GR1009552B - Συστημα προγραμματισμου αρδευσης - Google Patents

Συστημα προγραμματισμου αρδευσης Download PDF

Info

Publication number
GR1009552B
GR1009552B GR20180100244A GR20180100244A GR1009552B GR 1009552 B GR1009552 B GR 1009552B GR 20180100244 A GR20180100244 A GR 20180100244A GR 20180100244 A GR20180100244 A GR 20180100244A GR 1009552 B GR1009552 B GR 1009552B
Authority
GR
Greece
Prior art keywords
soil
deactivation
passive
irrigation
activation
Prior art date
Application number
GR20180100244A
Other languages
English (en)
Inventor
Αγγελος Αναστασιου Πατακας
Original Assignee
Αγγελος Αναστασιου Πατακας
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Αγγελος Αναστασιου Πατακας filed Critical Αγγελος Αναστασιου Πατακας
Priority to GR20180100244A priority Critical patent/GR1009552B/el
Publication of GR1009552B publication Critical patent/GR1009552B/el

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01GHORTICULTURE; CULTIVATION OF VEGETABLES, FLOWERS, RICE, FRUIT, VINES, HOPS OR SEAWEED; FORESTRY; WATERING
    • A01G25/00Watering gardens, fields, sports grounds or the like

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Water Supply & Treatment (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Environmental Sciences (AREA)
  • Catching Or Destruction (AREA)

Abstract

Η εφεύρεση αφορά παθητικό σύστημα προγραμματισμού άρδευσης καλλιεργειών αποτελούμενο από συλλέκτη (1), υλικό πλήρωσης (7) και μεθοδολογία μετάδοσης πληροφορίας ενεργοποίησης-απενεργοποίησης του συστήματος (8,9). Η ενεργοποίηση του συστήματος αντιστοιχεί στο πέρας της άρδευσης ενώ η απενεργοποίηση στην ανάγκη επανέναρξης. Η αλλαγή κατάστασης του συστήματος (ενεργοποίηση - απενεργοποίηση και αντίστροφα) δύναται να πραγματοποιηθεί χωρίς εξωτερική παρέμβαση και η πληροφορία αυτή να μεταδοθεί σε μεγάλη απόσταση. Το υλικό πλήρωσης (ΥΠ) συνίσταται από αδρανές χημικά υλικό (πυριτική άμμος) με τροποποιούμενες και προσαρμοζόμενες τιμές υδροδυναμικών και υδραυλικών παραμέτρων. Έτσι δίδεται η δυνατότητα ρύθμισης της ευαισθησίας και διακριτικής του ικανότητας του συστήματος ώστε να προσαρμόζεται αποτελεσματικότερα στις διαφορετικές εδαφικές συνθήκες και καλλιέργειες και βελτιώνεται η ακρίβεια των χημικών αναλύσεων του συλλεγέντος εδαφικού νερού. Με την εφαρμογή του εν λόγω συστήματος επιτυγχάνεται αφενός η ορθολογικότερη διαχείριση των υδατικών πόρων στην αγροτική παραγωγή αφετέρου δε η προστασία του περιβάλλοντος μέσω της αποτελεσματικότερης χρήσης λιπασμάτων.

