NL1017139C2 - Werkwijze en systeem voor genereren van een of meer opdrachtenlijsten. - Google Patents

Werkwijze en systeem voor genereren van een of meer opdrachtenlijsten. Download PDF

Info

Publication number
NL1017139C2
NL1017139C2 NL1017139A NL1017139A NL1017139C2 NL 1017139 C2 NL1017139 C2 NL 1017139C2 NL 1017139 A NL1017139 A NL 1017139A NL 1017139 A NL1017139 A NL 1017139A NL 1017139 C2 NL1017139 C2 NL 1017139C2
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
teacher
database
image
sound data
assignment
Prior art date
Application number
NL1017139A
Other languages
English (en)
Inventor
Theodorus Engelbertus Bruijns
Original Assignee
Diskcomm Multimedia B V
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Diskcomm Multimedia B V filed Critical Diskcomm Multimedia B V
Priority to NL1017139A priority Critical patent/NL1017139C2/nl
Priority to EP02710541A priority patent/EP1352378A1/en
Priority to PCT/NL2002/000030 priority patent/WO2002058035A1/en
Application granted granted Critical
Publication of NL1017139C2 publication Critical patent/NL1017139C2/nl

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G09EDUCATION; CRYPTOGRAPHY; DISPLAY; ADVERTISING; SEALS
    • G09BEDUCATIONAL OR DEMONSTRATION APPLIANCES; APPLIANCES FOR TEACHING, OR COMMUNICATING WITH, THE BLIND, DEAF OR MUTE; MODELS; PLANETARIA; GLOBES; MAPS; DIAGRAMS
    • G09B5/00Electrically-operated educational appliances
    • GPHYSICS
    • G09EDUCATION; CRYPTOGRAPHY; DISPLAY; ADVERTISING; SEALS
    • G09BEDUCATIONAL OR DEMONSTRATION APPLIANCES; APPLIANCES FOR TEACHING, OR COMMUNICATING WITH, THE BLIND, DEAF OR MUTE; MODELS; PLANETARIA; GLOBES; MAPS; DIAGRAMS
    • G09B7/00Electrically-operated teaching apparatus or devices working with questions and answers

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Theoretical Computer Science (AREA)
  • Business, Economics & Management (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Educational Administration (AREA)
  • Educational Technology (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Management, Administration, Business Operations System, And Electronic Commerce (AREA)
  • Electrically Operated Instructional Devices (AREA)

