FI82706B - Anordning foer foerflyttning och straenglaeggning av fraestorv. - Google Patents

Anordning foer foerflyttning och straenglaeggning av fraestorv. Download PDF

Info

Publication number
FI82706B
FI82706B FI861615A FI861615A FI82706B FI 82706 B FI82706 B FI 82706B FI 861615 A FI861615 A FI 861615A FI 861615 A FI861615 A FI 861615A FI 82706 B FI82706 B FI 82706B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
wing
vane
peat
bladder
anordningen
Prior art date
Application number
FI861615A
Other languages
English (en)
Other versions
FI861615A (fi
FI82706C (fi
FI861615A0 (fi
Inventor
Seppo Lamminmaeki
Original Assignee
Turvemetalli Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Turvemetalli Oy filed Critical Turvemetalli Oy
Priority to FI861615A priority Critical patent/FI82706C/fi
Publication of FI861615A0 publication Critical patent/FI861615A0/fi
Publication of FI861615A publication Critical patent/FI861615A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI82706B publication Critical patent/FI82706B/fi
Publication of FI82706C publication Critical patent/FI82706C/fi

Links

Landscapes

  • Soil Working Implements (AREA)
  • Harvester Elements (AREA)

Description

82706
Laite jyrsinturpeen siirtämiseksi ja karhoamiseksi - Anordning för förflyttning och strängläggning av frästorv
Keksinnön kohteena on laite jyrsinturpeen siirtämiseksi ja karhoamiseksi laitteen ollessa tarkoitettu kytkettäväksi työkoneeseen oleellisesti sen etupuolelle laitteen käsittäessä etusii-vekkeen, joka sijoittuu laitteen ollessa asennettuna oleelli-5 sesti työkoneen etupuolelle vinoon asentoon työkoneen kulkusuuntaan nähden ja etusiivekkeen taemman reunan yhteyteen sijoitetun lisäsiivekejärjestelyn siivekkeiden muodostaman, työkoneen kulkusuuntaan nähden vastakkaiseen suuntaan suippenevan alueen aikaansaamiseksi.
10
Tekniikan tason suhteen viitataan julkaisuihin DE-906 689 ja SU-46212, jotka käsittelevät tiettyä työsuoritusta varten tarkoitettuja laitteita. Nykyisin käytössä olevilla laitteilla, jotka on tarkoitettu jyrsinturpeen talteenottoon ns. hakumene-15 telmää käyttäen, on useita epäkohtia. Hakumenetelmässä turve-kentälle jyrsitty ja siinä jyrsittynä kuivanut ja kuivatuksen aikana mahdollisesti käännetty turvekerros karhotaan eli tur-vekentällä oleva yhtenäinen turvekerros siirretään määrävälein sijaitseviin yhdensuuntaisiin karheisiin, joista se kerätään .. 20 kokoojavaunuilla ja aumataan. Nykyisin käytössä olevat laitteet eivät mahdollista turvekerroksen karhoamista koko turvekentän alalta. Erityisesti sarkalohkojen päät on jouduttu jättämään keräämättä, koska nykyisin käytössä olevalla laitteella ei ole ollut mahdollisuutta siirtää turvekerrosta saralle tehtävään 25 karheeseen sille kohdalle, mistä hakumenetelmässä käytettävä kuormaaja pystyisi sen ottamaan. Kun otetaan huomioon, että sarkojen päissä oleva turvekerros on yhtä vahva kuin muuallakin turvekentällä, aiheuttaa tämä huomattavia taloudellisia menetyksiä vuosittain jyrsinturpeen keräysvaiheessa. Turvekentälle : 30 sarkojen päihin keräämättä jätetty turve haittaa tuotannon alkamista keväällä ja syksyllä tapahtuvia kunnostustöitä.
2 82706