Description

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Σύστημα προγραμματισμού άρδευσης
Η προτεινομένη εφεύρεση αναφέρεται σε ειδικό ‘ παθητικό ’ μετρητικό σύστημα συνεχούς λειτουργίας και επακριβούς καθορισμού του χρόνου εφαρμογής άρδευσης και της ποσότητας της αρδευτικής δόσης το οποίο, παρέχοντας την δυνατότητα ρύθμισης και διαφοροποίησης της διακριτικής ικανότητας και ευαισθησίας του, μπορεί να προσαρμόζεται αποτελεσματικά στους διαφορετικούς τύπους εδαφών και καλλιεργειών. Με την εφαρμογή της επιτυγχάνεται αφενός η ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων στην αγροτική παραγωγή αφετέρου δε η προστασία του περιβάλλοντος μέσω της αποτελεσματικότερης χρήσης λιπασμάτων.
Οι μέχρι τούδε χρησιμοποιούμενες τεχνικές πρόβλεψης αρδευτικών αναγκών και συνεπώς εξοικονόμησης νερού βασίζονται σε συστήματα ή αισθητήρες οι οποίοι προσδιορίζουν και καταγράφουν είτε τιμές εδαφικής υγρασίας εκπεφρασμένες ως υδατικό δυναμικό ή ως επί τοις εκατό (%) περιεκτικότητα του εδάφους σε νερό είτε την ταχύτητα κίνησης του νερού στο έδαφος λόγω βαρύτητας. Τα τελευταία, δεν έχουν ούτε την ικανότητα συνεχούς και αδιάλειπτης λειτουργίας ούτε ρύθμισης και προσαρμογής των ενδείξεων και της ευαισθησίας τους με βάση τον τύπο του εδάφους καθώς και το είδος και την ανθεκτικότητα στην έλλειψη νερού της καλλιέργειας στην οποία τοποθετούνται, με συνέπεια να καθίσταται προβληματική η χρήση τους λόγω μειωμένης ακρίβειας ή/και δυσκολίας στην ερμηνεία των μετρήσεων.
Πλεονέκτημα της εφεύρεσης αποτελεί η δυνατότητα αφενός συνεχούς, χωρίς εξωτερική παρέμβαση, λειτουργίας αφετέρου δε ρύθμισης και συνεπώς τροποποίησης της διακριτικής ικανότητας και ευαισθησίας του συστήματος ώστε αυτό να προσαρμόζεται καλύτερα σε δεδομένες εδαφικές συνθήκες και είδη καλλιεργειών βελτιώνοντας σημαντικά την ακρίβεια των αποτελεσμάτων και αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα χρήσης του αρδευτικού νερού.
Το σύστημα συμφώνως με την παρούσα εφεύρεση έχει την ικανότητα ολοκλήρωσης τιμών ταχύτητας κίνησης εδαφικού νερού στο έδαφος και περιεκτικότητας σε εδαφική υγρασία, σε μια απλή και υψηλής ακρίβειας πληροφορία, ικανή να χρησιμοποιηθεί για τον τερματισμό της άρδευσης (προσδιορισμός ποσότητας αρδευτικής δόσης) και για την πρόβλεψη του χρόνου εφαρμογής νέας άρδευσης. Σύμφωνα με τα παραπάνω, το σύστημα λειτουργεί συνδυάζοντας δεδομένα κινητικής του νερού στο έδαφος -οριζόμενης ως την διαχωριστική επιφάνεια επαφής του κορεσμένου από υγρασία και του ξηρού εδάφους η οποία σχηματίζεται καθώς το νερό κινείται σε βαθύτερα στρώματα του εδάφους λόγω της βαρύτητας- και αύξησης της εδαφικής υγρασίας πέραν του σημείου κορεσμού στο δεδομένο βάθος τοποθέτησης.
Ένας απλός τρόπος παρουσίασης του συστήματος δίδεται στα Σχήματα 1 και 2. Σύμφωνα με αυτά το σύστημα απαρτίζεται από: ειδικού σχήματος συσκευή συλλογής εδαφικού νερού (1), Σύστημα μεταβίβασης της πληροφορίας κατάστασης του συστήματος (8, 9) και Υλικό πλήρωσης (7) (ΥΠ).
