FI84217B - Arrangemang vid trepunktslyftanordning av en traktor. - Google Patents

Arrangemang vid trepunktslyftanordning av en traktor. Download PDF

Info

Publication number
FI84217B
FI84217B FI890449A FI890449A FI84217B FI 84217 B FI84217 B FI 84217B FI 890449 A FI890449 A FI 890449A FI 890449 A FI890449 A FI 890449A FI 84217 B FI84217 B FI 84217B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
tractor
drawbars
support arms
fastening
rear axle
Prior art date
Application number
FI890449A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI84217C (fi
FI890449A (fi
FI890449A0 (fi
Inventor
Risto Knaapi
Original Assignee
Valmet Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Valmet Oy filed Critical Valmet Oy
Priority to FI890449A priority Critical patent/FI84217C/fi
Publication of FI890449A0 publication Critical patent/FI890449A0/fi
Publication of FI890449A publication Critical patent/FI890449A/fi
Publication of FI84217B publication Critical patent/FI84217B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI84217C publication Critical patent/FI84217C/fi

Links

Landscapes

  • Agricultural Machines (AREA)

Description

8421 7 Järjestely traktorin kolmipistenostolaitteessa Arrangemang vid trepunktslyftanordning av en traktor 5 Keksinnön kohteena on järjestely traktorin kolmipistenostolaitteessa, joka käsittää traktorin taka-akseliin nivelöidysti kiinnitetyt vetovar-ret, jotka on varustettu sivusuuntaisen liikkeen rajoittimilla, jotka on toisesta päästään kiinnitetty mainittuihin vetovarsiin ja vastakkaisesta päästään traktorin taka-akseliin tuettuihin kiinnitysvälineisiin nivelil-10 lä, jotka sijaitsevat traktorin keskilinjaan nähden vetovarsien kiinni -tyspisteiden ulkopuolella taka-akselin alapuolella pääasiassa samalla poikittaissuuntaisella linjalla mainittujen kiinnityspisteiden kanssa, jolloin vetovarret ovat voimalaitteiden avulla käännettävissä nive-löintipisteensä ympäri nostoliikkeen aikaansaamiseksi.
15
Maataloustraktorit on yleisesti varustettu kolmipistenostolaitteella työvälineitten kiinnitystä ja käyttöä varten. Nostolaitteen rakenne ja nostoliikkeen geometria on varsin tarkoituksenmukainen etenkin erilaisia muokkausvälineitä käytettäessä, koska geometriasta johtuen nostolaittee-20 seen liitetty työväline nousee nostolaitteella nostettaessa takaosastaan enemmän kuin etupäästä. Tämä johtuu siitä, että työntövarren kiinnitys -paikka on traktorissa poikkeuksetta lähempänä työvälinettä kuin vastaavat vetovarsien kiinnityskohdat, jotka yleensä sijaitsevat taka-akseliston alla. Myös työntövarren pituus on pienempi kuin vetovarsien pituus.
25
Monille nykyisin käytettäville työvälineille on tavanomaisen kolmi-pistenostolaitteen liikeratojen geometria kuitenkin erittäin huonosti sopiva. Tällaisia työvälineitä ovat erityisesti monet korkearakenteiset työvälineet, kuten puutavarakuormaimet, haarukkatrukit, takakuormaajat, 30 ojankaivuukoneet ja vastaavat. Tällaisia työvälineitä kolmipistenosto-laitteella nostettaessa työvälineiden runko-osat kallistuvat noston aikana huomattavassa määrin kohti traktorin ohjaamoa, jolloin on olemassa vaara, että kallistuessaan työväline osuu kiinni ohjaamoon. Näin ollen on olemassa vaara, että työväline voi rikkoa traktorin ohjaamon.
Edellä kuvatut korkearakenteiset työvälineet rasittavat myös voimakkaasti traktorin kolmipistenostolaitetta sivusuunnassa. Työvälineen kallistuessa sivusuunnassa siitä aiheutuu rasitus kolmipistenostolaittee- 35 2 84217 seen siten, että työvälineestä kolmipistenostolaitteeseen alaspäin kohdistuva paino jää pääasiassa vain toisen vetovarren kannatettavaksi. Toinen vetovarsi ottaa tällöin vastaan vain ylöspäin suuntautuvia voimia, jolloin voimista aiheutuvien rasitusten tasaaminen kohdistuu vetovarsien 5 nostolaitteen tasausakseliin. Nykyisin käytettävillä kolmipistenostolait-teilla ei pystytä vähentämään nostolaitteisiin kohdistuvia sivuttaisrasi-tuksia, eikä niillä pystytä nostamaan työvälineitä siten, että noston aikana työvälineet eivät kallistuisi liiaksi kohti traktoria, mitä voidaan pitää eräänä tärkeänä edellytyksenä etenkin korkeiden työvälinei-10 den yhteydessä.
