FI81927C - Antenn foer radiotelefon. - Google Patents

Antenn foer radiotelefon. Download PDF

Info

Publication number
FI81927C
FI81927C FI884945A FI884945A FI81927C FI 81927 C FI81927 C FI 81927C FI 884945 A FI884945 A FI 884945A FI 884945 A FI884945 A FI 884945A FI 81927 C FI81927 C FI 81927C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
antenna
radio telephone
radio
adaptation
telephone
Prior art date
Application number
FI884945A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI884945A0 (fi
FI81927B (fi
FI884945A (fi
Inventor
Timo Saarnimo
Original Assignee
Nokia Mobira Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Nokia Mobira Oy filed Critical Nokia Mobira Oy
Priority to FI884945A priority Critical patent/FI81927C/fi
Publication of FI884945A0 publication Critical patent/FI884945A0/fi
Priority to EP19890310906 priority patent/EP0366393A3/en
Publication of FI884945A publication Critical patent/FI884945A/fi
Publication of FI81927B publication Critical patent/FI81927B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI81927C publication Critical patent/FI81927C/fi

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H01ELECTRIC ELEMENTS
    • H01QANTENNAS, i.e. RADIO AERIALS
    • H01Q9/00Electrically-short antennas having dimensions not more than twice the operating wavelength and consisting of conductive active radiating elements
    • H01Q9/04Resonant antennas
    • H01Q9/0407Substantially flat resonant element parallel to ground plane, e.g. patch antenna
    • HELECTRICITY
    • H01ELECTRIC ELEMENTS
    • H01QANTENNAS, i.e. RADIO AERIALS
    • H01Q1/00Details of, or arrangements associated with, antennas
    • H01Q1/12Supports; Mounting means
    • H01Q1/22Supports; Mounting means by structural association with other equipment or articles
    • H01Q1/24Supports; Mounting means by structural association with other equipment or articles with receiving set
    • H01Q1/241Supports; Mounting means by structural association with other equipment or articles with receiving set used in mobile communications, e.g. GSM
    • H01Q1/242Supports; Mounting means by structural association with other equipment or articles with receiving set used in mobile communications, e.g. GSM specially adapted for hand-held use
    • H01Q1/243Supports; Mounting means by structural association with other equipment or articles with receiving set used in mobile communications, e.g. GSM specially adapted for hand-held use with built-in antennas

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
  • Telephone Set Structure (AREA)
  • Support Of Aerials (AREA)

