FI89622C - Automatiskt laos - Google Patents

Automatiskt laos Download PDF

Info

Publication number
FI89622C
FI89622C FI911911A FI911911A FI89622C FI 89622 C FI89622 C FI 89622C FI 911911 A FI911911 A FI 911911A FI 911911 A FI911911 A FI 911911A FI 89622 C FI89622 C FI 89622C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
locking
tongue
latch
lock
locking tongue
Prior art date
Application number
FI911911A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI89622B (fi
FI911911A0 (fi
Inventor
Freimut Schonert
Original Assignee
Freimut Schonert
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from PCT/DE1989/000657 external-priority patent/WO1990004694A1/de
Application filed by Freimut Schonert filed Critical Freimut Schonert
Publication of FI911911A0 publication Critical patent/FI911911A0/fi
Publication of FI89622B publication Critical patent/FI89622B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI89622C publication Critical patent/FI89622C/fi

Links

Landscapes

  • Lock And Its Accessories (AREA)

Description

1 89622
Automaattinen lukko
Tekniikan taso
Keksinnön lähtökohtana on automaattinen lukko, eri-5 tyisesti oven lukko, jossa on palautinlaitteen sulkusuun-taan kuormittama lukkokieli ja palautinlaitteen sulkusuun-taan kuormittama salpakieli, jotka on sijoitettu lukkope-sään, jonka päädyssä on lukko- ja salpakielille tarkoitetut reiät käsittävä etulevy ja jotka toimivat vastaavat 10 koverrukset käsittävän vastalevyn kanssa, ja salpakieli voidaan lukita avautuvasti sisään ja se siirtyy automaattisesti sulkuasentoon lukkokielen työntyessä ulos, ja luk-kokieleen avaussuunnassa tarttuva painikkeenpyörä. Tällaiset lukot toimivat vastaavat koverrukset käsittävän 15 vastalevyn kanssa ja on varustettu lukkokielen sulkusuun-taan paineistavalla palauttimella. Lukon tullessa vastalevyn sisälle vastalevy työntää sulkusuunnassa pinnaltaan viistotun kielen palauttimen voimaa vastaan lukkopesään.
Heti kun lukon etulevyn ja vastalevyn koverrukset 20 osuvat kohdakkain, kieli tulee taas palautusvoiman johdosta lukkopesästä ja menee takaisin vastalevyn sisälle. Lukkokielen aikaansaama sulkuvoima ei tunnetusti riitä varmistamaan lukkoa luvattomalta avaamiselta. Sileän, lujan esineen, esimerkiksi luottokortin avulla voidaan ·* 25 kieli työntää takaisin lukkoon ja ovi saadaan avattua.
Riittävän varmistuksen takaa vain vastalevyyn työntyvä salpakieli. Sen vuoksi on kehitetty lukkoja, joissa lukkokieli on varmistettu tällaiselta takaisin työntämiseltä. Tämän ratkaisun haittana on kuitenkin se, että kieli 30 saadaan jo vähäisellä oveen kohdistuvalla voimavaikutuksella painettua ulos vastalevystä.
Tunnetussa automaattisessa lukossa (DE-OS 32 41 273) on tämän vuoksi joko lisäsalpa tai sitten sen kieli on toteutettu yhdistettynä lukko-salpakielenä. Yh-35 distetyssä muodossa kielessä on viistettyyn alueeseen 2 89 622 liittyvä suora, salpamainen alue, joka lukon mennessä vas-talevyyn työntyy sinne. Myöskään tällöin ei varmistus oven avaamista vastaan ole riittävä. Lisäsalvan käyttöönotto on toisaalta suhteellisen monimutkaista, koska tällöin myös 5 vastalevyt ja ovenkehykset on muotoiltava vastaavasti.
