FI88663B - Foerfarande foer att dubblera linjetalet av en i samplingsradform inkommande videosignal - Google Patents

Foerfarande foer att dubblera linjetalet av en i samplingsradform inkommande videosignal Download PDF

Info

Publication number
FI88663B
FI88663B FI912698A FI912698A FI88663B FI 88663 B FI88663 B FI 88663B FI 912698 A FI912698 A FI 912698A FI 912698 A FI912698 A FI 912698A FI 88663 B FI88663 B FI 88663B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
line
lines
image
odd
original
Prior art date
Application number
FI912698A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI912698A0 (fi
FI912698A (fi
FI88663C (fi
Inventor
Pasi Pohjala
Matti Karlsson
Original Assignee
Salora Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Salora Oy filed Critical Salora Oy
Priority to FI912698A priority Critical patent/FI88663C/fi
Publication of FI912698A0 publication Critical patent/FI912698A0/fi
Priority to EP19920304384 priority patent/EP0517385B1/en
Priority to DE1992616298 priority patent/DE69216298T2/de
Publication of FI912698A publication Critical patent/FI912698A/fi
Publication of FI88663B publication Critical patent/FI88663B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI88663C publication Critical patent/FI88663C/fi

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04NPICTORIAL COMMUNICATION, e.g. TELEVISION
    • H04N7/00Television systems
    • H04N7/01Conversion of standards, e.g. involving analogue television standards or digital television standards processed at pixel level
    • H04N7/0117Conversion of standards, e.g. involving analogue television standards or digital television standards processed at pixel level involving conversion of the spatial resolution of the incoming video signal
    • H04N7/012Conversion between an interlaced and a progressive signal

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Computer Graphics (AREA)
  • Multimedia (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Television Systems (AREA)

