FI92849C - Kalanterointikone paperinvalmistusprosessia varten - Google Patents

Kalanterointikone paperinvalmistusprosessia varten Download PDF

Info

Publication number
FI92849C
FI92849C FI894610A FI894610A FI92849C FI 92849 C FI92849 C FI 92849C FI 894610 A FI894610 A FI 894610A FI 894610 A FI894610 A FI 894610A FI 92849 C FI92849 C FI 92849C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
roll
elastic belt
endless elastic
paper
calendering
Prior art date
Application number
FI894610A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI894610A (fi
FI92849B (fi
FI894610A0 (fi
Inventor
Tsuyoshi Abe
Jun Kobayashi
Original Assignee
Jujo Paper Co Ltd
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Jujo Paper Co Ltd filed Critical Jujo Paper Co Ltd
Publication of FI894610A0 publication Critical patent/FI894610A0/fi
Publication of FI894610A publication Critical patent/FI894610A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI92849B publication Critical patent/FI92849B/fi
Publication of FI92849C publication Critical patent/FI92849C/fi

Links

Classifications

    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21GCALENDERS; ACCESSORIES FOR PAPER-MAKING MACHINES
    • D21G1/00Calenders; Smoothing apparatus
    • D21G1/0066Calenders; Smoothing apparatus using a special calendering belt
    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21GCALENDERS; ACCESSORIES FOR PAPER-MAKING MACHINES
    • D21G1/00Calenders; Smoothing apparatus

Landscapes

  • Paper (AREA)