Description

WERKWIJZE EN SYSTEEM VOOR GENEREREN VAN EEN OF MEER OPDRACHTENLIJSTEN
De onderhavige uitvinding heeft betrekking op een werkwijze en systeem voor het genereren van een of meer opdrachtenlijsten. Meer in het bijzonder heeft de uitvinding betrekking op het door een leraar genereren 5 van een of meer door leerlingen uit te voeren opdrachtenlijsten.
Leerkrachten in het onderwijs ondervinden veel problemen bij het voorbereiden van hun lessen. Ten eerste zijn de ontwikkelingen in de informatie- en communica-10 tietechniek zodanig snel geweest, dat het voor een leerkracht moeilijk is om deze ontwikkelingen bij te benen en hiervoor de juiste lesstof voor te bereiden. Anderzijds wordt van de huidige leerlingen veel zelfstudie verwacht waardoor leraren in minder mate de hun toebedeelde klas-15 sieke taken, zoals onderricht geven aan een klas, verrichten. De aandacht verschuift meer naar individueel onderwijs of althans onderwijs in relatief kleine groepen.
Omdat ook de leerstof zelf aan snelle verande-20 ringen onderhevig is, is het noodzakelijk de leerstof op snelle en efficiënte wijze aan de veranderende omstandigheden of inzichten aan te kunnen passen.
Het is bekend te achten om de leerstof aan de leerling in digitaal formaat aan te bieden, waarbij 25 gebruik wordt gemaakt van digitaal opgeslagen informatie in de vorm van bijvoorbeeld (tekst-)beeld fragmenten, geluidfragmenten etc.. Een leerling kan dan met behulp van een computer door de informatie grasduinen (browsen). Een voordeel hiervan is dat de lesstof niet beperkt 30 blijft tot stilstaand-beeldinformatie (tekst, figuren), maar tevens uitgebreid wordt met bewegende beelden en/of 1017139 2 geluid. Bovendien is de in digitale vorm opgeslagen lesstof eenvoudig en snel te wijzigen.
Met het op bovengenoemde wij ze aanbieden van lesstof heeft de leerkracht echter nog niet zijn les 5 voorbereid. Om van de lesstof te leren dienen de leerlingen door de leerkracht door de lesstof geleid te worden.
Het probleem van de korte lesvoorbereiding die bovendien nog toegespitst is op kleine groepen leerlingen is hiermee nog niet opgelost.
10 Het is een doel van de onderhavige uitvinding een werkwijze en systeem te verschaffen waarin bovengenoemde problemen zijn ondervangen.
Volgens een eerste aspect van de uitvinding wordt een werkwijze verschaft voor het door een leraar 15 genereren van een of meer door leerlingen uit te voeren opdrachtenlijsten, omvattende de stappen van: a) het op basis van een door de leerkracht ........- ingevoerd zoekcriterium in een lesstofdatabase uitvoeren van zoekbewerkingen naar beeld- en/of geluidgegevens; 20 b) het weergeven van de beeld- en/of geluidge gevens uit de lesstofdatabase die aan het zoekcriterium voldoen; c) het voor door de leerkracht geselecteerde beeld- en/of geluidgegevens uitvoeren van zoekbewerkingen 25 naar opdrachten uit een opdrachtendatabase; d) het weergeven van gevonden opdrachten; e) het aanduiden van een of meer opmaakwijzen; f) het genereren van een opdrachtenlijst in een door de leerkracht geselecteerde opmaakwijze.
30 Ook verschaft de uitvinding een werkwijze voor het door een leerkracht genereren van een of meer door leerlingen uit te voeren opdrachtenlijsten, omvattende de stappen van: a) het op basis van een door de leerkracht 35 ingevoerd zoekcriterium in een opdrachtendatabase uitvoeren van zoekbewerkingen naar opdrachten; b) het weergeven van de opdrachten uit de opdrachtendatabase die aan het zoekcriterium voldoen; 1017139 3 c) het voor door de leerkracht geselecteerde opdrachten uitvoeren van zoekbewerkingen naar beeld-en/of geluidgegevens uit een lesstofdatabase; d) het weergeven van gevonden beeld- en/of 5 geluidgegevens; e) het aanduiden van een of meer opmaakwijzen; f) het genereren van een of meer opdrachtenlijsten in een door de leerkracht geselecteerde opmaakwi j ze .
10 Volgens een voorkeursuitvoeringsvorm van de uitvinding worden in stap c de zoekbewerkingen uitgevoerd met vooraf ingestelde verbanden tussen gegevens uit de lesstofdatabase en opdrachten uit de opdrachtendatabase. Hierdoor wordt het voor de leraar eenvoudiger om te 15 zoeken naar de opdrachten uit de opdrachtendatabase respectievelijk om te zoeken naar de beeld- en/of geluidgegevens uit de lesstofdatabase.
Volgens een verdere voorkeursuitvoering omvat de werkwijze na stap d de stap van het weergeven van door 20 de leerkracht geselecteerde gegevens uit de in stap c gevonden beeld- en/of geluidgegevens.
Volgens een verdere voorkeursuitvoering omvat de werkwijze het in de opdrachtendatabase opnemen van door de leerkracht ingevoerde aanvullende opdrachten en 25 het weergeven van daarvan. Indien de leerkracht van mening is dat de reeds in de database opgenomen opdrachten ontoereikend zijn, kan deze extra opdrachten formuleren. Bij voorkeur kan de leraar een dergelijke aanvullende opdrachten in de opdrachtendatabase laten opslaan voor 30 eventueel toekomstig gebruik.
