FI79611C - Haolladdning med riktad spraengverkan. - Google Patents

Haolladdning med riktad spraengverkan. Download PDF

Info

Publication number
FI79611C
FI79611C FI870553A FI870553A FI79611C FI 79611 C FI79611 C FI 79611C FI 870553 A FI870553 A FI 870553A FI 870553 A FI870553 A FI 870553A FI 79611 C FI79611 C FI 79611C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
charge
cone
explosive
metal
lens
Prior art date
Application number
FI870553A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI79611B (fi
FI870553A0 (fi
FI870553A (fi
Inventor
Kari Kyroe
Original Assignee
Hackman Housewares Oy Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Hackman Housewares Oy Ab filed Critical Hackman Housewares Oy Ab
Priority to FI870553A priority Critical patent/FI79611C/fi
Publication of FI870553A0 publication Critical patent/FI870553A0/fi
Publication of FI870553A publication Critical patent/FI870553A/fi
Publication of FI79611B publication Critical patent/FI79611B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI79611C publication Critical patent/FI79611C/fi

Links

Landscapes

  • Pressure Welding/Diffusion-Bonding (AREA)

Description

1 79611
Suunnatun räjähdysvaikutuksen omaava ontelopanos Halladdning med riktad sprängverkan
Keksinnön kohteena on suunnatun räjähdysvaikutuksen omaava ontelopanos käsittäen varsinaisen panososan vaipan, sen sisään sovitetun räjähdysaineen, vaipan toiseen päähän sovitetun metallikartion ja toiseen päähän sovitetun aloite-panoksen, sekä aloitepanoksen vaipan, sen sisään sovitetun räjähdysaineen, aloitepanoksen päähän sovitetun räjäyttimen siten, että aloitepanoksen räjäytin on keskitetty tarkoin panoksen vaipan kanssa samankeskeiseksi ja että aloitepanos on keskitetty panososan vaipan ja metallikartion kanssa samankeskeiseksi siten, että panososan vaipan ja kartion yhteinen symmetria-akseli, sekä aloitepanoksen symmetria-akseli muodostavat yhden suoran, niin tarkoin kuin se käytännössä on mahdollista, ja että aloitepanoksen räjäyttimen ja panososan väliin on järjestetty samankeskisesti mainitun suoran kanssa räjähtämätön inertti linssi, ns. massalinssi, joka on sopivimmin kovaa, tasalaatuista puuta, puumassaa, muovia tai kipsiä.
Tämän tyyppisissä tunnetuissa ontelopanoksissa on hyödynnetty vain joko metallikartion osasta muodostuvaa suuri-nopeuksista, mutta lähes massatonta kärkisuihkua, jonka vaikutusetäisyys on noin 3-8 kertaa panoksen kaliberi-eli halkaisi jämittä, tai kaukovaikutteista noin 300 - 1000 kertaa panoksen kaliberimitan etäisyydeltä vaikuttavaa ontelopanosta, jossa vaikutus perustuu joko metallikartion osamassojen liike-energiaan (esim. suomalainen patentti n:o 66988) tai lähes koko metallikartion massasta muovatun, mutta suhteellisen pieninopeuksisen massa-ammuksen liike-::: energiaan (esim. suomalainen patentti n:o 66085).
2 79611
Keksinnön tarkoituksena on kehittää kaukovaikutteista, yhden massa-ammuksen muodostavaa ontelopanosta siten, että räjähdysaineontelon vuorausaineena voidaan käyttää useita eri metalleja ja että vuorausaineena käytetyn kartiometallin lähes koko massasta muovataan suurinopeuksinen ammus, jonka liikeenergiaa käytetään erilaisten esteiden murtamiseen.