Description

92849
Kalanterointikone paperinvalmistusprosessia varten - Kaland-reringsmaskin för en pappersframställningsprocess 5 Tämä keksintö koskee kalanterointikonetta paperinvalmistus-prosessia varten, joka käsittää vähintään yhden nipin, jonka muodostaa kaksi telaa, joista toiselle on asennettu päättymätön elastinen hihna. Tällaista kalanterointikonetta käytetään paperiarkin pintaominaisuuksien parantamiseen lisäämäl- 10 lä paperiarkin sileyttä, kiiltoa tai vastaavaa ominaisuutta.
Paperinvalmistusprosessissa käytetään erilaisia kalanteroin-tikoneita, joista tyypillisiä ovat konekalanteri, kokilliva-lettu nippikalanteri ja superkalanteri.
15
Konekalanteri on sijoitettu välittömästi paperikoneen kuiva-tusosan jälkeen, ts."on-line"-periaatteen mukaan, paperiarkin pintaominaisuuksien parantamiseksi, ja se käsittää vähintään kahden kokillivaletun terästelan väliin muodostetun 20 nipin.
Superkalanterissa kokillivalettu tela on sijoitettu pystysuorassa vuorottain elastisen telan kanssa ja superkalante-ria käytetään paperikoneesta erillään toimivana koneena, ts.
25 "off-line"-periaatteen mukaan. Superkalanterissa on useita korkeapaineisia nippejä paperia varten ja kalanterin tarkoituksena on tuottaa erinomaisen sileätä paperia, kuten esimerkiksi syväpainopaperia.
30 Lisäksi on kehitetty pehmeä nippikalanterikone, jossa on elastisen telan ja kokillivaletun telan muodostama nippi ja jota käytetään "on-line"-periaatteen mukaan kuin konekalan-teria.
35 Superkalanteria käytetään yleensä "off-line" pienellä nopeudella, mikä johtuu siitä, että elastisen telan kuluminen on huomioitava toimittaessa korkeassa paineessa ja moninippi- 2 92849 olosuhteissa. Kalanterointiin käytetään tämän vuoksi useimmiten konekalanteria tai pehmeää nippikalanteria.
Pehmeä nippikalanteri, jossa on elastinen tela, toimii pape-5 riarkin pintaominaisuuksien parantamisen suhteen täysin eri tavalla kuin konekalanteri, ja tätä eroa tullaan selostamaan kuvioihin 1 ja 2 viitaten. Konekalanterikäsittelyn aikaansaamaa muutosta paperiarkin pinnalla kuvataan kuviossa l läpileikkauksella leveyssuunnassa kohtisuoraan paperinarkin 10 kulkusuuntaan nähden, ja pehmeän nippikalanterin aikaansaamaa muutosta kuvataan kuviossa 2 samaan tapaan kuin kuviossa l.
Kuvioissa 1(A) ja 2(A) näkyy paperiarkin läpileikkaus le-15 veyssuunnassa ennen kalanterointia. Kuten kuvioista 1(A) ja 2(A) näkyy, on paperiarkin paksuus epätasainen juuri ennen kuivatusprosessia, t.s. paperiarkissa 10 on paksuja kohtia 10a ja ohuita kohtia 10b. Paperiarkin 10 läpileikkaus sen jälkeen, kun paperiarkki on kulkenut kahden kokillivaletun 20 telan 50 nipin kautta, näkyy kuvassa l(B), ja läpileikkaus paperiarkista 10 sen jälkeen kun paperiarkki on kulkenut pehmeän nippikalanterin kokillivaletun telan 50 ja elastisen telan 51 välisen nipin kautta esitetään kuviossa 2(B). Ensimmäisessä tapauksessa paperiarkin 10 paksu osa 10a tehdään 25 sileäksi kokillivaletun telan puristustoiminnalla, mutta koska paperiarkin 10 ohut osa 10b ei ole kosketuksessa ko-killivalettuun telaan 50, jää paperiarkkiin 10 pieniä käsittelemättömiä osia. Jälkimmäisessä tapauksessa paperiarkkia 10 puristetaan kokillivaletulla telalla 50 ja elastisella 30 telalla 51, jolloin paperiarkin 10 kokillivaletun telan 50 vastainen pinta 11a tasoitetaan kokillivaletun telan 50 sy-linterimäisellä pinnalla, ja pinnan lla epätasaisuus ennen kalanterointia siirtyy ja moninkertaistuu paperiarkin 10 toiselle pinnalle 11b. Elastinen tela 51 deformoituu elasti-35 suutensa vuoksi pinnan 11b moninkertaisesti epätasaisen muodon mukaan, jolloin pinta lla aikaansaadaan ja se pysyy sileänä kalanteroinnin ensimmäisen vaiheen aikana ja saa myös tarvittavan kiillon. Paperiarkkia 10 käsitellään seuraavaksi
II
3 92849 toisessa kalanterointiyksikössä, jossa kokillivalettu tela ja elastinen tela sijaitsevat vastakkaisessa suhteessa, jolloin pinta 11b saadaan tasoitettua. Kummatkin pinnat 11a ja 11b ovat tämän jälkeen sileitä ja kiiltäviä.
5
Paperiarkkien läpileikkaukset kalanterointikäsittelyn jälkeen on esitetty kuvioissa 1(C) ja 2(C). Kuten kuviossa 1(C) näkyy, konekalanterilla käsitelty paperiarkki on lähes sa-manpaksuista, mutta sen tiiviys ja pintaominaisuudet ovat 10 epäsäännöllisiä. Kuten kuviossa 2(C) näkyy, on pehmeässä nippikalanterissa käsitellyn paperiarkin paksuus epätasainen, mutta sen tiiviys on vakio, jolloin sen pintaominaisuudet paranevat siten, että pinnan sileys on tasainen. Osat 12, joihin paperiarkin pintakerroksen kalanterointikäsittely 15 on kohdistettu, näkyvät kuvioissa 1(C) ja 2(C) viivoitettuna alueena.
Paperiarkin pinta saadaan sileämmäksi pehmeässä nippikalanterissa, minkä ansiosta pehmeällä nippikalanterilla käsitel-20 lyn paperiarkin painettavuus on parempi kuin konekalanterilla käsitellyn paperiarkin.
