FI79647B - Bandlaos. - Google Patents

Bandlaos. Download PDF

Info

Publication number
FI79647B
FI79647B FI834827A FI834827A FI79647B FI 79647 B FI79647 B FI 79647B FI 834827 A FI834827 A FI 834827A FI 834827 A FI834827 A FI 834827A FI 79647 B FI79647 B FI 79647B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
tongue
frame
strip
locking
thickness
Prior art date
Application number
FI834827A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI79647C (fi
FI834827A0 (fi
FI834827A (fi
Inventor
Sigurd Walter Bengtsson
Original Assignee
Fixfabriken Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Fixfabriken Ab filed Critical Fixfabriken Ab
Publication of FI834827A0 publication Critical patent/FI834827A0/fi
Publication of FI834827A publication Critical patent/FI834827A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI79647B publication Critical patent/FI79647B/fi
Publication of FI79647C publication Critical patent/FI79647C/fi

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A44HABERDASHERY; JEWELLERY
    • A44BBUTTONS, PINS, BUCKLES, SLIDE FASTENERS, OR THE LIKE
    • A44B11/00Buckles; Similar fasteners for interconnecting straps or the like, e.g. for safety belts
    • A44B11/25Buckles; Similar fasteners for interconnecting straps or the like, e.g. for safety belts with two or more separable parts
    • A44B11/2503Safety buckles
    • A44B11/2546Details
    • A44B11/2553Attachment of buckle to strap
    • A44B11/2557Attachment of buckle to strap with strap length adjustment

