FI79237C - Baeranordning. - Google Patents

Baeranordning. Download PDF

Info

Publication number
FI79237C
FI79237C FI882539A FI882539A FI79237C FI 79237 C FI79237 C FI 79237C FI 882539 A FI882539 A FI 882539A FI 882539 A FI882539 A FI 882539A FI 79237 C FI79237 C FI 79237C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
carrier
body structure
harness
belt
distance
Prior art date
Application number
FI882539A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI882539A0 (fi
FI79237B (fi
Inventor
Ossi Ruohoniemi
Original Assignee
Ossi Ruohoniemi
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Ossi Ruohoniemi filed Critical Ossi Ruohoniemi
Priority to FI882539A priority Critical patent/FI79237C/fi
Publication of FI882539A0 publication Critical patent/FI882539A0/fi
Priority to NO89892157A priority patent/NO892157L/no
Application granted granted Critical
Publication of FI79237B publication Critical patent/FI79237B/fi
Publication of FI79237C publication Critical patent/FI79237C/fi

Links

Landscapes

  • Portable Outdoor Equipment (AREA)
  • Transition And Organic Metals Composition Catalysts For Addition Polymerization (AREA)

Description

1 79237
Kantolaite
Keksintö koskee kantolaitetta, joka on tarkoitettu asetettavaksi henkilön selkään taakkojen kuljetusta varten 5 ja joka käsittää: runkorakenteen, jonka ensimmäiselle puolelle on tarkoitettu kiinnitettäväksi reppuosa tai vastaava; kantovaljaat, jotka on kiinnitetty kahdesta pisteestä sekä runkorakenteen ylä- että alaosaan sen toiselle puolelle; ja lantiovyön, joka on kiinnitetty runkorakenteen 10 alaosaan samalle puolelle kuin kantovaljaat.
Tavanomaisessa ns. rinkkamaisessa kantolaitteessa kantovaljaiden yläpäät on kiinnitetty suoraan rinkan rungon yläosaan kahdesta pisteestä ja rinkkaa kantavan henkilön hartiat tai selän yläosa nojaa rungossa olevaan peh-15 musteeseen. Lantiovyö on puolestaan kiinnitetty rungon alaosaan niinikään kahdesta pisteestä, jotka ovat kaukana toisistaan, yleensä aivan rungon sivuilla. Tällainen järjestely estää vartalon kiertoliikkeen sekä ylhäältä että alhaalta ja rinkka painaa jatkuvasti selkää. Tällaiseen 20 rinkkaan on myös vaikea järjestää riittävän hyviä säätö-mahdollisuuksia, niin että rinkka sopisi erikokoisille käyttäjille ja "istuisi" selässä oikeassa asennossa.
Edellä kuvattuja haittoja on pyritty osittain poistamaan ns. anatomic-tyyppisellä järjestelmällä, jossa kan-25 tovaljaiden yläpäät on kiinnitetty rungon yläosaan yhdestä pisteestä järjestelmän vastatessa pääosiltaan muuten yllä kuvattua rinkkamaista kantolaitetta. Tässä hartioiden liike on vapaa ja taakka pyrkii liikkumaan selässä lantion liikkeiden mukaan. Kuitenkin taakka on jatkuvasti kiinni 30 selässä ja säätömahdollisuudet ovat puutteelliset kuten rinkkamaisessa kantolaitteessa.
Esillä olevan keksinnön tarkoituksena on poistaa edellä kuvatut epäkohdat lähtien liikkeelle rinkkamaisesta kantolaitteesta. Tämä tehtävä ratkaistaan keksinnön mukai-35 sella kantolaitteella, jolle on tunnusomaista, että kanto- 2 79237 valjaat, jotka muodostavat kaksi suljettua silmukkaa, on järjestetty runkorakenteen yläosasta erilleen kahden toisistaan vaakasuunnassa välimatkan päässä olevan pituudeltaan portaattomasti säädettävän jäykän ylätuen avulla, 5 jotka on sovitettu kantovaljaiden ja runkorakenteen yläosien välille ja jotka kantolaitteen käyttöasennossa ovat pienemmässä kuin 45°:n kulmassa vaakatasoon nähden, jolloin yksinomaan kantovaljaat muodostavat tuen henkilön hartioita ja selän yläosaa varten; vierekkäisten ylätukien 10 välille on sovitettu ylätukien asennonsäätö- ja lukitus-elimet ylätukien kantovaljäiden puoleisten päiden välisen etäisyyden säätämiseksi ja ylätukirakenteen jäykistämiseksi; ja lantiovyö on kiinnitetty runkorakenteen alaosaan oleellisesti yhdestä pisteestä ja välimatkan päähän run-15 korakenteen muodostamasta tasosta kantolaitteen käyttäjän vapaan lantioliikkeen sallimiseksi.
