FI99190B - Menetelmä ja järjestely verkkoonpääsyn kontrolloimiseksi matkaviestinjärjestelmässä - Google Patents
Menetelmä ja järjestely verkkoonpääsyn kontrolloimiseksi matkaviestinjärjestelmässä Download PDFInfo
- Publication number
- FI99190B FI99190B FI946089A FI946089A FI99190B FI 99190 B FI99190 B FI 99190B FI 946089 A FI946089 A FI 946089A FI 946089 A FI946089 A FI 946089A FI 99190 B FI99190 B FI 99190B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- visitor
- registers
- subscriber
- home
- mobile subscriber
- Prior art date
Links
Landscapes
- Mobile Radio Communication Systems (AREA)
Description
99190
Menetelmä ja järjestely verkkoonpääsyn kontrolloimiseksi matkaviestinjärjestelmässä
Keksinnön kohteena on menetelmä verkkoonpääsyn 5 kontrolloimiseksi matkaviestinjärjestelmässä, menetelmän käsittäessä vaiheet matkaviestintilaaja lähettää sijain-ninpäivityspyynnön; sijainninpäivityspyyntö välitetään matkaviestintilaajan sijaintialuetta palvelevalle vierailijarekisterille; vierailijarekisteri havaitsee matkavies-10 tintilaajan olevan uusi tilaaja alueellaan; vierailijare kisteri lähettää matkaviestintilaajan kotirekisterille sijainninpäivityspyynnön, joka sisältää vierailijarekisterin tunnuksen.
Yleiseurooppalainen digitaalinen matkaviestinjär-15 jestelmä GSM (Global System for Mobile Communication) on suunniteltu antamaan käyttäjille mahdollisuus liikkua hyvin laajasti, sekä oman operaattorin verkossa että muiden operaattoreiden verkossa samassa maassa tai muissa maissa. Toisin sanoen matkaviestintilaajalla voi olla yhden tilaa-20 jasuhteen kautta täysi pääsy palveluihin monissa maissa
Euroopassa tai koko maailmassa. Tällaista mahdollisuutta liikkua matkaviestinverkon sisällä tai eri matkaviestinverkkojen välillä kutsutaan vaellukseksi (roaming). Eri 0 · I operaattoreiden matkaviestinverkkoja kutsutaan tässä yh- « · · I.*. 25 teydessä yleisiksi matkaviestinverkoiksi PLMN (Public Land * i Mobile Network). PLMN rajoittuu tyypillisesti yhden maan rajojen sisäpuolelle, minkä lisäksi kussakin maassa voi ...: olla useita matkaviestinverkkoja, joiden peittoalueet voi- » » · * vat olla osittain tai täydellisesti päällekkäin.
30 Matkaviestintilaajalla on tilaajasuhde yhteen mat- kaviestinverkkoon PLMN, jota kutsutaan tilaajan koti PLMNsksi. Kuten edellä todettiin, matkaviestintilaaja voi . saada palvelua myös muista matkaviestinverkoista PLMN, ψ · · riippuen mm. tilaajaehdoista. Toisin sanoen koti PLMN:n • · '·;·* 35 operaattori voi tarjota asiakkailleen erilaisia maantie- • · 9 · » • I» • ♦ ··»*· • * 2 99190 teellisiä palvelualueita asiakkaan tarpeiden mukaan. Operaattori voi esimerkiksi tarjota tilaajavaihtoehdon, jossa tilaajasuhde rajoittuu tiettyyn osaan PLMN-verkkoa, koko PLMN-verkkoon tai lisäksi osaan tai kaikkiin muihin PLMN-5 verkkoihin. Tässä yhteydessä vierasta PLMN-verkkoa, jossa matkaviestin vaeltaa, kutsutaan vierailija-PLMN-verkoksi. Vaeltaminen pitää sisällään sen, että matkaviestintilaajalla on mukanaan laite, joka mahdollistaa hänelle pääsyn eri verkkoihin. Tämä laite voi olla joko itse matkaviestin 10 tai vaihtoehtoisesti tilaajakortti tai -moduli, kuten GSM-järjestelmän SIM (Subscriber Identification Module), joka voidaan sijoittaa mihin tahansa matkaviestinkojeeseen.
GSM-järjestelmässä matkaviestintilaajan tilaajatietoja säilytetään pysyvästi koti-PLMN-verkon kotirekiste-15 rissä HLR. HLR sisältää lisäksi tiedon siitä, minkä vierailijarekisterin VLR alueella matkaviestin kulloinkin sijaitsee. VLR on toinen tilaajarekisteri, joka liittyy yhteen tai useampaan matkaviestinkeskukseen, joista kukin kontrolloi joukkoa soluja. Ennalta määrätyt soluryhmät 20 VLR-alueen sisällä muodostavat sijaintialueet. Kun matkaviestin vaihtaa sijaintialuetta, se lähettää sijainnin-päivityspyynnön VLR:lie. Mikäli tämä uusi sijaintialue on eri VLR-alueella kuin aikaisempi sijaintialue, ts. matkaviestintilaaja on uusi tilaaja VLR-alueella, uusi VLR lä-/ 25 hettää sijainninpäivityspyynnön matkaviestimen kotirekis- ·' terille HLR. Normaalissa tapauksessa HLR palauttaa vierai- lijarekisterille VLR tarvittavat tilaajatiedot. Myöhemmät * ,V sijainninpäivitykset saman VLR-alueen sisällä eivät aiheu- > · :: ta sijainninpäivityksiä kotirekisteriin HLR.
