NL8320164A - Zonnekollektor. - Google Patents

Zonnekollektor. Download PDF

Info

Publication number
NL8320164A
NL8320164A NL8320164A NL8320164A NL8320164A NL 8320164 A NL8320164 A NL 8320164A NL 8320164 A NL8320164 A NL 8320164A NL 8320164 A NL8320164 A NL 8320164A NL 8320164 A NL8320164 A NL 8320164A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
support panel
solar collector
compressed
fiber material
parts
Prior art date
Application number
NL8320164A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Sun Star Systems Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Sun Star Systems Ab filed Critical Sun Star Systems Ab
Publication of NL8320164A publication Critical patent/NL8320164A/nl

Links

Classifications

    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F24HEATING; RANGES; VENTILATING
    • F24SSOLAR HEAT COLLECTORS; SOLAR HEAT SYSTEMS
    • F24S80/00Details, accessories or component parts of solar heat collectors not provided for in groups F24S10/00-F24S70/00
    • F24S80/40Casings
    • F24S80/45Casings characterised by the material
    • F24S80/457Casings characterised by the material made of plastics
    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F24HEATING; RANGES; VENTILATING
    • F24SSOLAR HEAT COLLECTORS; SOLAR HEAT SYSTEMS
    • F24S10/00Solar heat collectors using working fluids
    • F24S10/80Solar heat collectors using working fluids comprising porous material or permeable masses directly contacting the working fluids
    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F24HEATING; RANGES; VENTILATING
    • F24SSOLAR HEAT COLLECTORS; SOLAR HEAT SYSTEMS
    • F24S80/00Details, accessories or component parts of solar heat collectors not provided for in groups F24S10/00-F24S70/00
    • F24S2080/01Selection of particular materials
    • F24S2080/017Natural materials, e.g. wood
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y02TECHNOLOGIES OR APPLICATIONS FOR MITIGATION OR ADAPTATION AGAINST CLIMATE CHANGE
    • Y02EREDUCTION OF GREENHOUSE GAS [GHG] EMISSIONS, RELATED TO ENERGY GENERATION, TRANSMISSION OR DISTRIBUTION
    • Y02E10/00Energy generation through renewable energy sources
    • Y02E10/40Solar thermal energy, e.g. solar towers
    • Y02E10/44Heat exchange systems

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Sustainable Development (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Sustainable Energy (AREA)
  • Thermal Sciences (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Combustion & Propulsion (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Dispersion Chemistry (AREA)
  • Laminated Bodies (AREA)
  • Photovoltaic Devices (AREA)
  • Roof Covering Using Slabs Or Stiff Sheets (AREA)
  • Building Environments (AREA)

