FI93381C - Liitos seinämäelementin liittämiseksi toiseen seinämäelementtiin ja/tai tukirakenteeseen - Google Patents

Liitos seinämäelementin liittämiseksi toiseen seinämäelementtiin ja/tai tukirakenteeseen Download PDF

Info

Publication number
FI93381C
FI93381C FI924858A FI924858A FI93381C FI 93381 C FI93381 C FI 93381C FI 924858 A FI924858 A FI 924858A FI 924858 A FI924858 A FI 924858A FI 93381 C FI93381 C FI 93381C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
wall element
joining
wall
joint
discs
Prior art date
Application number
FI924858A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI924858A (fi
FI924858A0 (fi
FI93381B (fi
Inventor
Matti Haakana
Original Assignee
Kasettipelti Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Kasettipelti Oy filed Critical Kasettipelti Oy
Priority to FI924858A priority Critical patent/FI93381C/fi
Publication of FI924858A0 publication Critical patent/FI924858A0/fi
Publication of FI924858A publication Critical patent/FI924858A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI93381B publication Critical patent/FI93381B/fi
Publication of FI93381C publication Critical patent/FI93381C/fi

Links

Landscapes

  • Building Environments (AREA)
  • Finishing Walls (AREA)

Description

93381
LIITOS SEINÄMÄELEMENTIN LIITTÄMISEKSI TOISEEN SEINÄMÄ-ELEMENTTIIN JA/TAI TUKIRAKENTEESEEN
Keksinnön kohteena on patenttivaatimuksen 1 5 johdanto-osassa määritelty liitos.
Entuudestaan tunnetaan esim julkaisusta FI 42361 liitos seinämäelementin liittämiseksi toiseen seinämäelementtiin, jossa seinämäelementtiin kuuluu eristekerros ja kaksi keskenään olennaisesti yhdensuun-10 täistä levyä, joiden välissä eristekerros on kiinnitettynä levyihin. Liitokseen kuuluu seinämäelementin reunassa olevat liitoselimet, joista elementeissä olevat ensimmäinen ja toinen liitoselin on taivutettu levyjen reunoista ja järjestetty irrotettavasti kiinnitettä-15 viksi toisiinsa. Julkaisussa kummankin levyn reunoissa olevat liitoselimet ovat seinämäelementin levyjen reu-nataivutuksista muodostettuja pontin kaltaisia muodostelmia. Liitoselimeen kuuluu kaksi seinämäelementin suhteen symmetrisesti järjestettyä, poikkileikkauspro-20 fiililtaan olennaisesti U-muotoista kourua, jotka avautuvat seinämäelementin sivuille päin vastakkaisiin suuntiin toisiinsa nähden ja sijaitsevat kumpikin levyjen muodostamien tasojen välissä. Päittäin olevat liitoselimet yhdistetään toisiinsa erillisillä lisä-25 osilla eli listaprofiileilla, jotka pidetään yhdessä ruuvipulttien avulla. Ongelmana tällaisessa rakenteessa on, että rakenne on huomattavan monimutkainen ja kallis. Lisäksi liitoksen läpimenevät pultit muodostavat kylmäsillan rakenteen yhdeltä puolelta toiselle puolel-30 le. Julkaisun liitosta ei myöskään ole mahdollista muodostaa kovin taivutusjäykäksi ja lujaksi. Listapro-·. fiilit ja pultit muodostavat myös epäedullisesti seinä- mäpinnoista ulkonevan rakenteen. Entuudestaan tunnetun tekniikan osalta viitataan myös julkaisuihin FI 70284 35 ja US 3,548,557. Myös näissä liitoksissa tarvitaan erillisiä lisäosia levyjen kiinnittämiseksi toisiinsa.
Keksinnön tarkoituksena on tuoda esiin paran- 2 93381 nus edellämainitun tyyppiseen liitokseen.
