FI99064C - Audiosiirto digitaalisessa yleisradiojärjestelmässä - Google Patents

Audiosiirto digitaalisessa yleisradiojärjestelmässä Download PDF

Info

Publication number
FI99064C
FI99064C FI955357A FI955357A FI99064C FI 99064 C FI99064 C FI 99064C FI 955357 A FI955357 A FI 955357A FI 955357 A FI955357 A FI 955357A FI 99064 C FI99064 C FI 99064C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
audio
data
data group
information
file
Prior art date
Application number
FI955357A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI99064B (fi
FI955357A0 (fi
Inventor
Mika Kasslin
Ari Salomaeki
Jukka Pehkonen
Original Assignee
Nokia Oy Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Nokia Oy Ab filed Critical Nokia Oy Ab
Priority to FI955357A priority Critical patent/FI99064C/fi
Publication of FI955357A0 publication Critical patent/FI955357A0/fi
Priority to PCT/FI1996/000595 priority patent/WO1997017776A1/fi
Priority to AU73012/96A priority patent/AU7301296A/en
Priority to EP96934880A priority patent/EP0872054A1/en
Publication of FI99064B publication Critical patent/FI99064B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI99064C publication Critical patent/FI99064C/fi

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04HBROADCAST COMMUNICATION
    • H04H20/00Arrangements for broadcast or for distribution combined with broadcast
    • H04H20/44Arrangements characterised by circuits or components specially adapted for broadcast
    • H04H20/46Arrangements characterised by circuits or components specially adapted for broadcast specially adapted for broadcast systems covered by groups H04H20/53-H04H20/95
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04HBROADCAST COMMUNICATION
    • H04H20/00Arrangements for broadcast or for distribution combined with broadcast
    • H04H20/40Arrangements for broadcast specially adapted for accumulation-type receivers
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04HBROADCAST COMMUNICATION
    • H04H2201/00Aspects of broadcast communication
    • H04H2201/10Aspects of broadcast communication characterised by the type of broadcast system
    • H04H2201/20Aspects of broadcast communication characterised by the type of broadcast system digital audio broadcasting [DAB]

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Circuits Of Receivers In General (AREA)
  • Communication Control (AREA)