Lisäksi nykyisin käytössä olevilla laitteilla muodostettava karhe on poikkileikkausmuodoltaan suhteellisen matala. Tästä seuraa se epäkohta, että karheelle ajettu turve on hyvin altis kostumiselle, koska karhe on matala ja leveä ja siten sen kas-5 tumispinta-ala on suuri. Olisi edullista pystyä muotoilemaan karhe poikkileikkaukseltaan korkeaksi harjakarheeksi, jolloin mahdollinen sade ei kostuta karheelle ajettua turvetta kokonaisuudessaan .
10 Tämän keksinnön tarkoituksena on esittää laite, jolla edellä esitetyt tunnetun tekniikan tason mukaisessa laitteessa esiintyvät epäkohdat voidaan poistaa. Keksinnön mukaiselle laitteelle on pääasiassa tunnusomaista se, että lisäsiivekejärjestely käsittää yhdistelmän, jossa on ensimmäinen siiveke, joka yhdes-15 sä etusiivekkeen kanssa muodostaa suippenevan alueen ja toinen siiveke, joka on sijoitettu etusiivekkeen ja ensimmäisen siivekkeen takareunojen väliin ja ensimmäinen ja toinen siiveke ovat toisistaan riippumatta järjestetty siirrettäviksi asentoihin, joissa ne osallistuvat/eivät osallistu jyrsinturpeen siir-. 20 tämiseen ja/tai karhoamiseen. Silloin, kun ensimmäinen ja toinen siiveke yhdessä etusiivekkeen kanssa ovat jyrsinturpeen ke-räysasennossa, voidaan laitetta käyttää juuri esim. turvekentän reuna-alueelta tapahtuvaan turvekerroksen siirtoon sarkojen kohdalle. Kun toinen siiveke ei osallistu jyrsinturpeen siirtä-25 miseen, ensimmäinen siiveke yhdessä etusiivekkeen kanssa muodostaa työkoneen kulkusuuntaan nähden vastakkaiseen suuntaan suippenevan alueen, jonka takareunassa on toisen siivekkeen kohdalla oleva aukko, josta suippenevalta alueelta purkautuu turvetta, joka muodostaa korkeaharjäisen karheen. Kun sekä en-.30 simmäinen että toinen siiveke eivät osallistu jyrsinturpeen siirtämiseen, etusiiveke muodostaa matalaa, leveää karhetta perinteisellä tavalla.
Keksintöä havainnollistetaan lähemmin seuraavassa selityksessä, - 35 jossa viitataan oheisiin piirustuksiin. Piirustuksissa
II
3 82706 kuva 1 esittää päältä katsottuna keksinnön mukaista laitetta työkoneeseen asennettuna, kuva 2 esittää edestä katsottuna kuvan 1 mukaista laitetta työkoneeseen asennettuna, 5 kuva 3 esittää päältä katsottuna kaavioi1isesti karheiden muo dostamista turvekentälle ja kuvat 4 ja 5 esittävät poikkileikkauskuvina karheiden muotoja.
Kuviin 1 ja 2 viitaten työkoneeseen 1 kuten traktoriin on kiinnitetty keksinnön mukainen laite 2, joka käsittää työkoneen 10 kulkusuuntaan nähden (nuoli 3) vinoon asentoon sijoitetun etu- siivekkeen 4, jonka työleveys (mitta tl^ kuvassa 1) on esim. työkoneen 1 levyinen. Etusiivekkeen ollessa ala-asennossaan suorittamassa jyrsinturpeen siirtämistä etusiivekkeen kohdalla oleva jyrsinturve siirtyy etusiivekkeen 4 vinon asennon johdos-15 ta kohti etusiivekkeen taempaa reunaa 5 nuolen 6 suunnassa.
Etusiivekkeeseen on kiinnitetty kiinnitysjärjestely 7 laitteen kiinnittämiseksi työkoneeseen.
Keksinnön mukaisesti laitteeseen 2 kuuluu siivekejärjestely 8, jolla saadaan aikaan keksinnön mukaiset uuden tyyppiset vaiku-20 tukset jyrsinturpeen siirtämisessä ja karhoamisessa. Siiveke- järjestely 8 käsittää kaksi siivekettä 9 ja 10, joista ensimmäinen 9 on sijoitettu vinoon asentoon työkoneen kulkusuuntaan (nuoli 3) nähden. Tällöin etusiiveke 4 ja ensimmäinen siiveke 9 ovat sellaisen kulman sivuina, joka on suuruudeltaan pienempi 25 kuin 180°. Tällöin muodostuu työkoneen kulkusuuntaan nähden vastakkaiseen suuntaan suippeneva alue 11, jonka takareunassa on toinen siiveke 10, joka sopivimmin on kohtisuorassa asennossa työkoneen liikesuuntaa vastaan.