Erityisesti keksinnön tarkoituksena on tuoda esiin liitos, joka on yksinkertainen, siisti, huomaamaton ja luja sekä helppo muodostaa ja irrottaa ilman 5 lisäkiinnityselimiä ja työkaluja.
Lisäksi keksinnön tarkoituksena on tuoda esiin liitos, jolla yksinkertaisista seinämäelementeistä voidaan aikaansaada erilaisia kevyitä kotelorakenteita, jotka on helppo koota ja purkaa.
10 Vielä keksinnön tarkoituksena on tuoda esiin liitos, jolla lämpöeristetyt seinämäelementit voidaan liittää toisiinsa olennaisesti ilman ns kylmäsiltoja.
Keksinnön mukaiselle liitokselle on tunnusomaista se, mitä on esitetty patenttivaatimuksessa 15 1.
Keksinnön mukaisesti toinen liitoselin on toisen seinämäelementin levyjen reunataivutuksista muodostettu uran kaltainen muodostelma, johon toiseen liitoselimeen kuuluu kaksi toisiaan kohden suunnattua 20 seinämäelementin suhteen symmetrisesti järjestettyä laippaa, jotka on sovitettavissa ensimmäisen liitoselimen kouruihin lohenpyrstöliitoksen tapaisesti, ja seinämäelementin kiinnittämiseksi tukirakenteeseen on tukirakenteen liitoselin ensimmäisen tai toisen liitos-25 elimien tapainen uran tai pontin kaltainen muodostelma yhdistettäväksi seinämäelementin pontin tai uran kaltaiseen liitoselimeen.
Liitoksen eräässä sovellutuksessa levyt ovat metalliohutlevyä ja levyjen reunat on särmätty halut-30 tuun profiilimuotoon liitoselimien muodostamiseksi.
Liitoksen eräässä sovellutuksessa seinämäelementit ovat kulmassa toistensa suhteen.
Em pontin kaltainen ensimmäinen liitoselin voi olla sellainen, että ensimmäiseen liitoselimeen kuuluu 35 kaksi seinämäelementin suhteen symmetrisesti järjestettyä, poikkileikkausprofiililtaan olennaisesti U-muo-toista kourua tai uraa, jotka avautuvat seinämäelemen- li m i im i i i a * 3 93381 tin sivuille päin vastakkaisiin suuntiin toisiinsa nähden. Lisäksi kourut sijaitsevat levyjen muodostamien tasojen välissä, joten ne eivät ulotu levyjen tasoista ulospäin. Vastaavasti uran kaltaiseen toiseen lii-5 toselimeen kuuluu kaksi toisiaan kohden suunnattua seinämäelementin suhteen symmetrisesti järjestettyä laippaa, jotka on sovitettavissa ensimmäisen liitoselimen kouruihin. Tällaisen liitoksen kokoaminen suoritetaan siten, että liitoselimet liu'utetaan pit-10 kittäissuunnassa toisiinsa samaan tapaan kuin ns vasa-ranpääliitoksessa tai lohenpyrstöliitoksessa, ts toisen seinämäelementin reunassa olevat levyistä sisäänpäin taivutetut laipat liu'utetaan ensimmäisen seinämäelementin levyistä taivutettujen kourujen sisään.
15 Liitettäessä seinämäelementti johonkin tukira kenteeseen kuuluu tukirakenteeseen edellä mainittuja vastaava liitoselin, joko uran tai pontin kaltainen, riippuen siitä millainen on seinämäelementissä oleva liitoselin.
20 Keksinnön etuna on, että liitos on yksinker tainen, siisti, huomaamaton ja luja sekä helppo muodostaa ja purkaa ilman lisäkiinnityselimiä ja työkaluja. Liitoselimien valmistaminen voidaan tehdä yksinkertaisin ja vähin työvaihein.
25 Edelleen keksinnön etuna on, että yksinker taisista seinämäelementeistä voidaan aikaansaada erilaisia kevyitä kotelorakenteita, jotka on helppo koota ja purkaa. Voidaan muodostaa helposti koottavia ja purettavia keveitä ja lujia pakkauksia, ilmastointi-30 kanavia, kompostoreita yms.. Ainoastaan keksinnön soveltajan mielikuvitus asettaa rajat erilaisten so- . vellutusten määrälle.
* ·
