrooiaanvrage 85 201 548.6 werd daartoe een hydrolyse aan de bewerking toegevoegd, die op de flotatie volgt, en bereikt wordt door toevoeging van kaliumcarbonaat en natronloog tot een pH van 12.
Daarbij wordt wel een afbraak van cyaniden bereikt, doch de geprecipiteerde verbindingen van de zware metalen worden bij deze werkwijze niet volledig uit de te zuiveren grond of het slib verwijderd, omdat zij niet oplossen en door schuimflotatie alléén niet te verwijderen zijn.
Een verbeterde werkwijze voor de reiniging van gronden en slibben, die zowel vergiftige organische verbindingen als ook verbindingen van zware metalen, zoals kwik, lood en cadmium, kunnen bevatten, werd daarom nagestreefd.
Het doel was het verkrijgen van een kwantitatief maximum aan gezuiverde grond met een kwalitatief minimum aan stoffen, die de gezondheid van mens en dier ongunstig zouden kunnen beïnvloeden.
De werkwijze volgens de onderhavige uitvinding is gekenmerkt door de volgende stappen, die in een kringloop na elkaar worden uitgevoerd: a) Wassen van de grond in een tegenstroomtrommelwasser, die langs de binnenwand van schuingeplaatste vaste schoepen is voorzien.
b) Scheiding van fracties in een reeks van cyclonen.
c) Flotatie door inblazen van luchtbellen in een flotatietank.
d) Ozonisatie onder druk in een waterbad.
e) Oxydatie door toevoegen van waterstofperoxyde.
f) Bestraling met ultraviolet licht.
g) Bewerking in een schrobmolen.
h) Scheiding van de vaste stof en de vloeistof.
i) Terugleiden van de vloeistof uit een indikker naar een pompbak.
De werkwijze volgens de uitvinding wordt nader toegelicht aan de hand van het bijgevoegde processchema.
Daarin zijn de volgende onderdelen voor het kringloopproces aangegeven: I : Toevoerinrichting.
2,4 en 14: Zeven.
3 : Tegenstroomtrommelwasser.
5,6,15 en 20 : Pompbakken.
7,10 en 13: Cyclonen.
8: Schrobmolen.
9,12 en 16: Flotatiecellen.
II : Menger.
17,21 en 23: Indikkers.
18: Kringlooptank.
19: Oxydatiereactor.
22: Overlooptank.
Middels toevoerinrichting 1 komt het materiaal op een zeef 2. Daar vindt een natte zeving plaats. De grove fractie, die afhankelijk van de distributie van de verontreiniging en de korrelverdeling wordt bepaald, gaat over het zeefdek en wordt met behulp van een transporteur in een roterende trommel-wasser 3 gevoerd. Door de aard en de uitvoering van de trommelwasser wordt het materiaal naar het uiteinde gevoerd, waarbij het zeer intensief wordt gemengd, geschrobd en gepoetst.
In de trommel wordt water met toevoegmiddelen, om desorptie te bevorderen, vanaf de uitvoerzijde toegevoerd,zodat een vloeistofstroom tegen de transportinrichting van de grove fractie in ontstaat. Deze vloeistofstroom neemt licht en fijn materiaal, zoals slib, hout, plastics, kool etc.,mee en transporteert het naar de invoerzijde van de trommelwasser, alwaar de vloeistof (het proceswater) en het lichte materiaal overstromen. De mate,waarin dit gebeurt,is afhankelijk van de hoeveelheid proceswater, die wordt toegevoerd. Deze hoeveelheid is als een procesvariabele te beschouwen,en kan lopende het proces steeds weer geoptimaliseerd worden. Ze is zeer belangrijk, omdat het rendement van de eerste zeving door toepassing van de trommel aanzienlijk verbeterd wordt. Het schone materiaal,dat aan de uitvoerzijde uittreedt, wordt middels een transporteur in een opvangbak gedeponeerd en kan daarna afgevoerd worden.
Bij zeef 4 wordt het lichte materiaal afgezeefd,waardoor onder andere het slib alsnog in het proces gevoerd kan worden. De grove fractie,die ook hier ontstaat, wordt ook in een bak gedeponeerd en kan afgevoerd worden.
Door aard en samenstelling is dit materiaal meestal niet geschikt voor terugplaatsing in haar oorspronkelijke situatie.
De onderstroom van zeef 4 komt in pompbak 5 en wordt in pompbak 6 samengevoegd met de onderstroom van zeef 2. Van daaruit wordt de zo ontstane slurry verpompt naar cycloon 7, alwaar een eerste scheiding in zandig materiaal enerzijds en slib anderzijds ontstaat.
De onderstroom van deze cycloon, het zandige materiaal, wordt in een schrob-molen 8 gevoed. Deze molen voorziet in een zeer intensieve menging door middel van roerwerken, die zijn uitgevoerd met dubbele roerarmen. Door de wrijving, die zo ontstaat, worden de verontreinigingen,die aan de korrels hechten,in de waterfase gebracht. Ook worden in de schrobmolen additieven toegevoegd, om een desorptie te bewerkstelligen.
Vanuit de schrobmolen wordt de slurry, gemengd met flotatiemiddelen (schuim-vormers) naar de eerste flotatiestap 9 gevoerd. In de flotatiecellen vindt wederom een intensieve menging plaats, waarbij de slurry van onder uit de bak belucht wordt. De hydrofobe deeltjes, de verontreinigingen, hechten aan de luchtbelletjes, komen boven drijven en vormen een schuimlaag. Deze schuimlaag wordt continu afgeschept.
Het schuim, dat een concentraat vormt, wordt verpompt naar indikker 23, alwaar het wordt ingedikt tot een dikke slurry. Vanwege de afvoerkosten van dit soort chemisch afval is de laatste een belangrijke stap en kan nog gevolgd worden door ontwatering op een trommelfilter of door opwerking.
Deze opwerking kan bestaan uit flotatie in aparte flotatiecellen,zodat het eerst ontstane concentraat verder geconcentreerd wordt.