30 Tällainen vap.a vaellusmahdollisuus vaatii kuiten- ... kin matkaviestinjärjestelmässä menettelyjä, joilla kont- rolloidaan pääsyä \erkkoon ja estetään erilaiset väärin- käytökset. Tällaisiin, menettelyihin kuuluu mm. tilaajan ' '· autentikointi. VLF huolehtii lisäksi matkaviestintilaajien • ..· 35 mahdollisista alueellisista rajoituksista VLR-alueen si- • » · · · » · 3 99190 säliä. GSM-järjestelmässä SIM-modulissa on muistissa varattu tila listalle, joka voi sisältää neljä matkaviestin-tilaajalta kiellettyä PLMN-verkkoa. Tätä listaa voidaan päivittää aina kun uusi PLMN ei hyväksy sijainninpäivi-5 tysyritystä. Listalla olevia tietoja käsitellään syöttö-järjestyksessä, minkä vuoksi vanhin syötetty tieto poistetaan, kun lista on täynnä. Matkaviestin ei yritä sijainti-päivitystä tällä listalla olevaan PLMN-verkkoon ilman tilaajan manuaalista pakko-ohjausta.
10 Kotirekisteri HLR puolestaan voi kieltää uudelta vierailijarekisteriltä VLR tulevan sijainninpäivityspyyn-nön.. jos matkaviestintilaajalla ei ole oikeutta palveluun kyseisellä VLR-alueella. Tämä kielto voi johtua esimerkiksi siitä, että VLR kuuluu PLMN-verkkoon, jonka kanssa ko-15 ti-PLMN:n operaattorilla ei ole vaellussopimusta.
Sekä verkko-operaattoreilla että käyttäjillä on kuitenkin kiinnostusta joustavampaan ja monipuolisempaan tilaajakohtaiseen palvelujen rajoittamiseen maantieteellisesti. Esimerkiksi yrityksissä saattaa olla tarvetta sal-20 lia työntekijöille erilaisia puheluoikeuksia heidän toiminta-alueistaan riippuen. Operaattorin kannalta saattaa olla kiinnostavaa tarjota tilaajasuhteita erilaisilla peittoalueilla ja erilaisilla hinnoilla. Tällaiset tilaa- • · , jakohtaiset peittoalueet vaativat kuitenkin tehokasta • · 25 verkkoonpääsyn kontrollointia ja johtavat nopeasti hyvin ·1 suuriin tietomääriin, joiden ylläpito ja hallinta matka- viestin järjestelmissä on hankalaa.
Esillä olevan keksinnön päämääränä on verkkoon- ' pääsymenetelmä ja järjestely, joilla voidaan toteuttaa 30 monipuolinen ja joustava tilaajakohtainen verkkoonpääsyn ’.p> kontrollointi helposti hallittavalla ja järjestelmään vä- ··.·. hän muutoksia vaativalla tavalla.
• · 9 · Tämä saavutetaan johdannossa esitetyn tyyppisellä * · : menetelmällä, jolle on keksinnön mukaisesti tunnusomaista, « · · ...· 35 että kotirekisterissä ylläpidetään tilaajakohtaisesti tie- • · • · • · 4 99190 toa matkaviestintilaajalta kielletyistä vierailijarekistereistä; kotirekisteri, vastaanotettuaan matkaviestintilaajan sijainninpäivityspyynnön vierailijarekisteriltä, tarkistaa kuuluuko vierailijarekisteri kyseiseltä matka-5 viestintilaajalta kiellettyjen vierailijarekistereiden joukkoon; kotirekisteri kieltää sijainninpäivityksen, jos vierailijarekisteri on kiellettyjen vierailijarekisterei-den joukossa.
Keksinnön kohteena an myös järjestely verkkoon-10 pääsyn kontrolloimiseksi matkaviestinjärjestelmän kotire kisterissä matkaviestintilaajan vierailijarekisteriltä vastaanotetun sijainninpäivityspyynnön yhteydessä, joka järjestely hyväksyy tai hylkää sijainninpäivityksen riippuen siitä, onko matkaviestintilaaja oikeutettu vieraili-15 jarekisterin palveluihin vai ei. Järjestelylle on keksin nön mukaisesti tunnusomaista, että kotirekisterissä on kiellettyjen vierailijarekistereiden lista; matkaviestin-tilaajan tilaajatiedoissa on indeksi, joka osoittaa matkaviestintilaajalta kielletyt vierailijarekisterit mainitul-20 ta listalta; kotirekisteri on sovitettu tarkistamaan onko sijainninpäivityspyynnön lähettänyt vierailijarekisteri matkaviestintilaajan indeksin osoittamien vieraili jarekistereiden joukossa ja kieltämään sijainninpäivitys, jos • · . vierailijarekisteri on kiellettyjen joukossa.