Description

1 88663
Menetelmä näytejonomuodossa tulevan videosignaalin juovaluvun kaksinkertaistamiseksi - Förfarande för att dubblera linjetalet av en 1 samplingsradform inkommande videosignal 5
Keksintö koskee menetelmää, jossa televisiokuva konvertoidaan digitaalisen signaalinkäsittelyn keinoin kuvaksi, jonka juovaluku on kaksinkertainen, käyttäen kuvan osa-alueen liikkeen ilmaisuun liikeilmaisinta.
10
Nykyinen PAL-järjestelmän televisiokuva koostuu 625 juovasta, jotka tunnetusti pyyhkäistään lomiteltuna. Näistä juovista 576 juovaa ovat aktiivisia, kuvapinnalla näkyviä juovia. Vastaavasti NTSC-järjestelmässä kuva koostuu 525 15 juovasta. Kuvan koostuminen juovista ei sinänsä haittaa silloin kun kuvakoko on kohtuullinen, pienempi kuin 30", jolloin kuvan suuretessa katseluetäisyyskin kasvaa, eikä silmä vielä koe kuvan juovarakennetta liian häiritsevänä. Nykyään valmistajat tuovat tarjolle kuvakooltaan suuria, 20 yli 33" kuvaputkella varustettuja televisioita ja näin suuressa kuvakoossa tulevat juovat selvästi ja häiritsevästi näkyviin. Ongelma on vielä suurempi käytettäessä erittäin suurten kuvien aikaansaamiseksi projektionäyttöä, jossa esim. takaprojektiotelevisiossa kuva projisoidaan kuvapinnan 25 takaa peilin kautta kuvapinnalle. Suuren kuvapinnan ja siihen nähden alhaisen juovaluvun aiheuttaman ongelman poistamiseksi on luonnollinen ratkaisu suurentaa juovalukua jollain sopivalla tavalla. Koska lähetysjärjestelmään ei voida vaikuttaa, käytetään IDTV (Improved Definition Tele-30 vision) -toimintoja, joissa vastaanotettua kuvaa muokataan digitaalisen signaalinkäsittelyn keinoin itse vastaanotti-messa ennen kuin kuvapintaa pyyhkäistään. IDTV-toiminnolla on sopivalla laskenta-algoritmilla mahdollista nostaa koko-naisjuovaluku 625 juovaluvuksi 1250, josta aktiivisia kuva-35 pinnalla näkyviä juovia on 1152 kpl. Kun tämä juovamäärä pyyhkäistään suurellekin kuvapinnalle, ovat yksittäiset juovat pystysuunnassa korkeudeltaan vain puolet siitä, mitä ne olisivat vastaavankokoisessa 625 juovan kuvassa. Tämän vuoksi kuvan juovarakenne ei enää vaikuta katsojasta haital liselta.
2 38663
Tulevaisuudessa käyttöön otettava teräväpiirtotelevisio 5 HDTV joutuu ainakin alussa käyttämään laajasti jo olemassa olevia nauhureita ja muita ohjelmalähteitä, joissa kuva on taltioitu 625 juovan järjestelmässä. Koska HDTV juovaluku on 1250, joudutaan suorittamaan jollakin tavalla juovaluvun muunto kaksinkertaiseksi ennen lähetystä.
10
Juovaluvun kasvattamisesta kaksinkertaiseksi käytetään nimitystä juovaluvun konversio LRU (Line Rate Upconversion).
Nämä konversiot ovat interpolaatioalgoritmeja, joilla alkuperäisten juovien väliin lisätään uusia juovia, joten juova-15 luvun konversion suurin ongelma onkin sopivan interpolaatio-algoritmin kehittäminen. Mainitut juovat muodostuvat pikse-leistä, jotka on saatu digitalisoimalla vastaanotettu videosignaali. On konstruoitu vastaanottimia, joissa juovaluku konvertoidaan yksinkertaisesti siten, että juovat kahdenne-20 taan, jolloin väliin lisättävä uusi juova on täsmälleen sama kuin alkuperäinen. Käytettävät algoritmit ovat yksinkertaisia ja voidaan ne toteuttaa helposti käyttämällä joko juova- tai kenttämuistia. Näiden menetelmien haittoina ovat erityisesti kuvan diagonaaliviivoissa esiintyvät epäyhtenäi-25 syydet ja tulokset ovat melko huonot sekä kuvan liikkuvilla alueilla että liikkumattomissa osissa. Voidaan myös menetellä siten, että käytetään juovan keskiarvotusta, jolloin interpoloitava uusi juova on kuvan kahden peräkkäisen juovan keskiarvo. Tämä on hieman parempi kuin juovan kahdentaminen, 30 mutta kuvan resoluutio vähenee liikkumattomissa osissa.