De bovenstroom van cycloon 7, het slib, wordt separaat gefloteerd in de flotatiestap 16 en gaat naar indikker 17· Indien deze slibflotatie niet rendabel is, bij voorbeeld door een lage slibproductie, kan direct ingedikt worden en hèt ingedikte slib na ontwateren afgevoerd worden. De indikker voorziet in een indikking van het slib, dat aan de onderzijde wordt afgetapt en vervolgens op een filter wordt ontwaterd of direct wordt opgeslagen met het oog op een eventuele afvoer. Het overvloeiende water van indikker 17, dat door de hoge concentratie aan opgeloste verontreinigingen bij directe terugvoer in het proces voor een oplopende vervuiling van het proceswater zou zorgen, wordt in tank 18 gepompt. Vanuit tank 18 wordt het water in een oxydatietrap 19 gevoerd, waarin de organische verbindingen met behulp van ultraviolet licht en onder toevoeging van waterstofperocyde worden geoxydeerd.
Het water in tank 18, dat nu weer schoon genoeg is voor hergebruik, wordt teruggepompt naar diverse plaatsen in het proces,o.a. naar trommelwasser 3, met als voordeel dat het door ultraviolet licht geactiveerd en nog peroxyde bevattende water voor finale reiniging van de grove fractie zorgt, zeef 4, waar het als sproeiwater wordt gebruikt bij het uitwassen van de lichte fractie,die uit de trommel komt, schrobmolen 8, waar het wordt toegevoegd om de in cycloon 7 grotendeels ontwaterde fijne fractie met schoon water aan te vullen,om zo een optimale pulpdichtheid voor de flotatie te garanderen, en in flotatie 9 om de daar uittredende slurry te verdunnen met het oogmerk een cycloneerbare dichtheid te verkrijgen, gelet op cycloon 10.
Vanuit flotatie 9 wordt de slurry naar cycloon 10 gepompt, die voor een scheiding in zandig materiaal enerzijds en slib anderzijds zorgt. Deze tweede slibafscheiding zorgt ervoor, dat een kleinere hoeveelheid slib in het eindproduct, het fijne materiaal, voorkomt.
De onderstroom van cycloon 10 wordt in een mengtank 11 gevoerd,alwaar het onder voortdurend roeren wordt gemengd met flotatiechemicaliën,om een optimale tweede flotatie te garanderen. Vanuit menger 11 gaat het materiaal naar flotatie 12 en van daaruit naar cycloon 13.
De bovenstroom van cycloon 10 gaat via pompbak 20 als sproeiwater naar zeef 2 om daar de natte zeving te bewerkstelligen.
Cycloon 13 zorgt voor de laatste slibafscheiding en maakt daarmee de tegen- stroomwassing compleet. De onderstroom van cycloon 13 wordt op een ontwater-zeef 14 gevoed,alwaar zandig materiaal en water van elkaar gescheiden worden. Op deze ontwaterzeef wordt vers leidingwater toegevoegd aan het zandige materiaal. Daardoor verlaat dit materiaal het proces met schoon poriënwater en wordt in een bak geleid. Het water, dat door de zeef gaat en nog een kleine hoeveelheid zeer fijn materiaal bevat; gaat via pompbak 15 terug naar de uitvoerzijde van flotatie 12 en komt zo als ingaand materiaal weer terug in cycloon 13.
De bovenstroom van cycloon 13 gaat via indikker 21 naar tank 22. Tank 22 is voorzien als bufferopslag van proceswater, om fluctuaties in de processtromen op te vangen en om een eventueel noodzakelijke extra oxidatie toe te kunnen passen.
Het slib,dat in indikker 21 ontstaat,wordt net als het slib uit indikker 17 ingedikt en eventueel ontwaterd en in een bak gevoed. Een alternatieve mogelijkheid bestaat uit het floterenvan het ingedikte materiaal.
In tank 22 wordt waterstofperoxyde toegevoegd bij een optimale pH.
Vanuit tank 22 wordt het proceswater verdeeld naar de volgende plaatsen in het proces : mengtank 11, waar het wordt toegevoegd om de grotendeels ontwaterde onderstroom van cycloon 10 met schoon water te verdunnen met het oog op de daaropvolgende flotatie 12, en naar flotatie 12, om een geschikte slurry te verkrijgen voor cycloon 13.
Het reinigingsproces,zoals beschreven,voorziet in de scheiding van het ingaande materiaal (dit kan zijn: grond met of zonder stenen,grind,zand,silt (leem), slib (lutum), de verontreinigingen,en ander voorkomend materiaal) in een aantal fracties. Dit ingaande materiaal kan afkomstig zijn van industrieterreinen, onderwaterbodems (havens, rivieren, meren, beken en kanalen) etc.,en kan ook korrelvormige (afval-) producten, zoals straalgrit en bleek-aarde, betreffen.
De scheiding wordt gedaan met het doel, om zoveel mogelijk van het materiaal schoon terug te winnen en om zo weinig mogelijk verontreinigd materiaal over te houden. Het betreft een proces,dat gebaseerd is op mineraalscheidings-technieken, echter met een aantal belangrijke verschillen: de mineraal-scheiding, zoals die onder andere wordt toegepast voor de winning van zink, koper en lood uit ertsen, beoogt een maximale en economische opbrengst in het concentraat en niet een maximale reinigingsgraad van het erts.
De bodemreiniging beoogt een maximaal scheidingsrendement, om een goede reiniging te garanderen. Milieu- en prccestechnische overwegingen bepalen de keuze van de apparatuur en het te gebruiken proces. Het belangrijkste verschil is het feit, dat een optimale reiniging vóór economische overwegingen gesteld wordt.
De diverse fracties, die ontstaan door de in dit proces toegepaste tegenstroom^ wassing, zijn de volgende: A. Slib, waarvan de ervaring leert, dat deze fractie in het algemeen de hoogste verontreinigingsgraad heeft, onder andere te wijten aan adsorptie van verontreinigingen aan slib en zandig materiaal, die beide door uitwassing en flotatie schoon worden.
B. Grof materiaal, dat door trommelen en uitwassing met desorberend en/of oxiderend water ook schoon wordt .
C. Concentraat, dat ontstaat bij scheiding door middel van flotatie (schuim-scheiding) en dat de geconcentreerde verontreinigingen uit de fijnere fractie, en door het trommelen ook deels de verontreinigingen uit de grovere fracties, bevat. Dit concentraat kan op adequate wijze worden afgevoerd en elders onder goed controleerbare condities worden verwerkt. Deze afvoer en verwerking is per verontreinigingssoort verschillend en betreft in het licht van de hier beschreven reinigingsmethode de im-mobilisatie van kwikhoudend concentraat en de verbranding van niet-kwik-houdend concentraat.