Description

1 ·.· /'f N.0. 32.301 1 ? /,· ; J 'i
Zonnekollektor.
De uitvinding heeft betrekking op een zonnekollektor bestaande uit 5 een draagpaneel, een transparante plaatvormige afdekking, die met zijn randdeel aan het draagpaneel is bevestigd, en een absorbeerelement, cp-genanen tussen het draagpaneel en de plaatvormige afdekking, waarbij het draagpaneel door een persvorrnproces is vervaardigd uit een vezelmate-riaal met een thermohardend bindmiddel en verder is voorzien van een in 10 hoofdzaak vlak bodemdeel en een randdeel, dat zich volgens een hoek ten opzichte van het bodemdeel uitstrekt en daarmee een geheel vormt.
Zonnekollektoren van verschillende typen zijn bekend, waarin het warmtetransporterende medium meestal water is, waaraan dikwijls een antivriesmiddel is toegevoegd. Andere media die ook worden gebruikt zijn 15 lucht, olie, freon, enz.
Als het warmtetransportmedium een vloeistof is stroont dit meestal in een kanalenstelsel binnen het absorbeerpaneel en in andere gevallen verloopt de stroming door buizen die zijn voorzien van flenzen. Het kanalenstelsel voor de vloeistof bestaat meestal uit metaal of uit 20 kunststof. Bij gebruik van gas als warmtetransportmedium strocmt het meestal boven of onder het absorbeerpaneel en in bepaalde gevallen aan weerszijden daarvan. In enkele bekende gevallen vindt de stroning plaats door openingen, sleuven of dergelijke in het absorbeerpaneel. In andere gevallen geschiedt de doorstroming met lucht door diagonaal cpgestelde 25 metalen of glazen platen, die het absorbeermiddel vormen. In een ander geval is het absorbeermiddel een zwartgékleurd netvormig of dun blad van doek, dat gespannen is in een freem waarin het warmtetransportmedium door het absorbeermiddel strocmt.
Een kenmerkende bijzonderheid van de meeste uitvoeringsvormen van 30 absorbeermiddelen, waarin warmte wordt overgedragen naar een gasvormig medium, is dat het absorbeerorgaan een warmte-uitwisselgebied bezit, dat gekeerd is naar de media en dikwijls gelijk is aan dat van de glazen bladvormige afdekking of tot vier of vijf maal dit gebied is. Bij zonnepanelen, waarin het warmtetransportmedium een gas is, wordt het grootste 35 probleem gevormd door de wens dat de vereiste warmte-overdracht tot stand kant met een zeer kleine oventemperatuur van het absorbeermate-riaal. Als dit kan worden bereikt is het waarschijnlijk dat ook een hoog rendement kan worden verkregen.
Onafhankelijk van het warmtetransportmedium zijn de meeste zonne-40 cellen in de regel vervaardigd als een plaatmetalen dooskonstruktie, 8320164 2 dikwijls voorzien van een aluminium freem als stabiliserend deel, terwijl in andere uitvoeringen een kanaalvormig konstruktieglas wordt toegepast, dat aan een metalen dooskonstnïktie is gehecht. In de dooskon-struktie wordt dan in het algemeen een isolerend materiaal opgencmen 5 teneinde de warmteverliezen van de zonnékolléktor te reduceren.
Een algemene bijzonderheid van dit soort ontwerpen is, dat zij meerdere plaatsen bevatten waarin de warmteoverdracht naar de omringende atmosfeer groot is vanwege zogenaamde "koude-lekken". Andere bijzonderheden van deze ontwerpen is het grote aantal manuren en machines bij de 10 produktie, waardoor de produktiekapaciteit wordt gereduceerd, wat tot hoge produktiekosten leidt. De verdeling van de kosten bij zonnekollek-toren die momenteel worden vervaardigd is zodanig, dat ongeveer 25% gaat naar de absorbeermiddelen, ongeveer 15% naar de beschermende glazen afdekking en ongeveer 60% naar het draagpaneel en de isolatie, alles bere-15 kend per Van de totale kosten van de zonnékolléktor. Dit staat los van het feit of het warmtetransportmedium een gas of een vloeistof is.