Sekä etusiiveke 4, että siivekkeet 9 ja 10 ovat esimerkiksi 30 muodoltaan suorakulmaisia palkkeja, joiden korkeus on siten 4 82706 valittu, että alueelle 11 voi kertyä suhteellisen paljon turvetta ilman, että turvekerroksen paksuus ylittäisi siivekkeiden yläreunojen tason. Ensimmäisen siivekkeen 9 samoin kuin toisen siivekkeen 10 työleveydet (tl2 ja tl^ kuvassa 1) ovat työkoneen 5 1 sivulla, jolloin karhe muodostuu etusiivekkeen taaemman reu nan kohdalle työkoneen kulkusuunnassa.
Keksinnön mukaisesti sekä ensimmäinen 9 että toinen 10 siiveke on kiinnitetty laitteeseen 2 siten, että ne on toisistaan riippumatta mahdollista siirtää erityisesti kuvan 2 esittämästä 10 asennosta, jossa ne osallistuvat jyrsinturvekerroksen siirtoon, sellaiseen asentoon, jossa ne eivät osallistu tähän toimintaan. Tämä siirto voi olla joko pystysuunnassa tapahtuva nosto tai vaakasuunnassa tapahtuva kierto (esim. kuvan 1 nuolten 12 ja 13 esittämä siirto etusiivekkeen 4 taaemman reunan 5 taakse) tai 15 edellä mainittujen pystysuuntaisen noston ja kiertämisen yhdistelmä. Tällaiset tekniset ratkaisut toteuttaa ensin siivekkeiden 9 ja 10 siirrot ovat alan ammattimiehelle selvää konstruktiotekniikkaa, joten niitä ei tässä yhteydessä lähemmin selvitetä.
20 Kuvassa 3 on havainnollistettu keksinnön mukaisen laitteen hyväksikäyttöä turvekentällä 14. Turvekentällä 14 on sarkoja 15, joita erottaa ojitus 16. Sarat 15 on järjestetty yhdensuuntaisiksi ja niiden päihin jää reuna-alueet 17, joiden kohdalla työkone kääntyy aina seuraavalle saralle valitun työjärjestyk-25 sen mukaisesti. Näiltä reuna-alueilta suoritetaan keksinnön mukaisella laitteella turvekerroksen siirto aina sen saran päähän, jossa karhoamista jatketaan. Tällöin siivekkeet 9 ja 10 ovat kuvien 1 ja 2 esittämässä asennossa ja reuna-alueiden jyr-sinturvekerros siirtyy alueessa 11 saran päähän. Saran 15 pääs-30 sä siirretään ensimmäisessä vaihtoehdossa toinen siiveke 10 asentoon, jossa se ei osallistu jyrsinturpeen siirtoon eikä karhoamiseen. Tällöin muodostuu kuvan 4 mukainen korkeaharjai-nen karhe jyrsinturpeen purkautuessa ulos alueelta 11 etusiivekkeen 4 takareunan ja ensimmäisen siivekkeen 9 takareunan 18
II
5 82706 (kuva 1) välisestä aukosta, josta toinen siiveke 10 on poistettu. Toisessa vaihtoehdossa siirretään molemmat siivekkeet 9 ja 10 asentoon, jossa ne eivät osallistu jyrsinturpeen siirtämiseen ja karhoamiseen, jolloin muodostuu kuvan 5 mukainen poik-5 kileikkaukseltaan matalampi ja leveämpi karhe, jonka muodostuminen johtuu siitä, että ensimmäinen siiveke 9 ei ole estämässä etusiivekkeen 4 taaemman reunan 5 kohdalta purkautuvan jyrsinturpeen sivulle suuntautuvaa liikettä.
Näin keksinnön mukaisella laitteella on mahdollista toteuttaa 10 sekä turvekentällä olevan jyrsinturvekerroksen siirtoa, että kahdenlaista karhoamista, joista ensimmäinen karhetyyppi on korkeaharjainen karhe ja toinen perinteinen matalaharjainen, leveä karhe.

