NL1013193C2 - Interactieve zoekmachine. - Google Patents

Interactieve zoekmachine. Download PDF

Info

Publication number
NL1013193C2
NL1013193C2 NL1013193A NL1013193A NL1013193C2 NL 1013193 C2 NL1013193 C2 NL 1013193C2 NL 1013193 A NL1013193 A NL 1013193A NL 1013193 A NL1013193 A NL 1013193A NL 1013193 C2 NL1013193 C2 NL 1013193C2
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
search engine
interactive search
engine according
program
definition
Prior art date
Application number
NL1013193A
Other languages
English (en)
Inventor
Lennard Van Der Poel
Stefan Van Uffelen
Original Assignee
Resense V O F
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Resense V O F filed Critical Resense V O F
Priority to NL1013193A priority Critical patent/NL1013193C2/nl
Application granted granted Critical
Publication of NL1013193C2 publication Critical patent/NL1013193C2/nl

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G06COMPUTING; CALCULATING OR COUNTING
    • G06FELECTRIC DIGITAL DATA PROCESSING
    • G06F16/00Information retrieval; Database structures therefor; File system structures therefor
    • G06F16/90Details of database functions independent of the retrieved data types
    • G06F16/95Retrieval from the web
    • G06F16/953Querying, e.g. by the use of web search engines
    • G06F16/9532Query formulation
    • GPHYSICS
    • G06COMPUTING; CALCULATING OR COUNTING
    • G06FELECTRIC DIGITAL DATA PROCESSING
    • G06F16/00Information retrieval; Database structures therefor; File system structures therefor
    • G06F16/90Details of database functions independent of the retrieved data types
    • G06F16/95Retrieval from the web
    • G06F16/951Indexing; Web crawling techniques