Nippikalanterilla on kuitenkin myös seuraavassa mainittavia haittapuolia. Ensinnäkin, pehmeän nippikalanterin elastinen 25 tela käsittää metallitelan, jossa on erinomaisesti lämpöä kestävä, synteettinen hartsikerros. Synteettisen hartsiker-roksen johtokyky on erittäin pieni ja lämpölaajenemiskerroin suuri verrattuna metallitelan pinnan vastaaviin arvoihin.
Kun pehmeällä nippikalanterilla käsitellään paperia, jonka 30 vesisisältö ja/tai neliömassa on epäsäännöllinen tai joka sisältää pieniä kuitukerääntymiä, elastinen tela säilyttää lämmön paperiarkin paksuissa kosketuskohdissa, jolloin saadaan sellaisia ongelmia, kuten kuorenmuodostumista metallisen telan ja synteettisen hartsikerroksen välissä tai elas-35 tisesta telasta tulee käyttökelvoton sen vuoksi, ettei synteettisen hartsikerroksen kuumentunut osa lämpörasitushyste-reesin vuoksi palaudu alkuperäiseen muotoonsa.
4 92849
Kalanterointia ei tämän vuoksi tule suorittaa korkeassa lämpötilassa ja korkeassa paineessa, sillä elastisen telan käyttöikä lyhenee. Etenkin kun elastista telaa käytetään "on-line"-koneessa, jossa paperin kulkunopeus on erittäin 5 suuri, on elastisen telan kuntoa valvottava tarkasti koko ajan.
Vaikka elastisen telan käyttö antaa erinomaisen tuloksen kun elastisen telan käsittämää kalanterointikonetta käytetään 10 jatkuvasti kyseisessä teollisessa prosessissa, elastisen telan käyttö ei kuitenkaan yleensä anna tarpeeksi hyvää ka-lanterointikäsittelyä halutun laatuisen paperiarkin tuottamiseksi .
15 Tämän keksinnön eräänä tavoitteena on ratkaista edellä mainittu elastiseen telaan liittyvä ongelma ja muodostaa kalan-terointikone, jolla on mahdollista tuottaa paperiarkki, jonka laatutaso on sama kuin elastisen telan käsittävällä ka-lanterointikoneella käsitellyn paperiarkin. Keksinnön mukai-20 selle kalanterointikoneelle, joka käsittää kahden telan muodostaman nipin ja jossa toiselle teloista on asennettu päättymätön elastinen hihna, on tunnusomaista se, että tela, jolle päättymätön elastinen hihna on asennettu, on tukitela ja toinen mainituista kahdesta telasta on kokillivalettu 25 tela, että päättymätön elastinen hihna on pitempi kuin tu-kitelan kehän ympärysmitta siten, että päättymätöntä elastista hihnaa voidaan käytön aikana jäähdyttää, että paperi johdetaan kokillivaletun telan ja päättymättömän elastisen hihnan välisen nipin läpi, ja että elastisen hihnan synteet-30 tisen hartsin shorekovuus D on välillä 50 ja 75.
Tämän keksinnön mukaista kalanterointikonetta voidaan käyttää sellaista paperiarkkia varten, jonka pinnalla ei ole päällystekerrosta, ja sellaista paperiarkkia varten, jonka 35 pinnalla on päällystekerros. Viimeksi mainitun kaltaisia paperiarkkeja ovat taidepaperi, päällystetty paperi tai rekisteröimislaitepaperi, kuten lämpöherkkä paperi, paine-herkkä paperi ja ink jet -paperi.
5 92849 Tämän keksinnön mukaisessa kalanterointikoneessa, kun paperi kulkee nippikohdan läpi, toista paperiarkin pintaa (jota jatkossa kutsutaan etupinnaksi) puristetaan kokillivaletulla telalla, ja toista paperiarkin pintaa (jota jatkossa kutsu-5 taan takapinnaksi) puristetaan päättymättömällä elastisella hihnalla. Tässä tapauksessa etupinnan kaikki epätasaisuudet, ts. etupinnan syvennykset ja kohoumat, tasoitetaan, ja nämä etupinnan epätasaisuudet siirtyvät takapinnalle, jolloin paperiarkin etupinnan epätasaisuus lisätään takapinnan epä-10 tasaisuuteen. Päättymättömän elastisen hihnan elastisuus vastaanottaa täysin tämän takapinnan voimakkaamman epätasaisuuden, minkä vuoksi kokillivalettu tela voi antaa sileyden ja kiillon etupinnalle, jossa ei ole epätasaisuuksia.
15 Päättymättömässä elastisessa hihnassa voi esiintyä osittaista lämmön kehittymistä pintakäsittelyn aikana, mutta koska päättymätön elastinen hihna on suhteellisen pitkä verrattuna tukitelan ympärysmittaan, ts. osa äärettömästä hihnasta ei ole kosketuksessa puristavaan osaan, jolloin päättymättömän 20 elastisen hihnan kuumentunut osa haalenee tai jäähtyy välillä kun se ei ole kosketuksessa kokillivalettuun telaan tai tukitelaan ja päättymättömän elastisen hihnan länpörasitus pienenee ja elastistuus säilyy muuttumattomana. Tämä osa kiertää, kunnes se saavuttaa puristavan osan. Tämän keksin-25 nön mukaan voidaan siis välttää epätavallisen korkea lämpötila ja päättymättömän elastisen hihnan deformoituminen. Päättymättömän elastisen hihnan lämpötilan alentamiseksi on edullista käyttää jäähdytyslaitetta, joka sijoitetaan lähelle päättymättömän elastisen hihnan kulkuväylää.
30
Kuvioissa 1(A)-1(C) esitetään läpileikkauskuvina erilaisia muutoksia läpileikkauksessa leveyssuunnassa paperiarkin kulkusuuntaa vasten katsottuna paperiarkin tavanomaisen kalan-terointikäsittelyn aikana.