Volgens een verdere voorkeursuitvoering omvat de werkwijze het opnemen van de opdrachtenlijst in een volgens de geselecteerde opmaakwijze opgemaakt tekstdocument. Dit tekstdocument wordt aan de leerling verschaft. 35 Aan de hand van het tekstdocument voert de leerling vervolgens een aantal opdrachten uit die betrekking hebben op de geselecteerde beeld- en/of geluidgegevens.
1017139 4
Volgens een verdere voorkeursuitvoering omvat de werkwijze het sorteren van de al dan niet aanvullende opdrachten en/of de beeld- en/of geluidgegevens, bijvoorbeeld op naar mate van detail, ouderdom, moeilijkheids-5 graad e.d.. De gegevens en opdrachten zijn vervolgens in gesorteerde volgorde weer te geven.
Volgens een ander aspect van de onderhavige uitvinding wordt een systeem verschaft voor het met een computer genereren van een of meer opdrachtenlijsten, 10 omvattende: - verwerkingsmiddelen; - weergeefmiddelen; - invoermiddelen voor invoer naar de verwerkingsmiddelen; - opslagmiddelen; 15 - programmamiddelen, omvattende: - een lesstofdatabase met digitale beeld- en gelui dgegevens; ..........
- een opdrachtendatabase met aan de digitale beeld- en geluidgegevens gerelateerde opdrachten; 20 - presentatieprogrammatuur voor het op een presentatiewijze presenteren van beeld- en/of geluidgegevens en de daaraan gerelateerde opdrachten; waarbij de middelen zijn ingericht voor het met een met de invoermiddelen ingevoerd zoekcriterium uitvoeren van 25 zoekbewerkingen in de lesstofdatabase naar beeld- en/of geluidgegevens of in de opdrachtendatabase naar opdrachten; voor het op de weergeefmiddelen weergeven daarvan; voor het uitvoeren van zoekbewerkingen naar opdrachten uit de opdrachtendatabase respectievelijk beeld- en/of 30 geluidgegevens; voor het op de weergeefmiddelen weergeven van gevonden opdrachten respectievelijk beeld- en/of geluidgegevens; voor het aanduiden van een of meer op-maakwijzen; en het genereren van een opdrachtenlijst in een met de invoermiddelen geselecteerde opmaakwijze.
35 Met het hierboven geschetste systeem kan een leerkracht op snelle en efficiënte wijze opdrachtenlijsten voor (groepen van) leerlingen genereren. De wijze van opmaak van de lijsten is hierbij door de leerkracht naar 1017139 5 believen te kiezen of in te stellen. De leerkracht kan kiezen uit een aantal vooraf ingestelde "standaard"-opmaakwijzen of zelf een opmaakwijze creëren.
Volgens een voorkeursuitvoering omvat het 5 systeem tweede presentatieprogrammatuur voor het op een tweede presentatiewijze presenteren van beeld- en/of geluidgegevens. Gebleken is dat de meest efficiënte wijze van presenteren van gegevens aan de leraar verschilt van de wijze waarop gegevens aan de leerling gepresenteerd 10 moeten worden. Terwijl de leerkracht bijvoorbeeld slechts geïnteresseerd is in de titels van bepaalde beeld- of geluidfragmenten, gaat het de leerling meer om deze beeld- of geluidfragmenten zelf.
Volgens een verdere voorkeursuitvoering is de 15 eerste en tweede presentatieprogrammatuur opgeslagen op respectievelijk een eerste en tweede gegevensdrager. De eerste presentatieprogrammatuur is bij voorkeur opgeslagen op een leerkracht-CD of op de harde schijf van de computer van de leraar. De tweede presentatieprogramma-20 tuur is bij voorkeur opgeslagen op een of meer leerling-CD's. De leerling kan dan op de computer van de leraar of op zijn eigen computer door de beeld- en geluidgegevens van de lesstofdatabase grasduinen.
Volgens een verdere voorkeursuitvoeringsvorm 25 zijn de eerste presentatieprogrammatuur alsmede de databases opgeslagen op een vaste-schijfopslag en zijn de tweede presentatieprogrammatuur alsmede de lesstofdataba-se opgeslagen op een CD-ROM, waarbij de middelen zijn ingericht om direct te kunnen schakelen tussen volgens de 30 eerste en volgens de tweede presentatiewijze presenteren van specifieke beeld- en of geluidgegevens. Op deze wijze kan de leraar kan de leraar bij het opstellen van de opdrachtenlijsten direct terechtkomen in het relevante gedeelte van de door de leerling gebruikte, volgens het 35 leerlingformaat opgeslagen en/of op de leerlingwijze getoonde multimedia lesstofdatabase.
Volgens een andere voorkeursuitvoering de databases alsmede de eerste en tweede presentatieprogram- 1017139 6 matuur op een enkele gegevensdrager (zoals een CD-ROM) opgeslagen. Het systeem omvat dan bij voorkeur bevei-ligingsmiddelen waarmee de toegang tot de opdrachtendatabase te beveiligen is. De leerlingen wordt toegang tot de 5 opdrachtendatabase ontzegd. De overige informatie op de CD-ROM is voor hen wel toegankelijk. De opdrachtendataba-* se is hiermee slechts toegankelijk voor daartoe bestemde personen, zoals de leerkracht.
