FI82545B - Foerfarande foer testning eller oevervakning av byggnaders vaederleksbeteende. - Google Patents

Foerfarande foer testning eller oevervakning av byggnaders vaederleksbeteende. Download PDF

Info

Publication number
FI82545B
FI82545B FI844493A FI844493A FI82545B FI 82545 B FI82545 B FI 82545B FI 844493 A FI844493 A FI 844493A FI 844493 A FI844493 A FI 844493A FI 82545 B FI82545 B FI 82545B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
building
test
power supply
energy
consumption
Prior art date
Application number
FI844493A
Other languages
English (en)
Other versions
FI82545C (fi
FI844493L (fi
FI844493A0 (fi
Inventor
Reino Heinola
Ilkka Pukkila
Markku Rantama
Eero Erkioe
Original Assignee
Ekono Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Ekono Oy filed Critical Ekono Oy
Publication of FI844493A0 publication Critical patent/FI844493A0/fi
Priority to FI844493A priority Critical patent/FI82545C/fi
Priority to DE8585905826T priority patent/DE3571687D1/de
Priority to EP85905826A priority patent/EP0232278B1/en
Priority to PCT/FI1985/000092 priority patent/WO1986002988A1/en
Priority to AT85905826T priority patent/ATE44815T1/de
Publication of FI844493L publication Critical patent/FI844493L/fi
Priority to DK334686A priority patent/DK334686A/da
Priority to NO862835A priority patent/NO862835L/no
Publication of FI82545B publication Critical patent/FI82545B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI82545C publication Critical patent/FI82545C/fi

Links

Classifications

    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F24HEATING; RANGES; VENTILATING
    • F24DDOMESTIC- OR SPACE-HEATING SYSTEMS, e.g. CENTRAL HEATING SYSTEMS; DOMESTIC HOT-WATER SUPPLY SYSTEMS; ELEMENTS OR COMPONENTS THEREFOR
    • F24D19/00Details
    • F24D19/10Arrangement or mounting of control or safety devices
    • F24D19/1006Arrangement or mounting of control or safety devices for water heating systems
    • F24D19/1009Arrangement or mounting of control or safety devices for water heating systems for central heating
    • F24D19/1048Counting of energy consumption
    • GPHYSICS
    • G05CONTROLLING; REGULATING
    • G05DSYSTEMS FOR CONTROLLING OR REGULATING NON-ELECTRIC VARIABLES
    • G05D23/00Control of temperature
    • G05D23/19Control of temperature characterised by the use of electric means
    • G05D23/1917Control of temperature characterised by the use of electric means using digital means

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Thermal Sciences (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Combustion & Propulsion (AREA)
  • Automation & Control Theory (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Management, Administration, Business Operations System, And Electronic Commerce (AREA)
  • Investigating Or Analyzing Materials Using Thermal Means (AREA)
  • Testing Of Devices, Machine Parts, Or Other Structures Thereof (AREA)
  • Investigating Or Analyzing Materials By The Use Of Ultrasonic Waves (AREA)
  • Air Conditioning Control Device (AREA)