• · \\ 25 Keksinnön mukaisen tilaajapohjaisen verkkoonpääsyn ·' tarkoituksena on tehdä mahdolliseksi estää matkaviestintä - laajia vaeltamasta määritellyille vierailijarekisterialu- .]1’ eille vieraassa verkossa, ja tarvittaessa myös kotiverkos- ’ sa. Tätä varten kotirekisterin tilaajatietoihin on mahdol- 30 lista valita "kielletyt" vierailijarekisterit kutakin mat- kaviestitilaajaa varten. Kiellettyjen vierailijarekisteri- :1. en määrittelyä kontrolloi matkaviestintilaajan kotivei-kon * · operaattori. Tilaajapohjainen verkkopääsy voi olla optio- • · •ϊ · naalinen piirre, jolloin kaikilla matkaviestitilaajilla ei • ·· ...· 35 tarvitse olla kiellettyjen vierailijarekisterien määritte- • · * 1 • · • · 1 · · 5 99190 lyä tilaajatiedoissa. Yastaanottaesssaan sijainninpäivi-tyspyyr.nön vierailijarekisteriltä, kotirekisteri tarkistaa onko vaellus sallittu matkaviestintilaajalle kyseisellä vierailijarekisterialueella. Tämä tapahtuu hakemalla mat-5 kaviestintilaajalle määriteltyjen kiellettyjen vierailijarekisterien luettelo ja tarkistamalla kuuluuko sijainnin-päivityspyynnön lähettänyt vierailijarekisteri kiellettyjen vierailijarekisterien joukkoon. Jos vierailijarekisteri on kielletty matkaviestimelle, sijainninpäivitys kielto letään, mikä estää matkaviestintilaajan pääsyn matkaviestinjärjestelmään kyseisen vierailijarekisterin alueelta. Keksinnössä matkaviestintilaajan tilaajatietoihin sisällytetään vain indeksi, joka viittaa kaikille tilaajille yhteiseen kiellettyjen vierailijarekistereiden listaan. Tätä 15 indeksiä käytetään avaimena, jonka avulla listalta saadaan kyseiselle matkaviestintilaajalle määritellyt kielletyt vierailijarekisterit, joihin sijainninpäivityspyynnön lähettänyttä vierailijarekisteriä verrataan. Indeksin pituus riippuu kiellettyjen vierailijarekisterien listan suur u-20 decta ja toteutuksesta ollen edullisesti yksi tai kaKsi sanaa. Listan vaatima muistikapasiteetti puolestaan riippuu kiellettyjen vierailijarekisterien lukumäärästä. Indeksin käyttö pienentää merkittävästi vaadittua muistikapasiteettia, helpottaa tilaajapohjaisten rajoitusten yllä-25 picoa ja hallintaa operaattorin kannalta sekä nopeuttaa tarkistusta sijainninpäivityksen yhteydessä. Keksinnön j.: ensisijaisissa suoritusmudoissa kiellettyjen vierailijare- *·' kisterien indeksoituun osoittamiseen käytetään kahta vaih- toehtoista tapaa: bittikartta jcyaiselle tilaajalle sekä 30 kieltotaulukko. Ensimmäisessä u-.pauksessa jokaiselle ti- . laajalle määritellään bittikartta, jossa kukin bittipaikka • · ;·. viittaa yhteen kiellettyyn verkkoon. Bittikartassa kielle- m · tyt vierailijarekisterit merkitään tietyllä bitin tilalla.
: Tämän ratkaisun etuna on yksilöllinen estotaulukko jokai- 35 selle tilaajalle. Kieltotaulukossa kukin rivi sisältää 9 · • · • · • · ··♦· • ♦ 6 99190 ryhmän kiellettyjä vierailijarekistereitä. Jokaisella tilaajalla on indeksi siihen riviin tai niihin riveihin, jotka tulee tarkistaa sijainninpäivityksen yhteydessä. Toisin sanoen kieltotaulukkoon määritellään erilaisia 5 kiellettyjen vierailijarekisterien paketteja ja yhdelle tilaajalla käytetään yhtä tai useampaa pakettia vierailijarekisterien rajoittamiseen. Bittikarttasuoritusmuodossa bittikartan pituus, rajoittaa kiellettyjen vierailijarekisterien määrään, 16 vierailijarekisteriä/sana. Toisaalta 10 bittikartan sananpituuden pidentäminen kasvattaa nopeasti muistikapasiteetin tarvetta. Kieltotaulukossa indeksin sananpituus rajoittaa erilaisten yhdistelmien määrää.
Keksintöä tullaan seuraavassa kuvaamaan ensisijaisten suoritusmuotojen avulla viitaten oheiseen piirrokseen, 15 jossa kuvio 1 on signalointi- ja lohkokaavio eräästä keksinnön mukaisesta matkaviestinjärjestelmästä, jossa kotirekisteri kontrolloi verkkocnpääsyä käyttäen bittikarttaan perustuvaa kiellettyjen vierailijarekistereiden osoitusta, 20 kuvio 2B esittää kiellettyjen verkkojen listan ja kuvio 2A sitä osoittavan bittikartan, kuvio 3 esittää kieltotaulukon, kuvio 1 signalointi- ja lohkokaavion matkaviestin-järjestelmästä, jossa kotirekisteri toteuttaa verkkoon-I; 25 pääsyn kontrolloinnin käyttäen kieltotaulukkoon perustuvaa kiellettyjen vieraili jarekistereiden osoitusta.
