NL2031635B1 - Method of managing a herd comprising a plurality of animals using an animal management system. - Google Patents

Method of managing a herd comprising a plurality of animals using an animal management system. Download PDF

Info

Publication number
NL2031635B1
NL2031635B1 NL2031635A NL2031635A NL2031635B1 NL 2031635 B1 NL2031635 B1 NL 2031635B1 NL 2031635 A NL2031635 A NL 2031635A NL 2031635 A NL2031635 A NL 2031635A NL 2031635 B1 NL2031635 B1 NL 2031635B1
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
animal
data
herd
decision
status
Prior art date
Application number
NL2031635A
Other languages
English (en)
Inventor
Benjamin Niko Aly Robin
Gerardus Franciscus Harbers Arnoldus
Original Assignee
Nedap Nv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Nedap Nv filed Critical Nedap Nv
Priority to PCT/NL2023/050117 priority Critical patent/WO2023172139A1/en
Application granted granted Critical
Publication of NL2031635B1 publication Critical patent/NL2031635B1/en

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01KANIMAL HUSBANDRY; AVICULTURE; APICULTURE; PISCICULTURE; FISHING; REARING OR BREEDING ANIMALS, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; NEW BREEDS OF ANIMALS
    • A01K29/00Other apparatus for animal husbandry
    • A01K29/005Monitoring or measuring activity, e.g. detecting heat or mating

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Environmental Sciences (AREA)
  • Biophysics (AREA)
  • Animal Husbandry (AREA)
  • Biodiversity & Conservation Biology (AREA)
  • Management, Administration, Business Operations System, And Electronic Commerce (AREA)

Claims (19)

