GR1009486B - Χρηση του θαλασσιου φυτου ποσειδωνια για την παραγωγη βιολογικου κομποστ ή κομποστ για τη γεωργια με τη μεθοδο της κομποστοποιησης, με συγκομποστοποιηση οργανικων αγροβιομηχανικων αποβλητων και βελτιστοποιηση της διεργασιας μεσω φυσικων ορυκτων - Google Patents

Χρηση του θαλασσιου φυτου ποσειδωνια για την παραγωγη βιολογικου κομποστ ή κομποστ για τη γεωργια με τη μεθοδο της κομποστοποιησης, με συγκομποστοποιηση οργανικων αγροβιομηχανικων αποβλητων και βελτιστοποιηση της διεργασιας μεσω φυσικων ορυκτων Download PDF

Info

Publication number
GR1009486B
GR1009486B GR20170100485A GR20170100485A GR1009486B GR 1009486 B GR1009486 B GR 1009486B GR 20170100485 A GR20170100485 A GR 20170100485A GR 20170100485 A GR20170100485 A GR 20170100485A GR 1009486 B GR1009486 B GR 1009486B
Authority
GR
Greece
Prior art keywords
compost
organic
composting
agriculture
posidonia
Prior art date
Application number
GR20170100485A
Other languages
English (en)
Inventor
Κατερινα Επαμεινωνδα Ξενοπουλου
Original Assignee
Κατερινα Επαμεινωνδα Ξενοπουλου
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Κατερινα Επαμεινωνδα Ξενοπουλου filed Critical Κατερινα Επαμεινωνδα Ξενοπουλου
Priority to GR20170100485A priority Critical patent/GR1009486B/el
Publication of GR1009486B publication Critical patent/GR1009486B/el

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C05FERTILISERS; MANUFACTURE THEREOF
    • C05FORGANIC FERTILISERS NOT COVERED BY SUBCLASSES C05B, C05C, e.g. FERTILISERS FROM WASTE OR REFUSE
    • C05F3/00Fertilisers from human or animal excrements, e.g. manure
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C05FERTILISERS; MANUFACTURE THEREOF
    • C05FORGANIC FERTILISERS NOT COVERED BY SUBCLASSES C05B, C05C, e.g. FERTILISERS FROM WASTE OR REFUSE
    • C05F11/00Other organic fertilisers
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C05FERTILISERS; MANUFACTURE THEREOF
    • C05FORGANIC FERTILISERS NOT COVERED BY SUBCLASSES C05B, C05C, e.g. FERTILISERS FROM WASTE OR REFUSE
    • C05F5/00Fertilisers from distillery wastes, molasses, vinasses, sugar plant or similar wastes or residues, e.g. from waste originating from industrial processing of raw material of agricultural origin or derived products thereof
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C05FERTILISERS; MANUFACTURE THEREOF
    • C05FORGANIC FERTILISERS NOT COVERED BY SUBCLASSES C05B, C05C, e.g. FERTILISERS FROM WASTE OR REFUSE
    • C05F7/00Fertilisers from waste water, sewage sludge, sea slime, ooze or similar masses
    • C05F7/005Waste water from industrial processing material neither of agricultural nor of animal origin
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y02TECHNOLOGIES OR APPLICATIONS FOR MITIGATION OR ADAPTATION AGAINST CLIMATE CHANGE
    • Y02ATECHNOLOGIES FOR ADAPTATION TO CLIMATE CHANGE
    • Y02A40/00Adaptation technologies in agriculture, forestry, livestock or agroalimentary production
    • Y02A40/10Adaptation technologies in agriculture, forestry, livestock or agroalimentary production in agriculture
    • Y02A40/20Fertilizers of biological origin, e.g. guano or fertilizers made from animal corpses

Abstract

Στην παρούσα εφεύρεση γίνεται χρήση των μεσογειακών φυκιών (Posidonia Oceanica) για την παραγωγή βιολογικού κομπόστ ή κομπόστ για τη γεωργία με συγκομποστοποίηση επιλεγμένων οργανικών αποβλήτων και τη χρήση ως πρόσθετα φυσικών ορυκτών για τη βελτιστοποίηση της κομποστοποίησης. Η διαδικασία που εφαρμόζεται περιλαμβάνει τη συλλογή και μεταφορά των φυκιών στο χώρο επεξεργασίας και την ανάμιξη αναλόγως, με ποικίλα οργανικά απόβλητα (π.χ. απόβλητα ελαιοτριβείων, οινοποιείων, τυροκομικών μονάδων κ.α.) κατά τρόπο που παρέχει αναλογίες άνθρακα προς άζωτο περίπου 30:1 στην βιομάζα. Τέτοιες αναλογίες ευνοούν τους μικροοργανισμούς που κατευθύνουν τη βιολογική διεργασία κομποστοποίησης και υποβοηθούν την αργή διαδικασία αποσύνθεσης των φυκιών για την απελευθέρωση θρεπτικών συστατικών. Η παραγωγική διαδικασία διαρκεί 9-12 μήνες. Το τελικό προϊόν, βιολογικό κομπόστ ή κομπόστ για την γεωργία, χρησιμοποιείται, ως μέσο ανάπτυξης των φυτών με ικανότητες λιπασματοποίησης, ως εδαφοβελτιωτικό και εμπλουτιστικό, κατά της διάβρωσης και εξάντλησης του εδάφους, ως φυτοπροστατευτικό, ως βιοφίλτρο, ως υλικό κατάλληλο για την πρόσμειξή του με μεταλλικές ενώσεις και ορυκτά που προέρχονται από βιομηχανικές μονάδες.