Kaikki tunnetut automaattiset lukot käsittävät lisäksi lisäkielen, joka ohjaa lukon salpautumisen laukai-sumekanismia. Tämän haittana on se, että tarvitaan säätöä, jottei lukitus toimi liian aikaisin. Säätö on hyvin 10 vaikeata ja pitää tehdä kussakin tapauksessa aina uudestaan, sillä lukon etulevyn ja vastalevyn etäisyys voi eri ovissa vaihdella suuresti. Etäisyys voi jopa muuttua vielä lukon asennuksen jälkeen, niin ettei tällainen salpaus yhtäkkiä enää toimikaan.
15 Keksinnön etuja
Keksinnön mukaisen automaattisen lukon etuna puolestaan on se, ettei tarvita lisäsalpoja, että voidaan käyttää tavallista vastalevyä ja ettei ovenkehykseenkään tarvitse tehdä muutoksia, esimerkiksi lisäkielen vuoksi.
20 Koska salpakieli menee aina automaattisesti salpausasen-toonsa lukon työntyessä vastalevyyn, syntyy sama varmistus oven avaamiselta kuin erikseen ohjattavalla salpakielellä salvattavalla lukolla. Keksinnön mukainen automaattinen salpaus ei toisaalta aiheuta haittoja lukon normaalin käy-: 25 tön suhteen. Sitä voidaan käyttää sekä aksiaalisesti siirtyvän salpakielen käsittävissä lukoissa että lukoissa, joissa on kääntyväksi laakeroitu salpakieli eli niin sanottu kääntösalpa, joka työntyy vastalevyyn 45° kääntymällä.
30 Keksinnön eräälle edulliselle toteutusmuodolle on tunnusomaista, että salpakielessä on koverrus, johon luk-kopesään aksiaalisesti siirtyvästi viety lukitustanko voi lukittua salpakielen lukitsemiseksi sisään vetäytyneeseen asentoon, että lukitustankoa kuormittaa lukitussuuntaan . 35 palautin, että lukkokielessä on rataohjain, johon lukitus- 3 89622 tangon salpakielen koverruksesta poispäin oleva pää saadaan salvattua ja jolla lukitustenko voidaan vetää palaut-timen voimaa vastaan ulos salpakielen koverruksesta lukko-kielen liikkuessa ulospäin, ja että painikkeenpyörää kään-5 nettäessä ja lukkokielen sisään vetäytyessä salvattu lukitustenko saadaan irrotettua rataohjaimen salpauksesta painikkeenpyörää takaisin käännettäessä ja lukkokielen tullessa taas ulos.
Keksinnön mukaisen lukon eräälle toiselle toteutus-10 muodolle on tunnusomaista, että lukitustangon lukkokielen puoleisessa päässä on kiertyväksi kiinnitetty koukkuvarsi ja että sitä varten on mekaaninen vaappuvipu, johon se voi tarttua, jolloin kiertyväksi pesään kiinnitetty vipuvarsi, jonka vapaassa päässä on ohjausrulla, toimii lukkokielen 15 salpakielestä poispäin olevan ja sopivan muotoisen kapean sivun kanssa vaappuvipuna, joka lukkokielen liikkuessa nostaa ja laskee kiinni tarttunutta lukitustankoa, että lukitustangon koukkuvarsi voi lukkokielen tarttujan siihen tarttumisen ansiosta tarttua mekaaniseen vaappuvipuun luk-20 kokielen vetäytyessä sisään ja että painikkeenpyörässä on työntötanko, joka painikkeenpyörää sulkusuuntaan käännettäessä irrottaa lukitustangon koukkuvarren vaappuvivusta.