Conclusies
1. Werkwijze voor het beheren van een kudde die een veelheid dieren omvat met behulp van een dierbeheersysteem, door het verschaffen van beslissingsondersteuningsdata voor het nemen van vruchtbaarheidsbeheer- actiebeslissingen met betrekking tot ten minste één dier uit de kudde; waarbij het dierbeheersysteem een dierbeheerserver en één of meer ontvangers voor het ontvangen van een draadloos datasignaal van een veelheid elektronische sensortags omvat, waarbij elke elektronische sensortag bij één van de dieren van de kudde behoort, en waarbij elke elektronische sensortag ten minste één sensor omvat voor het verschaffen van een sensorsignaal dat indicatief is voor een dier-gerelateerde parameter, voor het opnemen van het sensorsignaal in het draadloze datasignaal, waarbij de werkwijze omvat: het van het dierbeheersysteem verkrijgen van één of meer beslissingstriggersignalen, waarbij de beslissingstriggersignalen ten minste een tochtigheidswaarschijnlijkheidssignaal omvatten dat indicatief is voor een bovengemiddelde waarschijnlijkheid dat het ten minste ene dier tochtig is; het van het dierbeheersysteem verkrijgen van vruchtbaarheidsbeheer- geschiedenisdata voor het ten minste ene dier, welke vruchtbaarheidsbeheer- geschiedenisdata indicatief zijn voor ten minste één eerder genomen vruchtbaarheidsbeheer-actiebeslissing of indicatief zijn voor een geboorte; het verkrijgen van een kuddestatus die indicatief is voor een momentane status van de kudde, waarbij de kuddestatus wordt bepaald op basis van dierbeheerdata die zijn verkregen van het dierbeheersysteem; waarbij de werkwijze voorts een stap omvat inhoudende: het door het dierbeheersysteem bepalen van een vruchtbaarheidsbeheer- actiebeslissing met betrekking tot het ten minste ene dier op basis van de één of meer beslissingstriggersignalen, de vruchtbaarheidsbeheergeschiedenisdata en de kuddestatus, waarbij de actiebeslissing wordt bepaald met behulp van een getraind autonoom lerend dataverwerkingsmodel.
2. Werkwijze volgens conclusie 1, waarbij het tochtigheidswaarschijnlijkheidssignaal wordt verkregen van een verder dataverwerkingsmodel op basis van sensorsignalen die zijn ontvangen van de elektronische sensortags; of waarbij het tochtigheidswaarschijnlijkheidssignaal wordt bepaald op basis van dierstatusdata die zijn verkregen van het dierbeheersysteem.
3. Werkwijze volgens conclusie 1 of 2, waarbij de dierbeheerdata een of meer omvatten van: hulpmiddeldata of kuddedata, waarbij de hulpmiddeldata data omvatten die indicatief zijn voor beschikbare hulpmiddelen voor beheer van de kudde en waarbij de kuddedata data omvatten die indicatief zijn voor kenmerken van de kudde, zoals melkopbrengst of kuddegrootte.
4. Werkwijze volgens een of meer van de voorgaande conclusies, waarbij de vruchtbaarheidsbeheer-actiebeslissingen betrekking hebben op ten minste één van: een gewenst moment van inseminatie, een zwangerschapscheck, een verandering van groep voor het ten minste ene dier, een voederwijziging, een beslissing tot droogzetten, een beslissing tot niet-voortplanten, of een beslissing geen actie te ondernemen met betrekking tot het dier.
5. Werkwijze volgens een of meer van de voorgaande conclusies, voorts omvattend: het bepalen dat de vruchtbaarheidsbeheer-actiebeslissing is uitgevoerd; het monitoren, nadat de vruchtbaarheidsbeheer-actiebeslissing is uitgevoerd, van de kuddestatus; en het bepalen, op basis van de een of meer dierbeheerdata, van een statusscore voor de kuddestatus, waarbij de statusscore een beloning dan wel een straf weergeeft, afhankelijk van het gegeven of de dierbeheerdata al dan niet indicatief zijn voor een toekomstig verwacht bereiken van een of meer doelen.
6. Werkwijze voor het trainen van een autonoom lerend dataverwerkingsmodel, voor gebruik bij een werkwijze volgens een of meer van de voorgaande conclusies, voor het verschaffen van beslissingsondersteuningsdata voor het nemen van vruchtbaarheidsbeheer-actiebeslissingen met betrekking tot ten minste één dier uit een kudde die een veelheid dieren omvat, waarbij de vruchtbaarheidsbeheer-actiebeslissingen betrekking hebben op ten minste één van: een gewenst moment van inseminatie, een zwangerschapscheck, een verandering van groep voor het ten minste ene dier, een voederwijziging, een beslissing tot droogzetten,
