FI80201B - Kabel foer maetning. - Google Patents

Kabel foer maetning. Download PDF

Info

Publication number
FI80201B
FI80201B FI870702A FI870702A FI80201B FI 80201 B FI80201 B FI 80201B FI 870702 A FI870702 A FI 870702A FI 870702 A FI870702 A FI 870702A FI 80201 B FI80201 B FI 80201B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
measuring
cable
amplifier
signals
measuring cable
Prior art date
Application number
FI870702A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI870702A (fi
FI870702A0 (fi
FI80201C (fi
Inventor
Kari Eskelinen
Original Assignee
Mega Elektroniikka Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Mega Elektroniikka Oy filed Critical Mega Elektroniikka Oy
Priority to FI870702A priority Critical patent/FI80201C/fi
Publication of FI870702A0 publication Critical patent/FI870702A0/fi
Publication of FI870702A publication Critical patent/FI870702A/fi
Publication of FI80201B publication Critical patent/FI80201B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI80201C publication Critical patent/FI80201C/fi

Links

Landscapes

  • Measurement And Recording Of Electrical Phenomena And Electrical Characteristics Of The Living Body (AREA)
  • Investigating Or Analyzing Materials By The Use Of Electric Means (AREA)

Description

1 80201
MITTAUSKAAPELI
Keksinnön kohteena on mittauskaapeii, erityisesti biosähköisten signaalien mittaamiseksi, johon mittauskaapeliin kuuluu kaapeli ja sen päähän liitetyt mittausanturit signaalien havaitsemiseksi.
5
Mitattaessa biosähköisiä signaaleja kuten EMG-, EKG- ja EEG-signaaleja kytketään mittausanturit tutkittavaan henkilöön tai mahdollisesti eläimeen ja sähköiset signaalit johdetaan mittauskaapelia pitkin mittauslaitteeseen, jossa 10 signaaleja vahvistetaan ja käsitellään tarkoitukseen soveltuvalla tavalla. Täi. Iäiseen mittaukseen liitty laitteistosta aiheutuvia epäkohtia, joista aiheutuu mittaustulokseen vaikuttavia häiriötekijöitä. Sähköverkon synnyttämä sähkömagneettinen kenttä häiritsee mittauksia ja häiriö 15 voi kytkeytyä kapasitiivisesti ja/tai induktiivisesti sekä tutkittavaan että suoraan mittajohtoihin ja laitteeseen. Tällöin häiriön kapasitiivisella kytkeytymisellä on suurin merkitys. Mittauslaite havaitsee tutkittavaan kytkeytyvän kapasitiivisen häiriön yhteismuotoisena jännitteenä, josta 20 aiheutuu vahvistimen sisäänmenoon häiriöjännite ts. virhe seuraavan kaavan mukaisesti: UH = Ucm( ^ + —-- ), missä
Zcm CMRR1 25 UH = häiriöjännite
Ucm = yhteismuotoinen jännite ΔΖ = elektrodi-impedanssien ero
Zcm = vahvistimen yhteismuotoinen sisäänmenoimpedanssi CMRRj = kokonaisjärjestelmän yhteismuotoisen jännitteen vai- 30 . . diff .vahvistus mennussuhde = —r—-r-r— yht.muot.vahv.
Keksinnön tarkoituksena on tuoda esiin mittauskaapeii, jolla poistetaan nykyisiin mittauslaitteisiin liittyviä 35 epäkohtia. Erityisesti keksinnön tarkoituksena on tuoda 2 80201 esille mittauskaapeli, jonka avulla saadaan häiriö jännitettä pienennetyksi huomattavassa määrin. Lisäksi keksinnön tarkoituksena on tuoda esiin mittauskaapeli, joka on yksinkertainen valmistaa ja käyttää.