Claims (3)

1. Werkwijze voor het zuiveren van grond en slib;met het kenmerk, dat men a) het te zuiveren materiaal wast in een tegenstroomtrommel, die langs de binnenwand van schuingeplaatste vaste schoepen is voorzien, b) de fracties in een reeks van cyclonen scheidt, c) flotatie uitvoert door inblazen van luchtbellen in een flotatietank, d) het materiaal onder druk in een waterbad met ozon behandelt, e) oxydatie uitvoert door toevoegen van waterstofperoxyde, f) het materiaal met ultraviolet licht bestraalt, g) een bewerking in een schrobmolen uitvoert, h) de vaste stof van de vloeistof scheidt, i) de vloeistof uit een indikker naar een pompbak terugleidt.
2. Werkwijze volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat men de fracties in de cyclonen volgens het tegenstroomprincipe behandelt.
3. Werkwijze volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat men een flotatie uitvoert voor het verwijderen van opgeloste organische moleculen.
NL9001210A 1990-05-28 1990-05-28 Werkwijze voor het zuiveren van grond en slib. NL9001210A (nl)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL9001210A NL9001210A (nl) 1990-05-28 1990-05-28 Werkwijze voor het zuiveren van grond en slib.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL9001210A NL9001210A (nl) 1990-05-28 1990-05-28 Werkwijze voor het zuiveren van grond en slib.
NL9001210 1990-05-28