De kosten per eenheid van oppervlak van de momenteel geproduceerde zonnekollektoren is hoog. Het doel van de onderhavige uitvinding is een zonnékolléktor te verschaffen, waarin de materiaalkosten en de arbeids-20 tijd nodig voor zijn produktie aanzienlijk kunnen worden gereduceerd vergeleken met de momenteel gebruikte zonnekollektoren. Dit doel wordt bereikt bij een zonnékolléktor van de in de aanhef genoemde soort, die overeenkomstig de uitvinding in hoofdzaak het kenmerk heeft, dat de mate van samenpersing van het materiaal van het draagpaneel in verschillende 25 van zijn delen wat betreft sterkte-eisen en warmte-isolatie-eisen varieert, waarbij het materiaal in mindere mate is samengeperst en een grotere dikte bezit in delen waar de noodzaak van warmte-isolatie hoog is, en sterker is samengeperst en een kleinere dikte bezit in delen waarin de sterkte-eisen hoog zijn.
30 De uitvinding zal thans nader worden toegelicht aan de hand van de bijgaande tekeningen, waarin fig. 1 t/m 3 schematisch verschillende uitvoeringsvormen tonen van een zonnékolléktor waarin als te verwarmen medium gas wordt gebruikt, fig. 6 t/m 8 verschillende uitvoeringsvormen tonen met een vloei-35 stof als te verwarmen medium, fig. 9 en 10 verschillende uitvoeringsvormen tonen van het draagpaneel, fig. 11 een aanzicht toont in perspektief en een dwarsdoorsnede volgens de lijn A daarvan van een isolatie, waarin dezelfde of soortge-40 lijke delen van de verschillende uitvoeringsvormen met dezelfde verwij- 8320164 3 zingscijfers zijn aangegeven, fig. 12 een dwarsdoorsnede toont van een deel van de zonnékollektor volgens de uitvinding.
De zonnekollektor die in dwarsdoorsnede in de fig. 1 t/m 3 is weer-5 gegeven bestaat uit een glazen afdekking 1, een absorbeermiddel 2, een draagfreem 3 en randklenrniddelen 4.
De fig. 4 en 5 tonen een dwarsdoorsnede van absorbeerelementen voor een gasvormig medium, bestaande uit een absorberende en warmtewisselende laag 5, stroanverdelend materiaal 6 en een verbindende bodemlaag 7.
10 De uitvoeringsvormen weergegeven in de fig. 6-8 voor een vloeibaar warmtetransportmedium bestaat uit een absorbeerlaag 8, een vloeistof-doorgang 9 en een warmte-overdragende flens 10. Met de onderbroken getekende lijnen zijn alternatieve opstellingen weergegeven.
De fig. 9 en 10 tonen verschillende uitvoeringsvormen van het 15 draagpaneel. De uitvoeringsvorm volgens fig. 9 dient voor een vloeibaar medium en die volgens fig. 10 voor een gas. De weergegeven uitvoeringsvormen bestaan uit een vezelvasthoudende laag 11, het isolerende hoofd-vezelmateriaal met lage dichtheid 12a, en hoge dichtheid 12b, een weerbeschermende oppervlaktelaag 13 en doorlaatopeningen 21 voor te verwar-20 men media. De uitvoering voor een gasmedium, weergegeven in fig. 11, an-vat een zonnekollektor 14, randstroken 15, een freem 17, extra isolatie 18, een bodemdeel 19, verbindingsmiddelen 20 voor het buitendak en aanr-sluitopeningen 21 voor te verwarmen media.
Volgens de uitvinding is het draagpaneel 3 van de zonnekollektor 25 vervaardigd uit een vezelvormig materiaal, zoals in kleine stukken gehakte lompen, synthetische, minerale of natuurlijke vezels, bijvoorbeeld kokosnootvezels, die samen met een bindmiddel aan een persvormproces bij hoge temperatuur en hoge druk kunnen zijn onderworpen, teneinde gebieden te verkrijgen met hoge dichtheid 12b en tegelijkertijd gebieden met lage 30 dichtheid 12a. Aldus kan een draagpaneel worden verschaft met harde en stevige randen en dragende delen, voor doorlaatopeningen enz., en tegelijkertijd een bodem en zijwanden met een lagere dichtheid en dientengevolge betere isolatie-eigenschappen. Aan zijn binnenzijde bezit het draagpaneel een zeer dunne vasthoudlaag 11 van bijvoorbeeld synthetische 35 vezels met een hoge temperatuurbestendigheid cm te voorkomen dat de vezels loslaten en binnen de kollektor tot stofvorming aanleiding geven.
Op zijn buitenoppervlak is het draagpaneel voorzien van een beschermende laag 13, die dient als bescherming tegen de atmosfeer en ook tegen mechanische beschadiging. Deze laag kan bestaan uit een dunne 40 plaat van metaal of PVC of een andere kunststof, aangebracht tijdens het 8320164 4 persvormproces. De doorlaatopeningen 21 voor het te verwannen medium worden eveneens gedurende deze fabrikagestap vervaardigd.