Description

1 79647
Nauhalukko
Keksinnön kohteena on laite nauhan tai ainakin sen toisen pään lukitsemiseksi halutulla nauhakiristyksellä. Laitetta voidaan käyttää erityisesti, mutta ei yksinomaan vaatekappaleiden nauhojen yhteydessä.
Keksinnön perustana oleva ongelma on ensisijassa se, että saadaan aikaan nauhalukko/-solki, joka osittain tarvitsee minimaalisen määrän käsintartuntaa, ja tämän lisäksi yksinkertaistaa tällaisten asennusten yhteydessä sen,että nauha, jolle se on tarkoitettu, pysyy siinä, osittain mahdollistaa nauhapituuden yksinkertaisen säädön jokapäiväisessä käytössä. Lisäksi vaatimuksena on, että solki/lukko voidaan valmistaa rationaalisesti käytettävissä olevalla massatuotantoteknii-kalla ja tarjoaa siten halvan vaihtoehdon myös tuotannon kannalta.
Tunnetaan monentyyppisiä nauhasolkia/-lukkoja, joilla luonnollisesti on hyviä puolia monessa suhteessa ja joita tästä syystä käytetään laajalti. Usein esiintyvä ärsyttävä asia johtuu kuitenkin siitä labyrinttijärjestelystä, jota käytetään kiinnitettäessä nauhan päätä viemällä se labyrintti-järjestelmään, joka käsittää useita puomeja. Esimerkki tällaisesta puomijärjestelystä tunnetaan ruotsalaisesta patenttijulkaisusta n:o 198 981.
Tällaisesta soljesta ulostyöntyvä vapaa nauhan pää on normaalisti suunnattu sisääntulevaa nauhaosaa vasten, mikä toisinaan aiheuttaa käsittelyvaikeuksia ja voi myös tuottaa määrättyjä esteettisiä haittoja.
Keksinnön tarkoituksena on tarjota vaihtoehto, joka olennaisesti eliminoi mainitut haitat ja joka täyttää myös alussa esitetyt yleiset vaatimukset.
2 79647
Keksintö saa siten aikaan laajimmassa merkityksessä laitteen, jolla voidaan lukita halutulla nauhakiristyksellä nauha, mieluummin vaatekappaleisiin kuuluva nauha. Laite käsittää vähintään yhden kappaleen, jossa on välineet nauhan toisen pään vastaanottamiseksi ja lukitsemiseksi ja jolle on ominaista, että mainituissa välineissä on joustava elementti, joka voi muodostaa nauhan vastaanottavan lu-kitusaukon kappaleessa.
Eräässä edullisessa suoritusmuodossa joustava elementti on muodostettu kappaleen kehyksestä ulospäin taivutettavaksi ja itsepalautuvaksi kieleksi.
Jotta joustavaa elementtiä voidaan käyttää optimaalisesti hyväksi, kielen kanssa yhdessä toimiva kehyksen lukituspinta sulautuu nauhan ohjauspintaan, joka on järjestetty ohjaamaan nauhan kuormitusta varten tarkoitettua osaa pääasiassa suo-: rassa kulmassa mainitun lukituspinnan tasoa vastaan ja pois päin kielen kehykseen yhdistetystä osasta.
On myös edullista järjestää kitkaa parantava järjestely, esimerkiksi hammastus kehyksen lukituspintaan ja/tai kielen lukituspintaan.
Eräässä sopivassa suoritusmuodossa kieli on ohuempi kuin kehys ja siitä puuttuu kehyksestä ulostyöntyvät osat, kun nauha ei ole lukitusaukossa.
Kitkaa parantava järjestely voidaan saada edullisesti aikaan siten, että kielen lukituspinta on järjestetty toimimaan yhdessä nauhan vastaanottavan aukon kynnyksellä varustetun sivun kanssa.
Eräässä yksinkertaisessa ja edullisessa suoritusmuodossa kielessä on olennaisesti Z-muotoinen osa, joka on järjestetty niin, että kielen toinen ulkopinta, ennen mainittua osaa, on pääasiassa kehyksen toisessa ulkopuolisessa, kehyk- 3 79647 sen paksuutta rajoittavassa tasossa, kun taas kielen toinen ulkosivu, mainitun osan jälkeen, on pääasiassa kehyksen toisessa paksuutta rajoittavassa tasossa.
Kieli ja kehyksen lukituspinta muodostavat raon, jonka koko vastaa mieluummin suunnilleen kynnyksen korkeutta ja ulottuu olennaisesti kynnykseen asti.
Paksuus vastaa sopivasti noin puolta kehyksen paksuutta ja rako on maksimaalisesti yhtä suuri kuin nauhan paksuus.
Koska kuormittamaton nauhan pää ulottuu vapaasti nauha-aukosta ja koska tavallisesti kehys on enemmän tai vähemmän pystysuorasti, tulee vapaa nauhan pää ulottumaan enemmän tai vähemmän automaattisesti suunnassa, joka osuu olennaisesti yhteen kuormitusta varten tarkoitetun, sisääntulevan nauhaosan suunnan kanssa.
Eräässä muunnelmassa voidaan ajatella, että kappale varustetaan kahdella mainitun tyyppisellä kehyksellä, jolloin ne ovat toistensa peilikuvia. Tällainen järjestely saa aikaan sen, että soikea voidaan käyttää sellaisen nauhan molempien päiden kiinnittämiseksi ja lukitsemiseksi, joka on sovitettu yhden tai useamman esineen ympärille.
Keksinnön mukaisesti voidaan kuitenkin vapaasti käyttää mitä tahansa järjestelyä sen kappaleen "toisessa" päässä, jonka "toisessa päässä" on mainittu kehys ja kieli.
Materiaalin kannalta, sekä tuotannon että aiotun toiminnan materiaaliominaisuuksien suhteen käytetään mieluummin muovi-materiaalia, esimerkiksi asetaalia kappaleen materiaalina.