Description

Χρήση του θαλάσσιου φυτού Ποσειδώνια
για την παραγωγή βιολογικού κομπόστ ή κομπόστ για την γεωργία με την μέθοδο της κομποστοποίησης,με συγκομποστοποίηση οργανικών αγροβιομηχανικών αποβλήτων και βελτιστοποίηση της διεργασίας μέσω φυσικών ορυκτών
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΕΦΕΥΡΕΣΗΣ
Η παρούσα εφεύρεση σχετίζεται με την καινοτομία, της χρήσης για πρώτη φορά στην Ελλάδα του μεσογειακού φυτού (Posidonia Oceanica) ως πρώτη ύλη, σε συγχώνευση με επιλεγμένα οργανικά αγροβιομηχανικά απόβλητα για την παραγωγή οργανικού λιπάσματος (κομπόστ) με την μέθοδο της οργανικής κομποστοποίησης, με παράλληλη προσθήκη σε μικρή αναλογία επιλεγμένων φυσικών ορυκτών. Η οργανική κομποστοποίηση του ανωτέρω φυτού ( Posidonia oceanica) πραγματοποιείται με οργανικά απόβλητα, όπως π.χ. ελαιοπυρήνα, φύλλα ελιάς, κοπριά, υγρά απόβλητα ελαιοτριβείων, απόβλητα τυροκομίας, εκθλίμματα σταφυλιών, για την παραγωγή οργανικού λιπάσματος(κόμποστ). Επιπρόσθετα στο θερμοφιλικό ή το μεσοφιλικό στάδιο της κομποστοποίησης χρησιμοποιούνται σαν πρόσθετα φυσικά ορυκτά π.χ παλυγορσκίτης, ζεόλιθος, διατομίτης, μοντμοριλλονίτης, άργιλος για τη βελτιστοποίηση της διαδικασίας και τη δημιουργία τελικού προϊόντος (κομπόστ) αυξανόμενης άξιας. Από την συγκομποστοποίηση του μεσογειακού φυτού ( Posidonia oceanica) με επιλεγμένα οργανικά απόβλητα παράγεται ένα νέο βιολογικό προϊόν για την εγχώρια και ξένη αγορά κηπευτικής και γεωργίας, το οποίο:
• είναι θρεπτικό για τα φυτά
• είναι απαλλαγμένο από φυτικά παράσιτα και μικρόβια • είναι πλήρως απαλλαγμένο από βαρέα μέταλλα ή άλλες διαβαθμισμένες περιβαλλοντικά οργανικές ή ανόργανες ενώσεις
• προστατεύει την υγεία των φυτών, των ζώων και των ανθρώπων μέσα από την τροφική αλυσίδα
• είναι οικονομικό για τον καταναλωτή.
Η παρούσα εφεύρεση σχετίζεται επίσης με την μέθοδο οργανικής κομποστοποίησης, η οποία χρησιμοποιείται για την παραγωγή compost. Η μέθοδος αυτή προσφέρει ένα καλύτερο, ασφαλέστερο και οικονομικότερο από κάθε άποψη βιολογικό αγροτικό προϊόν σε σύγκριση με τα μέχρι τώρα οργανικά προϊόντα κομπόστ της αγοράς.
Χρήση των φυκιών (Posidonia oceanica) στην Ελλάδα και στην Ευρώπη
Στις παραθαλάσσιες περιοχές της Ελλάδος εκατοντάδες χρόνια πριν οι άνθρωποι είχαν ανακαλύψει τις ευεργετικές ιδιότητες των φυκιών για τις καλλιέργειές τους. Είναι γνωστή η αξία των φυκιών για τον εμπλουτισμό του εδάφους και για την ανάγκη παραμονής τους στο χώμα επί πολλά χρόνια για την αποσύνθεσή τους. Χρήση των φυκιών ( Posidonia oceanica) με σκοπό την ταχεία απελευθέρωση των θρεπτικών συστατικών και ικανοτήτων τους με επιστημονικές μεθόδους, για την παραγωγή αγροτικού προϊόντος, επιτεύχθηκε για πρώτη φορά με την παρούσα επινόηση στην Ελλάδα.
Στην Ευρώπη είναι γνωστή η κομποστοποίηση άλλου είδους θαλασσίων φυκιών όπως Sargassum, Macrocystis, Fucus serratus κ.α. Από την μέχρι τώρα πληροφόρηση από τη σχετική βιβλιογραφία κάτι ανάλογο που να αφορά την κομποστοποίηση του μεσογειακού θαλάσσιου φυτού ( Posidonia oceanica), δεν υπάρχει σε χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Χρήση Οργανικών αποβλήτων στην Ελλάδα
Η χρήση οργανικών αποβλήτων, όπως π.χ. ελαιοπυρήνας, κοπριές ζώων, φύλλα ελιάς, οικιακά αποφάγια, οργανικά απορρίμματα κ.α., για την παραγωγή κομπόστ έχει ξεκινήσει σαν προσπάθεια εδώ και αρκετά χρόνια σε διάφορα μέρη της Ελλάδος από βιοκαλλιεργητές και μη. Προσπάθεια οργανωμένη για την παραγωγή κομπόστ από αστικά οργανικά απόβλητα, γίνεται εδώ και μερικά χρόνια από τις Μονάδες Λιπασματοποίησης του Δήμου Καλαμάτας και Δήμου Αθηναίων.
Στην παρούσα εφεύρεση, τα οργανικά απόβλητα, συγκομποστοποιούνται με την κύρια πρώτη ύλη (φύκια Posidonia oceanica) και συγκεκριμένα χρησιμοποιούνται, σαν αρωγός της διαδικασίας κομποστοποίησης, για την παραγωγή του τελικού προϊόντος φυκοκομπόστ.
Χρήση Φυσικών Ορυκτών ως πρόσθετα κομποστοποίησης