Description

99064
Audiosiirto digitaalisessa yleisradiojärjestelmässä Tämä keksintö kohdistuu audiosiirtoon digitaalisessa yleisradiojärjestelmässä, jossa palveluja voidaan siirtää jatkuvana virtana ja datapaketteina.
5 Taajuuskaistojen tehokkaaksi käyttämiseksi kehitetyssä digitaalisessa audiojärjestelmässä DAB (Digital Audio Broadcasting) on siirtotie täysin digitaalinen. Järjestelmä on tarkoitettu korvaamaan nykyinen yleisesti käytetty analoginen taajuusmodulaatiota käyttävä yleisradio. DAB määrittelee moneen kantoaaltoon perustuvan digitaalisen radiokanavan, joka soveltuu sekä audio- että 10 datapalvelujen lähettämiseen. Täysin digitaalinen siirtokanava voi olla joko jatkuva datavirta- tai pakettikanava. Pakettivälitys on joustavampaa ja mahdollistaa helpommin äärellisten pituisten tietoyksiköiden lähettämisen. DAB-jär-jestelmä on esitetty ETSI:n (European Telecommunication Standards Institute) standardissa 300 401, February, 1995.
15 Käyttäjän kannalta on DAB-järjestelmässä korkein abstraktiotaso ni meltään ensemble, kuva 1. Se sisältää kaikki palvelut mitä on tietyllä yhdellä taajuuskaistalla. Ensemblen vaihto tapahtuu virittymällä toiselle taajuuskaistalle aivan kuten kanavan valinta nykyisessä FM-radiovastaanotossakin. Ensemble on jaettu palveluihin, kuvassa esimerkkinä Alpha Radio 1, Beta Radio ja Alpha 20 Radio 2. Lisäksi voi olla datapalveluita, vaikka niitä ei kuvassa ole esitetty. Kukin palvelu jakaantuu edelleen palvelukomponentteihin. Palvelukomponentti voidaan siirtää joko audiokanavalla tai datakanavalla. Vertailun vuoksi todetaan, •;j/ että FM-radiosssa on vain yksi palvelu ja yksi palvelukomponentti (audio/puhe) kullakin kanavalla. Alimmalla tasolla lähetyskehys, jonka kesto on DAB- .. 25 moodista riippuen joko 24 ms tai 96 ms, koostuu kolmesta osasta, jotka ovat • · • · * *... ajallisesti peräkkäin. Ensimmäisenä on synkronointikanava, joka ei sisällä palve- • * ! luinformaatiota. Seuraavana on nopea informaatiokanava FIC (Fast Information * · • · ·
•••j Channel), joka on moodikohtaisesti kiinteän pituinen. Viimeisenä on MSC
• · . ’ ; ‘ (Main Service Channel), joka sisältää kaikki alikanavat. Alikanavien paikka, ko- 30 ko ja lukumäärä MSC:n sisällä voi vaihdella, mutta MSC:n koko on kiinteä. MSC sisältää enintään 63 erilaista audio- ja/tai data- alikanavaa. Alikanavat numeroidaan ns. sub-Channel ld:n perusteella 0:sta 62:een. Lisäksi MSC:ssä voi olla 2 99064 informaatiolle tarkoitettu varakanava AIC (Auxiliary Information Channel), jonka kanavanumero on kiinteä 63. AIC voi sisältää samantyyppistä informaatiota kuin FIC. MSC informaatio lähetetään aikalomiteltuna siten, että DAB-moodissa I kehyksen MSC-osa on jaettu neljään osaan ja kukin osa on sijoitettu peräk-5 käisiin siirtokehyksiin. Näistä osista käytetään nimitystä CIF (Common Interleaved Frame), joten moodin I siirtokehyksen MSC osa sisältää neljä CIF:iä. Muissa moodeissa lomittelua ei käytetä, joten MSC on sama kuin CIF.
Lähetyspäässä palvelun tuottaja voi tarjota paitsi audiopalveluja myös datapalveluja ja esim. multimediapalveluja. DAB-operaattori muodostaa palve-10 lujen tuottajien toimittamasta audioinformaatiosta ja datasta DAB-lähetyssig-naalin, joka käsittää perättäisiä siirtokehyksiä, jollaisia on esitetty kuvan 1 alaosassa.
Vastaanottimessa erotetaan siirtokehyksestä toisistaan informaatiokanava FIC ja audio- ja datapalvelut sisältävä kanava MSC. Alikanavat erote-15 taan, kanavadekoodataan ja johdetaan sitten edelleen käsiteltäväksi. Tilaaja saa vastaanotetusta FIC-kanavasta tietää, mitä kaikkia palveluja vastaanotettu ensemble sisältää ja voi sen mukaan valita haluamansa palvelun tai palvelut. Yhdistämällä alikanavien palvelukomponentteja sovellusohjelman mukaisesti voidaan koota esim. haluttu multimediapalvelu.