Keksintöä selitetään lähemmin viitaten oheisiin piirustuksiin, joissa 4 79647 kuvio 1 esittää tasokuvaa soljesta, jossa on koirasosa, joka toimii yhdessä naarasosan kanssa. Kuviossa esitetään myös "peilikuva"-järjestely; kuvio 2 esittää naarasosaa, joka toimii yhdessä kuviossa 1 esitetyn koirasosan kanssa, kuvio 3 esittää kuvion 1 mukaista soikea sivukuvana, kuvio 4 esittää leikkauskuvaa kuvion 1 viivaa IV-IV pitkin, kuvio 5 esittää kuvion 1 mukaista nauhasolkea/-lukkoa, jonka koiras- ja naarasosa on sijoitettu vaatekappaleeseen; kuvio 6 esittää osittain hajotettuna kuvana mm. naarasosan kiinnitystä, kuviot 7-10 esittävät kuvion 4 mukaisen soljen periaatteellista toimintaa.
Kuvion 1 solki muodostuu yleisesti kappaleesta 10, jossa on kuvion yläpäässä kehys 11. Kehyksen paksuus määräytyy olennaisesti yhdensuuntaisten rajoitustasojen parista, joissa sivut 17 ja 19 ovat. Kehyksen toisesta osasta 12 (kuvio 4) lähtee kieli 13, joka ulottuu suurin piirtein vastapäätä olevan kehysosan 14 sisäpintaan 15 (kuvio 7). Kieli, joka on joustava ja jonka paksuus on pienempi kuin kehyksen paksuus, on poikkileikkaukseltaan Z-muotoinen, niin että sen alemmassa pitemmässä osassa on sivu 16, joka on samassa tasossa kuin kehyksen toinen sivu 17, kun taas sen ylemmässä lyhyemmässä sivussa on sen toinen sivu 18, joka on samassa tasossa kuin kehyksen toinen sivu 19. Kieli 13 sulautuu alaosassaan kappaleeseen 10, tai pikemminkin kehysosaan 12, joka muodostaa "saranan" kielen voiman vaikutuksen johdosta mahdollista liikettä varten kehyksen tasosta tai vast, sen "sisäistä" itsepalautuvaa liikettä varten. Kielen vapaa pää 20 on esitetyssä suoritusmuodossa kokonaan tasainen ja se päättyy pienellä etäisyydellä kehysosan 14 sisäpinnasta 15, joka on varustettu kynnyksellä 21, joka on yhtä korkea kuin on yllä mainittu pieni kielen päätypinnan 20 ja kehysosan 14 pinnan 15 välinen etäisyys. Kielen päätypinnassa oleva kulma 22 tulee siten sivuamaan kehysosan 14 kynnyksessä 21 olevaa kulmaa 23. Pinta 15 ja kynnys 21 määräävät yleisesti 5 79647 kehyksen nauhalukituspinnan. Tämän nauhanlukituspinnan taso suuntautuu olennaisesti 90° nauhan ohjauspinnan 35 suhteen. Nauhanlukituspinnan suuntaus on sellainen esitetyssä suoritusmuodossa, että se kulkee suorassa kulmassa nauhan yli, kun tämä on nauhan vastaanottavassa aukossa/raossa. Nauhan suuntaus vinosti on tietenkin myös mahdollista. Kuten nähdään kuvioista 7-10, on nauhan ohjauspinta 35 järjestetty ohjaamaan nauha poispäin kielen kehykseen yhdistetystä osasta 12.
Kuviossa 1 esitetyn kappaleen 10 alapäässä on sinänsä tunnettu koirasosa 24, joka on tarkoitettu toimimaan yhdessä samoin tunnetun, kuvion mukaisen naarasosan 25 kanssa. Viimeksi mainittu voidaan kiinnittää esim. kuvion 5 mukaisesti tavalla, joka esitetään kuviossa 6, vaatekappaleeseen 26, esim. käyttämällä nastaa 27.
Koiras-/naaraselementin käsittävän kiinnityslaitteen sijas-- ta kappale 10 voidaan tietenkin asettaa millä tahansa sopivalla tavalla esineeseen, jonka kanssa se on tarkoitettu toimimaan yhdessä, esim. niittaamalla.
On myös mahdollista muodostaa kappaleen 10 alaosa kehyksen 11 peilikuvaksi, kuten on esitetty katkoviivoilla 24'. Kuten alussa mainittiin, voidaan soikea käyttää tällöin molempia nauhan päitä varten.
Kynnyksen 21 sijasta tai sen täydennyksenä voi esiintyä muita kitkaa parantavia järjestelyjä, esim. hammastus 21* kehyksessä ja/tai kielessä 13.
Nauhalukolla kiinnitettävä nauha 28 pujotetaan siis kuvion 8 mukaisesti edestä lukon läpi nuolen suunnassa, jolloin kieli 13 saa hieman taipua. Niin pian kuin kieli päästetään irti, se pyrkii tulemaan kuviossa 9 esitettyyn asentoon ja nauhan automaattinen kulku nuolen 34 suunnassa vahvistaa kielen itsepalautuvaa ja lukitsevaa liikettä. Jos nauha ha 6 79647 lutaan kiristää voimakkaammin, on vedettävä vain nauhan vapaasta päästä 30. Tällöin kieli taipuu automaattisesti ulospäin kehyksestä 11 ja nauha 28 tulee nopeasti nauha-lukon läpi. Kun nauha päästetään, lukitus tapahtuu automaattisesti ja kiinnitysvoima kasvaa nauhaa vedettäessä.
Jos sitä vastoin on höllennettävä kiristystä nauhassa tai vapautettava nauha kokonaan, on kohdistettava paine kieleen, kuten esitetään kuviossa 10 ja samanaikaisesti vedettävä nauhaosaa 32 nuolen 33 suunnassa. Heti kun kieleen kohdistuva paine lakkaa, se joustaa takaisin lukitusasentoon.
Tässä asennossa nauha 28 on kehyksen ohjauspintaa 35 vasten. Tämä pinta 35 muodostaa, kuten mainittiin, suoran kulman lu-kituspinnan 15, 21 tason kanssa.