Keksinnön mukaisen lukon eräälle kolmannelle toteutusmuodolle on tunnusomaista, että koukkuvarren mekaanisen 25 vaappuvivun ohjausrullan puoleisessa päässä on viisto pinta ja että lukkokielen salpakielestä poispäin olevan kapean sivun profiili muodostuu kahdesta toisiinsa liittyvästä kiilan muotoisesta koverruksesta, joista etulevyn puoleinen jatkuu alemmaksi kuin siitä kauempana oleva, 30 jolloin etulevyä lähempänä olevan koverruksen syvyys ja .. . paikka on valittu siten, että lukitustangon koukkuvarsi voi salpautua mekaaniseen vaappuvipuun lukitustangon ollessa lukkiutuneena ja lukkokielen ollessa täysin sisään vetäytyneenä, ja toisen koverruksen syvyys ja paikka on 35 valittu siten, että lukituksesta irronneen lukitustangon ---- 1— 89622 4 koukkuvarsi on irronnut salpauksesta lukkokielen ja salpa-kielen ollessa aivan ulkona ja sen viisto pinta on juuri vaappuvivun ohjausrullan päällä lukitustangon lukittuessa taas salpakielen vetäytyessä täysin sisään.
5 Keksinnön mukaisen lukon erälle neljännelle toteu tusmuodolle on tunnusomaista, että salpakieltä kuormittaa lukkopesään tukeutuva kierukkajousi.
Keksinnön erään, myös sinänsä vaaditun muodon mukaan, joka koskee lukkokieleen avaussuunnassa tarttuvan 10 painikkeenpyörän käsittävää lukkoa, salpakieli vetäytyy automaattisesti sisään painikkeenpyörää avaussuuntaan käännettäessä. Oven toisella puolella olevalla rivalla tai vääntönupilla vedetään lukkokieli tällaisilla lukoilla painikkeenpyörän välityksellä oven avaamiseksi lukon si-15 sään. Esimerkiksi rakennusten ovien kaltaisissa suljettavissa ovissa on oven sisäpuolella ripa tai vääntönuppi, kun taas ulkopuolella on kiinteä nuppi tai kahva. Keksinnön mukaisen muodon ansiosta on automaattisesta lukosta huolimatta mahdollista avata ovet sisäpuolelta vain ripaa 20 tai nuppia käyttämällä, mikä esimerkiksi varauloskäytävi-en ovissa on ehdoton vaatimus.
Tämän tunnusmerkin edullisen jatkokehitelmän mukaan painikkeenpyörässä on jatkos, joka ohjaa salpakie-leen tarttuvaa vipulaitetta, joka painikkeenpyörän kään-25 tyessä avaamissuuntaan työntää salpakielen sisään vetäy tyneeseen asentoon. Myös tämä mahdollistaa salpakielen vetämisen sisään puhtaasti mekaanisesti ja siksi edullisesti painikkeenpyörää kääntämällä. Vipulaitteiden käyttö on tavallista lukoissa, niin ettei tästä myöskään synny 30 rakenteellisia ongelmia.
Keksinnön yhden edullisen muodon mukaan lukko-pesässä on salpakielen kohdalla kaksiasentoiset salvat, jotka vaikuttavat salpakielen päätytapin kanssa ja jotka toisessa asennossa estävät salpakielen sisään vetäytymisen 35 ja toisessa sallivat sen. Tällaiset salvat ovat sinänsä 5 89622 tunnettuja. Niiden tehtävä on estää se, että ulos työntynyt salpakieli painetaan ulkoapäin väkivalloin takaisin lukkoon. Kun salpakieli on ulkona, salvat estävät kiinteästi salpakieleen sijoitetun päätytapin paluun lukkoon.