IDTV-menetelmissä on myös pyritty kehittämään luotettavaa liikkeen ilmaisinta, jotta kuvan stationääriset ja liikkuvat kuva-alat voitaisiin muokata niille sopivilla eri algoritmeilla. Liikkeen ilmaisimen tehtävä on tehdä päätös, 35 onko kuva liikkuva vai ei. Käytännössä tehtävä on erittäin vaikea toteuttaa, eikä tietyn tyyppisiä liikkeitä voida ilmaista lomittelun takia luotettavasti. Ilmaisua vaikeutta- 3 88663 vat lisäksi lähetyksen siirtotien virheet esim. siirrossa syntynyt kohina.
Suomalaisessa patentissa FI-81232, Salora Oy, on esitetty 5 IDTV-menetelmä, jossa digitaalisella signaalinkäsittelyllä vähennetään lomitellun lähetysstandardin ja alhaisen kenttä-taajuuden televisiokuvaan aiheuttamia virheitä. Menetelmän mukaisesti konvertoidaan 3*3-ikkunassa toimivalla painotetulla mediaanisuodattimella normaali videosignaali esim.
10 progressiivisesti pyyhkäistäväksi kenttätaajuudeltaan 100 Hz:n videosignaaliksi. Patentissa kuvatun suodattimen ikkunassa on keskimmäisellä rivillä tietoa vanhasta aikaisemmasta kentästä ja kahdella muulla rivillä parhaillaan saapuvasta kentästä. Sisäänmenossa on myös tieto siitä, mitä on 15 kuva-alkion ylä- ja alapuolella juuri saapuneissa juovissa. Näiden tietojen perusteella suodatin interpoloi uuden kuva-alkion. Kuvan stationäärislllä alueilla suodatin pyrkii valitsemaan vanhan pisteen ja taas alueilla, joissa ympäristö eroaa vanhasta kuva-alkion arvosta, valitaan kuva-alkio 20 ympäristöön sopivaksi. Suodatin pyrkii implisiittisesti säilyttämään kuvassa olevat viivat. Suodattimen toimintaa voidaan edelleen parantaa yksinkertaisen liikkeen ilmaisimen avulla. Eräs liikkeen ilmaisin, joka sopii käytettäväksi tämän keksinnön yhteydessä, toimii siten, että se laskee 25 kaksi liiketilaa kuvaavaa Boolen parametria, joiden molempien täytyy saada arvo "tosi", jotta ilmaisimen päätös olisi "liike". Ensimmäistä parametria varten ilmaisin laskee tutkittavan sen hetkisessä kuvassa olevan pikselin ja sen naapuripikseleiden välisen erotuksen itseisarvojen summan 30 sekä mainitun pikselin ja edellisen kuvan vastaavien naapuripikseleiden itseisarvojen summan. Sen jälkeen lasketaan näiden summien erotus ja mikäli erotuksen itseisarvo on suurempi kuin määrätty kynnysarvo K1, on ensimmäinen parametri "tosi". Sitten lasketaan sen hetkisessä kuvassa olevan 35 tutkittavan pikselin ja edellisen kuvan vastaavan pikselin erotuksen itseisarvo ja mikäli se on suurempi kuin määrätty kynnysarvo K2, on toinen parametri "tosi". Jos molemmat parametrit saavat arvon "tosi", tulkitaan pikseli liikkuvak- 4 88663 si, jos arvo on "epätosi", tulkitaan pikseli stationäärisek-si. Muitakin tapoja konstruoida liikkeen ilmaisin on ammattimiehen tiedossa.
5 Tämän keksinnön tavoitteena on saada aikaan juovaluvun konversio kaksinkertaiseksi ilman edellä kuvattuja tunnettujen tapojen haittoja. Tämä saadaan aikaan muodostamalla konvertoidun kuvan pariton ja parillinen kenttä tietyllä tavalla ja käyttämällä tässä hyväksi patenttiin Fl-81232 10 perustuvan suodattimen algoritmin ominaisuuksia. Keksinnön menetelmälle on tunnusomaista se, mitä on sanottu patenttivaatimuksen 1 tunnusmerkkiosassa.
Uuden, kahden alkuperäisen pikseleistä koostuvan juovan 15 väliin interpoloitavan juovan yhtä pikseliä laskettaessa käytetään patentin FI-81232 mediaanisuodattimen kaltaista algoritmia hieman muunnettuna. Laskentaan otetaan mukaan kolme vierekkäistä pikseliä kahdesta alkuperäisestä juovasta niin, että pikselit ovat pareittain samalla vertikaalilin-20 jalla ja uuden muodostettavan juovan interpoloitava pikseli sijaitsee pystytasossa keskimmäisten "vanhojen" pikseleiden välissä. Koska menetelmässä käytetään liikeadaptiivista mediaanisuodatinta, jossa on horisontaalitasossa useita sisäänmenopikseleitä, saadaan huomattava parannus interpo-25 laatiotuloksissa vinojen rajapintojen kohdalla verrattuna siihen, että käytetään suodatinta, jonka sisäänmenot ovat pääasiassa vertikaalitason pikseleitä. Uuden konvertoitavan kuvan parittomien ja parillisten juovien pikselit muodostetaan eri tavalla riippuen