NL1015689C2 - Werkwijze en inrichting met gebruik van aards- en satellietnetwerk. - Google Patents
Werkwijze en inrichting met gebruik van aards- en satellietnetwerk. Download PDFInfo
- Publication number
- NL1015689C2 NL1015689C2 NL1015689A NL1015689A NL1015689C2 NL 1015689 C2 NL1015689 C2 NL 1015689C2 NL 1015689 A NL1015689 A NL 1015689A NL 1015689 A NL1015689 A NL 1015689A NL 1015689 C2 NL1015689 C2 NL 1015689C2
- Authority
- NL
- Netherlands
- Prior art keywords
- data
- predetermined
- frequency band
- satellite
- transmitting
- Prior art date
Links
Classifications
-
- H—ELECTRICITY
- H04—ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
- H04B—TRANSMISSION
- H04B7/00—Radio transmission systems, i.e. using radiation field
- H04B7/14—Relay systems
- H04B7/15—Active relay systems
- H04B7/185—Space-based or airborne stations; Stations for satellite systems
- H04B7/18578—Satellite systems for providing broadband data service to individual earth stations
- H04B7/1858—Arrangements for data transmission on the physical system, i.e. for data bit transmission between network components
-
- H—ELECTRICITY
- H04—ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
- H04B—TRANSMISSION
- H04B7/00—Radio transmission systems, i.e. using radiation field
- H04B7/14—Relay systems
- H04B7/15—Active relay systems
- H04B7/185—Space-based or airborne stations; Stations for satellite systems
- H04B7/1851—Systems using a satellite or space-based relay
- H04B7/18513—Transmission in a satellite or space-based system
Landscapes
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Physics & Mathematics (AREA)
- Astronomy & Astrophysics (AREA)
- Aviation & Aerospace Engineering (AREA)
- General Physics & Mathematics (AREA)
- Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
- Signal Processing (AREA)
- Radio Relay Systems (AREA)
Description
Werkwijze en inrichting met gebruik van aards- en satellietnetwerk.
Gebied van de uitvinding
De uitvinding heeft betrekking op het verzenden van breedbandige signalen, 5 bijvoorbeeld multimedia data.
Stand van de techniek
Er zijn diverse ontwikkelingen die het versturen van breedband signalen beïnvloeden. Binnen het kader van Internet zijn deze ontwikkelingen bijvoorbeeld: 10 · Een toenemende behoefte aan grote bandbreedte voor Internet backbones en
Internet Service Provider (ISP) links om steeds meer data met toenemende kwaliteit te kunnen versturen; • Een toenemende vraag naar point-to-multipoint verbindingen om meer klanten vanuit één punt te kunnen bedienen; 15 · De ontwikkeling van Video on Demand (VoD) binnen een Internet omgeving; • Een groeiende behoefte bij bedrijven en eindgebruikers aan Internet toegang met hoge snelheid.
Momenteel is de satellietindustrie bezig met het testen van apparatuur die dergelijke ontwikkelingen kan ondersteunen. Er zijn diverse plannen voor het lanceren van 20 nieuwe satellieten die breedband-multimedia kunnen ondersteunen. Het Internet is de grote drijfveer achter deze projecten.
Professionals zijn naarstig op zoek naar grotere bandbreedte, eindgebruikers naar hogere snelheden. Eindgebruikers kijken echter vooral eerst naar de kosten. Eindgebruikers zullen momenteel vooral belang hebben bij het invoeren van de ADSL 25 (Asymmetrie Digital Subscriber Line) technologie. ADSL kan in theorie werken met een opvraagsnelheid (upstream link) van 64-800 kbps (kilo bits per seconde) en een ontvangsnelheid (downstream link)van 0,5-8 Mbps (Mega bits per seconde). Realistisch lijkt een ontvangsnelheid van 400 kbps. Daarmee kunnen in de praktijk net geen real-time video en andere snelle multimedia diensten worden ondersteund. Wel 30 kan hiermee een redelijke Internet snelheid worden gehaald, mits de af te leggen weg niet te groot is, bijvoorbeeld maximaal 1000 tot 2000 meter.
Internet via het PSTN (Public Switched Telephone Network) zal een concurrent kunnen zijn van Internet en andere diensten via de kabel, mits meerdere diensten, zoals f ή 1 k ή ^ 2 telefoon en Video on Demand, worden aangeboden en het PSTN snel van glasvezeltechnologie wordt voorzien.