Tämän tarkoituksen saavuttamiseksi on keksinnön mukainen ontelopanos tunnettu siitä, että massalinssin muoto ja siinä olevien kanavien muoto, koko, lukumäärä ja sijainti on valittu siten, että linssi oikaisee aloitepanoksessa palloaaltorinta-mana alkavan ja etenevän räjähdysaineen palorintaman sellaiseksi, että se metallikartion sisältävässä varsinaisessa panososassa etenee lähes tasomaisena, ja että ammuttavan kohteen suunnasta katsottuna ontelopanoksen kartion muoto on valittu siten, että suoraseinämäisen kartion avautumis-kulma seinämän suoralla osuudella on 155° - 175°.
Kartion suuresta avautumiskulmasta ja tasomaisesta räjähdysaineen palo- eli detonaatiorintamasta johtuen detonaatio-aallon suuntaa kuvaavan vektorin ja metallikartion kyljen välinen kulma on niin suuri kuin se käytännössä voi olla, jotta kartio vielä muovautuisi massa-ammukseksi.
Kartiokulman vaihtelurajat 155° - 175° johtuvat mm. seuraa-vista syistä: - käytettäessä hyvin muovaantuvia metalleja, kuten esim. kuparia voidaan käyttää pienempää kartiokulmaa, - huonommin muovaantuvan esim. niukkahiilisen teräksen kohdalla joudutaan käyttämään suurempaa kartiokulmaa mm. muovaantumisen aikana tapahtuvan muokkauslujittumisen takia.
3 79611
Seuraava sääntö pätee: Mitä pienempi on kartiokulma, sitä suurempi on muotoutuneen ammuksen suhteellinen venymä, ts. suhdeluku, ammuksen pituus suhteessa ammuksen halkaisijaan, kasvaa.
Kun suhdeluku on riittävän suuri, mistä tahansa metallista tehty kartio kuroutuu ammukseksi muovaantumisvaiheen aikana kahdeksi osaksi, ts. ammuksen helmaosa kuroutuu irti kärkiosasta.
Kartiokulmaan vaikuttaa myös käytetty räjähdysaine, lähinnä sen palo- eli detonaationopeus: Käytettäessä suuren detonaatio-nopeuden omaavaa räjähdysainetta joutudaan kartiokulmaa myös suurentamaan.
Tässä ontelopanoskeksinnössä on lähdetty siitä, että käytettäisiin räjähdysainetta, jonka detonaationopeus olisi noin 7700 - 8000 m/s.
Keksinnön mukaisessa ontelopanoksessa detonaatioaallon suunta-vektorin ja kartion kyljen välinen kulma koko kartion alueella on noin puolet kartion avautumiskulmasta, eli noin 75° - 90°, kun se vastaavissa aikaisemmin tunnetuissa ontelopanoksissa (esim. suomalaiset patentit n:ot 66085 ja 66988) varsinkin metallikartion helmaosissa, jolla alueella pääosa kartion massasta sijaitse, on vain noin 10° - 25°.
Keksinnön edullisessa sovellutusmuodossa ontelopanoksen kartio on metallia, sopivimmin kuparia, messinkiä tai niukkahiilistä terästä.
Vielä eräässä keksinnön edullisessa sovellutusmuodossa on mainitun suoran suuntaisella mielivaltaisella normaalilla räjähdysaineen paksuuden suhde kartion seinämäpaksuuteen käytetystä räjähdysaineesta ja kartiometallista, sekä metallin käsittelystä riippuen jopa 16 - 25:1, kun syntyneen ammuksen massa m ^ 0,90 x metallikartion massa M.
4 79611