*
Esillä olevaa keksintöä voidaan soveltaa minkä ta-hansa matkaviestinjärjestelmän yhteydessä, jossa matka- ··· : : viestintilaajan kotiverkossa olevaan tietokantaan, josta 30 tässä yhteydessä käytetään nimitystä kotirekisteri, teh-*·.. dään sijainninpäivitys, kun matkaviestin tekee sijainnin- ·;·. päivityksen toiseen tilaajatietokantaan, jonka alueella se väliaikaisesti vierailee. Keksintö tullaan seuraavassa m m · kuvaamaan käyttäen esimerkkinä yleiseurooppalaista digi- » · · 35 caalista matkaviestinjärjestelmää GSM (Global System for ψ ψ · * * * * • * • · 7 99190
Mobile Communications). Keksintöä ei kuitenkaan ole tarkoitus rajoittaa tähän tiettyyn jäx-jestelmään.
Matkaviestinverkoissa verkon kattama maantieteellinen alue on jaettu pienempiin radioalueisiin eli soluihin 5 siten, että solussa ollessaan liikkuva radioasema eli matkaviestin MS kommunikoi kiinteän verkon kanssa soluun sijoitetun kiinteän radioaseman eli tukiaseman BTS kautta. Matkaviestimet MS voivat vapaasti siirtyä solusta toiseen. Matkaviestinverkon tulee kuitenkin tuntea MS sijainti voi-10 dakseen reitittää tulevat puhelut matkaviestimelle tai muista syistä hakea tätä. Tyypillisesti matkaviestinverkko tuntee matkaviestimen sijainnin yhden tai useamman solun muodostaman alueen tarkkuudella, jota kutsutaan sijaintialueeksi. Kun matkaviestin tukiasemilta vastaanottamansa 15 informaation perusteella havaitsee sijaintialueen vaihtumisen, se käynnistää sijainninpäivityksen lähettämällä sijainninpäivityspyynnön matkaviestinverkkoon. Sijainninpäivitys aiheuttaa matkaviestimen tilaajatietojen päivittämisen matkaviestinverkon tilaajatietokannassa. GSM-jär-20 jestelmässä näitä tilaajatietokantoja ovat kotirekisteri HLR ja vierailijarekisteri VLR. Kotirekisteri HLR on tietokanta, joka säilyttää pysyvästi matkaviestintilaajan . tilaajatietoja sekä tiedon siitä minkä vierailijarekiste- ; . rin VLR-alueella matkaviestin kullakin hetkellä on. Vie- » · 25 railijarekisteri VLR on tilaajatietokanta, johon kopioi-•·1 daan kotirekisteristä HLR väliaikaisesti tarvittavat tie- dot niistä matkaviestintilaajista, jotka ovat kyseisen VLR:n alueella. VLR säilyttää lisäksi tiedon matkaviesti-Γϊ men kulloisestakin sijaintialueesta. Kun vierailijarekis- 30 teri VLR vastaanottaa sijainninpäivityspyynnön alueellaan olevalta uudelta matkaviestintilaajalta, se lähettää si-jainninpäivityspyynön matkaviestintilaajan kotirekisteri 1- » 1 · le HLR saadakseen tarvittavat tilaajatiedot. Tämä sijain- • · • · · : ninpäivityspyyntö sisältää matkaviestintilaajan tunnisteen • · · 35 sekä vierailijarekisterin VLR maakoodin CC ja kansallisen • · • · · • ··
P
• · 8 99190 kohd.koodin NDC. Normaalissa tapauksessa, jos matkaviestintilaajalla ei ole rajoituksia, kotirekisteri HLR hyväksy sijainninpäivityksen ja palauttaa vierailijarekisterille VLR tarvittavat tilaajatiedot.
5 Esillä olevan keksinnön mukaisesti matkaviestinti laajan kotiverkon (HPLMN) operaattorilla on mahdollisuus valita kullekin matkaviestintilaajalle joukko "kiellettyjä" vierailijarekistereitä VLR ja sijoittaa ne sisältävä lista kotirekisteriin HLR. Tämän listan tarkoituksena on 10 tehdä mahdolliseksi estää matkaviestintilaajien vaeltaminen määrätyille VLR-alueille. Kielletyt vierailijarekisterit VLR määrätään tilaajakohtaisesti eikä kaikilla tilaajilla tarvitse olla lainkaan kiellettyjä alueita. Vastaanottaessaan sijainninpäivityspyynnön, HLR tarkistaa matka-15 viestimen tilaajatietojen avulla onko matkaviestimen vaellus kyseisellä VLR-alueella sallittua. Tämä tarkistus perustuu sijainninpäivityssanoman mukana saataviin CC- ja NDC-koodeihin, jotka identifioivat sijainninpäivityksen lähettäneen vierailijarekisterin VLR. Jos vierailijarekis-20 teri VLR kuuluu kyseiseltä matkaviestintilaajalta kiellettyihin rekistereihin, HLR kieltää sijainninpäivityksen. Tämä kielto voidaan lähettää negatiivisena kuittauksena, . jossa on virhekoodi "roaming not allowed".