Description

Rakennusten sääkäyttaytyrnisen reaaliaikainen koetus- tai valvon tamenetelmä - Förfarande för testning eller Övervakning av bygg- naders väderleksbeteende 1 82545
Keksinnön kohteena on patenttivaatimuksen 1 johdanto-osan mukainen rakennusten sääkäyttäyminen koetus- ja valvontamenetelmä.
Rakennuksista pyritään tekemään sisäilmastoltaan viihtyisiä ja enerigataloudellisia. Lähtökohta vaihtoehtojen suunnittelulle ja edelleen kehittämiselle on sisäilmaston ja energiavirtojen tarkka hallinta. Energiavirrat paikkakunnalle tyypillisenä vuotena tulisi kyetä laskemaan muutaman prosentin tarkkuudella. Jos halutaan päättää kustannus-/hyötyperusteella esim. massojen tai aurinkokerääjän käytöstä lämmön taltiointiin, tarvitaan tarkka tieto näiden vaikutuksista energiavirtoihin ja sisäilmastoon.
Energiavirtoihin ja sisäilmastoon vaikuttaa eniten säätila talon ulkopuolella. Säätilan oleellisimmat tekijät ovat lämpötila, tuuli ja auringon säteily. Säätilan ja rakennuksen sisäilmaston sekä energiavirtojen vuorovaikutusta kutsutaan rakennuksen sää-käyttäytymiseksi. Kyseiseen prosessiin vaikuttavat siis ulkoinen sää, rakennuksen sisäolosuhteet, rakennuksen vaippa, rakennuksen massat, rakennukset tekniset järjestelmät ja rakennuksen käyttäjien tottumukset.
Rakennusten sääkäyttäytymisen hallinta vertailukelpoisesti on tarpeen esim. suunnittelijoille, tutkijoille, kehittäjille, rakennustuotannon ohjaajille ja laadunvalvojille, tarkassa käyt-tövalvonnassa, jolloin voidaan hälyttää poikkeamista, ennustavassa säädössä, jolloin osastaan laskea oikeat ennakot viiveiden mukaan, jne.
Suoritetuissa kokeissa on päästy noin yhden prosentin tarkkuuteen energiavirtojen hallinnassa.
Nykyisin on usein jouduttu totemaan, että todellinen kulutus on 2 82545 ollut vain puolet lasketusta. Tavaksi on lisäksi muodostunut, että laskelmia puolustetaan väittämällä erojen johtuvan vain asumistottumuksista. Syy on kuitenkin virheellisissä laskentatavoissa ja käytettävissä olleiden lähtötietojen virheissä tai puutteissa.
Esillä olevan keksinnön päämääränä on aikaansaada luotettava menetelmä rakennusten sääkäyttäytymisen mittaamiseen ja mallintamiseen reaaliaikaisesti tietokonetta käyttäen, jolle menetelmälle on tunnusomaista patenttivaatimuksen 1 tunnusmerkkiosassa esitetyt asiat.
Keksinnön mukaista menetelmää voidaan myös soveltaa rakennusten viihtyisyyden ja energiankäytön valvontaan ja ohjaukseen, tällöin rakennuksen energiankulutusta mitataan reaaliaikaisesti ja kulutusta valvotaan reaaliaikaisesti tai lyhyin käyttöjaksoin hyvän sääkäyttäytymismallin avulla.
Pientalojen vaipan energiatalouden parantuessa on ns. ilmais-lämpöjen osuus lämmöntarpeen tyydyttäjänä kasvanut. Asukkaiden tottumukset vaikuttavat oleellisesti rakennuksen energiankulutukseen mm. ilmaislämpöjen kautta. Tämän vuoksi kahden samanlaisen rakennuksen energiankulutus voi vaihdella käytännön olosuhteissa 1:3. Näin ollen luotettavien vertailutietojen saaminen rakennusten energiankulutuksesta on ollut vaikeaa. Keksinnön avulla on kehitetty menetelmä, jonka avulla lyhyen mittausjakson aikana saadaan luotettavat tiedot rakennuksen energiankulutuksesta. Rakennuksen energiankulutukselle on luotu yksinkertainen malli, jonka parametrit mitataan 1-2 vuorokauden mittaisen jakson aikana. Tämän jakson aikana rakennuksen käyttöä simuloidaan vakio-ohjelman avulla käyttäen apuna sähkövastuksia. Vuoden säätietojen avulla voidaan tämän jälkeen mallin avulla laskea entistä huomattavasti luotettavammin rakennuksen vuotuinen energiankulutus. Mallin avulla ennakoidut energiankulutukset vastaavat hyvin mittaustuloksia. Verrattuna käytössä olevaan astepäivä-lukumenetelmään mallin avulla laskettu lämmitysenergian kulutus
II
3 82545 on oleellisesti pienempi. Ilmaislämpöjen osuus on noin 30 % rakennuksen lämmitystarpeesta tyypillisesti mutta saattaa nousta edullisimmillaan yli puoleen.
