NL8402809A - Meetinstrument. - Google Patents

Meetinstrument. Download PDF

Info

Publication number
NL8402809A
NL8402809A NL8402809A NL8402809A NL8402809A NL 8402809 A NL8402809 A NL 8402809A NL 8402809 A NL8402809 A NL 8402809A NL 8402809 A NL8402809 A NL 8402809A NL 8402809 A NL8402809 A NL 8402809A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
rod
amplifier
arm
instrument
pointer
Prior art date
Application number
NL8402809A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Dresser Ind
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from NLAANVRAGE7213347,A external-priority patent/NL176019C/nl
Application filed by Dresser Ind filed Critical Dresser Ind
Publication of NL8402809A publication Critical patent/NL8402809A/nl

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G01MEASURING; TESTING
    • G01DMEASURING NOT SPECIALLY ADAPTED FOR A SPECIFIC VARIABLE; ARRANGEMENTS FOR MEASURING TWO OR MORE VARIABLES NOT COVERED IN A SINGLE OTHER SUBCLASS; TARIFF METERING APPARATUS; MEASURING OR TESTING NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • G01D5/00Mechanical means for transferring the output of a sensing member; Means for converting the output of a sensing member to another variable where the form or nature of the sensing member does not constrain the means for converting; Transducers not specially adapted for a specific variable
    • G01D5/02Mechanical means for transferring the output of a sensing member; Means for converting the output of a sensing member to another variable where the form or nature of the sensing member does not constrain the means for converting; Transducers not specially adapted for a specific variable using mechanical means
    • G01D5/04Mechanical means for transferring the output of a sensing member; Means for converting the output of a sensing member to another variable where the form or nature of the sensing member does not constrain the means for converting; Transducers not specially adapted for a specific variable using mechanical means using levers; using cams; using gearing
    • GPHYSICS
    • G01MEASURING; TESTING
    • G01LMEASURING FORCE, STRESS, TORQUE, WORK, MECHANICAL POWER, MECHANICAL EFFICIENCY, OR FLUID PRESSURE
    • G01L7/00Measuring the steady or quasi-steady pressure of a fluid or a fluent solid material by mechanical or fluid pressure-sensitive elements
    • G01L7/02Measuring the steady or quasi-steady pressure of a fluid or a fluent solid material by mechanical or fluid pressure-sensitive elements in the form of elastically-deformable gauges
    • G01L7/04Measuring the steady or quasi-steady pressure of a fluid or a fluent solid material by mechanical or fluid pressure-sensitive elements in the form of elastically-deformable gauges in the form of flexible, deformable tubes, e.g. Bourdon gauges
    • G01L7/043Measuring the steady or quasi-steady pressure of a fluid or a fluent solid material by mechanical or fluid pressure-sensitive elements in the form of elastically-deformable gauges in the form of flexible, deformable tubes, e.g. Bourdon gauges with mechanical transmitting or indicating means

Landscapes

  • Physics & Mathematics (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Measuring Fluid Pressure (AREA)