Claims (1)

  1. « 82706 Patenttivaatimus: Laite jyrsinturpeen siirtämiseksi ja karhoamiseksi, laitteen ollessa tarkoitettu kytkettäväksi työkoneeseen (1) oleellisesti sen etupuolelle, laitteen käsittäessä etusiivekkeen (4), joka sijoittuu laitteen (2) ollessa asennettuna oleellisesti työko-5 neen (1) etupuolelle vinoon asentoon työkoneen kulkusuuntaan (nuoli 3) nähden ja etusiivekkeen (4) taaemman reunan (5) yhteyteen sijoitetun lisäsiivekejärjestelyn (9, 10) siivekkeiden (4, 9, 10) muodostaman, työkoneen (1) kulkusuuntaan (nuoli 3) nähden vastakkaiseen suuntaan suippenevan alueen (11) aikaan-10 saamiseksi, tunnettu siitä, että lisäsiivekejärjestely (9, 10) käsittää yhdistelmän, jossa on ensimmäinen siiveke (9), joka yhdessä etusiivekkeen (4) kanssa muodostaa suippenevan alueen (11) ja toinen siiveke (10), joka on sijoitettu etu-siivekkeen (4) ja ensimmäisen siivekkeen (9) takareunojen (5, 15 18) väliin ja että ensimmäinen ja toinen siiveke (9, 10) ovat toisistaan riippumatta järjestetty siirrettäviksi asentoihin, jossa ne osallistuvat/eivät osallistu jyrsinturpeen siirtämiseen ja/tai karhoamiseen. 7 82706 Patentkrav; Anordning för förflyttning och strängläggning av frästorv, var-vid anordningen är avsedd att kopplas till arbetsmaskinen (1), väsentligen vid dess front, varvid anordningen uppvisar ett främre blad (4), som ställer sig, när anordningen (2) är mon-5 terad, väsentligen framför arbetsmaskinen (1) tili ett snett läge i förhällande tili arbetsmaskinens rörelseriktning (pii 3) och en i samband med den bakre kanten (5) av det främre bladet (4) placerad anordning med tilläggsblad (9, 10) för äs-tadkommande av ett omräde (11) som bildas av bladen (4, 9, 10) 10 och som avsmalnar mot motsatt riktning i förhällande tili arbetsmaskinens rörelseriktning (pii 3), kännetecknad av, att anordningen med tilläggsbladen (9, 10) omfattar en kom-bination med ett första blad (9), som tillsammans med det främre bladet (4) utgör det avsmalnande omrädet (11) och med ett 15 andra blad (10), som är placerat mellan det främre bladet (4) och bakre kanterna (5, 18) av det första bladet (9) och att det första och det andra bladet (9, 10) är oavhängigt frän varandra anordnade att förflyttas tili lägen, där de deltar/inte deltar i förflyttning och/eller strängläggning av frästorven.
FI861615A 1986-04-17 1986-04-17 Anordning foer foerflyttning och straenglaeggning av fraestorv. FI82706C (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI861615A FI82706C (fi) 1986-04-17 1986-04-17 Anordning foer foerflyttning och straenglaeggning av fraestorv.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI861615A FI82706C (fi) 1986-04-17 1986-04-17 Anordning foer foerflyttning och straenglaeggning av fraestorv.
FI861615 1986-04-17

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI861615A0 FI861615A0 (fi) 1986-04-17
FI861615A FI861615A (fi) 1987-10-18
FI82706B true FI82706B (fi) 1990-12-31
FI82706C FI82706C (fi) 1991-04-10

Family

ID=8522475

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI861615A FI82706C (fi) 1986-04-17 1986-04-17 Anordning foer foerflyttning och straenglaeggning av fraestorv.

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI82706C (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI861615A (fi) 1987-10-18
FI82706C (fi) 1991-04-10
FI861615A0 (fi) 1986-04-17

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI82706B (fi) Anordning foer foerflyttning och straenglaeggning av fraestorv.
CN206314185U (zh) 一种开沟覆土机
CN204443163U (zh) 一种红枣捡拾机
CA1170908A (en) Track working machine with a ballast removing and planing device
CN213417999U (zh) 一种海绵城市建设用下沉式绿地排水结构
CN109338973A (zh) 联合除雪机
CN106688434A (zh) 一种青菜自动采摘机
CN214628198U (zh) 一种履带式自动收集智能采茶机
CN209861621U (zh) 一种小拱棚内部叶菜收获机
CN102960088B (zh) 箭形三维深松起获铲
CA2718178A1 (en) Method for peat production and base and equipment for use in peat production
SU1002588A1 (ru) Волкователь фрезерного торфа
CN207331571U (zh) 一种园林内落叶清扫机
FI82508C (fi) Universalsladd.
CN220586773U (zh) 一种玉米种植翻土机
CN208990189U (zh) 一种体育场维护用塑胶跑道铲皮装置
CN219607513U (zh) 一种天麻加工用烘干装置
FI101548B (fi) Menetelmä ja laite karheemisessa
CN217644237U (zh) 一种手推式蓝莓采摘机
CN217839994U (zh) 一种cfg桩截桩装置
CA1134398A (en) Method of peathandling
RU2170822C1 (ru) Устройство для валкования фрезерного торфа
FI81373C (fi) Foerfarande och anordning foer hopsamling av fraon kaerr loestagen torv.
SU1355713A1 (ru) Способ добычи торфа
CN211079806U (zh) 一种公路工程急流槽

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: TURVEMETALLI OY