Keksintö perustuu ajatukseen saada taakka kokonaan erilleen kantajan selästä, jolloin kantajan keho on kosketuksissa pelkästään kantovaljäisiin ja lantiovyöhön, ja 20 kiinnittää lantiovyö ja uudella tavalla muodostetut jokaiselle sopivat kantovaljaat runkorakenteeseen siten, että koko keho pääsee liikkumaan taakkaa kannettaessa suhteellisen vapaasti.
Keksinnön mukainen kantolaite mahdollistaa portaat-25 toman selän ja taakan välisen etäisyyden säädön ja mahdollistaa lantion mahdollisimman vapaan liikkeen huolimatta siitä, että osa painosta on keskitetty lantiovyön varaan.
Tutkimusten mukaan taakan kanssa liikuttaessa on lantion vapaa liike tärkeämpää kuin hartialinjan vapaa 30 liike, sillä tuettaessa kantolaite lantion mukaan liikkuvaksi, kuten tunnetussa rinkkamaisessa kantolaitteessa, taakka pyrkii tekemään lantion liikkeen mukaista haitallisen suurta liikettä.
Kyseessä oleva kantolaite mahdollistaa myös koko 35 vartalon normaalit liikkeet, sillä myös hartioiden liike 3 79237 on vapaa pystysuunnassa sen ansiosta, että taakka on erillään hartioista.
Tässä on todettava se tärkeä seikka, ettei pelkästään lantioiden vapaata liikettä voida järjestää kunnolla, 5 elleivät hartiat ole vapaana taakan puristuksesta. Tämä on kuitenkin mahdollista esillä olevan keksinnön perusajatusta noudattaen.
Keksinnön mukainen uusi kantolaite mahdollista lisäksi pitemmät ja vapaammat askeleet, vähentää hikoilua 10 ja energian kulutusta, ja estää hiertymien syntymiset.
Tämä uusi kantolaite voidaan myös säätää yksilöllisesti jokaiselle käyttäjälle sopivaksi.
Seuraavaksi keksintöä selitetään lähemmin sen yhden edullisen toteutusesimerkin avulla viitaten oheiseen pii-15 rustukseen, jossa kuvio 1 esittää keksinnön mukaista kantolaitetta perspektiivikuvana edestä nähtynä, kuvio 2 sivulta nähtynä, kuvio 3 päältä nähtynä, ja 20 kuvio 4 lantiovyön kiinnitystä runkorakenteeseen sivulta nähtyntä.
Piirustuksessa on esitetty kantolaite, joka käsittää levymäisen runkorakenteen, ns. selkälevyn 1, jonka yhdelle puolelle kiinnitetään reppuosa tai vastaava (ei esi-25 tetty piirustukeissa); kantovaljaat 2, jotka on kiinnitetty "kaksipistekiinnityksellä" sekä selkälevyn 1 ylä- että alaosaan toiselle puolelle kuin reppuosa; sekä lantiovyön 3, joka on kiinnitetty selkälevyn 1 alaosaan ja luonnollisesti samalle puolelle kuin kantovaljaat 2.
30 Kantovaljaat 2 muodostavat kaksi suljettua silmuk kaa, jotka on järjestetty selkälevyn 1 yläosasta erilleen kahden toisistaan vaakasuunnassa välimatkan päässä olevan pituudeltaan portaattomasti säädettävän jäykän ylätuen 4 avulla, jotka on sovitettu kantovaljäiden 2 ja selkälevyn 35 1 yläosien välille ja jotka kantolaitteen käyttöasennossa 4 79237 on tarkoitettu olemaan pienemmässä kuin 45°C:n kulmassa vaakatasoon nähden, mieluiten lähellä vaakatasoa olevassa asennossa. Tällä järjestelyllä yksinomaan kantovaljaat 2 muodostavat tuen henkilön hartioita ja selän yläosaa var-5 ten, koska selkä ei tule kosketuksiin selkälevyn 1 kanssa.
Ylätuet 4 muodostuvat edullisimmin kahdesta pääty-putkesta 4a ja 4b sekä näiden välisestä väliputkesta 4c, jonka halkaisija on päätyputkien 4a ja 4b halkaisijaa suurempi ja joka on kierreotteessä päätyputkien 4a ja 4b 10 kanssa, joista toinen on varustettu vasenkätisellä kierteellä ja toinen oikeakätisellä kierteellä, jolloin ylä-tukien 4 pituutta eli kantovaljäiden 2 etäisyyttä selkä-levystä 1 voidaan säätää väliputkia 4c kiertämällä. Kun ylätuet 4 ovat tällaiset putkimaiset, voidaan kantoval-15 jaat 2 kiinnittää yläosastaan selkälevyn 1 yläosaan ylä-tukien 4 läpi johdetuilla remmeillä (ei esitetty piirustuksessa ).