Description

* <i -1- . Τ'
Meetinstrument.
De uitvinding heeft betrekking op een meetinstrument, in het bijzonder een drukmeter, bestaande uit een conditiegevoelig element dat bij conditieverandering een beweging uitvoert, en een door een wijzeras draaibaar ondersteunde wijzer die de 5 conditie-verandering aanwijst, op welkw wijzeras tevens een rondsel is aangebracht dat in ingrijping is met een tandsector van een arm die via een stang met het meetinstrument is verbonden.
Deze meetinstrumenten omvatten meerdere onderdelen die bevestigd of verankerd zijn t.o.v. de bewegingsbaan van het 10 conditiegevoelige element, zoals eeiBourdon-buis of een bimetaal.
Voor de wijzeras en één of meer van de tussenliggende komponenten is het gebruikelijk om bedreven te worden rond een dergelijke hartlijn. Toch kunnen deze meetkonstrukties een hoog niveau van afleesnauwkeurigheid verschaffen, en zij worden 15 daarom in het algemeen als bevredigend beschouwd. Niettegenstaande hun algemene aanvaardbaarheid worden zij op zeer concurrerende basis in de handel gebracht, zodat hun fabrikagekosten in hoge mate de uiteindelijke consumentprijs en dus de winst bepalen.
Tot deze kosten dragen verscheidene faktoren in belang-20 rijke mate bij, niet het minste waarvan de massa is behorende bij het stationaire bewegingsstelsel, dat vaste pennen, platen o.d. vereist, waaraan de verankerde askomponenten bevestigd kunnen worden. Hiernaast worden deze eenheden in het algemeen beschouwd als ingewikkeld en moeilijk te kalibreren vanwege de verschillende 25 instellingen, die elkaar wederzijds beïnvloeden. Dikwijls zijn vele manuren nodig om te voldoen aan de verwachte werkstandaard van het instrument. Een andere hoge kostenfaktor is de behoefte aan een betrekkelijk dure onrustveer o.d., die gebruikt wordt om dode gang tussen komponenten tot een minimum te beperken of te 30 overwinnen, die anders zou kunnen ontstaan en de werking nadelig zou kunnen beïnvloeden. Bovendien is het vanwege hun konstruktie onpraktisch zo niet onmogelijk geweest, een effektieve temperatuur-
840 28 OS I
*' ï -2- compensatie te verkrijgen om de instrumentnauwkeurigheid te handha-ven in een groot temperatuurbereik., waaraan het blootgesteld is.
Dit laatste is in het algemeen toe te schrijven aan het gebruik van een temperatuurgevoelige verbinding als deel van het bewegings-5 stelsel, en aangebracht binnen het huis, verborgen of anderszins ongevoelig voor ergens anders optredende omgevingsveranderingen. Ondanks erkenning van deze inherente nadelen, worden bewegingsstelsels van het stationaire type tot nu toe gebruikt als industrie-standaard wegens een gebrek aan een geschikt alternatief.
10 De uitvinding heeft betrekking op een apparaat voor het .versterken van de beweging van een conditie-gevoelig element om een outputas aan te drijven, die een aanwijsmechanisme zoals een wijzer draagt. De uitvinding heeft in het bijzonder betrekking op een versterkerapparaat, waarin de bedrijfskomponenten, waaronder de 15 wijzeras, direkt gemonteerd zijn op het vrije einde van het conditie-gevoelige element voor een gezamenlijke vlottende beweging daarmede. Dank zij deze konstruktie wordt de vroeger vereiste extra massa en de bijbehorende kosten in hoofdzaak, zo niet geheel geëlimineerd. Tegelijkertijd wordt de kalibrering, vergeleken met vroegere 20 technieken, aanzienlijk vereenvoudigd, aangezien elke instelling onafhankelijk uitgevoerd kan worden zonder de anderen te beïnvloeden. Bovendien plaatst de inrichting van de komponenten hen in een gewogen relatie tot elkaar, waardoor de eliminering van de vroeger vereiste doch gang opheffende onrustveer mogelijk is. Wanneer tem-25 peratuurkompensatie nodig is, leent de konstruktie zich tot een toenemende effektieve gevoeligheid d.m.v. een kompenserend element, dat gepositioneerd is met thermisch kontakt zowel binnen als buiten het huis teneinde de betrouwbaarheid van deze kompensatie aanmerkelijk te verbeteren.
00 In overeenstemming met de uitvinding is de wijzeras ge lagerd in een freem dat vast met het conditiegevoelige element is verbonden, en is de tandsector aangebracht om het vrije uiteinde van de arm, waarbij de afstand tussen het steunpunt van de stang en de as instelbaar is.
35 Een doel van de uitvinding is het verschaffen van een 84 0 2 8 0 9' i -3- meetinstrument, waarin de meetkalibreringsprocedure aanmerklijk minder ingewikkeld is dan vroeger voor bekende bewegingsstelsels voor een soortgelijk doel nodig was.
Weer een ander doel is het verschaffen van een meet- 5 instrument met een versterker die een temperatuurkompensatie toelaat, die toenemend gevoelig is voor omgevingscondities.
De uitvinding wordt in de volgende beschrijving nader toegelicht aan de hand van de tekeningen.
