NL1011699C2 - Wegdraaibare draaginrichting voor een contactdoos t.b.v. een afneembare trekhaak. - Google Patents

Wegdraaibare draaginrichting voor een contactdoos t.b.v. een afneembare trekhaak. Download PDF

Info

Publication number
NL1011699C2
NL1011699C2 NL1011699A NL1011699A NL1011699C2 NL 1011699 C2 NL1011699 C2 NL 1011699C2 NL 1011699 A NL1011699 A NL 1011699A NL 1011699 A NL1011699 A NL 1011699A NL 1011699 C2 NL1011699 C2 NL 1011699C2
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
plate
socket
rotatable
pin
axis
Prior art date
Application number
NL1011699A
Other languages
English (en)
Inventor
Adrianus Cornelis Van I Strien
Original Assignee
Safenat Paneach N V
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Safenat Paneach N V filed Critical Safenat Paneach N V
Priority to NL1011699A priority Critical patent/NL1011699C2/nl
Priority to EP00201122A priority patent/EP1151876A1/en
Application granted granted Critical
Publication of NL1011699C2 publication Critical patent/NL1011699C2/nl

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B60VEHICLES IN GENERAL
    • B60DVEHICLE CONNECTIONS
    • B60D1/00Traction couplings; Hitches; Draw-gear; Towing devices
    • B60D1/58Auxiliary devices
    • B60D1/62Auxiliary devices involving supply lines, electric circuits, or the like
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B60VEHICLES IN GENERAL
    • B60DVEHICLE CONNECTIONS
    • B60D1/00Traction couplings; Hitches; Draw-gear; Towing devices
    • B60D1/58Auxiliary devices
    • B60D1/62Auxiliary devices involving supply lines, electric circuits, or the like
    • B60D1/64Couplings or joints therefor

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Transportation (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Body Structure For Vehicles (AREA)
  • Pivots And Pivotal Connections (AREA)