Description

1 81927
Radiopuhelimen antenni
Esillä oleva keksintö kohdistuu pienikokoiseen radiopuhelin-antenniin, joka käsittää kaksi välimatkan päässä toisistaan olevaa, yhdensuuntaista levyä, joiden välissä on eriste.
Keksinnön tehtävänä on saada aikaan pienikokoinen radiopuhelimen antenni , jonka sovitus ant ennin syöt tojohtoon on useam-piasteinen ja laajakaistainen ja joka sovitus on mahdollisimman kompak t i.
Radiopuhelimien yhteydessä on tunnettu ns. PIFA-antenni (Planar Inverted F-Antenna), josta eräät käyttävät nimitystä re-eonaattoriantenni. PIFA-antenni koostuu kahdesta yhdensuuntaisesta johtavasta levystä, jotka on yhdistetty toisiinsa sopivan levyisellä johtimella niin, että levyjen välinen kapasitanssi on resonanssissa tämän johtimen induktanssin kanssa. Antennin syöttöjohto tuodaan sopivalta etäisyydeltä mainitusta johtimesta toisen levyn läpi vastakkaiseen levyyn. Antenni sovitetaan syöttöjohtimeen valitsemalla sopiva syöt-töjohtimen ja levyjä yhdistävän johtimen välinen välimatka. Tämä välimatka määrää eyöttöimpedanssin.
. Edellä esitetyn tunnetun PIFA-antennin käytännön toteutuksen vaikeus on edellä esitetyn mukaisesti se, että antennielement-ti on saatava halutulla taajuudella sisäisesti resonanssiin, jonka määräävät siis levyjen kapasitanssi ja niitä yhdistävän johtimen induktanssi. Mikäli antennielementin koko on rajoitettu radiopuhelimen muista mitoista johtuen, voi pyrkimys saavuttaa resonanssi tietyllä taajuudellla johtaa siihen, että levyjä yhdistävän johtimen pituus tai leveys voi tulla epä-käytännölliseksi.
2 81927
Toinen PIFA-antennin haitta on ee, että levyjen ja niitä yhdistävän johtimen muodostaman antennielementin resonanesipiiri on yksiasteinen ja tämän takia se on luonteeltaan kapeakaistainen .
Esillä olevan keksinnön tarkoituksena on aikaansaada antenni, joka poistaa PIFA-antennin yhteydessä esiintyvät haitat ja että samalla säilyy antennin pieni koko. Tämä saavutetaan pääasiassa siten, että ensimmäinen levy on sähköä johtava levy ja toinen levy on eristelevy, jonka toisella, ensimmäiseen levyyn nähden vastakkaisella pinnalla on oleellisesti yhtenäinen meta 11ikerros, joka toimii maatasona ja toiselle, ensimmäiseen levyyn päin olevalle pinnalle on sijoitettu sovi-tuspiiri siten, että se sovittaa antenni-impedanssin radiopuhelimen antennin syöttöjohdon impedanssiin.
Keksinnön mukaisesti poistetaan siten PIFA-antennin levyjä yhdistävä johdin, jolloin antennielementin ei tarvitse olla resonanssissa ja korvataan toinen antennilevyistä piirilevyllä, johon voidaan sijoittaa useampiasteinen ja siten laajakaistainen sovituspiiri.
Keksintöä selitetään tarkemmin viittaamalla oheisiin kuvioihin, joissa kuvio 1 esittää tunnetun PIFA-antennin rakennekuvaa kuvio 2 esittää keksinnön mukaisen antennin rakennekuvaa kuvio 3 esittää erästä sovituspiirin kaaviokuvaa
Kuviossa 1 on esitetty tunnetun tekniikan mukainen PIFA-antennin rakenne. Antenni käsittää kaksi johtavaa levyä 1 ja 2, joiden välissä on eristekerros 3. Eristekerroksen paksuus on 1Θ. Johtavat levyt 1 ja 2 on yhdistetty toisiinsa johtimella 4, jonka leveys on lj. Antennille syötetään signaali pitkin syöttöjohtona toimivaa koaksiaalikaapelia 5, joka kulkee toisen levyn 2 ja eristekerroksen 3 lävitse ja on kytketty johtavaan levyyn 1. Syöttöjohdon 5 ja levyjä yhdistävän li 3 81927 johdon välimatka on 1. Tätä välimatkaa muuttamalla voidaan valita haluttu eyöttöimpedaneei.
Keksinnön mukaisessa antennissa on kuvan 1 mukaisesta anten-nirakenteesta poistettu levyjä yhdistävä johdin 4. Toinen johtavista antenni1evyistä on korvattu ohuella lasikuitupii-rilevyllä 22, jonka levyjen 21 ja 22 välisestä eristeestä poispäin oleva pinta on päällystetty metallilla. Tämä pinta, joka on alaspäin kuviossa 2, toimii maatasona. On huomattava, että tämä pinta voi olla myös ylöspäin, eli levyn 21 suuntaan. Levyn 22 siihen pintaan, joka on levyjen 21 ja 22 väliseen eristeeseen 23 eli sähköä johtavaan levyyn 21 päin, on sijoitettu sovituspiiri S palakomponentteineen (chip) ja mikrojoh-toliuskoineen. Sovituspiiri S on edullisesti kaksiasteinen, mutta voidaan käyttää myös useampiasteisia sovituspiirejä, Sovituspiiristä S viedään signaali antennilevylle 21 liuska-johtimen 24 kautta. Antenni levyjen välisen eristeen 23 on tarkoitus tukea levyjä 21 ja 22 ja pitää ne sopivan välimatkan päässä toisistaan. Eristeenä on käytetty ns. hunajakennopape-ria, joka on fenolihartai1la kyllästettyä aramidikuitupaperia puristettuna hunajakennon muotoon. Myös muita sopivia eristeitä voidaan käyttää. Piirilevyllä 22 on myös liitin L, josta antenni kytketään radiopuhelimen radio-osiin.
Levyllä 22 oleva sovituspiiri voidaan tehdä esim. kuvion 3 mukaisesti. Siinä antennin eyöttöimpedaneei on sovitettu 50 ohmiin kaksiasteisella kaistanpäästötyyppieellä sovituepii-rillä, joka muodostuu kahdesta kapasitanssista Cl ja C2 sekä reaktansseista W^L^ , ^1 Ja ^2 ova*· vastaavien mikro- liuskojen leveyksiä, eivätkä viittaa taajuuksiin. Antennilevyn sähköinen vast inkytkentä käsittää rinnankytketyt vastuksen R ja kapasitanssin C ja niiden kanssa sarjassa induktanssin L. Vapaassa tilassa mitattiin rakennetun koekappaleen kaistanleveydeksi puhelimen runkoon kytkettynä Θ60 - 990 MHz seisovan aallon suhteella SAS < 2.
4 81927
Antennin etäisyys radiopuhelimen johtavaan runkoon vaikuttaa antennin sovitukseen, jolloin rungon muuttuessa olennaisesti on myös sovituspiiri suunniteltava uudelleen. Kuvan 3 mukainen sovituspiiri on lähinnä esimerkin luonteinen. Sovituspiiri ja antennin muovikotelo sekä radiopuhelimen kotelon muovi-materiaalit aiheuttavat jonkin verran signaalin vaimennusta.
Keksinnön mukaisella antennin sovituksella saadaan useampias-teinen ja siten laajakaistaisempi sovitus kuin PIFA-anten-nilla, kun antennin ulkomitat ovat samat. Lisäksi sovitus on kompakti, sillä sovituspiiri sijaitsee antennin sisällä. Esimerkkinä voidaan mainita, että antenni soveltuu kaistanleveytensä puolesta samanaikaisesti 900 MHz NMT-verkkoon ja E-TACS-verkkoon, kun antennin koko on 52 x 30 x 7,5 mm.
Keksinnön mukaisella antennilla on myös se lisäetu, että pidettäessä puhelinta kädessä sovitus paranee ja käyttökelpoinen taajuusalue kasvaa, joten antenni ei ole kovin herkkä ympäristön vaikutukselle.
Keksinnön kohteena oleva antenni voidaan toteuttaa myös siten, että integroidaan antenni radiopuhelimen kotelon sisään radio-osien yhteyteen niin, ettei tarvita erillistä antenni 1iitintä. Tällöin sovituspiiri voidaan sijoittaa radio-osien piirilevylle. Tällainen integrointi on edullinen, koska se on yksinkertainen ja antennielementin ja radiopuhelimen rungon välissä ei ole häviöllistä muovimateriaalia. Lisäksi radiopuhelimen muotoilu helpottuu ulkopuolisten osien vähentyessä.
li