Στην παρούσα εφεύρεση χρησιμοποιούνται σε μικρή αναλογία (έως 5% κ.β. του τελικού προϊόντος) φυσικά ορυκτά (όπως π.χ παλυγορσκίτης, ζεόλιθος, διατομίτης, μοντμοριλλονίτης, άργιλος ή συνδυασμούς αυτών) σαν πρόσθετα (amendments) για τη βελτιστοποίηση της διαδικασίας κομποστοποίησης και τη δημιουργία τελικού προϊόντος (κομπόστ) αυξανόμενης άξιας. Επιγραμματικά τα παραπάνω φυσικά ορυκτά ως πρόσθετα λόγω της μεσοπωρώδους δομής τους, της μεγάλης ειδικής επιφάνειας (600 - 800 m<2>/g) και της μέσης έως υψηλής ιοντοανταλλακτικής ικανότητας, επιτυγχάνουν:
α) Στο στάδιο της προκατεργασίας της κομποστοποίησης την απορρόφηση ενδεχόμενης περίσσειας υγρασίας, την αύξηση της συνοχής και της πλαστικότητας των οργανικών υλικών και τη δέσμευση της περίσσειας αμμωνίας και την εξάλειψη ενδεχόμενων οσμών.
β) Στο μεσοφιλικό / θερμοφιλικό στάδιο της κομποστοποίησης τη σταθερότητα του pH σε ελαφρά αλκαλικές συνθήκες, την αύξηση του αερισμού μέσω του μεσοπωρώδους, τη διατήρηση υψηλών θερμοκρασιών, την αύξηση της ταχύτητας κομποστοποίησης, τη μείωση (μέσω ισχυρής προσρόφησης) της απώλειας Ν και Ρ, τη βελτιστοποίηση του λόγου C/N και τέλος την ισχυρή δέσμευση μετάλλων ή οργανικών ρύπων, γ) Τη δημιουργία τελικού προϊόντος (κομπόστ) αυξημένης αξίας (added value product) με βελτιωμένη διαβάθμιση / συνοχή, με έλεγχο της περιεχόμενης υγρασίας και των θρεπτικών συστατικών μέσω προσρόφησης / σταδιακής απελευθέρωσης, και απόλυτα περιβαλλοντικά ασφαλές.
Σκοπός της Εφεύρεσης
Ο σκοπός της παρούσας εφεύρεσης είναι η παραγωγή ενός οργανικού αγροτικού προϊόντος το οποίο θα είναι θρεπτικότερο για τα φυτά, ασφαλέστερο για τον άνθρωπο και το περιβάλλον και οικονομικότερο σε σχέση με ανάλογα προϊόντα κομπόστ που κυκλοφορούν στην αγορά.
Αλλος σκοπός της παρούσας εφεύρεσης είναι η παραγωγή ενός προϊόντος, το οποίο:
• αναπληρώνει τα οργανικά συστατικά του εδάφους, διατηρεί την υγεία του, εμποδίζει την ξήρανσή του και τη διάβρωση • τροποποιεί το pH στο έδαφος
• βοηθά την κατακράτηση υγρασίας στο χώμα
• παρέχει αργό εμπλουτισμό φυσικών θρεπτικών ουσιών και έτσι μειώνει ή περιορίζει την εξάρτηση από χημικά λιπάσματα
• βοηθά στην υγιή επέκταση της ρίζας των φυτών
• ενθαρρύνει την δραστηριότητα των σκουληκιών της γης και γενικά της εδαφικής πανίδας
• προάγει τον μικροβιολογικό πληθυσμό μέσα στο έδαφοςκυρίως βακτήρια και ακτινομύκητες
• βοηθά τα βακτηρίδια μέσα στο κομπόστ να καταστείλουν κάποιες φυτικές αρρώστιες που προέρχονται από το χώμα, μειώνοντας έτσι την ανάγκη για μυκητοκτόνα και εντομοκτόνα
• έχει φυτοπροστατευτικές ιδιότητες
• βελτιώνει το ποσοστό βλάστησης και την ταχύτητα της βλάστησης των σπόρων
• αναπτύσσει τις σοδειές περισσότερο σε σχέση με τα χημικά λιπάσματα.
Κομποστοποίηση
Το θαλάσσιο φυτό ( Posidonia oceanica) είναι αργό στην φυσική του διάσπαση και για να δημιουργήσουμε ισορροπημένο μείγμα για την παραγωγή κομπόστ αναμιγνύεται τεμαχισμένο, κονιορτοποιημένο ή ολόκληρο ή σε συνδυασμό με άλλα οργανικά απόβλητα ή υποπροϊόντα προωθώντας υψηλότερες ποσότητες αζώτου, όπως π.χ. κοπριά από διάφορα ζώα, φύλλα ελιάς, οργανικά απόβλητα που προέρχονται από την παραγωγή λαδιού ελιάς (πυρήνας, φύλλα ελιάς, κατσίγαρος), εκθλίμματα σταφυλών οινοποιείων, τυρόγαλα.
Η όλη διαδικασία στηρίζεται στην ατελή καύση της ύλης, δηλαδή οργανική ύλη, στην προκειμένη περίπτωση φύκια ( Posidonia oceanica), αντιδρά με οξυγόνο, παράγοντας μονοξείδιο του άνθρακα (CO), κάρβουνο, διοξείδιο του άνθρακα (CO2) και θερμότητα. Η καύση των οργανικών αποβλήτων με τη βοήθεια μικροοργανισμών σπάνια είναι τέλεια, παράγοντας δηλαδή μόνο CO2,ενέργεια και νερό. Αντίθετα, μοιάζει πολύ με την ατελή καύση της ύλης. Ο συνήθης τρόπος καύσης που χρησιμοποιούν οι μικροοργανισμοί με σκοπό την παραγωγή ενέργειας για την συνέχιση των βιολογικών λειτουργιών τους, μέσω της βιοοξειδωτικής διαδικασίας χουμοποίησης (περισσότερο γνωστής με το όρο «κομποστοποίηση»), είναι ο εξής: Τα οργανικά απόβλητα «καίγονται» με οξυγόνο της ατμόσφαιρας μέσω των μικροοργανισμών δημιουργώντας το κομπόστ, CO2, νερό υπό μορφή υγρασίας πάνω στο κομπόστ και ενέργεια υπό μορφή θερμότητας.