5
Keksinnön tarkoitus saavutetaan mittauskaapelilla, jolle on tunnusomaista se, mitä on esitetty patenttivaatimuksissa.
10 Keksinnön mukaisessa mittauskaapelissa on kaapelin päähän sijoitettu liitäntäosa, johon mittausanturit on liitetty, ja johon liitäntäosaan on sijoitettu laitteet mittausantureilta tulevien signaalien vahvistamiseksi. Tässä mittaus-kaapelissa on vahvistinlaite tuotu mahdollisimman lähelle 15 tutkittavaa henkilöä tai eläintä, jolloin häiritsevä yh-teismuotoinen jännite pienenee, sillä yhteismuotoinen jännite tutkittavassa ja vahvistimen maatasossa on lähes yhtä suuri. Sijoittamalla vahvistin liitäntäosaan, joka on sijoitettu iholle tai sen välittömään läheisyyteen 20 eliminoidaan tehokkaasti mittauselektrodien resistanssien ja kaapelin kapasitanssien heikentävää vaikutusta yhteis-muotoisen jännitteen valmennussuhteeseen. Kokonais-CMRR kasvaa kun kapasitanssien vaikutus sisäänmenossa eliminoituu.Mittauskaapelin kapasitansseista ja elektrodi-impedans-25 sien epäbalanssista aiheutuu yhteismuotoisen jännitteen vaimennussuhde kaavan /-.«on 1 mukaan . .. , „ . CMRR2 = ειτΚΚΜ; 4- CAR) missä f = taajuus R = elektrodien resistanssi AR * elektrodien resistanssien epäbalanssi 30 C = mittauskaapelin kapasitanssi AC = mittauskaapelin kapasitanssien epäbalanssi Mittauskaapeli eliminoi suoraan mittajohtoihin kytkeytyviä häiriöitä (sekä kapasitiivista että induktiivista kytkeytymistä), sillä vahvistin sijaitsee iholla tai sen välittö-35 massa läheisyydessä, elektrodijohdot ovat lyhyet, ne ovat kehon muodostamassa suojassa ja elektrodijohtojen väliin jäävä pinta-ala on pieni. Lisäksi yhteismuotoinen häiriö- ti 3 80201 virta mittauskohteen ja vahvistimen maatason välillä pienenee, koska lähellä kehoa lp = lv ja Zpm s Zvm eli kehossa oleva häiriövirta on yhtä kuin vahvistimessa oleva häiriö-virta ja impedanssit kehosta maahan ja vahvistimesta 5 maahan ovat pääasiassa yhtä suuret. Tästä seuraa yhteis-muotoisen häiriöjännitteen pieneneminen mittauskohteen ja vahvistimen maatason välillä.
Keksinnön edullisessa sovelluksessa käytetään yhteismuotoi-10 sen häiriön takaisinkytkentää, minkä avulla pienennetään ko. häiriötä maadoitusta parantamalla. Tällöin kokonais-CMRR suurenee.
Seuraavaksi keksintöä selvitetään tarkemmin viittamalla 15 oheiseen piirustukseen, jossa kuva 1 esittää erästä sovellusta keksinnön mukaisesta mittauskaapelista sivulta katsottuna, kuva 2 esittää erästä sovellusta kuvan 1 mukaisen mittaus- / kaapelin elektroniikasta, 20 kuva 3 esittää erästä sovellusta mittausjärjestelyistä käytettäessä hyväksi keksinnön mukaista mittauskaapelia, ja kuva A esittää yksinkertaistettua kaaviota kuvan 3 mittausjärjestelyistä.
25 Kuvan 1 mukaisessa sovellutuksessa aktiiviseen biosignaa-lien mittauskaapeliin kuuluu kaapeli 1, sen toiseen päähän 2 kiinnitetty liitäntäosa 5, liitäntäosaa irroitettavasti tai kiinteästi kiinnitetyt mittausanturit 3, A ja mittaus-kaapelin toiseen päähän kiinnitetty liitin 6 mittauskaape-30 Iin kiinnittämiseksi varsinaiseen mittalaitteeseen. Mittausantureihin kuuluu elektrodit ja mittausjohdot. Liitän-täosaan on sijoitettu laitteet signaalien suodattamiseksi sekä offset-jännitteen eliminoimiseksi. Mittauskaapeli sisältää jännitesyöttöjohdot, signaali johdon ja maadoitus-35 johdon. Suojavaippa voi edullisesti toimia maadoitusjohtona.