Η ειδικού σχήματος συσκευή συλλογής εδαφικού νερού (1) -(Συλλέκτης) (Σχήμα 1), παρεμβάλλεται στην καθοδική κίνηση του νερού τοποθετούμενη σε συγκεκριμένο και προκαθορισμένο βάθος από την επιφάνεια του εδάφους (10). Έτσι, καθώς το εδαφικό νερό κινείται από τα επιφανειακά στα βαθύτερα στρώματα, ένα μέρος του θα παγιδευτεί μέσα στην συσκευή. Η συλλογή τμήματος εδαφικού νερού υποβοηθείται και συνεπώς καθίσταται εφικτή λόγω ειδικού σχήματος του συλλέκτη (1) ο οποίος είναι κατά προτίμηση κατασκευασμένος από πλαστικό. Το συλλεγέν εδαφικό νερό αποθηκεύεται στην δεξαμενή (2) που βρίσκεται στην βάση της συσκευής περνώντας δια του υλικού πλήρωσης (7) και δια μεταλλικής φύσεως φίλτρου (3) και προκαλεί παθητικά, με μηχανικό τρόπο, ανύψωση - μέσω ανεξαρτήτων, συνεχόμενων, ελαφριάς κατασκευής (φελιζόλ η παρόμοιο υλικό), διαφορετικού αλλά συγκεκριμένου μήκους στοιχείων (4) - ενός δείκτη (5) που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους παρέχοντας την πληροφορία ότι η εφαρμοσθείσα ποσότητα νερού είναι επαρκής και η άρδευση θα πρέπει να σταματήσει (ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ). Το συλλεγόμενο σύμφωνα με τα παραπάνω εδαφικό διάλυμα δύναται να ληφθεί στην επιφάνεια του εδάφους με την χρησιμοποίηση ελαστικού εύκαμπτου σωλήνα (6) και την εφαρμογή αρνητικής πίεσης (τάσης) και να χρησιμοποιηθεί, μέσω προσδιορισμού της περιεκτικότητάς του σε θρεπτικά στοιχεία, προς καλύτερο προγραμματισμό και έλεγχο χρήσης των λιπασμάτων. Έτι περαιτέρω, καθώς η περιεκτικότητα σε υγρασία του εδάφους στο συγκεκριμένο βάθος προοδευτικά μειώνεται το εδαφικό νερό που έχει αποθηκευτεί στην βάση της συσκευής θα πρέπει, κινούμενο ανοδικά, να εξέλθει του συλλέκτη και αυτό να γίνει άμεσα αντιληπτό μέσω της προκαλούμενης πτώσης του ίδιου δείκτη (ΑΠΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ) παρέχοντας την πληροφορία για την αναγκαιότητα εφορμογής νέας άρδευσης.
Το Σύστημα μεταβίβασης της πληροφορίας κατάστασης του συστήματος (ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ-ΑΠΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ) απεικονίζεται σε λεπτομέρεια στο Σχήμα 2. Η άνοδος του δείκτη (5) (ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ) πραγματοποιείται όπως προαναφέρθηκε μηχανικά. Αντίστοιχα, η πτώση του δείκτη (5) επιτυγχάνεται επίσης μηχανικά μέσω καταλλήλου συστήματος δύο μαγνητικών δίσκων (8) τοποθετημένων στην βάση του δείκτη οι οποίοι έχουν διττό ρόλο:
• λόγω του βάρους τους προκαλούν την κίνηση προς τα κάτω του δείκτη και συνεπώς την απενεργοποίηση του συστήματος χωρίς εξωτερική παρέμβαση
• μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καταγραφή και μεταβίβαση του σήματος ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗΣ- ΑΠΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗΣ του συστήματος αντίστοιχα σε μεγάλες αποστάσεις με την βοήθεια μαγνητικού διακόπτη (9) τοποθετούμενου σε κατάλληλη θέση στην εξωτερική πλευρά της συσκευής. Έτσι, το όλο σύστημα δύναται να περιλαμβάνει τρόπους, διαδικασίες και μέσα μεταβίβασης της πληροφορίας κατάστασης ενεργοποίησης - απενεργοποίησης σε χρήστες ευρισκόμενους σε μικρές ή μεγαλύτερες αποστάσεις χρησιμοποιώντας σύγχρονη τεχνολογία.
Σύμφωνα με την εφεύρεση ιδιαίτερα κρίσιμη παράμετρος για την ακρίβεια της παρεχόμενης πληροφορίας του συστήματος αποτελεί η ταχύτητα κίνησης του νερού μέσα στην συσκευή συλλογής (συλλέκτης). Η εν λόγω ταχύτητα πρέπει να είναι τέτοια ώστε η ενεργοποίηση-απενεργοποίηση του συστήματος να πραγματοποιείται σε διαφορετικές τιμές υγρασίας ανάλογα με το έδαφος και στο συντομότερο δυνατό χρόνο. Όταν ως Υλικό πλήρωσης (7) (ΥΠ) της συσκευής χρησιμοποιηθεί ποσότητα εδάφους, προερχόμενη από την θέση τοποθέτησης, τότε ο χρόνος ενεργοποίησης είναι αφενός σημαντικά υψηλός, λόγω της καταστροφής της δομής του εδάφους που συνεπάγεται η συλλογή και η εκ νέου τοποθέτησή του στον συλλέκτη, αφετέρου δε εξαρτάται από την μηχανική σύσταση του εδάφους και τους χειρισμούς του χρήστη. Επιπρόσθετα, η συνεχής κίνηση του νερού μέσω του εδαφικού υλικού πλήρωσης του συλλέκτη αλλοιώνει την σύνθεση του υδατικού δείγματος που αποθηκεύεται στην βάση του συστήματος καθιστώντας ανακριβή τα αποτελέσματα της αναλύσεώς του. Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα οι ενδείξεις του συστήματος να εμφανίζουν μειωμένη ακρίβεια και επαναληψιμότητα, διαφοροποιούμενες εντόνως κατά τρόπο που δεν δύναται να υπολογιστεί, προβλεφθεί και συνεπώς αντιμετωπιστεί. Αν ληφθεί επίσης υπόψη ότι εκ κατασκευής απαιτείται κάποιος χρόνος μεταξύ της αύξησης της υγρασίας στο συγκεκριμένο βάθος τοποθέτησης του συστήματος και ενεργοποίησής του, λόγω της αναγκαιότητας προηγούμενης συλλογής ποσότητας υγρού, καθίσταται φανερό το μέγεθος του σφάλματος υπό εδαφικές συνθήκες χαρακτηριζόμενες από γρήγορη μεταβολή υδροδυναμικών παραμέτρων και ευαίσθητα στην ξηρασία φυτά. Ειδικότερα, σε περιπτώσεις στις οποίες συνδυάζονται από τη μία άρδευση με μικρή ποσότητα νερού και μεγάλο βάθος τοποθέτησης συστήματος και από την άλλη έδαφος με υψηλή ικανότητα συγκράτησης υγρασίας (βαρύ έδαφος), η ενεργοποίηση του συστήματος καθίσταται αδύνατος ή τουλάχιστον προβληματική λόγω μη επαρκούς πλήρωσης της δεξαμενής (2). Ομοίως, η απενεργοποίηση του συστήματος η οποία πραγματοποιείται με την αντίστροφη κίνηση του εδαφικού νερού υπόκεινται στους ιδίους περιοριστικούς, για την ακρίβεια της παραγόμενης πληροφορίας, παράγοντες. Προς τούτο, στο προτεινόμενο σύστημα το υλικό πλήρωσης συνίσταται από πυριτική άμμο υψηλής καθαρότητας (χωρίς να αποκλείεται η χρήση άλλου ανάλογων ιδιοτήτων υλικού) η οποία δύναται, μέσω καταλλήλου τροποποίησης της κοκο μετρικής της σύστασης (αναλογία και μέγεθος κόκκων), να εμφανίζει διαφορετικές υδραυλικές και υδροδυναμικές ιδιοτήτες. Έτσι επιτυγχάνεται διαφοροποίηση της ευαισθησίας του συστήματος κατά τρόπο ώστε να προσιδιάζει καλύτερα σε διαφορετικά εδάφη και καλλιέργειες. Επιπλέον, αυτό το υλικό πλήρωσης καθώς είναι χημικά αδρανές δεν επηρεάζει την χημική σύσταση του λαμβανόμενου εδαφικού διαλύματος αυξάνοντας την ακρίβεια και επαναληψιμότητα των αποτελεσμάτων χημικών αναλύσεων.
Το υλικό πλήρωσης (ΥΠ) που αναφέρθηκε δύναται να κατηγοριοποιηθεί στις ακόλουθες δύο βασικές κατηγορίες χωρίς να αποκλείεται η χρήση περισσοτέρων κατηγοριών:
Α. Υλικό μέσων τιμών υδραυλικών παραμέτρων (ΥΠ1) κατάλληλο για περιπτώσεις στις οποίες επιζητείται μέτρια διακριτική ικανότητα και ευαισθησία (εδαφικές συνθήκες χαρακτηριζόμενες από υψηλή και αργή μεταβολή τιμών περιεκτικότητας σε υγρασία (βαριά εδάφη) ή/και ανθεκτικά στην ξηρασία φυτά). Αυτό συνίσταται από πυριτική άμμο αποτελούμενη κατά 70% από κόκκους διαμέτρου 100 έως 400 microns (0.1 έως 0.4 mm διάμετρο), και κατά 30 % από κόκκους διαμέτρου 100 to 200 micron.
Β. Υλικό υψηλών τιμών υδραυλικών παραμέτρων (ΥΠ2) κατάλληλο για περιπτώσεις στις οποίες επιζητείται υψηλή ευαισθησία και ακρίβεια (εδαφικές συνθήκες χαρακτηριζόμενες από μικρή και ταχεία μεταβολή περιεκτικότητας σε υγρασία (ελαφριά εδάφη) ή/και ευαίσθητα στην ξηρασία φυτά). Συνίσταται από πυριτική άμμο αποτελούμενη κατά 40% από κόκκους διαμέτρου 100 έως 400 microns (0.1 έως 0.4 mm διάμετρο), και κατά 60 % από κόκκους διαμέτρου 100 έως 200 microns.