Detonaatioaallon kohtaamiskulmalla kartioon nähden on räjäh-dysainelatauksen paksuuden ja kartion seinämäpaksuuden keskinäisen suhteen ohella suuri merkitys sille, kuinka suuren lähtönopeuden muotoutunut massa-ammus saavuttaa, ts. kuinka suuri osa räjähdysaineen räjähdysenergiasta siirtyy lentävän projektiilin liike-energiaksi. Ideaalitilanne syntyy silloin, kun tasorintamaperiaatteella toimiva räjähdysainelataus vuorataan suoralla metallisella ympyrälevyllä; tällöin detonaatio-aalto kohtaa metallilevyn sen koko alueella 90°:een kulmassa.
Levylle voidaan aikaansaada suurin mahdollinen lähtönopeus rikkomatta levyä; levystä ei kuitenkaan voida muotoilla ammusta, lentävää projektiilia, jonka lentorata ja -ominaisuudet ovat vakaat.
Keksinnön mukaiselle lähes koko kartion massasta muotoutuneelle ammukselle voidaan aikaansaada lähtönopeus, joka on noin puolet käytetyn räjähdysaineen detonaationopeudesta, käytännössä siis noin 3000 - 4000 m/s.
Keksinnön mukainen ontelopanos voidaan välimatkan päästä suunnata ja laukaista betoni- tai teräsestettä, tukkeutunutta kaivoskuilua, jääpätoa tai murrettavaa seinää kohti.
Keksinnön mukaisen ontelopanoksen kyky murtaa esteitä on ensisijaisesti seurausta ammuksen suuresta iskunopeudesta, sekä lähes koko kartiometallin ammukseksi muovatusta massasta ja toissijaisesti ammuksen muodosta, pintakovuudesta, ammuksen aiheuttamasta iskupinta-alasta jne.
5 79611
Panoksen räjäyttämällä muovatusta metallikartiosta muotoutunut massa-ammus singotaan suurella nopeudella kohti estettä, johon se törmäyshetkellä tunkeutuu, siihen asti kunnes ammuksen tunkeutumisessa vähenevä, massan aiheuttama pintapaine tai puristusjännitys ei enää miltään osin ylitä kohteen materiaalista riippuvaa leikkaus- tai murtojännitysrajaa ammuksen ja kohteen kosketuskohdassa tai sen välittömässä läheisyydessä.
Keksintö käy tarkemmin selville seuraavasta selvityksestä ja oheisista piirustuksista, joissa: kuvio 1 esittää keksinnön mukaista ontelopanosta aloite- panoksen suunnasta ylhäältäpäin viistosti katsottuna, kuvio 2 esittää kuvion 1 mukaisen ontelopanoksen sivuleikkaus- kuvaa ja kuvio 3 selvittää keksinnön mukaisen, tasorintamaperiaatteella toimivan ontelopanoksen toiminnallista periaatetta.
Kuvioiden 1 ja 2 mukaisesti ontelopanokseen A kuuluu panososan 1 vaippa 2, sen sisään sovitettu räjähdysaine 3, vaipan 2 toiseen päähän sovitettu metallikartio 4 ja toiseen päähän sovitettu aloitepanos 5.
Kuvioiden 1 ja 2 mukaisesti aloitepanokseen 5 kuuluu aloite-panoksen 5 vaippa 6, sen sisään sovitettu räjähdysaine 7, aloitepanoksen 5 vaipan 6 toiseen päähän sovitettu massalinssi 8 ja toiseen päähän sovitettu räjäytin 9.
Kuvioiden 1 ja 2 mukaisesti massalinssi 8 on muotoiltu siten, ja linssissä 8 olevien kanavien 10 muoto, koko, lukumäärä ja sijainti valittu niin, että ontelopanoksen A detonaatioaalto etenee massalinssin 8 jälkeen varsinaisessa panososassa 1 6 79611 kuviossa 3 esitetyllä tavalla lähes tasomaisesti.
Aloitepanoksen 5 vaipan 6, massalinssin 8 ja räjäyttimen 9 yhteinen symmetria-akseli muodostaa panososan 1 vaipan 2 ja kartion 4 yhteisen symmetria-akselin kanssa yhden suoran niin tarkoin kuin se käytännössä on mahdollista.