τ- 4 80201
Eräässä edullisessa sovelluksessa maadoituselektrodi on sijoitettu kiiinteästi 1iitäntaosaan, jolloin ei tarvita erillistä, johdolla liitäntäosaan kiinnitettyä maadoitus-elektrodia 4.
5
Kuvassa 2 esitetyssä sovelluksessa muodostavat vahvistimet AI, A2 ja A4 ns. instrumentointivahvistimen. Vahvistimina AI ja A2 käytetään operaatiovahvistimia, joiden sisäänmeno-impedanssi on ΙΟ^Ω. Vahvistin A3 kääntää yhteismuotoisen 10 signaalin vaihetta 180° ja on maaelektrodin kautta kytketty potilaaseen. Menettely pienentää elektrodin impedanssia ts. maadoitus paranee. Vahvistin A5 eliminoi elektrodien of f set-jännitteen (DC) ryöminnän. Vahvistimen A5 kytkentä määrää samalla alarajataajuuden 3 dB pisteen. Ylärajataa-15 juuden 3 dB pisteen määräävät vastusten R2 ja R3 ja konden-saattoreiden Cl ja C2 arvot. Vahvistimen yhteismuotoisen signaalin vaimennuksen virittäminen tehdään trimmereillä R14 (DC) ja Rll (AC). Vahvistimen jännitesyötöt (+Vs ja -Vs) ja signaali johto ovat kaapelin sisällä suojavaipan 20 toimiessa maajohtona.
Kuvassa 3 Csp = kapasitanssi sähköverkosta potilaaseen Csv = kapasitanssi sähköverkosta vahvistimeen Cpm = kapasitanssi potilaasta maahan 25 Cvm = kapasitanssi vahvistimesta maahan
Ze^, Ze2> Ze^ = elektrodi-impedansseja Zin^, Zin2 = vahvistimen yhteismuotoisia sisään-menoimpedansseja B1 = kuvan 2 vahvistimet AI, A2 ja A3 30 B2 = kuvan 2 vahvistin A3
Kuvassa 3 on esitetty mittaustilanne, jossa vahvistimena käytetään kuvan 1 mukaista aktiivista mittauskaapelia. Kuvan 3 vahvistin voidaan liittää kannettavaan ja muistiin-tallentavaan biosähköisten signaalien mittauslaitteeseen 35 tai esi vahvistimena esim. suurempaan mittausjärjestelmään. Kuvan 3 vahvistinta on myös mahdollista muuttaa niin, että takaisinkytkentävahvistin B2 jätetään pois ja maadoi- 5 80201 tus tehdään suoraan tai kuten kuvassa 1 on vaihtoehtoisesti esitetty.
Kuva 4 selittää kuvan 3 mittaustilannetta ja kaaviossa 5 on kuvassa 3 esitettyjen lisäksi: lp = häiriövirta verkosta tutkittavaan lv = häiriövirta verkosta vahvistimeen Zpm = impedanssi potilaasta maahan Zvm = impedanssi vahvistimesta maahan 10 IH = yhteismuotoinen häiriövirta IHrlle voidaan johtaa kaava: t„ _ _IpZpm - IvZvm IpZpm - IvZvm
Zpm + Zvm + Ze3/Zin3 Zpm + Zvm 15 ja yhteismuotoinen häiriöjännite UcM = IHZe3
Integroimalla vahvistinosa mittauskaapeliin voidaan mittauslaitteiden kokoa pienentää, jolloin saadaan aikaan 20 kannettava laite. Aktiivinen mittauskaapeli voidaan liittää esim. erilliseen kannettavaan mittauslaitteeseen, jolloin ko. laite voi sisältää muistiintallennuskyvyn ja liitännän ulos esim. tietokoneeseen. Se voidaan liittää telemetriseen lähettimeen tai esivahvistinosana suurempaan 25 mittausjärjestelmään.
Keksintöä ei rajata esitettyihin sovelluksiin vaan se voi vaihdella patenttivaatimusten puitteissa.