Menetelmän avulla poistetaan häiritsevät ja vaikeasti mitattavat tekijät sään ja rakennuksen vuorovaikutusprosessista. Ilmanvaihto voidaan vakioida säätämällä se halutun suuruiseksi ennen koestusta. Vaikeimmin mitattava tekijä on pienissä rakennuksissa asujan vaikutus. Asukas korvataan kuvan 1 mukaan simulaattorilla (esim. yksinkertaisimmillaan lämminilmapuhallin), jonka sähkön kulutus vastaa asukkaan lämmön tuottoa. Samat simulaattorit kuvaavat koetuksessa myös TV:n, lieden, kiukaan, valojen ym. sähkölaitteiden vaikutusta. Kehittyneessä menetelmässä käskyt simulaattoreille välitetään talon sähköverkon kautta.
Eräässä edullisessa sovellutusmuodossa auringon säteily mitataan ikkunan sisäpuolelta ja lasien varjostus todetaan standardivalo-lähdettä väläyttämällä lasin ulkopuolella.
Kuva 1 esittää keksinnön mukaista koekohteen pohjapiirrosta,
Kuva 2 esittää rakennuksen energiavirtoja,
Kuva 3 esittää estimoituja ja mitattuja energiavirtoja (lämpötiloja),
Kuvat 4 ja 5 esittävät energian tarvetta ja sen kustannuksia.
Mittauksista huolehtii tiedonkeruulaite, johon on yhdistettynä tietokone. Tietokone koestaa rakennusta käyttäjän valitseman ohjelman mukaan. Ohjelmassa on em. lämminilmapuhaltimien käynnis-teleminen talon käyttöä vastaten sekä sisälämpötilan vaihtelu talon säädön ja massiivisuuden selvittämiseksi.
Yhtäaikaisesti tapahtumien edetessä eli reaaliaikaisesti koetuslaitteisto mittaa vuorovaikutuksen syitä ja seurauksia 4 82545 sekä tekee niistä matemaattisen mallin. Suuresti yksinkertaistettuna mallissa kuvataan rakennuksen energiavirrat kuvan 2 mukaisesti.
Tilastomatematiikan mukaan mallin edustavuus paranee lisättäessä näytteenottoja. Näytteiden nelinkertaistaminen parantaa aina tarkkuuden kaksinkertaiseksi. Näytteenä pidetään mittaus-väliä, joka voi olla noin sekunnista tuntiin. Käytännössä tunti lienee sopivin, koska rakennuksen sääkäyttäytyminen on erittäin hidas prosessi, viiveet ovat kymmeniäkin tunteja.
Kun mallin tarkkuus on riittävä eli seuraava näyte ei enää muuta mallin tavoitetta enempää, voi koetus loppua. Silloin koetuslaitteisto tuntee rakennuksen sääkäyttäytymisen. Koetusajalla tämä tarkoittaa sitä, että estimoidut energiavirrat tai lämpötilat vastaavat riittävän hyvin mitattuja, kuten kuvassa 3 tapahtuu.
Rakennuksesta saadut parametrit, jotka selittävät sääkäyttäytymisen koetusjaksolla, selittävät kulutuksen samalla tavalla millä tahansa säällä. Voidaan siis tulostaa esim. vuoden energiavirrat ko. kohteessa sekä myös halutulla paikkakunnalla : halutussa maassa tai suurimmat tehot tai sisälämpötilan ' minimit ja maksimit valitulla säällä. Mahdollisia tuloksia on :· kuvassa 3, 4 ja 5 energiana ja markkoina.
Suoritettujen kokeiden mukaan toistettavuus on yhtä hyvä tarkkuudeltaan kuin mallin tarkkuus yhdessä koetuksessa. Menetelmä antaa siis saman tuloksen riippumatta koetusajasta olettaen, että rakennuksen ominaisuudet ovat pysyneet samoina.
Sääkäyttäytymismallissa tarvittavat selittäjät riippuvat hieman : kohteesta. Tyypillisesti tarvitaan mm.
li 5 82545 - säätiedot - stationäärinen lämpökonduktanssi - transientti lämpökonduktanssi - rakennuksen lämpökapasiteetti - rakennuksen sisälämpötila - rakennuksen viive - lämmityslaitteiden säätimen toimintatapa - ilmaislämpöjen hyödyntämiskyky - ikkunoiden koko
Selittäjien arvot saadaan reaaliaikaisessa mallissa mittaustuloksista tilastomatematiikan keinoin. Suunnittelija voi käyttää samaa mallia sijoittaen siihen kokemusperäiset arvot selittäjille.
Uuden menetelmän avulla saadaan rakennuksen sääkäyttäytyminen hallintaan - reaaliaikaisesti eli nopeimmalla mahdollisella tavalla - täysin objektiivisesti, sillä menetelmä on automaattinen - halutulla tarkkuudella, sillä tarkkuuden lisääminen vaatii vain lisää mittausaikaa olettaen, että mittaukset ovat edustavia - nykyisiin energiatutkimuksiin verrattuna edullisesti. Verrattuna tyypillisiin energiatutkimuksiin tällä uudella menetelmällä uskotaan päästävän pienempiin kustannuksiin ja samalla luotettavuus on parempi kuin aikaisemmin - koettaja voidaan jättää rakennukseen ja saada jatkuva ennuste energiavirroille ja lämpötiloille. Ennustetta voidaan sitten käyttää käytön valvontaan tai säädön ennakointien laskemiseksi.

