NL8600279A - Meet- en zoekstelsel. - Google Patents

Meet- en zoekstelsel. Download PDF

Info

Publication number
NL8600279A
NL8600279A NL8600279A NL8600279A NL8600279A NL 8600279 A NL8600279 A NL 8600279A NL 8600279 A NL8600279 A NL 8600279A NL 8600279 A NL8600279 A NL 8600279A NL 8600279 A NL8600279 A NL 8600279A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
water surface
detector
water
radar
target
Prior art date
Application number
NL8600279A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Honeywell Gmbh
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Honeywell Gmbh filed Critical Honeywell Gmbh
Priority to NL8600279A priority Critical patent/NL8600279A/nl
Publication of NL8600279A publication Critical patent/NL8600279A/nl

Links

Classifications

    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F41WEAPONS
    • F41GWEAPON SIGHTS; AIMING
    • F41G3/00Aiming or laying means
    • F41G3/26Teaching or practice apparatus for gun-aiming or gun-laying

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Radar, Positioning & Navigation (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Radar Systems Or Details Thereof (AREA)
  • Measurement Of Velocity Or Position Using Acoustic Or Ultrasonic Waves (AREA)

Description

N.0. 33.691 1 *
Meet- en zoekstelsel.
De uitvinding heeft betrekking op een meet- en zoekstelsel, bestaande uit ten minste een detektor voor het detekteren van objekten, 5 in het bijzonder projektielen, die zich boven een wateroppervlak kunnen bewegen en een computer die met geheugens en weergeefinrichtingen is verbonden voor het evalueren en weergeven van de gedetekteerde informatie.
Uit de gepubliceerde Duitse octrooiaanvrage DE-OS-32 44 255 is het 10 reeds bekend om de beweging te volgen van objekten die door sensoren zijn gedetekteerd, onder toepassing van een computer, en om de berekende trajekten weer te geven en te bewaken op weergeefinrichtingen in een centrale kommandopost. Hierbij worden optronische sensoren toegepast, die zijn gelegen in ten minste twee verschillende posities, waarvan de 15 signalen worden gekombineerd volgens de driehoeksmethode. Een dergelijk stelsel kan worden toegepast om meerdere objekten te bewaken die zich over land, water of in de lucht bewegen. Bij het schieten in een bepaald doelgebied zou het bekende stelsel ook kunnen worden gebruikt om te detekteren of dit gebied vrij is van objekten die niet in gevaar 20 mogen worden gebracht.
Bij het schieten op testposten worden dikwijls de getijdeverschil-len in gebieden nabij de kust en in het bijzonder in baaien gebruikt om de projektielen bij eb in het genoemde gebied te kunnen bergen. Dit is niet altijd op eenvoudige wijze mogelijk, omdat een dergelijk projek-25 tiel bijvoorbeeld in de modder kan zijn weggezonken en omdat het trefpunt niet precies bekend is.
Daarom is het een doel van de onderhavige uitvinding om een meet-en zoekstelsel te verschaffen, dat als centraal kommando- en bewaak-stelsel niet alleen in staat is om bijvoorbeeld een veiligheidszone te 30 bewaken, maar verdere mogelijkheden bevat, die het terugvinden van de projektielen op een schietbaan vergemakkelijkt.
Dit doel wordt bereikt bij de oplossing volgens de onderhavige uitvinding, die gekenmerk is door het opbergen van een zoek- en terug-vindkadaster, die het trefpunt van de genoemde projektielen detekteren 35 als zij het wateroppervlak treffen door middel van de genoemde detektor, waarbij het trefpunt wordt berekend op de grond onder het genoemde wateroppervlak, rekening houdend met de projektielballisiek en het aanwijzen van de bergingsmogelijkheid als funktie van de gedetekteerde waarden en het genoemde bergingskadaster.
40 Verdere gunstige uitvoeringsvormen van het meet- en zoekstelsel . , cl ^ - -s 2 volgens de uitvinding kunnen in de onderconclusies worden gevonden.
Het stelsel volgens de uitvinding zal thans in het hiernavolgende nader worden toegelicht ten opzichte van een uitvoeringsvorm, weergegeven op de figuren van de bijgaande tekeningen. Hierin toont: 5 figuur 1 de weergave van een baai, waarin het meet- en zoekstelsel volgens de uitvinding is geïnstalleerd; figuur 2 de weergave van dezelfde baai waarbij rekening wordt gehouden met de topografie van de zeebodem; figuur 3 details van het meet- en zoekstelsel; 10 figuur 4 een blokschema van het meet- en zoekstelsel; figuur 5 verdere details van het computerstelsel volgens figuur 5; en figuur 6 een grafische weergave op een weergeefeenheid.
