NL1012563C1 - Tentconstructie. - Google Patents

Tentconstructie. Download PDF

Info

Publication number
NL1012563C1
NL1012563C1 NL1012563A NL1012563A NL1012563C1 NL 1012563 C1 NL1012563 C1 NL 1012563C1 NL 1012563 A NL1012563 A NL 1012563A NL 1012563 A NL1012563 A NL 1012563A NL 1012563 C1 NL1012563 C1 NL 1012563C1
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
panel
panels
tent
tent construction
cover
Prior art date
Application number
NL1012563A
Other languages
English (en)
Inventor
Egbert Berend Holtkamp
Original Assignee
Egbert Berend Holtkamp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from NL1009617A external-priority patent/NL1009617C1/nl
Application filed by Egbert Berend Holtkamp filed Critical Egbert Berend Holtkamp
Priority to NL1012563A priority Critical patent/NL1012563C1/nl
Application granted granted Critical
Publication of NL1012563C1 publication Critical patent/NL1012563C1/nl

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E04BUILDING
    • E04HBUILDINGS OR LIKE STRUCTURES FOR PARTICULAR PURPOSES; SWIMMING OR SPLASH BATHS OR POOLS; MASTS; FENCING; TENTS OR CANOPIES, IN GENERAL
    • E04H15/00Tents or canopies, in general
    • E04H15/32Parts, components, construction details, accessories, interior equipment, specially adapted for tents, e.g. guy-line equipment, skirts, thresholds
    • E04H15/64Tent or canopy cover fastenings
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E04BUILDING
    • E04HBUILDINGS OR LIKE STRUCTURES FOR PARTICULAR PURPOSES; SWIMMING OR SPLASH BATHS OR POOLS; MASTS; FENCING; TENTS OR CANOPIES, IN GENERAL
    • E04H15/00Tents or canopies, in general
    • E04H15/02Tents combined or specially associated with other devices
    • E04H15/10Heating, lighting or ventilating
    • E04H15/14Ventilating
    • E04H15/16Ventilating of tent roofs
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E04BUILDING
    • E04HBUILDINGS OR LIKE STRUCTURES FOR PARTICULAR PURPOSES; SWIMMING OR SPLASH BATHS OR POOLS; MASTS; FENCING; TENTS OR CANOPIES, IN GENERAL
    • E04H15/00Tents or canopies, in general
    • E04H15/32Parts, components, construction details, accessories, interior equipment, specially adapted for tents, e.g. guy-line equipment, skirts, thresholds
    • E04H15/54Covers of tents or canopies

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Architecture (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Tents Or Canopies (AREA)