Tekniikan tason osalta viitataan lisäksi seuraaviin aikaisempiin patentti julkaisuihin: 15 DK-julkaisussa 72 746 on esitetty kolmipistenostolaite, joka on kiinnitetty traktorin etupäähän. Kolmipistenostolaitteen kiinnityskohdat ja kiinnitystäpä traktoriin eroavat näin ollen keksinnöstä. DK-julkaisun mukaisessa nostolaitteessa ei vetovarsia myöskään ole varustettu minkäänlaisilla sivusuuntaisen liikkeen rajoittimilla. Mikäli DK-julkaisun 20 mukainen laitteisto sovitettaisiin traktorin takaosaan, eroaisi järjestely keksinnöstä lisäksi siinä suhteessa, ettei työntövartena toimivan tasakylkisen kolmion pituutta eikä siinä olevan kiinnityspisteen si-vusuuntaista asemaa voida muuttaa, mitä on pidettävä olennaisena haittapuolena .
25 SE-julkaisussa 112 689 on esitetty nelipistenostolaite traktoria varten. SE-julkaisun ratkaisussa nostolaitteeseen kiinnitetyn työvälineen asento pyritään pitämään nostoliikkeen aikana samana, kun taas keksinnössä laitteiston geometriaa voidaan säätää siten, että työvälineen asento on 30 halutulla tavalla muutettavissa.
Myös US-patentissa 2 795 178 on esitetty nelipistenostolaite traktoria varten. US-patentin mukaisessa ratkaisussa on yksi työntövarsi korvattu kahdella varrella, jotka on ulkopäästään kiinnitetty poikittaiseen 35 lisäkappaleeseen. Nivelöity kiinnitystäpä mahdollistaa nostolaitteeseen 3 84217 kiinnitetyn työvälineen sivuttaisheilahduksen. Ratkaisun tavoite ja toteutus ovat näin ollen keksintöön nähden päinvastaiset.
Nyt esillä olevan keksinnön päämääränä on saada aikaan järjestely trakto-5 rin kolmipistenostolaitteessa, jolla vältetään edellä kuvatut haittapuolet. Tämän toteuttamiseksi on keksinnölle pääasiassa tunnusomaista, että traktorin taka-akseliin on traktorin keskilinjan kummallekin puolelle vetovarsien nivelöintikohtien kautta kulkevan linjan yläpuolelle nivelöi-dysti kiinnitetty tukivarret, joiden kiinnityselimet sijaitsevat taka-10 akselin yläpuolella ja traktorin keskilinjaan nähden vetovarsien nivelöintikohtien ulkopuolella sekä pääasiassa samalla pystylinjalla veto-varsien sivusuuntaisen liikkeen rajoitinten kiinnitysvälineiden kanssa, ja jotka tukivarret on ulkopäistään liitetty toisiinsa kiinnityselimeksi siten, että mainittu kiinnityselin yhdessä vetovarsien kanssa muodostaa 15 kolmipistetuennan traktoriin liitettävää työvälinettä varten.
Keksinnön tärkeimmät edut ennestään tunnettuihin ratkaisuihin nähden ovat siinä, että keksinnön mukaisella järjestelyllä saadaan aikaan hyvä työvälineen tuenta sivusuunnassa ja lisäksi keksinnön mukaisella järjes-20 telyllä työväline ei noston aikana kallistu vaan se nousee haluttaessa täysin yhdensuuntaisesti. Keksinnön muut edut ja ominaispiirteet käyvät ilmi jäljempänä seuraavasta keksinnön yksityiskohtaisesta selostuksesta, johon keksintöä ei kuitenkaan ole tarkoitus yksinomaan rajoittaa.
25 Seuraavassa keksintöä selostetaan yksityiskohtaisesti oheisen piirustuksen kuvioihin viittaamalla.
Kuvio 1 esittää kaaviomaisesti sivultapäin katsottuna traktoria ja siinä käytettyä keksinnön mukaista järjestelyä.
30
Kuvio 2 esittää kaaviomaisesti keksinnön mukaista järjestelyä takaapäin katsottuna.
Kuvio 3 esittää kaaviomaisena perspektiivikuvana keksinnön mukaista 35 järjestelyä traktorin kolmipistenostolaitteessa.
4 84217
Piirustuksen kuvioissa on traktorin ohjaamoa merkitty viitenumerolla 31, traktorin taka-akselia viitenumerolla 30 ja traktorin nostolaitteisiin liitettyä työvälinettä viitenumerolla 35. Kuvioiden 1 ja 2 mukaisesti on traktorin nostolaitteessa tavanomainen työntövarsi korvattu kahdella 5 tukivarrella 12,18, joita varten on traktorin taka-akseliin 30 akselin yläpuolelle järjestetty kiinnityselimet 14,20, joihin mainitut tukivarret 12.18 on nivelöidysti kiinnitetty kiinnityskohdista 15,21. Kuvion 2 mukaisessa suoritusmuodossa on mainitut tukivarsien 12,18 kiinnityselimet 14.20 järjestetty likimain samalle pituussuuntaiselle pystytasolle, jolla 10 kolmipistenostolaitteen vetovarsien 1 sivuttaisrajoitinten 7 kiinnitysvä- lineet 10 sijaitsevat. Tukivarret 12,18 on järjestetty toistensa suhteen kulmaan siten, että ne ulommasta päästään yhtyvät yhteiseen kiinnityseli-meen 24, johon työväline 35 yhdestä kohdasta kiinnitetään. Tukivarret 12.18 ovat kuvion 1 mukaisessa sivuttaiskuvannossa samanpituiset nosto-15 laitteen vetovarsien 1 kanssa ja niiden kiinnityspaikat 15,9 on traktorissa järjestetty siten, että kiinnityspaikkojen 15,9 välinen etäisyys korkeussuunnassa on olennaisesti yhtä suuri kuin työvälineen 35 kiinnityskohtien korkeusero. Keksinnön mukainen järjestely muodostaa näin ollen sivuttaiskuvannossa työvälineelle 35 suunnikastuennan, minkä seurauksena 20 työvälineen 35 pystykallistuma ei nostoliikkeen aikana muutu.