Fig. 1 is een gedeeltelijk opengesneden vooraanzicht 10 van een barometer met een bewegingsversterker volgens de uitvinding, fig. 2 is een zijaanzicht van fig. 1.
Fig. 3 en 4 zijn op grotere schaal voor- en zijaanzichten van de bewegingsversterker van de fig. 1 en 2, fig. 5 is een schema van de bewegingskomponenten van 15 fig. 1, fig. 6 en 7 zijn gedeeltelijke voor- en zijaanzichten van een uitvoeringsvorm voor de uitslaginstelling.
Fig. 8, 9 en 10 zijn vooraanzichten van uitvoeringsvormen voor de nulpuntinstelling.
20 Fig. 11 is een schematisch aanzicht van een voorkeurs techniek voor het nauwkeurig uitvoeren van de nulpuntinstelling.
Fig. 12 is een gedeeltelijk aanzicht van een gekombineer-de konstruktie voor het uitvoeren van zowel uitslag- en nul-instelling.
25 Fig. 13 is een doorsnede volgens de lijn XIII-XIII in fig. 12.
Fig. 14 en 15 zijn gedeeltelijke voor- en eindaanzichten van een derde uitvoeringsvorm voor het uitvoeren van zowel temperatuurkompensatie als uitslaginstelling.
30 Fig. 16 is een gedeeltelijk vooraanzicht van een variant van fig. 14 en 15, fig. 17 en 18 zijn doorsneden resp. volgens de lijnen XVII-XVII en XVIII-XVIIÏ in fig. 14.
Fig. 19 is een gedeeltelijk vooraanzicht van een ander type 35 meetinstrument, dat de bewegingsversterker omvat.
8402809 -4-
In fig. 1 en 2 is een samenstel weergegeven van een versterker 10 met een overigens konventionele barometer 11, die bestaat uit een steel 12, waarin door een inlaat 13' een· te meten drukfluidum stroomt, en die schroefdraad 14 bevat om de meter te verbinden met 5 een systeem, waarin de meter gebruikt moet worden. Bij de inlaat 13 ontvangen drukfluidum wordt gevoerd naar een Bourdonbuis 18, die op bekende wijze een gebogen verplaatsingsbeweging uitvoert als gevolg van incrementele drukveranderingen bij de inlaat 13.
De beweging van de Bourdonbuis 18 wordt naar de ver-10 sterker 10 geleid om een versterkte en gecorreleerde aandrijving te leveren van een wijzer 19 t.o.v. drukwaarden 20 op de wijzerplaat 21. Uitgezonderd de steel 12 omvatten alle voorgaande komponenten het werkmechanisme, dat opgesloten is in een huis 24. Het huis bestaat uit een komvormige mantel 25, die met schroeven 26 bevestigd 15 is aan de steel 12, en een ring 27, die teleskopisch past op de mantel 25 om een glas 28 te bevestigen, waardoorheen de wijzer-positie t.o.v. de schaalwaarden 20 bekeken kan worden.
De versteker van de fig. 3-5 bestaat uit een centraal freem 32 met symmetrische benen 33 en 34, die bij hun boveneinde 20 aan elkaar zijn bevestigd door een konsole 35. De konsole is bij zijn andere einde U-vormig voor het ontvangen van het vrije einde van de Bourdonbuis 18, waaraan hij bij 36 permanent is bevestigd door lassen, solderen o.d..Het freem 32 en de hierdoor gedragen komponenten zijn aldus onderhevig aan een vlottende beweging 25 samen met de bewegingen van de Bourdonbuis 18 als gevolg van drukveranderingen bij de inlaat 13.
Tussen de benen 33 en 34 is een paar in langsrichting verplaatste roteerbare assen 39 en 40 aangebracht. De as 39 vormt een draaipunt voor een arm 41, die daaraan bij 44 bevestigd is.
20 De as 40 vormt de outputas, die de wijzer 19 draagt, en zijn plaats valt dus axiaal samen met de centrale hartlijn van de wijzerplaat 21. De as 40 draagt een rondsel 46, dat in aangrijping is met een tandsektor 47 van de arm 41. Alle tot dusver beschreven onderdelen van de versterker zijn door de konsole 35 aan het einde van de 35 Bourdonbuis 18 bevestigd om samen daarmede te bewegen.
8402309 * ·>% -5-
Een stang 50 is op een passende plaats in het instrument aangebracht. Bijvoorbeeld is in de wand van de steel 12 een vertical e sleuf 53 aangebracht, die bij 54 binnenwaarts is uitgediept voor het ontvangen van het oogvormige einde 55 van de stang 50.
5 Dit einde wordt gedragen door het einde 56 van een schroef 26.
Het tegenovergelegen einde 57 is ook van een oog voorzien voor het ontvangen van een schroef 58 om de stang 50 via de opening 51 halverwege de assen 39 en 40 met de tandsektor 47 te verbinden.
Op deze wijze vormt de stang 50 een draaias voor de tandsektor 41 10 rond de opening 51, de reden waarvan uit de volgende beschrijving zal blijken. In de bedoelde zin is de stang 50 niet per se een onderdeel van de versterker 10, maar verschaft in plaats hiervan het werkmechanisme daarvan als gevolg van zijn vlottende beweging met het vrije einde van de Bourdonbuis 18.
15 Voor een goed begrip van de werking wordt ook verwezen naar fig. 5, waarin de gebogen afwijkbeweging van de Bourdonbuis 18 rond zijn natuurlijke draaias is weergegeven door de pijl 61.