Παρακάτω παρατίθεται παράδειγμα διερεύνησης in situ’ των επιπτώσεων της χρησιμοποίησης των παραπάνω αναφερόμενων διαφορετικών υλικών πλήρωσης (ΥΠ1 και ΥΠ2) στην ενεργοποίηση του συστήματος σε εδάφη με διαφορετικές μηχανικές ιδιότητες (Εδαφος 1 και 2) (Πίνακας 1). Τα παραπάνω ΥΠ1 και ΥΠ2 αξιολογήθηκαν συγκρινόμενα τόσο μεταξύ τους όσο και με υλικό πλήρωσης το οποίο συνίστατο από το αντίστοιχο έδαφος (ΥΠ έδαφος).
Πίνακας 1. Μέσες τιμές μηχανικής ανάλυσης στα δύο εδάφη (βάθος 0-50 εκ).
Η υγρασία (%) του εδάφους στα διαφορετικά βάθη μετρήθηκε με την χρήση ‘Profilers’ εδαφικής υγρασίας οι οποίοι τοποθετήθηκαν σε διαφορετικά σημεία του πειραματικού τεμαχίου σε θέση κάτω από τους σταλλάκτες. Τα συγκεκριμένα όργανα προγραμματίστηκε να καταγράφουν την μεταβολή της υγρασίας σε 4 διαφορετικά βάθη (20, 30, 40 και 50 εκ) ανά δέκα λεπτά. Στα ίδια βάθη αλλά σε διαφορετικά σημεία των πειραματικών τεμαχίων τοποθετήθηκαν οι συσκευές με διαφορετικά ΥΠ. Από τα αποτελέσματα προέκυψε ότι:
1. Η αύξηση (%) της περιεκτικότητας εδαφικής υγρασίας η οποία προκαλεί την ενεργοποίηση των αισθητήρων ήταν σημαντικά μικρότερη στο έδαφος 2 συγκριτικά με το έδαφος 1 ανεξαρτήτως βάθους μετρήσεων (Πίνακας 2). Η διαφοροποίηση αυτή τεκμηριώνει την αναγκαιότητα χρησιμοποίησης συστημάτων διαφοροποιημένης διακριτικής ικανότητας και ευαισθησίας σε κάθε τύπο εδάφους.
Πίνακας 2. Διαφορές μεταξύ των δύο εδαφών στην αύξηση (%) της περιεκτικότητας εδαφικής υγρασίας που προκαλεί ενεργοποίηση των αισθητήρων. (Διαφορετικά γράμματα υποδηλώνουν στατιστικώς σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο εδαφών για το ίδιο βάθος τοποθέτησης).
2. Και στις δύο κατηγορίες εδαφών, ανεξαρτήτως βάθους τοποθέτησης, ο χρόνος ενεργοποίησης του συστήματος ήταν σημαντικά μικρότερος όταν χρησιμοποιήθηκαν τα ΥΠ1 και ΥΠ2 αντίστοιχα (Πίνακας 3).
Πίνακας 3. Διαφορές μεταξύ των Υλικών Πλήρωσης (ΥΠ) όσον αφορά τον χρόνο ενεργοποίησης του συστήματος σε δύο είδη εδαφών. (Διαφορετικά γράμματα υποδηλώνουν στατιστικώς σημαντικές διαφορές μεταξύ των ΥΠ για το ίδιο τύπο εδάφους και βάθος τοποθέτησης).
Κατά ανάλογο τρόπο αξιολογήθηκαν τα ΥΠ1 και ΥΠ2 συγκρινόμενα τόσο μεταξύ τους όσο και με εδαφικό υλικό πλήρωσης- το οποίο συνίστατο από έδαφος μέσης μηχανικής σύστασης (ΥΠ3) - όσον αφορά την ικανότητά τους προς απενεργοποίηση του συστήματος. Για την συγκριτική αυτή δοκιμή χρησιμοποιήθηκε ειδική πειραματική διάταξη αποτελούμενη από κυλινδρικό βαθμολογημένο ογκομετρικό σωλήνα ο οποίος ήταν ανοικτός και στις δύο άκρες. Στον ογκομετρικό αυτό σωλήνα προστίθετο τα υπό μελέτη υλικά πλήρωσης μέχρι το ύψος των 25 εκ. και ακολουθούσε προσθήκη νερού στην βάση του. Για κάθε είδος υλικού πλήρωσης υπολογίζονταν η ταχύτητα ανόδου της υδατικής στήλης (V) ως ακολούθως:
V= Η/Τ
όπου:
Η, η άνοδος της υδατικής στήλης (cm) και
Τ, ο αντίστοιχος χρόνος (min)
Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων (Σχήμα 3) προκύπτει σημαντική διαφοροποίηση ως προς την ταχύτητα ανόδου της υδατικής στήλης (χρόνος απενεργοποίησης του συστήματος) μεταξύ υλικών πλήρωσης η οποία ήταν σημαντικά υψηλότερη στα ΥΠ1 (■) και ΥΠ2 (·) σε σχέση με το έδαφος - ΥΠ3 (A). Το ΥΠ2 εμφάνισε συγκριτικά υψηλότερη ταχύτητα ανόδου της υδατικής στήλης (28% και 60% σε σχέση με το ΥΠ1 και ΥΠ3 αντιστοίχως).