Kuvion 3 mukaisesti detonaatioaallon suuntaverktorin D ja metallikartion 4 suoran kyljen välinen kulma = 2o(/2 = 155° - 175°/2 (20( = kartion avautumiskulma); kartion 4 pyöris-tyssäteen r alueella suuntavektorin D ja kartion 4 kaarevan kyljen välinen kulma on 20(/2 < /& < 90°; ts.0f<./3< 90°.
Kuvion 3 mukaisesti syttymispisteestä sp palloaaltona alkava räjähdysaineen 7 palorintama on inertillä massalinssillä 8 oikaistu siten, että palorintama kohtaa ontelopanoksen A panososan 1 metallikartion 4 kärjen ajan t^ kuluttua sytty-mishetkestä (tp = 0) ja saavuttaa kartion reunaosat ajassa t2.
Suuresta kartion 4 avautumiskulmasta 2o< ja oikaistusta tasomaisesti kartion 4 kohtaavasta räjähdysaineen 3 detonaatiorin-tamasta johtuen aikaero dt kartion 4 kärkiosan ja helmaosan välillä muodostuu pieneksi.
Aikaero dt, jonka suuruuteen vaikuttaa lisäksi ontelopanoksen A halkaisija eli kaliberi, on valittu siten, että se riittää aiheuttamaan ontelopanoksen A räjähtäessä, sen kartion 4 muotoutumisen massa-ammukseksi kuvion 3 kohdissa I - III esitetyllä tavalla.
Käyttämällä suurta avautumiskulmaa 2<χ ja tasomaisesti etenevää detonaatiorintamaa on minimoitu se muodonmuutostyö, joka tarvitaan, että ontelopanoksen metallikartiosta räjähdyspaine-muovausta hyväksikäyttäen voidaan aikaansaada lentävä, halut- ? 79611 tuun kohteeseen etukäteen suunnattava, lentovaiheen aikana stabiilisti käyttäytyvä projektiili, massa-ammus.
Muodonmuutostyön minimoinnilla voidaan saavuttaa seuraavia etuja: (1) kartion räjäyttämällä tapahtuva massa-ammukseksi muovaaminen on ilmiönä luotettavasti toistettavissa, vaikka ontelopanoksessa, sen rakenteessa olisikin vähäisiä valmistus-, raaka-aine tmv. virheitä, ts. massa-ammuksen rikkoontumisen todennäköisyys muovaantumisvaiheen aikana on pieni, (2) ontelopanoksen kartioaineena voidaan käyttää puhdasta muokattua kuparia huonommin muovaantuvia metalleja, kuten eräitä messinki- ja teräslaatuja, (3) muodonmuutostyön minimoimisesta johtuen voidaan räjähdys-ainelatauksen paksuus mitoittaa suhteessa latauksen ontelon vuorausaineena käytetyn kartion seinämäpaksuuteen nähden aikaisempia tunnettuja keksintöjä suuremmaksi.
Kun suomalaisen patentin n:o 66085 mukaisen keksinnön patenttivaatimuksissa todetaan, että räjähdysaineen paksuuden suhde metallikartion paksuuteen nähden kartion mielivaltaisella normaalilla on 12:1, voi keksinnön mukaisessa rakenteessa räjähdysainepaksuuden S2 suhde metallikartion seinämäpaksuuteen s^ olla suoran t suuntaisella mielivaltaisella normaalilla käytetystä räjähdysaineesta ja kartiometallista, sekä metallin käsittelystä riippuen 16 - 25:1, kun syntyneen ammuksen massa m 0,90 x metallikartion massa M. (kuvio 3).
Räjähdysainepaksuuden suhteellinen lisääminen metallikartion seinämäpaksuuteen nähden merkitsee sitä, että kartiossa rauova- s 79611 tulle massa-ammukselle voidaan saada aikaisempiin vastaaviin keksintöihin nähden huomattavasti suurempi lähtönopeus.
Ammuksen suuri lentonopeus antaa ontelopanokselle aikaisempia vastaavia keksintöjä paremman kyvyn murtaa erilaisia esteitä ja aikaansaa näin huomattavan parannuksen mm. kaivoksissa tukkeutuneiden tai holvautuneiden kuilujen avaamisessa käytettyjen ontelopanosten tehojen suhteen.