Claims (8)

1. Radiopuhelimen antenni, joka käsittää vastakkaiset, välimatkan päässä toisistaan olevat yhdensuuntaiset levyt <21, 22), joiden välissä on edullisesti eristemateriaa1ikerros <23>, jolloin ensimmäinen levy <21> on sähköä johtava levy ja toinen levy <22) on eristelevy, jonka toisella, ensimmäiseen levyyn nähden vastakkaisella pinnalla on oleellisesti yhtenäinen maatasona toimiva metallikerros, tunnettu siitä, että toisen levyn <22> ensimmäistä levyä <21) kohti olevalle pinnalle on sijoitettu sovituspiiri <S) siten, että se sovittaa antenni-impedanssin radiopuhelimen antennin syöttöjohdon impedanssiin .
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen radiopuhelimen antenni, tunnettu siitä, että sovituspiiri <S) on kytketty ensimmäiseen, sähköä johtavaan levyyn <21) 1iuskajohdolla <24).
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen radiopuhelimen antenni, tunnettu siitä, että sovituspiiri <S) on toteutettu eril-liskomponentein.
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen radiopuhelimen antenni, tunnettu siitä, että sovituspiiri <S> on kaksi- tai useam-piasteinen.
5. Patenttivaatimuksen 1 mukainen radiopuhelimen antenni, tunnettu siitä, että toisella levyllä <22> on liitin antennin liittämiseksi antennin syöttöjohtoon.
5 81927 Pat ent tivaat iroukeet
6. Patenttivaatimuksen 1 mukainen radiopuhelimen antenni, tunnettu siitä, että toinen levy (22) on lasikuituinen piirilevy.
7. Patenttivaatimuksen 1 mukainen radiopuhelimen antenni, tunnettu siitä, että antenni on integroitu radiopuhelimen I kotelon sisään. 6 81927
8. Patenttivaatimuksen 7 mukainen radiopuhelimen antenni, tunnettu eiitä, että sovituapiiri (S) on radiopuhelimen ra-dio-oean piirilevyllä.
FI884945A 1988-10-26 1988-10-26 Antenn foer radiotelefon. FI81927C (fi)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI884945A FI81927C (fi) 1988-10-26 1988-10-26 Antenn foer radiotelefon.
EP19890310906 EP0366393A3 (en) 1988-10-26 1989-10-23 Antenna for radio telephone

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI884945 1988-10-26
FI884945A FI81927C (fi) 1988-10-26 1988-10-26 Antenn foer radiotelefon.