20 DAB-järjestelmän yhtenä etuna on se, että palvelun tarjoajille voidaan varata datakapasiteettia dynaamisesti. Kapasiteetti voi olla enintään 1.728 Mbit/s. Tällöin data lähetetään kuvion 2 a mukaisissa paketeissa, jotka muodos- • · · · tuvat header-kentästä, datakentästä sekä tarkistussummasta. Kuvattujen kent- tien merkitykset ovat DAB standardin mukaisia. Paketin otsake (Packet Header) 25 sisältää tiedon paketin pituudesta (Pkt Len), jatkuvuus indeksin (Cont Ind), en- simmäinen/viimeinen paketti-tiedon (First/Last), palvelukomponentin identifioi- van osoitteen (Pkt Address), komennon (Command) ja todellisen datakentän *···. pituuden (Data Len). Datakenttä (Data Field) sisältää todellisen välitettävän • ♦ datan sekä tarvittaessa täytebittejä. Lopuksi tulee paketin tarkistussumma (Pkt 30 CRC).
Yhdistämällä vastaantottimessa pakettien datakenttiä muodostuu ns.
Data group, kuvio 2 B. Paketit on muodostettu lähetyspäässä Data groupista 3 99064 pätkimällä se yksinkertaisesti osiin ja sijoittamalla kukin osa datapaketin data-kenttään. Yleensä data group muodostuu usean peräkkäin lähetettävän paketin datakentistä. Yksinkertaisimmillaan yksi paketti riittää data groupin muodostamiseen.
5 Data group muodostuu kuvion 3 mukaisesti. Data groupin otsakkeen ja Sessio-otsakkeen kenttien lyhenteiden merkitys on alla olevan taulukon mukainen: _Data Group otsake__Session otsake_ EXT FL extension flag LAST FL last CRC FL CRC flag SEG NUM segment number SES FL session flags RFA reserved for future applications DG TYPE data group type LEN IND seuraavan osoitekentän pituus CONT IND continuity index ADDR FIELD loppukäyttäjän osoite REP IND repetition index EXT FIELD extension field__ Näiden otsakekenttien jälkeen tulee todellinen data sekä data groupin 10 tarkistussumma DG CRC.
Jatkuva audiovirta siirretään kehyksissä, jollaisen rakennetta on esitetty kuviossa 4. Lähetyspäässä 48 kHz taajuudella tulevat 16 bittiseksi PCM koodatut audionäytteet jaetaan osakaistoihin ja osakaistojen näytteet koodataan ihmiskorvan peittoilmiötä (masking effect) hyödyntäen audiokehykseen siten, 15 että tuleva bittinopeus 768 kbit/s on alentunut esim. monokanavan tapauksessa noin 100 kbit/s nopeudeksi. Kehyksen 4 tavuinen otsake sisältää vastaanot-* timien dekooderille tarkoitettua informaatiota kuten synkronointitiedon ja tiedon • · · ·'.·* : bittinopeudesta ja näytteenottotaajuudesta. Tarkistussumman jälkeen tuleva bittien allokointi-kenttä (bit allocation) kertoo, miten bitit on allokoitu audiokentän • · ·* ' 20 kullekin 36 koodattua näytettä sisältävälle osakaistalle ja mitkä bitit on poistettu
t » I
näytteistä peittoilmiötä (masking effect) hyödynnettäessä. Skaalaustekijän valin-tainformaatio-kenttä (Scale Factor Selection Information) kertoo miten audio- • · · 1 : näytteiden ryhmä on skaalattu (normalisoitu) dekooderissa. Tämän jälkeen tu lee varsinaiset audiobitit sisältävä kenttä. Sen informaatio vastaa 24 ms audio-25 ta. Kenttä sisältää 36 kpl koodattua osakaistan audionäytettä jaettuna kahteentoista triplettiin, joissa kussakin on siten 3 kpl osakaistan näytettä. Neljä triplettiä 4 99064 vastaa siten 12 ms audiota. Tämän jälkeen tulee täytebittejä, mikäli audiobittejä on vähemmän kuin audiokentän pituus. Lopuksi tulee X-PAD ja F-PAD kentät, jotka välittävät ohjelmaan liittyvää dataa (Programme Associated Data, PAD). Tämä data on synkronissa kehyksen audion kanssa. Peräkkäisten kehysten 5 PAD tavut muodostavat ns. PAD kanavan.
Multimedian audio-osuus on ajateltu lähetettäväksi audiokehyksissä mutta kuitenkin voi olla joitain syitä lähettää audiota myös pakettimoodissa. Paketteina voitaisiin periaatteessa lähettää esimerkiksi audiotiedostoja, joka ensin tallennettaisiin vastaanottimen muistiin ja toistettaisiin kaiuttimista ajallisesti oi-10 keaan aikaan multimediaesityksen aikana. Tällaisen audiosiirron etu on, että siirto voidaan suorittaa millä tahansa bittinopeudella eikä sen siten tarvitsi olla audiokehysten siirrossa eli audiovirran siirrrossa käytetty kiinteä bittinopeus, jolle DAB-spesifikaatiossa on annettuna joukko sallittuja bittinopeuksia.