Claims (3)

9 79611
1. Suunnatun räjähdysvaikutuksen omaava ontelopanos (A) käsittäen varsinaisen panososan (1) vaipan (2), sen sisään sovitetun räjähdysaineen (3), vaipan (2) toiseen päähän sovitetun metallikartion (4) ja toiseen päähän sovitetun aloitepanoksen (5), sekä aloitepanoksen (5) vaipan (6), sen sisään sovitetun räjähdysaineen (7), aloitepanoksen (5) päähän sovitetun rä-jäyttimen (9) siten, että aloitepanoksen (5) räjäytin (9) on keskitetty tarkoin panoksen (5) vaipan (6) kanssa samankeskei-seksi ja että aloitepanos (5) on keskitetty panososan (1) vaipan (2) ja metallikartion (4) kanssa samankeskeiseksi siten, että panososan (1) vaipan (2) ja kartion (4) yhteinen symmetria-akseli, sekä aloitepanoksen (5) symmetria-akseli muodostavat yhden suoran (/), niin tarkoin kuin se käytännössä on mahdollista, ja että aloitepanoksen (5) räjäyttimen (9) ja panososan (1) väliin on järjestetty samankeskisesti mainitun suoran (/) kanssa räjähtämätön inertti linssi, ns. massalinssi (8), joka on sopivimmin kovaa, tasalaatuista puuta, puumassaa, muovia tai kipsiä, tunnettu siitä, että massalinssin (8) muoto ja siinä olevien kanavien (10) muoto, koko, lukumäärä ja sijainti on valittu siten, että linssi (8) oikaisee aloite-panoksessa (5) palloaaltorintamana alkavan ja etenevän räjähdysaineen (7) palorintaman sellaiseksi, että se metallikartion (4) sisältävässä varsinaisessa panososassa (1) etenee lähes tasomaisena, ja että ammuttavan kohteen suunnasta katsottuna ontelopanoksen (A) kartion (4) muoto on valittu siten, että suoraseinämäisen kartion avautumiskulma (2c?C) seinämän suoralla osuudella on 155° - 175°.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen ontelopanos, tunnet-t u siitä, että ontelopanoksen (A) kartio (4) on metallia, sopivimmin kuparia, messinkiä tai niukkahiilistä terästä. 10 7961 1
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen ontelopanos, tunnettu siitä, että suoran (/) suuntaisella mielivaltaisella normaalilla räjähdysaineen (3) paksuuden S2 suhde kartion (4) seinämäpaksuuteen s^ on käytetystä räjähdysaineesta (3) ja kartiometallista, sekä metallin käsittelystä riippuen jopa 16 - 25:1, kun syntyneen ammuksen massa m > 0,90 x metallikartion massa M. 11 79611
FI870553A 1987-02-11 1987-02-11 Haolladdning med riktad spraengverkan. FI79611C (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI870553A FI79611C (fi) 1987-02-11 1987-02-11 Haolladdning med riktad spraengverkan.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI870553 1987-02-11
FI870553A FI79611C (fi) 1987-02-11 1987-02-11 Haolladdning med riktad spraengverkan.

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI870553A0 FI870553A0 (fi) 1987-02-11
FI870553A FI870553A (fi) 1988-08-12
FI79611B FI79611B (fi) 1989-09-29
FI79611C true FI79611C (fi) 1990-01-10

Family

ID=8523921

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI870553A FI79611C (fi) 1987-02-11 1987-02-11 Haolladdning med riktad spraengverkan.

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI79611C (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI79611B (fi) 1989-09-29
FI870553A0 (fi) 1987-02-11
FI870553A (fi) 1988-08-12

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US3978796A (en) Focused blast-fragment warhead
US2809585A (en) Projectile for shaped charges
US4648323A (en) Fragmentation munition
EP3105533B1 (en) Shock-resistant fuzewell for munition
EP2279388B1 (en) Methods and apparatus for high-impulse fuze booster
US5939663A (en) Method for dispersing a jet from a shaped charge liner via multiple detonators
US20030164109A1 (en) Polar ejection angle control for fragmenting warheads
US6494139B1 (en) Hole boring charge assembly
US4967666A (en) Warhead against fortified or armored targets, particularly for damaging runways, roadway pavings, bunker walls or the like
US4768440A (en) Warhead for missiles
US5320044A (en) Three radii shaped charge liner
US6135028A (en) Penetrating dual-mode warhead
EP1221016B1 (en) Method for blasting a snow or ice formation, particularly for avalanche control
CZ20004064A3 (cs) Hlavice střely, způsob jejího nasazení a pouľití
RU2018779C1 (ru) Осколочно-фугасный снаряд (его варианты)
US7621221B2 (en) Double explosively-formed ring (DEFR) warhead
US4481886A (en) Hollow charge
RU2268456C2 (ru) Стенобойная боеголовка
FI79611C (fi) Haolladdning med riktad spraengverkan.
EP0275685B1 (en) Discarding sabots
US9982979B2 (en) Device and method for controlled fragmentation by means of temperature-activatable notch charges
US6167811B1 (en) Reverse initiation device
US2672094A (en) Fuze
Waggener The evolution of air target warheads
US4510870A (en) Charge liner construction and method

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: HACKMAN HOUSEWARES OY AB