Kuvioissa 2(A)-2(C) esitetään läpileikkauskuvina erilaisia muutoksia läpileikkauksessa leveyssuunnassa paperiarkin kul- 35 6 92849 kusuuntaa vasten katsottuna paperiarkin tämän keksinnön mukaisen kalanterointikäsittelyn aikana.
Kuviossa 3 esitetään kaavamaisesti tämän keksinnön mukaisen 5 kalanterointikoneen suoritusmuoto edestäpäin katsottuna.
Kuvioissa 4-9 esitetään kaavamaisesti tämän keksinnön mukaisen kalanterointikoneen päättymättömän elastisen hihnan erilaisia järjestelytapoja.
10 Tämän keksinnön mukaista kalanterointikonetta kuvataan yksityiskohtaisesti viitaten liitettyihin kuvioihin tämän keksinnön mukaisen kalanterointikoneen eräästä suoritusmuodosta.
15
Kuten tämän keksinnön mukaisen kalanterointilaitteen suoritusmuotoa esittävästä kuviosta 3 näkyy, on kalanterirunkoon 13 asennettu pyörivä kokillivalettu tela 1 sovitusvarren 14 avulla. Tukitela 2 on sijoitettu keskinäisesti vastakkaiseen 20 tilaan pystysuunnassa kokillivaletun telan l alapuolelle ja asennettu liikuteltavaan sovitusvarteen 15, jonka pää on laakeroitu kalanterirunkoon 13. Tukitela 2 on varustettu tukitelaa 2 pyörittävällä käyttölaitteella (ei kuviossa). Nostolaitteen 4 käyttöosa on lisäksi kiinnitetty vapaasti 25 liikuteltavan sovitusvarren vapaaseen päähän, jolloin liikuteltava sovitusvarsi 15 kääntyy ylöspäin kääntöpisteensä avulla nostolaitteen 4 antaman paineen seurauksena ja tukitela 2 painetaan kokillivalettua telaa 1 vasten. Päättymätön elastinen hihna 3 on sijoitettu siten, että osa päättymättö-30 mästä elastisesta hihnasta 3 peittää nippiosan N tai tukite-lan 2 puristuessaan tukitelaa vasten, ja elastinen hihna 3 kulkee tukitelan 2, pidätystelojen 7a, 7b, 7c ja 7d, veny-tystelan 8 ja ohjaustelan 9 ympäri. Kun nostolaite 4 nostaa liikuteltavan sovitusvarren 15 ylös, ohjataan päättymättömän 35 elastisen hihnan 3 kulkuväylä ohjaustelan 9 asennon muutoksella, ja päättymättömän elastisen hihnan 3 kireyttä säädetään venytystelan 8 asennon muutoksella.
li 7 92849
Kokillivalettu tela 1 käsittää lämmityslaitteen 16, jota lämmitetään lämmitysaineella, kuten höyryllä, kuumalla vedellä, sähköinduktiona tai vastaavalla. Päättymättömän elastisen hihnan 3 kulkuväylän läheisyyteen on lisäksi si-5 joitettu jäähdytyslaite 6, kuten ilmasuihku-, vesisuihkulai-te tai vastaava siten, että jäähdytys kohdistetaan kuumentuneeseen päättymättömään elastiseen hihnaan 3, jolloin kuumentunut päättymätön elastinen hihna 3 jäähtyy sopivasti. Arkkitelojen 17a ja 17b tehtävänä on ohjata paperiarkki 10 10 kokillivaletun telan 1 ja päättymättömän elastisen hihnan 3 väliin.
Kun paperiarkki 10 käsitellään kalanterissa, jossa on vain yllä kuvatun mukainen, yhdestä kokillivaletusta telasta 1, 15 yhdestä tukitelasta 2 ja yhdestä päättymättömästä elastisesta hihnasta 3 koostuva kokoonpano, saadaan kokillivalettuun telaan l kosketuksessa oleva paperiarkin pinta, ts. paperin etupinta, sileäksi verrattuna päättymättömään elastiseen hihnaan 3 kosketuksessa olevaan pintaan, ts. paperin taka-20 pintaan.
Kun paperiarkin kummatkin puolet halutaan yhtä sileiksi, on tämän vuoksi käytettävä edullisesti myös toista telakokoon-panoa, jonka osat on järjestetty vastakkaisesti ensimmäiseen 25 telakokoonpanoon nähden ja jossa paperiarkki kulkee toisen telakokoonpanon läpi sen jälkeen, kun se on käsitelty ensimmäisessä telakokoonpanossa. Kuviossa 3 toinen telakokoonpano on sijoitettu kalanterirungon 13 sille puolelle, jolta paperiarkki poistuu. Toisessa telakokoonpanossa päättymätön 30 elastinen hihna 23 koskettaa paperiarkkia 10 ylhäältäpäin, ja tukitela 22, jonka ympäri päättymätön elastinen hihna 23 kulkee, on asennettu liikuteltavaan sovitusvarteen 34, joka on asennettu paperiarkin 10 kulkuväylän yläpuolelle. Tukitela 22 on kytketty tukitelaa 22 pyörittävään käyttölaittee-35 seen (ei kuviossa). Päättymätön elastinen hihna 23 kulkee tukitelan 22, pidätystelojen 27a, 27b, 27c ja 27d, venytys-telan 28 ja ohjaustelan 29 ympäri, ja se painetaan tukitelaa 2 vasten venytystelan 28 avulla säädettävällä kireydellä.
8 92849 Päättymättömän elastisen hihnan 23 kulkuväylän läheisyyteen on asennettu jäähdytyslaite 26. Kokillivalettu tela 21, joka on varustettu lämmityslaitteella 36, on laakeroitu kalante-rirunkoon 13 liikuteltavalla sovitusvarrella 35, ja se voi-5 daan paineen alaisena saattaa kosketukseen tukitelaan 22 nostolaitteen 24 nostavan liikkeen avulla.