In geval van eengasvormig warmtetransportmedium is het absorberende element 2 van de zonnekollektor vervaardigd uit hetzelfde materiaal. Het 5 element 2 anvat bij voorkeur een absorberende laag 5 vervaardigd uit een materiaal met een zeer fijne struktuur, zoals glasvezels van zwart glas, zwarte synthetische vezels, zwart aluminiumvilt met fijne struktuur bedekt met een selektief absorberende verf. Deze materialen bezitten een zeer groot warmteoverdraagoppervlak als lucht door de laag wordt ge-10 voerd. Cm deze furiktie te bereiken is het noodzakelijk dat de luchtstroom gelijkmatig over het gehele oppervlak of gebied wordt verdeeld en dat de konstruktie zo stabiel is, dat er geen inzakking of vervorming daarvan kan plaatsvinden. Dit wordt bereikt door het lichaam van het ab-sorbeerelement te vervaardigen van een vezelmateriaal van dezelfde soort 15 als van het hierboven beschreven draagpaneel. Dit materiaal vertoont een strocmvereffeningseffekt, aangezien de drukval van het gas ongeveer tien maal zo hoog is door het materiaal als in de doorgangen gevormd boven en onder het absorbeerelement 2. Desondanks kan de drukval van het gehele samenstel laag worden gehouden, tussen ongeveer 5 en 15 Pa. Op het be-20 nedenvlak van het absorbeerelement is een zeer dun, warmtebestendig vlies 7 aangebracht cm te voorkomen dat de vezels loslaten en cm een zeker "sandwich effect" te verkrijgen.
Het absorbeerelement 2 van de beschreven soort bezit de volgende gunstige eigenschappen: 25 - laag gewicht; ongeveer 0,5 - 0,7 kg/ni, - lage overtenperatuur vergeleken met de uitgangstemperatuur van de zonnekollektor, - een gelijkmatige strocmverdeling over het gebied, - een lage warmtekapaciteit, waardoor de zonnekollektor snel rea- 30 geert op variaties van de invallende zonnestralen.
Volgens de uitvinding kan het draagpaneel 3 worden gebruikt in kcm-binatie met de meest uiteenlopende warmtetransportmedia, zoals lucht, water, olie, freon, enz.
De fig. 6 t/m 8 tonen voorbeelden van verschillende typen absor-35 beerelementen die in zonnekolléktoren worden gebruikt. In alle weergegeven gevallen wordt de hoeveelheid in het lichaam van de zonnekollektor opgeslagen warmte laag gehouden omdat de specifieke warmte-irihoud van het materiaal laag is en het totale gewicht laag is, terwijl het draagpaneel geen "koude-lekken" bezit.
40 De glazen afdekking 1 kan bestaan uit normaal glas of getoupeerd 8320164 5 glas, enkel of dubbel. Ook kunnen verschillende soorten enkel of dubbel synthetisch glas worden toegepast, cmdat het draagpaneel betrekkelijk elastisch is en de bewegingen van het glas kan volgen zonder dat er spanningen in optreden.
5 De zonnekolléktor volgens de uitvinding moet worden beschouwd als een konstruktie-element voor een kcmplete zonnewarmte-installatie, terwijl de hoeveelheid extra isolatie 18 noodzakelijk voor verschillende toepassingen wordt bepaald al naar gelang de werktemperatuur van het stelsel. Bij hoge temperaturen moet deze laag een dikte bezitten van on-10 geveer 100 tot 150 mm, in het geval van warm-water-prodüktie voor huishoudelijk gebruik moet deze laag een dikte bezitten tussen 0 en 50 mm. Als de zonnekollektor wordt gebruikt in een verwarmingsstelsel voor een zwembad is geen extra isolatie nodig, terwijl hetzelfde geldt voor de verwarming van ventilatielucht. De afmetingen van het dragende freem 17 15 moeten overeenkomstig worden gekozen. De strook 15 en de verbindingsmiddelen 20 zijn eveneens aan het freem 17 bevestigd.
De zonnekollektor volgens de uitvinding wordt gekenmerkt door een laag gewicht, ongeveer 7-12 kg/m2 en kan derhalve zonder technische problemen in grote modules worden vervaardigd.
20 Het draagpaneel 3 is vervaardigd als een uit een geheel bestaand, trogvormig element, waaraan de glazen afdekking 1 is bevestigd met behulp van randklenmiddelen 4, die zich cm de ontrek van het element uitstrekken. Tussen de glazen bedekking en het draagpaneel is een afdicht-middel of een pakking aangébracht. Het absorbeerelement 2 kan met alle 25 passende middelen, bijvoorbeeld lijm, aan het draagpaneel 3 worden bevestigd. Het draagpaneel kan ook zijn voorzien van een cmtréksuitsparing 22 waarin de glazen bedekking 1 door lijm kan worden bevestigd (fig. 12).
8320164