Ook satellietverkeer kan een toenemende concurrent van de kabel worden, bijvoorbeeld via DBS (Direct Broadcast Satellite) verkeer. Bij DBS verkeer heeft men het 5 meeste profijt van point-to-multipoint verbindingen. Er is maar één datalijn nodig, namelijk voor het vervoeren van data naar een uplink station die de data vervolgens naar een satelliet stuurt. De satelliet verstuurt de data vervolgens naar de aarde en bestrijkt een groot gebied, bijvoorbeeld zo groot als Europa, en bereikt daarmee bijvoorbeeld honderden of duizenden gebruikers.
10 De huidige asymmetrische platforms met satelliet Internet-services geven een hoge ontvangsnelheid. Voor datapakketten naar een PC is de ontvangsnelheid 3 tot maximaal 6 Mbps, maar voor een betaalbare Internet toegang is dat een stuk lager, namelijk 400 kbps. Het is mogelijk om met een snelheid van 2 Mbps real-time video van een satelliet naar eindgebruikers (downlink) te sturen, maar het versturen van real-15 time video naar de satelliet (uplink) is te doen maar, veel te duur. Binnenkort zal de KA-band beschikbaar worden gesteld voor satellietverkeer met een uplink van 27-30 GHz en een downlink van 18-21 GHz. Dan kan men met een ODU (Out Door Unit) op een schotelantenne een snelheid van 256 kbps voor de uplink naar de satelliet halen. Voor de downlink blijft de betaalbare datasnelheid 400 kbps, hogere bit-rates van 1 a 2 20 Mbps via satelliet zijn relatief duur.
Het Amerikaanse octrooischrift 5.448.753 beschrijft een radiocommunicatienet-werk dat zich over een uitgestrekt gebied uitstrekt. Het netwerk omvat tenminste twee centrale stations, die ieder bij tenminste één perifeer station behoren. De centrale stations zenden uit op eenzelfde vooraf bepaalde frequentie in cellen die elkaar kunnen 25 overlappen. Om te voorkomen dat interferentie optreedt in gebieden van overlap tussen de cellen zenden de centrale stations alleen uit in een bepaald uitzendgebied met bijbehorende uitzendrichting binnen hun cellen. De uitzendrichtingen kunnen variëren, zodat toch de gehele cellen in de loop van de tijd worden bestreken. De uitzendrichtingen van naburige centrale stations wordt echter zodanig gecoördineerd dat de uitzendgebieden 30 van naburige cellen elkaar nooit overlappen en interferentie wordt vermeden.
3
Samenvatting van de uitvinding
De uitvinding heeft tot doel het uitzenden van signalen die een grote bandbreedte vereisen te vergemakkelijken.
Daartoe heeft de uitvinding betrekking op een stelsel voor het verzenden van 5 data, omvattende tenminste een terrestriale zendinstallatie voor het verzenden van de data in een eerste vooraf bepaalde richting en een vooraf bepaalde eerste frequentieband, waarbij de eerste vooraf bepaalde richting tenminste een component in de richting van de evenaar omvat en de vooraf bepaalde eerste frequentieband een frequentieband is die voor satellietverkeer van satellieten naar aarde toe wordt gebruikt. 10 Bij voorkeur betreft de vooraf bepaalde eerste frequentieband de GEOS
(GEOstationaire Satelliet) ook wel DVB-S of FSS (Fixed Satellite System) of de MWS band.
De uitvinding heeft ook betrekking op een werkwijze voor het verzenden van data via een stelsel dat tenminste een zendinstallatie omvat voor het verzenden van de 15 data in een eerste vooraf bepaalde richting en een vooraf bepaalde eerste frequentieband, waarbij de werkwijze de stap omvat van het zodanig verzenden van de data dat de eerste vooraf bepaalde richting tenminste een component in de richting van de evenaar omvat en de vooraf bepaalde eerste frequentieband een frequentieband is die voor satellietverkeer van satellieten naar aarde toe wordt gebruikt.
20 Bij voorkeur wordt een zodanig vermogen gebruikt dat de data over een afstand van tenminste 10 km en bij voorkeur over tenminste 100 km wordt verstuurd.