Kun edellä kuvattua kalanterointikonetta käytetään pyörittämällä tukiteloja 2 ja 22 ja paperiarkki 10 syötetään ka-10 lanterointikoneeseen, käsitellään paperiarkin 10 etupinta ensimmäisessä telakokoonpanossa ja paperiarkin takapinta käsitellään toisessa telakokoonpanossa. Tässä vaiheessa nostolaitteet 4 ja 24 nostavat vastaavat liikuteltavat sovitus-varret 15 ja 35 ylöspäin, jolloin tukitela 2 painautuu vas-15 ten kokillivalettua telaa 1 ja kokillivalettu tela 21 painautuu vasten tukitelaa 22. Koska päättymättömät elastiset hihnat 3 ja 23 kulkevat tukitelojen 2 ja 22 ympäri, puristuu paperiarkki 10 päättymättömien elastisten hihnojen 3 ja 23 ja kokillivalettujen telojen 1 ja 21 väliin ja paperin pin-20 nat tulevat sileiksi. Toisin sanoen kun paperiarkki painautuu kokillivalettuja teloja 1 ja 21 vasten, absorboivat päättymättömät elastiset hihnat 3 ja 23 paperiarkin 10 kummankin pinnan kaikki epätasaisuudet, jolloin kokillivaletut telat 1 ja 21 voivat tasoittaa paperiarkin pintoja ja antaa 25 näille pinnoille kiiltoa. Kuviossa 3 kuvatulla kalanteroin-tikoneella käsitellyn paperiarkin pinnat ovat samoja kuin kuvioon 2 viitatun paperiarkin pinnat.
Tukitelat 2 ja 22 ovat edullisesti metalliteloja, ja kokil-30 livalettua telaa sinänsä voidaan käyttää tukitelana tai nok-kavalssiohjattua telaa voidaan käyttää paperiarkin paksuuden .· säätämiseen. Kokillivaletun telan pinta ei ole lainkaan elastinen, ja lämmityslaitteita 16 ja 36 voidaan käyttää valmistettavan paperiarkin laadusta riippuen.
35 Päättymättömien elastisten hihnojen 3 ja 23 rakenne ei ole rajattu, ja päättymätön elastinen hihna muodostetaan yleensä ·.: liimaamalla tai päällystämällä synteettinen hartsi, jolla on
It 9 92849 hyvä lämmönkestävyys, paineenkestävyys ja hyvä puristuselas-tisuus, lämmönkestävistä kuiduista valmistetulle kankaalle. Päättymättömän elastisen hihnan pinta kiillotetaan edullisesti pintarosoisuuteen välillä 1-20 mikrometriä. Synteetti-5 sen hartsin elastisuus on edullisesti shorekovuutena D ilmaistuna alueella 50-75. Kovuutta voidaan säätää käytetyn hartsityypin mukaan tai lisäämällä hartsiin lisäainetta. Yleisesti pätee, että mitä pienempi hartsin kovuusarvo, sitä sileämmäksi ja kiiltävämmäksi paperiarkki saadaan, mutta 10 hartsin elastisuuden tulee edullisesti olla vähintään sellainen, että hihna antaa myöten käsiteltävän paperin rosoisuudelle. Toisaalta, kun hartsin kovuusarvo on liian alhainen, voi seurauksena olla plastista deformoitumista, jolloin hihnan käyttöikä voi lyhentyä. Mikäli hartsi on liian kovaa, 15 hihna ei anna myöten käsiteltävän paperin rosoisuudelle eikä haluttua sileyttä ja kiiltoa saavuteta.
Hihnan synteettinen hartsikerros voidaan tehdä ohuemmaksi lämmön muodostumisen valvomiseksi ja elastisen hihnan käyt-20 töiän pidentämiseksi, mutta tällaisella elastisella hihnalla käsitelty pinta tulee luultavasti olemaan samanlainen kuin kokillivaletulla nippikalanterilla käsitelty pinta. Mikäli hihnan synteettinen hartsikerros puolestaan tehdään paksummaksi, paperiarkin pinta paranee, mutta mikäli hihna on lii-25 an paksu, ei hihna ole kovinkaan kestävä. Synteettisen hih-nakerroksen paksuus on tämän vuoksi edullisesti välillä 1 mm ja 10 mm. Päättymätön elastinen hihna, jonka molemmilla puolilla on synteettinen hartsikerros, sopii kiillottamiseen, sillä kiillotettavan synteettisen hartsikerroksen vastakkai-30 sella puolella oleva synteettinen hartsikerros voidaan pitää vakaasti paikallaan kiillotuspöydällä kiillotuksen aikana. Mikäli tarpeeksi kestävä päättymätön elastinen hihna voidaan aikaansaada pelkällä hartsikerroksella, ei pohjana käytetty kangas ole tarpeen. Lisäksi on mahdollista käyttää kumista, 35 metallista tai vastaavasta aineesta valmistettua hihnaa pohjakankaan sijaan.
10 92849
Telaparin tai päättymättömän elastisen hihnan pyöritys- tai käyttötapaan liittyen mainittakoon, että pyörintä- tai käyttölaite voidaan asentaa jommankumman telan tai päättymättömän elastisen hihnan kohdalle. Edullisesti käytetään pyörin-5 tälaitetta telaparin kohdalla ja käyttölaitetta päättymättömän elastisen hihnan kohdalla tarkoituksena pienentää päättymättömään elastiseen hihnaan kohdistuvaa kuormaa koneen käynnistyksen yhteydessä.
10 Kuvioissa 4-9 näkyy erilaisia järjestelytapoja päättymättömälle elastiselle hihnalle.
Kuviossa 4 esitetyssä järjestelyssä toinen telakokoonpano käsittää kokillivaletun telan 21, tukitelan 22 ja päättymät-15 tömän elastisen hihnan 23, jotka on koottu vastakkaisessa järjestyksessä verrattuna ensimmäiseen telakokoonpanoon, joka käsittää kokillivaletun telan 1, tukitelan 2 ja päättymättömän elastisen hihnan 3. Tässä tapauksessa paperiarkin 10 kummatkin pinnat käsitellään samalla tavalla kuin kuvioon 20 3 viitatussa selostuksessa.