Claims (4)

6 80201
1. Mittauskaapeli, erityisesti biosähköisten signaalien mittaamiseksi, johon mittauskaapeliin kuuluu kaapeli (1) ja sen päähän (2) liitetyt mittausanturit (3, A) signaa lien havaitsemiseksi, tunnettu siitä, että kaape-
5 Iin päähän on sijoitettu liitäntäosa (5), johon mittaus- antureiden (3, 4) mittausjohdot on kiinnitetty erilleen toisistaan ja josta ne on johdettu suoraan mittauskohtee-seen ja, että liitäntäosa on mittausantureiden elektrodien läheisyydessä, ja johon liitäntäosaan on sijoitettu lait-10 teet mittausantureilta tulevien signaalien vahvistami seksi.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen mittauskaapeli, t u n -n e t t u siitä, että liitäntäosaan on sijoitettu laitteet 15 mittausantureilta tulevien signaalien suodattamiseksi.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen mittauskaapeli, t u n -n e t t u siitä, että liitäntäosaan on sijoitettu laitteet mittausantureiden offset-jännitteen eliminoimiseksi. 20
4. Jonkin patenttivaatimuksista 1-3 mukainen mittauskaapeli, tunnettu siitä, että maadoituselektrodi on sijoitettu liitäntäosaan. 7 80201
FI870702A 1987-02-20 1987-02-20 Kabel foer maetning. FI80201C (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI870702A FI80201C (fi) 1987-02-20 1987-02-20 Kabel foer maetning.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI870702 1987-02-20
FI870702A FI80201C (fi) 1987-02-20 1987-02-20 Kabel foer maetning.

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI870702A0 FI870702A0 (fi) 1987-02-20
FI870702A FI870702A (fi) 1988-08-21
FI80201B true FI80201B (fi) 1990-01-31
FI80201C FI80201C (fi) 1990-05-10

Family

ID=8523967

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI870702A FI80201C (fi) 1987-02-20 1987-02-20 Kabel foer maetning.

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI80201C (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI870702A (fi) 1988-08-21
FI870702A0 (fi) 1987-02-20
FI80201C (fi) 1990-05-10

Similar Documents

Publication Publication Date Title
EP0617917B1 (en) Receiver for differential signals
Huhta et al. 60-Hz interference in electrocardiography
US4890630A (en) Bio-electric noise cancellation system
US4235242A (en) Electronic circuit permitting simultaneous use of stimulating and monitoring equipment
US8366628B2 (en) Signal sensing in an implanted apparatus with an internal reference
Metting van Rijn et al. High-quality recording of bioelectric events: part 1 interference reduction, theory and practice
US10117591B2 (en) Impedance bootstrap circuit for an interface of a monitoring device
US20080146894A1 (en) Signal sensing in an implanted apparatus with an internal reference
US3880146A (en) Noise compensation techniques for bioelectric potential sensing
JP2001061804A5 (fi)
Chimene et al. A comprehensive model for power line interference in biopotential measurements
US7260428B2 (en) Shield arrangement for ECG lead wires
EP1761789A1 (en) A sensor system for measuring an electric potential signal of an object
CN101072603A (zh) 具有用于诊断学/功效反馈的无接触ecg传感器的心脏除纤颤器
CN103845051A (zh) 多通道心电图测量
US7092750B2 (en) ECG signal detection device
WO2014043739A1 (en) A system for measuring physiological signals
EP0199219A2 (en) Narrow band electroencephalographic amplifier
FI80201B (fi) Kabel foer maetning.
CN104080396B (zh) 有源干扰噪声消除设备及其相关方法
Guermandi et al. EEG acquisition system based on active electrodes with common-mode interference suppression by Driving Right Leg circuit
Petrova Influence of electrode impedance changes on the common-mode rejection ratio in bioimpedance measurements
JP4993748B2 (ja) Mri処置の間の、電子生理的信号の緩衝のための方法と装置
EP2269504A1 (en) Circuit for conditioning small electrical signals and method for controlling said circuit
KR102628113B1 (ko) 듀얼 포지티브 피드백을 구비한 생체 신호 처리 장치

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Owner name: MEGA ELEKTRONIIKKA OY

MA Patent expired