Deze laatste beweging produceert eenzelfde beweging van de ver- · sterker 10 t.o.v. een vaste draaias 51, die de as 39 beïnvloed 20 zoals aangeduid door de pijl 62, en die de as 40 beïnvloedt zoals aangeduid door de pijl 63. De door de verschillende pijlen 61, 62 en 63 weergegeven mate van beweging is natuurlijk een gecorreleerde funktie van de exacte geometirsche inrichtingen tussen de resp. komponenten en hun verhouding tot de draaias 60. Tegelijkertijd 25 staat de beweging 61 op bekende wijze in verhouding tot de struktu-rele eigenschappen van de Bourdon-buis 18 en het operationele bereik, waaraan het blootgesteld is.
Wat ook de door de as 39 opgelopen beweging is, zoals weergegeven door de pijl 62, het effekt is de produktie van een 30 scharnierende beweging van de arm 41 rond de as 51. Dit resulteert weer in een aandrijving tussen de tandsektor 47 en het ronsel 46 om de wijzeras 40 te roteren, terwijl deze laatste tegelijk ver-plaatst wordt uit de wijzerplaathartlijn over een door de pijl 63 aangeduide afstand. Om deze axiale verplaatsing van de as 40 35 op te vangen bezit de plaat 21 een centrale opening 64 met vol- 8402809 -6- “f * doende diameter om deze handeling niet te hinderen. Aangezien de afwijking of verplaatsing binnen de opening 64 betrekkelijk minimaal, is, si hij nauwelijks waarneembaar voor het oog, behalve bij nauwkeurige inspektie en is niet bezwaarlijk vanwege zijn 5 nauwe visuele nabootsing van een anderszins konventionele werking, wanneer de wijzerplaat van ver bekeken wordt. Voor bijvoorbeeld een drukmeter van 5 cm, die geschikt is voor drukken van nul tot 690 kPa, is een volledige puntbeweging van de Bourdonbuis ongeveer 2,54 mm, hetgeen een verplaatsing 62 van de as 39 van ongeveer 10 2,41 mm produceert, hetgeen weer een verplaatsing 63 van de as 40 van ongeveer 0,76 mm tot gevolg heeft.
De fig. 6 en 7 tonen een konstruktie voor het uitvoeren van een "uitslag"-instelling van het instrument. Voor dit doel strekt de stang 50 zich neerwaarts in de uitsparing 53 uit tot 15 juist boven de schroefdraad 14, waar hij bij 66 stevig aan de steel is bevestigd. De uitsparing 53 heeft in vertikale richting een bereedte, die slechts iets groter is dan die van de stang 50, en deze stang is bij 67 verzet om een onbedoelde zijdelingse rotatie binnen de uitsparing te verhinderen. Boven het verzet 67 buigt 20 de stang 50 in het uitgespaarde gebied 54, waarbij zijn zijrand 65 in aanraking komt met een kegelvormige neus 68 van. een stelschroef 69, die in de steel 12 geschroefd is. In vertikale zin voorbij die plaats strekt de stang zich opwaarts uit tot een kruk 52, die zich in een langwerpige sleuf 71 van de tandsektor 41 bevindt om 25 hiervoor de draaias te vormen. Een omgezet gedeelte 72 van de stang vormt een hinderpaal voor de draaiende weg van de stang 41 en vormt een overbelastingsbeveiliging, wanneer de meter een overdruk-te verwerken krijgt. Opgelijksoortige wijze werkt een doorn 73 van de konsole 35 als een onderbelastingsaanslag.
30 Het draaiende hefboomstelsel bevat een uitslag "X" tussen de draaias bij 52 en de hartlijn van de as 39. Doordat de stang 50 verend tegen de kegelvormige neus 68 aanligt,doet een binnenwaartse of buitenwaartes verstelling van de stelschroef t.o.v, de steel de stang 50 in gebogen zin verschuiven, zoals weer-35 gegeven door de pijlen 70. Het effekt van de schroef 69 bij ver- 84 0 28 0 9 -7- ψ * schuiving naar rechts of links (fig. 6) is een verandering van de afstand "X" om de plaats van de draaias te verschuiven. Op deze wijze kan de draaias verplaatst worden totdat de uitslaginstelling voor de gewenste nauwkeurigheid van het instrument is verkregen.
5 Het reduceren van de afstand "X" heeft als effekt een toeneming van de versterking en vice versa. De lineaire vorm van de sleuf 71 voor deze doeleinden korrespondeert in hoofdzaak met de verschuivende bewegingsbaan van de stang 50, weergegeven door de pijlen 70. In dit geval heeft de sleuf 71 een buigingsstraal over-10 eenkomende met de armlengte.
De in fig. 8-11 weergegeven output-instelling levert een samenvallende registratie tussen de wijzerpositie en de Schaalwaarde 20 korresponderende met de drukwaarde, waaraan het instrument wordt blootgesteld. In overeenstemming hiermede zou 15 een bedrijf bij 50% van de nominale kapaciteit de draaias 52 in een rechte lijn plaatsen tussen de buishartlijn 60 en de schamieras 39 op de in fig. 11 weergegeven manier. Hierdoor is het slechts nodig het instrument onder druk te zetten op 50% van zijn nominale waarde, op welk ogenblik de wijzer 19 in 20 register komt tegenover de korresponderende waarde 20 op de wijzerplaat 21.
Teneinde de verstelling op de wijze van fig. 8 te verkrijgen omvat de tandsektor 41 een uitsnijding 74, die een centraal eilandgedeelte 75 omvat, verbonden met het hoofdlichaam door een 25 dunne strook 76. Door een schroevedraaier in de sleuven 77 en 78 te steken kan het centrale gedeelte 75 rond de strook 76 geroteerd worden, totdat de juiste wijzerinstelling is verkregen. In fig.