In een bijzondere uitvoeringsvorm worden de data ontvangen in een vooraf bepaalde tweede frequentieband, en worden de data zodanig omgezet dat deze in de eerste frequentieband kunnen worden doorgezonden.
25 De uitvinding is in het bijzonder van toepassing in een stelsel waarin gebruik wordt gemaakt van een geostationaire satelliet die de data in de tweede frequentieband in de richting van de evenaar af (geostationaire satellieten bevinden zich ongeveer boven de evenaar) naar de zendinstallatie toe verstuurt.
Door de uitvinding is het mogelijk om op een zeer snelle manier multimedia be-30 standen, desktop videobestanden en databestanden vanuit elk type netwerk of server te versturen naar locaties verspreid over zeer grote gebieden, bijvoorbeeld zo groot als Europa. Zonder problemen kan een document van 500 pagina's of een video van 30 Megabytes in enkele seconden over een dergelijk groot oppervlak worden verstuurd, Ί Λ 'i t'. i> rt r\ 4 met één uplink naar een satelliet toe, en een of meer zendinstallaties op aarde eventueel ondersteund door relais die de signalen van de zendinstallaties opvangen en versterkt weer verder sturen in de richting van de evenaar.
Een aanzienlijke kostenverlaging is voorzien, alsmede ontvangst op vele locaties 5 op hetzelfde moment en real-time.
De zendinstallaties kunnen per kanaal, afhankelijk van de frequentie en de huidige stand van de techniek, tot maximaal 150 Megabits per seconde aan data versturen, zodat een grote snelheid is gewaarborgd.
10 Korte beschrijving van de tekeningen
De uitvinding wordt hieronder nader toegelicht aan de hand van enkele figuren die slechts zijn bedoeld ter illustratie van de uitvinding en niet ter beperking daarvan. Zij illustreren een uitvoeringsvorm, maar vele varianten zijn denkbaar binnen het kader van de conclusies.
15 Figuur 1 toont in schematische vorm een overzicht van een communicatiestelsel om de uitvinding te kunnen toelichten.
Figuur 2 toont een communicatiestelsel op aarde.
Figuur 3 toont enkele elementen uit figuur 2 in meer detail.
Figuren 4a en 4b tonen richtingen waarin signalen volgens de uitvinding worden 20 verstuurd.
Beschrijving van voorkeursuitvoeringvorm
In figuur 1 is een satelliet 1 getoond die zich in een geostationaire baan boven de aarde 2 bevindt. Dat wil zeggen dat hij zich ongeveer boven de evenaar bevindt en op 25 een positie die ten opzichte van het aardoppervlak althans nagenoeg constant is.
De satelliet 1 zendt signalen met vooraf bepaalde data uit onder meer in een richting PI naar het noorden en in een richting ΡΓ naar het zuiden, tevens ontvangt de satelliet datasignalen vanuit het noorden in de richting PO en vanuit het zuiden in de richting PO'. Daarbij wordt gebruikt gemaakt van speciale aan satellietverkeer 30 toegekende frequentiebanden. Voor de MVDS (Multipoint Video Distribution System) (MWS (Multimedia Wireless Systems) en WLL (Wireless Local Loop) band gelden de gegevens zoals weergegeven in tabel 1.
5
I FREQUENTIE-I BAND- I AANTAL I MBPS PER I MBPS
BAND (MHZ) BREEDTE KANALEN KANAAL TOTAAL
(MHZ) 2.520 - 2.670 350 8Ö 4^5 348 3.500- 3.580 3Ö 42 4^5 "Ï86 24.500- 25.000 500 265 4^5 1.150 25.500- 26.000 500 265 4^5 1.150
Tabel 1 satellietfrequentiebanden in MVDS (MWS) en WLL band
In deze banden is dus totaal aan datasnelheid 2.834 Mbps beschikbaar (350 Megabyte).
5 Voor de DVB-S (DVB-S = Digital Video Broadcast Satellite) / FSS (Fixed
Satellite System) / GEOS (GEOstationaire Satelliet) band gelden de gegevens volgens tabel 2.