Vierekkäisten ylätukien 4 välille on sovitettu yli-tukien 4 vastakkaisiin päihin kiinnitetyt ylätukien asen-20 nonsäätö- ja lukitusremmit 5, jotka menevät ristiin ylätukien 4 muodostaman tason keskikohdassa, ts. kummankin ylätuen 4 selkälevyn 1 puoleiseen päähän kiinnitetty remmi 5 on kiinnitetty toisesta päästään viereisen ylätuen kan-tovaljaiden 2 puoleiseen päähän, jolloin remmit 5 yhdessä 25 ylätukien 4 kanssa muodostavat kaksi kolmiota mainittuun tasoon. Ristikkäisten asennonsäätö- ja lukitusremmien 5 ja niissä olevien solkien 6 avulla voidaan säätää ylätukien 4 kantovaljäiden 2 puoleisten päiden välinen maksi-mietäisyys (käyttäjän kaula-aukon suuruus) haluttuun ar-30 voon. Joustavilla remmeillä 5 ei tässä tapauksessa olees-tetty ylätukien 4 mainittujen päiden siirtymistä maksimi-etäisyyttä pienemmälle etäisyydelle, mutta kantolaitetta käytettäessä remmit 5 yhdessä ylätukien 4 ja käyttäjän kaulan kanssa muodostavat käyttäjän selän ja kantolaitteen 35 selkälevyn 1 välille jäykän tasopinnan, joka kuitenkin 5 79237 mahdollistaa käyttäjän hartioiden pystyliikkeen kantolait-teen suhteen. Nämä kaksi kolmiota muodostavat esteen kan-tolaitteen käyttäjästä ulospäin suuntautuvalle liikkumiselle käyttäjän kaulan muodostaessa esteen kantolaitteen 5 liikkumiselle käyttäjää kohti.
Kantovaljaat 2 on kiinnitetty selkälevyn 1 alaosaan sen reunoille kahdella pikalukitussoljella 7. Kun pikalu-kitussoljet 7 ovat löysättynä, voidaan kantovaljäiden 2 pituutta säätää solkien 8 avulla siten, että kantovaljai-10 den 2 pituus edessä ja takana (käyttäjän rinnan ja selän puolella) muuttuu yhtä paljon. Tällöin kuitenkin ylätukien 4 ja selkälevyn 1 välinen pystysuuntainen kulma ja kanto-valjaiden 2 etäisyys selkälevystä 1 muuttuu. Tätä kulman ja etäisyyden muutosta on mahdollista kompensoida tai li-15 sätä liikuttelemalla kantovaljaita 2 soijissa 7 niiden ollessa löysättynä ja solkien 8 ollessa lukittuna seuraaval-la tavalla:
Vedettäessä kantovaljaita 2 etupuolelta alaspäin, pitenevät kantovaljaat 2 vastaavasti takapuolella, jolloin 20 selkälevyn 1 ja kantovaljaiden 2 välinen etäisyys pienenee mainitun kulman muuttuessa vastaavasti; ja vastaavasti kantovaljaita 2 etupuoleltla ylöspäin vedettäessä lyhenevät kantovaljaat 2 takapuolella, jolloin selkälevyn 1 ja kantovaljäiden 2 välinen etäisyys kasvaa mainitun kulman 25 muuttuessa niinikään tätä vastaavasti. Siis edellä kuvattujen pikalukitussolkien 7 ja pituudensäätösolkien 8 avulla voidaan säätää kantovaljaiden 2 pituutta, niiden etäisyyttä selkälevystä sekä ylätukien 4 ja selkälevyn 1 välistä pystysuuntaista kulmaa.
30 Lisäksi kun ylätukien 4 kiinnityspisteet selkäle- vyyn 1 järjestetään korkeusasemaltaan säädettäväksi, sinänsä tunnettujen korkeudensäätövälineiden avulla (ei esitetty piirustuksessa), on ylätukien 4 asentoa mahdollista säätää hyvin useaan asentoon selkälevyyn 1 ja kantovaljai-35 siin 2 nähden. Tällä säätömahdollisuudella lisätään samal- 6 79237 la kantovaljäiden säätömahdollisuuksia siten, että jokaiselle löytyy sopiva, anatomisesti paras mahdollinen asento.
Kantovaljaat 2 on lisäksi varustettu tässä esimerk-5 kitapauksessa niiden etuosat yhdistävällä rintaremmillä 9, joilla kantovaljäiden 2 etuosien etäisyyttä toisistaan voidaan säätää. Kantovaljaat 2 varustetaan myös aina har-tiapehmusteilla 10.
Lantiovyö 3 on kiinnitetty selkälevyn 1 alaosaan 10 yhdestä pisteestä selkälevyn 1 ja lantiovyön 3 väliin sijoitettavan pehmusteen 11 välityksellä välimatkan päähän selkälevyn 1 muodostamasta tasosta kantolaitteen käyttäjän vapaan lantioliikkeen sallimiseksi ja samalla pehmustuksen aikaansaamiseksi. Lantiovyön 3 on järjestetty korkeusase-15 maltaan säädettäväksi ja tässä esimerkkitapauksessa säätö on toteutettu lantiovyön kiinnitysremmin 12 ja selkälevys-sä 1 olevien useiden eri korkeudella olevien reikien 13 avulla siten, että kiinnitysremmi 12 on johdettu selkälevyn 1 läpi halutulla korkeudella olevasta reiästä 13 ja 20 johdettu ulos tätä ylempänä olevasta toisesta reiästä 13 ja kiinnitetty selkälevyssä 1 olevan remmin 14 solkeen 15 (kuviot 1 ja 4). Lantiovyö 3 on varustettu lisäksi remmillä 16, jolla lantiovyö 1 on kiristettävissä alhaalta sel-kälevyyn 1 sen alareunaan kiinnitetyn remmin 17 solkeen 25 18.
Edellä kuvatulla tavalla on aikaansaatu kantolaite, jossa kantolaitteen käyttäjän kehoon kosketuksissa olevat elimet, so. kantovaljaat 2 ja lantiovyö 3 saadaan täysin erilleen runkorakenteesta 1 ja kannettavasta taakasta, ja 30 tämän sekä siinä käytetyn "kolmipistekiinnityksen" avulla mahdollistetaan kantolaitetta kantavan henkilön normaalit kehon liikkeet.