Claims (2)

6 82545 1. Rakennusten sääkäyttäytymisen, mukaan luettuna energian kulutuksen, koetus- tai valvontamenetelmä, jossa rakennuksen sääkäyttäytyminen mitataan ja mallinnetaan reaaliaikaisesti tietokonetta käyttäen tunnettu siitä, että lyhyen mittausjakson eli koetusjakson aikana mitattujen arvojen perusteella lasketaan tietokoneen avulla automaattisesti ja reaaliaikaisesti rakennuksen sääkäyttäytymistä, mukaan luettuna energian kulutusta kuvaavan mallin parametrit sekä osana koetusta ohjataan tietokoneen avulla asukkaita ja sähkölaitteita kuvaavia simulaattoreita. 2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen valvontamenetelmä, tunnettu siitä, että rakennuksen energian kulutusta mitataan ja valvotaan reaaliaikaisesti tai lyhyin käyttöjaksoin vertaamalla mitattua kulutusta sääkäyttäytymismallin avulla saatavaan kulutusennusteeseen. Il 7 82545
1. Förfarande för testning och övervakning av byggnaders vä-derleksbeteende,medräknat energiförbrukning, där byggnadens vä-derleksbeteende mätes och mönstreras realtidsmässigt under användning av dator, kännetecknat därav, att pk basen av de under en kort mätperiod eller under testpe-rioden uppmätta värdena beräknas med hjälp av datorn automa-tiskt och realtidsmässigt byggnadens väder.leksbeteende, medräk-nat energiförbrukningen,beskrivande mönsterparametrar samt som en del av testningen styres med hjälp av datorn invänare och elektriska anordningar beskrivande simulatorer.
2. övervakningsförfarande enligt patentkravet 1, kännetecknat därav, att byggnadens energiförbrukning mätes och övervakas realtidsmässigt eller under korta tidsperioder genom att jämföra den uppmätta förbrukningen med den genom väder-leksbeteendemönstret erhällna förbrukningsprognosen.
FI844493A 1984-11-16 1984-11-16 Foerfarande foer testning eller oevervakning av byggnaders vaederleksbeteende. FI82545C (fi)

Priority Applications (7)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI844493A FI82545C (fi) 1984-11-16 1984-11-16 Foerfarande foer testning eller oevervakning av byggnaders vaederleksbeteende.
DE8585905826T DE3571687D1 (en) 1984-11-16 1985-11-15 Real time testing of weather-related behaviour of buildings
EP85905826A EP0232278B1 (en) 1984-11-16 1985-11-15 Real time testing of weather-related behaviour of buildings
PCT/FI1985/000092 WO1986002988A1 (en) 1984-11-16 1985-11-15 Real time testing of weather-related behaviour of buildings
AT85905826T ATE44815T1 (de) 1984-11-16 1985-11-15 Echtzeitpruefung von auf wetter bezogenem verhalten von gebaeuden.
DK334686A DK334686A (da) 1984-11-16 1986-07-14 Fremgangsmaade til afproevning i sand tid af bygningers vejrbetingede forhold
NO862835A NO862835L (no) 1984-11-16 1986-07-14 Fremgangsmaate til testing av en bygnings vaeravhengige egenskaper.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI844493 1984-11-16
FI844493A FI82545C (fi) 1984-11-16 1984-11-16 Foerfarande foer testning eller oevervakning av byggnaders vaederleksbeteende.