FREQUENTIE-1 BAND- I AANTAL IMBPS PER [MBPS I
BAND (MHZ) BREEDTE KANALEN KANAAL TOTAAL
(MHZ) 3.700 - 4.200 500 25 46 1.150 10.700- 12.750 2.050 339 34 4.726 17.700- 23.600 5.900 358 38 13.629 25.000 - 31.300 6.300 382 38 14.553 40.500- 42.500 2.000 TÏÏ 42 4.662
Tabel 2 satellietfrequentiebanden in DVB-S / GEOS band 10
Voor de DVB-S / GEOS band zijn dus in totaal 38.720 Mbps (4,8 Gigabyte) beschikbaar.
De satelliet ontvangt de request-data via signalen die door een of meer satellietgebruikersuplinkstations 9(1) met daartoe geschikte schotelantenne 11(1) naar 15 de satelliet 1 worden gezonden. De richting van de signalen is met PO en PO' aangeduid. In figuur 1 zijn twee gebruikersuplinkstations 9(1), 9(p) getekend; deze kunnen overal geplaatst zijn. De gebruikersuplinkstations 9(1) - 9(p) gebruiken daartoe eveneens een van de hierboven in tabellen 1 en 2 aangegeven, voor satellietverkeer geschikte 1015683 frequentiebanden. Interessante banden zijn bijvoorbeeld 14-14,5 GHz en 27,5-30 GHz voor de uplink. Voor de downlink zijn interessante banden bijvoorbeeld 10,7-12,75 GHz.
6
De door de satelliet 1 verstuurde signalen worden op aarde ontvangen door 5 grondstations 5(n) (n = 1,2, ..., N) met behulp van speciale schotelantennes 7(n). De grondstations, in de figuren aangeduid met "Network Operations Center", bewerken de ontvangen requestsignalen (retour-pad) zodanig, dat de daarmee opgevraagde data kunnen worden doorgezonden naar gebruikersinrichtingen 3(m) (m = 1, 2, ..., M). Momenteel gebeurt dat bijvoorbeeld via de kabel (niet getoond in figuur 1) in een 10 vooraf bepaalde ffequentieband. In overeenstemming met de uitvinding worden data echter op aarde doorgezonden door het grondstation 5(n) door de ether (lucht) met gebruikmaking van een van de aan satellietverkeer toegewezen frequentiebanden. Daarbij wordt uitgegaan van het inzicht dat dit technisch kan zonder interferentie te veroorzaken met de door de satelliet 1 uitgezonden signalen als gebruik wordt gemaakt 15 van gerichte zendantennes 7(n) die alleen in een richting P2, P2' uitzenden "tegen de richting PI, ΡΓ in". Meer technisch geformuleerd: de richting P2, P2' moet voortdurend tenminste een component hebben in de richting van de evenaar. Uiteraard geldt voor de gebruikersinrichtingen 3(m) dat hun antennes zodanig ingericht moeten zijn dat zij alle bij voorkeur gericht zijn op het ontvangen van de in de richting P2, P2' door de 20 grondstations 5(n) verzonden signalen en niet op de door de satelliet 1 in de richting PI, PI' uitgezonden signalen. Hoewel de door de satelliet 1 uitgezonden signalen een veel geringere sterkte zullen hebben op aardniveau dan de door de grondstations 5(n) verstuurde signalen kan dan elke vorm van interferentie bij de gebruikersinrichtingen worden vermeden.
25 Als bijvoorbeeld de grondstations 5(n) zouden zenden in de ffequentieband van 10-31 GHz kunnen de grondstations 5(n) met een gering vermogen van slechts enkele Watt signalen versturen over een afstand van bijvoorbeeld 100 - 200 km.
Figuur 2 toont diverse installaties op aarde die binnen het kader van de uitvinding kunnen worden gebruikt. Om een indruk te geven van de reikwijdte van de zendinstal-30 laties zijn de installaties tegen de achtergrond van Nederland aangegeven (ruwweg 200 km breed en 300 km lang).