Η διαδικασία αυτή μπορεί να παρομοιαστεί με αυτήν του ανθρώπινου σώματος: εισπνοή οξυγόνου, κατανάλωση τροφών με συνέπεια την παραγωγή ενέργειας απαραίτητης για τις δραστηριότητες του οργανισμού και εκπνοή CO2, με την έκκριση ούρων και αποβολή περιττωμάτων. Τα μικρόβια (σαν άλλοι σκύλοι) έχουν τη δυνατότητα να τρέφονται και να πολλαπλασιάζονται από τα «αποφάγια», δηλαδή από τα οργανικά απόβλητα του ανθρώπινου οργανισμού και να κάνουν τις δικές τους καύσεις. Οι δικές τους εκκρίσεις και η συγχωνευμένη διαφοροποιημένη οργανική τους μάζα, εάν προσεκτικά επιλεχθούν η σύσταση των αποβλήτων που καταναλώνουν καθώς και οι συνθήκες με συνεχή έλεγχο της διαδικασίας, αντιστοιχούν στο compost.
Γ ια την παρασκευή compost με τις επιθυμητές ιδιότητες, χρειάζεται η συνεργασία διαφόρων ειδών βακτηρίων και μυκήτων (actinomycetes) και ισορροπία διαφόρων παραγόντων. Ο λόγος άνθρακα και αζώτου (C/N) στο αρχικό μίγμα οργανικών υλών πρέπει να είναι περίπου 30:1, έτσι ώστε τα μικρόβια να αναπτύσσονται και να αποσυνθέτουν τα απόβλητα, χωρίς ωστόσο να δημιουργούν και τα ίδια απόβλητα. Κατά την διαδικασία της καύσης, οι μικροοργανισμοί διασπούν τα συστατικά των αποβλήτων, π.χ. υδατάνθρακες, κυπαρίνη, πρωτεΐνες, λινίνη, οργανικά οξέα. Η διαδικασία περνά από διάφορες φάσεις κατά τις οποίες τα παραπάνω υλικά διασπώνται σταδιακά από διαφορετικές αποικίες μικροβίων. Η αρχική υγρασία του προς επεξεργασία μίγματος πρέπει να είναι 50-55%, ενώ κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας δεν πρέπει να υπερβεί το 55%.
Σύμφωνα με την αρχή της καύσης (το ίδιο με το τζάκι), πρέπει να υπάρχει άφθονο οξυγόνο. Η επάρκεια του οξυγόνου ελέγχεται με δείκτη την θερμοκρασία. Κατά τη διάρκεια της πρώτης θερμοφιλικής φάσης, η θερμοκρασία φτάνει γύρω στους 65 βαθμούς Celsius. Άρα η μικροβιακή δραστηριότητα είναι μεγάλη, το οξυγόνο καταναλώνεται και αναποδογυρίζονται οι σωροί κομπόστ, ώστε να διασφαλιστεί ο επαρκής αερισμός και εμπλουτισμός τους σε οξυγόνο. Επίσης, το ίδιο γίνεται εάν έχει συσσωρευτεί πολλή υγρασία, μειώνοντας έτσι τη θερμοκρασία του μείγματος.
Το τελικό προϊόν, οργανικό κομπόστ, χρειάζεται 9 - 12 μήνες, σε δύο φάσεις, για να ολοκληρωθεί και παρουσιάζει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
• Εμφανίζει μείωση όγκου κατά 50% σε σχέση με τις πρώτες ύλες
• Χάρη στις θερμοκρασίες που αναπτύσσονται (55-70 °C) κατά την διάρκεια των 9-12 μηνών, το κομπόστ δεν περιέχει παθογόνους μικροοργανισμούς ούτε σπόρους φυτικών παρασίτων
• Είναι σταθερό προϊόν, δηλαδή δεν μεταβάλλεται άλλο
• Έχει ουδέτερο pH και αυξημένη δυνατότητα ανταλλαγής ανιόντων
• Έχει αυξημένη απορροφητικότητα σε νερό και περιέχει μεγάλες συγκεντρώσεις θρεπτικών στοιχείων.
Παραγωγική διαδικασία
Η περίοδος της παραγωγικής διαδικασίας και παρακολούθησης για την ωρίμανση του προϊόντος κομπόστ διαρκεί περίπου ένα χρόνο, σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση διαρκεί 4 με 5 μήνες.
Παράγονται διάφορα είδη κομπόστ με βασική πρώτη ύλη τα φύκια (Posidonia Oceanica), τα οποία συγκοστοποιούνται με οργανικά απόβλητα διαφόρων ειδών και σε ποικίλες αναλογίες με μικρή, συμμετοχή (έως 5%κ.β στο τελικό προϊόν) φυσικών ορυκτών ως πρόσθετα π.χ.:
• Φύκια posidonia oceanica 80%, κοπριά από κότες έως 10%, τυρόγαλο έως 8%, φυσικά ορυκτά έως 2%
• Φύκια posidonia oceanica 67%, ελαιοπυρήνας έως 20%, τσίπουρα έως 6%, κοπριά προβάτων έως 2,5%, φύλλα ελιάς έως 1,5%, φυσικά ορυκτά έως 3%
• Φύκια posidonia oceanica 76%, κοπριά κατσικίσια έως 14%, τυρόγαλο έως 8%, φυσικά ορυκτά έως 2%
• Φύκια posidonia oceanica 67%, κοπριά κατσίκας έως 20%, λιόζουμα έως 12%, φυσικά ορυκτά έως 1%
• Φύκια posidonia oceanica 77%, ελαιοπυρήνας 23%
• Φύκια posidonia oceanica 75%, λάσπη βιολογικού καθαρισμού έως 20%, φυσικά ορυκτά έως 5%
Τα φύκια ( Posidonia oceanica) χρησιμοποιούνται κατά την επεξεργασία με τους εξής τρόπους: τεμαχισμένα, κονιορτοποιημένα ολόκληρα ή σε συνδυασμό. Μεταφέρονται στο χώρο επεξεργασίας την άνοιξη, αλλά προτού υποβληθούν στα διάφορα στάδια επεξεργασίας παραμένουν εκτεθειμένα αρκετούς μήνες στην βροχή, ώστε να ξεπλυθούν από το αλάτι. Κατόπιν με κάποιον από τους προαναφερθέντες τρόπους αναμιγνύονται μαζί με άλλα οργανικά υλικά, για την παραγωγή του τελικού προϊόντος.