9 is het principe van de nulinstelling hetzelfde, behalve dat het centrale gedeelte gescheiden bevestigd is op de as 39. Dit ver-30 oorlooft een relatieve hoekverplaatsing tussen 75 en 41, die gevarieerd kan worden door een schroevedraaier, zoals in het voorgaande geval. In fig. 10 is de lengte van de stang 50 direkt verstelbaar. Een kort stukje 80, dat verschuifbaar is t.o.v. de rest van de stang 50, is in aangrijping met van elkaar gescheiden 35 leiorganen 81 en 82 en door middel van een excentriek of een ander 8402809 -8- r stelorgaan 83 kunnen de organen 81 en 82 naar elkaar toe en van elkaar vandaan bewogen worden om de nulinstelling uit te voeren.
Fig. 12 en 13 tonen een konstruktie voor het uitvoeren van een frontinstelling van de nulregeling en een in de fabriek 5 uit te voeren uitslaginstelling. Voor het laatste gevl is een verstelbare arm 84 voorhanden, die evenwijdig loopt aan de tand-- sektor 41. In een einde van de arm 84 bevindt zich een pen 88, die zich zijdelings uitdtrekt door de arm 55 en een sektorsleuf 71 om de draaias voor de tandsektor 41 te vormen. In de segmentarm 84 10 strekt zich in langsriehting een langwerpige sleuf 89 uit, waarin een ringvormige naaf 90 op de seharnieras 39 geklemd is. Een bredere buitenste naaf 91 houdt de arm 84 vlak naast de arm 41.
Door de arm 84 in de ene of andere richting langs de naaf 90 te drukken teneinde de pen 88 t.o.v. de seharnieras 39 te verschuiven, 15 wordt de dimensie "X" gevarieerd totdat de juiste uitslaginstelling is verkregen. Om de nulinstelling uit te voeren is de stang 50 bevestigd aan de steel 12 op de wijze volgens fig. 1. Niet zoals in de beschrijving hiervan echter, is het schroefeinde 56 excentrisch t.o.v. zijn schroefhartlijn, zodat rotatie van de schroef 26 de 20 steun van het einde 55 verschuift in de richting van de pijl 92. Aangezien de schroef 26 toegankelijk is aan de buitenkant van het huis 24 kunnen ter plaatse instellingen uitgevoerd wordenzonder de eenheid te demonteren.
Om een temperatuurkompensatie uit te voeren wordt nu ver-25 wezen naar-vfig. 14-18, waarin de stang 50 bestaat uit een bimetalen element, dat gevoelig is voor temperatuurveranderingen. Om de eenvoud en toch de doelmatigheid van de konstruktie te appreciëren, moeten de thermische faktoren, die normaal meetinstrumenten van dit type beïnvloeden, worden begrepen.
50 Deze faktoren staan in onderlinge verhouding en bestaan in het algemeen uit "thermische balans" en "thermische spanning".
De thermische balans bestaat wanneer de verschillende bedrijfs-komponenten allemaal dezelfde temperatuur hebben. Bij voorkeur moet de kalibrering van het instrument uxtgevoerd worden onder 35 thermisch gebalanceerde condities. Thermische spanning is in het 8402809 -9- algemeen geassocieerd met variaties in thermische uitzettings-coëfficienten tussen verschillende komponenten en de verschillende temperaturen, waaraan zij blootgesteld zijn en die werken tijdens een temperatuurverandering om ongewenste spanningen en veranderingen 5 in de instelling van het instrument teweeg te brengen* Opgemerkt wordt dat de thermische balans niet normaal gedupliceerd wordt in industriële toepassingen voor deze instrumenten, daar alle komponenten zelden dezelfde bedrijfstemperatuur hebben. De steel wordt bijvoorbeeld dikwijls gestoken in een pijpfitting o.d., die een heel 10 andere temperatuur heeft dan de omgeving, waarin zich het huis bevindt, dat bekeken wordt. Zelfs temperatuurveranderingen in de omgeving produceren temperatuursverschillen tussen de binnen-en buitenkant van het huis, die slechts na lange tijd vereffend worden. Als gevolg van deze temperatuursverschillen en resulterende 15 gradiënten zijn de komponenten onderhevig aan voortdurend variërende thermische spanningen, die door het hele instrument verschillen.
De belangrijkste van deze spanningen zijn vanuit een praktisch oogpunt, vanwege hun relatieve permanentheid en grotte, de temperatuursverschillen, die in bedrijf op de steel 12 uitgeoefend worden 20 in tegenstelling tot die, welke door de omgeving rond het huis 24 uitgeoefend worden. Het is bijvoorbeeld niet ongewoon dat bij stoom-toepassingen tussen de steel en de rest van de eenheid, waarheen de steelwarmte door geleiding wordt overgebracht, een verschil van o ongeveeer 93 C bestaat. Bovendien is deze temperatuurfout verwaar-25 loosbaar bij nuldrukken, maar neemt daarna toe en wordt maximaal bij een meetdruk van 100%.
In overeenstemming hiermede is de bimetalen arm 50 dubbelbevestigd in de steel 12. bij 66 op soortgelijk wijze als is beschreven in verband met fig. 6, waardoor de arm een gemeen-30 schappelijke parallelle warmtebron heeft met de Bourdonbuis 18.