5 Lukkoa avattaessa työntää sulkusylinterin vääntiötappi salvat salpakielen vapauttavaan asentoon. Koska salpakieli voidaan yleensä sulkea kaksi kertaa, myös salpoja on vähintään kaksi toisistaan riippumatonta.
Tämän tunnusmerkin edullisen jatkokehitelmän mu-10 kaan salpoja kuormittaa niiden estoasennon suuntaan palautin. Tämä takaa sen, että salvat menevät automaattisesti estoasentoon salpakielen tullessa ulos.
Automaattisen lukon, jossa salpakieli vetäytyy automaattisesti sisään painikkeenpyörää avaussuuntaan kään-15 nettäessä, kahden viimeksi mainitun tunnusmerkin edullisen jatkokehitelmän mukaan painikkeenpyörä tarttuu lukkopesään kiinnitettyyn vipuun, joka painikkeenpyörän kääntyessä avaamissuuntaan työntää salvat salpakielen paluuliikkeen sallivaan asentoon.
20 Eräälle edulliselle keksinnön mukaisen lukon toteu tusmuodolle on tunnusomaista, että salvat estävät salpa-kielen keskiasennossa sekä sen ulosmenon että sen sisään-menon.
Kaikki selityksessä, seuraavissa patenttivaatimuk-25 sissa ja piirustuksissa esitetyt tunnusmerkit voivat olla keksinnölle oleellisia sekä erikseen että mielivaltaisina yhdistelminä.
Keksinnön yksi suoritusesimerkki on esitetty piirustuksissa ja sitä kuvataan seuraavassa lähemmin.
30 Kuvio 1 esittää lukon pitkittäissivulta avattuna suljetussa asennossa salpa- ja lukkokieli ulkona, kuvio 2 esittää kuvion 1 mukaisen lukon, joka on avattu painikkeenpyörää kääntämällä, salpakieli täsmällisesti kytkeytyneenä, sisään vetäytyneenä ja lukkokieli 35 taas ulos menossa.
89622 6 kuvio 3 esittää kuvion 1 mukaisen lukon, joka on avattu sulkusylinterin avulla, salpakieli täsmällisesti kytkeytyneenä, sisään vetäytyneenä ja lukkokieli ulkona, ja 5 kuvio 4 esittää kuvion 1 mukaisen lukon salpakieli täsmällisesti kytkeytyneenä, sisään vetäytyneenä ja lukkokieli vastalevyyn saapumisen johdosta sisään vetäytyneenä .
Kuvion 1 esittämä lukko käsittää aksiaalisesti lukio kopesään 1 viedyn lukkokielen 2 ja samoin aksiaalisesti pesään 1 viedyn salpakielen 3, jotka voidaan pesän 1 etupuolelle sijoitetun etulevyn 4 koverruksien kautta työntää ulos pesästä 1. Lukkokieltä 2 kuormittaa sulkuasennon suuntaan jousi 5, avaussuuntaan siihen tarttuu pesään 1 15 kiertyväksi laakeroitu painikkeenpyörä 6. Painikkeenpyörä 6 on varustettu jatkoksella 7, joka tarttuu pesään 1 kiertyväksi laakeroituun vipulaitteeseen 8, joka kiertoakse-linsa 9 toisella puolella on kulissiohjaimen 10 välityksellä kosketuksessa salpakieleen 3. Salpakielen 3 olkaan 20 11 tarttuu pesään 1 tukeutuva kierukkajousi 12, joka on esijännitetty salpakielen 3 ulosmenosuuntaan. Salpakielen 3 lukkokielen 2 puoleisella kapealla sivulla on koverrus 13 ja etulevystä 4 poispäin olevalla pääty-sivulla hammas-tanko 14. Koverrukseen 13 voi lukittua lukitustenko 15, . 25 johon tarttuu lukitussuuntaan esijännitetty palautusjousi 16 ja joka toisaalta on varustettu kiertyväksi kiinnitetyllä koukkuvarrella 17, joka voi tarttua lukkokielen 2 kohdalle sijoitettuun mekaaniseen vaappuvipuun 18. Vaap-puvivussa 18 on kiertyvästä pesään 1 laakeroitu vipuvarsi 30 19, jonka vapaa pää on varustettu kohtisuoraan vipuvarteen 19 nähden sijoitetulla ohjausrullalla 20, joka toimii lukkokielen 2 salpakielestä 3 poispäin olevalla kapealla sivulla olevan sakaran 21 kanssa.