Κάθε Φθινόπωρο αρχίζει η επεξεργασία των φυκιών του προηγούμενου έτους. Τα διάφορα οργανικά υλικά μαζί με τα φύκια διαμορφώνονται, ταυτόχρονα με τη μίξη τους, και με την χρήση μηχανήματος J.C.B (εκσκαφής και φόρτωσης χώματος), σε πυραμιδοειδή σειράδια (windrows) πλάτους 3 μ., μήκους 50-80 μ. και ύψους 1,80 μ. Έτσι επιτυγχάνεται ο καλύτερος δυνατός αερισμός προσφέροντας τις ιδανικότερες συνθήκες για την ανάπτυξη των μικροβιακών δραστηριοτήτων.
Το κομπόστ περιστρέφεται με την χρήση του J.C.B. κάθε μήνα. Ένας πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι η χρήση του ειδικού αναστροφέα κομπόστ (Ρ.Τ.Ο.) προσκολλημένου σε τρακτέρ, ώστε το ανακάτεμα των υλικών να είναι περισσότερο ομοιογενές.
Η περίοδος της παραγωγικής διαδικασίας διαρκεί περίπου ένα χρόνο και περιλαμβάνει δύο φάσεις. Η πρώτη φάση διαρκεί 4-5 μήνες. Η πορεία της βιολογικής αντίδρασης παρακολουθείται σε καθημερινή βάση με τη μέτρηση θερμοκρασιών σε 8-10 διαφορετικά σημεία κατά μήκος κάθε σωρού και σε βάθος 30 &70 εκατοστών σε κάθε σημείο. Ως θερμοκρασία του σωρού λαμβάνεται ο μέσος όρος των επιμέρους μετρήσεων. Παράλληλα, γίνονται μετρήσεις υγρασίας και pH. Ανάλογα με τα αποτελέσματα των μετρήσεων, κρίνεται εάν είναι ικανοποιητική η πορεία της αντίδρασης. Εάν όχι, με κατάλληλες επεμβάσεις, π.χ. προσθήκη νερού, αποκαθίστανται οι ιδανικές συνθήκες για την περαιτέρω εξέλιξη των βιολογικών διεργασιών στο εσωτερικό του κομπόστ.
Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης, διάρκειας περίπου 4-5 μηνών, το κομπόστ συγκεντρώνεται σε σωρούς διαμέτρου 5 μέτρων και ύψους 2,5 μέτρων, προκειμένου να ξεκινήσει η δεύτερη φάση της παραγωγικής διαδικασίας, που αποτελεί τη φάση ωρίμανσης του κομπόστ. Αφού παραμείνει μερικούς μήνες σε αυτό το τελικό στάδιο ωρίμανση, το κομπόστ είναι πλέον έτοιμο να χρησιμοποιηθεί στις γεωργικές καλλιέργειες φυτών και δένδρων.
Εάν η χρήση για την οποία προορίζεται το επιβάλλει, το τελικό προϊόν φυκο-κομπόστ κοσκινίζεται για να απομακρυνθεί τυχόν υπερμέγεθες υλικό. Γίνεται προώθηση του τελικού προϊόντος σε ειδικό μηχάνημα διαχωρισμού (tromel screener, κόσκινο) από όπου παραλαμβάνεται το προϊόν στις επιθυμητές κοκομετρικές διαστάσεις απαλλαγμένο από, βότσαλα, ρίζες ποσειδώνια κ.α. Στη συνέχεια το τελικό προϊόν προωθείται στο χώρο συσκευασίας για ενσάκιση και εμπορία. Ο διαχωρισμός του τελικού προϊόντος βελτιώνει την αισθητική του παραγόμενου προϊόντος που αποκτάει ιδιαίτερη σημασία στους επαγγελματικούς χώρους (φυτώρια ) όπου γίνεται χρήση κομπόστ για σπορικά και φυτά δοχείων πρώτου και δεύτερου μεγέθους
Το φυκο-κομπόστ είναι χουμώδες, καστανόχρωμο με εμφανές χαρακτηριστικό μικρές ίνες φυκιών εντός της μάζας του. Προέρχεται από την φυσική επεξεργασία βιοδιασπώμενων οργανικών αποβλήτων, που ανακυκλώνονται φυσικά και έχουν σαν βάση τους τα στοιχεία C, Ρ, Ν, Ο, Η, οργανωμένα σε ενώσεις όπως υδατάνθρακες και πρωτεΐνες. Η σύσταση του τελικού προϊόντος κομπόστ βρίσκεται τυπικά μέσα στις ακόλουθες τιμές: Άζωτο 1 -1.8%
Φώσφορος ( Ρ2O5) 0.6 - 1.1%
Κάλιο ( Κ2O ) 0.35 - 0.75%
C:N 10 - 20
Οργανικές ύλες 30%- 55%
pH 7.1 - 8.2
Αγωγιμότητα 4000 - 5500 μS
Υγρασία 40% - 50%
Χρήση του φυκοκομπόστ
• Βιολογικό κομπόστ ή κομπόστ για την γεωργία σαν μέσο ανάπτυξης των φυτών με ικανότητες λιπασματοποίησης.
• Εδαφοβελτιωτικό και εμπλουτιστικό εδάφους.
• Μέσο για αναδάσωση και ανάπλαση του εδάφους και για τον έλεγχο της διάβρωσης των πρανών.
• Προϊόν που η χρήση του είναι κατά της διάβρωσης και εξάντλησης του εδάφους από τις εποχιακές και εντατικές μορφές καλλιέργειας.
• Τα compost teas από το βιολογικό κομπόστ για την γεωργία χρησιμοποιούνται ως φυτοπροστατευτικά.
• Υλικό κατάλληλο για την πρόσμειξη του με μεταλλικές ενώσεις και ορυκτά βιομηχανικών μονάδων.
• Ως βιοφίλτρο για τον έλεγχο ρύπων αέριας, υγρής η στερεής (γεώδους) προέλευσης.