Een van de grondstations 5(n) bevindt zich in het uiterste noorden van Nederland. Het grondstation 5(n) heeft een schotelantenne 7(n) die is gericht op de satelliet 1 voor A 1 c λ rt Λ 7 het ontvangen van signalen met bepaalde data daarvan. In overeenstemming met de uitvinding is het grondstation 5(n) voorzien van een zendantenne 8(n) voor het weer doorsturen van de data in een frequentieband die voor satellietenverkeer wordt gebruikt. Dat kan dezelfde band zijn als waarin de data worden ontvangen, maar dat hoeft 5 niet
Het grondstation 5(n) zendt zijn signalen zodanig uit, dat deze tenminste een component naar het zuiden hebben. De door het grondstation 5(n) uitgezonden signalen worden ontvangen door de gebruikersinrichtingen 3(m), een of meer relais 15(q) (q = 1, 2,..., Q), en een of meer PSTN interfaces 21(r) (r = 1,2,..., R). De relais 15(q) hebben 10 een, bij voorkeur naar het noorden gerichte, ontvangantenne 17(q) en een naar het zuiden gerichte zendantenne 19(q). De relais 15(q) zijn ingericht om de signalen van het grondstation 5(n) te ontvangen en versterkt weer door te sturen, zoals aan de deskundige bekend is. Ook zij zenden uit binnen een voor satellietverkeer gebruikte frequentieband. De relais kunnen ook zijn ingericht om de ontvangen signalen via het Internet 15 of ander telecommunicatienet door te sturen, zoals in figuur 3 voor relais 15(q-l) is aangegeven. Ook de PSTN interfaces 21(r) hebben een bij voorkeur naar het noorden gerichte ontvangantenne 23 (r). Bovendien hebben zij een uitgangskabel 25(r) die met het PSTN is verbonden, zoals in figuur 3 is getoond. De PSTN interfaces 21(r) zijn ingericht om de request-data (retour pad) direct of via het Internet aan het grondstation 20 5(n) te sturen.
Door gebruik te maken van enkele relais 15(q) kan eenvoudig en goedkoop het gehele Nederlandse grondgebied met zeer breedbandige signalen worden bestreken. Met meerdere grondstations en relais kan eenvoudig een gebied zo groot als Europa of nog groter worden bediend.
25 In figuur 2 zijn ook enkele satellietgebruikersuplinkinrichtingen 9(p) getoond die zijn ingericht om de request-data (het retour pad) signalen, naar satelliet 1 te sturen.
Figuur 3 toont enkele elementen van figuur 2 in meer detail. De gebruikersin-richting 3(1) kan bijvoorbeeld bestaan uit een aan een antenne 31(1) gekoppelde ontvanger 29(1), die op een televisietoestel 27(1) is aangesloten. De ontvanger 29(1) ont-30 vangt de signalen die in de richting P2 worden verzonden, en die ofwel door het grondstation 5(n) ofwel door een relais 19(q) zijn verzonden, en zendt die door naar het televisietoestel 27(1). Een gebruiker kan dan bijvoorbeeld een video zien.
Λ 1 K (t O o 8
De gebruikersinrichting 3(M) bevat bijvoorbeeld ook een televisietoestel 27(M), dat via een ontvanger 29(M) en een antenne 31(M) signalen van een relais of grondstation kan ontvangen. Tevens omvat de gebruikersinrichting 3(M) een PC (personal computer) 33(M) die via een modem 35(M) op het Internet is aangesloten. Daarmee 5 kan de gebruiker een video bestellen (VoD). Eventueel is de PC 33(M) ook op de antenne 31(M) aangesloten om eveneens direct signalen van een grondstation 5(n) of relais 15(q) te ontvangen.
Figuren 4a en 4b tonen enkele vectoren om te verduidelijken in welke richting signalen worden verzonden. De satelliet 1 verzendt zijn signalen in de richting PI. 10 Deze richting PI heeft bijvoorbeeld een component PiN naar het noorden, een component Pi° naar het oosten en een component Pid naar de aarde toe. Een in de richting PI verstuurd signaal wordt door grondstation 5(n) ontvangen en de daarin aanwezige data worden in de richting P2 doorgestuurd. De richting P2 heeft in elk geval een component p2Z naar het zuiden en mag een component P20 naar het oosten 15 (of een naar het westen hebben). Verder mag P2 ook een (geringe) component naar de aarde toe (of daarvan af) hebben (niet getekend in figuur 4). Bij voorkeur is P2 parallel aan het aardoppervlak gericht. Het grondstation 5(n) zal, net als de relais 15(q), naar het zuiden uitzenden met een openingshoek <p, waarvoor geldt φ<180°. Vaak zal bijvoorbeeld gelden: 60° <.φ <.120°
I0 1 5 68 S
Claims (25)
1. Stelsel voor het verzenden van data, omvattende tenminste een terrestriale zendinstallatie (5(n); 15(q)) voor het verzenden van de data in een eerste vooraf 5 bepaalde richting (P2; P2') en een vooraf bepaalde eerste frequentieband, waarbij de eerste vooraf bepaalde richting (P2; P2') tenminste een component in de richting van de evenaar omvat en de vooraf bepaalde eerste frequentieband een frequentieband is die voor satellietverkeer van satellieten naar aarde toe wordt gebruikt.