• · . Esillä olevan keksinnön ensisijaisissa suoritusmuo- • · _*·* 25 doissa matkaviestintilaajan tilaajatietoihin kotirekiste- •rin HLR tilaajatpetokannassa sijoitetaan vain indeksi, joka viittaa kiellettyjä vieraili jarekistereitä VLR sisäl- ψ .*·* tävään listaan. Kotirekisterissä tarvitaan siten vain yksi tällainen lista ja kullakin matkaviestintilaajalla vain 30 lyhyt indeksi tilaajatiedoissa, minkä vuoksi saavutetaan merkittävää muistikapasiteetin säästöä suurien tilaajamää- ·;♦. rien ja/tai VLR-määrien tapauksessa. Seuraavassa esitetään • · kaksi mahdollista toteutusta indeksoinnille, joka osoittaa ’ kielletyt VLR:t mainitulta listalta: 1) bittikartta jokai- * * · 35 selle matkaviestintilaajalle ja 2) indeksoitu kieltotau- • » i · · i ·· * * * · 9 99190 lukko.
Bittikartta
Keksinnön suoritusmuoto, joka perustuu bittikartan käyttöön, selostetaan seuraavassa viitaten kuvioihin 1 ja 5 2. Kuviossa 1 matkaviestintilaajan kotiverkon HPLMN koti rekisteri sisältää HLR-ohjaimen 11, tilaajatietokannan 12 sekä kiellettyjen vierailijarekistereiden VLR tiedoston 13 jokaiselle matkaviestintilaajalle, jonka vaellusta halutaan rajoittaa, määritellään bittikartta, jossa kukin bit-10 tipaikka viittaa yhteen tietueeseen tiedostossa, joka sisältää kiellettyjen vierailijarekistereiden NDC- ja CC-koodit. Kuviossa 2A on kuvattu esimerkkinä 32 bittiä sisältävä bittikartta ja kuviossa 2B 32 tietuetta käsittävä kiellettyjen vierailijarekistereiden tiedosto. Kuvion 2A 15 bittipaikka 0 osoittaa kuvion 2B tiedoston ensimmäistä tietuetta, bittipaikka 1 toista tietuetta, jne. Bittikartan bittipaikassa olevan bitin tietty looginen tila, esim. "1" muodostaa lipun, joka merkitsee vastaavassa tietueessa olevan vierailijarekisterin VLR kielletyksi. Jos bittipai-20 kassa olevalla bitillä on toinen tila, esim. "0", vastaavassa tietueessa oleva VLR ei ole kielletty. Kuviossa 2A lipulla varustetut bittipaikat on merkitty "x", toisin .·, sanoen kuvion 2A bittikartta merkitsee kielletyiksi tietu- • · . eissa 0, 3, 26, 28, 29 ja 31 olevat vierailijarekisterit • · m 9 .* 25 VLR. Kuvion 2A esimerkissä bittikartta käsittää kaksi sa- naa ja sillä voidaan näinollen osoittaa 32 VLR:ää. Bitti- • · ·:·* kartat sijoitetaan tilaajatietokantaar. 12 tilaajakohtai- .!:* sesti. Kuvion 2B tiedosto sijaitsee kuvion 1 lohkossa 13.
· · .·: Operaattori voi luoda bittikarttoja, poistaa bittikarttoja 30 ja modifioida bittikarttoja tilaajatietokannassa 12. Sa-moin operaattori voi modifioida tietueita tiedostossa 13. Kukin tietue sisältää kielletyn vierailijarekisterin CC- 9 \ ja NDC-koodit.
9 » ··· Sijainninpäivitys kuvion 1 mukaisessa järjestelyssä m 35 on seuraavanlainen. Kun matkaviestintilaaja tekee sijain- • · • · · ·· • · > · ··· • · 10 99190 ninpäivityksen vieraan verkon VPLMN (tai oman verkon HPLMN) vierailijarekisteriin VLR ensimmäisen kerran, VLR lähettää matkaviestintilaajan kotirekisteriin HLR sijain-ninpäivityspyynnön (l), joka sisältää CC- ja NDC-koodit 5 sekä matkaviestintilaajan tunnuksen. HLR-ohjain 11 hakee vastaanottamansa matkaviestintilaajan tunnuksen perusteella tilaajatietokannasta matkaviestintilaajalle määritetyn bittikartan (2) ja (3), mikäli matkaviestintilaajalla on bittikartta. Tämän jälkeen HLR-ohjain osoittaa saamallaan 10 bittikartalla kieltotiedostoa 13, vaihe (4), ja saa sieltä matkaviestintilaajalta kiellettyjen vierailijarekisterei-den VLR koodit NDC ja CC, vaihe (5) . HLR-ohjain vertaa uuden vierailijarekisterin VLR-koodeja NDC ja CC, jotka se vastaanotti sijainninpäivityssanomassa f 1), tiedostosta 13 15 saamiinsa koodeihin NDC ja CC, ja jos jokin niistä on sama, uusi VLR kuuluu matkaviestintilaajalta kiellettyihin vierailijarekistereihin. Tässä tapauksessa HLR-ohjain 11 kieltää sijainninpäivityksen ja lähettää uudelle vierailijarekisterille VLR negatiivisen kuittauksen (6) virhekoo-20 din "roaming not allowed" muodossa. Mikäli uusi VLR ei ole kiellettyjen vierailijarekisterien joukossa, HLR-ohjain 11 hyväksyy sijainninpäivityksen ja lähettää tarvittavat ti-. laajatiedot uudelle VLR:lie.