Claims (9)

1. Kantolaite, joka on tarkoitettu asetettavaksi henkilön selkään taakkojen kuljetusta varten ja joka kä- 5 sittää: - runkorakenteen (1), jonka ensimmäiselle puolelle on tarkoitettu kiinnitettäväksi reppuosa tai vastaava, - kantovaljaat (2), jotka on kiinnitetty kahdesta pisteestä sekä runkorakenteen (1) ylä- että alaosaan sen 10 toiselle puolelle, ja - lantiovyön (3), joka on kiinnitetty runkorakenteen (1) alaosaan samalle puolelle kuin kantovaljaat (2), tunnettu siitä, että - kantovaljaat (2), jotka muodostavat kaksi suljet- 15 tua silmukkaa, on järjestetty runkorakenteen (1) yläosasta erilleen kahden toisistaan vaakasuunnassa välimatkan päässä olevan pituudeltaan portaattomasti säädettävän jäykän ylätuen (4) avulla, jotka on sovitettu kantovaljäiden ja runkorakenteen yläosien välille ja jotka kantolaitteen 20 käyttöasennossa ovat pienemmässä kuin 45°:n kulmassa vaakatasoon nähden, jolloin yksinomaan kantovaljaat muodostavat tuen henkilön hartioita ja selän yläosaa varten, - vierekkäisten ylätukien (4) välille on sovitettu ylätukien asennonsäätö- ja lukituselimet (5) ylätukien 25 kantovaljäiden puoleisten päiden välisen etäisyyden sää tämiseksi ja ylätukirakenteen jäykistämiseksi, ja - lantiovyö (3) on kiinnitetty runkorakenteen (1) alaosaan oleellisesti yhdestä pisteestä ja välimatkan päähän runkorakenteen muodostamasta tasosta kantolaitteen 30 käyttäjän vapaan lantioliikkeen sallimiseksi.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen kantolaite, tunnettu siitä, että kumpikin ylätuki (4) muodostuu kahdesta päätyputkesta (4a, 4b) ja näiden välisestä väliputkesta (4c), jonka halkaisija on päätyputkien hal- 35 kaisijaa suurempi ja joka on kierreotteessa päätyputkien 8 79237 (4a, 4b) kanssa, joista toinen on varustettu vasenkätisellä ja toinen oikeakätisellä kierteellä, jolloin ylätuen (4) pituutta voidaan säätää väliputkea (4c) kiertämällä.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen kantolaite, 5 tunnettu siitä, että kantovaljaat (2) on kiinnitetty yläosastaan runkorakenteen (1) yläosaan putkimaisten ylätukien (4) läpi johdetuilla remmeillä.
4. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen kantolaite, tunnettu siitä, että ylätukien (4) 10 kiinnityspisteet tukirakenteeseen (1) on järjestetty korkeusasemaltaan säädettäväksi sinänsä tunnetuilla korkeu-densäätövälineillä.
5. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen kantolaite, tunnettu siitä, että ylätukien asen- 15 nonsäätö- ja lukituselimet muodostuvat ylätukien (4) vastakkaisiin päihin kiinnitetyistä säätö- ja lukitusremmeis-tä (5), jotka menevät ristiin ylätukien muodostaman tason keskikohdassa ja muodostavat siten mainittuun tasoon kaksi kolmiota yhdessä ylätukien (4) kanssa.
6. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen kantolaite, tunnettu siitä, että lantiovyö (3) on kiinnitetty runkorakenteen (1) alaosaan runkorakenteen ja lantiovyön väliin sijoitettavan pehmusteen (11) välityksellä mainitun välimatkan ja samalla pehmustuksen ai- 25 kaansaamiseksi.
7. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen kantolaite, tunnettu siitä, että lantiovyö (3) on järjestetty korkeusasemaltaan säädettäväksi.
7 79237
8. Patenttivaatimuksen 7 mukainen kantolaite, 30 tunnettu siitä, että lantiovyön (3) korkeussäätö on järjestetty lantiovyön (3) kiinnitysremmin (12) ja runkorakenteeseen (1) eri korkeudelle tehtyjen useiden reikien (13) avulla, joihin kiinnitysremmi (12) sovitetaan.
9 79237
FI882539A 1988-05-30 1988-05-30 Baeranordning. FI79237C (fi)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI882539A FI79237C (fi) 1988-05-30 1988-05-30 Baeranordning.
NO89892157A NO892157L (no) 1988-05-30 1989-05-29 Baereanordning.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI882539A FI79237C (fi) 1988-05-30 1988-05-30 Baeranordning.
FI882539 1988-05-30