Description

Titel: Tentconstructie
De uitvinding heeft betrekking op een werkwijze voor het vervaardigen van een tentconstructie en op een tentconstructie vervaardigd volgens de werkwijze. In het kader van deze beschrijving wordt onder "tent" of 5 "tentconstructie" iedere constructie begrepen die één of meer wanden waaronder begrepen het dak, heeft die uit (tent)doek zijn vervaardigd. Enkele van de vele mogelijke voorbeelden zijn kampeertenten, vouwwagententen, voortenten, feesttenten, circustenten, kramen, afdekhoezen, 10 werktenten, overkappingen, luifels etc.
Een probleem is dat als gevolg van een nieuwe Europese wetgeving met betrekking tot schimmelwerende en waterafstotende middelen voor tentdoek (o.a. PCP is verboden of wordt binnenkort verboden terwijl het doek dat 15 met zware metalen is behandeld door de fabrikant of leverancier teruggenomen moet worden aan het einde van de gebruiksduur) tentdoek uit katoen of mengvezel (katoen/polyester) zeer snel schimmelt. Het gevolg is dat een (vouwwagen)tent onder ongunstige omstandigheden niet 20 meer dan 12 uur nat ingevouwen kan blijven, hetgeen een onaanvaardbare korte tijd is. Ook kan met een (vouwwagen)tent niet meer voor een langere tijd worden gekampeerd tijdens regenachtige weersomstandigheden, aangezien dan het doek door schimmels wordt aangetast.
25 De levensduur van tenten vervaardigd van katoendoek of doek van mengvezel wordt door deze problemen onaanvaardbaar kort, zeker gezien de relatief hoge aanschaffingsprijs. Uit milieutechnische overwegingen is dit ook een verwerpelijke zaak, daar ondanks het feit dat 30 door nieuwe wetgeving met minder giftige stoffen wordt gewerkt, het evengoed milieutechnisch gezien giftige stoffen blijven. Gezien de (te) korte levensduur moeten de tenten vaker dan nodig worden vervangen.
1012563 2
Het geschetste probleem van een korte levensduur door schimmelvorming en vervuiling kan worden ondervangen door van synthetisch materiaal vervaardigd doek te gebruiken, zoals waterdicht polyesterdoek of een van andere 5 geschikte kunstvezels vervaardigd doek, dan wel een geplastificeerd doek te gebruiken. Een bezwaar van een dergelijk type doek is echter dat het niet ademt. Het gevolg is dat dan aan de binnenzijde van de tentconstructie condensvorming optreedt. Dit geldt ook voor een sinds kort 10 verkrijgbaar nieuw soort katoendoek, dat zodanig behandeld is dat het niet snel schimmelt en brandwerend is, doch dat niet of niet voldoende ademt.
Een ander probleem dat zich vooral bij daken van tentconstructies en in het bijzonder maar zeker niet 15 uitsluitend bij daken van voortenten van caravans voordoet is, dat deze tentdaken relatief snel vervuilen door van bomen vallende kleverige druppels zoals hars en door uitwerpselen van vogels. Bij dergelijke tentdaken is schoonmaken nauwelijks mogelijk. In de praktijk blijkt dat 20 voortenten van caravans dikwijls na twee jaar al vervangen worden als gevolg van de in die periode opgetreden vervuiling van hoofdzakelijk het dak.
De uitvinding beoogt de geschetste bezwaren en problemen te ondervangen en in het algemeen een duurzame en 25 doeltreffende tentconstructie respectievelijk een werkwijze voor het vervaardigen daarvan ter beschikking te stellen.
De uitvinding beoogt tevens een tentconstructie en een werkwijze ter vervaardiging daarvan ter beschikking te stellen die zeer goede ventilatiemogelijkheden biedt en 30 waarin condensvorming wordt voorkomen.
Volgens de uitvinding wordt een werkwijze voor het vervaardigen van een tentconstructie omvattend tenminste één van geschikt doek vervaardigd paneel daardoor gekenmerkt, dat een basistentconstructie met tenminste één j 35 basispaneel wordt vervaardigd uit een gewenst materiaal en Ί { dat tenminste één der basispanelen wordt voorzien van één 1012563 3 of meer afdekpanelen die deel uitmaken van de buitenwand van de tent en die althans deels losneembaar zijn bevestigd.
Een tentconstructie wordt volgens de uitvinding 5 gekenmerkt door een basistentconstructie, die tenminste één basispaneel omvat, waarbij tenminste één der basispanelen is afgedekt met één of meer afdekpanelen van waterdicht materiaal, die deel uitmaken van de buitenwand van de tentconstructie. Volgens een ander aspect van de uitvinding 10 is tenminste één afdekpaneel althans deels losneembaar bevestigd.
Opgemerkt wordt, dat uit het Amerikaans octrooischrift 5 765 584 een tent bekend is waarvan de deur is voorzien van een van gaas vervaardigd gedeelte, dat weer 15 is voorzien van een deels losneembaar afdekpaneel. Dit bekende afdekpaneel is van waterdicht materiaal vervaardigd, doch bevindt zich aan de binnenzijde van het gaaspaneel en derhalve aan de binnenzijde van de tent. Het bekende aan de binnenzijde aangebrachte afdekpaneel is 20 deels losritsbaar uitgevoerd om vanuit de binnenruimte van de tent een ventilatie-opening te kunnen openen. Het bekende paneel beschermt derhalve niet een eventueel kwetsbaar binnenpaneel. Ook voorkomt het bekende paneel in de gesloten stand niet dat zich aan de binnenzijde condens 2 5 vormt.
In het volgende zal de uitvinding nader worden beschreven met verwijzing naar de bijgevoegde tekening van enkele uitvoeringsvoorbeelden.
Fig.1 toont schematisch in perspectief een voorbeeld van 30 een toepassing van de uitvinding bij een vouwwagen voorzien van een voortent; fig.2 toont schematisch een andere toepassing van de uitvinding; fig.3 toont een detail van een tentconstructie volgens de 35 uitvinding; en fig.4 toont een detail van fig.2.