Salpakielen 3 hammastangon 14 etulevystä 4 pois-35 päin olevalla puolella on päätytappi 22, joka toimii 89622 7 siirtyvästä pesään 1 kiinnitettyjen salpojen 25 ja 26 hampaiden 23 ja 24 kanssa. Salvat 25 ja 26 on kiinnitetty pesään 1 päätytapin 22 liikkeen vapauttavan ja sen liikkeen estävän asennon välillä siirtyviksi ja pesään 1 tu-5 keutuvien jousien 28 voimalla sulkuasentonsa suuntaan kuormitetuiksi. Vipulaitteen 8 kiertoakselille 9 on sijoitettu kiertyväksi toinen vipu 29, johon tarttuu pai-nikkeenpyörän 6 jatkos 7 ja joka puolestaan tarttuu kulissin 27 avulla avaamissuunnassa salpoihin 25 ja 26 jou-10 sien 28 voimaa vastaan. Painikkeenpyörälle 6 on lisäksi sijoitettu työntötanko 30, jonka vapaa pää voidaan saada tarttumaan lukitustangon 15 koukkuvarteen 17. Kiertoakse-lilla 9 on vielä vipu 32, joka tarttuu lukkokieleen 2 avaamissuunnassa ja jota voidaan käyttää salpakielellä 3 15 vipuun 32 kiinnitetyn kulissin 33 avulla.
Kuvioissa 1-4 on esitetty eri sulkutilanteet. Kuviossa 1 lukko on vastalevyn sisään menneessä eli suljetussa asennossa, kuvio 2 esittää tilanteen, jossa painik-keenpyörää 6 on käännetty oven avaamiseksi, eli kun 20 lukkokieli 2 tulee taas ulos, ja kuvio 3 tilanteen, jossa lukko on avattu sulkusylinterin avulla. Lukkokieli 2 on taas täysin ulkona, salpakieli 3 on kytkeytynyt täsmällisesti. Kuvion 4 tilanne kuvaa tarkasti kytketyn lukon menemistä vastalevyyn. Lukkokieli 2 on jo täysin sisällä ja 25 lukitustangon 15 koukkuvarsi 17 on tarttunut vaappuvipuun 18.
Esitetty ja kuvattu lukko toimii seuraavasti:
Lukko voidaan vastalevyyn tunkeutuneessa asennossa, joka näkyy kuviossa 1, eli oven ollessa lukittuna, : 30 avata tavalliseen tapaan avaimella sekä uiko- että sisäpuolelta. Tätä varten työnnetään avain esittämättä jätettyyn sulkusylinteriin, joka on työnnetty lukkopesään 1 siinä olevan koverruksen 31 ja esittämättä jätetyn kannen vastaavan koverruksen läpi. Kun avainta kierretään, sul-·' 35 kusylinterin tarttuja tarttuu hammastankoon 14, jolloin a s 9 6 2 2 o salpakieli 3 vetäytyy pesään 1 jousen 12 voimaa vastaan, jolloin terttuja siirtää samalla salvat 25 ja 26 peräkkäin jousien 28 voimaa vastaan niiden päätytapin 22 vapauttavaan avaamisasentoon. Tarttujan kahden täyden kier-5 roksen jälkeen salpakieli 3 on kokonaan pesässä 1. Lukitustenko 15 lukittuu salpakielen 3 koverrukseen 13 ja estää salpakielen jousen 12 voimalla ulos tulemisen. Salpakielen 3 uudelleen ulos tulemisen sulkusylinterin ensimmäisen kierroksen jälkeen estävät salpojen 25 ja 26 10 hampaat 23 ja 24. Kun terttuja kiertyy vielä neljännes-kierroksen, vipu 32 vetää lukkokielen 2 pesään 1, niin että ovi voidaan avata. Koska sulkusylinterin tarttuja on vielä tarttunut hammastankoon 14 ja pitää salpakieltä 2 paikoillaan, lukkokieli 