een beslissing tot niet-voortplanten, of een beslissing om geen actie te ondernemen met betrekking tot het dier; waarbij het autonome lerende dataverwerkingsmodel een versterkt-lerend (reinforcement learning) dataverwerkingsmodel is, en waarbij de trainingswerkwijze de volgende stappen omvat: het als eerste trainingsdata verkrijgen, van een dierbeheersysteem of een gebruiker, van een of meer beslissingstriggersignalen, waarbij de beslissingstriggersignalen ten minste een tochtigheidswaarschijnlijkheidssignaal omvatten dat indicatief is voor een bovengemiddelde waarschijnlijkheid dat het ten minste ene dier tochtig is; het als tweede trainingsdata verkrijgen, van een gebruiker of van het dierbeheersysteem, van vruchtbaarheidsbeheer-geschiedenisdata voor het ten minste ene dier, welke vruchtbaarheidsbeheer-geschiedenisdata indicatief zijn voor ten minste één eerder genomen vruchtbaarheidsbeheer-actiebeslissing of indicatief zijn voor een geboorte; en het als derde trainingsdata verkrijgen van een kuddestatus die indicatief is voor een momentane status van de kudde, waarbij de kuddestatus wordt bepaald op basis van dierbeheerdata die zijn verkregen van het dierbeheersysteem; het voor gebruik als vierde trainingsdata bepalen, op basis van de een of meer dierbeheerdata, van een statusscore voor de kuddestatus, waarbij de statusscore een beloning dan wel een straf weergeeft afhankelijk van het gegeven of de dierbeheerdata al dan niet indicatief zijn voor een toekomstig verwacht bereiken van een of meer doelen; en het trainen van het autonome lerende dataverwerkingsmodel om autonoom een stap uit te voeren inhoudende het bepalen van een vruchtbaarheidsbeheer- actiebeslissing met betrekking tot het ten minste ene dier op basis van toekomstige invoerdata zoals om een gewenste statusscore te bereiken, waarbij de toekomstige invoerdata een of meer toekomstige beslissingstriggersignalen omvatten, en waarbij het trainen wordt uitgevoerd op basis van ten minste de eerste, tweede, derde en vierde trainingsdata.
7. Werkwijze volgens conclusie 6, waarbij ten minste één van de volgende maatregelen geldt:
het tochtigheidswaarschijnlijkheidssignaal wordt verkregen van een verder dataverwerkingsmodel op basis van een of meer sensorsignalen van een elektronische sensortag die door het ten minste ene dier van de kudde wordt gedragen; of het tochtigheidswaarschijnlijkheidssignaal wordt bepaald op basis van dierstatusdata die zijn verkregen van het dierbeheersysteem; of het tochtigheidswaarschijnlijkheidssignaal wordt verkregen als invoer van een gebruiker.
8. Werkwijze volgens conclusie 6 of 7, waarbij de dierbeheerdata een of meer omvatten van: hulpmiddeldata of kuddedata, waarbij de hulpmiddeldata data omvatten die indicatief zijn voor beschikbare hulpmiddelen voor beheer van de kudde en waarbij de kuddedata data omvatten die indicatief zijn voor kenmerken van de kudde, zoals melkopbrengst of kuddegrootte.
9. Werkwijze volgens een of meer van de conclusies 6-8, waarbij de statusscore beloond of bestraft wordt afhankelijk van het gegeven of de kuddestatus indicatief is voor respectievelijk een toename of afname in melkopbrengst van de kudde.
10. Werkwijze volgens conclusie 9, waarbij de statusscore beloond of bestraft wordt in verhouding tot de toename of afname in melkopbrengst.
11. Werkwijze volgens een of meer van de conclusies 6-10, waarbij de statusscore wordt bestraft indien de hulpmiddeldata of de kuddestatus indicatief zijn voor een hulpmiddelknelpunt, zoals een tekort aan hokken voor kroost, een cumulatie van gelijktijdige baringen, of een tekort aan personele capaciteit.
12. Werkwijze volgens een of meer van de conclusies 6-11, waarbij de vruchtbaarheidsbeheer-geschiedenisdata een eerdere beslissing om het ten minste ene dier te insemineren omvatten, en waarbij de statusscore wordt bestraft indien na genoemde inseminatie van het ten minste ene dier een zwangerschapsstatus van het ten minste ene dier niet verandert.
13. Werkwijze volgens een of meer van de conclusies 6-12, waarbij de een of meer beslissingstriggersignalen voorts een of meer omvatten van een groep omvattende: tochtigheidsgeschiedenisdata van het ten minste ene dier, melkopbrengstgeschiedenisdata van het ten minste ene dier of de kudde, leeftijdsdata van het ten minste ene dier, momentaan aantal dagen dat het ten minste ene dier melkgevend is, zwangerschapsstatus van een of meer dieren van de kudde.