Edelleen keksinnön ansiosta lämpöeristetyt seinämäelementit voidaan liittää toisiinsa olennaisesti 35 ilman ns kylmäsiltoja.
Edelleen keksintö mahdollistaa mm häiriösuo-jattujen instrumenttikoteloiden muodostamisen.
4 93381
Seuraavassa keksintöä selostetaan yksityiskohtaisesti viittaamalla oheiseen piirustukseen, jossa kuva 1 esittää kaaviomaista poikkileikkausta keksinnön mukaisen liitoksen eräästä sovellutuksesta; 5 kuva 2 esittää kaaviomaista poikkileikkausta keksinnön mukaisen liitoksen eräästä toisesta sovellutuksesta; kuva 3 esittää kaaviomaista poikkileikkausta keksinnön mukaisen liitoksen eräästä kolmannesta sovel-10 lutuksesta; kuva 4 esittää kaaviomaista poikkileikkausta keksinnön mukaisen liitoksen eräästä neljännestä sovellutuksesta; kuva 5 esittää kaaviomaista poikkileikkausta 15 keksinnön mukaisen liitoksen eräästä viidennestä sovellutuksesta; kuva 6 esittää kaaviomaista poikkileikkausta keksinnön mukaisilla liitoksilla kootusta, neljästä seinämäelementistä muodostetusta kotelorakenteesta; ja 20 kuva 7 yksityiskohtaa A suurennettuna kuvasta 6.
Kuvassa 1 on liitos, jolla ensimmäinen seinä-mäelementti 1 on liitetty toiseen seinämäelementtiin 2. Ensimmäiseen seinämäelementtiin 1 kuuluu eristekerros 4 25 ja kaksi keskenään olennaisesti yhdensuuntaista metallista pintalevyä 5, 6. Vastaavasti toiseen seinämäelementtiin 1 kuuluu eristekerros 4 ja kaksi keskenään olennaisesti yhdensuuntaista metallista pintalevyä 7, 8. Kummassakin elementissä 1 ja 2 levyjen 7 ja 8 välis-30 sä oleva eristekerros 4 on esim levy, joka on styroxle-vy, ja jonka kummallekin puolelle levyt 7, 8 on lii-. mattu. Hartsi voidaan myös vaahdottaa levyjen väliin, jolloin se vaahdotettaessa liimautuu levyihin 7, 8 kiinni olennaisesti koko niiden alalta.
35 Liitokseen kuuluu seinämäelementtien 1 ja 2 reunassa olevat toisiinsa liitettäviksi sovitetut liitoselimet 9 ja 10. Ensimmäiseen seinämäelementtiin 1 i aa:: us ·ϋΐ9 ; i: 5 93381 kuuluu ensimmäinen liitoselin 9 ja toiseen seinämäele-menttiin 1 kuuluu toinen liitoselin 10. Nämä liitos-elimet 9 ja 10 on taivutettu esim särmäyspuristimella pintalevyjen 5, 6; 7, 8 reunoista haluttuun liitoselin-5 muotoon. Liitoselimien 9 ja 10 avulla seinämäelementit 1 ja 2 voidaan helposti kiinnittää toisiinsa ja irrottaa toisistaan.
Ensimmäinen liitoselin 9 on pontin kaltainen muodostelma, joka on muodostettu ensimmäisen seinämä-10 elementin 1 levyjen 5, 6 reunataivutuksista. Toinen liitoselin 10 on uran kaltainen muodostelma, joka on muodostettu toisen seinämäelementin 10 levyjen 7, 8 reunataivutuksista.
Ensimmäiseen liitoselimeen 9 kuuluu kaksi 15 seinämäelementin 1 suhteen symmetrisesti järjestettyä, poikkileikkausprofiililtaan olennaisesti U-muotoista kourua 13, jotka avautuvat seinämäelementin 1 sivuille päin vastakkaisiin suuntiin toisiinsa nähden ja sijaitsevat kumpikin levyjen 5, 6 muodostamien tasojen vä-20 Iissä. Kouruun 13 kuuluu ensimmäinen laippa, joka on olennaisesti kohtisuorassa levyn 5, 6 pinnan suhteen vastaan muodostaen poikkileikkauksessa yhden U:n sakaran, toinen laippa, joka on kohtisuorassa ensimmäistä laippaa vastaan ja kolmas laippa, joka on olennaisesti 25 yhdensuuntainen ensimmäisen laipan kanssa muodostaen poikkileikkauksessa U:n toisen sakaran. Kolmannen laipan vapaa reuna ei ulotu aivan levyn 5, 6 pinnan tasolle, vaan jää etäisyyden päähän siitä. Kuten kuvasta 1 nähdään, rakenteen samalla puolella olevat levyt 5 ja 7 30 ja vastaavasti 6 ja 8 ovat liitoselimiensä välityksellä kosketuksissa toisiinsa, mutta rakenteen eri puolilla olevat levyt 5 ja 6 sekä 7 ja 8 eivät ole edes liitoksen kohdalla kosketuksissa toisiinsa.