Description

Wegdraaibare draaginrichting voor een contactdoos t.b.v. een afneembare trekhaak 5 De onderhavige uitvinding heeft betrekking op een wegdraaibare contactdoosplaat t.b.v. een afneembare trekhaak voor personenvoertuigen.
Afneembare trekhaken voor personenvoertuigen zijn inmiddels algemeen bekend en bieden o.a. als voordelen dat de trekhaak na demontage niet meer in de weg 10 zit wanneer men achter de auto staat om goederen in te laden of te lossen en dat de trekhaak de auto niet meer of in mindere mate ontsiert.
Men kan bij deze trekhaken onderscheid maken tussen verticale en horizontale systemen, al naar gelang de inbrengrichting van de afneembare kogelstang in 15 het opnamehuis dat vast aan het voertuig is bevestigd.
Bij de zogenaamde horizontale systemen bevindt zich gewoonlijk onder de bumper van de auto een opnamehuisje waar de afneembare kogelstang bij montage wordt ingestoken, waarna de vergrendeling van de kogelstang al dan niet automatisch plaatsvindt.
20 Bij de verticale systemen is het opnamehuisje onzichtbaar achter de bumper geplaatst met de opening naar beneden. Bij montage wordt dan de min of meer u-vormige kogelstang met zijn uiteinde in het opnamehuis in vertikale richting ingebracht, waarna in het algemeen automatisch de vergrendeling intreedt.
Het voordeel van een verticaal systeem is de onzichtbaarheid van het 25 opnamehuis na demontage. Het enige onderdeel van de trekhaak dat in het algemeen na demontage nog zichtbaar is, is de contactdoosplaat met de daarop gemonteerde contactdoos.
Om dit laatste zichtbare onderdeel uit het zicht te halen zijn er wegklapbare of wegdraaibare contactdoosplaten ontwikkeld die het mogelijk maken de 30 contactdoos achter de bumper weg te klappen of weg te draaien. In het algemeen zijn deze constructies zodanig dat de contactdoosplaat in twee discrete standen geplaatst kan worden namelijk een waarbij de contactdoos 1011699 2 onder de bumper uitsteekt en een waarbij de contactdoos zich achter of in de bumper bevindt.
Bij deze constructies wordt vaak gebruik gemaakt van een U-vormige contactdoosplaat waartussen een trekveer is geplaatst, zodanig dat in de beide 5 voorkeursstanden van de contactdoosplaat de trekveer een minimum aan potentiële energie bezit of met andere woorden de contactdoosplaat in deze voorkeursstanden vasthoudt.
Een nadeel van deze constructies is vaak dat zij niet compact zijn, hetgeen een probleem kan zijn in verband met de vaak zeer geringe beschikbare ruimte in de 10 bumper. Een ander nadeel is vaak dat zij ergonomisch niet verantwoord zijn uitgevoerd, waardoor men de vingers kan bezeren aan scherpe delen van de constructie of met de vingers verkneld raken bij het uitklappen of inklappen. Ook het feit dat in de tweede helft van de in- of uitklapbeweging de opgeslagen veerenergie plotseling vrijkomt kan een oorzaak zijn van het bezeren van 15 vingers.
Tot slot kan een nadeel zijn dat de constructie gevoeling is voor vuil en corrosie waardoor de constructie kan gaan vastzitten of zwaar beweegbaar wordt.
Het doel van de onderhavige uitvinding is om een goedkope en zeer compacte 20 wegdraaibare contactdoosplaat te verschaffen, die licht bedienbaar is en waarbij het niet mogelijk is met de vingers verkneld te raken of deze te bezeren.
Hiertoe bestaat de constructie van de wegdraaibare contactdoosplaat volgens de uitvinding uit twee vlakke planparalelle platen waarvan de ene plaat vast 25 verbonden is met het vaste gedeelte van de trekhaak en een cilindrisch lagerbusje draagt loodrecht op de plaat en waarvan de andere plaat roteerbaar is bevestigd aan de vaste plaat middels een aan de roteerbare plaat bevestigde as welke draaibaar gelagerd is in het genoemde lagerbusje dat zich op de vaste plaat bevindt.
30 1011699 3
Vervolgens worden in de constructie twee voorkeursstanden van de contactdoosplaat (de ingedraaide en de uitgedraaide stand) gerealiseerd doordat een door een drukveer belaste, axiaal verplaatsbare en aan de vaste plaat gelagerde drukstift, met een bolvormige kop, zich op de voorkeursstanden met 5 zijn bolvormige kop vastdrukt in een een holte welke zich op de beweegbare contactdoosplaat bevindt. Op deze wijze wordt gerealiseerd dat er geen energie benodigd is of vrij komt bij de beweging van de plaat van de ene stand naar de andere, met uitzondering van het verlaten van een voorkeursstand of het intreden in een voorkeursstand waarbij de cilindrische stift uit de holte wordt 10 gedrukt respectievelijk met veerkracht zich in de holte beweegt.
Alleen bij het verlaten van een voorkeursstand is dus een extra kracht vereist, terwijl voor het volledige verdraaien van de ene voorkeursstand naar de andere er vrijwel geen kracht vereist is.
15 Uit het oogpunt van compactheid kan de axiaal beweegbare drukstift gelagerd worden in een half gesloten geleidecilinder waarin zich tevens de drukveer bevindt, welke de stift naar buiten duwt. Hierdoor kan de complete drukstift constructie als één compact onderdeel gemonteerd worden op het vaste plaatgedeelte van de verdraaibare contactdoosplaatconstructie. Bij voorkeur 20 wordt op de buitenzijde van de geleidecilinder schroefdraad aangebracht zodat de juiste afstelling van de stift ten opzichte van de holtes kan plaatsvinden door het inschroeven van de de geleidecilinder in bijvoorbeeld een lasmoer welke op de vaste plaat wordt gelast. De borging van de cilinder in zijn afgestelde positie wordt verkregen door het gebruik van lijm op de schroefdraad.
25
Bij een voorkeursuitvoering van de wegdraaibare contactdoosplaat volgens de uitvinding zijn de holtes gevormd op de kopse kant van de wegdraaibare plaat en is de drukstift zodanig op de vaste plaat gelagerd in zijn geleidecilinder dat de hartlijn van de stift door het hart van de draaibare plaat loopt (het vlak van de 30 halve plaatdikte, zie figuur 2) en de draaiingsas van de draaibare plaat loodrecht snijdt (zie figuur 1). Bij het handmatig verdraaien van de draaibare plaat van de 1011699 4 ene voorkeursstand naar de andere wordt bij het verlaten van de eerste voorkeursstand de verende drukstift teruggdrongen uit de holte, waarna bij het verder verdraaien van de plaat naar de andere voorkeursstand de bolkop van de stift over een concentrisch met de draaiingsas gevormde kopse kant van de 5 draaibare plaat sleept, om vervolgens bij het bereiken van de andere voorkeursstand weer in een holte te dringen en deze stand te fixeren.
Het voordeel van deze constructie is dat de beide fixatieholten in de contour van de contactdoosplaat verwerkt zijn waardoor zij zonder extra bewerking en kosten bij het vervaardigen van de plaat door bijvoorbeeld stansen of lasersnijden 10 worden gevormd.
Verdere kenmerken en details van de uitvinding zullen toegelicht worden aan de hand van de navolgende beschrijving met verwijzing naar de figuren.
15 In figuur 1 is te zien dat de roterende contactdoosplaat (1) in twee standen gezet kan worden, namelijk een weggedraaide stand (gestippeld getekend) en een uitgedraaide stand (vol getekend), waarbij het verdraaien plaatsvindt over een as (3) welke gelagerd is in de lagerbus (4, figuur 2) die zich op de vaste plaat bevindt.
20 Bij de weggedraaide stand is de contactdoosplaat achter de bumper verborgen met uitzondering van een oog dat onder de bumper uitsteekt en waaraan men met een vinger de contactdoosplaat kan uitdraaien naar de uitgedraaide stand (de streep-stippellijn stelt de onderkant van de bumper voor).
In de uitgedraaide stand is de contactdoosplaat met daarop gemonteerd de 25 contactdoos (niet getekend!) volledig in het zicht en toegankelijk voor het monteren van de stekker van.de aanhanger.
Tevens is in deze figuur te zien dat de contactdoosplaat in beide standen vergrendeld wordt door de bolvormige kop van de cilindrische stift (5) welke vanuit zijn cilindrische lagering (6) door een drukveer (7) in de holte op de kopse 30 kant van de contactdoosplaat wordt gedrukt. Ook is te zien dat direct naast elk der beide holten zich een dam (9) bevindt die een harde aanslag vormt met 1011699 5 conisch gevormde kopse kant van de geleidecilinder waarin de bolkopstift beweegt. Hierdoor is de maximale uitslag van de contactdoosplaat tussen de beide standen beperkt tot ongeveer 90 graden.
5 In figuur 2 is een dwarsdoornede te zien van de constructie van de wegdraaibare contactdoosplaat. De draaiingsas (3) is hier door middel van een las verbonden met de draaibare plaat (1). De stalen lagerbus (4) waarin de draaiingsas gelagerd is, is door middel van een las verbonden met de vaste plaat van de constructie en is inwendig voorzien van kunststof glijlagers (10). In de axiale 10 borging van de as is voorzien door middel van een seegerring of borgring (11). Verder is te zien dat de stift (5) met zijn bolvormige kop vanuit de clindrische geleidebus (6) door de veer (7) op de kopse kant van de draaibare plaat wordt gedrukt. De cilindrische geleidebus is bevestigd op de vaste plaat (2) door middel van schroefdraad welke op de buitenzijde van de cilinder is aangebracht. Met 15 deze uitwendige schroefdraad wordt de geleidecilinder in een lasmoer (8) geschroefd worden die vastgelast is op de vaste plaat.
20 25 30 1011699