14. Werkwijze volgens een of meer van de conclusies 6-13, waarbij de vruchtbaarheidsbeheer-actiebeslissingen een bepaling van een gewenst moment van inseminatie van het ten minste ene dier omvatten, waarbij de stap van het bepalen van een gewenst moment van inseminatie het volgende omvat: het vergelijken, voor elk van een veelheid toekomstige momenten na ontvangst van de een of meer beslissingstriggersignalen, van een effect op de statusscore op een tijdstip na het respectieve moment: in reactie op een inseminatiebeslissing op het respectieve moment als een eerste alternatief, of in reactie op een beslissing om inseminatie uit te stellen op het respectieve moment als een tweede alternatief.
15. Werkwijze volgens een of meer van de voorgaande conclusies, waarbij de vruchtbaarheidsbeheer-geschiedenisdata data omvatten die indicatief zijn voor een zwangerschap van het ten minste ene dier, en waarbij het autonome lerende dataverwerkingsmodel getraind wordt om, bij ontvangst gedurende de zwangerschap van een beslissingstriggersignaal dat indicatief is voor een bovengemiddelde waarschijnlijkheid dat het ten minste ene dier tochtig is, te bepalen dat de vruchtbaarheidsbeheer-actiebeslissing er ten minste één is van: niets doen, een zwangerschapscheck uitvoeren of een inseminatie uitvoeren.
16. Werkwijze volgens een of meer van de conclusies 6-15, waarbij de werkwijze wordt uitgevoerd tijdens een eerste trainingsfase en een tweede trainingsfase, en waarbij tijdens de tweede trainingsfase de werkwijze voorts omvat het door het autonome lerende dataverwerkingsmodel doen uitvoeren van een stap inhoudende het bepalen van een raadzame vruchtbaarheidsbeheer-actiebeslissing voor het ten minste ene dier op basis van de eerste trainingsdata door evalueren van een verwachte kuddestatus en een bijbehorende statusscore.
17. Autonoom lerend dataverwerkingsmodel, waarbij het model een versterkt- lerend (reinforcement learning) dataverwerkingsmodel is, en waarbij het model wordt getraind onder gebruikmaking van een werkwijze volgens een of meer van de conclusies 6-15, voor het mogelijk maken van de volgende stappen: het van een dierbeheersysteem verkrijgen van een of meer beslissingstriggersignalen, waarbij de beslissingstriggersignalen ten minste een tochtigheidswaarschijnlijkheidssignaal omvatten dat indicatief is voor een bovengemiddelde waarschijnlijkheid dat het ten minste ene dier tochtig is; het verkrijgen van een kuddestatus die indicatief is voor een momentele status van de kudde, waarbij de kuddestatus wordt bepaald op basis van dierbeheerdata die zijn verkregen van het dierbeheersysteem; het bepalen, door het autonome lerende dataverwerkingsmodel en op basis van de een of meer beslissingstriggersignalen, van beslissingsondersteuningsdata voor het nemen van een vruchtbaarheidsbeheer- actiebeslissing met betrekking tot het ten minste ene dier uit de kudde.
18. Autonoom lerend dataverwerkingsmodel volgens conclusie 17, voorts omvattend: het monitoren, nadat de vruchtbaarheidsbeheer-actiebeslissing is uitgevoerd, van de kuddestatus; en het bepalen, op basis van de een of meer dierbeheerdata, van een momentaan statusscore voor de kuddestatus, waarbij de statusscore een beloning dan wel een straf weergeeft afhankelijk van het gegeven of de dierbeheerdata al dan niet indicatief zijn voor een toekomstig verwacht bereiken van een of meer doelen.
19. Computerprogrammaproduct voor gebruik bij een dierbeheersysteem dat een controller en een geheugen omvat, waarbij het computerprogrammaproduct instructies omvat die, wanneer deze in het geheugen zijn geladen en door de controller worden uitgevoerd, het dierbeheersysteem een werkwijze voor het trainen van een autonoom lerend dataverwerkingsmodel in overeenstemming met een of meer van de conclusies 6-16 doen uitvoeren.
NL2031635A 2022-03-10 2022-04-20 Method of managing a herd comprising a plurality of animals using an animal management system. NL2031635B1 (en)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
PCT/NL2023/050117 WO2023172139A1 (en) 2022-03-10 2023-03-10 Method of managing a herd comprising a plurality of animals using an animal management system