Kuviossa 5 esitetyssä järjestelyssä paperiarkin toisen puolen pinta käsitellään kahteen kertaan kahden telakokoonpanon kahdella kokillivaletulla telalla, jotta pinnasta saataisiin 25 sileämpi. Tässä tapauksessa käytetään yhtä päättymätöntä elastista hihnaa kumpaakin telakokoonpanoa varten sekä paperiarkin ohjaamista varten. Kuviossa 6 esitetyssä järjestelyssä käytetään neljää nippiä kummankin pinnan käsittelemiseksi kahteen kertaan. Nimittäin kaksi tukitelaa 2a ja 2b on 30 yhdistetty kokillivalettuun telaan 1 ja päättymätön elastinen hihna 3 kulkee kahden tukitelan 2a ja 2b sekä kokillivaletun telan 1 ympäri, ja kaksi tukitelaa 22a ja 22b on yhdistetty kokillivalettuun telaan 21 ja kaksi päättymätöntä tyhjää hihnaa 23a ja 23b kulkevat erikseen kahden tukitelan 35 22a ja 22b ympäri.
Kuviossa 7 esitetyssä järjestelyssä paperiarkki 10, joka on . esikäsitelty konekalanterissa 40, käsitellään telakokoon- 11 11 92849 panossa, joka vastaa kuviossa 6 esitettyä yläosaa, tarkoituksena käsitellä paperiarkin sama pinta kahdessa nipissä. Kuviossa 8 esitetty järjestely käsittää kaksi kokillivalet-tua telaa 1, 21, joista kumpikin muodostaa neljä nippiä ja 5 joiden tarkoituksena on käsitellä paperiarkin 10 molemmat pinnat. Kolmea päättymätöntä elastista hihnaa 3a, 3b ja 3c käytetään kokillivalettua telaa 1 varten neljän nipin muodostamiseksi tämän kokoonpanon yläosassa, ja neljä nippiä muodostetaan kokillivaletun telan 21 ja päättymättömän elas-10 tisen hihnan 23 väliin kokoonpanon alaosassa.
Kuviossa 9 esitetyssä kokoonpanossa tämän keksinnön mukainen kalanterointikone on yhdistetty tavanomaiseen konekalante-riin. Tässä kokoonpanossa kaksi tukitelaa 2a ja 2b ja kaksi 15 päättymätöntä elastista hihnaa 3a ja 3b on vuorotellen järjestetty kahden kokillivaletun telan la ja Ib yhteyteen tavanomaisessa konekalanterissa käytetyn elastisen telan kohdalle, ja paperiarkki 10, joka on kuivattu kuivatuskoneessa 41, syötetään "on-line"-periaatteella. Tavanomainen koneka-20 lanteri on helppo muuttaa tämän keksinnön mukaiseksi kalan-terointikoneeksi.
Edellä mainitut kokoonpanot tämän keksinnön mukaisen kalan-terointikoneen osista ovat vain esimerkkejä, ja on selvää, 25 että tätä keksintöä voidaan käyttää myös yllä kuvattujen kokoonpanojen yhdistelmänä käsiteltävän paperiarkin halutuista ominaisuuksista riippuen.
Seuraavat testit tehtiin tarkoituksena osoittaa tämän kek-30 sinnön mukaisella kalanterointikoneella ja tavanomaisella kokillivaletulla nippikalanterilla aikaansaatujen vaikutusten väliset erot.
Tämän keksinnön esimerkit 1 ja 2 tehtiin kalanterointiko-35 neella, jonka kokoonpano oli kuviossa 3 kuvattua kokoonpanoa vastaava, muuttamalla päättymättömän elastisen hihnan shore-kovuutta. Päättymättömän elastisen hihnan koostumus oli seu-raava: „ 92849 12 Pöhj akangas
Loimilanka, ts. hihnan kulkusuuntainen lanka: nailonsäie, halkaisija 0,43 mm.
Kudelanka: nailonsäie, halkaisija 0,52 mm.
5 Kudosmalli: kaksipuolinen kangas Paksuus: 1,8 mm Päällyste
Uretaanihartsi päällystettiin pohjakankaalle suulakepuristimella siten, että uretaanihartsi imeytyi pohjakankaaseen, 10 ja pinta kiillotettiin.
Uretaanihartsista koostuvan pintakerroksen paksuus: 1,67 mm Uretaanihartsipinnan shorekovuus D: 70 (esimerkki l) 55 (esimerkki 2)
Kiillotetun uretaanihartsipinnan rosoisuus: 16 mikrometriä 15
Vertailuesimerkissä käytettiin tavanomaista kokillivalettua nippikalanteria, jossa on kaksi nippiä.
Esimerkkien 1, 2 ja vertailuesimerkin kalanterointikäsitte-20 lyissä käytettiin vapaata arkkia, neliömassa 64 g/m2, jota käsiteltiin kahdessa nipissä viivapaineessa 56 kg/cm ja te-lalämpötilassa 70°C, ja paperin kulkunopeus oli 1000 m/min.
Edellä mainittujen testien tulokset on annettu taulukossa 1.
25
Taulukko 1
Paperiarkin Esimerkki 1 Esimerkki 2 Vertailu- ominaisuus shorekovuus D shorekovuus D esimerkki 30 70 55 kokillivalettu _nippikalanteri
Keskim. tiheys 0,82 0,81 0,84 (g/m2)
Sileys F 64,8 68,6 56,3 35 (S) W 61,4 65,7 39,3
Kiilto F 10,8 11,2 7,9 (%) W 9,7 10,3 6,0 11 13 92849
Huom.
Sileys: JIS P-8119 Kiilto: JIS P-8142 F : Huopaan kosketuksessa oleva pinta paperinvalmistus- 5 prosessin aikana W : Viiraan kosketuksessa oleva pinta paperinvalmistus- prosessin aikana
Kuten taulukosta 1 näkyy, on tämän keksinnön mukaisella ka-10 lanterointikoneella käsiteltyjen paperiarkkien pinta erittäin sileä ja kiiltävä, ja etupinnan (F, taulukko 1) ja takapinnan (W, taulukko 1) väliset sileys- ja kiiltoerot ovat pieniä.
15 On selvää, että tämän keksinnön kalanterointikoneella tehtävällä käsittelyllä on mahdollisuus parantaa paperiarkin si-leyttä ja kiiltoa verrattuna tavanomaisella kokillivaletulla nippikalanterilla tehtävään käsittelyyn ja huOi..iattavasti pidentää kokillivalettua telaa vasten käytettävän elastisen 20 hihnan käyttöikää verrattuna tavanomaiseen elastiseen telaan. Lisäksi, koska tämän keksinnön mukaisella kalanterointikoneella voidaan toteuttaa käsittelyjä korkeassa paineessa ja korkeassa lämpötilassa, on mahdollista tuottaa paperiarkki, jonka laatu ja painettavuus on merkittävästi parempi.