Figuur 1 toont een baai waarin vanaf de oever of vanaf een plat-15 form een kanon 12 of een raketafvuurinrichting 14 aan het schieten is. Binnen de baai is een doelzone 16 gedefinieerd, waarbinnen de verschillende projektielen moeten terechtkomen en om deze doelzone 16 is op een bepaalde afstand een veiligheidszone 18 aanwezig, waarin noch vanuit de lucht, noch vanuit het water vaartuigen mogen binnendringen, in het 20 bijzonder geen vissersschepen 20. De markeerboeien 22 dienen voor het markeren van deze veiligheidszone 18. Het binnendringen van een vaartuig 20 binnen de genoemde veiligheidszone 18 moet worden gedetekteerd om de afvuurbewerkingen in dit geval te kunnen onderbreken. Het bewaken geschiedt vanuit een centrale kommandopost, die zich bevindt in een 25 container 24 en op de wal is geïnstalleerd. Op de gebruikelijke wijze kan een radarinrichting 26 de luchtruimte bewaken alsmede het scheepsverkeer in de baai. Deze radarinrichting 26 is bij voorkeur omschakel-baar naar een zogenaamde splash-spotting modus in welke modus het in staat is om de koördinaten van de waterkolom en de opspuitfonteinen van 30 de projektielen kan detekteren binnen het doelgebied 16. Een dergelijke splash-spottingradar zonder trajektberekening kan de koördinaten detekteren van de waterkolom en de fonteinen, welke koördinaten worden verwerkt door het meet- en zoekstelsel overeenkomstig de uitvinding op een hierna nog te beschrijven wijze.
35 Overeenkomstig figuur 2 kunnen behalve de radarinrichting 26 sonarinrichtingen 28 aan de zeebodem worden bevestigd op de vier hoekpunten van de doelzone 16 teneinde de trefplaats van de projektielen 30, 30' vast te stellen door middel van een sonar-vertraagtijdmeting, zodat bij eb in het doelgebied 16 deze projektielen kunnen worden 40 teruggevonden. Hiertoe wordt bovendien de topografie van de doelzone 16 83 0 0 2 7.: 3 ' " * waargenomen, bijvoorbeeld met behulp van een echolood in een x, y, z-koördinatenrooster en in een bijbehorend bestand opgeborgen.
Figuur 3 toont de centrale kommando- en bewakingspost, die verbonden i$ met de radarinrichting 26 en de sonarinrichtingen 28 en die zich 5 bevindt in de container 26. Deze kommando- en bewakingspost omvat een centraal computerstelsel 32 met een schrijfeenheid 34 en een bandeen-heid 36 als massa-opberginrichtingen. Als uitgangsinrichtingen is een drukker 38 en een grafische weergeefinrichting 40 aanwezig. Een soortgelijke grafische weergeefinrichting 42 met een toetsenbord kan worden 10 gebruikt als ingangs-uitgangsterminal. Dezelfde komponenten zijn in figuur 4 weer in een blokschema weergegeven.
Volgens figuur 5 worden de koördinaten van elke waterkolom of waterfontein als een projektiel het wateroppervlak treft, door de radarinrichting respektievelijk de sonarinrichting waargenomen en opge-15 borgen in een eerste RAM-geheugen 44. Een tweede RAM-geheugen 46 onthoudt de ballistische gegevens van de verschillende projektielen, dat wil zeggen in het bijzonder de snelheid v en de trefhoek die afhangt van de schietafstand en de doelhoek. Een derde RAM-geheugen 48 onthoudt het terugvind- en bergkadaster, dat wil zeggen de topografie van de 20 zeebodem en zijn aard (modder, zand, rots), alsmede de getijdekalender, waarvan het waterniveau boven elk topografisch punt afhangt. Van alle genoemde opgeborgen waarden berekent een centrale processoreenheid 50 onder besturing van een terugvind- en zoekprogramma opgeborgen in ROM 52 de nauwkeurige lokatie van het invallen van de projektielen op de 25 zeebodem in het doelgebied en de diepte van de penetratie van het projektiel. Op een weergeefinrichting met een kathodestraalbuis of respektievelijk een drukker 54 worden beide gegevens aangegeven of respektievelijk uitgevoerd, zodat bij eb in het doelgebied de projektielen met de minste kosten kunnen worden geborgen.
30 Figuur 6 toont een voorbeeld van een mogelijke weergave van het verkeer op het scherm van een kathodestraalbuis. Onder toepassing van een grafisch kleurenstuurprogramma kunnen bepaalde symbolen uit een databank worden weergegeven. Deze symbolen kunnen bestaan uit een schietlijn 56, de doelzone 16, de veiligheidszone 18, de markeerboeien 35 22, vissersschepen 20, de sonarinrichting 28, de radarinrichting 26, de centrale kommandopost 24, de wapens 12 en 14 en de kustlijnen. Verdere symbolen kunnen bijvoorbeeld een bewakingsboot 58 voorstellen, alsmede een drijvend licht 60, een waarnemer 62 en een blinklicht 64 voor het signaleren van een overtreding van de veiligheidszone 18. Op dezelfde 40 wijze kan met een symbool 66 de trefplaats van het projektiel worden » V > Λ -*r . 7 j 4 j aangegeven. Een verder gebied van het scherm kan worden gebruikt voor het weergeven van alfanumerieke informatie betreffende de afstand van een schot, het aantal schoten, het trefpunt, etc. Het bovenbeschreven stelsel volgens de uitvinding dient in het bijzonder ook om die gebie-5 den aan te geven, waarbinnen schoten kunnen worden afgevuurd zonder dat de projektielen verloren gaan.
3: D o 2 7 3