Koska eri työvälineissä kiinnityskohtien asemat voivat olla toisistaan poikkeavat, on tukivarsien 12,18 traktorissa oleviin kiinnityselimiin 14.20 järjestetty useita kiinnityskohtia 15-17,21-23, jotka sijaitsevat 25 eri korkeuksilla. Lisäksi on tukivarsiin 12,18 järjestetty välineet 13,19, joilla tukivarsien 12,18 pituutta voidaan tarvittaessa muuttaa. Tämän ansiosta on keksinnön mukaisella järjestelyllä mahdollista saada aikaan myös sellainen nostoliike, jossa nostoliikkeen geometria vastaa tavanomaisten kolmipistenostolaitteiden nostoliikkeiden geometriaa. Tämä 30 saadaan aikaan esim. siten, että ensinnäkin valitaan sopivat kiinnityskohdat 15-17,21-23 tukivarsien 12,18 kiinnityselimissä 14,20 ja säädetään tukivarsien 12,18 pituus esim. vastaamaan tavanomaisen työntövarren pituutta.
35 Keksinnön mukaisella järjestelyllä vähennetään myös oleellisesti työvälineen 35 sivuttaiskallistuksen aiheuttamia rasituksia. Tältä osin 5 84217 viittaamme erityisesti piirustuksen kuvioon 3. Piirustuksen kuviossa 3 on nostolaitteen vetovarsia merkitty viitenumerolla 1 ja mainitut veto-varret 1 on tavanomaiseen tapaan kiinnitetty nivelöidysti traktorin runkorakenteisiin nivelellä 2. Vetovarret 1 on yhdistetty vetotangoilla 5 4 taka-akselin 30 yläpuolelle nivelöityihin nivelvipuihin 5, jotka on kytketty toisiinsa yhdysakselilla 6. Vetovarsien 1 nostoliike saadaan aikaan nostosylintereillä 3, jotka on nivelöidysti kiinnitetty nivelvipu-jen 5 ja traktorin runkorakenteen väliin. Vetovarret 1 on tavanomaiseen tapaan varustettu sivuttaisrajoittimilla 7, jotka on toisaalta kiinnitet-10 ty kiinnityselimillä 8 vetovarsiin 1 ja toisaalta jo edellä mainittuihin kiinnitysvälineisiin 10 traktorin taka-akselin 30 alapuolelle nivelellä 9. Sivuttaisrajoittimet 7 ovat pituudeltaan säädettävät tavanomaiseen tapaan ja tätä varten on sivuttaisrajoittimet 7 varustettu pituudensäätö-laittein 11. Sivuttaisrajoitinten 7 ja vetovarsien 1 traktorin puoleiset 15 nivelöinnit 9 ja 12 sijaitsevat pääasiassa samalla poikittaissuuntaisella linjalla.
Keksinnön mukaisessa järjestelyssä on tavanomainen työntövarsi, jonka kiinnityskorvaketta on kuviossa 3 merkitty viitenumerolla 25, korvattu 20 jo edellä mainituilla tukivarsilla 12,18, jotka muodostavat sivusuunnassa kolmiotuennan. Kuten jo aiemmin on mainittu, tukivarsien 12,18 kiinnityselimet 14,20 on traktorissa järjestetty traktorin keskilinjan vastakkaisille puolille, edullisesti samaan linjaan vetovarsien 1 sivuttaisraj oitinten 7 kiinnitysvälineiden 10 kanssa. Näistä kiinnityseli-25 mistä 14,20 on tukivarret 12,18 viety viistosti taaksepäin traktorin keskilinjalle siten, että ulommasta päästään mainitut tukivarret 12,18 yhtyvät kiinnityselimeen 24, johon traktoriin liitettävä työväline 35 yhdestä kohdasta kiinnitetään. Kiinnityselin 24 voi olla tukivarsista 12,18 erillinen kappale, joka on tukivarsiin liitettävissä, tai sitten 30 voi järjestely olla kuvion 3 mukainen, jossa kiinnityselin 24 muodostaa kiinteän osan toisesta tukivarresta 18, jolloin toinen tukivarsista 12 on järjestetty mainittuun kiinnityselimeen 24 irrotettavasti kiinnitettäväksi. Keksinnön mukaisella järjestelyllä saadaan näin ollen traktorin puoleisessa päässä tavanomainen kolmipistenostolaitteen kolmipistekiin-35 nitys muutettua kuusipistetuennaksi. Nostolaite ottaa näin ollen sivut-taisrasitukset huomattavasti paremmin vastaan kuin tavanomaisissa rat- 6 84217 kaisuissa ja mainitut rasitukset myös jakaantuvat tasaisemmin, koska tukivarsien 12,18 kiinnityselimen 24 kiinnityspaikka on sivusuunnassa kiinteä.
5 Keksinnön mukaisella ratkaisulla saadaan näin ollen aikaan traktoreihin vakiintuneen kolmipistenostolaitteen yhteyteen järjestely, jonka avulla nostolaitteisiin kytketty työväline 35 nousee nostoliikkeen aikana kallistumatta ja saa koko nostoliikkeen aikana tuennan sivuttaiskal-listusta vastaan. Keksinnön muut edut ja ominaispiirteet käyvät ilmi 10 oheisista patenttivaatimuksista.