1012563 4
Fig.1 toont schematisch een voorbeeld van een vouwwagentent 1 voorzien van een voortent 2.
Een (vouwwagen)tent kan worden gemaakt van 100% synthetische doekproducten die een zeer lange levensduur 5 hebben, die echter het nadeel van condensatie en ontbreken van "ademend vermogen" hebben. Volgens een eerste aspect van de uitvinding kan een "geraamte" voor tenminste een deel van een tent (te vergelijken met een vakwerkhuis) van synthetisch materiaal worden gemaakt. Eén of meer grote 10 vlakken (dak en zijwandvlakken) van de tent worden echter "ingevuld" met uitwisselbare doekpanelen. Fig. 1 toont een volgens dit principe geconstrueerde voorwand 3 van een (voor)tent. De wand 3 omvat stroken 4 van stevig doek, die het geraamte van de wand 3 vormen, alsmede uitwisselbare 15 panelen 5. Deze panelen worden door middel van ritsen of klittenband of andere technieken langs hun omtreksranden aan het "vakwerk/geraamte" bevestigd. Het aantal en de afmetingen van de panelen kunnen naar verkiezing zijn. Een klein aantal grote panelen, of een groter aantal kleine 20 panelen. De uitwisselbare panelen kunnen na vele jaren gebruik naar behoefte worden vervangen. Deze panelen kunnen op voorraad worden geproduceerd in zowel katoendoek als ook in synthetische materialen. De gebruiker van de tent kan bij aankoop en daarna, zelf beslissen welke panelen in 25 synthetisch doek, en welke panelen in katoendoek moeten worden geleverd. De keuze kan mee worden ingegeven naar het beoogde gebruik. Wordt de tent, vouwwagen of voortent overwegend gebruikt voor het "trekkend" kamperen, of juist meer voor een vaste standplaats dan kan dit de 30 samenstelling van de panelen bepalen. Ook kan op deze wijze rekening worden gehouden met persoonlijke voorkeur. Een van de doelen van de uitvinding is de mogelijkheid te bieden het aantal vaste panelen van doek met verhoudingsgewijs korte levensduur tot een minimum beperken. Buitendien hoeft 35 de tent niet meer bij de vuilnis te worden geplaatst wanneer een bepaald paneel van katoendoek is 1012563 5 aangeschimmeld, vervuild, of is gaan lekken. De tent (het "vakwerk", het "raamwerk" met al zijn ingewikkelde hoekverbindingen, bevestigingspunten, versterkingen enz. wordt eenmalig voor een lange tijd geproduceerd, en de 5 "invulpanelen" kunnen naar behoefte worden aangeschaft, c.q. vervangen. Het effect dat de tent wordt weggegooid wegens vervuiling of omdat de kleur niet meer modern is kan hiermede worden voorkomen. Dit is een pluspunt voor het milieu. Per paneelopening kunnen ook eenvoudig twee of 10 meer, waar nodig overlappende, panelen worden bevestigd door ritssluitingen, klittenband etc. De panelen kunnen desgewenst deels oprolbaar of uitzetbaar zijn uitgevoerd om de toegang van licht en lucht te bevorderen. Het raamwerk van de tent kan derhalve uit door tentstokken e.d. gedragen 15 randen of stroken omvatten, die uit zeer duurzaam doek zijn vervaardigd en waarop of waaraan relatief eenvoudig te bevestigen en te vervangen panelen worden aangebracht. Volgens een modificatie van de boven beschreven tentconstructie.is het mogelijk een aantal uitwisselbare 20 panelen toe te passen, die niet, of niet allemaal aan een afzonderlijk geraamte zijn bevestigd, doch die direct via ritsen, klittenband of dergelijke losneembaar met naastliggende panelen zijn verbonden.
Fig.1 toont schematisch een voorbeeld van een 25 dergelijke constructie toegepast bij het dak 6 van de voortent. Het dak omvat in het getoonde voorbeeld een middensectie 7 en twee zij secties 8 en 9. Eén of meer van de secties 7 t/m 9 kunnen losneembaar zijn verbonden met de aangrenzende sectie(s) en/of met aangrenzende wanden, zodat 30 deze losneembare secties bijvoorbeeld bij vervuiling losgenomen en gereinigd kunnen worden. Het reinigen van een dakpaneel van een tentconstructie, zoals bijvoorbeeld een voortent van een (vouw)caravan is in de praktijk nauwelijks mogelijk indien het dakpaneel niet losneembaar is. Bij 35 ernstige vervuiling kan een dergelijk paneel voorts eenvoudig vervangen worden. Indien bijvoorbeeld de 1012563 6 middensectie 7 afzonderlijk vervangbaar is kunnen langs de randen 7a, 7b, 7c en 7d daarvan ritssluitingen of klittenbandsluitingen zijn aangebracht. Vanzelfsprekend kan het dak ook als geheel losneembaar en vervangbaar zijn, al 5 dan niet in combinatie met afzonderlijk losneembare daksecties.
Het dak van de tent is bij voorkeur dubbel uitgevoerd met een binnendak en een buitendak. Het buitendak kan dan langs één of meer randen met het 10 binnendak zijn verbonden middels bedienbare bevestigingsmiddelen zoals bijvoorbeeld ritssluitingen of klittenbandsluitingen of dergelijke. Het binnendak kan dan weer al of niet losneembaar zijn verbonden met een tentgeraamte van doek als hierboven beschreven of direct, 15 eveneens al dan niet losneembaar met aangrenzende dakpanelen en/of wandpanelen.
Een zeer groot voordeel van een dergelijke constructie is, dat door het geheel of deels aan twee recht of schuin tegenover elkaar liggende of aangrenzende randen 20 losmaken van ritsen of klittenband of dergelijke waarmee het buitendak met het binnendak is verbonden een uitstekende ventilatiemogelijkheid ontstaat. In het in fig.1 getoonde voorbeeld zijn bijvoorbeeld de ritsen van de daksectie 7 langs de randen 7a en 7c opengemaakt, waardoor 25 tussen binnendaksectie 10 en buitendaksectie 7 een open spleet 11 is ontstaan. Door de spleet kan lucht stromen, die voor koeling kan zorgen bij warm weer en die ook voor ventilatie in de tent kan zorgen als het binnendak althans van luchtdoorlatend materiaal is vervaardigd. Door slechts 30 één rits te openen, bijvoorbeeld aan de windzijde wordt geforceerd lucht in de tent geblazen via de spleet 11. Als aan de lijzijde de rits wordt geopend wordt juist lucht uit de tent gezogen.