Claims (23)

ΑΞΙΩΣΕΙΣ
1. Χρήση του μεσογειακού θαλάσσιου φυτού ( Posidonia Oceartica) για την παραγωγή βιολογικού κομπόστ ή κομπόστ για την γεωργία, με τη βιολογική μέθοδο της οργανικής κομποστοποίησης, με συγκομποστοποίηση οργανικών αποβλήτων ή υποπροϊόντων γεωργικών ή ζωικών ή βιομηχανικών μονάδων και τη χρήση σε μικρή αναλογία ως πρόσθετα φυσικών ορυκτών για τη βελτιστοποίηση της κομποστοποίησης και την παραγωγή αυξημένης αξίας τελικού προϊόντος. Από την συγκομποστοποίηση του μεσογειακού φυτού ( Posidonia oceanica) με επιλεγμένα οργανικά απόβλητα παράγεται ένα νέο προϊόν για την εγχώρια και ξένη αγορά κηπευτικής και γεωργίας.
2. Μέθοδος παραγωγής βιολογικού κομπόστ ή κομπόστ για τη γεωργία με τη βιολογική μέθοδο της οργανικής κομποστοποίησης από τα φύκια ( Posidonia Oceanica) με συγκομποστοποίηση οργανικών αποβλήτων προερχόμενων από γεωργικές ή ζωικές ή βιομηχανικές δραστηριότητες και τη χρήση σε μικρή αναλογία ως πρόσθετα φυσικών ορυκτών για τη βελτιστοποίηση της κομποστοποίησης, που χαρακτηρίζεται από τα ακόλουθα στάδια:
α) Τα φύκια ( Posidonia Oceanica) με μηχανικά μέσα συγκεντρώνονται από την παραλία στον υπαίθριο χώρο επεξεργασίας, όπου τοποθετούνται σε σειρές η μία δίπλα στην άλλη. Προτού υποβληθούν στην επεξεργασία κομποστοποίησης παραμένουν κατ’ αυτόν τον τρόπο εκτεθειμένα στην βροχή επί ένα χρόνο, προκειμένου να ξεπλυθούν από το αλάτι της θάλασσας.
β) Κάθε Οκτώβριο αρχίζει η επεξεργασία των φυκιών του προηγούμενου έτους. Τα φύκια με την βοήθεια φορτωτή διαμορφώνονται, στο μέρος που είναι ήδη τοποθετημένα, σε πυραμιδοειδείς σειρές. Κατά την διάρκεια του σχηματισμού και διάταξης των σειρών γίνεται παράλληλα μείξη των διαφόρων άλλων οργανικών υλικών που πρόκειται να συγκομποστοποιηθούν προκειμένου να παραχθούν τα διάφορα είδη κομπόστ.
γ) Το θαλάσσιο φυτό ( Posidonia Oceanica) είναι πολύ αργό στην φυσική του διάσπαση (αποικοδόμηση) και για αυτό το λόγο αναμειγνύεται, άλλοτε τεμαχισμένο ή κονιορτοποιημένο, ολόκληρο ή σε συνδυασμό με άλλα οργανικά υλικά πλούσια σε άζωτο προκειμένου να προκύψει ένα ισορροπημένο μείγμα για την έναρξη της βιολογικής διεργασίας κομποστοποίησης. Οι ποσότητες και το είδος των οργανικών υλών που λαμβάνουν μέρος στην κομποστοποίηση εξαρτώνται από το εκάστοτε είδος κομπόστ που επιδιώκεται να παραχθεί μετά την ολοκλήρωση της παραγωγικής διαδικασίας. Γενικά, η αναλογία άνθρακα προς άζωτο (C:N) μετά την ανάμειξη των υλικών δεν πρέπει να υπερβαίνει το 35:1 για την έναρξη της βιολογικής διαδικασίας κομποστοποίησης. Αυτό διασφαλίζεται με την παρασκευαστική εμπειρία και τη βοήθεια εργαστηριακών μετρήσεων.
δ) Η διάταξη των αντιδρώντων οργανικών υλικών στον χώρο επεξεργασίας περιλαμβάνει σειρές διακεκριμένων πυραμιδοειδών σωρών σε διάφορες αναλογίες. Οι σειρές έχουν περίπου τις ακόλουθες διαστάσεις: μήκος 50-80 μ., πλάτος 3 μ. και ύψος 1,80 μ. Με αυτό επιτυγχάνεται ο καλύτερος δυνατός αερισμός προσφέροντας τις ιδανικότερες συνθήκες για την ανάπτυξη των μικροβιακών δραστηριοτήτων.
ε) Το κομπόστ περιστρέφεται κάθε μήνα με την βοήθεια μηχανήματος J.C.B. (εκσκαφής και φόρτωσης χώματος) ή ειδικού Ρ.Τ.Ο. (ειδικός αναστροφέας κομπόστ ρυμουλκούμενος με τρακτέρ), Με την αναστροφή του κομπόστ επιτυγχάνεται η τροφοδοσία τής βιομάζας του με οξυγόνο, που είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη & επικράτηση αερόβιων μικροοργανισμών. Η παρουσία των αερόβιων μικροοργανισμών είναι καθοριστική για την αποσύνθεση (χώνευση) και ανοργανοποίηση των φυτικών και ζωικών υπολειμμάτων.
στ) Η περίοδος της παραγωγικής διαδικασίας διαρκεί περίπου ένα χρόνο και περιλαμβάνει δύο φάσεις. Η πρώτη φάση διαρκεί 4-5 μήνες. Η πορεία της βιολογικής αντίδρασης παρακολουθείται σε καθημερινή βάση με τη μέτρηση θερμοκρασιών σε 8-10 διαφορετικά σημεία κατά μήκος κάθε σωρού και σε βάθος 30 &70 εκατοστών σε κάθε σημείο. Ως θερμοκρασία του σωρού λαμβάνεται ο μέσος όρος των επιμέρους μετρήσεων. Παράλληλα, γίνονται μετρήσεις υγρασίας και pH. Ανάλογα με τα αποτελέσματα των μετρήσεων, κρίνεται εάν είναι ικανοποιητική η πορεία της αντίδρασης. Εάν όχι, με κατάλληλες επεμβάσεις, π.χ. προσθήκη νερού, αποκαθίστανται οι ιδανικές συνθήκες για την περαιτέρω εξέλιξη των βιολογικών διεργασιών στο εσωτερικό του κομπόστ.
ζ ) Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης, διάρκειας περίπου 4-5 μηνών, το κομπόστ συγκεντρώνεται σε σωρούς διαμέτρου 5 μέτρων και ύψους 2,5 μέτρων, προκειμένου να ξεκινήσει η δεύτερη φάση της παραγωγικής διαδικασίας, που αποτελεί τη φάση ωρίμανσης του κομπόστ. Αφού παραμείνει μερικούς μήνες σε αυτό το τελικό στάδιο ωρίμανση, το κομπόστ είναι πλέον έτοιμο να χρησιμοποιηθεί στις γεωργικές καλλιέργειες φυτών και δένδρων.
Αυτό το τελικό κομπόστ ( φυκοκομπόστ ) είναι σταθερό οργανικό προϊόν, χουμώδες, καστανόχρωμο, με εμφανές χαρακτηριστικό τις ίνες φυκιών εντός της μάζας του και με σύσταση που βρίσκεται τυπικά μέσα στις ακόλουθες τιμές:
Αζωτο 1 -1.8%
Φώσφορος ( Ρ2O5) 0.6 - 1.1 %
Κάλιο ( Κ2O ) 0.35 - 0.75%
C:N 10 - 20
Οργανικές ύλες 30%- 55%
pH 7.1 - 8.2
Αγωγιμότητα 4000 - 5500 μS
Υγρασία 40% - 50%
3. Τα φυσικά ορυκτά ως πρόσθετα, όπως αναφέρθηκαν στην αξίωση 1 και 2, είναι τα εξής: παλυγορσκίτης, ζεόλιθος, διατομίτης, μοντμοριλλονίτης, άργιλος (ή συνδυασμούς αυτών), σε λεπτομερή (<75μ) ή αδρομερή (που περιλαμβάνει μεγέθη κόκκων μεταξύ 1.19 mm - 0.250 mm) κοκκομετρία ή συνδυασμούς αυτών σε αναλογία συμμετοχής έως 5% κ.β. του τελικού προϊόντος.
4. Τα οργανικά απόβλητα, όπως αναφέρθηκαν στην αξίωση 1, γεωργικών μονάδων είναι τα εξής: ελαιοπυρήνας, υγρά απόβλητα ελαιοτριβείων, εκθλίμματα σταφυλών, φύλλα ελιάς, στελέχη καπνού, άλευρο λινόσπορου, άλευρο βαμβακόσπορου, πολτός μήλων, τέφρα φλοιού βαμβακόσπορου, τέφρα ηλίανθου, τέφρα ξύλων, όλα τα υπόλοιπα καλλιέργειας εσπεριδοειδών/ κηπευτικών και υπόλοιπα επεξεργασίας αυτών, κλαδέματα πάσης φύσεως δένδρων, γρασίδι, άχυρο, πριονίδι, και οτιδήποτε άλλο φυτικής προέλευσης.