Volgens een verdere voorkeursuitvoeringsvorm 10 omvat de tweede presentatieprogrammatuur een stuurbestand ter sturing naar in het stuurbestand aangeduide delen van de lesstofdatabase. In plaats van op een interactieve manier zelf door de database te lopen komt de leerling in een presentatie terecht waarbij slechts het door de 15 leerkracht opgegeven pad door de database gevolgd kan worden. Bij elke stap is een mogelijkheid om additionele tekstenvan de leerkracht......te laten verschijnen. De leer- kracht geeft door middel van materiaalkeuze en een volgorde aan hoe de presentatie er uit gaat zien. Vervolgens 20 kan de leerkracht bij elke stap een optionele tekst opgeven. Als alles ingevuld is, wordt een stuurbestand weggeschreven. De distributie van dit bestand kan geschieden door middel van een diskette, via het internet en/of via een netwerk.
25 Volgens een verdere voorkeursuitvoeringsvorm is de lesstofdatabase op de eerste gegevensdrager, zoals de leerkracht-CD, volgens een eerste opslagformaat en op de tweede gegevensdrager, zoals de leerling-CD, volgens een tweede opslagformaat opgeslagen. Dit maakt het mogelijk 30 om een voor de betreffende doelgroep optimale indeling van de databasegegevens tot stand te brengen. Samen met de op de betreffende doelgroep toegespitste presenta-tieprogrammatuur (interface) heeft dit tot gevolg, dat daar waar de leerling door middel van multimediale menu's 35 in logische paden wordt geleid, de leerkracht bijvoorbeeld zich op een vrijere manier toegang kan verschaffen tot de gegevens van de database.
1017139 7
Verdere voordelen, kenmerken en details van de onderhavige uitvinding zullen worden beschreven in de navolgende beschrijving van enige uitvoeringsvormen daarvan. In de beschrijving wordt verwezen naar de bijgevoeg-5 de figuren, waarin tonen: - figuur 1 een schematisch overzicht van een voorkeursuitvoering van het systeem volgens de uitvinding; - figuur 2 een voorbeeld van de opbouw van een 10 lesstofdatabase; en - figuur 3 een verdere uitwerking van het voorbeeld van figuur 2.
Figuur 1 toont een computer, die een centrale verwerkingseenheid 1 bevat welke op bekende wijze is 15 aangesloten op een beeldscherm 2, een toetsenbord 3, een harde-schijf opslag- en leeseenheid 4 en een CD-ROM opslag- en leeseenheid 5. De computer kan via een netwerk n met andere computers verbonden zijn.
De op de computer draaiende programmatuur voor 20 de leraar is opgeslagen op een leerkracht-CD of op de harde schijf 4 van de computer. De inhoud van de leerkracht CD-ROM komt qua content database overeen met de leerling CD-ROM. Op deze manier hebben de leerkrachten beschikking over dezelfde materialen zoals gepresenteerd 25 op de leerling CD-ROM. Het verschil tussen de twee CD's is de presentatielaag. Daar waar de leerling door middel van multimediale menu's in logische paden wordt geleid, heeft de leerkracht een interface die geschikt is gemaakt om op een vrijere manier de materialen te benaderen. Deze 30 vrije manier van benaderen heeft als gevolg dat de presentatielaag of presentatiewijze op de leerkracht-CD verschilt van die van de leerling-CD. Ongeacht de manier van benaderen krijgt de leerkracht de mogelijkheid om de leerling te sturen langs een door hem opgelegd traject 35 door de leerling-CD.
Aan de basis van de leerkracht-CD ligt een database met gestructureerde informatie over de materialen. Deze database heeft dezelfde inhoud als de leerlin- 1017139 8 gen CD-rom maar staat vanwege de andere benadering in een ander fileformaat opgeslagen. Voor de opslag in de verschillende formaten kunnen op zich bekende databaseprogramma's worden toegepast. Van belang is om bij een 5 bepaald stuk materiaal direct te weten in welk thema, hoofdstuk, subcategorie en soort het betreffende stuk valt en omgekeerd als het thema, hoofdstuk, subcategorie en soort bekend is moet er direct één of meer materialen bekend zijn. Om dit te bewerkstelligen is er een numerie-10 ke codering voor de materialen ingevoerd, waarbij uit de codering door middel van de zogenaamde modulus 10,100, 1000 en 10000 de betreffende thema's, hoofdstukken, subcategorieën en soorten afgeleid kunnen worden. Als extra wordt op de leerkracht-CD een tweede database 15 opgenomen met daarin een aantal standaard opdrachten en vraagstellingen.
In figuur. 2 is een schematisch voorbeeld weergegeven van de inhoud van een lesstofdatabase. Na opstarten van de leerling-CD komt de leerling terecht in een 20 beginscherm 6, waarin een korte introductie gegeven wordt, bijvoorbeeld in de vorm van een filmfragment dat wordt afgesloten met de weergave van een keuze-menu. In het weergegeven voorbeeld kan gekozen worden uit een negental menu-items; items (7) met coderingen 1 t/m 9 25 hebben respectievelijk betrekking op "liefde", "geweld", "natuur", "schijn en werkelijkheid", "het beeld van de mens", "rijkdom, macht, welvaart, armoede", "religie", "dagelijks leven" en "vreemdelingen, reizen". Wanneer de leerling bijvoorbeeld kiest voor menu-item (7) met code-30 ring 1 ("liefde"), komt hij bijvoorbeeld direct terecht bij een volgend keuze-menu of via een beeld- en/of ge-luidfragment dat wordt afgesloten met een verder keuzemenu. Het volgend keuze-menu omvat menu-items (8) met coderingen 1.1, 1.2, 1.3, 1.4 en 1.5. Menu-item codering 35 1.1 heeft bijvoorbeeld de titel "Lief dier, lekker dier" (in de figuur voor de eenvoud aangeduid met "A") en gaat over de liefde voor dieren. Hier aangekomen kan wederom 1017139 9 een beeld- en/of geluidfragment worden getoond of kan de leerling een verder keuze-menu voorgeschoteld krijgen.