Cm de wzijemulinstelling niet te beïnvloeden heeft de armdwars-doorsnede onder het verzet 94 een rug 93 in langsrichting {fig.
17), die dit gedeelte thermisch stijf maakt, terwijl de bovenste dwarsdoorsnede,ongeveer boven het verzet 94, in het algemeen recht-35 hoekig en plat is (fig. 18), waardoor het eèn grotere thermische 8402809 ! · v * -10- aktiviteit kan uitoefenen. Bij deze inrichting kan een stelschroef 69 met een tapse zitting 68 gebruikt worden als tevoren voor het uitvoeren van een uitslaginstelling door de arm te roteren in de richting van de pijl 70 rond zijn gedeelte 66. Anderzijds zal 5 het bovenste gedeelté, dat thermisch aktiever is, op gelijksoortige wijze buigen rond de schroef 69 als gevolg van een temperatuursverandering, waaraan het blootgesteld wordt, om de uitslag of ver-sterkingsverhouding met de temperatuur te veranderen. Door deze door de arm thermisch geïnduceerde veranderingen wordt de draaias 10 verplaatst langs een weg, die neutraal is wanneer de meter en dus de segmentsleuf 71 in zijn nulpositie is. Als gevolg van een tempera-tuursstijging wordt de krukpen 52 van de scharnieras 39 vandaan bewogen om de afstand. "X" te vergroten teneinde een versterkings-reduktie uit te voeren en vice versa. Wanneer het gewenst is 15 eveneens een temperatuurgekompenseerde nulinstelling te verkrijgen, kan de konstruktie volgens fig. 16 gebruikt worden, die een thermische expansielus 95 omvat. Uitzetting en inkrimping van de lus 95 als gevolg van een temperatuursverandering produceert een in wezen lineaire beweging van de arm om veranderingen te veroorzaken in 20 de nulinstelling op soortgelijke wijze als hiervoor beschreven is.
Met deze konstruktie is, niet zoals bij bekende inrichtingen, de temperatuurcompensator direkt bevestigd aan de metersteel voor een gelijktijdige en parallelle geleiding van temperatuursveranderingen naar de compensator en naar de Bourdon-25 buis. Bovendien produceren de Bourdonbuis 18 en de compensator 50, doordat zij aangepaste dwarsdoorsneden (thermische weerstand) hebben, een. gelijktijdige beweging van de arm 41 en het draaipunt 52 als gevolg van temperatuursveranderingen. De maximum correlatie kan op de snelst mogelijke wijze verkregen worden tussen thermische 30 effekten en gezochte thermische compensatie.
Fig. 19 toont een ander type meetinstrument, dat de versterker 10 gebruikt. Het instrument omvat twee Bourdonbuizen 98 en 99, die werken als een druimeter,waarin een gemeenschappelijke druk ontvangen wordt via de steel 12 om een tegengestelde beweging 35 te produceren in elke buis. Deze konstruktie kan bijvoorbeeld ge- 8402809 Λ -t ·» -11- bruikt -worden in situaties, die een hoge weerstand tegen trillingen en schokken vereisten. De eenheid kan ook bedreven worden als een verschildrukmeter, waarbij elke Bourdonbuis verbonden is met een verschillende drukbron via afzonderlijke stelen 12. In elk geval 5 is de versterker bevestigd aan het beweegbare vrije èinde van de Bourdonbuis 98, waarmede hij onderhevig is aan een gezamenlijke vlottende beweging. De arm 50 is bevestigd aan het vrije einde van de Bourdonbuis 99 om daarmede een gezamenlijke vlottende beweging te kunnen uitvoeren, zodat een relatieve beweging daartussen 10 een scharnierende beweging van de getande sektor 47 produceert rond de schamieras 39. De scharnierende beweging produceert weer een draaiing van de sektorarm 41 rond het draaipunt 52 voor het aandrijven van het rondsel 46 en de wijzeras 40.
Door de bovenstaande beschrijving is een versterker-15 apparaat voor meetinstrumenten beschreven, dat een reeds' lang bestaand probleem oplost , waarmede de industrie gedurende vele jaren geplaagd werd. Dankzij de nieuwe konstruktie bereikt de konstruktie niet alleen een materiaalkostenreduktie vergeleken met bekende versterkers voor gelijksoortig doel, maar hij voorkomt ook 20 de ingewikkelde kalibrering en onnauwkeurige temperatuurcompensatie, die kenmerkend zijn voor bekende bewegingsstelsels, De versterker voldoet dus aan een lang bestaande behoefte door het verschaffen van een vlottende versterker, die tevoren niet als mogelijk werd beschouwd, om een anderszin stagnerende konstruktie, die gedurende 25 vele jaren gedurende vele jaren als standaard gebruikt werd, te vereenvoudigen.
Hoewel de uitvinding in hoofdzaak beschreven is i.v.m. een Bourdonbuis voor een drukmeterkonstruktie, is deze beschrijving alleen als voorbeeld gebruikt en hij is niet bedoeld als een beper-50 king van de uitvinding. De versterker kan ook gebruikt worden met elk conditiegevoelig element, dat een gebogen beweging produceert als gevolg van conditieveranderingen, waarvoor het gevoelig is.
35 8402809