Claims (7)

1. Meerfunktioneel meet” en zoekstelsel, bestaande uit ten minste een detektor voor het detekteren van objekten, in het bijzonder projek- 5 tielen, die zich boven een wateroppervlak kunnen bewegen en een computer verbonden met geheugens en met weergeefinrichtingen voor het vaststellen en weergeven van gedetekteerde gegevens, g e k e n-merkt door het opbergen van een zoek- en bergingskadaster, het detekteren van het trefpunt van de genoemde projektielen als zij het 10 wateroppervlak treffen door middel van de genoemde detektor, hét berekenen van het trefpunt op de bodem onder het genoemde wateroppervlak, rekening houdend met de projektielballisiek en het aangeven van de ber-gingsmogelijkheid als funktie van de gedetekteerde waarden en het genoemde bergingskadaster. 15
2. Stelsel volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat het bergingskadaster in een koördinatenrooster de topografie omvat alsmede bijzonderheden wat betreft de aard van de bodem onder het genoemde wateroppervlak. 20
3. Stelsel volgens conclusie 2, met het kenmerk, dat rekening gehouden wordt met het waterniveau als funktie van de getijde-verschillen.
4. Stelsel volgens conclusie 1 tot 3, gekenmerkt' door het gebruik van een radar inrichting (26) als een detektor die werkt volgens de splash-spotting modus of respektievelijk op deze modus kan worden geschakeld.
5. Stelsel volgens conclusie 4, gekenmerkt door het schakelen van de genoemde radarinrichting (26) in de splash-spotting modus bij het afgaan van een schot.
5 *
6. Stelsel volgens conclusie 4, gekenmerkt door de 35 toepassing van een met geluid werkende plaatsbepalingsinrichting (28) als extra detektor.
7. Stelsel volgens conclusie 6, met het kenmerk, dat de genoemde met geluid werkende plaatsbepalingsinrichting vier geluid- 40 bepalingseenheden bevat gelegen in de hoekpunten van een trefzone (16). «. ... -Jriririfk
NL8600279A 1986-02-05 1986-02-05 Meet- en zoekstelsel. NL8600279A (nl)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL8600279A NL8600279A (nl) 1986-02-05 1986-02-05 Meet- en zoekstelsel.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL8600279A NL8600279A (nl) 1986-02-05 1986-02-05 Meet- en zoekstelsel.
NL8600279 1986-02-05