25 Kieltotaulukko ·* Kieltotaulukkoon perustuvaa kiellettyjen vieraili- jarekistereiden VLR osoittamista kuvataan seuraavassa vii-*·* täten kuvioihin 3 ja 4. Keksinnön tässä suoritusmuodossa I : määritellään taulukko, jossa kukin rivi (tai sarake) si- 30 sältää joukon kiellettyjä vierailijarekistereitä VLR. Ku-viossa 3 on esitetty esimerkki tällaisesta taulukosta.
V. Kuvion 3 taulukossa on y kappaletta rivejä tai listoja, joissa kussakin on x kappaletta kiellettyjä vierailijare-•l · kistereitä VLR, joita on merkitty symbolilla NW. Rivin tai M· ,,,* 35 listan numero l-y muodostaa indeksin, jolla voidaan osoit- 9 · • · « · • · ·«·· • · 11 99190 taa haluttua riviä tai listaa taulukossa. Kielletyt vierailijarekisterit määritellään tietylle tilaajalle sijoittamalla tilaajatietoihin indeksiksi sen rivin numero tai niiden rivien numerot, jotka sisältävät kiellettyjen vie-5 railijarekistereiden VLR halutun kombinaation. Kieltctau-lukko or. siten yhteinen kaikille kotirekisterin tilaajille, eikä tässä suoritusmuodossa ole mahdollista määrittää kutakin kiellettyä vierailijarekisteriä VLR kullekin tilaajalle erikseen. Toteutus on kuitenkin edullinen muistin 10 tarpeen kannalta, vaikka toisaalta taulukon koko rajoittaa erilaisten yhdistelmien määrää.
Kielcotaulukon käyttöä verkkoon pääsyn kontrolloinnin yhteydessä kuvataan seuraavassa kuvioon 4 viitaten. Matkaviestintilaaja tekee sijainninpäivityksen vieraan 15 verkon VPLMN (tai kotiverkon HPLMN) vierailijarekisteriin VLR ensimmäisen kerran, jolloin VLR lähettää matkaviestin-tilaajan kotirekisterille HLR si jainr.inpäivityspyynnön (1) , joka sisältää vierailijarekisterin CC- ja NDC-koodit sekä matkaviestintilaajan tunnuksen. HLR-ohjain 44 vas-20 taanottaa sijainninpäivityspyynnön (1) ja hakee matkaviestintilaajan tunnuksen avulla tilaajatietokannasta indeksin kiellettyjen vieraili jarekistereiden listaan, vaiheet (.?) ja (3). HLR-ohjain 44 lähettää tämän indeksin sekä uuden , vierailijarekisterin CC- ja NDC-koodit kieltotaulukko- p * 2b prosessille 43, vaihe (4). Prosessi 43 hakee indeksiä ·' käyttäen kieltotaulukosta 41 niiden vierailijarekisterei- aen NDC- ja CC-koodit, jotka on määritelty kielletyiksi tilaajalle, vaiheet (5) ja (6) . Kieltotaulukkoprosessi 43
T: vertaa uuden vierailijarekisterin VLR koodeja NDC ja CC
30 kieltotaulukoeta 41 saatuihin NDC- ja CC-koodeihin. Jos ’,mm verratut koodit ovat samat, prosessi 43 lähettää si- ···. jainninpäivityksen kieltosanoman (7) HLR-ohjaimelle 44, • · joka kieltää sijainninpäivityksen uuteen vierailijarekis-: teriin VLR, vaihe (8) . Jos koodit eivät kieltotaulukko- ·«· 35 prosessin 43 suorittamassa vertailussa ole samat, prosessi p
P
• * • · P · 'M'»
P
12 99190 43 lähettää HLR-ohjaimelle hyväksymissanoman, jolloin HLR-ohjain sallii sijainninpäivityksen ja lähettää vierailijarekisterille VLR tarvittavat tilaajatiedot.
Kuviot ja niihin liittyvä selitys on tarkoitettu 5 vain havainnollistamaan esillä olevaa keksintöä. Yksityiskohdiltaan keksinnön mukainen menetelmä ja järjestely voi vaihdella oheisten patenttivaatimusten puitteissa ja hengessä.