Telkens als de leerling een beeld- en/of geluidfragment te zien respectievelijk te horen krijgt, 5 dient hij de opdrachten op de bijgeleverde opdrachtenlij st uit te voeren. Met behulp van navigatieknoppen kan de leerling in de weergegeven uitvoeringsvorm vrij door de structuur van de lesstofdatabase navigeren. Hiermee wordt een interactieve wijze van aanbieden van de lesstof 10 tot stand gebracht.
Gezien vanuit de leerkracht kan het systeem volgens de uitvinding als volgt worden toegepast. Voor het gebruikersgemak is de interface tussen computer en gebruiker zodanig ingericht, dat de verschillende stappen 15 om met behulp van de leerkracht-CD of althans de op de computer opgeslagen leerkracht-programmatuur tot lesmateriaal te komen na elkaar in beeld komen. De mogelijkheid blijft altijd bestaan om stappen terug te lopen. De leerkracht wordt van het ene scherm naar het andere 20 gebracht totdat alle stappen doorlopen zijn en met een druk op het toetsenbord 3 op het materiaal gegenereerd kan worden. De leerkracht krijgt ook een aantal verschillende invalshoeken om het materiaal te benaderen. Deze invalshoeken worden in een menu weergegeven en na selec-25 tie van een van de invalshoeken wordt een stappenplan gestart. Zoals hierna zal worden uiteengezet, is er tevens een menu-item om een speciaal stuurbestand aan te maken dat door de multimedia CD-rom gelezen kan worden.
Uitgaande van materiaal (gegevens) in de lesst-30 ofdatabase (schilderijen, film, geluid, beelden, etc.) omvat de werkwijze de volgende stappen.
Om op een makkelijke en gestructureerde manier materiaal te verzamelen voor opdrachten wordt in de eerste stap gebruik gemaakt van zoekschermen waarbij de 35 leerkracht kernwoorden ingeeft en er materiaal wordt getoond dat voldoet aan de opgegeven kernwoorden. De kernwoorden worden vergeleken met de inhoud van de verschillende databasevelden en op het moment dat er een 1017139 10 match is wordt het materiaal opgenomen in de lijst. De leerkracht kan verschillende keren met behulp van kernwoorden zoeken zodat er een reservoir van gekozen materiaal ontstaat. Binnen dit reservoir kunnen ook weer mate-5 rialen afgevoerd worden.
In stap 2 wordt het reservoir in lijstvorm gepresenteerd waarna de leerkracht kan aangeven wat de volgorde moet worden van het materiaal zoals de leerling het gepresenteerd krijgt. Dit aangeven van volgorde kan 10 op twee manieren geschieden, door middel van het slepen naar een bepaalde positie in de lijst of door middel van het geven van een volgnummer.
In de derde stap krijgt de leerkracht de mogelijkheid om nul of meerdere vragen uit de vragendatabase 15 te koppelen aan ieder beschikbaar stuk materiaal uit het reservoir. Tevens kan de leerkracht hier kiezen om een eigen opdracht o-f vraag te formuleren en de moge 1-ij-kheid om na invoer van een eigen opdracht of vraag de vragendatabase uit te breiden. Op deze manier kan een leerkracht 20 de vragendatabase onderhouden zodat eigen vragen en/of opdrachten de volgende keer standaard in de koppelings-lijst voorkomen.
In de vierde stap, welke optioneel is, kan bij materiaal waaraan meer dan één vraag gekoppeld is, de 25 leerkracht de volgorde van de vragen aangeven. Dit kan weer op twee manieren, door middel van slepen naar de juiste positie of door middel van het geven van een volgnummer.
De leerkracht heeft nu al het materiaal verza-30 meld en gekoppeld aan opdrachten en/of vragen. In de vijfde stap wordt een keuzescherm voor een standaardopmaak op het beeldscherm 2 afgebeeld. De leerkracht kan op deze manier uit een aantal opmaaksoorten kiezen waarna het materiaal wordt geëxporteerd naar een locatie op de 35 harde schijf in een gestructureerd formaat (HTML/XML).
Het programma start vervolgens een willekeurig tekstverwerkingsprogramma en zal een document samenstellen met daarin het geëxporteerde materiaal in de opmaak die 1017139 11 1 gekozen is door de leerkracht. Indien gewenst kan de leerkracht nog in het tekstverwerkingsprogramma zelf het materiaal aanpassen waarna de opdrachtformulieren afgedrukt en gedupliceerd kunnen worden.
5 Uitgaande van de opdrachten in de opdrachtenda tabase omvat de werkwijze de volgende stappen.
In de eerste stap krijgt de leerkracht de mogelijkheid om één of meerdere opdrachten cq. vragen uit de opdrachtendatabase te selecteren en in een reservoir 10 te plaatsen. Tevens kan de leerkracht hier kiezen om een eigen opdracht of vraag te formuleren en de mogelijkheid om na invoer van een eigen opdracht of vraag de opdrachtendatabase uit te breiden. Op deze manier kan een leerkracht de vragendatabase onderhouden zodat eigen vragen 15 en/of opdrachten de volgende keer standaard in de selectielijst voorkomen.