kuva-alueen liikkeestä. Kuvan 30 stationäärisissä alueissa muodostetaan uudet juovat kenttien välisenä operaationa niin, että uuden konvertoidun kuvan parittomien juovien kuvakenttä (625 juovaa) muodostetaan yhdistämällä alkuperäiset parilliset ja parittomat juovat. Näiden väliin pyyhkäistävä uuden kuvan parillisten juovien 35 kenttä muodostetaan interpoloimalla yhdeksän pisteen medi- aanisuodattimella, jonka sisääntulopikselit kuuluvat alkuperäisen kuvan ja siten myös uuden kuvan parittoman kentän peräkkäisiin juoviin. Juovat ovat siis alkuperäiskuvan 5 88665 peräkkäisistä kentistä. Liikettä sisältävissä kuva-alueissa juovaluvun konversio tehdään pelkästään alkuperäisen kentän sisällä, jolloin konvertoidun kuvan kummankin kentän juovat sisältävät sekä alkuperäisiä juovia että uusia interpoloitu-5 jen pikseleiden juovia, joiden pikselit on muodostettu yhdeksän pisteen mediaanisuodattimella. Keksinnössä on edullisinta käyttää sellaista liikkeen ilmaisinta, jonka liiketieto on laajennettu temporaalisesti siten, että myös edellisen kentän liikkuvat kuvapisteet tulkitaan liikkuvik-10 si. Tämä tarkoittaa sitä, että jos ilmaisin tulkitsi ajallisesti edellisessä kentässä olleen liikettä mutta uudessa kentässä liikettä ei tunnisteta, niin siitä huolimatta uusi kenttä katsotaan liikettä sisältäväksi.
15 Keksintöä kuvataan havainnollisemmin oheisten kuvien avulla, joissa kuva 1 esittää keksinnössä käytettävän suodattimen näytteenottokuviota, kuva 2 kuvaa stationääristen kuva-alueiden juovien 20 kaksinkertaistamista, ja kuva 3 kuvaa liikettä sisältävien kuva-alueiden juovien kaksinkertaistamista.
Seuraavassa tekstissä on huomattava, että puhuttaessa juo-25 vista tarkoitetaan digitalisoidun videosignaalin juovia ts. juovat koostuvat pikseleistä. Keksinnössä käytettävä mediaanisuodatin perustuu patentin FI-81232 mukaiseen 3*3 -ikkunassa toimivaan mediaanisuodattimeen ja sen sisääntulo-pikseleiden kuvio on esitetty kuvassa 2. Siinä ylemmältä 30 juovalta a otetaan kolme peräkkäistä pikseliä xa,n-l' xa,n ja *3/η+ι ja alemmalta juovalta c otetaan samoin kolme peräkkäistä pikseliä xC/n-l' xc,n Ja xc,n+l· Pikselit sijaitsevat pareittain vertikaalilinjoissa n-1, n, n+1. Keskimmäinen juova b esittää uutta interpoloitavaa juovaa ja 35 siinä on yn:llä merkitty x-pikseleiden avulla interpoloitavaa uutta pikseliä. Tällainen sisäänmenopikseleiden valinta horisontaalitasosta saa aikaan hyvän vinoviivojen toiston näytettävässä kuvassa mutta haittana on horisontaalinen 6 88663 laskostuminen (aliasing) suurilla horisontaalitaajuuksilla. Laskostuminen syntyy yleensä digitaalisissa suodattimissa näyteenottotaajuuden ollessa lilan alhainen suurimpaan signaalitaajuuteen nähden. Esimerkiksi juovia interpoloita-5 essa syntyy tämäntapaisilla digitaalisilla suodattimilla laskostumista jo 3 MHz:n signaalitaajuudella, kun näytteenottotaajuus on 13 % MHz. Kun keskimmäisiä sisäänmenopik-seleitä xa n ja xc,n painotetaan painokertoimella 2, saadaan horisontaalinen valetoisto estettyä. Painottaminen 10 nostaa sisäänmenopikselien lukumäärän kahdeksaksi. Yhdeksäs näyte on juovien a ja c keskimmäisten pikseleiden keskiarvo (xa,n + χ0'Π)/2. Sisäänmenopikseleiden lukumäärä on siten sama kuin FI-patentissa määritellyssä suodatti-messa. Mediaanisuodattimen operaatiota voidaan edellä käy-15 tettyjen merkintöjen mukaisesti kuvata seuraavalla kaavalla: yn = MED( xa>n-l' 2 * xa,n» xa,n+l» (1) xc,n-l' ^ * xc,n' xc,n+l' (xa,n + xc,n)/2 ) 20 yn on interpoloitavan pikselin arvo ja se on siis jokin mediaanisuodattimen yhdeksästä tuloarvosta.
Sisäänmenopikseleiden järjestäminen kuvatulla tavalla nostaa todennäköisyyttä, että interpoloitavan pikselin yn-arvo on 25 sama kuin juovien a tai c keskimmäisen näytteen arvo. Jos kuva-alueessa on suuria horisontaalitaajuuksia, toimii suodattimen interpolointifunktio kuin vertikaalinen mediaani-suodatin painottaessaan näitä keskimmäisiä näytteitä. Näin saadaan horisontaalinen laskostuminen lähes täysin eliminoi-30 tua. Suodatin siis laskee uuden juovan b interpoloitavan pikselin yn:n suunnilleen mainitun patentin esittämällä tavalla.