Claims (9)

ΑΞΙΩΣΕΙΣ
1. Παθητικό σύστημα προγραμματισμού άρδευσης αποτελούμενο από συλλέκτη (1), υλικό πλήρωσης (7) και μηχανισμό δημιουργίας σήματος ενεργοποίησης - απενεργοποίησης συστήματος (5,8) χαρακτηριζόμενο αφενός από την ρύθμιση και προσαρμογή της ευαισθησίας και διακριτικής του ικανότητας μέσω χρησιμοποίησης διαφορετικού υλικού πληρώσεως και αφετέρου εκ του ότι λειτουργεί συνεχώς και χωρίς εξωτερική παρέμβαση καθώς και καταγράφει και μεταδίδει την πληροφορία κατάστασης του συστήματος.
2. Παθητικό σύστημα προγραμματισμού άρδευσης, συμφώνως με την αξίωση 1, χαρακτηριζόμενο από υλικό πλήρωσης (7) το οποίο του προσδίδει διαφορετική ευαισθησία και διακριτική ικανότητα.
3. Παθητικό σύστημα προγραμματισμού άρδευσης, συμφώνως με τις παραπάνω αξιώσεις, χαρακτηριζόμενο από το ότι το υλικό πλήρωσης είναι πυριτική άμμος, υψηλής καθαρότητας.
4. Παθητικό σύστημα προγραμματισμού άρδευσης, συμφώνως με τις παραπάνω αξιώσεις, χαρακτηριζόμενο από το ότι το υλικό πλήρωσης έχει διαφορετικές και ρυθμιζόμενες - ανάλογα με την κοκο μετρική σύσταση του - υδραυλικές και υδροδυναμικές ιδιότητες.
5. Παθητικό σύστημα προγραμματισμού άρδευσης, συμφώνως με τις παραπάνω αξιώσεις, χαρακτηριζόμενο από το ότι το υλικό πλήρωσης επιπλέον είναι αδρανές χημικά ώστε να μην μεταβάλλει την χημική σύσταση του συλλεγόμενου διαλύματος.
6. Παθητικό σύστημα προγραμματισμού άρδευσης, συμφώνως με την αξίωση 1, χαρακτηριζόμενο από το ότι το σύστημα αποτελείται από μηχανικό μηχανισμό (5,8) που επιτρέπει την ενεργοποίηση και απενεργοποίηση του χωρίς εξωτερική παρέμβαση.
7. Παθητικό σύστημα προγραμματισμού άρδευσης, συμφώνως με τις αξιώσεις 1 και 6, χαρακτηριζόμενο από το ότι ο μηχανισμός απενεργοποίησης συνίσταται από δύο μαγνητικούς δίσκους (8) τοποθετημένους στην βάση του δείκτη.
8. Παθητικό σύστημα προγραμματισμού άρδευσης, συμφώνως με την αξίωση 1, χαρακτηριζόμενο από το ότι το σύστημα επιτρέπει την καταγραφή και μετάδοση της πληροφορίας ενεργοποίησης -απενεργοποίησης συστήματος.
9. Παθητικό σύστημα προγραμματισμού άρδευσης, συμφώνως με την αξίωση 8, χαρακτηριζόμενο από το ότι η καταγραφή και μετάδοση της πληροφορίας ενεργοποίησης-απενεργοποίησης επιτυγχάνεται μέσω μαγνητικού διακόπτη (9) τοποθετημένου σε κατάλληλη θέση στην εξωτερική πλευρά του συστήματος.
GR20180100244A 2018-05-30 2018-05-30 Συστημα προγραμματισμου αρδευσης GR1009552B (el)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
GR20180100244A GR1009552B (el) 2018-05-30 2018-05-30 Συστημα προγραμματισμου αρδευσης