In de tweede stap kan de leerkracht de volgorde van de vragen aangeven. Dit kan weer op twee manieren, door middel van slepen naar de juiste positie of door 20 middel van het geven van een volgnummer.
In de derde stap kan de leerkracht voor elke geselecteerde opdracht op een makkelijke en gestructureerde manier materiaal verzamelen door het ingeven van kernwoorden waarna er materiaal wordt getoond dat voldoet 25 aan de opgegeven kernwoorden. De kernwoorden worden vergeleken met de inhoud van de verschillende databasevelden en op het moment dat er een match is wordt het materiaal opgenomen in de lijst. De leerkracht kan verschillende keren met behulp van kernwoorden zoeken zodat 30 er een reservoir van gekozen materiaal per opdracht/vraag ontstaat. Binnen dit reservoir kunnen ook weer materialen afgevoerd worden.
Het reservoir wordt in lijstvorm gepresenteerd waarna in de vierde stap de leerkracht kan aangeven wat 35 de volgorde moet worden van het materiaal zoals de leerling het gepresenteerd krijgt. Dit aangeven van volgorde kan op twee manieren geschieden, door middel van het 1017139 12 slepen naar een bepaalde positie in de lijst of door middel van het geven van een volgnummer.
De leerkracht heeft nu al het materiaal verzameld en gekoppeld aan opdrachten en/of vragen. In de 5 vijfde stap wordt een keuzescherm voor een standaardopmaak gepresenteerd. De leerkracht kan op deze manier uit een aantal opmaaksoorten kiezen waarna het materiaal wordt geëxporteerd naar een locatie op de harde schijf in een gestructureerd formaat (HTML/XML). Het programma 10 start vervolgens een tekstverwerkingsprogramma en zal een document samenstellen met daarin het geëxporteerde materiaal in de opmaak die gekozen is door de leerkracht. De leerkracht kan nu nog in het tekstverwerkingsprogramma zelf het materiaal aanpassen waarna de opdrachtformulie-15 ren afgedrukt en gedupliceerd kunnen worden.
In verdere uitvoering kan ook een thema als invalshoek gekozen worden, in de eerste stap kan de leerkracht kiezen uit verschillende thema's kiezen door middel van een menu. In de volgende stap worden er een 20 aantal standaard opdrachtformulieren op het beeldscherm gepresenteerd uit welke standaard formulieren gekozen kan worden. Het formaat van deze standaard formulieren staat kant en klaar op de harde schijf en kan in die hoedanigheid ook aangepast en gewijzigd worden. In de volgende 25 stap wordt het materiaal geëxporteerd naar een locatie op de harde schijf in een gestructureerd formaat (HTML/XML). Het programma start vervolgens het tekstverwerkingsprogramma en geeft het opdrachtformulier weer. De leerkracht kan nu nog in het tekstverwerkingsprogramma zelf het 30 materiaal aanpassen waarna de opdrachtformulieren afgedrukt en gedupliceerd kunnen worden.
In de weergegeven uitvoeringsvorm kan de leerkracht een stuurbestand maken waarmee een bepaald pad door de multimedia CD-ROM te doorlopen is. In plaats van 35 op een interactieve manier zelf door de CD-ROM te lopen komt de leerling in een presentatie terecht waarbij met behulp van de navigatieknoppen getiteld 'volgende' en 'vorige' het aangegeven pad van de leerkracht gevolgd kan 1017139 13 worden. Bij elke stap wordt de mogelijkheid geboden additionele teksten van de leerkracht op het beeldscherm te laten verschijnen.
De leerkracht geeft door middel van materiaal-5 keuze en een volgorde aan hoe de presentatie er uit gaat zien. Vervolgens kan de leerkracht bij elke stap een optionele tekst opgeven. Als alles ingevuld is wordt een bestand weggeschreven. Dit bestand is een beschrijvend tekstbestand met een speciale structuur. Deze structuur 10 bevat de hierboven beschreven codering bevatten zodat er naar bepaalde delen op de CD gesprongen kan worden. De distributie van dit bestand geschiedt door middel van een diskette, via het internet en/of via een netwerk.
Bij het opstellen van de opdrachtlijsten kan 15 verder op een aantal manieren te werk worden gegaan. Als eerste kan de leraar de leraar-Cd op de harde schijf 4 van de computer installeren. Hierna start hij de leer-ling-CD op. Vervolgens wordt de leerkracht-Cd opgestart. Indien de leerkracht tijdens opstellen met behulp van de 20 leerkracht-CD op de leerling-CD wil kijken, kan hij naar het relevante deel van de leerling-CD navigeren. Als alternatief kan de programmatuur zodanig zijn ingericht, dat de leerkracht bij het omschakelen tussen de leerkracht -CD en de leerling-CD direct op de juiste positie 25 op de leerling-CD terechtkomen. Hiermee vervalt derhalve de stap van het navigeren door de leerling-CD.
De onderhavige uitvinding is niet beperkt tot de beschreven uitvoeringsvormen daarvan; de gevraagde rechten worden bepaald door de navolgende conclusies, 30 binnen de strekking waarvan velerlei modificaties denkbaar zijn.
10 1 7 139