Claims (4)

1. Zonnekol lektor bestaande uit een draagpaneel, een transparante 5 plaatvormige afdekking, die met zijn randdeel aan het draagpaneel is bevestigd, en een absorbeerelement, opgenanen tussen het draagpaneel en de plaatvormige afdekking, waarbij het draagpaneel door een persvormproces is vervaardigd uit een vezelmateriaal met een thermbhardend bindmiddel, verder voorzien van een in hoofdzaak plat bodemdeel, alsmede een rand- 10 deel, dat zich volgens een hoek ten opzichte van het bodemdeel uit strekt en een geheel daarmee vormt, met het kenmerk, dat de mate van samenpersing van het materiaal van het draagpaneel varieert in verschillende van zijn delen al naar gelang de sterkte-eisen en de thermische isolatie-eisen, en wel zodanig dat het materiaal in mindere mate 15 is samengeperst en een grotere dikte bezit in delen waar hoge eisen worden gesteld aan de thermische isolatie, dat wil zeggen in het bodemdeel van het draagpaneel, en in grotere mate is samengeperst en een kleinere dikte bezit in delen, waarin hoge eisen worden gesteld aan de sterkte, dat wil zeggen in zijn randdeel.
1. Zonnekollektor bestaande uit een draagpaneel, een transparante 5 plaatvormige afdekking, die met zijn randdeel aan het draagpaneel is bevestigd, en een absorbeerelement, opgencmen tussen het draagpaneel en de plaatvormige afdekking, waarbij het draagpaneel door een persvormproces is vervaardigd uit een vezelmateriaal met een thermohardend bindmiddel, verder voorzien van een in hoofdzaak vlak bodemdeel alsmede een rand- 10 deel, dat zich volgens een hoek ten opzichte van het bodemdeel uitstrekt en een geheel daarmee vormt, met het kenmerk, dat de mate van samenpersing van het materiaal van het draagpaneel in verschillende van zijn delen varieert al naar gelang de sterkte-eisen en eisen van de thermische isolatie, waarbij het materiaal in mindere mate is samen- 15 geperst en een grotere dikte bezit in delen waarin de eisen van thermische isolatie hoog zijn, en in sterkere mate is samengeperst en een kleinere dikte bezit in delen waarin de sterkte-eisen hoog zijn.
2. Zonnekollektor volgens conclusie l,met het ken merk, dat het vezelmateriaal van het draagpaneel bestaat uit lcmpen, bamboe, kokosvezels, minerale of synthetische vezels.
2. Zonnekollektor volgens conclusie 1, m e t het kenmerk, dat het vezelmateriaal van het draagpaneel in mindere mate is 20 samengeperst en een grotere dikte bezit in zijn bodemdeel en in grotere mate is samengeperst en een kleine dikte bezit in zijn randdeel.
3. Zonnekollektor volgens de conclusies 1 en 2, met het kenmerk, dat het draagpaneel is voorzien van een vochtbeschermende 25 bladvormige bekleding, die aan het oppervlak daarvan is gehecht.
3. Zonnekollektor volgens conclusie 1 of 2, met het kenmerk, dat het vezelmateriaal van het draagpaneel bestaat uit lcrrtpen, bamboe, kokosvezel, minerale of synthetische vezels.
4. Zonnekollektor volgens een van de conclusies 1 tot 3, met het kenmerk, dat het draagpaneel een vochtbeschermende blad-vormige bekleding bezit, die aan het oppervlak daarvan is gehecht.
5. Zonnekollektor volgens een van de conclusies 1 tot 4, met het kenmerk, dat het absorbeerpaneel is vervaardigd door het 30 persvormen van een vezelmateriaal met een oppervlaktelaag van warmte-absorberend materiaal. ***** 8320164 Aangepaste conclusies
4. Zonnekollektor volgens een van de conclusies 1 tot 3, met het kenmerk, dat het absorbeerpaneel is vervaardigd door pers-vormen van een vezelmateriaal met een oppervlaktelaag van warmte-absorberend materiaal. 30 ***** 8320164
NL8320164A 1982-05-27 1983-05-26 Zonnekollektor. NL8320164A (nl)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE8203281A SE434186B (sv) 1982-05-27 1982-05-27 Solmodul
SE8203281 1982-05-27
SE8300210 1983-05-26
PCT/SE1983/000210 WO1983004299A1 (en) 1982-05-27 1983-05-26 Solar collector