Claims (6)

1. Meetinstrument, in het bijzonder een drukmeter, bestaande uit een conditiegevoelig element dat bij conditieverandering een beweging uitvoert, en een door een wijzeras draaibaar ondersteunde wijzer die de conditieverandering aanwijst, op welke 5 wijzeras tevens een rondsel is aangebracht dat in ingrijping is met een tandsektor van een arm die via een stang met het meetinstrument is verbonden, met het kenmerk, dat de wijzeras (40) is gelagerd in een freem (33, 34) dat vast met het conditiegevoe-lige element (18) is verbonden, en dat de tandsektor op het uit- 10 einde van de arm (41) is aangebracht, waarbij de afstand (X) tussen het steunpunt (52) van de stang (50) en de as (39) instelbaar is.
2. Instrument volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de lengte van de stang (50) instelbaar is.
3. Instrument volgens conclusie 1 of 2, met het kenmerk, dat de stang (50) aan de zijde waar hij met het meetinstrument is verbonden, door een excentriekschroef (56) is bevestigd.
4. Instrument volgens ëén der conclusies 1-3,met het kenmerk, dat de stang (50) als temperatuurcompensator is uitgevoerd.
5. Instrument volgens conclusie 4, met het kenmerk, dat de stang (50) uit een bimetaal bestaat.
6. Instrument volgens conclusie 4, met het kenmerk/ dat de stang (50) een uitzetkromming (95) bezit. 840 28 0 9
NL8402809A 1971-10-04 1984-09-13 Meetinstrument. NL8402809A (nl)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US18612071A 1971-10-04 1971-10-04
US18612071 1971-10-04
NL7213347 1972-10-03
NLAANVRAGE7213347,A NL176019C (nl) 1971-10-04 1972-10-03 Meetinstrument, in het bijzonder een drukmeter.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL8402809A true NL8402809A (nl) 1985-01-02