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL2031231 2022-03-10

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL2031635B1 true NL2031635B1 (en) 2023-09-15

Family

ID=82942949

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL2031635A NL2031635B1 (en) 2022-03-10 2022-04-20 Method of managing a herd comprising a plurality of animals using an animal management system.

Country Status (1)

Country Link
NL (1) NL2031635B1 (nl)

Citations (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US20080128486A1 (en) * 2006-11-10 2008-06-05 Breedcare Pty Ltd. Livestock breeding and management system
US20150302241A1 (en) * 2012-12-02 2015-10-22 Agricam Ab Systems and methods for predicting the outcome of a state of a subject
WO2020031050A1 (en) * 2018-08-04 2020-02-13 Kaur Kamalpavit A system and a device for health and fertility management of one or more milch animals
WO2020161360A2 (en) * 2019-02-08 2020-08-13 Agtag Limited Bovine motion sensor tag

Patent Citations (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US20080128486A1 (en) * 2006-11-10 2008-06-05 Breedcare Pty Ltd. Livestock breeding and management system
US20150302241A1 (en) * 2012-12-02 2015-10-22 Agricam Ab Systems and methods for predicting the outcome of a state of a subject
WO2020031050A1 (en) * 2018-08-04 2020-02-13 Kaur Kamalpavit A system and a device for health and fertility management of one or more milch animals
WO2020161360A2 (en) * 2019-02-08 2020-08-13 Agtag Limited Bovine motion sensor tag

Similar Documents

Publication Publication Date Title
Caja et al. Engineering to support wellbeing of dairy animals
Dominiak et al. Prioritizing alarms from sensor-based detection models in livestock production-A review on model performance and alarm reducing methods
Barnes et al. The effect of lameness prevalence on technical efficiency at the dairy farm level: An adjusted data envelopment analysis approach
EFSA Panel on Animal Health and Welfare (AHAW) Guidance on risk assessment for animal welfare
Boersema et al. Farm health and productivity management of dairy young stock
Lehmann et al. Early lactation production, health, and welfare characteristics of cows selected for extended lactation
Maltz Individual dairy cow management: achievements, obstacles and prospects
Ebinghaus et al. How to measure dairy cows’ responsiveness towards humans in breeding and welfare assessment? A comparison of selected behavioural measures and existing breeding traits
Wolfová et al. Strategies for defining traits when calculating economic values for livestock breeding: a review
EFSA Panel on Animal Health and Welfare (AHAW) Scientific Opinion on the use of animal‐based measures to assess welfare of dairy cows
Calamari et al. Model to evaluate welfare in dairy cow farms
NL2031635B1 (en) Method of managing a herd comprising a plurality of animals using an animal management system.
Maltz Novel technologies: sensors, data and precision dairy farming
Hogeveen et al. Development of an integrated knowledge-based system for management support on dairy farms
Buis Development and application of a precision feeding program using electronic sow feeders and effect on gestating primiparous sow performance
Mourits et al. Dairy-heifer management in the Netherlands
Van der Werf Livestock straight-breeding system structures for the sustainable intensification of extensive grazing systems
WO2023172139A1 (en) Method of managing a herd comprising a plurality of animals using an animal management system
Lazzarini et al. Productive, economic and risk assessment of grazing dairy systems with supplemented cows milked once a day
Peixoto et al. Environmental and genetic effects on the temperament variability of Guzerá (Bos indicus) females.
Vargas et al. Interactions between optimal replacement policies and feeding strategies in dairy herds
Frandsen Benchmarking in dairy production:“how to transform data to valuable decision support”
Mounier et al. Positive attitudes of farmers and pen-group conservation reduce adverse reactions of bulls during transfer for slaughter
Gonzalez Partial budget for the acquisition of an Automated Estrous and Health Monitoring System for a small New York dairy farm.
Canga et al. Information and communication technologies (ICT) and precision livestock (PLF) applications in farm conditions