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL8320164A true NL8320164A (nl) 1984-04-02

Family

ID=20346907

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL8320164A NL8320164A (nl) 1982-05-27 1983-05-26 Zonnekollektor.

Country Status (13)

Country Link
US (1) US4538592A (nl)
EP (1) EP0109425B1 (nl)
JP (1) JPS59501020A (nl)
AU (1) AU567025B2 (nl)
CA (1) CA1214698A (nl)
DE (1) DE3390005T1 (nl)
ES (1) ES272464Y (nl)
GB (1) GB2138933B (nl)
IT (1) IT1167179B (nl)
NL (1) NL8320164A (nl)
SE (1) SE434186B (nl)
WO (1) WO1983004299A1 (nl)
ZA (1) ZA833444B (nl)

Families Citing this family (13)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NL1007162C2 (nl) * 1997-09-30 1999-03-31 Thermoseal B V Werkwijze en inrichting voor het vervaardigen van isolatie-elementen.
DE19806533A1 (de) * 1998-02-17 1999-08-26 Henkes Anordnung zum Aufnehmen von Solarenergie an Gebäuden
FR2777984B1 (fr) * 1998-04-22 2000-07-28 Toutenkamion Panneau solaire et dispositif de collecte d'energie solaire
DE19840544C5 (de) * 1998-08-28 2004-02-19 Alligator Sunshine Technologies Gmbh Solarkollektorgehäuse
DK200100325U3 (nl) * 2001-12-01 2003-01-10
US20070084460A1 (en) * 2005-05-31 2007-04-19 Vaughn Beckman Solar collector
DE102007013919A1 (de) * 2007-03-20 2008-09-25 Werner Fischer Wärmetauscher für Solarthermie
AT10711U1 (de) * 2008-02-01 2009-08-15 Rinner Michael Ing Solarwanne
WO2009154776A1 (en) * 2008-06-19 2009-12-23 Persistent Energy, Llp Durable, lightweight, and efficient solar concentrator
US9103563B1 (en) * 2008-12-30 2015-08-11 Sunedison, Inc. Integrated thermal module and back plate structure and related methods
ES2505165T3 (es) * 2010-10-01 2014-10-09 Sunstrip Ab Elemento óptico para paneles solares
ES2431238T3 (es) * 2010-10-01 2013-11-25 Sunstrip Ab Panel solar para sistema de acristalamiento
DE102011116206A1 (de) * 2011-10-15 2013-04-18 Vaillant Gmbh Solarkollektor