2. Stelsel volgens conclusie 1, waarbij de vooraf bepaalde eerste frequentieband de binnen de DVB-S / MWS en GEOS band ligt.
3. Stelsel volgens conclusie 1 of 2, waarbij de zendinstallatie een zodanig vermogen heeft dat deze de data over een afstand van tenminste 10 km verstuurt. 15
4. Stelsel volgens conclusie 1,2 of 3, waarbij de zendinstallatie een zodanig vermogen heeft dat deze de data over een afstand van tenminste 100 km verstuurt.
5. Stelsel volgens een van de voorgaande conclusies, waarbij het stelsel verder een 20 ontvanginstallatie omvat voor het ontvangen van de data in een vooraf bepaalde tweede frequentieband, en het stelsel is ingericht voor het omzetten van de data zodat deze in de eerste frequentieband kunnen worden doorgezonden.
6. Stelsel volgens conclusie 5, waarbij de data in de vooraf bepaalde tweede fre-25 quentieband zich voorafgaand aan ontvangst door het stelsel voortplant in een tweede vooraf bepaalde richting (PI; ΡΓ) die tenminste een component in de richting van de evenaar af heeft.
7. Stelsel volgens een van de voorgaande conclusies, waarbij de zendinstallatie een 30 network operations center (5(n)) is, dat is aangesloten op een TCP/IP netwerk.
8. Stelsel volgens een van de voorgaande conclusies, waarbij het stelsel tenminste één relais (15(q)) omvat, dat is ingericht voor het ontvangen van de data komend uit de 0 1 5 fi fi o eerste vooraf bepaalde richting (P2; P2') en voor het doorzenden van de data in de eerste vooraf bepaalde richting (P2; P2') eveneens in de DVB-S / MWS en GEOS band.
9. Stelsel volgens conclusie 5, waarbij het stelsel tenminste één satelliet (1) omvat 5 die is ingericht om de data in de tweede vooraf bepaalde frequentieband te versturen naar de tenminste ene zendinstallatie (5(n)).
10. Stelsel volgens conclusie 9, waarbij het stelsel tenminste één gebruikers uplink (9(p)) omvat voor het versturen van data in een vooraf bepaalde derde frequentieband 10 (PO; PO') naar de tenminste ene satelliet.
11. Stelsel volgens een van de voorgaande conclusies, waarbij het stelsel tenminste één televisie-inrichting (27(1)) omvat, die is voorzien van een ontvanger (29(1)) en antenne (31(1)) voor het ontvangen van de data in de eerste vooraf bepaalde frequen- 15 tieband met de eerste vooraf bepaalde richting (P2; P2').
12. Stelsel volgens een van de voorgaande conclusies, waarbij het stelsel tenminste één relais (15(q-l)) omvat voor het ontvangen van de data in de eerste vooraf bepaalde frequentieband met de eerste vooraf bepaalde richting (P2; P2') en voor het omzetten 20 van de data zodat deze via een kabelnetwerk kunnen worden doorgezonden.
13. Stelsel volgens conclusie 9, waarbij het tenminste ene relais (15(q-l)) is ingericht om de data door te sturen onder gebruikmaking van een TCP/IP protocol.
14. Werkwijze voor het verzenden van data via een stelsel dat tenminste een terrestriale zendinstallatie (5(n); 15(q)) omvat voor het verzenden van de data in een eerste vooraf bepaalde richting (P2; P2') en een vooraf bepaalde eerste frequentieband, waarbij de werkwijze de stap omvat van het zodanig verzenden van de data dat de eerste vooraf bepaalde richting (P2; P2') tenminste een component in de richting van de 30 evenaar omvat en de vooraf bepaalde eerste frequentieband een frequentieband is die voor satellietverkeer van satellieten naar aarde toe wordt gebruikt. I (1 1 ς fi a o
15. Werkwijze volgens conclusie 14, waarbij de vooraf bepaalde eerste frequentie-band binnen de DVB-S / MWS en GEOS band ligt.