Claims (9)

  1. 92849
  2. 1. Kalanterointikone paperinvalmistusprosessia varten, joka käsittää vähintään yhden nipin (N), jonka muodostaa kaksi telaa, joista toiselle on asennettu päättymätön elas- 5 tinen hihna, tunnettu siitä, että tela, jolle päättymätön elastinen hihna (3, 3a, 3b, 3c, 23, 23a, 23b) on asennettu, on tukitela (2, 2a, 2b, 22) ja toinen mainituista kahdesta telasta on kokillivalettu tela (1, 21), että päättymätön elastinen hihna (3, 3a, 3b, 3c, 23, 23a, 23b) on pitempi 10 kuin tukitelan (2, 2a, 2b, 22) kehän ympärysmitta siten, että päättymätöntä elastista hihnaa (3, 3a, 3b, 3c, 23, 23a, 23b) voidaan käytön aikana jäähdyttää, että paperi johdetaan kokillivaletun telan (1, 21) ja päättymättömän elastisen hihnan (3, 3a, 3b, 3c, 23, 23a, 23b) välisen nipin (N) läpi 15 ja että elastisen hihnan synteettisen hartsin shorekovuus D on välillä 50 ja 75.
  3. 2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen kalanterointikone, tunnettu siitä, että mainittu kokillivalettu tela (1, 21) kä- 20 sittää lämmityslaitteen (16, 36).
  4. 3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen kalanterointikone, tunnettu siitä, että kaksi nippiä (N) muodostetaan järjestämällä kaksi tukitelaa (2, 2a, 2b, 22) ja vähintään yksi päätty- 25 mätön elastinen hihna (3, 3a, 3b, 3c, 23, 23a, 23b) kokillivaletun telan (l, 21) kahta kehäpinnalla sijaitsevaa kohtaa vasten, jolloin paperiarkin (10) pinta käsitellään kalante-roimalla kahdesti.
  5. 4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen kalanterointikone, tun nettu siitä, että kaksi telakokoonpanoa (1, 21; 2, 2a, 2b, 22) käsittäen kumpikin vähintään yhden nipin (N) järjestetään siten, että kalanterointikäsittely voidaan tehdä paperiarkin (10) kummallekin pinnalle.
  6. 5. Patenttivaatimuksen 1 mukainen kalanterointikone, tunnettu siitä, että jäähdytyslaite (6, 26) sijoitetaan kohtaan lähelle päättymättömän elastisen hihnan (3, 3a, 3b, 3c, 23, II 35 92849 23a, 23b) kulkuväylää päättymättömän elastisen hihnan (3, 3a, 3b, 3c, 23, 23a, 23b) jäähdyttämiseksi.
  7. 6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen kalanterointikone, tun-5 nettu siitä, että jäähdytyslaite (6, 26) on ilmasuihkulaite.
  8. 7. Patenttivaatimuksen 5 mukainen kalanterointikone, tunnettu siitä, että jäähdytyslaite (6, 26) on vesisuihkulaite.
  9. 10 Patentkrav
FI894610A 1988-09-29 1989-09-28 Kalanterointikone paperinvalmistusprosessia varten FI92849C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
JP24552488 1988-09-29
JP63245524A JP2819535B2 (ja) 1988-09-29 1988-09-29 製紙用カレンダ装置