Claims (9)

1. Laite nauhan (28) lukitsemiseksi halutulla nauhajän-nityksellä, mieluummin vaatekappaleessa, joka laite käsittää vähintään yhden kappaleen (10), jossa on välineet nauhan toisen pään vastaanottamiseksi ja lukitsemiseksi, tunnettu siitä, että mainituissa välineissä on joustava elementti (13), joka voi muodostaa kappaleen nauhan vastaanottavan lukitusau-kon, ja joka on muodostettu kappaleessa (10) olevasta kehyksestä (11) ulospäin taivutettavaksi ja itsepalautuvaksi kieleksi.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laite, tunnettu siitä, että kielen kanssa yhdessä toimiva kehyksen lukituspinta (15, 21) sulautuu nauhan ohjauspintaan (35), joka on järjestetty ohjaamaan nauhan kuormitusta varten tarkoitettua osaa (32) pääasiassa suorassa kulmassa mainitun 1ukituspinnan tasoa vastaan ja poispäin kielen kehykseen yhdistetystä osasta (12).
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen laite, tunnettu siitä, että kitkaa parantava järjestely, esimerkiksi hammastus (21') on järjestetty kehyksen 1ukituspintaan (15, 21) ja/tai kielen 1uki tuspi ntaan (20).
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen laite, tunnettu siitä, että kieli on ohuempi kuin kehys ja siitä puuttuu kehyksestä uiostyöntyvät osat, kun nauha ei ole 1ukitusaukossa.
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen laite, tunnettu siitä, että kitkaa parantava järjestely on saatu aikaan siten, että kielen lukituspinta (20) on järjestetty toimimaan yhdessä nauhan vastaanottavan aukon kynnyksellä varustetun sivun (21 ) kanssa. β 79647
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen laite, tunnettu siitä, että kielessä on olennaisesti Z-muotoinen osa, joka on järjestetty niin, että kielen toinen ulkosivu (16), ennen mainittua osaa, on pääasiassa kehyksen (11) toisessa paksuutta rajoittavassa tasossa, kun taas kielen toinen ulkosivu, mainitun osan jälkeen, on pääasiassa kehyksen toisessa paksuutta rajoittavassa tasossa.
7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen laite, tunnettu siitä, että kieli (13) ja kehyksen lukituspinta (15) muodostavat raon, jonka paksuus vastaa suunnilleen kynnyksen korkeutta ja joka ulottuu olennaisesti kynnykseen asti.
7 79647
8. Patenttivaatimuksen 7 mukainen laite, tunnettu siitä, että kielen paksuus vastaa suunnilleen puolta kehyksen paksuutta ja että rako on maksimaalisesti yhtä suuri kuin nauhan paksuus.
9. Yhden tai useamman edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen laite, tunnettu siitä, että nauhan vastaanottava lukitusaukko on järjestetty ohjaamaan nauhan vapaa pää olennaisesti suunnassa, joka osuu yhteen kuormitusta varten tarkoitetun pään (32) suunnan kanssa siten, että nauhan pää (30) ulottuu vapaasti luk itu saukosta.
FI834827A 1982-12-29 1983-12-28 Bandlaos. FI79647C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE8207459A SE448270B (sv) 1982-12-29 1982-12-29 Anordning for att med onskad bandspenning lasa ett band, foretredesvis pa kledesplagg
SE8207459 1982-12-29