Echter ook indien geen sprake is van wind kan door 35 het geheel of deels openen van één of meer ritsen een ï ventilerende luchtcirculatie ontstaan, doordat warme lucht 1012563 7 die zich tussen het binnendak en het buitendak bevindt dan weg kan stromen, waarna zich in de tent bevindende lucht kan doorstromen.
Om te bewerkstelligen, dat de spleet 11 tussen 5 binnendak en buitendak ook daadwerkelijk indien nodig open blijft is het buitendak bij voorkeur van een spanmechanisme voorzien om het buitendak strak te trekken, althans strakker dan het binnendak. Hiertoe kan het buitendak bijvoorbeeld op eenvoudige wijze van twee of meer naast 10 elkaar gelegen openingen voor tentstokken zijn voorzien, waar normaliter slechts één opening aanwezig is. Door de geschikte opening te gebruiken kan het dak strakker of juist minder strak worden getrokken.
Eén en ander is schematisch getoond in fig.3. Fig.3 15 toont twee tentstokken 12,13 en een daardoor gedragen binnendakpaneel 10. Boven het binnendakpaneel bevindt zich een buitendakpaneel 7 dat in dit voorbeeld ter plaatse van tentstok 12 twee openingen 14,15 heeft. De opening 14 ligt het dichtst bij de andere tentstok 13 en is in dit 20 voorbeeld gebruikt om het paneel 7 aan de tentstok 12 te bevestigen, zodat het paneel 7 strak wordt gespannen. Als de verder van de tentstok 13 gelegen opening 15 wordt gebruikt wordt het paneel 7 minder strak gespannen en verkleint of verdwijnt de pleet 11 tussen de panden 7 en 25 10.
Met voordeel kan het binnendakpaneel hol gesneden zijn, hetgeen de vorming van een effectieve ventilatiespleet 11 bevordert.
Om inwateren te voorkomen kan het buitendakpaneel 30 zijn voorzien van niet getoonde randflappen, die in afhangende toestand de spleet 11 kunnen afdekken. De randflappen kunnen bijvoorbeeld aan de aangrenzende wand vastgezet worden met ritsen, drukknopen, lussen, haken, klittenband etc., dan wel omhoog geslagen worden.
35 Ook kan het binnendakpaneel langs de omtreksranden waterdichte randstroken hebben.
1012563 8
Als alternatief kan de tent (bijvoorbeeld kampeertent, vouwwagentent, caravan- en motorhomevoortent) worden gebouwd van een tamelijk "open geweven" (als verbandgaas), luchtdoorlatend synthetisch weefsel, 5 bijvoorbeeld van zeer sterke polyester of aramide etc. of soortgelijke garens. Zo'n tent kan een generatie mee. De tent kan per paneel worden afgedekt door dunne weefsels van katoen, nylon, synthetische doek, plastic, polyethyleen, etc. De soort en de materiaalkeuze per paneel kan weer 10 individueel en naar behoefte en gebruik worden ingevuld.
Een voordeel bij deze werkwijze is tevens dat de diverse panelen aan één rand op het draagweefsel bevestigd kunnen blijven, terwijl de andere randen met een rits of dergelijke kunnen worden bevestigd waardoor het mogelijk 15 wordt de panelen naar behoefte los te ritsen en uit te spannen. Op deze wijze wordt een bijna traploos regelbare ventilatie in de tent gerealiseerd, die ook tijdens regen (water wordt afgevoerd, lucht kan onder de panelen via het luchtdoorlatend basis/draagweefsel in de tent komen) en 20 tijdens hitteperiodes de tent optimaal, véél beter dan in de huidige tent-techniek gebruikelijk, kan ventileren. De zon wordt door de uitgespannen panelen (ook dakpanelen) zoals bijvoorbeeld getoond bij 19 als met zonneschermen, buiten de tent gehouden, terwijl de ventilatie over bijna 25 de gehele oppervlakte van de tent kan worden verspreid. Aangezien dit draagweefsel van een hoogwaardige kwaliteit kan zijn met een enorme scheurweerstand is de veiligheid (vandalisme en criminaliteit) en de levensduur van de tent vergroot ten opzichte van huidige tenten. Alle voordelen 30 van de eerstgenoemde constructie met uitwisselbare panelen zijn ook hierbij van toepassing.
Een bijzonder voordeel van een dubbelwandige uitvoering van de panelen is dat ook bij gesloten buitenpanelen, bijvoorbeeld bij regenweer, condensvorming 35 wordt tegengegaan door de isolerende werking van de üi 1012563 9 luchtlaag tussen binnen- en buitenpanelen en ook door de vezelige structuur van de binnenpanelen.
Deze effecten, dat wil zeggen de isolerende werking en het voorkomen van condensvorming, treden ook op indien 5 een binnenpaneel en een buitenpaneel langs de omtreksranden vast, dus niet (deels) losneembaar, met elkaar zijn verbonden.
Een derde manier om de vinding gestalte te geven is het construeren van de tent uit een draagweefsel naar keuze 10 (bijvoorbeeld katoen voor ventilatie, sterke synthetische weefsels voor levensduur en sterkte enz.) of een combinatie van draagweefsels (katoen, polyester etc.). De afdekpanelen, die ook dakpansgewijs of schubsgewijs kunnen zijn aangebracht kunnen aan het basisweefsel worden 15 verbonden met bijvoorbeeld ritsen, klittenband, één- of twee- of driezijdig vaststikken of een combinatie daarvan of andere verbindingstechnieken. Dergelijke panelen of "schubben" zijn in fig.1 bij wijze van voorbeeld bij 16 getoond en kunnen bij voorkeur door middel van "uitzetters" 20 17 of door middel van het uitspannen met scheerlijnen van de tent uit draagweefsel worden weggedrukt, c.q. weggetrokken, waardoor er lucht onder de panelen door het draagweefsel kan dringen. De schubben kunnen naar keuze langs de onderrand wel of niet van bevestigingsmiddelen 25 voor bevestiging aan het draagweefsel of aan de onderliggende schub zijn voorzien. Eventueel kunnen zich plaatselijk openingen of vensters in het draagweefsel bevinden achter de afdekpanelen. De afdekpanelen kunnen desgewenst plaatselijk doorzichtig zijn of (afsluitbare) 30 vensters hebben. Op deze manier is het dus mogelijk een draagtent van ademend materiaal, zoals bijvoorbeeld katoen, te hebben die beschermd door de opliggende panelen nimmer nat wordt in de regen en niet blootgesteld wordt aan de zonnestraling. De vele voordelen die in bovengenoemde 35 passages reeds zijn aangegeven zijn grotendeels ook op deze vinding van toepassing.