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL9001210A true NL9001210A (nl) 1991-12-16

Family

ID=19857151

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL9001210A NL9001210A (nl) 1990-05-28 1990-05-28 Werkwijze voor het zuiveren van grond en slib.

Country Status (1)

Country Link
NL (1) NL9001210A (nl)

Cited By (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP0512315A2 (de) * 1991-05-09 1992-11-11 Ultra Systems Gmbh Uv-Oxidation Verfahren und Vorrichtung zur Reinigung von schadstoffbehafteten Feststoffen
EP0574924A1 (de) * 1992-06-17 1993-12-22 S.U.T. HÖLSCHER INGENIEUR- UND TECHNOLOGIEPROJEKTE GmbH Verfahren zur chemischen Sanierung kontaminierter Böden oder Schlämme
EP0627269A1 (de) * 1993-06-01 1994-12-07 ECO-TECH UMWELTTECHNOLOGIE GmbH Verfahren zum Aufbereiten verunreinigter Böden, Schlämme od.dgl.
NL9301555A (nl) * 1993-09-08 1995-04-03 Saskia Mosmans Werkwijze en inrichting voor het reinigen van verontreinigd bodemmateriaal.
NL9400684A (nl) * 1994-04-28 1995-12-01 C J Schouten Beheer B V Mede H Werkwijze voor de behandeling van verontreinigde baggerspecie en/of grond voor het verkrijgen van bouwmaterialen.