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI882539A0 FI882539A0 (fi) 1988-05-30
FI79237B FI79237B (fi) 1989-08-31
FI79237C true FI79237C (fi) 1989-12-11

Family

ID=8526539

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI882539A FI79237C (fi) 1988-05-30 1988-05-30 Baeranordning.

Country Status (2)

Country Link
FI (1) FI79237C (fi)
NO (1) NO892157L (fi)

Families Citing this family (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NO20050479D0 (no) * 2005-01-27 2005-01-27 Sverre Moller Baeresystem
US9314113B1 (en) 2015-01-15 2016-04-19 Lisbeth Hals Lehan Child carrier having adjustable seat coupling

Also Published As

Publication number Publication date
NO892157L (no) 1989-12-01
FI882539A0 (fi) 1988-05-30
NO892157D0 (no) 1989-05-29
FI79237B (fi) 1989-08-31

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4600134A (en) Dual carrying pouch
US4878606A (en) Harness for shoulder supported bag
CN102648808B (zh) 儿童背带
US3938718A (en) Backpack frame and assembly
US4436233A (en) Baby carrier
US6179188B1 (en) External frame backpack with flexible harness
AU765141B2 (en) Improvement in tramper's pack
US3167068A (en) Upright lumbo-sacral traction system
US5662597A (en) Gravity traction device
ES2771851T3 (es) Mochila con cinturones abdominales ajustables
JPH0157567B2 (fi)
US5413552A (en) Arm sling with humeral stabilizer
US6866174B2 (en) Baby carrier with swivel action
AU2015377212A1 (en) Child carrier having adjustable seat coupling
US4389005A (en) Infant carrier
US3827612A (en) Adjustable fit pack frame
US4026547A (en) Belt with adjustable back support plate
US5277348A (en) Articulated parachute harness
US5149172A (en) Child safety seat
US20060208018A1 (en) Adjustable infant carrier
FI79237C (fi) Baeranordning.
US6315750B1 (en) Orthopedic lumbar traction sitting device
US20020125278A1 (en) Carrier for percussion instruments and the like
US20230031635A1 (en) Load-carrying device attached to the user's body, a set for retrofitting such a load-carrying device, and a method for retrofitting such a load-carrying device
US20130030337A1 (en) Lumbar support belt

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: RUOHONIEMI, OSSI