5. Τα οργανικά απόβλητα, όπως αναφέρθηκαν στην αξίωση 1, ζωικών μονάδων είναι τα εξής: τυρόγαλο, αίμα αποξηραμένο, τέφρα οστών, κοπριά πουλερικών, κοπριά προβάτων, κοπριά αιγός, κοπριά ιπποειδών, κοπριά βοειδών, υπολείμματα ερίου, απορρίμματα σφαγείων, άλευρο από οστά και κρέατα, ιχθυάλευρο αποξηραμένο, υπολείμματα ιχθύων, οστεάλευρο ακατέργαστο, αίμα αποξηραμένο, τέφρα οστών και οτιδήποτε άλλο ζωικής προέλευσης.
6. Τα οργανικά απόβλητα, όπως αναφέρθηκαν στην αξίωση 1 , βιομηχανικών μονάδων είναι τα εξής: λάσπη βιολογικού καθαρισμού, λάσπη υπονόμων ξερή, λάσπη υπονόμων επεξεργασμένη.
7. Το βιολογικό κομπόστ ή κομπόστ για την γεωργία, το παραγόμενο κατά την μέθοδο της αξίωσης 2, το οποίο χαρακτηρίζεται από το ότι αποτελείται από φύκια posidonia oceanica με συγκομποστοποίση αποβλήτων γεωργικών ή ζωικών ή βιομηχανικών μονάδων και τη χρήση σε μικρή αναλογία ως πρόσθετα φυσικών ορυκτών όπως π.χ κοπριά πουλερικών, κοπριά προβάτων, κοπριά αιγός, τυρόγαλο, ελαιοπυρήνας, φύλλα ελιάς, υγρά απόβλητα ελαιοτριβείων, εκθλίμματα σταφυλών, λάσπη βιολογικού καθαρισμού, άργιλος, ζεόλιθος, διατομίτης, παλυγορσκίτης,
√ φύκια posidonia oceanica 80%, εκθλμίματα σταφυλιών έως 10%, ελαιοπυρήνας 8%, ζεόλιθος έως 2%
√ φύκια posidonia oceanica 67%, ελαιοπυρήνας έως 23%, εκθλίμματα σταφυλών έως 6%, φύλλα ελιάς έως 1,5%, άργιλος έως 2,5%
√ φύκια posidonia oceanica 76%, κοπριά προβάτων έως 10%, παλυγορσκίτης έως4%
√ φύκια posidonia oceanica 70%, ελαιοπυρήνας έως 10%, εκθλίμματα σταφυλών έως 10%, κοπριά κότας έως 7%, διατομίτης έως 3%
√ φύκια posidonia oceanica 70%, κοπριά πουλερικών 10%, φύλλα ελιάς 15%, μοντμοριλλονίτης έως 2,5, άργιλος έως 2,5%
√ φύκια posidonia oceanica 75%, λάσπη βιολογικού καθαρισμού έως 20%, διατομίτης έως 5%.
8. Το βιολογικό κομπόστ ή κομπόστ για την γεωργία, όπως αναφέρθηκε στις αξιώσεις 2,3 και 6, το οποίο χαρακτηρίζεται από την ακόλουθη σύσταση: φύκια posidonia oceanica 80%, κοπριά πουλερικών έως 10%, τυρόγαλο 8%, ζεόλιθος έως 2%.
9. Το βιολογικό κομπόστ ή κομπόστ για την γεωργία, όπως αναφέρθηκε στις αξιώσεις 2,3 και 6, το οποίο χαρακτηρίζεται από την ακόλουθη σύσταση: φύκια posidonia oceanica 67%, ελαιοπυρήνας έως 23%, εκθλίμματα σταφυλών έως 6%, φύλλα ελιάς έως 1,5%, άργιλος έως 2,5%.
10. Το βιολογικό κομπόστ ή κομπόστ για την γεωργία, όπως αναφέρθηκε στις αξιώσεις 2,3 και 6, το οποίο χαρακτηρίζεται από την ακόλουθη σύσταση: φύκια posidonia oceanica 76%, κοπριά προβάτων έως 10%, παλυγορσκίτης έως 4%.
11. Το βιολογικό κομπόστ ή κομπόστ για την γεωργία, όπως αναφέρθηκε στις αξιώσεις 2,3 και 6, το οποίο χαρακτηρίζεται από την ακόλουθη σύσταση: φύκια posidonia oceanica 70%, ελαιοπυρήνας έως 10%, εκθλίμματα σταφυλών έως 10%, κοπριά κότας έως 7%, διατομίτης έως 3%
12. Το βιολογικό κομπόστ ή κομπόστ για την γεωργία, όπως αναφέρθηκε στις αξιώσεις 2 και 6, το οποίο χαρακτηρίζεται από την ακόλουθη σύσταση: φύκια posidonia oceanica 70%, κοπριά πουλερικών 10%, φύλλα ελιάς 15%, μοντμοριλλονίτης έως 2,5, άργιλος έως 2,5%.
13. Το κομπόστ για την γεωργία, όπως αναφέρθηκε στις αξιώσεις 2 και 6 το οποίο χαρακτηρίζεται από την ακόλουθη σύσταση: φύκια posidonia oceanica 75%, λάσπη βιολογικού καθαρισμού έως 20%, διατομίτης έως 5%.
14. Χρήση του κομπόστ για την γεωργία του παραγόμενου με τη μέθοδο που περιγράφεται στην αξίωση 2, με την προσθήκη μεταλλικών ενώσεων βιομηχανικών μονάδων.
15. Χρήση του βιολογικού κομπόστ ή κομπόστ για την γεωργία του παραγόμενου με την μέθοδο που περιγράφεται στην αξίωση 2, με την προσθήκη ορυκτών βιομηχανικών μονάδων.
16. Χρήση του βιολογικού κομπόστ ή κομπόστ για την γεωργία του παραγόμενου με τη μέθοδο που περιγράφεται στην αξίωση 2, σαν μέσο ανάπτυξης των φυτών με ικανότητες λιπασματοποίησης.
17. Χρήση του βιολογικού κομπόστ ή κομπόστ για την γεωργία, του παραγόμενου με τη μέθοδο που περιγράφεται στην αξίωση 2, σαν βελτιωτικό και εμπλουτιστικό εδάφους.
18. Χρήση του βιολογικού κομπόστ ή κομπόστ για την γεωργία, του παραγόμενου με τη μέθοδο που περιγράφεται στην αξίωση 2, σαν μέσο ανάπλασης και αποκατάστασης γης και ελέγχου διάβρωσης πρανών.
19. Χρήση του βιολογικού κομπόστ ή κομπόστ για την γεωργία, του παραγόμενου με τη μέθοδο που περιγράφεται στην αξίωση 2, σαν φυτόχωμα με θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη φυτωρίων φυτών και δένδρων.
20. Χρήση του βιολογικού κομπόστ ή κομπόστ για την γεωργία, του παραγόμενου με τη μέθοδο που περιγράφεται στην αξίωση 2, σαν μέσο κατά της διάβρωσης και κατά της εξάντλησης του εδάφους από τις εποχιακές και εντατικές μορφές καλλιέργειας.
21. Την χρήση των εκχυλισμάτων (compost teas) που προέρχονται από το βιολογικό κομπόστ για τη γεωργία ως φυτοπροστατευτικό.
22. Την χρήση του βιολογικού κομπόστ ή κόμποστ για τον έλεγχο ρύπων αέριας ή υγρής ή στερεής (γεώδους) προέλευσης.
23. Το θαλάσσιο φυτό posidonia oceanica όπως αναφέρεται στις αξιώσεις από 1 έως 22 μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μορφή σκόνης, μικρών τεμαχίων, ολόκληρο ή σε συνδυασμό.
GR20170100485A 2017-10-27 2017-10-27 Χρηση του θαλασσιου φυτου ποσειδωνια για την παραγωγη βιολογικου κομποστ ή κομποστ για τη γεωργια με τη μεθοδο της κομποστοποιησης, με συγκομποστοποιηση οργανικων αγροβιομηχανικων αποβλητων και βελτιστοποιηση της διεργασιας μεσω φυσικων ορυκτων GR1009486B (el)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
GR20170100485A GR1009486B (el) 2017-10-27 2017-10-27 Χρηση του θαλασσιου φυτου ποσειδωνια για την παραγωγη βιολογικου κομποστ ή κομποστ για τη γεωργια με τη μεθοδο της κομποστοποιησης, με συγκομποστοποιηση οργανικων αγροβιομηχανικων αποβλητων και βελτιστοποιηση της διεργασιας μεσω φυσικων ορυκτων