Haittana tällaisessa siirrossa on se, että audiotiedosto täytyy tallentaa 15 muistiin, jos siirtonopeudesta on audiovirran bittinopeutta pienempi, tai se täytyy puskuroida, jos nopeus on audiovirran nopeutta suurempi. Edellisessä tapauksessa toistoa ei voida aloittaa välittömästi tiedoston saavuttua kun taas puskurointia käytettäessä toisto voi alkaa välittömästi. Haitta ei kuitenkaan ole todellinen, sillä useimmissa mahdollisissa käyttötarkoituksissa ei ole mitään tarvetta 20 lähettää audiotiedostoa audioviran bittinopeudella. Todellinen ongelma on se, että audiokehyksissä olevaa audiovirtaa ei voida lähettää paketteina, koska ei ole olemassa mekanismia audiokehysten rajojen indikoimiseen.
• · « «
On kuitenkin eräitä sovelluksia, joiden toteutuksessa toivotaan reaali-aikaista audion pakettisiirtoa. Reaaliaikaisuudella tarkoitetaan tässä sitä, että _ 25 bittinopeus on sama audiovirran ja audiopakettien siirrossa ja että paketeista voitaisiin jollain tavalla erottaa sama informaatio kuin audiokehyksissäkin on.
Eräs sovellus olisi audiokehysten bittivirheiden paikantaminen vertaamalla j··*, vastaanotettua audiokehystä vastaanotettujen pakettien, joissa on välitetty sa ma audioinformaatio, tarkistussummaan CRC ja paketeista muodostetun Data 30 groupin tarkistussummaan CRC. Näin audiokehysten audionäytteet tulisivat kiertoteitse CRC-tarkistuksen piiriin. Pakettien käyttö tällaiseen tarkoitukseen merkitsisi ylimääräistä audion oheissignalointia, joka ehkä tilapäisesti voidaan r - »»il liat ti f .i d , .
5 99064 hyväksyä. Jos pysyvästi haluttaisiin suojata audiosiirto yhtä hyvin kuin paketti-siirto, olisi tietenkin parempi parantaa suoraan audiokehysten audiobittien vir-hesuojausta.
Toinen mahdollinen sovellus, jossa tarvitaan reaaliaikaista audiopa-5 kettien siirtoa, on audion osoittaminen vain tietylle kohderyhmälle. Sovelluksessa hyödynnetään pakettien osoitteellisuutta. Aikaisemmin esitetyn taulukon mukaisesti on sessio-otsakkeessa loppukäyttäjän osoitteelle varattu kenttä ADDR FIELD. Sitä voitaisiin käyttää hyväksi kohdennettaessa audioinformaatio vain tietylle ryhmälle, jolloin reaaliaikaista pakettisiirtoa voidaan käyttää tiedotuska-10 navana erilaisille käyttäjäryhmille. DAB-spesifikaatiokin määrittelee tiedotusten lähettämisen nopealla informaatiokanavalla FIC. Määrityksessä on kuvattu jonkin käynnissä olevan broadcast-tyyppinen palvelun keskeytys tiedotteella, mutta rajaus voidaan tehdä vain yksilöimällä ne palvelut, jotka keskeytetään. Siinä ei ole mahdollista rajata tiedotetta koskemaan vain tiettyjä vastaanottajia.
15 Tämän keksinnön tavoitteena on siten audiosiirto paketteina, joka mahdollistaa sekä osoitteellisen audiosiirron että audiokehysten indikoimisen pakettivirrasta.
Asetettu tavoite saavutetaan itsenäisessä patenttivaatimuksessa kuvatulla tavalla.
20 Keksinnön ensimmäisen suoritusmuodon audio lähetetään pakettika- navalla tiedostona. Menetellään siten, että audiokehys sijoitetaan data groupin ; ,·. datakenttään. Tällöin tiedostonsiirtoprotokollassa yksi segmentti vastaa audio- < I « « .'r. kehystä. Kanavalta tulevista paketeista kootaan normaaliin tapaan data group, 4 jonka datakenttä saadaan tiedostosegmentti, joka on tässä tapauksessa audio-25 kehys. Jotta datakentästä saadut audiokehykset voidaan vastaanottimessa asettaa ajallisesti oikeaan järjestykseen, on käytettävä tiedostosiirtoprotokollaa. Koska siirtonopeus voi olla mikä tahansa, on vastaanottimessa kehykset tallen-. ···, nettava tai puskuroitava ennen esittämistä.