Description

r T
Interactieve zoekmachine
De uitvinding heeft betrekking op een interactieve zoekmachine voor het vinden van oplossingen voor te definiëren problemen, omvattend een databestand en communicatiemiddelen voor het invoeren en ophalen van gegevens uit het 5 databestand.
Uit de stand van de techniek zijn bijvoorbeeld expertsystemen bekend die een databestand omvatten en communicatiemiddelen voor het benaderen van het databestand teneinde op zichzelf bekende probleemterreinen gedetailleerd 10 benaderbaar te maken en zodoende op voorhand bekende problemen met een vaste oplossingsstrategie tot een oplossing te brengen.
De uitvinding is erop gericht om een dergelijke interactieve zoekmachine zodanig te modificeren dat daarmee 15 op efficiënte wijze bekende en nog onbekende problemen tot een oplossing kunnen worden gebracht door het met elkaar in verbinding brengen van vraag en aanbod van kennis.
De uitvinding beoogt verder een dergelijke interactieve zoekmachine te verschaffen die het beter beheersen van 20 kennis mogelijk maakt zodat beantwoord kan worden aan zich snel wijzigende omstandigheden voor wat betreft eisen en behoeften van gebruikers, door de samenwerking en communicatie tussen mogelijke gebruikers van de interactieve zoekmachine te verbeteren.
25 De interactieve zoekmachine volgens de uitvinding is er daartoe door gekenmerkt, dat deze een definitieprogramma omvat voor het selecteren van een of meer trefwoorden welke verband houden met een op te lossen probleem, en dat voorzien is in een zoekprogramma voor het uit het databestand selecte-30 ren van eerdere probleemstellingen welke verband houden met deze trefwoorden, en dat de communicatiemiddelen erin voorzien dat deze eerdere probleemstellingen getoond worden.
Via associatief zoeken met de trefwoorden kan zodoende een eerdere probleemstelling gevonden worden waarvoor 35 een oplossing al beschikbaar is. Ook is op deze manier de generatie van nieuwe probleemoplossingen gefaciliteerd en kan 1 013193 2 , f de zoektocht naar oplossingen worden verfijnd. Dit wordt met name bereikt in de uitvoering van de interactieve zoekmachine die erdoor gekenmerkt is, dat de communicatiemiddelen er verder in voorzien dat aanvullende trefwoorden getoond worden 5 die met de geselecteerde eerdere probleemstellingen verband houden, en welke opneembaar zijn in het definitieprogramma ter verdere definitie van het op te lossen probleem.
De interactieve zoekmachine volgens de uitvinding is er dan bij voorkeur door gekenmerkt, dat deze een probleem-10 beschrijvingsprogramma omvat voor het bouwen of vastleggen van een probleemstelling, welk probleembeschrijvingsprogramma de beschikbare informatiebronnen voor het oplossen van de probleemstelling verbindt.
Op deze wijze kan in een voorkeurstraject voortge-15 bouwd worden op eerdere probleemstellingen waarvan de oplossingen al geheel of gedeeltelijk voorhanden zijn. Alternatief kan het probleembeschrijvingsprogramma ertoe dienen een nauwkeurige nieuwe definitie van het op te lossen probleem vast te stellen.
20 Het snel en efficiënt bereiken van de gezochte oplossing is ermee gebaat, dat de informatiebronnen expertge-gevens, ervaringsgegevens en/of informatiebanken omvatten.
Verder is het wenselijk dat het probleembeschrijvingsprogramma een adresseervoorziening heeft voor het aan een 25 voorafbepaalbaar adres richten van een op de probleemstelling betrekking hebbende en door een gebruiker te formuleren vraag met specificatie van een antwoordtermijn.
Dit beantwoordt aan het gegeven dat de belangrijkste kennisbronnen gevormd worden door de gebruikers zelf van de 30 interactieve zoekmachine volgens de uitvinding.
Daarbij is voordelig dat de adresseervoorziening is ingericht zodanig dat het adres of de adressen beantwoorden aan een voorafbepaald profiel of een gewenste diversiteit in profielen, zodat een automatische selectie van de juiste 35 personen kan plaatsvinden waardoor de succesvolle beantwoording van de te stellen vragen wordt bevorderd.
Het systeem is bij voorkeur beïnvloedbaar door de gebruikers van de interactieve zoekmachine doordat het pro- 101319¾ 3 fiel of de profielen welke horen bij de mogelijke adressen instelbaar zijn.
Hiermee kunnen interesse- en kennisprofielen vooraf aan de interactieve zoekmachine opgegeven worden zodat een 5 efficiënte koppeling van stellers en beantwoorders van vragen ter oplossing van de gedefinieerde problemen kan plaatsvinden.
Het heeft de voorkeur dat de instelbaarheid van een profiel slechts bestaat voor de geadresseerde wiens profiel 10 het betreft.
Hiermee kan beantwoord worden aan een grote mate van vertrouwelijkheid, hetgeen het gebruikmaken van de interactieve zoekmachine volgens de uitvinding stimuleert.
Door de voorziening dat de interactieve zoekmachine 15 volgens de uitvinding tot de informatiebronnen tevens ervaringsgegevens rekent, wordt erin voorzien dat de zoekmachine in prestatievermogen verbetert naarmate deze vaker en intensiever wordt gebruikt. Een dynamische organisatie van de in het databestand opgenomen problemen en daarbij horende oplos-20 singen kan daardoor gerealiseerd worden.