16. Werkwijze volgens conclusie 14 of 15, waarbij een zodanig vermogen wordt ge-5 bruikt dat de data over een afstand van tenminste 10 km wordt verstuurd.
17. Werkwijze volgens conclusie 14,15 of 16, waarbij een zodanig vermogen wordt gebruikt dat de data over een afstand van tenminste 100 km wordt verstuurd.
18. Werkwijze volgens conclusie 14, waarbij de werkwijze verder de stap omvat van het ontvangen van de data in een vooraf bepaalde tweede frequentieband, en het omzetten van de data zodat deze in de eerste frequentieband kunnen worden doorgezonden.
19. Werkwijze volgens conclusie 18, waarbij de data in de vooraf bepaalde tweede frequentieband zich voorafgaand aan ontvangst door het stelsel voortplant in een tweede vooraf bepaalde richting (PI; Pl') die tenminste een component in de richting van de evenaar af heeft.
20. Werkwijze volgens een van de conclusies 14 tot en met 19, waarbij de werkwijze de stap omvat van het ontvangen van de data komend uit de eerste vooraf bepaalde richting (P2; P2') met tenminste één relais (15(q)) en het doorzenden van de data met het tenminste ene relais (15(q)) in de eerste vooraf bepaalde richting (P2; P2') eveneens in de DVB-S / MWS en GEOS band. 25
21. Werkwijze volgens conclusie 18, waarbij de werkwijze gebruik maakt van tenminste één satelliet (1) om de data in de tweede vooraf bepaalde frequentieband te versturen naar de tenminste ene zendinstallatie (5(n)) die is aangesloten op een TCP/IP netwerk. 30 1 015 68 Q
22. Werkwijze volgens conclusie 21, waarbij de werkwijze gebruik maakt van tenminste één gebruikers uplink (9(p)) voor het versturen van de data in een derde vooraf bepaalde derde frequentieband (PO; PO') naar de tenminste ene satelliet.
23. Werkwijze volgens een van de conclusies 14 tot en met 22, waarbij de werkwijze omvat het ontvangen van de data in de eerste vooraf bepaalde frequentieband met de eerste vooraf bepaalde richting (P2; P2') met tenminste één televisie-inrichting (27(1)) die is voorzien van een ontvanger (29(1)) en antenne (31(1)).
24. Werkwijze volgens een van de conclusies 14 tot en met 23, waarbij de werkwijze gebruik maakt van tenminste één relais (15(q-l)) voor het ontvangen van de data in de eerste vooraf bepaalde frequentieband met de eerste vooraf bepaalde richting (P2; P2') en voor het omzetten van de data zodat deze via een kabelnetwerk kunnen worden doorgezonden. 15
25. Werkwijze volgens conclusie 24, waarbij de werkwijze het tenminste ene relais (15(q-l)) gebruikt om de data door te sturen onder gebruikmaking van een TCP/IP protocol. \
Priority Applications (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
NL1015689A NL1015689C2 (nl) | 2000-07-12 | 2000-07-12 | Werkwijze en inrichting met gebruik van aards- en satellietnetwerk. |
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
NL1015689 | 2000-07-12 | ||
NL1015689A NL1015689C2 (nl) | 2000-07-12 | 2000-07-12 | Werkwijze en inrichting met gebruik van aards- en satellietnetwerk. |
Publications (1)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
NL1015689C2 true NL1015689C2 (nl) | 2002-01-15 |
Family
ID=19771724
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
NL1015689A NL1015689C2 (nl) | 2000-07-12 | 2000-07-12 | Werkwijze en inrichting met gebruik van aards- en satellietnetwerk. |
Country Status (1)
Country | Link |
---|---|
NL (1) | NL1015689C2 (nl) |
Citations (5)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
EP0597225A1 (en) * | 1992-11-12 | 1994-05-18 | Motorola, Inc. | Network of hierarchical communication systems and method therefor |
WO1995027381A1 (en) * | 1994-04-05 | 1995-10-12 | Celsat America, Inc. | System and method for mobile communications in coexistence with established communications systems |