Claims (5)

7 84217 Patent t ivaat imuks e t
1. Järjestely traktorin kolmipistenostolaitteessa, joka käsittää traktorin taka-akseliin (30) nivelöidysti kiinnitetyt vetovarret (1), jotka 5 on varustettu sivusuuntaisen liikkeen rajoittimilla (7), jotka on toisesta päästään kiinnitetty mainittuihin vetovarsiin ja vastakkaisesta päästään traktorin taka-akseliin (30) tuettuihin kiinnitysvälineisiin (10) nivelillä (9), jotka sijaitsevat traktorin keskilinjaan nähden vetovarsien (1) kiinnityspisteiden (2) ulkopuolella taka-akselin ala-10 puolella pääasiassa samalla poikittaissuuntaisella linjalla mainittujen kiinnityspisteiden (2) kanssa, jolloin vetovarret (1) ovat voimalaitteiden (3) avulla käännettävissä nivelöintipisteensä ympäri nostoliik-keen aikaansaamiseksi, tunnettu siitä, että traktorin taka-akseliin (30) on traktorin keskilinjan kummallekin puolelle vetovarsien 15 (1) nivelöintikohtien (2) kautta kulkevan linjan yläpuolelle nivelöi dysti kiinnitetty tukivarret (12,18), joiden kiinnityselimet (14,20) sijaitsevat taka-akselin (30) yläpuolella ja traktorin keskilinjaan nähden vetovarsien (1) nivelöintikohtien (2) ulkopuolella sekä pääasiassa samalla pystylinjalla vetovarsien (1) sivusuuntaisen liikkeen 20 rajoitinten (7) kiinnitysvälineiden (10) kanssa, ja jotka tukivarret (12,18) on ulkopäistään liitetty toisiinsa kiinnityselimeksi (24) siten, että mainittu kiinnityselin (24) yhdessä vetovarsien (1) kanssa muodostaa kolmipistetuennan traktoriin liitettävää työvälinettä (35) varten.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen järjestely, tunnettu siitä, että tukivarret (12,18) ovat pituudeltaan säädettävät ja lukittavissa haluttuun pituuteen.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen järjestely, tunnettu 30 siitä, että tukivarsien (12,18) kiinnityselimiin (14,20) on muodostettu useita kiinnityskohtia (15-17,21-23) siten, että tukivarret (12,18) ovat korkeussuunnassa kiinnitettävissä kiinnityselimiin (14,20) useaan vaihtoehtoiseen kohtaan.
4. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen järjestely, t u n - 8 84217 n e t t u siitä, että kiinnityselin (24) on muodostettu kiinteäksi osaksi toisen tukivarren (18) päähän siten, että toinen tukivarsi (12) on mainittuun kiinnityselimeen (24) irrotettavasti kiinnitettävissä.
5. Patenttivaatimuksen 1 mukainen järjestely, tunnettu siitä, että kiinnityselin (24) on tukivarsista (12,18) erillinen kappale, johon mainitut tukivarret (12,18) ovat irrotettavasti kiinnitettävissä. f 9 84217
FI890449A 1989-01-30 1989-01-30 Arrangemang vid trepunktslyftanordning av en traktor. FI84217C (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI890449A FI84217C (fi) 1989-01-30 1989-01-30 Arrangemang vid trepunktslyftanordning av en traktor.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI890449A FI84217C (fi) 1989-01-30 1989-01-30 Arrangemang vid trepunktslyftanordning av en traktor.
FI890449 1989-01-30