Claims (22)

1. Werkwijze voor het door een leraar genereren van een of meer door leerlingen uit te voeren opdrachtenlijsten, omvattende de stappen van: a) het op basis van een door de leraar ingevoerd zoekcriterium in een lesstofdatabase uitvoeren van 10 zoekbewerkingen naar beeld- en/of geluidgegevens; b) het weergeven van de beeld- en/of geluidgegevens uit de lesstofdatabase die aan het zoekcriterium voldoen; c) het voor door de leraar geselecteerde beeld-15 en/of geluidgegevens uitvoeren van zoekbewerkingen naar opdrachten uit een opdrachtendatabase, d) het weergeven van gevonden opdrachten; ......- e) het aanduiden van een of meer opmaakwijzen; f) het genereren van een opdrachtenlijst in een 20 door de leraar geselecteerde opmaakwijze.
2. Werkwijze voor het door een leraar genereren van een of meer door leerlingen uit te voeren opdrachtenlijsten, omvattende de stappen van: a) het op basis van een door de leraar inge-25 voerd zoekcriterium in een opdrachtendatabase uitvoeren van zoekbewerkingen naar opdrachten; b) het weergeven van de opdrachten uit de opdrachtendatabase die aan het zoekcriterium voldoen; c) het voor door de leraar geselecteerde op-30 drachten uitvoeren van zoekbewerkingen naar beeld- en/of geluidgegevens uit een lesstofdatabase. d) het weergeven van gevonden beeld- en/of geluidgegevens; e) het aanduiden van een of meer opmaakwijzen; 35 f) het genereren van een of meer opdrachten lijsten in een door de leraar geselecteerde opmaakwijze.
3. Werkwijze volgens conclusie 1 of 2, waarbij in stap c de zoekbewerkingen worden uitgevoerd met vooraf 1017139 ingestelde verbanden tussen gegevens uit de lesstofdata-base en opdrachten uit de opdrachtendatabase.
4. Werkwijze volgens conclusie 1, 2 of 3, omvattende na stap d de stap van het weergeven van door 5 de leraar geselecteerde gegevens uit de in stap c gevonden beeld- en/of geluidgegevens.
5. Werkwijze volgens een der conclusies 1-4, omvattende het in de opdrachtendatabase opnemen van door de leraar ingevoerde aanvullende opdrachten en het weer- 10 geven van daarvan.
6. Werkwijze volgens een der conclusies 1-5, omvattende het opnemen van de opdrachtenlijst in een volgens de geselecteerde opmaakwijze opgemaakt tekstdocument .
7. Werkwijze volgens een der voorgaande conclu sies, omvattende het sorteren van (aanvullende) opdrachten en/of de beeld- en/of geluidgegevens en het in gesorteerde volgorde weergeven daarvan.
8. Systeem voor het met een computer genereren 20 van een of meer opdrachtenlijsten, omvattende: - verwerkingsmiddelen; - weergeefmiddelen; - invoermiddelen voor invoer naar de verwerkingsmiddelen; - opslagmiddelen; 25. programmamiddelen, omvattende: - een lesstofdatabase met digitale beeld- en geluidgegevens; - een opdrachtendatabase met aan de digitale beeld- en geluidgegevens gerelateerde opdrachten; 30. presentatieprogrammatuur voor het op een presentatiewijze presenteren van beeld- en/of geluidgegevens en de daaraan gerelateerde opdrachten; waarbij de middelen zijn ingericht voor het met een met de invoermiddelen ingevoerd zoekcriterium uitvoeren van 35 zoekbewerkingen in de lesstofdatabase naar beeld- en/of geluidgegevens of in de opdrachtendatabase naar opdrachten; voor het op de weergeefmiddelen weergeven daarvan; voor het uitvoeren van zoekbewerkingen naar opdrachten 1017139 uit de opdrachtendatabase respectievelijk beeld- en/of geluidgegevens; voor het op de weergeefmiddelen weergeven van gevonden opdrachten respectievelijk beeld- en/of geluidgegevens; voor het aanduiden van een of meer op-5 maakwijzen; en het genereren van een opdrachtenlijst in een met de invoermiddelen geselecteerde opmaakwijze.
9. Systeem volgens conclusie 8, waarbij de zoekbewerkingen worden uitgevoerd met vooraf ingestelde en op de opslagmiddelen opgeslagen verbanden tussen gege- 10 vens uit de lesstofdatabase en opdrachten uit de opdrachtendatabase .
10. Systeem volgens conclusie 8 of 9, omvattende tweede presentatieprogrammatuur voor het op een tweede presentatiewijze presenteren van beeld- en/of geluidgege- 15 vens.
11. Systeem volgens conclusie 10, waarbij de eerste en tweede presentatieprogrammatuur zijn opgeslagen op respectievelijk een eerste en tweede gegevensdrager.
12. Systeem volgens conclusie 10 of 11, waarbij 20 de tweede presentatieprogrammatuur samen met de lesstof- database is opgeslagen op een CD-ROM.
13. Systeem volgens conclusie 10, waarbij de eerste presentatieprogrammatuur alsmede de databases zijn opgeslagen op een vaste-schijfopslag en de tweede presen- 25 tatieprogrammatuur alsmede de lesstofdatabase zijn opgeslagen op een CD-ROM en waarbij de middelen zijn ingericht om direct te kunnen schakelen tussen volgens de eerste en volgens de tweede presentatiewijze presenteren van specifieke beeld- en of geluidgegevens.
14. Systeem volgens een der conclusies 8-13, beveiligingsmiddelen omvattende waarmee de toegang tot de opdrachtendatabase te beveiligen is.
15. Systeem volgens een conclusie 11, waarbij de tweede presentatieprogrammatuur een stuurbestand omvat 35 ter sturing naar in het stuurbestand aangeduide delen van de lesstofdatabase.
16. Systeem volgens conclusie 15, waarbij in het stuurbestand, voor in het stuurbestand aangeduide 1017139 ! delen van de lesstofdatabase, additionele gegevens zijn opgenomen en waarbij de additionele gegevens op de weer-geefmiddelen zijn af te drukken.
17. Systeem volgens conclusies 15 of 16, waar-5 bij het stuurbestand via een netwerk, bij voorkeur via internet, naar de tweede gegevensdrager te versturen is.
18. Systeem volgens een der conclusies 8-16, waarbij de lesstofdatabase op de eerste gegevensdrager volgens een eerste opslagformaat en op de tweede gege- 10 vensdrager op een tweede opslagformaat is opgeslagen.
19. Systeem volgens een der conclusies 8-18, waarbij een presentatiewijze de presentatie via verscheidene multimedia menu's omvat.
20. Systeem volgens een der conclusies 8-19, 15 omvattende een afdrukeenheid voor het afdrukken van een of meer opdrachtenlijsten.
21. Gegevensdrager, kennelijk bestemd voor een systeem volgens een der conclusies 8-20 en/of het uitvoeren van de werkwijze volgens een der conclusies 1-7.
22. Systeem voor het door een leraar genereren van een of meer door leerlingen uit te voeren opdrachtenlijsten volgens de werkwijze volgens een der conclusie 1-7. 1017139
NL1017139A 2001-01-18 2001-01-18 Werkwijze en systeem voor genereren van een of meer opdrachtenlijsten. NL1017139C2 (nl)