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
GR20180100244A GR1009552B (el) 2018-05-30 2018-05-30 Συστημα προγραμματισμου αρδευσης

Publications (1)

Publication Number Publication Date
GR1009552B true GR1009552B (el) 2019-07-01

Family

ID=67989213

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
GR20180100244A GR1009552B (el) 2018-05-30 2018-05-30 Συστημα προγραμματισμου αρδευσης

Country Status (1)

Country Link
GR (1) GR1009552B (el)

Citations (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GR3034430T3 (en) * 1994-09-22 2000-12-29 Claber Spa Programmable electronic device for the control of irrigation systems
CN202714037U (zh) * 2012-07-14 2013-02-06 成都生辉电子科技有限公司 基于plc的自动灌溉控制系统
US8434697B1 (en) * 2011-05-12 2013-05-07 Peter Olt Autonomous system for injecting additives into irrigation water
RU2539854C1 (ru) * 2013-09-10 2015-01-27 Михаил Анатольевич Борисов Устройство для автоматического полива растений

Patent Citations (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GR3034430T3 (en) * 1994-09-22 2000-12-29 Claber Spa Programmable electronic device for the control of irrigation systems
US8434697B1 (en) * 2011-05-12 2013-05-07 Peter Olt Autonomous system for injecting additives into irrigation water
CN202714037U (zh) * 2012-07-14 2013-02-06 成都生辉电子科技有限公司 基于plc的自动灌溉控制系统
RU2539854C1 (ru) * 2013-09-10 2015-01-27 Михаил Анатольевич Борисов Устройство для автоматического полива растений

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4655076A (en) Moisture measuring apparatus
US7042234B2 (en) Soil matric potential and salinity measurement apparatus and method of use
Jarrell et al. Soil water and temperature status
King et al. A floating lysimeter and its evaporation recorder
Groves Hydrological methods
Sharma Methods and techniques for soil moisture monitoring
Zhu et al. Calibration of two filter papers at different temperatures and its application to GMZ bentonite
CN202119509U (zh) 一种适用于大面积地下池的液位计
GR1009552B (el) Συστημα προγραμματισμου αρδευσης
WO2014172765A1 (pt) Sensor de tensão de água, sistema para caracterização e medições contínuas de água no solo, sistema de indicação de tensão crítica no solo e haste de irrigação
Maughan et al. Soil moisture measurement and sensors for irrigation management
JP4840803B2 (ja) 低水分領域における土壌水分測定方法及び測定装置
Sun et al. Assessment of the influence of an Australian native eucalypt, Corymbia maculata, on soil desiccation in a temperate climate
EP3655755B1 (en) Soil water potential effector apparatus
Stirzaker Factors affecting sensitivity of wetting front detectors
CN103076436B (zh) 测量土体侧向压力用装置以及固结仪
JPS63200062A (ja) 土中水分センサ
Panuska et al. Methods to monitor soil moisture
Faybishenko Tensiometer for shallow and deep measurements of water pressure in vadose zone and groundwater
US6789417B2 (en) Method for sensing evaporation of a liquid
CN105628106B (zh) 一体化密度液位温度测量装置
Patel Laboratory and field manual on irrigation engineering
RU208275U1 (ru) Водомерное устройство
Sorenson Estimating soil matric potential in Owens Valley, California
Hodnett The neutron probe for soil moisture measurement

Legal Events

Date Code Title Description
PG Patent granted

Effective date: 20190906