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI884945A0 FI884945A0 (fi) 1988-10-26
FI884945A FI884945A (fi) 1990-04-27
FI81927B FI81927B (fi) 1990-08-31
FI81927C true FI81927C (fi) 1990-12-10

Family

ID=8527262

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI884945A FI81927C (fi) 1988-10-26 1988-10-26 Antenn foer radiotelefon.

Country Status (2)

Country Link
EP (1) EP0366393A3 (fi)
FI (1) FI81927C (fi)

Families Citing this family (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JP2705392B2 (ja) * 1991-09-04 1998-01-28 日本電気株式会社 携帯無線機
US5355142A (en) * 1991-10-15 1994-10-11 Ball Corporation Microstrip antenna structure suitable for use in mobile radio communications and method for making same
DE4302905C1 (de) * 1993-02-02 1994-03-17 Kathrein Werke Kg Richtantenne, insbesondere Dipolantenne
DE69422327T2 (de) * 1993-04-23 2000-07-27 Murata Manufacturing Co Oberflächenmontierbare Antenneneinheit
DE69409447T2 (de) * 1993-07-30 1998-11-05 Matsushita Electric Ind Co Ltd Antenne für Mobilfunk
GB2281661A (en) * 1993-09-07 1995-03-08 Motorola Inc Patch antenna having integral probe and methods for constuction thereof
US5969680A (en) * 1994-10-11 1999-10-19 Murata Manufacturing Co., Ltd. Antenna device having a radiating portion provided between a wiring substrate and a case
FI974316A (fi) * 1997-11-25 1999-05-26 Lk Products Oy Antennirakenne

Family Cites Families (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4431998A (en) * 1980-05-13 1984-02-14 Harris Corporation Circularly polarized hemispheric coverage flush antenna
US4320402A (en) * 1980-07-07 1982-03-16 General Dynamics Corp./Electronics Division Multiple ring microstrip antenna
FR2498819B1 (fr) * 1981-01-23 1985-05-31 Thomson Csf Antenne de petite dimension
US4660048A (en) * 1984-12-18 1987-04-21 Texas Instruments Incorporated Microstrip patch antenna system
US4724443A (en) * 1985-10-31 1988-02-09 X-Cyte, Inc. Patch antenna with a strip line feed element
GB8805063D0 (en) * 1988-03-03 1988-03-30 Shaye Communications Ltd Aerials

Also Published As

Publication number Publication date
FI884945A0 (fi) 1988-10-26
EP0366393A3 (en) 1991-05-29
EP0366393A2 (en) 1990-05-02
FI81927B (fi) 1990-08-31
FI884945A (fi) 1990-04-27

Similar Documents

Publication Publication Date Title
AU689067B2 (en) UHF slot coupled antenna
US8378892B2 (en) Antenna component and methods
KR100283459B1 (ko) 2주파 공진안테나장치
US5400041A (en) Radiating element incorporating impedance transformation capabilities
US5394160A (en) Portable radio with coplanar ground and atenna conductive films formed on the inner surface of the case
CA2292635C (en) Compact spiral antenna
US6456250B1 (en) Multi frequency-band antenna
US6573867B1 (en) Small embedded multi frequency antenna for portable wireless communications
EP1014487A1 (en) Patch antenna and method for tuning a patch antenna
GB2337859A (en) Antenna with a transmission line feed arrangement
KR101027089B1 (ko) 표면실장형 안테나 및 안테나 장치
JPH03263903A (ja) 小形アンテナ
JPH05327331A (ja) プリントアンテナ
JPH05211406A (ja) 多周波用積層マイクロストリップ・アンテナ
JPH0653733A (ja) 共振器アンテナ
KR20050085870A (ko) 휴대 무선 장치를 위한 저체적 안테나
US8378909B2 (en) Antenna and wireless communication apparatus
JPH0851313A (ja) 表面実装型アンテナ及びその周波数調整方法
EP3139440B1 (en) Antenna
FI81927C (fi) Antenn foer radiotelefon.
US6567047B2 (en) Multi-band in-series antenna assembly
US20050275593A1 (en) Method and device for loading planar antennas
CN110770975A (zh) 天线装置和包括此类天线装置的设备
US5668557A (en) Surface-mount antenna and communication device using same
US20080272964A1 (en) Antenna Radiator Assembly and Radio Communications Assembly

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: NOKIA-MOBIRA OY