* * » * » · % e m « » e *··
Claims (9)
1. Menetelmä verkkoonpääsyn kontrolloimiseksi matkaviestinjärjestelmässä, menetelmän käsittäessä vaiheet 5 matkaviestintilaaja lähettää sijainninpäivityspyyn- ηδη, sijainninpäivityspyyntö välitetään matkaviestintilaajan sijaintialuetta palvelevalle vierailijarekisterille, 10 vierailijarekisteri havaitsee matkaviestintilaajan olevan uusi tilaaja alueellaan, vierailijarekisteri lähettää matkaviestintilaajan kotirekisterille sijainninpäivityspyynnön, joka sisältää vierailijarekisterin tunnuksen, 15 tunnettu siitä, että kotirekisterissä ylläpidetään tilaajakchtaisesti tietoa matkaviestintilaajalta kielletyistä vierailijarekistereistä, kotirekisteri, vastaanotettuaan matkaviestintilaa-20 jän sijainninpäivityspyynnön vierailijarekisteriltä, tarkistaa kuuluuko vierailijarekisteri kyseiseltä matkaviestintilaajalta kiellettyjen vierailijarekistereiden jouk- . koon, m kotirekisteri kieltää sijainninpäivityksen, jos 25 vierailijarekisteri on kiellettyjen vierailijarekistereiden joukossa.
* 2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että : kotirekisteri ylläpitää kiellettyjen vierailijare- 30 kistereiden listaa, kotirekisteri ylläpitää matkaviestintilaajan tilaa-’· jatiedoissa indeksiä mainittua listaa varten, . kotirekisteri, vastaanotettuaan matkaviestintilaa / jän si jainninpäivityspyynnön vieraili jarekisteri Itä, käyt- ·1 35 tää matkaviestintilaajan tiedoissa olevaa indeksiä kysei- • m * m m * · 9 14 99190 seltä matkaviestintilaajalta kiellettyjen vierailijarekis-tereiden hakemiseksi listalta, kotirekisteri tarkistaa onko sijainninpäivityspyyn-nön lähettänyt vierailijarekisteri kiellettyjen vieraili-5 jarekistereiden joukossa, kotirekisteri kieltää sijainninpäivityksen, jos vierailijarekisteri on kiellettyjen vierailijarekisterei-den joukossa.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen menetelmä, 10 tunnettu siitä, että kotirekisteri ylläpitää taulukkoa, jossa on indeksoituna eri kiellettyjen vierailijarekistereiden ryhmiä, kotirekisteri ylläpitää matkaviestitilaajan tiedoissa indeksiä, joka viittaa yhteen tai useampaan ryhmään 15 mainitussa taulukossa, kotirekisteri, vastaanotettuaan matkaviestintilaajan sijainninpäivityspyynnön vierailijarekisteriltä, hakee mainitun indeksin matkaviestintilaajan tilaajatiedoista, kotirekisteri hakee indeksin osoittaman kielletty- 20 jen vierailijarekistereiden ryhmän tai ryhmät mainitusta taulukosta, kotirekisteri tarkistaa kuuluuko sijainninpäivitys-pyynnön lähettänyt vierailijarekisteri haettuun matka- • · . viestintilaajalta kiellettyjen vierailijarekistereiden • « ml 25 ryhmään tai ryhmiin, * kotirekisteri kieltää sijainninpäivityksen, jos • · vierailijarekisteri on kiellettyjen vierailijarekisterei- m ΙΓ den joukossa. · · ; ί
4. Patenttivaatimuksen 2 mukainen menetelmä, 30 tunnettu siitä, että matkaviestintilaajan tilaajatiedoissa ylläpidetään ;·. bittikarttaa, jossa kukin bitti osoittaa yhtä vierailija- rekisteriä kiellettyjen vierailijarekistereiden listalla « · ·· : siten, että bitin ollessa ennalta määrätyssä loogisessa • · · ...* 35 tilassa kyseinen vierailijarekisteri on kielletty matka- • · • · • · ·*·· • · 15 99190 viestini: il aa j alta, kotirekisteri, vastaanotettuaan matkaviestintilaajan sijainninpäivityspyynnön vierailijarekisteriltä, hakee kiellettyjen vierailijarekistereiden listalta ne vieraili-5 jarekisterit, joita vastaava bitti matkaviestintilaajan bittikartassa on mainitussa ennalta määrätyssä loogisessa tilassa, kotirekisteri tarkistaa kuuluuko sijainninpäivitys-pyynnön lähettänyt vierailijarekisteri tähän matkaviestin-10 tilaajalta kiellettyjen vierailijarekistereiden ryhmään, kotirekisteri kieltää sijainninpäivityksen, jos vierailijarekisteri on kiellettyjen vierailijarekistereiden joukossa.
5. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen 15 menetelmä, tunnettu siitä, että kiellettyjen vieraili jarekistereiden lista sisältää vierailijarekisterei-den maakoodit (CC) ja kansalliset kohdekoodit (NDC).