Vastaavasti toisen seinämäelementin 2 toiseen 35 liitoselimeen 10 kuuluu kaksi toisiaan kohden suunnattua seinämäelementin suhteen symmetrisesti järjestettyä laippaa 14, jotka ovat olennaisesti kohtisuorassa pin- 6 93381 talevyjen 7, 8 suhteen. Laipat 14 on sovitettavissa ensimmäisen liitoselimen 9 kouruihin 13. Näin liitettynä seinämäelementtejä 1 ja 2 ei voi erottaa toisistaan vetämällä niitä erilleen liitossauman suhteen 5 kohtisuorassa suunnassa. Liitos vastustaa hyvin myös taivutusta.
Liitokseen voi kuulua myös tiivisteitä, esim kuten kuvan 7 esimerkissä.
Kuvissa 2 ja 3 näkyy keksinnön kaksi sovelluit) tusta, joissa seinämäelementti on kiinnitettävissä johonkin tukirakenteeseen 3. Kuvassa 2 tukirakenteen 3 liitoselin 11 on uran kaltainen muodostelma. Tällöin tukirakenteeseen liitettävän seinämäelementin 1 liitoselin 9 on pontin kaltainen muodostelma, joka on muo-15 dostettu seinämäelementin levyjen 5, 6 reunataivutuk-sista. Liitoselin 9 on vastaavanlainen kuin kuvan 1 yhteydessä on selostettu. Vastaavasti tukirakenteen liitoselin 11 vastaa kuvan 1 toista liitoselintä 10. Kuvassa 3 puolestaan tukirakenteen 3 liitoselin 12 on 20 pontin kaltainen muodostelma vastaten rakenteeltaan kuvassa 1 esitettyä ensimmäistä liitoselintä 9. Vastaavasti tukirakenteeseen liitettävän seinämäelementin 2 liitoselin 10 on uran kaltainen muodostelma, joka on muodostettu seinämäelementin levyjen 7, 8 reuna- 25 taivutuksista. Liitoselin 10 on vastaavanlainen kuin ·1 kuvan 1 yhteydessä on selostettu.
Kuvassa 4 seinämäelementit 1 ja 2 ovat suorassa kulmassa reunakkain toisiinsa nähden, jolloin myös niiden liitoselimet 9 ja 10 ovat viistossa kulmassa 30 seinämäelementtien tasoon nähden.
Toisiinsa liitettävät seinämäelementit voivat toki olla mielivaltaisessa kulmassa toisiinsa nähden, kuten kuvassa 5, jossa seinämäelementit 1 ja 2 ovat 135° kulmassa toisiinsa nähden.
35 Kuvassa 6 on poikkileikkaus eräästä kotelora- kenteesta, joka on koottu kuvan 1 mukaisin nurkkaliitoksin neljästä seinämäelementistä 1, 1', 2, 2' vastak- 7 93381 kaisten seinämäelementtien 1, 1' ja 2, 2’ ollessa samanlaisia.
Kuvassa 7 on suurennettuna yksi kuvan 6 nurkkaliitoksista A. Se on rakenteeltaan olennaisesti sa-5 mantapainen kuin kuvan 1 yhteydessä on esitetty, ts siihen kuuluu samantapaiset liitoselimet 9, 10. Tässä on lisäksi esitetty tiiviste 15, joka on järjestetty tiivistämään liitosta. Tiiviste 15 voi olla esim muovi-hartsi, joka on injektoitu rakoon, joka jää liitoksessa 10 vierekkäisten elementtien 1 ja 2 eristekerrosten väliin. Se voi olla myös pitkänomainen tiivistenauha, joka on ennen liitoksen asentamista kiinnitetty elementtiin 1. Myös laippojen 14 ja kourujen 13 väliin voi olla järjestetty tiivistävä elin tai elimiä (ei esitet-15 ty kuvassa).
Keksintöä ei rajata pelkästään edellä esitettyjä sovellutusesimerkkejä koskevaksi, vaan monet muunnokset ovat mahdollisia pysyttäessä patenttivaatimusten määrittelemän keksinnöllisen ajatuksen puitteissa.
i 1 t ·