Claims (3)

1. Wegdraaibare draaginrichting voor een contactdoos ten behoeve van een afneembare trekhaak voor personenvoertuigen, in hoofdzaak bestaande uit een wegdraaibare draagplaat voor de contactdoos, waarbij de draaiingsas van de plaat loodrecht op de plaat gelegen is en waarbij voorzien is in twee voorkeursstanden van de draagplaat, namelijk een stand waarbij de 10 draagplaat in het zicht is en toegankelijk onder de bumper van het voertuig uitsteekt en een stand waarbij de draagplaat zich onzichtbaar weggedraaid achter de bumper van het voertuig bevind, met als kenmerk dat de beide voorkeursstanden gefixeerd worden doordat een door veerkracht aangedreven axiaal verplaatsbare aan het vaste deel van de trekhaak 15 gelagerde stift met een bolvormige kop zich vastdrukt in een holte welke zich op de verdraaibare contactdoosplaat bevindt.
2. Wegdraaibare draaginrichting voor een contactdoos volgens conclusie 1 waarbij de beide holten voor de fixatie van de voorkeursstanden zich 20 bevinden op een met de draaiingsas concentrisch deel van de kopse kant van de contactdoosplaat (zie figuur 1) en waarbij de axiaal verplaatsbare stift zodanig op de vaste plaat gelagerd is dat de hartlijn van de stift door het hart van de draaibare plaat loopt (vlak van de halve plaatdikte, zie figuur 2) en de draaiingsas van de draaibare plaat loodrecht snijdt. 25
3. Wegdraaibare draaginrichting voor een contactdoosplaat volgens één der voorgaande conclusies waarbij aan het eind der beide holten zich een dam bevindt die als harde aanslag dient voor de geleidecilinder van de stift zodat de verdraaiing van de plaat beperkt is tot de beide eindstanden of 30 voorkeursstanden. 1011699
NL1011699A 1999-03-30 1999-03-30 Wegdraaibare draaginrichting voor een contactdoos t.b.v. een afneembare trekhaak. NL1011699C2 (nl)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1011699A NL1011699C2 (nl) 1999-03-30 1999-03-30 Wegdraaibare draaginrichting voor een contactdoos t.b.v. een afneembare trekhaak.
EP00201122A EP1151876A1 (en) 1999-03-30 2000-04-25 Device suitable for attaching a socket associated with a towing hook to a vehicle