6. Järjestely verkkoonpääsyn kontrolloimiseksi matkaviestinjärjestelmän kotirekisterissä matkaviestintilaa- 20 jän vierailijarekisteriltä vastaanotetun sijainninpäivi tyspyynnön yhteydessä, tunnettu siitä, että kotirekisterissä on kiellettyjen vierailijarekiste-·.·. reiden lista, I matkaviestintilaajan tilaajatiedoissa on indeksi, m · · I.’ 25 joka osoittaa matkaviestintilaajalta kielletyt vierailija- t ’ i rekisterit mainitulta listalta, • · · kotirekisteri on sovitettu tarkistamaan onko si- jainninpäivityspyynnön lähettänyt vierailijarekisteri mat- • I» · kaviestintilaajän indeksin osoittamien vierailijarekiste- 30 reiden joukossa ja kieltämään sijainninpäivitys, jos vie- railijarekisteri on kiellettyjen joukossa. .’I’;
7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen järjestely, tunnettu siitä, että • · : mainittu lista on taulukko, jossa on indeksoituna • *· • · 35 eri kiellettyjen vieraili jarekistereiden ryhmiä, • · • · · • · » · 16 99190 mainittu indeksi matkaviestitilaajan tiedoissa viittaa yhteen tai useampaan ryhmään mainitussa taulukossa.
8. Patenttivaatimuksen 6 mukainen järjestely, 5 tunnettu siitä, että mainittu indeksi on bittikartta, jossa kukin bitti osoittaa yhtä vierailijarekisteriä kiellettyjen vieraili-jarekistereiden listalla siten, että bitin ollessa ennalta määrätyssä loogisessa tilassa kyseinen vierailijarekisteri 10 on kielletty matkaviestintilaajalta.
9. Patenttivaatimuksen 6, 7 tai 8 mukainen järjestely, tunnettu siitä, että kiellettyjen vieraili-jarekistereiden lista sisältää vierailijarekistereiden maakoodit (CC) ja kansalliset kohdekoodit (NDC). 9 9 * • · 9 9 9 9 9 9 • 9 9 9 • • · • · 99· 9 9 9 99 9 9 9 9 9 9 9 9 9 9 9 9 9 9 9 9 9 9 9 9 9 99 9 9 9 9 9 9 9 9 9 9 9 999 9 17 99190
Priority Applications (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI946089A FI99190C (fi) | 1994-12-23 | 1994-12-23 | Menetelmä ja järjestely verkkoonpääsyn kontrolloimiseksi matkaviestinjärjestelmässä |
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI946089A FI99190C (fi) | 1994-12-23 | 1994-12-23 | Menetelmä ja järjestely verkkoonpääsyn kontrolloimiseksi matkaviestinjärjestelmässä |
FI946089 | 1994-12-23 |
Publications (4)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI946089A0 FI946089A0 (fi) | 1994-12-23 |
FI946089A FI946089A (fi) | 1996-06-24 |
FI99190B true FI99190B (fi) | 1997-06-30 |
FI99190C FI99190C (fi) | 1997-10-10 |
Family
ID=8542054
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI946089A FI99190C (fi) | 1994-12-23 | 1994-12-23 | Menetelmä ja järjestely verkkoonpääsyn kontrolloimiseksi matkaviestinjärjestelmässä |
Country Status (1)
Country | Link |
---|---|
FI (1) | FI99190C (fi) |
Families Citing this family (1)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
CN1671240A (zh) * | 2004-03-19 | 2005-09-21 | 华为技术有限公司 | 一种实现移动网络接入限制的方法 |
-
1994
- 1994-12-23 FI FI946089A patent/FI99190C/fi active
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
FI946089A0 (fi) | 1994-12-23 |
FI99190C (fi) | 1997-10-10 |
FI946089A (fi) | 1996-06-24 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
US7099675B2 (en) | Location update procedure when roaming from a first communication service domain to a second communications service domain | |
FI109757B (fi) | Menetelmä, laiterekisteri ja järjestelmä päätelaitteiden käytön rajoittamiseksi | |
US5815808A (en) | Location based screening in a mobile telecommunications system | |
Mohan et al. | Two user location strategies for personal communications services | |
FI103631B (fi) | Menetelmä ja järjestely tilaajien rekisteröitymisen rajoittamiseksi ma tkaviestinjärjestelmässä | |
AU745537B2 (en) | Selective carrier denial for mobile subscribers | |
US5467381A (en) | Method and system for restructuring a call signal frame in a cellular mobile telephone system having directory and routing number | |
US6360102B1 (en) | System and method for defining a subscriber location privacy profile | |
US6556831B1 (en) | Telecommunication system | |
US5590175A (en) | Method and system for enhanced call completion in telecommunications mobility applications | |
US7792530B2 (en) | Facilitating use of a restricted base tranceiver station | |
JP2002542682A (ja) | ゲートウェイ位置レジスタとビジター位置レジスタを具備するネットワークにおける加入者特性サポート | |
US5873034A (en) | Default long distance carrier selection within a visited public land mobile network | |
US6567668B1 (en) | Locator barring for satellite-based networks | |
US6389283B1 (en) | Release of remaining activities in VPLMNs | |
FI99190B (fi) | Menetelmä ja järjestely verkkoonpääsyn kontrolloimiseksi matkaviestinjärjestelmässä | |
US9596589B1 (en) | Third-party control of call-related services for a mobile station and subscriber | |
AU714150B2 (en) | Telecommunications system | |
MXPA99005649A (en) | Selective carrier denial for mobile subscribers |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
BB | Publication of examined application |