Toisen suoritusmuodon mukaisesti audiokehykset lähetään pakettika-30 navalla jatkuvan virtana. Menetellään siten, että audiokehys sijoitetaan data groupin datakenttään. Siirtonopeus on täsmälleen sama kuin audiokanavan siirtonopeus. Tällöin yksittäiset data groupit lähetetään täsmälleen oikeassa 6 99064 tahdissa, jolloin siirtomielessä kyseessä on päättymätön jono datagroupeja. Sen vuoksi ei tarvita mitään tiedostonsiirtoprotokollaa. Puskurointia ei tarvitse käyttää, vaan vastanotin esittää audiokehyksen sitä mukaan kuin pakettikana-valta tulee data groupeja.
5 Keksintöä havainnollistetaan oheisten kuvioiden avulla, joissa kuvio 1 esittää tunnettua DAB-hierarkiaa, kuvio 2a esittää DAB-pakettien rakennetta, kuvio 2b esittää data groupin muodostusta paketeista, 10 kuvio 3 esittää data groupin rakennetta, kuvio 4 esittää DAB-audiokehystä ja kuvio 5 esittää IDG:n käyttöä.
Jotta audiokehysten rajat voitaisiin selkeästi indikoida lähetettäessä 15 audioinformaatio pakettimuodossa, sijoitetaan keksinnön mukaisesti ainoastaan ja vain yksi audiokehys kokonaisuudessaan, siis PAD-osuus mukaan lukien, aina yhteen data groupiin.
Ensimmäisen suoritusmuodon mukaisesti audiokehykset lähetetään pakettimoodissa audiotiedostona ts. audio, jolla on siis alku, kesto ja loppu, 20 muodostaa yhden tiedoston. DAB:ssa käytetyn tiedoston siirron periaatteen mukaisesti tiedosto jaetaan segmentteihin ja kukin segmentti sijoitetaan data groupin datakenttään. Protokollaa kuvataan lyhyesti jäljempänä. Keksinnön mukaisesti segmentti on täsmälleen sama kuin audiokehys. Koska audio lähe- • · · ' tetään tiedostona, on käytettävä tiedostosiirtoprotokollaa, jotta vastaanotin osaa 25 asettaa paketeista kootut data groupit oikeaan järjestykseen. Tiedoston siirton-opeus voi olla suurempi, sama tai pienempi kuin audiovirran tiedonsiirtonopeus.
Tiedostosiirtoprotokolla voidaan toteuttaa Eureka-147 projektin toi-mesta ehdotetun yleisen perusperiaatteen mukaan, jossa jokainen segmentti • · · ’···’ muodostaa yhden data groupin. Tiedoston peräkkäiset segmentit numeroidaan 30 juoksevasti siten, että Session-otsakkeessa ensimmäisen segmentin numero on 0. Tiedoston viimeinen segmentti indikoidaan siitä muodostetun data groupin session-otsakkeen LAST kentän lipulla. Vastaanotin vastaanottaa datapaketit ja muodostaa niistä Data groupeja. Jos sen tarkistussumma osoittaa siirrossa tul- 7 99064 . leen bittivirheitä, vastaanotin poimii asianomaisen Data groupin datapaketit tiedoston uusintalähetyksestä.
Jotta vastaanotin osaisi poimia oikeat tiedostot lähetetystä pakettivirrasta ja tiedoston käsittelyä silmällä pitäen tietäisi, minkä tyyppisestä tiedostosta 5 on kyse, on EUREKA--147 projekti ehdottanut, että muodostetaan lisäksi erityinen informaatio- data group IDG (Information Data Group). Se on tiedostonsiir-tokuvaus (file transfer descriptor) ts. se antaa tarpeelliset tiedot tiedostosta, johon se viittaa ja se multipleksataan tiedostosegmenttien kanssa.
Kuviossa 5 on esitetty IDG:n ajatus tiedoston siirrossa. Yksi IDG liittyy 10 vain yhteen tiedostoon. Se sijoitetaan ainakin ensimmäiseksi tiedostoon liittyvässä pakettivirrassa ts. tiedoston siirron alussa, mutta niitä voi olla myös pakettivirran keskellä ts. IDG voi esiintyä tiedoston siirron aikana tai IDG voidaan lähettää jonkin aikaa ennen varsinaista tiedoston siirtoa, jolloin sillä voidaan ilmoittaa tulevasta tiedoston siirrosta. Kuviossa 5 siirretään tiedostot X, Y ja Z ja 15 tiedostoihin viittaavat IDG:t on merkitty vastaavain kirjaimin. Se tärkeä asia, mitä IDG:llä voidaan tehdä, sisältyy sen datakenttään, josta käytetään nimitystä tiedostokuvaus (file descriptor). Tiedostokuvauksella voidaan yksityiskohtaisesti ilmoittaa vastaanottimelle tarpeelliset tiedot siirrettävästä tiedostosta. Tiedosto-kuvaukseen sisältyy nk. siirtoparametreja (T-parametreja) käsittävä kenttä. T-20 parametri nimeltä tiedoston tyyppi (file type) ilmoittaa tiedoston tyypin, jolloin vastaanottimen sovellusohjelma voi päättää, mitä algoritmia käytetään tiedoston analyysiin ja sen sisällön tulkintaan.