Priority Applications (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1017139A NL1017139C2 (nl) 2001-01-18 2001-01-18 Werkwijze en systeem voor genereren van een of meer opdrachtenlijsten.
EP02710541A EP1352378A1 (en) 2001-01-18 2002-01-17 Method and system for generating one or more assignment lists
PCT/NL2002/000030 WO2002058035A1 (en) 2001-01-18 2002-01-17 Method and system for generating one or more assignment lists

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1017139 2001-01-18
NL1017139A NL1017139C2 (nl) 2001-01-18 2001-01-18 Werkwijze en systeem voor genereren van een of meer opdrachtenlijsten.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL1017139C2 true NL1017139C2 (nl) 2002-07-22

Family

ID=19772756

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL1017139A NL1017139C2 (nl) 2001-01-18 2001-01-18 Werkwijze en systeem voor genereren van een of meer opdrachtenlijsten.

Country Status (3)

Country Link
EP (1) EP1352378A1 (nl)
NL (1) NL1017139C2 (nl)
WO (1) WO2002058035A1 (nl)

Citations (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO1994023378A1 (en) * 1993-04-01 1994-10-13 Rauland-Borg Corporation Apparatus and method for generating and presenting an audiovisual lesson plan
US5823789A (en) * 1994-06-13 1998-10-20 Mediaseek Technologies, Inc. Method and apparatus for correlating educational requirements
US5879163A (en) * 1996-06-24 1999-03-09 Health Hero Network, Inc. On-line health education and feedback system using motivational driver profile coding and automated content fulfillment
WO2000014700A1 (en) * 1998-09-04 2000-03-16 N.V. De Wilde Cbt Apparatus and method for personalized language exercise generation

Patent Citations (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO1994023378A1 (en) * 1993-04-01 1994-10-13 Rauland-Borg Corporation Apparatus and method for generating and presenting an audiovisual lesson plan
US5823789A (en) * 1994-06-13 1998-10-20 Mediaseek Technologies, Inc. Method and apparatus for correlating educational requirements
US5879163A (en) * 1996-06-24 1999-03-09 Health Hero Network, Inc. On-line health education and feedback system using motivational driver profile coding and automated content fulfillment
WO2000014700A1 (en) * 1998-09-04 2000-03-16 N.V. De Wilde Cbt Apparatus and method for personalized language exercise generation

Non-Patent Citations (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Title
MARCY W M ET AL: "IMPLEMENTATION ISSUES IN SIMPLE LEARNING ENVIRONMENTS", IEEE TRANSACTIONS ON EDUCATION, IEEE INC. NEW YORK, US, vol. 39, no. 3, 1 August 1996 (1996-08-01), pages 423 - 429, XP000632415, ISSN: 0018-9359 *

Also Published As

Publication number Publication date
WO2002058035A1 (en) 2002-07-25
EP1352378A1 (en) 2003-10-15
WO2002058035A9 (en) 2002-11-21

Similar Documents

Publication Publication Date Title
Kalbach Designing Web navigation: Optimizing the user experience
Bowen et al. Personalization and the web from a museum perspective
US5173051A (en) Curriculum planning and publishing method
Hourcade et al. The International Children's Digital Library: viewing digital books online
Newton et al. Teaching science with ICT
US20030027121A1 (en) Method and system for interactive case and video-based teacher training
Soules The shifting landscape of e‐books
US7155677B2 (en) Portal for supplying supplementary information for printed books
Arnold et al. Does anyone need help out there? Lessons from designing online help
Salomon et al. Using guides to explore multimedia databases
Baxley Making the Web Work: Designing Effective Web Applications
Yau et al. The impact of the Internet on teaching and practicing journalism
NL1017139C2 (nl) Werkwijze en systeem voor genereren van een of meer opdrachtenlijsten.
Davis Inquiry-based learning templates for creating online educational paths
Engebretsen Writing for the web: An introduction to online journalism
JPH07230466A (ja) 電子図書館システム
Hutchings et al. StackMaker: an environment for creating hypermedia learning material
Falk Library web site innovations
Kaboré et al. Information Access Assistant Service (IAAS)
Adalian Jr Cal Poly's multimedia approach to research
Bush et al. Style Guide Development For An Internal Reference Library
Веселова MULTIMEDIA FEATURES OF A WEB-BASED RECOMMENDATION SYSTEM IN ESTABLISHING A RETAIL START-UP
Sawasdichai et al. User Analysis: Framework
Reyes et al. Bilingual Outreach:“Research for Teens” on an Academic Web Site
Senseney et al. PWW Digital Scholarly Publishing Incubation Workshop at University of Minnesota

Legal Events

Date Code Title Description
PD2B A search report has been drawn up
SD Assignments of patents

Owner name: ARNOLD & SIEDSMA

Owner name: NEW LEARNING NEDERLAND B.V.

VD1 Lapsed due to non-payment of the annual fee

Effective date: 20070801