1012563 10
Een combinatie van alle bovenbeschreven technieken is mogelijk.
Een groot voordeel van een tentconstructie als boven beschreven is, dat condensvorming zelfs bij regenweer wordt 5 voorkomen. Dit maakt de beschreven constructie zeer geschikt voor bijvoorbeeld toepassing voor hoezen voor auto's, boten, motorfietsen, vliegtuigen, helikopters, wapenmateriaal, graaf- en andere machines, tuinmeubelen etc. Andere mogelijke toepassingen zijn de volgende: 10 Delen van caravans of kampeerauto's die van doek zijn; feest-, circustenten en tenten voor evenementen; strandtenten; tenten voor opvang van vluchtelingen of bewoning anderszins enz.; 15 tenten voor het onderbrengen van werklui (al of niet permanent) al of niet voor speciale projecten; onderkomens voor dieren waar tentdoek in wordt verwerkt; voorraadschuren waarin doek wordt verwerkt; caravan- en kampeerauto - aanbouwtenten ,· 20 diverse soorten luifels, al dan niet met zijwanden af te sluiten; aanbouwschuurtjes, veranda's of serres; opslagloodsen (met tentdak en/of -wanden of gedeeltes daarvan); 25 kassen; boot- en autokappen (het gedeelte van doek of (kunst)leer dat de boot of auto permanent tegen weersinvloeden beschermt of dat kan worden geopend en gesloten); werktenten of overkappingen (welke voor uiteenlopende 30 doelen worden gebruikt bij bijvoorbeeld weg-, grond-, kabel- en brugwerkzaamheden, opgravingen, scheepswerven enz.) ; boothuizen van doek; motorhome en autogarages of overkappingen van doek; 35 tenthuisjes of tentgedeeltes aan huizen; vrachtwagenafdichtingen (dekzeilen); 1012563 11 markt- en verkoopkramen; overkappingen van elke aard zoals zwembad- of zandbakoverkappingen; zonneschermen.
5 De tentconstructie volgens de uitvinding kan ook worden gebruikt bij bijvoorbeeld asbestverwijdering door bijvoorbeeld een afgesloten tent te plaatsen die de asbestdeeltjes in de tent houdt, de regen weert, terwijl toch de lucht naar binnen kan, door gebruik te maken van 10 filterdoek voor de onderliggende doeklagen.
Andersom kunnen tenten, of delen van tenten, hoezen enz. zoals bovengenoemd, gemaakt zoals de uitvinding bedoelt, schadelijke deeltjes zoals stof of stuifmeel buiten houden terwijl toch voldoende kan worden 15 geventileerd.
Met een tent volgens de uitvinding kan worden gekampeerd door allergische personen ook als zich veel stuifmeelpollen in de lucht bevinden bij gebruik van het juiste filterdoek. Tijdens bijvoorbeeld de nacht kan de 20 gehele tent hermetisch worden gesloten (eventueel kan gebruik worden gemaakt van een geheel gesloten kuipgrondzeil en wordt frisse lucht naar binnen gelaten door het filterdoek.
Een voorbeeld van een de uitvinding belichamende 25 hoes voor een auto is schematisch getoond in fi'g.2. De hoes 20 heeft een buitenlaag 21 van waterdicht materiaal en een binnenlaag 22 van ademend materiaal. Eventueel kunnen tussen de beide lagen getoonde afstandhouders zijn voorzien. Bijvoorbeeld kunnen diabolovormige afstandhouders 30 van zacht kunststof zijn toegepast, die met enkele steken of door middel van lijm kunnen worden vastgezet. Een voorbeeld is schematisch getoond in fig.4. De bij dergelijke hoezen normaliter vaak voorkomende condensvorming kan op deze wijze vermeden worden. Bij 35 voorkeur is ook bij een hoes volgens de uitvinding de randverbinding tussen een buitenpaneel en een binnenpaneel 1012563 12 door bedieningsmiddelen te openen of juist af te sluiten om ventilatie mogelijk te maken. In fig.2 is het dakpaneel geopend en is de open ruimte tussen binnenpaneel en buitenpaneel met 23 aangegeven.
5 Bij een tentconstructie volgens de uitvinding bevat de ruimte tussen een buiten- en een binnenpaneel bij geheel gesloten buitenpaneel een laag in hoofdzaak stilstaande lucht, hetgeen een warmte-isolerend effect heeft. Hierdoor wordt condensvorming voorkomen. Condensvorming wordt ook 10 tegengegaan doordat het binnenpaneel niet van dicht glad materiaal is vervaardigd. Het isolerende effect kan nog verbeterd worden door tussen een buitenpaneel en een binnenpaneel respectievelijk onder de "schubben" indien toegepast, een laag isolatiemateriaal te schuiven.
15 De buitenpanelen en "schubben" van een tentconstructie volgens de uitvinding kunnen desgewenst zelf ook dubbellaags zijn uitgevoerd, zodat tussen de beide lagen een isolerend materiaal, zoals bijvoorbeeld noppenfolie, aluminiumfolie, noppenfolie met een 20 aluminiumlaagje etc. aangebracht kan worden. De desbetreffende panelen kunnen bijvoorbeeld als een soort enveloppe worden uitgevoerd, zodat het isolerende materiaal eenvoudig geplaatst en verwijderd kan worden.
Opgemerkt wordt dat na het voorgaande diverse 25 modificaties voor de deskundige voor de hand liggen.
Dergelijke modificaties worden geacht binnen het kader van de uitvinding te vallen. 1 i 1012563