Seuraavassa esitetään kuviin 2 ja 3 viitaten, mistä lasken-35 taan käytettävät juovat a ja c ovat peräisin.
Oletetaan, että lähetysjärjestelmä on PAL, jossa on 625 juovaa, jotka pyyhkäistään tunnetusti siten, että esim.
7 88663 pyyhkäistään parittoman kentän juovat AI, A2 ... ja näiden väliin pyyhkäistään parillisen kentän juovat Bl, B2... . Kuvassa 2 esitetään juovien a ja c valinta silloin, kun liikkeen ilmaisin on tulkinnut kuvan osa-alan stationääri-5 seksi. Kuvan vasen puolisko kuvaa mainittua normaalia PAL-kuvan pyyhkäisyä. Uuden 1250-juovaiseksi konvertoidun kuvan pariton kenttä käsittää 625 juovaa ja ne muodostetaan alkuperäisen kuvan kaikista juovista pyyhkäistynä koko kuva-alalle peräkkäin järjestyksessä AI, Bl, A2, B2, jne. Koska 10 interpoloidaan liikkumatonta kuvaa tai kuva-aluetta, ei ole mitään estettä käyttää eri alkuperäiskenttiin kuuluvia juovia kuvan esittämällä tavalla. Uuden 1250-juovaisen kuvan parillisen kentän 625 juovaa muodostetaan interpoloimalla edellä mainitun algoritmin suorittavalla mediaanisuodatti-15 mella kuvan 1 mukaisesta näytekuviosta. Juovaa a vastaa nyt aina yksi uuden parittoman kentän juova AI, A2... ja juovaa c vastaa uuden parittoman kentän seuraava juova Bl, B2... . Niinpä kuvan 2 mukaisesti uuden parillisen kentän ensimmäinen juova muodostetaan interpoloimalla sen pikselit 20 uuden parittoman kentän juovien AI ja Bl pikseleistä, seu-raavan parillisen juovan muodostamisessa käytetään juovia Bl ja A2, kolmas parillisen;kentän juova muodostetaan parittoman kentän juovista A2 ja B2. Tällä tavalla muodostetaan kaikki uuden parillisen kentän juovat. Lopullinen 1250-25 juovainen kuva tai kuvan osa muodostetaan pyyhkäisemällä ..... kuvapinnalle ensin uuden parittoman kentän juovat ja niiden väliin parillisen kentän juovat. Kuvan 2 oikeasta puolesta nähdään, että lopullisen 1250-juovaisen kuvan joka toinen juova on alkuperäinen ja joka toinen on muodostettu interpo-30 loimalla.
Kuvassa 3 esitetään juovien a ja c valinta silloin, kun liikkeen ilmaisin on tulkinnut kuvan tai kuvan osa-alan liikettä sisältäväksi. Liikettä sisältävän kuva-alan konversio 35 tehdään senhetkisen kuvakentän (A-juovien pariton kenttä tai B-juovien parillinen kenttä) sisällä eikä kenttien välillä, kuten edellä liikkumattomissa kuvissa. Näin voidaan välttää liike-epäterävyyden lisääntyminen.
8 88663
Uuden 1250-juovaisen kuvan 625 juovan pariton kuvakenttä muodostetaan alkuperäisen parittoman kentän juovista AI, A2..., joiden väliin on edellä esitetyllä mediaanisuodatti-5 mella interpoloitu uusista pikseleistä koostuvat juovat. Kuvan 1 juovaa a vastaa nyt esim. juova AI ja juovaa c vastaa juova A2 ja interpoloitu juova b saadaan siis näiden juovien pikseleihin kohdistuvalla mediaanioperaatiolla MED (AI, A2). Tällä tavalla muodostetaan uuden 1250-juovaisen 10 kuvan 625 juovan parittoman kentän kaikki interpoloiduista pikseleistä koostuvat juovat. 625-juovainen pariton kenttä muodostuu siten alkuperäisen kuvan parittomista juovista ja näiden väliin interpoloiduista uusista pikseleistä koostuvista juovista, jotka on muodostettu ylä- ja alapuolella 15 olevista juovista kaavan 1 mediaanioperaatiolla MED(An, An+i). Tämä pariton kenttä pyyhkäistään tasaisin välein koko kuvan alueelle. Uuden kuvan 625 parillisen juovan kenttä muodostetaan alkuperäisistä parittomista juovista Bl, B2... ja niiden väliin interpoloiduista uusista juovista.
20 Kentän muodostus tapahtuu analogisella tavalla edellä kuvatun uuden parittoman kentän muodostamisen kanssa. Niinpä kuvan 1 juovaa a vastaa nyt esim. juova Bl ja juovaa b vastaa juova B2 ja niiden väliin interpoloitu juova b saadaan siis mediaanioperaatiolla MED(B1, B2). Vastaavasti 25 muodostetaan kaikkien alkuperäisten parillisten juovien