• · ·
Hakija ehdottaa, että lisätään uusi file type- parametri nimeltä ”DAB audio”, jolloin vastaanotin tietää, että IDGrssä ilmoitettu tulossa oleva tiedosto • · ; 25 on audiotiedosto.
• · c \ DAB-spesifikaation mukaisesti tiedot palveluista lähetetään nopealla informaatiokanavalla FIC (Fast Information Channel). Sillä ilmoitetaan mul- • · · tipleksissa olevien palvelukomponenttien sijainti ja laatu. Kutakin palvelua koskeva palvelukuvaus on sijoitettu omaan kenttään, jossa on parametrikenttä ni-30 meitä palvelukomponentin kuvaus (service component description). Eräs parametri on palvelukomponentin tyyppi (service component type) ja täksi parametriksi asetetaan parametri "tiedosto siirto” (file transfer).
99064 β FIC kanavan informaatiosta vastaanotin saa siten tietää, että kyseessä on tiedoston siirto ja IDG:n informaatiosta, että kyseessä on audiotiedosto. Vastaanotin osaa siten vastaanottaa tiedoston, dekoodata audion, ja esittää sen. Tiedonsiirtonopeudesta riippuen joudutaan vastaanottimessa käyttämään 5 audiotiedoston tallennusta tai puskurointia.
Toisen suoritusmuodon mukaisesti audiokehykset lähetetään paketti-moodissa, mutta jatkuvana audiovirtana. Siirtonopeus on täsmälleen sama kuin mitä siirtonopeus olisi audiokehyksiä käytettäessä. Lähetyspäässä menetellään siten, että kun audiokehyksiä tulee jatkuvan virtana, niin audiokehys sijoitetaan 10 ensin data groupiin, data groupista muodostetaan sitten paketit, jotka lähetetään. Audiokehyksessä on mukana myös PAD-kenttä. Kyseessä ei ole siten tiedoston siirto kuten ensimmäisessä suoritusmuodossa, joten mitään tiedostonsiirtoprotokollaa ei tarvita. Ei siis tarvita informaatio- data groupeja IDG. Audiota sisältävä data group ei saa yllittää CIF rajoja, joten koko data group on 15 siirrettävä yhdessä yhteisessä lomitellussa kehyksessä CIF. Toisin sanoen da-tagroupin on kuljettava yhden siirtokehyksen mukana. Mikäli data groupin tasolla käytetään lähetyksen toistoa, niin data group ja kaikki sen toistot täytyy lähettää yhdessä CIF:ssä ts. kukin toisto siirretään yhdessä CIF:ssä.
Data groupia muodostettaessa ei välttämättä tarvita sessio-otsaketta, 20 mutta sitä on edullista käyttää, koska siihen sisältyy kenttä ADDR FIELD, joka on tarkoitettu loppukäyttäjän osoitetta varten. Tällä osoituksella voidaan siirrettävä audio kohdentaa haluttuun vastaanottajaryhmään. Jos sessio-otsaketta • · · * käytetään, niin kenttää SEG NUM käytetään laskurina, jota inkrementoidaan .. yhdellä jokaisen datagroupin kohdalla. Tämä auttaa vastaanotinta pysymään 25 synkronissa, sillä jos jokin datagroup jää tulematta tai on virheellinen, pidetään • · · toistossa audiokehyksen kestoinen tauko. Lippu kentässä LAST FL on aina « I k j nolla, koska kyseessä on jatkuva audiovirta- tosin pakettimoodissa.
• ♦
Data group voidaan lomitella muiden samalla alikanavalla siirrettävien pakettimoodissa olevien palvelukomponenttien kanssa, mutta data groupin on 30 kuitenkin pysyttävä yhdessä CIF:ssä. Mikäli data group lomitellaan muiden palvelukomponenttien kanssa, jotka myös siirtävät audiota käsittäviä dataryhmiä, 9 99064 ja siirretään samalla alikanavalla, täytyy kaikki dataryhmät siirtää yhdessä CIF:ssä.
Samoin kuin ensimmäisessä suoritusmuodossa, hakija ehdottaa, että nopealla informaatiokanavalla FIC (Fast Information Channel) lähetetään palve-5 lukomponentin kuvaus (service component description)-kentässä palvelukom-ponentin tyyppi (service component type)-parametrina"DAB-audiostream”.
Alan ammattilaiselle on ilmeistä, että tekniikan kehittyessä keksinnön perusajatus voidaan toteuttaa monin eri tavoin. Keksintö ja sen suoritusmuodot eivät siten rajoitu yllä kuvattuihin esimerkkeihin vaan ne voivat vaihdella 10 patenttivaatimusten puitteissa.
• ♦ · « · · • · • · • «· • ·« • · (
• · C
« • » · • * · · • · · : : • · ·