Claims (40)

1. Werkwij ze voor het vervaardigen van een tentconstructie omvattend tenminste één van geschikt doek vervaardigd paneel, met het kenmerk dat een basistentconstructie met tenminste één basispaneel wordt 5 vervaardigd uit een gewenst materiaal en dat tenminste één der basispanelen wordt voorzien van één of meer afdekpanelen van waterdicht materiaal die deel uitmaken'van de buitenwand van de tentconstructie.
2. Werkwijze volgens conclusie 1 met het kenmerk, dat 10 althans één der afdekpanelen althans deels losneembaar is bevestigd.
3. Werkwijze volgens conclusie 1 of 2, met het kenmerk dat het basispaneel wordt gevormd door een aantal relatief relatief smalle randstroken van duurzaam doek, aan welke 15 randstroken één of meer althans deels losneembare afdekpanelen zijn bevestigd, die samen met de relatief smalle randstroken een compleet paneel of paneeldeel vormen.
4. Werkwijze volgens conclusie 1 of 2, met het kenmerk 20 dat de basistentconstructie wordt gevormd uit ademend materiaal en dat tenminste één afdekpaneel van weerbestendig materiaal wordt aangebracht.
5. Werkwijze volgens conclusie 3 met het kenmerk dat de door de relatief smalle randstroken vrijgelaten opening 25 wordt afgesloten met een relatief open, ademend materiaal voor het vormen van een gesloten basispaneel en dat op het aldus verkregen basispaneel tenminste één afdekpaneel van weerbestendig materiaal wordt aangebracht.
6. Werkwijze volgens één der voorgaande conclusies met 30 het kenmerk dat tenminste één der basispanelen wordt voorzien van dakpansgewijs of schubsgewijs aangebrachte afdekpanelen. 1012563
7. Werkwijze volgens één der voorgaande conclusies met het kenmerk dat één of meer afdekpanelen uitzetbaar of neerklapbaar of dergelijke worden aangebracht.
8. Werkwijze volgens conclusie 3 met het kenmerk dat 5 uit de relatief smalle randen samen met tentstokken en dergelijke een frame voor de tentconstructie wordt gevormd.
9. Werkwijze volgens één der voorgaande conclusies met het kenmerk dat voor de bevestiging van tenminste één afdekpaneel langs tenminste één der randen van het 10 afdekpaneel losneembare bevestigingsmiddelen worden toegepast.
10. Werkwijze volgens conclusie 9 met het kenmerk dat de losneembare bevestigingsmiddelen bestaan uit ritssluitingen, klittenbandsluitingen of dergelijke.
11. Werkwijze volgens één der voorgaande conclusies, met het kenmerk dat tenminste één der afdekpanelen van een uitzetorgaan wordt voorzien om het afdekpaneel in een naar buiten geopende stand te kunnen zetten.
12. Werkwijze volgens één der voorgaande conclusies met 20 het kenmerk dat tenminste één der afdekpanelen van één of meer scheerlijnen wordt voorzien om het afdekpaneel naar buiten toe uit te spannen.
13. Werkwijze voor het vervaardigen van een tentconstructie met tenminste één dakpaneel en tenminste 25 één wandpaneel, met het kenmerk dat tenminste het dakpaneel dubbelwandig wordt uitgevoerd met een buitenpaneel en een binnenpaneel en dat bedienbare afsluitmiddelen worden aangebracht om de tussen het binnenpaneel en het buitenpaneel gelegen tussenruimte te kunnen openen of 30 afsluiten.
14. Werkwijze volgens conclusie 13 met het kenmerk, dat het buitenpaneel wordt voorzien van middelen om het buitenpaneel strak te spannen ter vergroting van de tussenruimte tussen het buitenpaneel en het binnenpaneel,
15. Werkwijze volgens conclusie 14 met het kenmerk dat het buitenpaneel ter plaatse van tenminste één der 1012568 ï tentstokken wordt voorzien van tenminste één extra opening voor het opnemen van een tentstok teneinde het buitenpaneel in een strak gespannen en een minder strak gespannen toestand te kunnen brengen.
16. Werkwijze volgens één der conclusies 13 t/m 15 met het kenmerk dat het binnenpaneel hol gesneden wordt uitgevoerd.
17. Werkwijze volgens één der conclusies 13 t/m 16 met het kenmerk, dat het buitenpaneel wordt uitgevoerd met 10 langs tenminste twee randen aangebrachte losneembare bevestigingsmiddelen om het buitenpaneel aan het binnenpaneel te bevestigen.
18. Werkwijze volgens één der conclusies 13 t/m 17 met het kenmerk dat het buitenpaneel van randflappen wordt 15 voorzien voor het afdekken van de tussenruimte tussen het buitenpaneel en het binnenpaneel.
19. Werkwijze volgens één der conclusies 13 t/m 18 met het kenmerk dat het binnenpaneel wordt voorzien van één of meer waterdichte randstroken.
20. Werkwijze volgens één der voorgaande conclusies waarbij de tentconstructie een uit tenminste één paneel bestaand dak omvat met het kenmerk, dat het dak als geheel en/of de het dak vormende panelen afzonderlijk losneembaar worden uitgevoerd door toepassing van geschikte bedienbare 25 bevestigingsmiddelen.