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI894610A0 FI894610A0 (fi) 1989-09-28
FI894610A FI894610A (fi) 1990-03-30
FI92849B FI92849B (fi) 1994-09-30
FI92849C true FI92849C (fi) 1995-01-10

Family

ID=17134967

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI894610A FI92849C (fi) 1988-09-29 1989-09-28 Kalanterointikone paperinvalmistusprosessia varten

Country Status (3)

Country Link
EP (1) EP0361402A1 (fi)
JP (1) JP2819535B2 (fi)
FI (1) FI92849C (fi)

Families Citing this family (11)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE4011394C1 (fi) * 1990-04-09 1991-11-28 Sulzer-Escher Wyss Gmbh, 7980 Ravensburg, De
JPH0519399U (ja) * 1991-08-23 1993-03-09 石川島播磨重工業株式会社 カレンダ装置
US5400707A (en) * 1992-10-09 1995-03-28 Champion International Corporation Apparatus for finishing a continuous sheet of paper
JP2904464B2 (ja) * 1992-12-29 1999-06-14 市川毛織 株式会社 製紙カレンダ用弾性ベルト
US6203307B1 (en) * 1997-08-28 2001-03-20 Champion International Corporation System for finishing surface of a web of paper having an improved continuous finishing belt
WO1999023305A1 (en) * 1997-10-31 1999-05-14 Beloit Technologies, Inc. Soft nip calender
DE19828156A1 (de) 1998-06-24 1999-12-30 Voith Sulzer Papiertech Patent Vorrichtung zum Glätten einer Materialbahn
US6332953B1 (en) 1998-10-02 2001-12-25 International Paper Company Paper product having enhanced printing properties and related method of manufacture
CN1625629B (zh) * 2002-01-29 2012-06-27 梅特索纸业有限公司 加工涂布或非涂布纤维幅的加工装置
US6946186B2 (en) 2002-08-24 2005-09-20 International Paper Co. Uncoated facestock for adhesive-backed labels
DE10316852B4 (de) * 2003-04-11 2006-08-03 Voith Paper Patent Gmbh Anordnung zum Behandeln einer Papier- oder Kartonbahn

Family Cites Families (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NL126056C (fi) * 1961-07-11
JPS416163Y1 (fi) * 1964-02-28 1966-03-30
JPS5137523B2 (fi) * 1972-05-29 1976-10-16
JPS5352709A (en) * 1976-10-20 1978-05-13 Fuji Photo Film Co Ltd Super calender apparatus
JPS61148917U (fi) * 1985-03-08 1986-09-13
FI74065C (fi) * 1985-10-04 1987-12-10 Waertsilae Oy Ab Kalander, t.ex. superkalander.

Also Published As

Publication number Publication date
JP2819535B2 (ja) 1998-10-30
JPH0291296A (ja) 1990-03-30
FI894610A (fi) 1990-03-30
FI92849B (fi) 1994-09-30
FI894610A0 (fi) 1989-09-28
EP0361402A1 (en) 1990-04-04

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CA2285301C (en) Calendering method and a calender that makes use of the method
US6497790B2 (en) Paperboard of improved smoothness and bulk
US5251551A (en) Calendering apparatus for paper making process
US5836242A (en) Calendering system including a belt having an adaptable web-contacting surface
EP2063021B1 (en) Belt assembly and paper- or board making machine comprising the belt assembly
US5876565A (en) Press section with an equalizing nip for compensating for elongation of a paper web
EP0973971B1 (en) Calendering method and a calender that makes use of the method
FI92849C (fi) Kalanterointikone paperinvalmistusprosessia varten
US5662778A (en) Press section with an equalizing nip in a paper machine
US5609098A (en) Paper calendering apparatus
FI115730B (fi) Hihnakalanteri ja menetelmä materiaalirainan kalanteroimiseksi hihnakalanterissa
CA2765126A1 (en) Calender for treating a product web
US6190500B1 (en) Multilayer linerboard having improved printing properties and related method of manufacture
EP1330573A1 (en) Method and arrangement for calendering a web comprising a long-nip calender
JP2800908B2 (ja) 紙シートのカレンダ処理方法
US20120103552A1 (en) Calender for calendering a paper web
US20040020618A1 (en) Precalendering method, fininshing method and apparatus for implementing the methods
EP1208266B1 (en) Method and arrangement for surface treatment of a paper and/or board web
JP2904464B2 (ja) 製紙カレンダ用弾性ベルト
WO1998027272A1 (en) Method of and arrangement for treating a fiber web
JP2003227089A (ja) 紙のカレンダ処理装置及びカレンダ処理方法
US6475342B1 (en) Method of and arrangement for treating a fiber web
JP2003306884A (ja) 高坪量紙の抄紙機

Legal Events

Date Code Title Description
BB Publication of examined application
HC Name/ company changed in application

Owner name: NIPPON PAPER INDUSTRIES CO., LTD.

FG Patent granted

Owner name: NIPPON PAPER INDUSTRIES CO., LTD.