Het gebruik van de interactieve zoekmachine volgens de uitvinding is mogelijk op een stand-alone systeem. Een voorspoedige ingebruikname van de zoekmachine is er echter mee gebaat dat deze benaderbaar is voor gebruikers die dif-25 fuus verspreid zijn, bijvoorbeeld door de interactieve zoekmachine op te nemen in een intranet-omgeving wanneer de gebruikers tot een selecte groep beperkt dienen te blijven, of door opname van de zoekmachine in het internet voor algemeen gebruik.
30 De uitvinding zal nu nader worden toegelicht aan de hand van een in de figuren 1 t/m 5 schematische weergave van een aantal beeldschermen die tijdens het gebruik van de interactieve zoekmachine volgens de uitvinding aan respectievelijke gebruikers getoond worden.
35 Na het aanloggen van een gebruiker van de interac tieve zoekmachine volgens de uitvinding wordt het zoekproces gestart door een woord in te geven dat samenhangt met het desbetreffende probleem. Dit is in fig. 1 aangegeven met verwijzingscijfer 1. Bij verwijzingscijfer 2 worden vervol-
1 Π 1 9 1 Ω O
4 gens trefwoorden getoond die verband houden met het bij 1 ingevoerde woord. Uit deze trefwoordenlijst 2 kan een woord geselecteerd worden voor plaatsing bij het midden 3 van het scherm ter verdere definitie van het probleem. Bij verwij-5 zingscijfer 4 is aangegeven dat eerdere probleemstellingen op basis van het geselecteerde trefwoord bij 3 worden getoond waarbij zoals getoond bij verwijzingscijfer 5 verdere probleemstellingen zichtbaar kunnen worden die verband houden met het geselecteerde trefwoord 3. Door verdere uitbreiding 10 van de trefwoorden die bij 3 worden ingevoerd kan de zoekstrategie verfijnd worden.
Het verdere verloop van het zoekproces kan op verschillende wijzen verlopen. Het door de gebruiker geactiveerde probleembeschrijvingsprogramma kan de probleemstelling 15 vormen op basis van eerdere in de database opgenomen probleemstellingen of alternatief kan een geheel nieuwe probleemstelling worden gedefinieerd. Hierbij is van belang het in fig. 2 getoonde scherm dat hierna verder zal worden toegelicht .
20 Het in fig. 2 getoonde scherm toont de verbindingen die de probleemstelling vormt tussen diverse informatiebronnen. In het scherm wordt enerzijds verdere informatie omtrent de probleemstelling weergegeven, zoals getoond bij 1. Verder kan, zoals het scherm toont, worden overgegaan naar een aan 25 andere gebruikers te richten vraagstelling (zie 2), gebruik worden gemaakt van ervaringsgegevens (zie 3) en een verbinding gelegd met informatiebanken (zie 4). Onder dit laatste zijn tevens bronnen te begrijpen als internet, een document op een server of objecten zoals een kennisbank of een boeken-30 kast.
In fig. 3 is de verbinding naar andere gebruikers door middel van aan deze gebruikers te stellen vragen getoond. In dit onderscherm dat genest is onder het scherm van de probleemstellingsdefinitie (zie fig. 2) kan de gebruiker 35 zoals getoond bij 2 een vraag formuleren waarbij voorts kan worden aangegeven hoeveel mensen de vraag moeten ontvangen, binnen hoeveel tijd antwoord mogelijk is en kan een profiel 1013193
I I
5 worden aangegeven voor wat betreft de ontvangers van de vraag.
In fig. 4 wordt het scherm van een gebruiker getoond die de in fig. 3 geformuleerde vraag voor beantwoording krijgt voorgelegd. Deze gebruiker kan aangeven of hij al dan 5 niet aan beantwoording van de vraag wil meewerken. Tevens kan deze gebruiker doorverwijzen naar een andere informatieverstrekker. Wanneer de desbetreffende gebruiker niet aan de beantwoording van de vraag wil meewerken is de zoekmachine zo ingericht dat gezocht wordt naar een alternatieve oplossing 10 bij voorkeur door het zoeken van een gebruiker die aan de beantwoording van de gestelde vraag wel bereid is zijn medewerking te verlenen.
In fig. 5 tenslotte wordt het scherm getoond waarmee het profiel dat hoort bij een adres van een gebruiker in-15 stelbaar is. Dit scherm is slechts benaderbaar en wijzigbaar door de desbetreffende gebruiker zodat een hoge mate van vertrouwelijkheid voor de gebruikers van de interactieve zoekmachine volgens de uitvinding gewaarborgd is. De persoonsgegevens van de desbetreffende gebruiker staan vermeld 20 zoals aangegeven bij verwijzingscijfer 1, terwijl bij verwij-zingscijfer 2 de mogelijkheid gegeven wordt wijzigingen aan te brengen in de profilering van de desbetreffende gebruiker. Het resultaat daarvan vormt het profiel van de gebruiker en is bij verwijzingscijfer 3 aangegeven.
25 Voor de vakman is duidelijk dat de voorgaande be schrijving slechts een toelichting van een mogelijke uitvoeringsvorm van de interactieve zoekmachine volgens de uitvinding vormt en dat deze beschrijving slechts als toelichting dient te worden begrepen op de navolgende conclusies. De 30 beschermingsomvang die aan de uitvinding toekomt wordt in overeenstemming daarmee slechts bepaald door de navolgende conclusies.
Samengevat in een alomvattende uitvoeringsvariant wordt in het databestand ten behoeve van de analyse van 35 problemen het volgende bijgehouden: * de gebruikte trefwoorden * het aantal keren dat een trefwoord wordt gebruikt * de reacties van geadresseerden: positief, negatief, niet antwoorden, of doorverwijzen 1013193 6 * de probleemstellingen en de gestelde vragen * de adressen van gebruikers en informatiebronnen Op basis van dit complex aan gegevens kan een ken- nisstroomanalyse verzorgd worden teneinde verbanden in de 5 data bloot te leggen.
1013193