Family

ID=26644808

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL8402809A NL8402809A (nl) 1971-10-04 1984-09-13 Meetinstrument.

Country Status (1)

Country Link
NL (1) NL8402809A (nl)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4055085A (en) Motion amplifier for condition responsive gauge instrument
US4240298A (en) Motion amplifier for condition responsive gauge instrument
EP2361370B1 (en) A flow meter
US3067617A (en) Pressure gage
US4444057A (en) Movement construction for condition responsive gauge instrument
US2194624A (en) Diaphragm pressure gauge having temperature compensating means
US3095745A (en) Differential pressure instrument
US4168631A (en) Amplifier mounting construction for a pressure gauge
NL8402809A (nl) Meetinstrument.
US4237738A (en) Pressure measuring sub-assembly and amplifier support therefore
US2324666A (en) Adjustable linkage for pressure measuring instruments
US3447875A (en) Temperature compensating refractometers
US3538766A (en) Flow metering apparatus with compensator
US4361046A (en) Calibration adjustment for gauge instruments
US2530068A (en) Barometer
US2165744A (en) Temperature compensating means for a measuring instrument
US3075390A (en) Temperature compensating connecting linkage
US3377600A (en) Zero linkage adjustment mechanism
US2869371A (en) Compensating mechanism for indicator
US1489115A (en) chevenard
US3710624A (en) Meter volume compensating mechanism
US3986400A (en) Pressure sensor with range adjustment
US8893553B2 (en) Zero/span adjustable linkage movement for measuring devices
US3741015A (en) Precision pressure gauge
US3374704A (en) Linear calibrating interferometer

Legal Events

Date Code Title Description
A1A A request for search or an international-type search has been filed
BB A search report has been drawn up
BC A request for examination has been filed
BV The patent application has lapsed