21. Tentconstructie omvattend tenminste één van geschikt doek vervaardigd paneel, gekenmerkt door een basistentconstructie, die tenminste één basispaneel omvat, waarbij tenminste één der basispanelen is afgedekt met één 30 of meer afdekpanelen van waterdicht materiaal, die deel uitmaken van de buitenwand van de tentconstructie.
22. Tentconstructie volgens conclusie 21 met het kenmerk dat tenminste één der afdekpanelen althans deels losneembaar is bevestigd.
23. Tentconstructie volgens conclusie 21 of 22 met het kenmerk, dat het tenminste ene basispaneel een aantal 1012563 relatief smalle randstroken van duurzaam materiaal omvat, waarbij aan de randstroken één of meer althans deels losneembare afdekpanelen zijn bevestigd.
24. Tentconstructie volgens conclusie 23 met het kenmerk 5 dat de door de relatief smalle randstroken vrijgelaten opening van het tenminste ene basispaneel is afgesloten met een lucht- en/of lichtdoorlatend materiaal voor het vormen van een gesloten basispaneel.
25. Tentconstructie volgens conclusie 23 of 24 met het 10 kenmerk, dat de relatief smalle randstroken van een aantal basispanelen samen met bijbehorende tenstokken of dergelijke althans een deel van een frame voor de tentconstructie vormen.
26. Tentconstructie volgens conclusie 21 of 22 met het 15 kenmerk dat de basistentconstructie althans deels uit ademend doek is opgebouwd, waarop een geschikt aantal panelen van weerbestendig materiaal is aangebracht, welk aantal panelen één of meer althans deels losneembare panelen omvatten.
27. Tentconstructie volgens één der conclusies 21 t/m 26 met het kenmerk dat de althans deels losneembare panelen tenminste een dakpaneel omvatten.
28. Tentconstructie volgens conclusie 27 met het kenmerk dat het dakpaneel langs tenminste twee randen middels 25 bedienbare bevestigingsmiddelen is verbonden met een binnendakpaneel, waarbij met behulp van de bevestigingsmiddelen een spieetvormige ruimte tussen het buitendakpaneel en het binnendakpaneel kan worden geopend of gesloten.
29. Tentconstructie volgens conclusie 28 met het kenmerk dat het binnendakpaneel nabij de bevestigingsmiddelen van waterdichte randstroken is voorzien.
30. Tentconstructie volgens conclusie 28 of 29 met het kenmerk dat het buitendakpaneel nabij de 35 bevestigingsmiddelen van een randflap is voorzien voor het afdekken van de toegang tot de spieetvormige ruimte. i ! I 101 2563 *
31. Tentconstructie volgens één der conclusies 27 t/m 30 gekenmerkt door spanmiddelen om het tenminste ene dakpaneel strak of minder strak te spannen.
32. Tentconstructie volgens conclusie 31 met het kenmerk 5 dat de spanmiddelen een aantal in het dakpaneel naast elkaar aangebrachte opneemopeningen voor een tentstok omvatten.
33. Tentconstructie volgens één der conclusies 27 t/m 32 gekenmerkt door een onder een deels losneembaar 10 buitendakpaneel gelegen binnendakpaneel, dat hol is gesneden.
34. Tentconstructie volgens één der conclusies 21 t/m 33 met een uit één of meer afdekpanelen gevormd buitendak, met het kenmerk dat het buitendak als geheel en/of één of meer 15 der panelen daarvan met behulp van bedienbare bevestigingsmiddelen geheel losneembaar is/zijn bevestigd.
35. Tentconstructie volgens één der conclusies 21 t/m 34 met het kenmerk dat tenminste een aantal afdekpanelen middels uitzetorganen en/of spanorganen buitenwaarts 20 uitgespannen kan worden.
36. Tentconstructie volgens één der conclusies 21 t/m 35 met het kenmerk dat tenminste één der afdekpanelen zodanig dubbellaags is uitgevoerd, dat tussen de lagen van een dergelijk afdekpaneel een laag isolatiemateriaal 25 aangebracht kan worden.
37. Tentconstructie volgens één der conclusies 21 t/m 35 met het kenmerk, dat onder tenminste een aantal afdekpanelen een laag isolatiemateriaal is aangebracht.
38. Caravan of vouwcaravan voorzien van een 30 tentconstructie volgens één der conclusies 21 t/m 37.
39. Tentconstructie volgens één der conclusies 21 t/m 37 uitgevoerd als afdekhoes omvattend een aantal panelen met het kenmerk dat tenminste één der panelen een in bedrijf aan de binnenzijde van de hoes liggend basispaneel van 35 ademend materiaal omvat, dat is voorzien van een aan de buitenzijde gelegen afdekpaneel van waterdicht materiaal, 1012563 welk afdekpaneel tenminste langs een aantal omtreksranden zodanig aan het basispaneel is bevestigd dat zich tussen het basispaneel en het afdekpaneel een isolerende luchtlaag bevindt.
40. Tentconstructie volgens conclusie 39 gekenmerkt door tussen het afdekpaneel en het basispaneel aangebrachte afstandhouders. 1012563 m m
NL1012563A 1998-07-10 1999-07-09 Tentconstructie. NL1012563C1 (nl)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1012563A NL1012563C1 (nl) 1998-07-10 1999-07-09 Tentconstructie.