2 pääsee lukitustangon 15 kiinni 15 tarttumisesta huolimatta ulos salpakielen 3 seuraamatta sitä. Lukko on nyt kuvion 3 esittämässä asennossa. Lukko-kieli 2 on ulkona oven ollessa auki, kun taas salpakieli 3 pysyy jälleen lukittuneen lukitustangon 15 johdosta sisällä jousen 12 jännityksen alaisena. Ohjausrulla on luk-20 kokielen 2 ollessa ulkona sakaran 21 lukon etulevystä 4 poispäin olevalla kyljellä, niin että siihen kiinni tarttunut lukitustenko 15 voi lukittua salpakielen 3 koverrukseen 13. Jottei salpakieli 3 lukon mennessä seuraavan kerran vastalevyn sisään vapautuisi jo lukkokielen 2 vetäy-25 tyessä sisään, on ensinnäkin koukkuvarren 17 päätypinta viisto ja toiseksi sakaran 21 etulevystä 4 poispäin oleva kylki ei jatku niin alas kuin etulevyn puoleinen kylki. Koukkuvarsi 17 ei sen vuoksi ole täysin tarttunut vaap-puvipuun 18 ja irtoaa lukkokielen 2 mennessä vastalevyn 30 sisään sakaran 21 kohottaman ohjausrullan 20 vaikuttaessa sen viistoon päätypintaan. Lukkokielen 2 vetäytyessä edelleen sisälle vierii ohjausrulla 20 alas sakaran 21 etulevyn 4 puoleista kylkeä, ja koukkuvarsi 17 tarttuu lukkokielen 2 vaikutuksesta uudelleen kiinni, mutta tällä 35 kertaa täydellisesti, sillä lukitustenko 15 voi lukkokie- 9 89622
Ien 2 tässä asennossa lukittua täydellisesti koverrukseen 13.
Sisältäpäin voidaan ovi avata myös tavalliseen tapaan rivan avulla. Painikkeenpyörää 6 käännetään tätä var-5 ten rivan avulla avaussuuntaan, kuvion 2 esittämässä esimerkissä vastapäivään. Kun pyörä 6 kääntyy, vetäytyy toisaalta lukkokieli 2 palautinjousta 5 vastaan ja toisaalta jatkos 7 ja vipulaite 8 vetävät salpakielen 3 lukkopesään 1, jolloin vipu 29 ja kulissi 27 siirtävät samalla salvat 10 25 ja 26 päätytapin 22 vapauttavaan asentoon. Kun painik- keenpyörä 6 kääntyy takaisinpäin palautinjousen 5 voimasta, tanko 30 joutuu kosketuksiin lukitustangon 15 kouk-kuvarren 17 kanssa, jolloin tämä irtoaa vaappuvivusta 18. Ohjausrullan 20 sakaran 21 kylkeä ylös nouseminen luk-15 kokielen 2 tullessa edelleen ulospäin ei sen vuoksi vaikuta salpakielen 2 lukitukseen, niin että se pysyy sisällä. Kun lukko seuraavan kerran saapuu vastalevylle ja lukkokieli 2 vetäytyy sisään, lukitustangon 15 koukkuvarsi 17 tarttuu taas vaappuvipuun 18. Kun lukko ja vastalevy osu-20 vat kohdakkain, pääsee lukkokieli 2 työntymään vastalevyyn ja kiinni tarttunut lukitustenko 15 kohoaa salpakielen 3 koverruksesta 3, niin että salpakielikin työntyy jousen 12 voiman ansiosta vastalevyyn. Lukko on uudelleen kuvion 1 esittämässä lukitusasennossa.
25 Kiertyväksi laakeroidun kääntösalvan käsittävillä lukoilla toiminta on sama. Kierukkajousen 12 sijasta on tarkoituksenmukaista käyttää aksiaalista ja vasteellista jousta, joka kääntösalvan ollessa sisällä on esijännittynyt sulkusuuntaan.
30 Kaikki selityksessä, seuraavissa patenttivaatimuk sissa ja piirustuksissa esitetyt tunnusmerkit voivat olla keksinnölle oleellisia sekä erikseen että mielivaltaisina -· - yhdistelminä.