Claims (8)

1. Interactieve zoekmachine voor het vinden van oplossingen voor te definiëren problemen, omvattend een databestand en communicatiemiddelen voor het invoeren en ophalen van gegevens uit het databestand, met het kenmerk, 5 dat deze een definitieprogramma omvat voor het selecteren van een of meer trefwoorden welke verband houden met een op te lossen probleem, en dat voorzien is in een zoekprogramma voor het uit het databestand selecteren van eerdere probleemstellingen welke verband houden met deze trefwoorden, en dat de 10 communicatiemiddelen erin voorzien dat deze eerdere probleemstellingen getoond worden.
2. Interactieve zoekmachine volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de communicatiemiddelen er verder in voorzien dat aanvullende trefwoorden getoond worden die met de 15 geselecteerde eerdere probleemstellingen verband houden, en welke opneembaar zijn in het definitieprogramma ter verdere definitie van het op te lossen probleem.
3. Interactieve zoekmachine volgens conclusie 1 of 2, met het kenmerk, dat deze een probleembeschrijvingspro- 20 gramma omvat voor het bouwen of vastleggen van een probleemstelling, welk probleembeschrijvingsprogramma de beschikbare informatiebronnen voor het oplossen van de probleemstelling verbindt.
4. Interactieve zoekmachine volgens conclusie 3, met 25 het kenmerk, dat de informatiebronnen expertgegevens, ervaringsgegevens en/of informatiebanken omvatten.
5. Interactieve zoekmachine volgens conclusie 3 of 4, met het kenmerk, dat het probleembeschrijvingsprogramma een adresseervoorziening heeft voor het aan een voorafbepaal- 30 baar adres richten van een op de probleemstelling betrekking hebbende en door een gebruiker te formuleren vraag met specificatie van een antwoordtermijn.
6. Interactieve zoekmachine volgens conclusie 5, met het kenmerk, dat de adresseervoorziening is ingericht zodanig 35 dat het adres of de adressen beantwoorden aan een vooraf bepaald profiel of een gewenste diversiteit in profielen. 1013193 »
7. Interactieve zoekmachine volgens conclusie 5 of 6, met het kenmerk, dat het profiel of de profielen welke horen bij de mogelijke adressen instelbaar zijn.
8. Interactieve zoekmachine volgens conclusie 7, met 5 het kenmerk, dat de instelbaarheid van een profiel slechts bestaat voor de geadresseerde wiens profiel het betreft. 1013193
NL1013193A 1999-10-01 1999-10-01 Interactieve zoekmachine. NL1013193C2 (nl)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1013193A NL1013193C2 (nl) 1999-10-01 1999-10-01 Interactieve zoekmachine.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1013193 1999-10-01
NL1013193A NL1013193C2 (nl) 1999-10-01 1999-10-01 Interactieve zoekmachine.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL1013193C2 true NL1013193C2 (nl) 2001-04-03

Family

ID=19769976

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL1013193A NL1013193C2 (nl) 1999-10-01 1999-10-01 Interactieve zoekmachine.