Family Cites Families (14)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3076450A (en) * 1961-06-16 1963-02-05 Edward W Gough Plastic solar heater
US3306967A (en) * 1963-08-12 1967-02-28 Scholl Mfg Co Inc Molding of resinous foams
CH478553A (de) * 1968-01-30 1969-09-30 Stierlen Werke Ag Warmhaltegeschirr
GB1527290A (en) * 1975-11-17 1978-10-04 Roth Sa Freres Moulding cellular polycarbodiimide
FR2394032A1 (fr) * 1976-05-25 1979-01-05 Martin Jean Nouveaux panneaux solaires et leur procede de fabrication
AU1784576A (en) * 1976-09-16 1977-05-05 Piola G Glass reinforced resin casing in solar absorbers
DE2713628A1 (de) * 1977-03-28 1978-10-05 Bucher Georg Formteil, insbesondere traegerelement fuer solar-kollektoren sowie verfahren zur herstellung des formteils
US4167935A (en) * 1977-09-26 1979-09-18 Honeywell Inc. Phenolic laminate solar absorber panel and method of making
GB1590697A (en) * 1977-11-08 1981-06-10 Standard Telephones Cables Ltd Heat exchanger
FR2428215A2 (fr) * 1978-06-09 1980-01-04 Schwobb Alain Capteur solaire
US4245619A (en) * 1978-12-13 1981-01-20 Ogilvie Michael B Solar energy collection panel
NO790160L (no) * 1979-01-17 1980-07-18 Moelven Brug As Solvarmefanger.
US4278074A (en) * 1979-06-25 1981-07-14 Alpha Solarco Inc. Flat plate solar collector
NZ202944A (en) * 1983-01-06 1987-11-27 Colt Nz Ltd Solar panel: peripheral frame with internal support surfaces

Also Published As

Publication number Publication date
CA1214698A (en) 1986-12-02
ES272464U (es) 1984-05-16
WO1983004299A1 (en) 1983-12-08
SE8203281L (sv) 1983-11-28
EP0109425B1 (en) 1986-09-10
IT1167179B (it) 1987-05-13
GB2138933A (en) 1984-10-31
ES272464Y (es) 1984-12-16
GB8401980D0 (en) 1984-02-29
IT8321229A0 (it) 1983-05-23
AU567025B2 (en) 1987-11-05
ZA833444B (en) 1984-02-29
EP0109425A1 (en) 1984-05-30
SE434186B (sv) 1984-07-09
GB2138933B (en) 1987-03-04
DE3390005T1 (de) 1984-09-06
JPS59501020A (ja) 1984-06-07
AU1602883A (en) 1983-12-16
US4538592A (en) 1985-09-03
DE3390005C2 (nl) 1988-01-28

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4262657A (en) Solar air heater
NL8320164A (nl) Zonnekollektor.
US4016860A (en) Tubular solar energy collection system utilizing air media
US4019494A (en) Solar air heater assembly
US4082082A (en) Solar energy collector
US4015582A (en) Solar heat collector
US4073282A (en) Solar panel
EP2698586A1 (en) Solar heat collector
US4067316A (en) Solar energy collector
US4224927A (en) Solar collector for heating a fluid
US4791910A (en) Solar heat collector
US4136672A (en) Flat plate solar energy collector
US4335708A (en) Solar collector
US4046135A (en) Highly efficient solar collector including means for preventing cover plate fluid condensation
GB1569804A (en) Solar energy collector
CA1125125A (en) Solar heater with bondless honeycomb heat trap
EP0076875B1 (en) Solar energy collector
US4171694A (en) Triangular duct solar panel
JPS5852144B2 (ja) 太陽熱集熱器
US4267821A (en) Solar energy collector
US4144872A (en) Solar energy collector
US4205660A (en) Solar energy collector
US4360006A (en) Energy radiant solar collector
JPS60500775A (ja) 太陽熱集め装置
US4210130A (en) Solar collector with multi-turn collecting strips