Claims (12)

99064
1. Menetelmä audion siirtämiseksi digitaalisessa yleisradiojärjestelmässä, jossa jatkuvana virtana lähetettävä audio siirretään audiokehyksinä ja jossa pakettimoodissa sijoitetaan lähetettävä informaatio dataryhmän (DG) 5 datakenttään ja dataryhmä jaetaan siirtoa varten osiin, jotka sijoitetaan datapakettien datakenttiin, tunnettu siitä, että audio lähetetään pakettimoodissa siten, että dataryhmän datakenttään sijoitetaan audiokehys.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, 10 että tietty määrä peräkkäisiä audiokehyksiä muodostaa audiotiedoston ja au- diotiedosto siirretään järjestelmän tiedostonsiirtoprotokollan mukaisesti.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että audiokehysten siirtonopeus voidaan vapaasti valita järjestelmän paketti-siirtonopeuden rajoissa.
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että peräkkäisistä audiokehyksistä muodostetaan peräkkäisiä dataryhmiä ja että jatkuvana jonona siirrettävien datapakettien siirtonopeus valitaan sellaiseksi, että dataryhmään sijoitetun audiokehyksen siirtonopeus on sama kuin jatkuvana virtana lähetettävän audiokehyksen siirtonopeus.
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että koko dataryhmä siirretään yhdessä ainoassa siirtokehyksessä, jolloin dataryhmää ei aikalomitella useisiin siirtokehyksiin.
6. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että dataryhmän otsakkeessa olevan segmenttinumeron kenttä toimii laskuri-25 na, jota inkrementoidaan yhdellä dataryhmää lähetettäessä.
* 7. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että dataryhmän otsakkeessa olevaa osoitekenttää käytetään käyttäjäryhmän • · • *·· osoitukseen.
8. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, 30 että järjestelmän mukaisin mekanismein ilmoitetaan vastaanottimelle, että dataryhmän datakentässä on audioinformaatiota. I j
·:** 9. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että digitaalinen yleisradiojärjetelmä on DAB.
10. Patenttivaatimuksen 9 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, 35 että tieto siitä, että dataryhmän datakentässä on audioinformaatiota ilmoitetaan informaatiodataryhmän (IDG) kentässä ’’file type”. 99064
11. Patenttivaatimuksen 9 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että tieto siitä, että audio siirretään tiedostona ilmoitetaan nopealla informaatiokanavalla FIC asettamalla palvelun komponentti tyyppi- parametriksi "tiedoston siirto”.
12. Patenttivaatimuksen 9 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että tieto siitä, että audio siirretään pakettimoodissa audiovirtana ilmoitetaan nopealla informaatiokanavalla FIC asettamalla palvelun komponentti tyyppi-parametriksi "DAB audiovirta. • I I « · · • · • · · • · · • · · ( · « I I • • · · · • · · : : ··· •» · 99064
FI955357A 1995-11-07 1995-11-07 Audiosiirto digitaalisessa yleisradiojärjestelmässä FI99064C (fi)