EP0734140A2 (en) * | 1995-03-22 | 1996-09-25 | SPACE ENGINEERING S.p.A. | Satellite telecommunications system for remote access to internet |
WO1997026717A1 (en) * | 1996-01-19 | 1997-07-24 | Bell Communications Research, Inc. | Interference reduction in shared-frequency wireless communication systems |
US5848359A (en) * | 1995-09-08 | 1998-12-08 | Motorola, Inc. | Hierarchical set of frequency reuse patterns allowing cellular air and land communication |
-
2000
- 2000-07-12 NL NL1015689A patent/NL1015689C2/nl not_active IP Right Cessation
Patent Citations (5)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
EP0597225A1 (en) * | 1992-11-12 | 1994-05-18 | Motorola, Inc. | Network of hierarchical communication systems and method therefor |
WO1995027381A1 (en) * | 1994-04-05 | 1995-10-12 | Celsat America, Inc. | System and method for mobile communications in coexistence with established communications systems |
EP0734140A2 (en) * | 1995-03-22 | 1996-09-25 | SPACE ENGINEERING S.p.A. | Satellite telecommunications system for remote access to internet |
US5848359A (en) * | 1995-09-08 | 1998-12-08 | Motorola, Inc. | Hierarchical set of frequency reuse patterns allowing cellular air and land communication |
WO1997026717A1 (en) * | 1996-01-19 | 1997-07-24 | Bell Communications Research, Inc. | Interference reduction in shared-frequency wireless communication systems |
Non-Patent Citations (1)
Title |
---|
H D CLAUSEN ET AL: "Internet Services via Direct Broadcast Satellites", IEEE INTERNATIONAL PERFORMANCE, COMPUTING AND COMMUNICATIONS CONFERENCE,US,NEW YORK, IEEE, 5 February 1997 (1997-02-05), pages 468 - 475, XP002113093, ISBN: 0-7803-3874-X * |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
CA2257978C (en) | Low power microcellular wireless drop interactive network | |
Bem et al. | Broadband satellite systems | |
EP0988719A1 (en) | Multi-tier satellite system and method of operation | |
US6909896B2 (en) | Apparatus and method for two-way data communication via satellite | |
US20010052134A1 (en) | Local upstream hub for one-way cable system data/video/services requests | |
WO2009031935A1 (ru) | Способ передачи информации в объединенной системе связи и вещания и объединенная система связи и вещания | |
NL1015689C2 (nl) | Werkwijze en inrichting met gebruik van aards- en satellietnetwerk. | |
US20230170983A1 (en) | Multi-band signal communications system and method | |
JP2001510293A (ja) | 再放送通信システム | |
GB2361145A (en) | Data communication system | |
Alliance | Non-Terrestrial Networks Position Paper | |
Andersen et al. | A DVB/Inmarsat hybrid architecture for asymmetrical broadband mobile satellite services | |
EP1759501B1 (fr) | Systeme d'acces multimedia et internet -b-wan | |
CN201114057Y (zh) | 基于卫星传输和互联网通知补包的分发装置 | |
Mandl et al. | Hybrid systems using DVB-T, WLAN and FSO to connect peripheral regions with broadband Internet services | |
EP1419593A1 (en) | Satellite tv and satellite internet for catv network | |
Thoma | Transmission of information: An overview | |
AU2002214841B2 (en) | Improvements in and relating to telecommunications systems | |
CN101136684A (zh) | 基于卫星传输和地面通知补包的网络分发装置 | |
US7373085B2 (en) | Hybrid satellite and fiber communications system | |
Wrede | ASTRA broadband interactive system-a Ka-band return path for IP connectivity | |
AU756888B2 (en) | A network for broadcasting a digital signal | |
Coe | Internet Protocol over Satellite: Insights for telecommunications systems managers | |
Mandl et al. | FSO and WLAN as backward channel for internet connections of peripheral regions only covered by DVB-T | |
Webb | A comparison of wireless local loop with competing access technologies |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
PD2B | A search report has been drawn up | ||
VD1 | Lapsed due to non-payment of the annual fee |
Effective date: 20070201 |