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI844493A0 FI844493A0 (fi) 1984-11-16
FI844493L FI844493L (fi) 1986-05-17
FI82545B true FI82545B (fi) 1990-11-30
FI82545C FI82545C (fi) 1991-03-11

Family

ID=8519902

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI844493A FI82545C (fi) 1984-11-16 1984-11-16 Foerfarande foer testning eller oevervakning av byggnaders vaederleksbeteende.

Country Status (5)

Country Link
EP (1) EP0232278B1 (fi)
DE (1) DE3571687D1 (fi)
FI (1) FI82545C (fi)
NO (1) NO862835L (fi)
WO (1) WO1986002988A1 (fi)

Families Citing this family (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE4013759A1 (de) * 1990-04-28 1991-10-31 Meyer Fa Rud Otto Verfahren zum heizen und/oder kuehlen eines gebaeudes mit solarenergie und anlage zur durchfuehrung des verfahrens
WO2009039849A1 (en) * 2007-09-25 2009-04-02 Danfoss A/S A model prediction controlled energy system
DE102013209114A1 (de) * 2013-05-16 2014-11-20 Robert Bosch Gmbh Verfahren zur Energieverbrauchsbewertung einer Heizungsanlage sowie Vorrichtung zur Durchführung des Verfahrens

Family Cites Families (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4362270A (en) * 1977-05-18 1982-12-07 Energy Master, Inc. Electronic temperature control system
FR2512985A1 (fr) * 1981-09-11 1983-03-18 Telemecanique Electrique Procede d'identification du modele d'une enceinte thermique et application a la regulation d'une enceinte thermique

Also Published As

Publication number Publication date
EP0232278A1 (en) 1987-08-19
EP0232278B1 (en) 1989-07-19
NO862835L (no) 1986-09-11
NO862835D0 (no) 1986-07-14
DE3571687D1 (en) 1989-08-24
WO1986002988A1 (en) 1986-05-22
FI82545C (fi) 1991-03-11
FI844493L (fi) 1986-05-17
FI844493A0 (fi) 1984-11-16

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CN103076359B (zh) 一种建筑围护结构传热系数现场检测装置
CN100523797C (zh) 建筑墙体传热系数的现场检测方法
CN108663650B (zh) 电能表现场校验装置及方法
CN106546626B (zh) 一种求解光伏组件温度系数的电池片温度修正方法
KR101220729B1 (ko) 에뮬레이션 기법을 이용한 건물 외피 에너지 성능 평가 및 첨단 제어 방법
CN109636677A (zh) 基于模型校准的建筑热工性能评估方法
CN108197404A (zh) 一种基于时间遗传特性的建筑负荷预测方法
CN105959975A (zh) 一种大规模基站节能工程节能量自动评估方法
CN104579168A (zh) 一种光伏组件户外暴露试验方法
Strachan et al. Outdoor testing, analysis and modelling of building components
FI82545C (fi) Foerfarande foer testning eller oevervakning av byggnaders vaederleksbeteende.
CN204758718U (zh) 直流电缆系统全工况运行试验设备
CN201066344Y (zh) 透光围护结构太阳得热系数检测装置
Rasooli In-Situ Determination of Buildings’ Thermo-Physical Characteristics: Method Development, Experimentation, and Computation
Ferraro et al. Monitoring solar heating systems: a practical handbook
CN203337583U (zh) 一种围护结构热阻现场检测系统
Bauwens et al. Thermal performance characterization using time series data
Dzulfikar et al. Autoswitcher Based on Weather Forecast at Sekemala Integrated Farming (Seinfarm)
CN206223323U (zh) 一种基于光纤光栅原理的变压器油温监测装置
García-Gáfaro et al. Experience gained in the thermal characterization of building components by using Paslink test cells
Baranowski et al. Heat demand and air exchange in a multifamily building—Simulation with elements of validation
Stamp et al. Using simulated co-heating tests to understand weather driven sources of uncertainty within the co-heating test method
Manescu et al. Building Energy Simulation with On-Site Weather Station
CN112013997B (en) On-site verification device and method for cable tunnel distributed optical fiber temperature measurement system
Johra et al. HAMSTER Test Facility–Features and future Potential of a unique bi-climatic Chamber

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: EKONO OY