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI834827A0 FI834827A0 (fi) 1983-12-28
FI834827A FI834827A (fi) 1984-06-30
FI79647B true FI79647B (fi) 1989-10-31
FI79647C FI79647C (fi) 1990-02-12

Family

ID=20349185

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI834827A FI79647C (fi) 1982-12-29 1983-12-28 Bandlaos.

Country Status (4)

Country Link
DK (1) DK603383A (fi)
FI (1) FI79647C (fi)
NO (1) NO834768L (fi)
SE (1) SE448270B (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
SE8207459D0 (sv) 1982-12-29
DK603383D0 (da) 1983-12-28
NO834768L (no) 1984-07-02
FI79647C (fi) 1990-02-12
SE448270B (sv) 1987-02-09
SE8207459L (sv) 1984-06-30
FI834827A0 (fi) 1983-12-28
DK603383A (da) 1984-06-30
FI834827A (fi) 1984-06-30

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4035877A (en) Buckle
US5590443A (en) Nonslip slide buckle
US6145169A (en) Locking, removable belt clip
CA1158844A (en) Buckles
US4110847A (en) Quick fastening and adjusting safety clasp especially for safety helmets
CA2027720A1 (en) Belt
US4932104A (en) Separable buckle
US5307542A (en) Buckle for adjustably securing a belt or the like
ITTO990835A1 (it) Fibbia.
US4413465A (en) Stirrup adjusting and locking device
US4131976A (en) Buckle
ITSV970031A1 (it) Fibbia in particolare per la cinghia cingitallone di pinne da nuoto a scarpetta posteriormente aperta.
FI79647B (fi) Bandlaos.
US4175304A (en) Strap closure
US20220249887A1 (en) Harness spacer, harness including the same, and method of attaching a harness spacer
US6357092B1 (en) Double acting adjustable buckle
US2809408A (en) Buckles
US6830166B1 (en) Strap retention system and uses therefor
EP1267655B1 (en) Strap fastener
JPH0134604B2 (fi)
ES251186U (es) Dispositivo de inversion para un cinturon de seguridad
JP3844994B2 (ja) ベルト用止具の調節部
RU2118502C1 (ru) Регулировочно-соединительная система
CA1177625A (en) One piece plastic strap
KR970000878Y1 (ko) 차량용 어린이시트 구속장치의 구조

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: AB FIXFABRIKEN