Bn, Bn+1 väliin uudet juovat interpoloimalla näistä juovista, jolloin saadaan uusi 625 juovan parillinen kenttä, joka pyyhkäistään tasaisin välein koko kuvan alueelle ja lomitel-lusti uuden 625 juovan parittoman kentän juovien kanssa.
30 Lopullisen 1250 juovan kuvassa aina kaksi peräkkäistä juovaa on siten alkuperäisestä kuvasta ja näitä seuraavat kaksi juovaa on muodostettu interpoloimalla.
Liikkuvaa kuva-aluetta käsittelevässä tapauksessa on tar-35 vittava laitteisto kentän sisällä tapahtuvan interpoloinnin takia yksinkertaisempi kuin stationääristä kuvaa käsiteltäessä. Tarvitaan vain yksi juovamuisti. Alkuperäisen kuvan parillisen kentän juovia, juovat B kuvan 3 vasemmassa puo- 9 88663 liskossa, on siirrettävä puoli Juovan leveyttä ylöspäin alkuperäisessä rasterissa, kuten kuvassa 3 on esitetty nuolilla "siirto”. Liikkuvaa kuva-aluetta käsiteltäessä ei tuloksen spatiaalinen resoluutio ole niin hyvä kuin sta-5 tionäärisen kuvan käsittelyssä saadaan, mutta tämä ei ole kovin suuri haitta. Suurten vertikaalisten taajuuksien vaimennus ei aiheuta merkittävää sahalaitailmiötä tai haitallista välkyntää.
10 Keksinnön mukaista menetelmää käytettäessä on kuvan osa- alueen liikkeen tunnistus tehtävä jollain tunnetulla tavalla. Tähän tarkoitukseen on kehitetty erilaisia liikkeen ilmaisimia, joita voidaan käyttää tässä menetelmässä. Liik-keenilmaisun oikealla päätöksellä on ratkaiseva merkitys 15 tarkasteltaessa juovaluvultaan kaksinkertaistetun kuvan laatua. Erikoisesti, jos kuvan osa-alue tulkitaan stationää-riseksi, vaikka se onkin liikettä sisältävä ja tämän mukaisesti käytetään kenttien välistä interpolaatiota kentän sisäisen interpolaation asemasta, tulee lopullinen kuva 20 kärsimään lukuisista liike-epätarkkuuden tuottamista suttuisista kohdista. Jos kuvan osa-alue tulkitaan liikettä sisältäväksi, vaikka se onkin stationäärinen, ei haitta ole kovin suuri. Tällöin käytetään kentän sisäistä Interpolaatiota kenttien välisen interpolaation asemasta, mutta se aiheuttaa 25 lähinnä suurten vertikaalisten taajuuksien vaimennusta, mikä ei ole haitallista etenkään silloin, kun väärin tulkittu kuva-alue on pieni osa koko kuvasta.
Keksinnön mukaisella menetelmällä voidaan juovaluku nostaa 30 kaksinkertaiseksi kuvan laadun säilyessä hyvänä. Vinot viivat ja vinot alueiden väliset rajat säilyvät ehjinä eikä horisontaalista valetoistoilmiötä esiinny. Edellä on selitetty esimerkkinä PAL-järjestelmän 625 juovan kahdentamista, mutta alkuperäinen juovaluku voi olla mikä tahansa, esim.
35 819-juovainen, 405-juovainen tai NTCS-järjestelmän 525- juovainen. Kuvapinnan pyyhkäisy voi olla lomiteltu tai voidaan yhtä hyvin käyttää progressiivista pyyhkäisyä. Kent- 10 88663 tätaajuus voi olla 50 Hz tai välkkymisen estämiseksi se voi olla suurempi, esim. 80 Hz tai 100 Hz.
Keksinnön menetelmää voidaan soveltaa paitsi suurikuvaputki-5 siin normaalijärjestelmän mukaisiin televisioihin myös tuleviin teräväpiirtotelevisioihin. Eurooppalainen 1250-juovainen HDTV-järjestelmä pyritään saattamaan jossain määrin yhteensopivaksi nykyisen lähetysjärjestelmän kanssa. Suuri osa HDTV-lähetysten käyttämästä materiaalista on tehty 10 nykyjärjestelmien mukaisella tekniikalla ja teräväpiirtotelevisiolla on voitava katsella myös nykyisellä PAL-järjes-telmällä lähetettyä kuvaa. Tällöin voidaan nykyisen 625 juovan kuva konvertoida keksinnön mukaisella menetelmällä 1250-juovaiseksi kuvaksi, joka on HDTV:n käyttämä juovaluku. 15 Menetelmää voidaan käyttää vaihtoehtoisena HDTV:ssä vastaanotettaessa kuvaa, joka ei sisällä liiketietoa. Normaalisti HDTV-kuvan liiketietohan välitetään liikevektoreina DATV-signaalissa (Digital Assistance Television) kentänvaihdon aikana.
20