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI890449A0 FI890449A0 (fi) 1989-01-30
FI890449A FI890449A (fi) 1990-07-31
FI84217B true FI84217B (fi) 1991-07-31
FI84217C FI84217C (fi) 1991-11-11

Family

ID=8527807

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI890449A FI84217C (fi) 1989-01-30 1989-01-30 Arrangemang vid trepunktslyftanordning av en traktor.

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI84217C (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI84217C (fi) 1991-11-11
FI890449A (fi) 1990-07-31
FI890449A0 (fi) 1989-01-30

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CA1170294A (en) Agricultural multi-purpose vehicle
US20030217852A1 (en) Hitch for a work vehicle
US5291954A (en) Front mounted, front folding tool carrier bar
US5397200A (en) Spreader/grader with adjustable transverse blades
US7013983B2 (en) Blade mounting structure of bulldozer
US6764270B1 (en) Telescoping implement attachment for a motor vehicle
US4424982A (en) Attachment device for a motor vehicle
ITTO980765A1 (it) Veicolo utilizzabile come sollevatore a trattore agricolo.
CA1095947A (en) Vehicle main frame
CA1284876C (en) Tiltable and azimuthly rotatable tool holder for tractors
US4896489A (en) Implement lift and flotation system with a single transversely adjustable cylinder
US4269427A (en) Lifting device and associated structure
US6035941A (en) Tractor with a front loader
US7001134B2 (en) Reinforcing frame construction for tractor having ROPS
FI84217B (fi) Arrangemang vid trepunktslyftanordning av en traktor.
US4464852A (en) Dozer attachment for excavator
US6148927A (en) Adjustable three-point hitch
US20080006415A1 (en) Multi-purpose toolholder attaching to the rear part of a carrier
US4683957A (en) Agricultural implement including a central section and two wing sections
CA1061545A (en) Tractor front supported implement attachment frame
US3940000A (en) Universal hydraulic lift attachment for tractors
JPH0313124Y2 (fi)
US4860834A (en) Converting assembly
US3921833A (en) Material lifting and transporting vehicle
US20060124328A1 (en) Loader for agricultural tractors

Legal Events

Date Code Title Description
PC Transfer of assignment of patent

Owner name: VALMET TRAKTORI OY

FG Patent granted

Owner name: VALTRA OY AB

MA Patent expired