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL8600279A true NL8600279A (nl) 1987-09-01

Family

ID=19847529

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL8600279A NL8600279A (nl) 1986-02-05 1986-02-05 Meet- en zoekstelsel.

Country Status (1)

Country Link
NL (1) NL8600279A (nl)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO2002031430A1 (en) * 2000-09-29 2002-04-18 Andrei Vladimirovich Rogachev War game complex and method of playing the game

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO2002031430A1 (en) * 2000-09-29 2002-04-18 Andrei Vladimirovich Rogachev War game complex and method of playing the game

Similar Documents

Publication Publication Date Title
Zhang et al. ShipRSImageNet: A large-scale fine-grained dataset for ship detection in high-resolution optical remote sensing images
US8243551B2 (en) Method and system for real-time automated change detection and classification for images
US7548194B2 (en) Hostile intention assessment system and method
GB1304833A (nl)
NO155314B (no) Anordning til frembringelse av et situasjonsbilde av en trefningssituasjon til sjoes.
Stefanick The nonacoustic detection of submarines
GB2527055A (en) Systems and methods for predicting wave impacts with a watercraft, and watercraft control systems and methods
NL8600279A (nl) Meet- en zoekstelsel.
Missiaen et al. Very-high-resolution seismic and magnetic investigations of a chemical munition dumpsite in the Baltic Sea
Garwin Antisubmarine warfare and national security
NO169258B (no) Anordning for aa detektere treffpunktet for et prosjektil paa et sjoebunn-omraade
CN114739331A (zh) 一种水下近场爆炸实船动态试验炸点位置的确定方法
JPS6130000A (ja) 船舶の自動衝突予防装置
Fritz Computer-aided detection of rapid, overt, airborne, reconnaissance data with the capability of removing oceanic noises
National Research Council et al. Oceanography and mine warfare
US3526198A (en) Antisubmarine attack method
Warren et al. ROV Investigations of the DKM U-166 Shipwreck site to document the archaeological and biological aspects of the wreck site: final performance report
Tsipis Anti-Submarine Warfare and Missile Submarines
RU2584355C1 (ru) Способ гидроакустического обеспечения противоторпедной защиты судов
Kasum et al. Increase of Combat Eff ectiveness of Warships with the Introduction into Operation of WECDIS
Hennings On the use of radar imagery for coastal sea bed changes and its potential in identifying submerged hazards
Skinner Mine countermeasures (MCM) sensor technology drivers
Riffenburgh An autonomous undersea surveillance vehicle: concept and operational feasibility
Couillard Optimizing Constrained Mine Hunting Surveys for the Multi-aspect Classification of Sidescan Sonar Detections
Tubridy Tactical oceanography in mine countermeasures

Legal Events

Date Code Title Description
BV The patent application has lapsed