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1009617 1998-07-10
NL1009617A NL1009617C1 (nl) 1998-07-10 1998-07-10 Tentconstructie.
NL1012563A NL1012563C1 (nl) 1998-07-10 1999-07-09 Tentconstructie.
NL1012563 1999-07-09

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL1012563C1 true NL1012563C1 (nl) 2000-01-11

Family

ID=26642841

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL1012563A NL1012563C1 (nl) 1998-07-10 1999-07-09 Tentconstructie.

Country Status (1)

Country Link
NL (1) NL1012563C1 (nl)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CA2444462C (en) Waterproof tent
US9243421B2 (en) Foldable tent
US5033493A (en) Collapsible utility shack
US4102352A (en) Insulated tent
US7766022B2 (en) Modular system for concealment and shelter
US7406977B1 (en) Lightweight shelter
US7673642B1 (en) Single pole freestanding shelter
US20060048459A1 (en) Modular insulated panel collapsible sport/utility shanty
US4777755A (en) Portable hunting blind and shelter
US6725807B1 (en) Pet canopy
US20120125389A1 (en) Vent for a tent or shelter
AU2005215605A1 (en) Gutter and downspout system for a tent or shelter
US10450772B2 (en) Removable floor for a portable shelter
US11530551B2 (en) Expandable tent with adjustable height and internal volume
US4519410A (en) Tent construction
NL1012563C1 (nl) Tentconstructie.
EP1097281B1 (en) Tent construction and method for manufacturing this tent construction
JPH1037535A (ja) フライシート
US20010042563A1 (en) Fixed geometry shelter for use in camping and related outdoor activities
AU2009210398A1 (en) Rainwater harvester
US487319A (en) Lydia l
IT202100001361U1 (it) Accessorio per ombrellone
GB2540120A (en) Tents
RU4548U1 (ru) Палатка
FR2800409A1 (fr) Abri de bivouac s'adaptant a la porte arriere d'un vehicule automobile

Legal Events

Date Code Title Description
VD2 Lapsed due to expiration of the term of protection

Effective date: 20050709