Country Status (1)

Country Link
NL (1) NL1013193C2 (nl)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US9087121B2 (en) 2012-04-12 2015-07-21 International Business Machines Corporation Solving problems in data processing systems based on text analysis of historical data

Citations (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP0828222A1 (en) * 1996-09-04 1998-03-11 Fujitsu Limited Intelligent information retrieval program generation system and intelligent information retrieval system
WO1999021108A1 (en) * 1997-10-21 1999-04-29 British Telecommunications Public Limited Company Information management system
DE19913509A1 (de) * 1998-03-25 1999-09-30 Mitel Corp Verfahren zum Suchen und Identifizieren relevanter Dokumente

Patent Citations (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP0828222A1 (en) * 1996-09-04 1998-03-11 Fujitsu Limited Intelligent information retrieval program generation system and intelligent information retrieval system
WO1999021108A1 (en) * 1997-10-21 1999-04-29 British Telecommunications Public Limited Company Information management system
DE19913509A1 (de) * 1998-03-25 1999-09-30 Mitel Corp Verfahren zum Suchen und Identifizieren relevanter Dokumente

Non-Patent Citations (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Title
SHOVAL P: "Expert/consultation system for retrieval data-base with semantic network of concepts", PROCEEDINGS OF THE FOURTH INTERNATIONAL CONFERENCE ON INFORMATION STORAGE AND RETRIEVAL, OAKLAND, CA, USA, 31 MAY-2 JUNE 1981, vol. 16, no. 1, SIGIR Forum, Summer 1981, USA, pages 145 - 149, XP000933952, ISSN: 0163-5840 *
VAN AART C: "BIANCA: a knowledge-based personal agent for browsing a Website", PAAM99. PROCEEDINGS OF THE FOURTH INTERNATIONAL CONFERENCE ON THE PRACTICAL APPLICATIONS OF INTELLIGENT AGENTS AND MULTI-AGENT TECHNOLOGY, PROCEEDINGS OF PAAM99. PRACTICAL APPLICATIONS, LONDON, UK, 19-21 APRIL 1999, 1999, Blackpool, UK, Practical Application Company Ltd, UK, pages 473 - 474, XP000933992, ISBN: 1-902426-05-3 *

Cited By (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US9087121B2 (en) 2012-04-12 2015-07-21 International Business Machines Corporation Solving problems in data processing systems based on text analysis of historical data
US9092511B2 (en) 2012-04-12 2015-07-28 International Business Machines Corporation Solving problems in data processing systems based on text analysis of historical data

Similar Documents

Publication Publication Date Title
ES2306474T3 (es) Metodo y dispositivo para buscar una base de datos de registros.
White et al. A task-oriented study on the influencing effects of query-biased summarisation in web searching
US6688888B1 (en) Computer-aided learning system and method
Hammond et al. A Case-Based Approach to Knowledge Navigation.
Over The TREC interactive track: an annotated bibliography
Harvey et al. Learning by example: training users with high-quality query suggestions
Ross et al. Has the internet changed anything in reference? The library visit study, phase 2
Fuentes et al. Internet search and navigation strategies used by experts and beginners
Hardesty et al. Mitigating bias in metadata: A use case using homosaurus linked data
Chen An analysis of image retrieval tasks in the field of art history
Dahlen et al. Almost in the wild: Student search behaviors when librarians aren't looking
NL1013193C2 (nl) Interactieve zoekmachine.
EP1323065A2 (en) A system and a method to access and organise information available from a network
Morville et al. Building subject-specific guides to Internet resources
KR20010064662A (ko) 사이트 통합서비스 시스템과 그 서비스 방법
Ortiz‐Repiso et al. How researchers are using the OPAC of the Spanish Council for Scientific Research Library Network
Koutnik The World Wide Web is here: is the end of printed reference sources near?
KR20000063413A (ko) 인터넷을 기반으로 한 자료 공유 및 검색 시스템
Stacey et al. Effective information retrieval from the internet: an advanced user’s guide
Shiri et al. User evaluation of a pilot terminologies server for a distributed multi‐scheme environment
Penner Information needs and behaviours of theology students at the international baptist theological seminary
Hosny et al. Project-based learning in a Probabilistic Analysis course in the CS curriculum
KR20010071655A (ko) 인터넷망을 이용한 학습문제 적출시스템 및 그 방법
Park User preferences when searching individual and integrated full-text databases
Gelernter A quantitative analysis of collaborative tags: Evaluation for information retrieval—a preliminary study

Legal Events

Date Code Title Description
PD2B A search report has been drawn up
VD1 Lapsed due to non-payment of the annual fee

Effective date: 20040501