Claims (3)

1. Menetelmä näytejonomuodossa tulevan videosignaalin juovaluvun kaksinkertaistamiseksi, kun alkuperäinen digitalisoitu kuva-alue muodostuu parittomista juovista (AI, A2,
5 A3...) ja parillisista juovista (Bl, B2, B3...) koostuvista kentistä ja kuva-alueen liikkeen tunnistamiseen käytetään liikkeen ilmaisinta, tunnettu siitä, että - stationäärisessä kuva-alueessa muodostetaan pariton kenttä (AI, Bl, A2, B2...) vuorottain alkuperäisistä parittomasta 10 ja parillisista juovista alkaen ensimmäisestä parittomista juovasta (AI) ja parillinen kenttä muodostetaan juovista, joista kukin saadaan lnterpoloimalla kahdesta juovasta, joista toinen on alkuperäinen pariton juova ja toinen juova on alkuperäinen parillinen juova, aloittaen järjestyksessä 15 ensimmäisestä parittomasta (AI) ja ensimmäisestä parillisesta (Bl) juovasta, - liikkuvassa kuva-alueessa muodostetaan pariton kenttä alkuperäisistä parittomista juovista (AI, A2, A3...) ja aina kahden vierekkäisen alkuperäisen juovan väliin tulee 20 näistä lnterpoloimalla saatu uusi juova, ja parillinen kenttä muodostetaan alkuperäisistä parillisista juovista (Bl, B2, B3...) ja aina kahden vierekkäisen alkuperäisen juovan väliin tulee näistä lnterpoloimalla saatu uusi juova.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että pikselin interpoloinnissa käytetään painotettua medi-aanisuodatinta, joka voidaan ilmaista kaavalla yn " MED( xa,n-l' 2 * *a,n' xa,n+l' 30 xc,n-l» 2 * xC/n» xc,n+l' (xa,n + xc,n^/^ ) jossa n on pikselin horisontaalipositiota osoittava luku, yn on interpoloitava pikseli, xa,n-l' xa,n Ja xa,n+l ovat toisen interpoloinnissa käy-35 tettävän juovan (a) pikseleitä, xc,n_l, *c,n 3a xc,n+l ovat toisen interpoloinnissa käytettävän juovan (c) pikseleitä. 12 68663
3. Patenttivaatimuksen 1 ja 2 mukaisen menetelmän käyttö, tunnettu siitä, että 625-juovainen kuva muunnetaan 1250-juovaiseksi kuvaksi.
FI912698A 1991-06-05 1991-06-05 Foerfarande foer att dubblera linjetalet av en i samplingsradform inkommande videosignal FI88663C (fi)