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
GR20170100485A GR1009486B (el) 2017-10-27 2017-10-27 Χρηση του θαλασσιου φυτου ποσειδωνια για την παραγωγη βιολογικου κομποστ ή κομποστ για τη γεωργια με τη μεθοδο της κομποστοποιησης, με συγκομποστοποιηση οργανικων αγροβιομηχανικων αποβλητων και βελτιστοποιηση της διεργασιας μεσω φυσικων ορυκτων

Publications (1)

Publication Number Publication Date
GR1009486B true GR1009486B (el) 2019-03-20

Family

ID=66677955

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
GR20170100485A GR1009486B (el) 2017-10-27 2017-10-27 Χρηση του θαλασσιου φυτου ποσειδωνια για την παραγωγη βιολογικου κομποστ ή κομποστ για τη γεωργια με τη μεθοδο της κομποστοποιησης, με συγκομποστοποιηση οργανικων αγροβιομηχανικων αποβλητων και βελτιστοποιηση της διεργασιας μεσω φυσικων ορυκτων

Country Status (1)

Country Link
GR (1) GR1009486B (el)

Citations (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO2004035508A1 (en) * 2002-10-21 2004-04-29 Kagree Holdings Compost based on mineral fertiliser
US20070227212A1 (en) * 2006-03-30 2007-10-04 He Zhenli L Materials and methods for preparing dolomite phosphate rock-based soil amendments and fertilizers
EP2674411A1 (en) * 2011-02-07 2013-12-18 Fertinagro Nutrientes, S.L. Method for producing a biological fertilizer and biological fertilizer thus produced

Patent Citations (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO2004035508A1 (en) * 2002-10-21 2004-04-29 Kagree Holdings Compost based on mineral fertiliser
US20070227212A1 (en) * 2006-03-30 2007-10-04 He Zhenli L Materials and methods for preparing dolomite phosphate rock-based soil amendments and fertilizers
EP2674411A1 (en) * 2011-02-07 2013-12-18 Fertinagro Nutrientes, S.L. Method for producing a biological fertilizer and biological fertilizer thus produced

Similar Documents

Publication Publication Date Title
Cooperband Building soil organic matter with organic amendments
Rahman et al. Biochar and organic amendments for sustainable soil carbon and soil health
US8034148B2 (en) Methods and compositions for soil amendments and organic waste management
Sarwar Use of compost for crop production in Pakistan
Thakur et al. A review on vermicomposting: By-products and its importance
Sharma et al. Bioconversion of flowers waste: Composting using dry leaves as bulking agent
Toumpeli et al. Composting Phragmites australis Cav. plant material and compost effects on soil and tomato (Lycopersicon esculentum Mill.) growth
Taguiling Quality improvement of organic compost using green biomass
Mane et al. S. Management of Agriculture Waste from Market Yard through Vermicomposting
KR101289743B1 (ko) 유기질비료 및 그 제조방법
EA028181B1 (ru) Способ изготовления органического удобрения
Ansari et al. Microbial degradation of organic waste through vermicomposting
Sari et al. Application of Urban Waste Organic Fertilizer on the Growth of Mustard Plants (Brassica Juncea L.)
Krstic et al. Composting as a method of biodegradable waste management
Abo-Sedera The utilize of vermicomposting outputs in substrate culture for producing snap bean
Elnasikh et al. Potentiality of organic manures in supporting sustainable agriculture in Sudan
Jemal et al. Effect of different bedding materials and waste feeds on vermicompost production and local earthworm performance in Wondo Genet Ethiopia
Singh Handbook on vermicomposting: Requirements, methods, advantages and applications
Abul-Soud et al. Vermiculture and vermicomposting technologies use in sustainable agriculture in Egypt
Singh et al. Compost: the black cold
GR1009486B (el) Χρηση του θαλασσιου φυτου ποσειδωνια για την παραγωγη βιολογικου κομποστ ή κομποστ για τη γεωργια με τη μεθοδο της κομποστοποιησης, με συγκομποστοποιηση οργανικων αγροβιομηχανικων αποβλητων και βελτιστοποιηση της διεργασιας μεσω φυσικων ορυκτων
Bajal et al. Utilization of agricultural wastes as substrates for vermicomposting
Rani Rejuvenating soil health using organic manures for sustainable agriculture
Venkateswarlu et al. Vermicomposting for Efficient Crop Residue Recycling, Soil Health Improvement and Imparting Climate Resilience Experiences from Rainfed Tribal Regions
RU2301825C1 (ru) Искусственная почва

Legal Events

Date Code Title Description
PG Patent granted

Effective date: 20190509

MP Patent modification converted to main patent

Effective date: 20220211