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1011699A NL1011699C2 (nl) 1999-03-30 1999-03-30 Wegdraaibare draaginrichting voor een contactdoos t.b.v. een afneembare trekhaak.
NL1011699 1999-03-30

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL1011699C2 true NL1011699C2 (nl) 2000-10-03

Family

ID=19768939

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL1011699A NL1011699C2 (nl) 1999-03-30 1999-03-30 Wegdraaibare draaginrichting voor een contactdoos t.b.v. een afneembare trekhaak.

Country Status (2)

Country Link
EP (1) EP1151876A1 (nl)
NL (1) NL1011699C2 (nl)

Citations (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE8712103U1 (nl) * 1987-09-07 1987-10-22 Peka-Fahrzeugbau Gmbh + Co Kg, 7500 Karlsruhe, De
EP0847881A1 (en) * 1996-11-19 1998-06-17 Scambia Industrial Developments Aktiengesellschaft Swing-aside bearing device for a socket
EP0913276A2 (de) * 1997-10-28 1999-05-06 ORIS FAHRZEUGTEILE HANS RIEHLE GmbH Anhängevorrichtung

Patent Citations (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE8712103U1 (nl) * 1987-09-07 1987-10-22 Peka-Fahrzeugbau Gmbh + Co Kg, 7500 Karlsruhe, De
EP0847881A1 (en) * 1996-11-19 1998-06-17 Scambia Industrial Developments Aktiengesellschaft Swing-aside bearing device for a socket
EP0913276A2 (de) * 1997-10-28 1999-05-06 ORIS FAHRZEUGTEILE HANS RIEHLE GmbH Anhängevorrichtung

Also Published As

Publication number Publication date
EP1151876A1 (en) 2001-11-07

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US6527292B2 (en) Storable trailer hitch
US4073508A (en) Adjustable trailer hitch
US5322315A (en) Towing hitch
US6268800B1 (en) Trailer jack-knife alarm device
US5547210A (en) Trailer hitch
US3860267A (en) Trailer hitch bar
US4109930A (en) Towing device for motor vehicles
US7793967B2 (en) Configurable trailer hitch apparatus
US3941407A (en) Fifth wheel trailer hitch
CA2661706A1 (en) Interchangeable hitch ball assembly
US8272662B2 (en) Coupler assembly
US7052032B1 (en) Pivotable anti sway trailer hitch
CA2101377C (en) Trailer coupler
NL1011699C2 (nl) Wegdraaibare draaginrichting voor een contactdoos t.b.v. een afneembare trekhaak.
US6908098B2 (en) Non-rotating hitch ball
US6394475B1 (en) Trailer guard
US3904225A (en) Adjustable trailer hitch
US2944836A (en) Retractable trailer hitches
US20020145269A1 (en) Breakaway coupler assembly
US6332626B1 (en) Tow bar for towing tongueless vehicles
US6139042A (en) Truck hitch mounting frame
US6302425B1 (en) Trailer tongue extension apparatus
US5013060A (en) Apparatus for protecting a truck bed and side rails
US3841664A (en) Trailer hitch guard
US3794354A (en) Coupling for caravans and trailers

Legal Events

Date Code Title Description
PD2B A search report has been drawn up
VD1 Lapsed due to non-payment of the annual fee

Effective date: 20031001