Priority Applications (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI912698A FI88663C (fi) 1991-06-05 1991-06-05 Foerfarande foer att dubblera linjetalet av en i samplingsradform inkommande videosignal
EP19920304384 EP0517385B1 (en) 1991-06-05 1992-05-14 A method of doubling the number of lines of a video signal received in the form of sequential samples
DE1992616298 DE69216298T2 (de) 1991-06-05 1992-05-14 Verfahren zur Verdoppelung der Zeilenanzahl eines in der Weise von sequentiellen Proben empfangenen Videosignals

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI912698A FI88663C (fi) 1991-06-05 1991-06-05 Foerfarande foer att dubblera linjetalet av en i samplingsradform inkommande videosignal
FI912698 1991-06-05

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI912698A0 FI912698A0 (fi) 1991-06-05
FI912698A FI912698A (fi) 1992-12-06
FI88663B true FI88663B (fi) 1993-02-26
FI88663C FI88663C (fi) 1993-06-10

Family

ID=8532643

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI912698A FI88663C (fi) 1991-06-05 1991-06-05 Foerfarande foer att dubblera linjetalet av en i samplingsradform inkommande videosignal

Country Status (3)

Country Link
EP (1) EP0517385B1 (fi)
DE (1) DE69216298T2 (fi)
FI (1) FI88663C (fi)

Families Citing this family (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
KR950003031B1 (ko) * 1992-03-30 1995-03-29 주식회사 금성사 Tv수상기의 영상신호 보상장치
JPH09307744A (ja) * 1996-05-10 1997-11-28 Oki Data:Kk 解像度変換方法および解像度変換装置
TWI524776B (zh) * 2008-12-31 2016-03-01 晨星半導體股份有限公司 倍頻解交錯方法及其控制器

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB2114396A (en) * 1982-01-29 1983-08-17 Philips Electronic Associated Television line standard conversion
DE3233882A1 (de) * 1982-09-13 1984-03-15 Robert Bosch Gmbh, 7000 Stuttgart System zur fernsehmaessigen uebertragung
FI81232C (fi) * 1988-12-09 1990-09-10 Salora Oy Foerfarande att aendra en visfrekvens av en videosignal.
US4989090A (en) * 1989-04-05 1991-01-29 Yves C. Faroudja Television scan line doubler including temporal median filter

Also Published As

Publication number Publication date
EP0517385A2 (en) 1992-12-09
EP0517385B1 (en) 1997-01-02
DE69216298D1 (de) 1997-02-13
DE69216298T2 (de) 1997-06-05
FI912698A0 (fi) 1991-06-05
FI912698A (fi) 1992-12-06
EP0517385A3 (en) 1992-12-16
FI88663C (fi) 1993-06-10

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US6118488A (en) Method and apparatus for adaptive edge-based scan line interpolation using 1-D pixel array motion detection
KR100303728B1 (ko) 격행주사 영상의 디인터레이싱 방법
US5638139A (en) Motion adaptive scan-rate conversion using directional edge interpolation
US6473460B1 (en) Method and apparatus for calculating motion vectors
US7423691B2 (en) Method of low latency interlace to progressive video format conversion
US7170561B2 (en) Method and apparatus for video and image deinterlacing and format conversion
US4881125A (en) Progressive scan display of video derived from film
KR100412004B1 (ko) 필름모드의순차주사변환
US6295091B1 (en) Method and apparatus for de-interlacing video fields for superior edge preservation
EP1511311B1 (en) Method and system for de-interlacing digital images, and computer program product therefor
US7050108B2 (en) Motion vector correction circuit and method
US8134643B2 (en) Synthesized image detection unit
EP1460847B1 (en) Image signal processing apparatus and processing method
US20070070243A1 (en) Adaptive vertical temporal flitering method of de-interlacing
US20050219408A1 (en) Apparatus to suppress artifacts of an image signal and method thereof
US7129989B2 (en) Four-field motion adaptive de-interlacing
FI88663B (fi) Foerfarande foer att dubblera linjetalet av en i samplingsradform inkommande videosignal
FI81232C (fi) Foerfarande att aendra en visfrekvens av en videosignal.
Lin et al. Motion adaptive de-interlacing by horizontal motion detection and enhanced ela processing
FI89227B (fi) Foerfarande foer att dubblera taetheten i en ortogonaliskt samplad bild
Salonen Edge and motion controlled spatial upconversion
Lee et al. Motion detection and motion adaptive pro-scan conversion
US7327398B2 (en) 3D vector method of inter-field motion detection
Pohjala et al. Line rate upconversion in IDTV applications
KR0155709B1 (ko) 메디언 필터를 이용한 더블 스캐닝 방법 및 회로

Legal Events

Date Code Title Description
BB Publication of examined application