Claims (10)

1. Automaattinen lukko, erityisesti oven lukko, jossa on palautinlaitteen sulkusuuntaan kuormittama sal- 5 pa (2) ja palautinlaitteen sulkusuuntaan kuormittama salpakieli (3), jotka on sijoitettu lukkopesään (1), jonka päädyssä on lukko- ja salpakielille (2, 3) tarkoitetut reiät käsittävä etulevy (4) ja jotka toimivat vastaavat koverrukset käsittävän vastalevyn kanssa, ja salpakieli 10 (3) voidaan lukita avautuvasti sisään ja se siirtyy auto maattisesti sulkuasentoon lukkokielen (2) työntyessä ulos, ja lukkokieleen (2) avaussuunnassa tarttuva painikkeen-pyörä (6), tunnettu siitä, että teljessä (3) on olake (13), johon lukkopesään aksiaalisesti siirtyvästä 15 viety lukitustenko (15) voi lukittua salpakielen (3) lukitsemiseksi sisään vetäytyneeseen asentoon, että lukitus-tankoa (15) kuormittaa lukitussuuntaan palautin, että luk-kokielessä (2) on rataohjain, johon lukitustangon (15) salpakielen (3) koverruksesta (13) poispäin oleva pää saa-20 daan salvattua ja jolla lukitustenko (15) voidaan vetää palauttimen voimaa vastaan ulos salpakielen (3) koverruksesta (13) lukkokielen (2) liikkuessa ulospäin, ja että painikkeenpyörää (6) käännettäessä ja lukkokielen (2) sisään vetäytyessä salvattu lukitustanko (15) saadaan ir-25 rotettua rataohjaimen salpauksesta painikkeenpyörää (6) takaisin käännettäessä ja lukkokielen (2) tullessa taas ulos.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen automaattinen lukko, tunnettu siitä, että lukitustangon (15) 30 lukkokielen (2) puoleisessa päässä on kiertyväksi kiinnitetty koukkuvarsi (17) ja että sitä varten on mekaaninen vaappuvipu (18), johon se voi tarttua, jolloin kiertyväksi pesään (1) kiinnitetty vipuvarsi (19), jonka vapaassa päässä on ohjausrulla (20), toimii lukkokielen (2) salpa λ1 8 9 622 kielestä (3) poispäin olevan ja sopivan muotoisen kapean sivun kanssa vaappuvipuna, joka lukkokielen (2) liikkuessa nostaa ja laskee kiinni tarttunutta lukitustankoa (15), että lukitustangon (15) koukkuvarsi (17) voi lukkokielen 5 (2) tarttujan siihen tarttumisen ansiosta tarttua mekaani seen vaappuvipuun (18) lukkokielen (2) vetäytyessä sisään ja että painikkeenpyörässä (6) on työntötanko (30), joka painikkeenpyörää (6) sulkusuuntaan käännettäessä irrottaa lukitustangon (15) koukkuvarren (17) vaappuvivusta.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen automaat tinen lukko, tunnettu siitä, että koukkuvarren (17) mekaanisen vaappuvivun (18) ohjausrullan (20) puoleisessa päässä on viisto pinta ja että lukkokielen (2) salpakielestä (3) poispäin olevan kapean sivun profiili 15 muodostuu kahdesta toisiinsa liittyvästä kiilan muotoisesta koverruksesta, joista etulevyn (4) puoleinen jatkuu alemmaksi kuin siitä kauempana oleva, jolloin etulevyä (4) lähempänä olevan koverruksen (4) syvyys ja paikka on valittu siten, että lukitustangon (15) koukkuvarsi (17) voi 20 salpautua mekaaniseen vaappuvipuun (18) lukitustangon ollessa lukkiutuneena ja lukkokielen (2) ollessa täysin sisään vetäytyneenä, ja toisen koverruksen syvyys ja paikka on valittu siten, että lukituksesta irronneen lukitustangon (15) koukkuvarsi (17) on irronnut salpauksesta luk-25 kokielen (2) ja salpakielen (3) ollessa aivan ulkona ja sen viisto pinta on juuri vaappuvivun (18) ohjausrullan (20) päällä lukitustangon (15) lukittuessa taas salpakielen (3) vetäytyessä täysin sisään.
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen automaattinen 30 lukko, tunnettu siitä, että salpakieltä (3) kuormittaa lukkopesään tukeutuva kierukkajousi (12).
5. Jonkin edellä mainitun patenttivaatimuksen mukainen automaattinen lukko, tunnettu siitä, että salpakieli (3) vetäytyy automaattisesti sisään painikkeen- 35 pyörää (6) avaussuuntaan käännettäessä. S 9 6 2 2
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen automaattinen lukko, tunnettu siitä, että painikkeenpyörässä (6) on jatkos (7), joka ohjaa salpakieleen (3) tarttuvaa vipulaitetta (8), joka painikkeenpyörää (6) avaamissuun- 5 taan käännettäessä työntää salpakielen (3) sisäasentoon.
7. Jonkin edellä mainituista patenttivaatimuksista mukainen automaattinen lukko, tunnettu siitä, että lukkopesässä (1) on salpakielen (3) kohdalla kaksi-asentoiset salvat (25 ja 26), jotka vaikuttavat salpakie-
10 Ien (3) päätytapin (22) kanssa ja jotka toisessa asennossa estävät salpakielen (3) sisään vetäytymisen ja toisessa sallivat sen.
8. Patenttivaatimuksen 7 mukainen automaattinen lukko, tunnettu siitä, että salpoja (25 ja 26) 15 kuormittaa niiden estoasennon suuntaan palautin (28).
9. Patenttivaatimuksen 7 tai 8 mukainen automaattinen lukko, jonka salpakieli vetäytyy automaattisesti sisään painikkeenpyörää avaussuuntaan käännettäessä, tunnettu siitä, että painikkeenpyörä (6) tarttuu 20 kiertyvästi lukkopesään (1) kiinnitettyyn vipuun (29), joka painikkeenpyörää (6) avaamissuuntaan käännettäessä työntää salvat (25 ja 26) salpakielen (3) paluuliikkeen sallivaan asentoon.
10. Jonkin patenttivaatimuksista 7-9 mukainen au- 25 tomaattinen lukko, jonka salpakieli tekee kaksipyörähdyk- sisen ulos- ja sisäänmenoliikkeen, tunnettu siitä, että salvat (25, 26) estävät salpakielen (3) keski-asennossa sekä sen ulosmenon että sen sisäänmenon. ia 8 9 6 2 2
FI911911A 1988-10-19 1991-04-19 Automatiskt laos FI89622C (fi)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE3835653 1988-10-19
DE3835653 1988-10-19
PCT/DE1989/000657 WO1990004694A1 (de) 1988-10-19 1989-10-17 Automatische verriegelndes schloss
DE8900657 1989-10-17