Cited By (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP0512315A2 (de) * 1991-05-09 1992-11-11 Ultra Systems Gmbh Uv-Oxidation Verfahren und Vorrichtung zur Reinigung von schadstoffbehafteten Feststoffen
EP0512315A3 (en) * 1991-05-09 1993-05-19 Ultra Systems Gmbh Uv-Oxidation Process and apparatus for decontaminating contaminated solids
EP0574924A1 (de) * 1992-06-17 1993-12-22 S.U.T. HÖLSCHER INGENIEUR- UND TECHNOLOGIEPROJEKTE GmbH Verfahren zur chemischen Sanierung kontaminierter Böden oder Schlämme
EP0627269A1 (de) * 1993-06-01 1994-12-07 ECO-TECH UMWELTTECHNOLOGIE GmbH Verfahren zum Aufbereiten verunreinigter Böden, Schlämme od.dgl.
NL9301555A (nl) * 1993-09-08 1995-04-03 Saskia Mosmans Werkwijze en inrichting voor het reinigen van verontreinigd bodemmateriaal.
EP0647483A1 (en) * 1993-09-08 1995-04-12 Saskia Mosmans Method and device for the purification of polluted sedimentary material
NL9400684A (nl) * 1994-04-28 1995-12-01 C J Schouten Beheer B V Mede H Werkwijze voor de behandeling van verontreinigde baggerspecie en/of grond voor het verkrijgen van bouwmaterialen.

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US11541438B2 (en) Solid waste treatment system and method
US4994179A (en) Apparatus and process to separate and remove extraneous matter from a liquid stream
US5128068A (en) Method and apparatus for cleaning contaminated particulate material
EP1775267B1 (en) Plant and process for the recycling of sweepings, water purifier wastes and the like
US4855065A (en) Apparatus and process to separate and remove extraneous matter from a liquid stream
US5833863A (en) Concrete reclamation system
NO344809B1 (no) Fremgangsmåte for rensning av tungmetallholdig spillvann fra bearbeidelsen og rengjøringen av garn fra fiske og fiskeoppdrett
KR101782615B1 (ko) 복합 오염 토양의 정화 시스템 및 방법
JP4943309B2 (ja) 粉粒体処理システム及び粉粒体処理方法
JPH03502424A (ja) 汚染した土壌の処理方法
KR20200088943A (ko) 각종 준설토용 정화시스템
KR101995214B1 (ko) 오염토양 선별세척 및 폐수처리정화 및 모니터링 시스템
KR101297293B1 (ko) 스컴 농축 기능을 구비한 부상 분리 장치
US4780201A (en) Apparatus and process to separate and remove extraneous matter from a liquid stream
NL9001210A (nl) Werkwijze voor het zuiveren van grond en slib.
US5302289A (en) Material separation process and apparatus
JP2006000764A (ja) 不純物除去方法と不純物除去装置及び土壌洗浄処理装置
AU2019272033B2 (en) Solid waste treatment system and method
JP5351986B2 (ja) 粉粒体処理システム及び粉粒体処理方法
KR102573143B1 (ko) 고자력분리기가 구비된 복합 오염토양 정화 및 자원화 시스템
JP4230366B2 (ja) 油分回収装置
JPH07309645A (ja) セメント原料用貝ガラの洗浄方法
RU2771707C9 (ru) Флотационный способ обработки угольного шлама с применением солесодержащей отработанной воды
KR102263085B1 (ko) 복합 오염토양의 중금속과 유류 제거 및 세척수 재이용방법
RU2771707C1 (ru) Флотационный способ обработки угольного шлама с применением солесодержащей отработанной воды

Legal Events

Date Code Title Description
A1B A search report has been drawn up
BC A request for examination has been filed
BN A decision not to publish the application has become irrevocable