Claims (3)

93381 PATE NTTIVAATIMUKSET
1. Liitos seinämäelementin (1) liittämiseksi toiseen seinämäelementtiin (2) ja/tai tukirakenteeseen 5 (3), jossa seinämäelementtiin (1, 2) kuuluu eristeker- ros (4) ja kaksi keskenään olennaisesti yhdensuuntaista levyä (5, 6; 7, 8), joiden välissä eristekerros on kiinnitettynä levyihin, ja liitokseen kuuluu seinämä-elementin reunassa ja/tai tukirakenteessa olevat lii-10 toselimet (9, 10, 11, 12), joista elementeissä olevat ensimmäinen ja toinen liitoselin (9, 10) on taivutettu levyjen (5, 6; 7, 8) reunoista ja järjestetty irrotet-tavasti kiinnitettäviksi toisiinsa ja/tai tukirakenteen liitoselimeen (11, 12), jolloin ensimmäinen liitoselin 15 (9) on ensimmäisen seinämäelementin (1) levyjen (5, 6) reunataivutuksista muodostettu pontin kaltainen muodostelma, johon ensimmäiseen liitoselimeen (9) kuuluu kaksi seinämäelementin (1) suhteen symmetrisesti järjestettyä, poikkileikkausprofiililtaan olennaisesti U-20 muotoista kourua (13), jotka avautuvat seinämäelementin sivuille päin vastakkaisiin suuntiin toisiinsa nähden ja sijaitsevat kumpikin levyjen (5, 6) muodostamien tasojen välissä, tunnettu siitä, että toinen liitoselin (10) on toisen seinämäelementin (2) levyjen 25 (7, 8) reunataivutuksista muodostettu uran kaltainen <’ muodostelma, johon toiseen liitoselimeen (10) kuuluu kaksi toisiaan kohden suunnattua seinämäelementin suhteen symmetrisesti järjestettyä laippaa (14), jotka on sovitettavissa ensimmäisen liitoselimen (1) kouruihin 30 (13) lohenpyrstöliitoksen tapaisesti, ja että seinämä- elementin (1, 2) kiinnittämiseksi tukirakenteeseen (3) *. on tukirakenteen (3) liitoselin (11, 12) ensimmäisen tai toisen liitoselimien (9, 10) tapainen uran tai pontin kaltainen muodostelma yhdistettäväksi seinämä-35 elementin pontin tai uran kaltaiseen liitoselimeen.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen liitos, tunnettu siitä, että levyt (5, 6; 7, 8) ovat 95381 metalliohutlevyä, ja että levyjen reunat on särmätty haluttuun profiilimuotoon liitoselimien (9, 10) muodostamiseksi .
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen lii-5 tos, tunnettu siitä, että seinämäelementit (1, 2. ovat kulmassa toistensa suhteen. * »· » • · 93381
FI924858A 1992-10-26 1992-10-26 Liitos seinämäelementin liittämiseksi toiseen seinämäelementtiin ja/tai tukirakenteeseen FI93381C (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI924858A FI93381C (fi) 1992-10-26 1992-10-26 Liitos seinämäelementin liittämiseksi toiseen seinämäelementtiin ja/tai tukirakenteeseen

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI924858 1992-10-26
FI924858A FI93381C (fi) 1992-10-26 1992-10-26 Liitos seinämäelementin liittämiseksi toiseen seinämäelementtiin ja/tai tukirakenteeseen

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI924858A0 FI924858A0 (fi) 1992-10-26
FI924858A FI924858A (fi) 1994-04-27
FI93381B FI93381B (fi) 1994-12-15
FI93381C true FI93381C (fi) 1995-03-27

Family

ID=8536111

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI924858A FI93381C (fi) 1992-10-26 1992-10-26 Liitos seinämäelementin liittämiseksi toiseen seinämäelementtiin ja/tai tukirakenteeseen

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI93381C (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI924858A (fi) 1994-04-27
FI924858A0 (fi) 1992-10-26
FI93381B (fi) 1994-12-15

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4288115A (en) Duct jointing system
US4258519A (en) Means for joining panels
EP1660734B1 (en) Building panels with studs for formwork
US3303626A (en) Connecting means for framed panels
US5050362A (en) Constructional panels
US3239986A (en) Spline type joint between composite panels
BR9406718A (pt) Sistema para prover uma junção ao longo de bordas de junção adjacentes de dois painéis de montagem
CA2254497A1 (en) Load bearing pre-fabricated building construction panel
CA2186670A1 (en) Split Flashing
SE8604598D0 (sv) Extruderat byggnadssystem
JPS6223135B2 (fi)
US5185981A (en) Abutment of insulating panels
US3992834A (en) Extrudable construction forms
WO1996007799A1 (en) Building panel
EP0004459A2 (en) Improved means for joining panels
FI93381C (fi) Liitos seinämäelementin liittämiseksi toiseen seinämäelementtiin ja/tai tukirakenteeseen
US10464502B2 (en) Roof ditch molding end cap
US5581968A (en) Seam connector for siding panels
FI85051C (fi) Mellankarm foer ett foenster eller liknande.
EP1236836B1 (en) Corner joint structure
EP0750708B1 (en) Body structure
FI94666C (fi) Liitos
FI97077C (fi) Lukituslaite katto- tai seinäelementtien liittämiseksi toisiinsa
GB2181467A (en) Elongate sections
EP1102377B1 (en) Conduit junction piece cover

Legal Events

Date Code Title Description
BB Publication of examined application
MM Patent lapsed