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI911911A0 FI911911A0 (fi) 1991-04-19
FI89622B FI89622B (fi) 1993-07-15
FI89622C true FI89622C (fi) 1993-10-25

Family

ID=25873408

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI911911A FI89622C (fi) 1988-10-19 1991-04-19 Automatiskt laos

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI89622C (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI89622B (fi) 1993-07-15
FI911911A0 (fi) 1991-04-19

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5782114A (en) Multi-point locking system
US7213425B2 (en) Padlock having dual unlocking modes
US3881331A (en) Locking device incorporating a lock case, an escutcheon and a door handle
US6266981B1 (en) Lock, in particular mortise lock for an exterior door
US6131966A (en) Latch holdback mechanism for a mortise lock
US4730467A (en) Double locking combination lock
EP1521891B1 (en) Door locking mechanism
WO2006039751A1 (en) A mortice lock
US5235831A (en) Combination lock having resetting feature
JPH0726496B2 (ja) 安全装置の内設されたドア・ロック
CA2340591C (en) Safety-lock for multi-position window
US20010028172A1 (en) Interconnected lock with keyless exit
EP0002381B1 (en) Locking handle device for casement closure
FI89622C (fi) Automatiskt laos
US5094486A (en) Dead bolt assembly
US20210355710A1 (en) Electronic locking apparatus for a swing door
WO2011131971A1 (en) Rotatable or pivotable door handle locking device
JPH045116B2 (fi)
US4601504A (en) Safety mechanism for high security lock
KR200378846Y1 (ko) 도어록의 모티스
US957139A (en) Combined rim and mortise lock.
KR890001145Y1 (ko) 다이얼식 문잠김쇄(Dial Rock Door Handle)
US897660A (en) Door lock and latch mechanism.
US188962A (en) Improvement in locks for cell-doors
RU1792479C (ru) Дверной замок