Priority Applications (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI955357A FI99064C (fi) 1995-11-07 1995-11-07 Audiosiirto digitaalisessa yleisradiojärjestelmässä
PCT/FI1996/000595 WO1997017776A1 (fi) 1995-11-07 1996-11-05 Audiosiirto digitaalisessa yleisradiojärjestelmässä
AU73012/96A AU7301296A (en) 1995-11-07 1996-11-05 Audio-transferred dab
EP96934880A EP0872054A1 (en) 1995-11-07 1996-11-05 Audio-transferred dab

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI955357 1995-11-07
FI955357A FI99064C (fi) 1995-11-07 1995-11-07 Audiosiirto digitaalisessa yleisradiojärjestelmässä

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI955357A0 FI955357A0 (fi) 1995-11-07
FI99064B FI99064B (fi) 1997-06-13
FI99064C true FI99064C (fi) 1997-09-25

Family

ID=8544343

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI955357A FI99064C (fi) 1995-11-07 1995-11-07 Audiosiirto digitaalisessa yleisradiojärjestelmässä

Country Status (4)

Country Link
EP (1) EP0872054A1 (fi)
AU (1) AU7301296A (fi)
FI (1) FI99064C (fi)
WO (1) WO1997017776A1 (fi)

Families Citing this family (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB9714624D0 (en) * 1997-07-12 1997-09-17 Trevor Burke Technology Limite Visual programme distribution system
JP2000244425A (ja) * 1999-02-24 2000-09-08 Sony Computer Entertainment Inc 放送システムおよび受信再生端末
FI19991865A (fi) 1999-09-01 2001-03-01 Nokia Corp Menetelmä ja järjestelmä räätälöityjen audio-ominaisuuksien toimittamiseksi solukkojärjestelmien päätelaitteisiin
US6618367B1 (en) * 1999-12-16 2003-09-09 Agere Systems Inc. Transmission frame structure for a satellite digital audio radio system
EP1119122A3 (en) 2000-01-20 2005-01-19 Matsushita Electric Industrial Co., Ltd. Digital broadcast transmission method, broadcast transmitter for transmitting digital broadcast signals and broadcast receiver for receiving said digital broadcast signals
US6766376B2 (en) 2000-09-12 2004-07-20 Sn Acquisition, L.L.C Streaming media buffering system

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JP2643978B2 (ja) * 1988-04-23 1997-08-25 株式会社ケンウッド パケットデータ生成装置
FR2718905B1 (fr) * 1994-04-19 1996-06-28 France Telecom Signal numérique organisé en containers de données autonomes, notamment pour la transmission de données vers des récepteurs à fonctionnement intermittent, procédé de diffusion et procédé de réception correspondants.
DE4422015C1 (de) * 1994-06-16 1995-08-03 Bosch Gmbh Robert Verfahren zur Übertragung digitaler Daten und digitaler Zusatzdaten und Verfahren zur Wiedergabe digitaler Daten und digitaler Zusatzdaten

Also Published As

Publication number Publication date
FI99064B (fi) 1997-06-13
WO1997017776A1 (fi) 1997-05-15
AU7301296A (en) 1997-05-29
EP0872054A1 (en) 1998-10-21
FI955357A0 (fi) 1995-11-07

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI98024C (fi) Menetelmä ja laitteisto tiedostopohjaisen multimedia- ja hypermedia-palvelun välittämiseksi liikkuvalle vastaanottajalle
US10972771B2 (en) Broadcasting signal transmission device, broadcasting signal reception device, broadcasting signal transmission method, and broadcasting signal reception method
US8144612B2 (en) Systems and methods for transmitting media content via digital radio broadcast transmission for synchronized rendering by a receiver
US11601210B2 (en) Broadcasting signal transmission apparatus, broadcasting signal receiving apparatus, broadcasting signal transmission method and broadcasting signal receiving method
US8595748B1 (en) Systems and methods for transmitting and receiving large objects via digital radio broadcast
US10715859B2 (en) Apparatus for transmitting broadcast signal, apparatus for receiving broadcast signal, method of transmitting broadcast signal, and method of receiving broadcast signal
US8542621B2 (en) Method of and apparatus for providing and receiving video service in digital audio broadcasting
US8111716B2 (en) Method and apparatus for formatting data signals in a digital audio broadcasting system
CA2192958C (en) A method for transmitting digital data and digital complementary data, and a method for playing back digital data and digital complementary data
US20170324789A1 (en) Device for transmitting broadcast signal, device for receiving broadcast signal, method for transmitting broadcast signal, and method for receiving broadcast signal
KR101960317B1 (ko) 방송 신호 송신 장치, 방송 신호 수신 장치, 방송 신호 송신 방법, 및 방송 신호 수신 방법
KR20020035123A (ko) 압축형 데이터 송신 방법 및 송신기
WO1996042145A1 (en) Transmission protocol for file transfer in a dab system
US10869070B2 (en) Apparatus for transmitting broadcast signals, apparatus for receiving broadcast signals, method for transmitting broadcast signals and method for receiving broadcast signals
FI99064C (fi) Audiosiirto digitaalisessa yleisradiojärjestelmässä
US9842048B2 (en) Systems, methods, and computer readable media for digital radio broadcast receiver memory and power reduction
US20180020244A1 (en) Broadcast signal transmission apparatus, broadcast signal reception apparatus, broadcast signal transmission method, and broadcast signal reception method
FI100629B (fi) Linkkiobjektin käyttö digitaalisessa yleisradiojärjestelmässä
KR101215357B1 (ko) 한시적으로 ca 디지털 방송을 제공하는 방법
FI98676C (fi) Tietostoryhmän siirto digitaalisessa yleisradiojärjestelmässä
KR100765769B1 (ko) 디지털 멀티미디어 방송 채널의 고속 검색을 위한 방송수신 장치 및 방법

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Owner name: OY NOKIA AB

BB Publication of examined application